- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pube111
senior tag
válasz
ludarazs #33199 üzenetére
Itt kattints a Create Hostname gombra. Adj neki egy domainnevet, pl otthonpi, akkor ez lesz az elérési címed: otthonpi.ddns.net.
Ezután a routeredben keresd meg a dyndns menüt, és állítsd be a felhasználónév, jelszó párost, amit a noip.com-on használsz.
Ha raspbiant használsz, abban van vnc. Valahol a beállításokban be tudod kapcsolni, majd ezzel az androidos appal tudsz hozzá csatlakozni, azt hiszem, 5900 a port.
otthonpi.ddns.net:5900
A noip.com-on havonta meg kell hosszabbítani az ingyenes fiókot. -
ludarazs
csendes tag
És ha már szóba hoztam a noip-hez nincsen valakinek egy szuper Cigam cikkéhez hasonlóan részletes leírása mert szeretném valahogyan beállítani Digi van nálam dinamikus ipvel és így hálózaton kívülről nehézkes az elérés. Próbáltam már pár dolgot, Plex, Teamviewer, stb. nem igen vált be egyik sem. Köszi
-
ludarazs
csendes tag
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl status minidlna.service
● minidlna.service - LSB: minidlna server
Loaded: loaded (/etc/init.d/minidlna; generated; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Sat 2019-04-06 21:55:59 CEST; 18h ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 377 ExecStart=/etc/init.d/minidlna start (code=exited, status=0/SUCCE
CGroup: /system.slice/minidlna.service
└─549 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/miniápr 06 21:55:56 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
ápr 06 21:55:59 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.
lines 1-10/10 (END)...skipping...
● minidlna.service - LSB: minidlna server
Loaded: loaded (/etc/init.d/minidlna; generated; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Sat 2019-04-06 21:55:59 CEST; 18h ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 377 ExecStart=/etc/init.d/minidlna start (code=exited, status=0/SUCCESS)
CGroup: /system.slice/minidlna.service
└─549 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minidlna.pidápr 06 21:55:56 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
ápr 06 21:55:59 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
lines 1-10/10 (END)Ez így jó?
A naplófilet a cikked alapján a winyóra tettem. Nem látok hibát. Telepíteni próbáltam a noip hez valamit de nem is ment, az egy másik történet, de lehet köze van hozzá ?
Ikristof amit mondott úgy néz ki bevált. köszi
-
Juhú, működik az LTE stickem, ráadásul tök jó rajta a vétel
Nem kellett usb-módot váltani, csak a dhcp-klienst bedörrenteni:
sudo dhclient -v eth1
-
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy minidlna van beállítva a letöltött videóim tv-n való lejátszására, ami rendben is van illetve volt. A gondom annyi, hogy pár napja amit letöltöttem nem látom a listában. Amit ez idő előtt az ott van le is tudom játszani. Valami frissítési problémám van? Csináltam már dlna restartot, és a raspberryit is újraindítottam. Mit tehetnék még?
-
Oryctolagus
tag
Áhhh...
Mindent jól csináltam, más gond lehetett.
Windows 8-as gépen készítettem egy helyreállító lemezt azzal megoldottam, bár majdnem azzal sem.Ennek a leírásnak hála. /RebuildBcd rész volt a hasznomra.
Ugyanis az történt hogy a dualbootos géprőlt sikeresen töröltem a partíciót amelyiken a grub volt...
Bár ez már nem igen rasberry téma, de jó lenne ha linux alatt is lehetne helyreállító lemezt készíteni winhez.
-
válasz
Oryctolagus #33189 üzenetére
Ha modernebb, uefi-s géphez lesz a win10, akkor semmi extra, fat32-re formázott pendrivera másolod az iso tartalmát.
-
válasz
Oryctolagus #33189 üzenetére
Pontosan melyik pontnál "tűnik" el?
-
Oryctolagus
tag
Üdv!
Egy bootolható windows 10 pendriveot szeretnék készíteni Raspberry PI 3 Raspbian rendszeren.
Gondoltam könnyű lesz.
LINKEzek alapján két problémába futottam.
1. Miután a Gparteddel beállítom a pendrivot a leírás szerint a pendrive egyszerűen eltűnik és nem tudom rámásolni a mountolt iso fájl tartalmát. Ha eltávolítom és vissza rakom akkor szerintem már nem gpt és nem bootol.2. woeusb-t nem tudom feltelepíteni mert a grub-pc-bin hiányzik.
Tanácsokat, segítséget, köszönöm!
-
-
-
válasz
t72killer #33184 üzenetére
Korrekció, az a fránya 15perces szerkesztési limit
. Szóval a gmail webes felületén (ami nem mellesleg 80 mega fölött zabál, csak azért, hogy elolvassak 3 sornyi mailt) az ublock nyer utcahosszal. Annyira, hogy Adguard mellett gmailben majdnem sikerült szétfagyasztanom szegény Pi-t
-
válasz
t72killer #33183 üzenetére
Egy rövidke megfigyelés az erőforrásfelhasználással (htop parancs) kapcsolatban: a beépített ublock origin lényegesebben több RAM-ot eszik, mint az Adguard. Konkrét 5-6 tabos kísérletben kb 50 vs 30MB volt az eredmény, elsőre azt hittem, hogy fordított a helyzet, de aztán észrevettem, hogy inkognitóban nem volt bekapcsolva az ublock...
-
válasz
Murdock1981 #33182 üzenetére
Winyónál az írások száma effektíve végtelen lehet. Legalábbis a NAND sok nagyságrenddel korábban pusztul meg, pláne, ha a wear leveling nincs a csúcson.
Itt javasolják a naplózás kikapcsolását/effektíve ext2-re visszatérést. Mennyi írás lehet ez egyáltalán?
-
Murdock1981
tag
válasz
pube111 #33179 üzenetére
Évek óta torrentezem pc-n illetve laptopon, igaz nem 7/24-ben, de sokat ment, viszont az elmúlt félévben 7/24-ben és az 500-as 2.5-ös hdd-nek semmi baja közel 1000-nap üzemidővel. A kamera rendszerben 3.5-ös 1TB 7200-es sima Toshiba van, másfél éve megy 7/24-ben, köszöni jól van. Karácsony óta használom a Pi-t, pár hete raktam bele egy másik 3.5-ös 1TB 7200-es sima Toshibát, kb 300 nap üzemidővel. Szvsz a hdd-nek pont bírnia kellene ezt a felhasználást.
Egyébként pont erre a toshibára 2 év gari van. Ha két év után kipurcan és vennem kell 12 ropiért másikat, ám legyen. A fontos adataimat meg szinkronizálja a Mega. -
válasz
pube111 #33179 üzenetére
Azért a 2.5"-os winyók szokták bírni a nyúzást, nekem pl a szerverként használt eeePC-ben évek óta pörög egy 500gb-os példány.
A winyóval a fogyasztás a fő bajom, pláne, ha 7/24 megy. nincs 230V, napelem, ólomakksi és sokszor felhős idő van.
Az utolsó percben élő rendszerkép nem fontos, lévén elég statikus a berendezkedés: egyszer beállítom, feltelepítem, utána szépen töltögeti a kamera képeit a gdrive-omra/ad konfigurálási lehetőséget a kamerához. Max a biztonsági frissítések miatt jó, ha az aktuális rendszerkép töltődik be a backupból.
-
pube111
senior tag
válasz
Murdock1981 #33177 üzenetére
Ha a hdd-n van az os, akkor sokkat többet pörög. Az se jó.
-
-
BoB
veterán
válasz
huliganboy #33150 üzenetére
udev szabályt kell létrehozni.
Libre elec-ben ennek a fájlnak mi a tartalma?
/etc/udev/rules.d/99-udisks2.rules -
válasz
huliganboy #33170 üzenetére
A mount parancsnak mi a kimenete? Az /etc/fstab fájlnaki mi a tartalma?
-
válasz
Murdock1981 #33169 üzenetére
Tudtommal két usb forrás között megy a raidelés, de úgy nemigazán, hogy az egyik a kari a beépített olvasóban van. Tudom, ez csak 7/24 nyúzott gépecskéket érint.
-
válasz
Murdock1981 #33167 üzenetére
Beépített olvasó és usb-sre dugott között tudsz raid1-et csinálni
?
-
pube111
senior tag
Lehet valahogy skype-ot futtatni libreelec+kodi rendszeren?
-
válasz
azbest #33161 üzenetére
Az irreverzibilis modokat egyelőre kihagyon
. Viszont ahogy nézem, legalább van tiszta usb boot a 3b+ modellen..
-
válasz
kovbandi82 #33162 üzenetére
Nem, a kodiban.
Video beállítások / Lejátszás /
Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz -> innen kiveszed a jelölést. -
azbest
félisten
válasz
t72killer #33156 üzenetére
Valószínűleg nem.
- a kártyahibát hogyan érzékelné.. ha nem fagy le teljesen, akkor legfeljebb valami saját monitorozo megoldással próbálhatsz reboot-ot kiadni. De ettól nem tűnik el a kártya, ha talál rajta olvasható rendszert, akkor arról próbál indulni. Ha lefagy, akkor elvileg a pi tartalmaz hardveres watchdogot, ami fagyás esetén x idő után újraindítja a pit - régen használtam, nem tudom most mennyire jó, de gondolom továbbra is megvan.
- meg kell nézni, hogy mi a boot sorrend, ha több eszköz is jelen van. Ez valahol a pi hivatalos leírásában megvan. A pi verziókat és a mód aktiválását is figyelembe kell venni.
Úgy látom az újabb pi-k esetén a gpio megfelelő konfigurálásával hardveresen is megadható, kihagyjon-e valamilyen boot módot. Viszont ez is beég a hardverbe és azokat a gpio-kat nem tudod másra használni utána.[link]
-
válasz
kovbandi82 #33159 üzenetére
Úgy kell beállítani, hogy a tv váltson a lejátszott videó képfrissítési frekvenciájára, ne a lejátszó a tv-ére.
-
Igen, kérdés, mi van a "köztes" esetekkel, amikor bad sectort kap egy később használt rendszerfájl
? valszeg marad akkor a raid1.
-
Kártyahiba esetén tud automatikusan bootolni és tovább üzemelni a rendszer pendriveról/microsd olvasóról?
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #33154 üzenetére
esetleg a képernyő 60Hz miatt nem egyenletes a 24-es film képkockáinak folyamata - kadenciahelyesség.
Vagy ha tényleg akad, akkor esetleg nem adtál a gpu-nak plusz ramot, legalább 112MB kell neki, de 256 jobb. Alapból 32 vagy 64 van talán a nem videóra kihegyezett rendszereknél. -
kovbandi82
őstag
Valaki találkozott már olyannal, hogy filmlejátszás közben mikrolaggok fordulnak elő? Észre se nagyon lehet venni, csak a mozgás 1-2 másodpercre mint ha nem lenne folyamatos. Összefüggéstelenül jön, a log semmit se ír hibára. Rpi3B van rajta Strecht lite + Kodi. Az adott anyagokat hálózatról játszom le, a hálózat bem túlterhelt, gigabites lenne persze Rpinek nem mérvadó a 100-as LAN miatt
-
válasz
huliganboy #33152 üzenetére
Valóban fura, de milyen problémát okoz ez a mindennapi használatban?
Gondolom áramtalanítás után is sdc-nek látja. Valami tuti megfogja az sda-t és sdb-t, mert az első szabad eszköznevet osztja ki. Gondolom az lsblk sem listázza az sda-t és sdb-t.
Ráfrissítettél, vagy tiszta telepítés volt? Megoldás lehet a tiszta telepítés és a beállítások visszatöltése, de semmi nem garantálja, hogy nem fordul elő megint, vagy hogy egyáltalán megjavul.
Ugye nincs semmilyen más eszköz rádugva?
Csak tippelek: anno volt másik 2 eszköz rádugva ezzel együtt, és ezért kapta az sdc-t, amit megjegyzett magának, pl. UUID alapján. -
válasz
huliganboy #33150 üzenetére
Hogy érted azt, hogy "sda ill sdc"? Valami fotó, vagy a df -h parancsnak mi a kimenete?
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
A napokban frissítettem a LibreELECet pi2 vason. Azóta másként csatolja fel a külső hdd-t. Eddig sda volt most sda illetve sdc...minden tartalom az sda csatolási ponthoz van igazítva... Mi lenne a megoldás? Ezg az egyetlen usb eszköz.
Köszönöm
-
válasz
sztanozs #33148 üzenetére
+#33147:
Kell, mert a wifi elérés nem tuti (nem saját). Vezetékes net nincs, ezért valahova mindenképp kell egy 4G eszköz.
Tehát kétféleképp lehet megoldani az állandó stabil netelérést, ráadásul energiatakarékosan:
1. Bonyi: külön lte modem, amit egy arduino kapcsol ki-be, annak függvényében, hogy elment-e a wifi (ugye nem leszek ott átkapcsolni)
2. Egy automatikusan az "olcsóbb" kapcsolatra ráálló rendszer, ami ha történetesen egy kombi lte-wifi stick, akkor lényegesen energiatakarékosabb is, mint bármilyen külön dobozka. -
válasz
sztanozs #33139 üzenetére
Ha már USB, Találtam egy jelöltet, E8372h-153
Kérdés, hogy tud-e wifi kliens módban is dolgozni?
-
-
azbest
félisten
válasz
Sera26 #33142 üzenetére
Ez esetben lehet a kábel, amit a táp és a pi közé tettél a ludas. Hiába a jó táp, ha a kábelen akkora a nagy ellenállás és vékony fém vezeték miatt a felszültségesés, hogy nincs meg a 4.75.
Gondolom van mérőd... terhelés alatt mérd meg a pi oldalán a tápcsatinál és a táp oldalán. Nem lepne meg, ha vacak kábellel 4.0-4.5V lenne a pi felől, míg a táp felől még 5.
-
Sera26
aktív tag
Sziasztok!
Látom gyakori téma a megfelelő tápegység kérdése.
Nálam Rpi 3 B+ ezzel a táppal folyamatosan villámjelet és "Undervoltage detected" üzenetet adott.
Próbáltam a tápon fel-le állítani a feszültséget 5.0 és 5.5 V között, de nem oldotta meg a problémát.
Egyelőre maradt a gyári Rpi táp, de azért csak bosszantó a dolog. -
-
válasz
sztanozs #33137 üzenetére
Köszi
Más téma, próbálgatom a gopro parancsokat böngészőből: gépecske fő dolga lesz a kameravezérlés, illetve a fájlok továbbítása netre.
Raspberryn (CYW43455 wifi chip) működik az egyszerre két wifi AP-hez csatlakozás
? Ha lehet redukálnám a dobozok és USB-dugeszek mennyiségét, és mivel a gopro is AP és az internetforrás is az, vagy chipen belül, vagy egy USB dugesszal kell megoldanom a problémát.
-
-
Nem vagyok otthon a debianban, távoli eléréshez mi a javasolt lehető legbiztonságosabb megoldás?
-
Alighanem megvan az eddig háziszervernek használt eeePC utódja
. 7/24ben mindenképp 10W alatti fogyasztású kütyüt szeretnék hajtani - a Pi úgy néz ki idle+bekapcsolt wifi és portok mellett 3W alatt eszik, mialatt ezt a postot írom róla, böngészőben meg 3.5W körül.
-
-
rosejbli
senior tag
válasz
t72killer #33129 üzenetére
Sima autós töltő nekem horvát tengerpartig sem melegedett fel még soha.
Van a kocsi rádiójában egy 12v->3.7v átalakítóm is bluetooth receiverhez, és mikor kiszereltem egy kétórás út után kézzel meg lehetett fogni. Ugye ott betápon sok A van, amúgy meg elég neki pár mA, de sztem egy pi 2-3A igénye sem fog olyan nagy problémát okozni. -
golya87
őstag
válasz
maestro87 #33128 üzenetére
Nekem ez a HDR dolog kimaradt, nem vagyok annyira naprakész. Valszeg azzal is az a baja, hogy a GPU nem tudja fixfunkciós résszel megoldani, így CPU-ból megy. Ami cserébe melegszik bármilyen rendszer alatt. LE-t csak azért hoztam fel, mert azon készen ott a Kodi, nem kell Raspbiannal mókolni.
-
válasz
maestro87 #33128 üzenetére
Szokás szerint előre majréztam a táppal
alapdolgokra simán viszi egyelőre a samu QC töltője. Mivel nálam nem médiabox lesz (arra azért a sok 4k tartalom miatt már vmi combosabbat vettem volna), inkább a feladatot próbálom majd enerigatakarékosra programozni.
Ha már töltő: jól tippelek, h az autós töltő még kevésbbé dráma? Ott ugyebár csak DC/DC átalakítás van, kevesebb hőtermeléssel.Apropó hűtőborda, nem sietem el a dolgot, de azért nézelődök:
-
maestro87
őstag
válasz
golya87 #33127 üzenetére
Én HDR-es 1080p filmet próbáltam lejátszani és ugyanezt tapasztaltam, így most én is nézek neki nagyobb hűtőbordát.
Bár szaggat hűtéssel is, szóval nem bírja.
De miért emelted ki az LE-t? Más rendszer alatt viszi?
Egyébként ha nincs HDR képes tv-m attól még lehet tölteni ilyen tartalmat vagy rosszabb lesz a képminőség mintha sima x264-et szedtem volna le?A táp mizériát nem értem. Nekem is két portos Blitzwolf-ról van hajtva (már vagy 3 éve), de még csak nem is langyos. Mióta meg külső tápos HDD van rákötve, azóta a villámjel se jelenik meg... De ugyanilyen jó lehet egy Ugreen vagy Orico töltő is.
-
20 fokos szobában, az első frissítés vége felé 52 fokos a kicsike a hőkamera szerint (a képen épp csak 50et sikerült elkapni, 52 volt a max):
Majd kánikulában még meglássuk, de 35 fokban el tudom képzelni, hogy 80 fölé megy...
-
válasz
t72killer #33124 üzenetére
Kifutottam a szerkesztésből, szóval a konkrét tesztek: BW-S6 vs 3A-es "noname Raspberry" táp.
Egy érdekesség a Blitzwolfokkal kapcsolatban! Tudtommal van bennük hővédelem (itt említ "overheat protection"-t), ami teljes mértékben indokolhat random rossz tapasztalatokat pláne hosszabb, megerőltető használat után! A noname kínaiban a hővédelmet a helyi tűzoltóságra hagyták...
7/24 üzemben viszont elgondolkodtam:
- 230V-ra egy normálisan hűtőbordázott LED-es tápegységre
- 12V-ra (ami nálam játszik az akksis üzemmód miatt) az autós töltő helyett (aminél szintén lehozzák az embernek a csillagot az égről, ha speckókról van szó...) szintén valami nyitott/jól szellőző DC/DC konverter... -
Töltőtesztek, SzVSz kicsit részrehajló a Blitzwolf irányába, az óccó 3A-esnél a melegedést megbontott házzal mérte közvetlen rálátva a forró komponensre, míg a Blitzwolfnál pár mm műanyagon keresztül mért a hőkamera...
Igaz, az elektronikus zaj ettől független, és abban határozottan a Blitzwolfnak áll a zászló: ez alapján lehet mégis a drágább töltőt venném. Van itthon egy régi aranyozott microUSB kábel, elég vaskos darab - sztem azzal fogom tölteni.
-
válasz
Murdock1981 #33109 üzenetére
Egyrészt ugye egy dolog mi van rá írva, egy másik hogy mit tud. Ugyanakkor simán elképzelhető, hogy
- azt az 5V 2A-t is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudja kiadni magából. (pl. az adatbuszra kötött ellenálls(ok) meglétét vizsgálja)
- azt a 2A-t, csak a másodperc tört részéig, a hirtelen nagy terhelést okozó csúcsokban képes kiadni, alapból ennél jóval kevesebbpre képes.(mint az erősítők zenei csúcsteljesítménye (PMPO))
- a tápegység kimenetén megjelennek olyan (a működéséből adódó, vagy a 230V-os hálózatból érkező) zavaró komponensek, amik bizonytalanná, adott esetben lehetetlenné teszik a Pi működését. -
kovbandi82
őstag
Gyorstöltőre nem dugnék Raspberryt azért, nem igazán bízok a rendes védelemben, aztán egyszer csak ráadja a max kakaót a töltő és lesz nemulass. Nekem a blitzwolf bevállt, nem a gyorstöltős, a síma dual portos 2.4A/portos, meg persze hozzá rendes minimum 2A-es kábel. ezekkel nem lesz gond szerintem. Ha van táp baja a kernel logban amúgy is írja. Nekem nem volt villám jel a Samu töltővel, de a kernel logban panaszkodott.
-
-
válasz
golya87 #33115 üzenetére
Köszi
. Gondolom nyúzásfüggő, hogy elég-e a 2.4A. Órákon keresztül tolva a témát a felmelegedett táp már lehet nem szolgál ki akkora igényt
.
Autós töltőről/más, olcsóbb fali darabról (pl ezt linkelte egy kolléga pár hónapja) hajtja valaki?
-
Csicsóka
őstag
válasz
bence092301 #33066 üzenetére
Meg, így.
-
rosejbli
senior tag
válasz
bence092301 #33111 üzenetére
A gpio pinekre kell forrasztani vagy jumper kábellel összekötöd. Neten 1000+1 leírás van, melyik lábát hova kell.
-
Esetleg van vkinek ilyen?
30W EU QC3.0 3-Ports USB Charger
Ez ugye 2.4A-t ad, de két ágra szétosztva, nem tudom, vajon egy ágon is stabilan le tudja-e adni
?
A hosszabb kábeleik vajon vastagabbak is, hogy kevesebb legyen a veszteség, vagy maradjon az ember az 1 láb hosszú (rövid...) daraboknál
?
-
bence092301
tag
https://www.rpibolt.hu/shop_seopic/15922/ADA-157/485x350/ADA-157.jpg?time=1538732005
Ezt hogy kell beszerelni a pi be? Ha minden igaz ez egy infra vevő
-
válasz
Murdock1981 #33109 üzenetére
Nna, ezt élőben tudom neked holnap tesztelni, miután meghozta a postás a gépet. Van még otthon egy ősöreg gopro töltő, ami elvileg tud 2A-t, nagyon remélem nem leszek rászorulva, míg megjön a Banggoodról egy normális Blitzwolf...
A +0.1V számíthat valamennyit a hatékonyságban...
-
Murdock1981
tag
Tényleg nem kötekedni szeretnék, csak megérteni a helyzetet. Szóval az s7e töltőmre az van ráírva, hogy 5V 2A vagy 9V 1,67A. Nekem ebből az jön re, ha egy gyorstöltésre nem képes eszközt dugok rá, akkor 5V 2A-rel tölt, viszont gyorstöltésnél 9V 1,67A-ral. Az egyik 10W a másik 15W. A pi-mnek viszont nem volt jó
A másik érdekesség viszont az említett 5V 3A tápegység, ami ha 3-mat nem is, de 2A-t biztos, hogy tud, még sem volt jó a pi-mnek. Lehet, hogy az 5V nem is 5V? De a samsung gyári töltőjének tudnia kellene.
Illetve a Pi gyári tápja miért 5.1 V-os?
Ne értsd félre, tényleg csak megérteni szeretném.
-
-
válasz
Murdock1981 #33097 üzenetére
Ja igen, a másik zsákutca a telefonok "gyors" töltője. Ezek a töltők intelligensek, megpróbálnak "beszélgetni" a rádugott eszközzel. Ha nem megfelelő választ kapnak, sima 0.5(1)A-es tápegységként működnek. Csak akkor adnak ki magukból nagyobb energiát (akár 2-3A-t), ha úgy érzékelik, hogy egy mobil eszköz van rájuk kötve. Ez lehet az USB adatbuszra kötött ellenállás, amivel fix magas vagy alacsony logikai szintre húzzák az adott lábat, de lehet tényleges kommunikáció a készülékbe épített töltőelektronikával.(Pl. ezért sem jó mindenféle USB kábel a telefonok töltésére. A "töltő" kábelekben gyakran nem kötik be az adatbuszt, ezzel anyagot spórolnak, de pont emiatt nem is engedi a töltőt kommunikálni a telefonnal, ami megakadályozza gyorstöltés bekapcsolását.) Ilyen esetekben nem az áramerősséget emelik, hanem a feszültséget (akár 12-20V-ra!). Míg mobiltelefonok gyorstöltői ezt szépen lekezelik a Pi nem tud vele mit kezdeni, nincs erre felkészülve. A Pi tápcsatlakozón keresztül semmilyen információt nem ad a tápegységnek. Ilyenkor a gyors(okos)töltők, átkapcsolnak alap tápegység módba, ekkor az USB 2.0 szabványban megadott 500mA (vagy valamivel többet) tudnak csak kiadni magukból.
Ezért nem jók az okos (telefon) töltők a Pi-hez. -
válasz
kovbandi82 #33100 üzenetére
Ajvé, nekem is csak samu (s7e gyorstöltője) van itthon, lehet ideje beújítani egy Blitzwolfra...
-
lkristóf
senior tag
válasz
bence092301 #33103 üzenetére
Annak külön tápcsatlakozása van, hogy ha nagyobb fogyasztót dugsz rá akkor kapjon elég delejt.
De ezt egy egyszerű google kereséssel megtaláltad volna. (google -> aktív hub -> első találat)Nem akarok gonosz lenni de egy kicsit nézz utána a dolgoknak és utána kérdezz, elvégre ez a fórum nem a tudakozó.
Nincs harag. -
bence092301
tag
válasz
kovbandi82 #33100 üzenetére
Az mit jelent hogy aktív hubot használj?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest