-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovbandi82
őstag
válasz
cinemazealot #31099 üzenetére
Most egy részhez leszedte és el is mentette a feliratot, de egy másikhoz megint nem
Az útvonalat közvetlen betallózom. Elvben a pi usernek adtam a mappához írási jogot. -
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #31098 üzenetére
Nekem LE-vel volt olyan, hogy a samba megosztásban lévő filmhez letöltött feliratot nem akarta a film mellé írni, csak memóriában tárolta. A film legközelebbi megtekintésekor persze újra le kellett tölteni. Aztán átírtam a samba megosztások útvonalát (URL-jét) úgy, hogy az tartalmazzák a megadott (írási joggal is rendelkező) felhasználó felhasználónevét és jelszavát is, azóta minden letöltött felirat ott marad a film könyvtárában.
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. A következő problémám lenne. Raspbian lite + Kodi a rendszer. A feliratokat az istenért nem tudom letölteni. Egy samba megosztás van felcsatolva /mnt-be, oda menteném a felíratokat, de folyamatosan azt adja, a letöltés nem sikerült. Gondolom jogosultság gond lehet...Milyen parancsal tudnám megoldani?
Magát a felíratfájlt létrehozza, csak üres... -
Yoshida
aktív tag
Transmission: nekem is ez a jogosultság hiba volt, de sajna nem írtam fel melyik usert hova kell hozzáadni, talán a transmission által kreált group-ba a pi usert? vagy ilyesmi. Tényleg csak ennyi hiányozhatott pedig.
Más: kezd kihozni a sodromból a pi, tapasztaltatok már ilyet?
2017 áprilisban vettem a pi3 model B-t, 16 gigás microsd-vel ment 2017 őszig, aztán rákötöttem egy 2.5"-os USB winyót, és a /boot-on kívül átmásoltam mindent oda, és át lett írva a config, hogy onnan töltse a többi adatot (sd káryta kímélés ugye, és gyorsabb is így). Így ment is szépen egészen idén nyár végéig, amikor egy vihar miatt még idejében lelőttem a pi-t (vnc-vel belépek a gui-ra, és shutdown-t nyomok). Na többet nem bootolt be (pedig előtte havi 2-3 alkalommal ezt megcsináltam, főleg viharok idején). Konkrétan az sd kártyáról elindult a /boot rész, de amint ugye más is kellett volna ami az usb winyón volt, kernel panic lett. Asztali gépbe dugva ismeretlen partició lett az ext4 helyett az usb winyón, tehát ez a gond, legalább rájöttem.
Mivel még mindig csak teszt üzem az egész, ezért fogtam magam, és az sd- kártyán visszaállítottam, hogy mindent az sd kártyáról töltsön, hisz ott van még a kb 1 éves config rajta (nem töröltem az sd-ről). Ezzel szépen működött is pár hétig, újra beconfigoltam ami kellett (influxdb, grafana, broadlink python vezérlő domoticzhoz), majd amikor újra fel akartam rakni a google assistantot, ami azzal kezdi, hogy apt-get update, majd upgrade ugye, hát jól el is szállt az egész a reboot után, processek nem futottak, asztalról eltűntek az ikonok, start menü se volt már, stb. (minden sd-n ezen állapotban)
Ennek mondjuk nincs köze a problémámhoz, de bosszantó volt, később "éles" használatban ha egy ilyet megcsinál, mérges leszek.
Ezek után, gondoltam akkor induljunk tiszta lappal, és egy legújabb kiadású stretch-et letöltöttem, majd felraktam egy eddig ezen a gépen sose használt 2.5-ös usb winyóra Etcher-el. Erről y usb kábellel be is bootolt szépen, így elkezdtem újra belakni a rendszert, szerencsére a domoticz-hoz volt lementett db-m, ezt szépen mindig vissza tudtam restore-olni, majd harmadszorra újra nekiálltam dockerbe influxdb-t, meg grafanát, meg külön broadlink plugint installálgatni. Ez is szépen futott egészen a következő viharig
Nyomtam megint shutdownt, és következő boot-kor ismét kernel panic, nem talál semmit. ugye van egy fat-os boot partició, az elvileg megvan, viszont az ext4-es megint megsérült. Még nem volt időm próbálkozni, hogy mit lehet visszanyerni, mert nincs rajta fontos adat, de valami itt nem kerek.
Szóval ez lehet bármilyen hardware hiba? Többet kéne várni a shutdown után? Ennél az utolsó shutdown-nál direkt néztem hdmi-n, hogy mi történik, szépen leállt, és nem adott már képet, vártam még 15 másodpercet, és kihúztam a 220-ból a tápját.
Még tavaly vagy kétszer volt áramszünet is, és azokat túlélte, de most egy sima shutdown is tönkrevágja az ext4-et...Sajnos így egyre kevésbé bízom a pi-ben, hogy lesz ebből nekem stabil házvezérlőm...
A legfurább az, hogy amíg fut a rendszer, semmi jele semmi hibának. Így backupolni se biztos hogy van értelme, mert mi van ha már futás közben él a hiba, akkor a lementett visszaállított is rossz lesz...
-
ludarazs
csendes tag
Először is Cigam köszönöm az egésznapos segítséget, tényleg félisten vagy !
Namilegyen neked is köszi a tippet deluge megy simán.
Végre jól fogok aludni az éjjel köszi srácok:-))))
-
-
-
ludarazs
csendes tag
Igen jól írtam be de ezt a választ kaptam
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl | grep transmiss
● transmission-daemon.service loaded failed failed Transmission B itTorrent DaemonA configet néztem és egy dolog amit látok az rcp password sorban nem a beírt jelszó van hanem egy számokból és betűkből álló sor az baj ?
-
válasz
ludarazs #31087 üzenetére
Úgy írtad be, hogy http://ip-cime:9091? (fontos, hogy http://-el kezdődjön, van amikor nem elég a sima ipcim:9091)
A sudo systemctl | grep transmiss parancsra ilyesmi választ kapsz?
transmission-daemon.service loaded active running Transmission BitTorrent Daemon
Nézd át a konfig fájlt még1x.
-
-
ludarazs
csendes tag
A jogosultság most már rendben van szerintem
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/WDMyBook/torrent
összesen 16
drwxr-xr-x 4 pi users 4096 szept 2 14:44 .
drwxrwxr-x 5 pi users 4096 szept 2 15:17 ..
drwxr-xr-x 2 pi users 4096 szept 2 14:44 downloads
drwxr-xr-x 2 pi users 4096 szept 2 14:44 incompleteÚjratelepítettem de nem jó még vmi.
-
-
szalay_1
csendes tag
Sziasztok !
Keresek Raspberry Pi Model-A házat, (használt/új) ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném,
már próbáltam a ebay-on sikertelen, a "Adafruit Pi Case" meg náza áron postázzák. -
válasz
ludarazs #31081 üzenetére
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 downloads
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 incompleteHogyan hoztad létre ezeket a könyvtárakat (mivel?) mert hogy megint csak jogosultság probléma van. Csak a root user írhatja, a root csoport tagjai és mindeki más csak olvashatja.
A
sudo chown -R pi:users /media/WDMyBook/torrent
sudo chmod -R 775 /media/WDMyBook/torrent
parancsal módosíthatod a megfelelőre. (elképzelhető, hogy a torrentet törölnöd kell, és újra feltölteni) -
ludarazs
csendes tag
Igen vigyázok a kis és nagybetűkre.
Megvan a home alatt a Csaba nevű könyvtár
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/WDMyBook/torrent
összesen 16
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 2 14:44 .
drwxrwxr-x 5 pi users 4096 szept 2 15:17 ..
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 downloads
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 incompletepi@raspberrypi:~ $ groups debian-transmission
debian-transmission : debian-transmission users -
válasz
ludarazs #31078 üzenetére
Ugye nem kevered a kis nagy betüket? A "csaba" nem egyenlő a "Csaba"-val.
A /home-ban létrejött a Csaba mappa?Az ls -la /media/WDMyBook/torrent mit ad vissza? Ugye a debian-transmission-t hozzáadtad az users csoporthoz? groups debian-transmission parancs kimenete?
---
z123456789
Te magad is faraghatsz egy fototranzisztorral(csak egy példa, bármilyen távirányító betanítható)
Milyen szerverekre gondolsz? Itt van 1-2 magyar forrás.
-
ludarazs
csendes tag
A raspberry pi-nek a 192.168.1.2 ip címet osztottam ki. És amikor megkerestem a windowsból a megosztást ott lett egy Csaba és egy WDMyBook mappa. Az utóbbi frankó a Csaba nem. A Csaba felhasználóval léptem be.
Az átnevezést majd megcsinálom de nem igazán zavar a lényeg, hogy minden frankó legyen.
"download-dir": "/media/WDMyBook/torrent/downloads",
"incomplete-dir": "/media/WDMyBook/torrent/incomplete",
"incomplete-dir-enabled": true,
"rpc-password": "titok",
"rpc-username": "rpi",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.1.*",
Annyit elértem hogy elindul a remote gui de eddig jut el és megáll.
-
válasz
ludarazs #31075 üzenetére
Hol az a Csaba mappa? Milyen felhasználóval, milyen protokollon keresztül? Vagy helyben melyik felhasználóval belépve?
A WDMyBook mappa neve nem köbe vésett, nyugodtan átnevezhetedA konfig fájl vonatkozó pár sora hogyan néz ki? Mi a belső hálózatod IP címtartománya?
z123456789
Melyik platformra? (rákeresel, ho kodi remote, és rengeteg találatot kapsz)
Amúgy simán kezelhető infra távirányítóval, vagy BT-os billentyűzet/egér kombóval. -
z123456789
addikt
válasz
z123456789 #31074 üzenetére
Jó, OK, ezen túl vagyok. Milyen remote appok léteznek? Mert ugye a PI nem megy távirtányítóval. :/
-
ludarazs
csendes tag
Ismét itt vagyok feltelepítettem egy lite verziót és ext4 formátumra formáztam a lemezt. Így minden gond nélkül betudok lépni a WDMyBook mappába, tehát jelentem sikerült. Mégegyszer köszi a segítséget.
A Csaba nevű mappába viszont még mindíg nem tudok létrehozni, törölni. Az baj ???
Illetve a következő gondom a torrent beállításokkal van. Mindent átírtam a leírtak szerint figyelve, hogy leállítsam a daemont mielőtt változtattam rajta. Azután természetesen el is indítottam. A remote gui viszont kapcsolódás elutasítva hiba üzenetet küld. Az 51413 port nyitva. Mi lehet a baj ???
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Miután elkészítettem a lemezképet SD-re, csak betolom a PI-be a kártyát, és bootolok?
-
mamusz11
tag
Sziasztok!
Twitch live.okat szeretnék nézni az rpi3-ról viszont a chromium böngészőből nem nagyon bírja...Van e esetleg valami más megoldás?
-
válasz
ludarazs #31069 üzenetére
Az acl csak akkor kellett volna, ha maradsz az automount lehetőségnél, vagyis amikor a rendszer automatice a /media/pi/Hdd-be csatolja fel a lemezt.
A jogosultságok nem stimmelnek:
-rwxrwx--- 1 pi pi 573331353 aug 26 17:14 penzt.termo.novenyek.2016.iptv.h264.hun-kataklysm.mkvCsak a pi user, és a pi csoport tagjai férhetnek hozzá a fájlhoz.
Miután felmountoltad a /media/Merevelemez alá, add ki a sudo chown -R pi:users /media/Merevlemez parancsot, hogy az users coport tagja tudják írni, olvasni. -
ludarazs
csendes tag
Nos nekem már sebes minden ujjam a sok harapdálástól, telepítettem az acl-t hozzáadtam a felhasználókat és az eredmény :
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/Merevlemez
összesen 559904
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 1 15:36 .
drwxr-xr-x 5 root root 4096 szept 2 10:53 ..
-rwxrwx--- 1 pi pi 573331353 aug 26 17:14 penzt.termo.novenyek.2016.iptv.h264.hun-kataklysm.mkv
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 1 15:36 System Volume Informationlassan megőrülök nekem minden ugyanolyannak tűnik. Csináltam rebootot is mindkét gépen. A Csaba mappába belépni enged de nem tudok létrehozni se törölni. A Hdd még mindíg megtagadja a hozzáférést mindkét felhasználóval :-((
-
válasz
ludarazs #31065 üzenetére
Most jön az, hogy melyik ujjamat harapjam meg. Vagy kikapcsolod az automata mountolást:
sudo nano /home/pi/.config/pcmanfm/LXDE-pi/pcmanfm.conf
és átírod az alábbi két sort 0-ra.
[volume]
mount_on_startup=0
mount_removable=0vagy telepíted az acl csomagot, és a setfacl parancsal hozzáadod a megfelelő felhasználókat a /media/pi/Hdd mappához, az ACL-en keresztül. Valahogy így:
setfacl -R -m u:pi:rwX /media/pi/Hdd
setfacl -R -m u:csaba:rwX /media/pi/HddMondjuk érdekes, és nem tudom miért lehet, hogy az ACL nincs telepítve, az automount ennek ellenére használja, beállítja.
Így már jó lesz, nincs ott a + jel ami módosítaná ki hogyan fér hozzá, csak a fájloknak megadott jogosultságok számítanak.
drwxr-xr-x 5 root root 4096 szept 2 10:53 .. és itt megmarad a bárki olvashatja, és bárki beleléphet jogosultság. -
ludarazs
csendes tag
Elvileg megcsináltam mindent de ahogy látom ua a helyzet.
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/Merevlemez
összesen 559904
drwxr-xr-x 5 root root 4096 szept 2 10:53 ..
-rwxrwx--- 1 pi pi 573331353 aug 26 17:14 penzt.termo.novenyek.2016.iptv.h264.hun-kataklysm.mkv
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 1 15:36 System Volume Information -
ludarazs
csendes tag
megcsináltam a mappát.
fstab átírva
A samba confba is. mountoláskor ezt kapom. Bocs de nagyon kezdő vagyok. Megtagadta de mit is csinálhatok ilyenkor?
pi@raspberrypi:~ $ sudo mount -a
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command. -
válasz
ludarazs #31063 üzenetére
Mert drwxr-x---+ 4 root root 4096 szept 2 09:21 ... Ez azt jelenti, hogy csak a root felhasználó, és a root csoport tagjai léphetnek bele, senki más. A + jel jelzi, hogy külön ACL van megadva rá, ezért éred el GUI-n keresztül. Ezt a mappát hagyd meg az automata csatolásnak, és ahogy írtam, a /media mappa alá készíts neki egy könyvtárat pl. sudo mkdir /media/Merevlemez
Az umount /dev/sda1 lecsatolja.
-
ludarazs
csendes tag
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/pi/Hdd
összesen 559904
drwxr-x---+ 4 root root 4096 szept 2 09:21 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 1 15:36 System Volume InformationNem tudok belépni sem Csabaként sem piként.Mindkét esetben hozzáférés megtagadva.
# Global parameters
[global]
workgroup = MUNKACSOPORT
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
usershare allow guests = Yes
server max protocol = SMB2
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
pam password change = Yes
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
passwd program = /usr/bin/passwd %u
server role = standalone server
unix password sync = Yes
dns proxy = No
wins support = Yes
idmap config * : backend = tdb[homes]
comment = Home Directories
browseable = No
create mask = 0700
directory mask = 0700
valid users = %S[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = No
printable = Yes
create mask = 0700[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers[Hdd]
comment = Ez a Hdd merevlemezem
path = /media/pi/Hdd
create mask = 0775
directory mask = 0775
force group = users
read only = No
valid users = @usersEsetleg csináljak egy /media/Hdd/ mappát és csatoljam oda ?
Azt viszont nem tudom hogyan lehet unmountolni. -
válasz
ludarazs #31061 üzenetére
Az ls -la /media/pi/Hdd parancsnak mi a kimenete? Milyen jogosultsága van most a fájloknak mappáknak?
A pi vagy a másik user-ként ssh-n keresztül bele tudsz lépni? Tudsz könyvtárat létrehozni, fájlokat másolni rá? A samba megosztás erre vonatkozó része hogy néz ki?
Nem szerencsés ugyanoda csatolni, ahova az automata is felcsatolja, összekeveredhetnek a jogosultságok. (Soha nem próbáltam, de könnyen lehet, hogy az automount felülírja a /media/pi/Hdd jogosultságait mikor felcsatolja alá a partíciót)
-
ludarazs
csendes tag
a rasbian feltelepítése után rádugtam a winyót, és mivel grafikus felülettel rendelkező verzió, így fel is csatolta rögtön. /media/pi/Hdd
ki is listáztam:
pi@raspberrypi:~ $ sudo lsblk -f
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sda
└─sda1 ntfs Hdd DAC6BB44C6BB2025 /media/pi/Hdd
mmcblk0
├─mmcblk0p1 vfat RECOVERY 6261-6333
├─mmcblk0p2
├─mmcblk0p5 ext4 SETTINGS eefe838c-bb35-46c6-b6f8-48d41631f13b /media/pi/SETTI
├─mmcblk0p6 vfat boot CEA8-3CEE /boot
└─mmcblk0p7 ext4 root c76a9205-d2d5-4035-a7e3-bcc31ef81f03 /
ezután jött az ntfs-3g telepítéseaztán az fstab szerkesztése:
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/mmcblk0p6 /boot vfat defaults 0 2
/dev/mmcblk0p7 / ext4 defaults,noatime 0 1
# a swapfile is not a swap partition, no line here
# use dphys-swapfile swap[on|off] for that
UUID=DAC6BB44C6BB2025 /media/pi/Hdd ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=007 0 0aztán sudo mount -a / nem kaptam hibaüzit/
beállítottam a tulajt és jogokat.
sudo chown -R pi:users /media/pi/Hdd
sudo chmod -R 775 /media/pi/HddAztán jött a Samba
-
Archttila
veterán
válasz
UberMutant #31058 üzenetére
Nem nem, biztosan jó, eredeti táp amiből kettő is van.
Állítólag az okozza a gondot, hogy nem a legfrissebb image/firmware van a kártyán. Próbaképp egy másik kártyára felhúztam egy tiszta Lite Raspbian-t és láss csodát bootol.
Azt kellene valahogyan megoldani hogy ne kelljen újrakonfigurálni az egészet főleg, hogy minden conf.-rol van a régi kártyán backup. (fstab, transmission, ftp samba, dlna, etc)Úgy emlékszem TC alá van valami plugin ami mountolja az ext4-et, mindjárt utánanézek.
-
Archttila
veterán
RPI3 Model B+ nem indul, apró sárga villámjel van a jobb felső sarokban. A korábbi RPI3 eredeti tápját használnám, szerintetek mi lehet a probléma?
UPDATE!
If the power supply to the Raspberry Pi drops below 4.63V (+/-5%), the following icon is displayed.
De ez hogyan lehetséges?
-
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Cigam leírása szerint megcsináltam a raspberrym beállításait, de a windowsból próbálok a megosztott meghajtóra csatlakozni, és beírom a felhasználónevet jelszót hozzáférés megtagadva üzenetet kapok. Ezt az általam létrehozott Csaba nevű felhasználó és pi felhasználó esetében is így van.
Mi lehet a baj ?Mit próbáljak másképp.
A leírást követve mentem végig.
Köszi
-
pozsoka
senior tag
Üdv,
természetesen láma kérdés, de pi 2-vel rendelkezem és szeretnék wifin keresztül netezni, a program telepítő azt írja, hogy "Binary firmware for Marvell wireless cards" és"Binary firmware for Realtek wired/wifi/Bt adapters"telepítve.
Ez azt jelenti, hogy lehetséges? -
válasz
cinemazealot #31049 üzenetére
Köszi neked is.
-
Sajnos erre most nem lesz időm pár napig, de meg fogom próbálni, köszi a tippet!
Volt olyan webkam + szerver párosítás, ami több mint 1 percig működött, volt, amikor csak kb 5-10 perc után fagyott le a szerver. A gép működött, parancssorból újra tudtam indítani a gépet, a szervert ilyenkor már nem tudtam újraindítani, akkor se, ha a kamerát kihúztam és visszadugtam, csak reboot után. A netkapcsolat stabil vezetékes, nem wifi, de ssh-n szintén el tudtam érni a gépet. -
-
bally4
tag
válasz
cinemazealot #31037 üzenetére
Ez havi felhasználás, 2-3 évadra gondoltam. Vagy értsük úgy, egyszerre 5-6 torrent van seedben.
Cigam, köszi a tippet, szétnézek a 3.5 táján.
-
válasz
peternac #31040 üzenetére
és doberman:
Köszönöm a tippeket! Sajnos az itthon talált két usb webkamera egyikével sem működik egyik megoldás sem, pontosabban működik, aztán kb 1 perc után lefagynak a kamerák és eltűnik a kép (külön-külön próbáltam őket). Raspbian lite-ra tettem fel a mjpg stream-et és a motion nevű programot, utóbbi támogatja a régebbi kamerát is, sajnos az is lefagy 1 perc után. Az mjpg stream a régebbi webkamerát nem tudja használni, mert az nem mjpg, hanem yu12 stream-et küld, és nem tudtam sehogy munkára fogni, pedig annak elég szép lenne a képe. Motioneye pedig fura mód csak a régebbi kamerát tudta megnyitni, de ugyanúgy lefagyott. -
peternac
tag
motionEyeOS
pont arra való, amire neked kell -
válasz
bally4 #31035 üzenetére
Saját tápos "nagy" házat, benne egy 3.5-es merevlemezzel (SSD-vel).
Nekem egy kitudja hány éves 1TB-os Medion lemez van rajta, a mai napig teszi a dolgát. Persze ez a 2.5 is igaz lehet. Kinek mi jön be.
Ha kevés lett volna a táp, akkor folyamatosan "kattogott" volna, állandóan fel akart volna pörögni, és ez a SMART adatokban is megjelent volna. +csak észre vennéd, ha néha-néha elérhetetlen, és csak sokadik próbálkozásra tud csak felpörögni, és elérni az adatokat.
Szerintem "természetes" halált hallt, eljött az ideje. Nyugodtan tedd bele a cseredarabot, és használd tovább mint eddig. -
doberman
senior tag
pl:
alap netinst debian 2-300 mega + mjpegstreamer...
régen csináltam de kb ennyi.. (tud ftp-re, smb-re menteni képet, videót, de beépített webszerveren live stream is megy, van hozzá motion is..) egy a lényeg: linux friendly legyen a webcam... még openwrt-re is van csomag hozzá - akár routerre is felhúzhatod és marad egy rpi-d.. -
cinemazealot
addikt
válasz
bally4 #31035 üzenetére
Bővebb infó híján zavart érzek az erőben:
"...nagyon alap felhasználás" vs. "Lejön 2-3 film, 2-3 sorozat..."
Sorozat alatt mit kell érteni? Komplett sorozat összes évaddal, vagy csak 2-3 évad, esetleg csak 2-3 epizód?
Mert ha ezeket még seed-eled is, akkor azért van ott forgalom, ami már okozhat terhelést a Pi-nek.
-
Sziasztok! Kellene pi2-re egy olyan disztró, ami elfér egy 4G sd kártyán, és csak egyetlen feladata lenne, egy usb webkamera képét kellene neten elérhetővé tennie, lehetőleg webes felületen, de esetleg vmi Android klienssel működő megoldás is lehet.
Máskor én magam járnék utána/gugliznék/kísérleteznék, de most nincs időm rá, estére működnie kéne.
Tudtok ajánlani egy bevált megoldást, esetleg egy leírást, fórumot? Köszi előre is! -
bally4
tag
Halihó!
HDD tippeket várnék a lelkes fórum lakóktól!
Eddig egy 1 TB Maxtor M3 portable tette a dolgát kb. 1 éve, hiba nélkül. A mobil vinyót a pi3 saját tápja hajtott meg, ugye max curren beállítással.
Most sajnos behalt a vinyó, ami garanciás, megy vissza, de újra kell gondolnom, jó volt-e így. Van egy sanda gyanúm, hogy működött ez a konstrukció, de mégis gond lehetett a kevés amper, pl. a felpörgetéssel és ez is okozhatta a hdd halált, nem tudom, majd a szervíz megmondja.
Mit ajánlotok? Külső HDD oké. Y kábel? Külső táp? Külső ház satás hdd-vel? Stb.
Illetve milyen normálisabb "NAS" vinyót vegyek a következő felhasználásra:Megy a torrent, de nagyon alap felhasználás. Lejön 2-3 film, 2-3 sorozat, aztán egy hónapig semmi, csak csücsül rajta és persze nézem. A pi 24/7-ben megy azért a hálószobában, csöndesebb jobb..
A HDD-n tárolom még az összes családi fényképet, persze felhőben és másik hdd-n is megvan.
Előre is köszi bármilyen tippet!
Üdv! -
-
nessh
tag
válasz
lacko6 #31025 üzenetére
Szia,
Nekem OSMC megy a Pi3B+-on. Általában 5-10 torrent megy tm-ben, ntfs fülső 3,5" vinyóra (külön tápos).
A 720p-k mennek hiba nélkül. 1080p-t egyszer próbáltam csak teszt gyanánt, az is ment.Még vmi: tavasszal vettem, akkor lan kábelt használtam és a 720p meg megröccent. Állítólag vmi driver bug. Azóta wifin tolom és minden sima.
Valaki tudja hogy esetleg javították-e a lan driver-t?
-
Csicsóka
őstag
válasz
z123456789 #31023 üzenetére
Bőven elég egy 16 GB-os gyors Sandisk SD.
Esetleg vess egy pillantást Amlogic S905, 912 vonalra. A legújabb CoreELEC alá már van Entware pár száz csomaggal. Igaz ez még jócskán elmarad a Debian repo-tól, de ahhoz képest, hogy semmi sem volt telepíthető alá addonokon kívül, ez már előre lépés.
OSMC ebből a szempontból persze jobb, de ez már nem létezik Amlogic TV box alá. -
peternac
tag
válasz
mamusz11 #31024 üzenetére
Szuper, köszi! Akkor nekiállok én is a végleges kialakításnak.
A setupodat leírnád ha van erre időd? Ilyenekre gondoltam:
Milyen OS, RAM elosztás GPU-nak + még ami esetleg érdekes és számottevő lehet (egy-két transmission paraméter stb.).
Köszönöm!Amúgy szülők eddigi router-es torrent és média/smb szerverét+amlogic s905 (LibreELEC, Kodi) kombóját cserélem le majd vele. A csodás Asus RT-N18U router mostanában azt csinálja, hogy néhány nap után eldobálja a vinyót
Erre esetleg valakinek valami ötlete?
-
z123456789
addikt
válasz
Keef_Lee #31020 üzenetére
Aha. Akkor lehet kipróbálom, csak az íze kedvéért, hogy bejön-e a KODI, mert azt egyszerűbbnek tartom telepíteni, aztán lépek tovább, ha érdekes a dolog számomra. Köszi.
Viszont be kell szereznem egy memória kártyát. Mekkorát érdemes? A kísérletztezgetésekhez, és hogy később ne maradjanak feleslegesen kicsi kártyák?
-
peternac
tag
Sziasztok!
tapasztalatok érdekelnének az alábbival kapcsolatban:
egy RPi3 bírja szuflával az alábbiakat?rpi3, raspbian, ntfs usb hdd + telepítve kodi és transmission
transmission 10-15 darab torrent egyszerre +
kodival pedig a letöltött anyagok lejátszása a lokális usb hdd-ről (főleg 480p-720p, ritkán 1080p)
a hdd sajnos ntfs fixen (windows powa)tegnap gyorsan kipróbáltam "félig": transmission 5 torrenttel már azért egész jól leterhelte a procit, de nem tudtam/tudom sajnos kipróbálni hogy torrent közben a kodi-t bírja-e még
illetve a kodi miatt a gpu-nak több RAM-ot is illik adni, nem tudom hogy a kevesebb RAM elég-e a transmission-nek és a kodi-nak egyszerreKöszi!
-
kovbandi82
őstag
Én Rasobian Strecht Lite-ra raktam fel a Kodit 2 TV-nél is. Így tudok egyébb programokat is futtatni.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
z123456789 #31019 üzenetére
Ez egy oprendszer a kodival integrálva. Programot nem lehet telepíteni, mert ez egy zárt Linux (amiből a kodit látod csak). De amire van app a store-okban, az működik rajta. Pl. TM is.
Ha programokat akarsz telepíteni, akkor osmc kell neked. Az egy debian alapú linux rendszer, amire van csomagkezelő is. Persze remekül fut rajta a kodi is. Be lehet állítani, hogy a kodival induljon (akkor user érzésre olyan mint a Libreelec) -
z123456789
addikt
válasz
lacko6 #31018 üzenetére
(#31015) Keef_Lee
(#31016) cinemazealot
Na most ha van rá TM, akkor lényegében mégiscsak egy OS, nem? Lehet más programokat is telepíteni a KODI mellé? Nem mintha tele akarnám nyomni, max egy Volumio kellene még mellé, és akkor erről etetném a zenét és a mozit is. A kettő működne telefonos appal egymás mellett?
Nézzétek el nekem, egyelőre még magam sem tudom mennyire akarok belemászni a témába. -
lacko6
senior tag
Hi.
Tudnatok linkelni libreelecre egy transmission zip et. -
azbest
félisten
válasz
doberman #31005 üzenetére
Csak ne feledd, hogy nem minden rendszer támogatja egyszerre a régi és új generációs pi-ket. Van amiből külön kép van rájuk, de úgy látom volumióból csak egyféle van.
Zeroból mindengyik az első generációs pi prociját tartalmazza. A 2 és 3 változatokban van 4 magos. A zerok körül csak a körítés változott (alap, majd kamera végül wifi).
-
cinemazealot
addikt
válasz
z123456789 #31014 üzenetére
Mottó: "LibreELEC – Just enough OS for KODI"
De valóban így nézne ki pontosabban:
"LibreELEC – Just enough OS for/with KODI"
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
z123456789 #31014 üzenetére
Az is
-
z123456789
addikt
válasz
kovbandi82 #31013 üzenetére
Ja? Azt hittem az egy Linux.
-
kovbandi82
őstag
válasz
z123456789 #31012 üzenetére
LE a Kodi
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Jól sejtem, hogy ha a Pi3-ra szeretnék egy LE-t, akkor csak el kell indítanom az LE USB SD készítőt, kiválasztanom a PI-t,a programmal letölteni a LiberElec-et, majd kiírni, berakni az SD-t a PI-be, és boot-olni?
Ott meg majd lesz Play áruház, vagy hogyan lesz KODI az LE-n? -
nessh
tag
válasz
cinemazealot #31007 üzenetére
úgy kezdődik hogy
Your Public IPv6 is:akkor tehát tényleg IPv6
-
-
cinemazealot
addikt
Nézd meg pl. a whatismyip.com-on, hogy milyen publikus IP címed van.
-
nessh
tag
Sziasztok,
Hamár transmission és aktív/passzív....
UPC-s netem van még a fekete modemmel, nem a connectbox-al.
Létezik hogy nem tudok beállítani port forwardot mert IPv6 címem van?
Mármint a modemnek, nem a Pinek.
A port forward menü amúgy elérhető csak amikor beírom az ip-t és a portot, majd leokézom azt írja nem sikerült...upsz: most látom ez kb 2 hete volt téma
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31004 üzenetére
van egy "régi" zerom... átteszem a kártyát a pi2 -ből... este kipróbálom...
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31000 üzenetére
öööö melyik zerón? a "régin" vagy az "újon" ?
-
Armatura
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.Egy rpi 3-ra tennék fel androidot (LineageOS ),és libreelecet multibootal (Pinn ).
A gondom hogy önmagában telepítve,kihagyva a multiboot/Pinn részt elő tudom hozni a recovery menüt ami kellene,hogy telepíteni tudjam a GApps-ot.
Viszont a Pinn-telepítőjével ha az android már feltelepült nem tudom működésre bírni a recovery menüt,mert csak a Pinn bootválasztója jön be.
Ha valakinek van ötlete azt megköszönném! -
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #31000 üzenetére
Ha nem kell puccos WebUI, akkor rádiózáshoz simán elég egy alap rendszerre telepített mpd mpc páros.
Android telóról MPD Control, vagy Raspiradio-val vezérelhető. PC-ről pld. GMPC lehet jó hozzá.
Ezt az igényt simán, villám gyorsan kiszolgálja a zero is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kína már nem kap az NVIDIA-tól Hopper szériás chipet
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Politika
- PlayStation 5
- Google Pixel topik
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Honor 400 Pro - gép a képben
- További aktív témák...
- Lenvoo M90Q Gen 5 Micro - Mini PC - Core i5 14500T- 32GB DDR5 256GB NVMe SSD -gyári WIFI
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 5070 +32GB DDR5 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Gigabyte H310M-S2H + i5 9400F + Arctic Alpine 11 + 16 Gb G.skill 3.200 Mhz Beszámitok!
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1.5 TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- SzoftverPremium.hu
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Csere-Beszámítás! Iphone 14 Pro Max 256GB Független mobiltelefon. OLVASS!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest