-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
duffbeer
őstag
válasz
ludarazs #36107 üzenetére
Mivel írtad, hogy eddig Pi-re volt kötve a HDD, gondolom megosztások csatolása nem okoz gondot, ezért azon átlépnék.
Első körben állítsd be a Transmissiont, hogy a félkész letöltéseket külön mappában tárolja.
Például:
/home/pi/felkesztorrent
Majd miután elkészült helyezze át ide:
/home/pi/letoltesek
(Nyilván olyan mappát használsz, amit akarsz, csak ne legyenek gondok a jogosultságokkal!)
Ehhez ugyanazt kell tenned, amit nemrég taglaltunk, csak nem RPC-whitelist a keresendő, hanem az alábbiak:
"download-dir": "/home/pi/letoltesek",
"incomplete-dir": "/home/pi/felkesztorrent",
"incomplete-dir-enabled": true,
Miután ezzel megvagy, csatolod a routered által megosztott HDD-t fstab-bal, mondjuk ide:
/mnt/tulhangoshdd/
Rsync elvileg telepítve lesz, szóval crontab-ba kell beszúrnod egy sort. De elsőnek teszteld csak magát a parancsot:
rsync -auv "/home/pi/letoltesek/" "/mnt/tulhangoshdd/"
Hogy melyik kapcsoló mit csinál, azt nem részletezem, gigantikus mennyiségű kapcsoló van hozzá, olvass utána... Ami itt plusz, az a "v". Ez a verbose kimenet, szóval látni fogod futtatáskor, hogy minden rendben fut-e. Ha minden rendben van, nincs error, vagy kozmikus füst, akkor jöhet a cron:
crontab -e
Ezt a sort másold a végére:
*/15 * * * * rsync -au "/home/pi/letoltesek/" "/mnt/tulhangoshdd/"
Per-jelek legyenek a mappák végén! "v"-t elhagytam, mivel automatikusan fut a háttérben, teljesen felesleges. Ha crontabot nem ismernéd, automatizálni tudsz vele parancsokat, vagy scripteket, vagy ledet villogtathatsz az asszonyra éjjel...
A csillagozott rész balról jobbra:
perc - óra - hónap napja - hónap - hét napja
A fenti példám azt jelenti, hogy minden nap, minden 15. percben fog futni a szinkronizálás. -
-
duffbeer
őstag
válasz
ludarazs #36103 üzenetére
Transmissiont nem terhelném közvetlenül ilyesmivel. Olyat tud, hogy letöltés után áthelyezi a tartalmakat egy másik beállított mappába, de az áthelyezés, nem másolás és seed alatt az új helyről akarna feltölteni, ez nagyon nem lenne optimális...
Több opciód van:
A leírtak alapján közös hálózaton van minden, így azt a HDD-t ami a routerben van, köthetnéd a Pi-re közvetlenül és onnan osztanád meg a teljes hálózattal.És/vagy:
rsync-el készítesz egy scriptet amit cronnal futtatsz X időközönként, megvizsgálja a letöltési mappát és az új tartalmakat automatikusan átmásolja a másik HDDre az ákombákom mappába. Ha érzékeny tartalmak is vannak letöltve és mindenképp Neked kell menedzselni az áthelyezett állományokat és azok helyét, akkor a Pi-re kötést javasolnám, gépen belül gyorsabb lehet az adatmozgatás. -
ztsoft
őstag
válasz
ludarazs #34788 üzenetére
Szia!
Előre leszögezem, nincs rpi-m, nem ismerem a fájlrendszerét sem, de az általad említett hiba az inotify max_user_watches alacsony értéke okozza, ahogy az ArchWiki is írja.
Nálam a NAS-on (Ubuntu 16.04.6 server) a következőképen néz ki. Az
/etc/sysctl.d/20-minidlna.conf
tartalma pedig:fs.inotify.max_user_watches=100000
Majd egy újraindítás (esetleg egy
sysctl --system
parancs is elég lehet). -
-
-
pube111
senior tag
-
-
válasz
ludarazs #33688 üzenetére
DLNA esetén ajánlom az alkönyvtár alkönyvtárának az alkönyvtárát, mint megoldást, minden könyvtárban több tucat üres mappával, semmitmondó nevekkel. Így elég kicsi lesz rá az esély, hogy a gyerek véletlenül megtalálja pont azt a mappát amiben a természetfilmek vannak.
-
-
-
pube111
senior tag
válasz
ludarazs #33199 üzenetére
Itt kattints a Create Hostname gombra. Adj neki egy domainnevet, pl otthonpi, akkor ez lesz az elérési címed: otthonpi.ddns.net.
Ezután a routeredben keresd meg a dyndns menüt, és állítsd be a felhasználónév, jelszó párost, amit a noip.com-on használsz.
Ha raspbiant használsz, abban van vnc. Valahol a beállításokban be tudod kapcsolni, majd ezzel az androidos appal tudsz hozzá csatlakozni, azt hiszem, 5900 a port.
otthonpi.ddns.net:5900
A noip.com-on havonta meg kell hosszabbítani az ingyenes fiókot. -
-
-
-
válasz
ludarazs #32883 üzenetére
Furcsa sorduplázások vannak benne, pl. 2x adod meg a letöltés könyvtárat, a download limit-et, stb...
A jelszóra az a megoldás, hogy rosszul írtad be. Az elején ottmaradt egy kacsacsőr. Csak az idézőjelek maradjanak meg és azok közé írd be a jelszót. pl.
"rpc-password": "ezajelszavam",(Ha valahol máshol is ez a jelszavad, azt módosítsd! Igaz csak itt a fórumtagoknak, de publikussá tetted a(z egyik) jelszavad)
-
válasz
ludarazs #32877 üzenetére
Első körben próbáld meg módosítani az fstab-ot, azokkal a praméterekkel amit írtam.
Ezután már a pi:users-hez kellene tartozni, és a jogosultságnak is 775-nek kellene lennie. Ha ez megvan, jöhet a következő lépés.Hogyan használod a merevlemezt? Gyakran hurcolod? Van valami egyedi oka az NTFS használatnak? Mint a fenti példa mutatja, nem lehetetlen, csak nagyobb odafigyelést, plusz munkát igényel a használata.
-
válasz
ludarazs #32875 üzenetére
NTFS-en (ha jól tudom) nem tudsz jogosultságot állítani, és ez magyarázza azt is, hogy a kiadott parancs ellenére nem változik se a tulajdonos se a jogosultság.
Amikor mountolod az NTFS-t akkor valahogy így kell ezeket beállítani:
UUID=7EB09666B09624A5 /media/Merevlemez ntfs uid=1000,gid=100,dmask=002,fmask=002,locale=hu_HU.UTF-8 0 2Hogy nálad mi az users csoport azonosítója, azt a cat /etc/group|grep users parancsal tudod megnézni. Nem használok NTFS partíciót, lehet a paramétereket módosítani kell.
-
válasz
ludarazs #32630 üzenetére
Elméletileg nincs akadája, itt egy lista a telepítendő csomagoknak.
-
-
-
válasz
ludarazs #31566 üzenetére
Akkor a nemrég említett plex szerver lenne a jó választás.
Regisztrálsz egy plex fiókot. Telepíted a szervert. Itt egy WEB-es felületen beállítgatsz mindent (hol vannak a képek, videók, stb...). Ezekután a plex kliens (ami lehet akár egy böngésző is) az adott fiókkal bejelentkezve eléred a médiatárat.
Majd lehet készítek egy leírást, de most éppen behalt az egyik merevlemezem, mentem ami menthető. Munka is van dögivel, angolul tanulok, ... nem sok szabadidőm van mostanság, plusz lehet nem is én vagyok a legjobb ember ennek a megírására.
-
válasz
ludarazs #31559 üzenetére
per pillanat nincs, mert ...
A te esetedben azért kérdeztem, mert csak akkor tudom megmondani merre indulj, ha pontosan elmondod mit és hogyan szeretnél. Addig értem, hogy távolról is el akarod érni a Pi-n tárolt fájlokat.
Milyen programmal(protokollal)? Vagyis távolról belépsz ssh-n (például a nemrég emlegetett winscp-vel), vagy FTP-n keresztül, vagy egy WEB-es felületen át?
Miután ezt tisztáztuk, csak azután tudok tippet adni merre indulj el(milyen programokat kell telepíteni/beállítani), és ehhez milyen portokat kell átirányítani a Pi-re. (A konkrét eszköz menürendszerét nem is merem, de biztosan vannak itt (vagy a digi topikban) akik elmesélik hogy azon az eszközön melyik menüpontban találod a port átirányítás funkciót.
pl. egy saját FTPszerver beüzemelése így néz ki. Raspbian alatt is ugyan így működik.rosejbli
Igen, a restart azért van ott, ha valamiért összeomlana ás kilépne a kodi, akkor automatice indítsa újra a rendszer.
A kodi transmission plugin-re a válasz, hogy az attól függ. Alapból, csak egy olyan addon van hozzá, ami a már futó transmission daemon WEB-es felületére kapcsolódik, és csak vezérelni tudod, mintha a böngészőben kezelnéd. Annyival több, hogy beállíthatod úgy is, hogy amikor videót nézel, állítsa le a fel/letöltést, hogy sávszélességet, és CPU időt adjon a kodinak. Persze létezik egy külső forrásból telepíthető transmission, ami valóban maga a transmission-daemon, de ezt csak a libreeelec esetén érdemes használni. -
-
válasz
ludarazs #31392 üzenetére
1. helyi fájlokkal bele tudsz tekerni? Elképzelhető, hogy a hálózati lejátszója nem olyan okos. Ellenpróba lenne egy mésik lejátszón, pl. okostelefonon bele tudsz tekerni?
2. az mkv nem formátum, csak konténer, vagyis bármilyen videó és hang kódekkel készült anyagot belepakolhatsz. Valószínű belefutottál egy olyanba, amit a TV-d nem támogat. Pl. a MediaInfo-val megnézheted milyen kép/hang kódekkel készült a az adott anyag. Aztán ennek ismeretében keresel egy másik kiadást, vagy átkódolod magadnak olyanra, amit a TV-d is támogat.
-
-
-
-
-
válasz
ludarazs #31225 üzenetére
Az ékezetekkel problémája van, mert nincs megadva neki, hogy milyen karakterkódolást használjon.
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>magic-pi.local</title>
</head>
<body>
<h1>Üdvözöllek a szerveremen!</h1>
</body>
</html>Ha jól tippelek ezzel a kis módosítással már jók lesznek az ékezetes betűk. Hogy mi nem megy azt te látod, te tudod meddig jutottál mit hova írtál. Ha részletesen leírod ezeket, talán kitudjuk okoskodni mi a gond. (Most nincs is fent nekem a munin, nem tudom megnézni, de amikor írtam / frissítettem, mindég onnan másoltam a kódot, parancsot, hogy stimmeljen másnál is.)
UberMutant
Sose csináltam ilyent. Melyik fájlt kell szerkeszteni, hogy automatice csatlakozzon a helyi wifi-re? -
cinemazealot
addikt
válasz
ludarazs #31218 üzenetére
Most, hogy visszaidézem, a kis csippanás inkább a HDD leállásakor szokott előfordulni, amikor lefékezi a lemezt és parkolóba helyezi a fejeket. Esetleg amikor meghallod, fogd meg, hogy rezeg-e. Ha nem, viszont amikor elkezdesz valamit matatni rajta, és erre felpörög, akkor biztos ez a helyzet.
Akárhogy is, max. valamilyen hangszigetelő dobozolással tudnád elnémítani, hogy asszonyod elviselje.
Vagy kikapcsolod a HDD alvó üzemmódba pakolását.
-
-
-
válasz
ludarazs #31087 üzenetére
Úgy írtad be, hogy http://ip-cime:9091? (fontos, hogy http://-el kezdődjön, van amikor nem elég a sima ipcim:9091)
A sudo systemctl | grep transmiss parancsra ilyesmi választ kapsz?
transmission-daemon.service loaded active running Transmission BitTorrent Daemon
Nézd át a konfig fájlt még1x.
-
-
válasz
ludarazs #31081 üzenetére
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 downloads
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 incompleteHogyan hoztad létre ezeket a könyvtárakat (mivel?) mert hogy megint csak jogosultság probléma van. Csak a root user írhatja, a root csoport tagjai és mindeki más csak olvashatja.
A
sudo chown -R pi:users /media/WDMyBook/torrent
sudo chmod -R 775 /media/WDMyBook/torrent
parancsal módosíthatod a megfelelőre. (elképzelhető, hogy a torrentet törölnöd kell, és újra feltölteni) -
válasz
ludarazs #31078 üzenetére
Ugye nem kevered a kis nagy betüket? A "csaba" nem egyenlő a "Csaba"-val.
A /home-ban létrejött a Csaba mappa?Az ls -la /media/WDMyBook/torrent mit ad vissza? Ugye a debian-transmission-t hozzáadtad az users csoporthoz? groups debian-transmission parancs kimenete?
---
z123456789
Te magad is faraghatsz egy fototranzisztorral(csak egy példa, bármilyen távirányító betanítható)
Milyen szerverekre gondolsz? Itt van 1-2 magyar forrás.
-
válasz
ludarazs #31075 üzenetére
Hol az a Csaba mappa? Milyen felhasználóval, milyen protokollon keresztül? Vagy helyben melyik felhasználóval belépve?
A WDMyBook mappa neve nem köbe vésett, nyugodtan átnevezhetedA konfig fájl vonatkozó pár sora hogyan néz ki? Mi a belső hálózatod IP címtartománya?
z123456789
Melyik platformra? (rákeresel, ho kodi remote, és rengeteg találatot kapsz)
Amúgy simán kezelhető infra távirányítóval, vagy BT-os billentyűzet/egér kombóval. -
válasz
ludarazs #31069 üzenetére
Az acl csak akkor kellett volna, ha maradsz az automount lehetőségnél, vagyis amikor a rendszer automatice a /media/pi/Hdd-be csatolja fel a lemezt.
A jogosultságok nem stimmelnek:
-rwxrwx--- 1 pi pi 573331353 aug 26 17:14 penzt.termo.novenyek.2016.iptv.h264.hun-kataklysm.mkvCsak a pi user, és a pi csoport tagjai férhetnek hozzá a fájlhoz.
Miután felmountoltad a /media/Merevelemez alá, add ki a sudo chown -R pi:users /media/Merevlemez parancsot, hogy az users coport tagja tudják írni, olvasni. -
válasz
ludarazs #31065 üzenetére
Most jön az, hogy melyik ujjamat harapjam meg. Vagy kikapcsolod az automata mountolást:
sudo nano /home/pi/.config/pcmanfm/LXDE-pi/pcmanfm.conf
és átírod az alábbi két sort 0-ra.
[volume]
mount_on_startup=0
mount_removable=0vagy telepíted az acl csomagot, és a setfacl parancsal hozzáadod a megfelelő felhasználókat a /media/pi/Hdd mappához, az ACL-en keresztül. Valahogy így:
setfacl -R -m u:pi:rwX /media/pi/Hdd
setfacl -R -m u:csaba:rwX /media/pi/HddMondjuk érdekes, és nem tudom miért lehet, hogy az ACL nincs telepítve, az automount ennek ellenére használja, beállítja.
Így már jó lesz, nincs ott a + jel ami módosítaná ki hogyan fér hozzá, csak a fájloknak megadott jogosultságok számítanak.
drwxr-xr-x 5 root root 4096 szept 2 10:53 .. és itt megmarad a bárki olvashatja, és bárki beleléphet jogosultság. -
válasz
ludarazs #31063 üzenetére
Mert drwxr-x---+ 4 root root 4096 szept 2 09:21 ... Ez azt jelenti, hogy csak a root felhasználó, és a root csoport tagjai léphetnek bele, senki más. A + jel jelzi, hogy külön ACL van megadva rá, ezért éred el GUI-n keresztül. Ezt a mappát hagyd meg az automata csatolásnak, és ahogy írtam, a /media mappa alá készíts neki egy könyvtárat pl. sudo mkdir /media/Merevlemez
Az umount /dev/sda1 lecsatolja.
-
válasz
ludarazs #31061 üzenetére
Az ls -la /media/pi/Hdd parancsnak mi a kimenete? Milyen jogosultsága van most a fájloknak mappáknak?
A pi vagy a másik user-ként ssh-n keresztül bele tudsz lépni? Tudsz könyvtárat létrehozni, fájlokat másolni rá? A samba megosztás erre vonatkozó része hogy néz ki?
Nem szerencsés ugyanoda csatolni, ahova az automata is felcsatolja, összekeveredhetnek a jogosultságok. (Soha nem próbáltam, de könnyen lehet, hogy az automount felülírja a /media/pi/Hdd jogosultságait mikor felcsatolja alá a partíciót)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged