- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48407 üzenetére
Akkoriban a TP-Link cuccokhoz (is) szoktak adni tápfeladót. Az volt a legolcsóbb megoldás - azt kellett használni! Ennyi ;-) Szóval semmiféle szabványos PoE: az eszköz saját tápja rávezetve az ethernet kábel 4-5 és 7-8 ereire (GB még nem volt ;-) , elindult az eszközhöz az X volt, odaért X-R*I volt, aztán vagy lett valami, vagy nem ;-)
Nemet meg nehezet mondhattam a dologra, mert (igaz, külsősként) de én voltam a suli rendszergazdája akkor már régóta, és utána még sokáig ;-) Akkoriban iszonyat szegénység volt a suliknak, legalábbis felénk IT téren is, az első valami Sulinetes PIII szerverüket bő 10 évig használtuk, mert nem volt más... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48403 üzenetére
Passzív PoE! Röviden "tápfeladó".
És úgy látszik rajtam kívül minden informatikus olyan szerencsés, hogy ír egy listát az ügyfélnek, hogy mi kell, mennyibe kerül, kérdés nélkül jóváhagyja, megrendelem, beszerelem, elutalják, és mindenki örül ;-) Sajnos nekünk kevés ilyen ügyfelünk volt, a legtöbb vagy spórolt 5 forintot, ha lehetett, vagy nem is bírt volna 5 forinttal többet kifizetni, mint a minimálisan szükséges, de megoldást meg szeretett volna. Úgyhogy megoldottuk ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48400 üzenetére
OK, de ha a gyenge a kábel, akkor azon esik feszültség, ha erős, akkor meg a táp ül le... ;-) Ezért jobb, ha kicsit magasabb a feszültség (mint a gyári tápoknál - gondolom nem azért 5,1V-os tápokat adnak, kert az 5V-os elfogyott ,-) , és akkor pont odaér az esés után is az elég ;-)
Nem tudom milyen tápok vannak egy Pi alaplapon, de gondolom az van, hogy pl. 5V-ból még elő tudja állítani a szükséges feszültségeket, de mit tudom én, 4,8V-ból már nem: viszont ha 5.2V-ot kap az sem gáz, mert egy kapcsolóüzemű step-down kütyünek ez kb. mindegy, viszont biztosan meglesznek a szükséges feszültségek egy kicsit nagyobb feszültségű táppal vacakabb kábel, vagy nagyobb terhelés mellett is.
Egyszer szívtunk olyannal, hogy passzív PoE-vel megtáplált AP-ket kellett felszerelnünk elég hosszú kábelek végére. 7,5V-os volt a gyári táp hozzájuk, de nagyon haldokoltak, vagy el sem indultak: a legtöbbre 9V-os tápot dugtunk, sőt volt pár olyan, amire 12V-os került, mert csak úgy lett stabil ;-) Sok-sok évig működött így a rendszer.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #48383 üzenetére
Találtam egy ideálisnak tűnő USB-C kábelt, amit idő közben megrendeltem és épp tesztelem (egy Alzás USB-C -> mikro-USB átalakítóval még RPi3-asomon, de ha bevállik a tápmodullal egyetemben, jöhet a Pi4)
[link]
Kapható máshol is, csak itt épp olcsóbb volt, Jó vastag emiatt sajnos kissé merev is, de a Conrad-nál azt írták, bír 5A-t és a vastagság alapján hajlandó is vagyok hinni, hogy a valós terhelhetősége se sokkal rosszabb.
Ha a tápmodul is beválik, azt is megosztom, mert még túl szép, hogy igaz legyen, fele akkora, mint amit eddig használtam dc-dc modul és nem nagyon melegszik, legalább is ugyanakkora mini OBO dobozt a másik modul, ami éppen belefért, szépen átmelegített, ez meg még csak meg se langyosítja. -
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #48372 üzenetére
Ha van szabad USB 2-es kimeneted, ott is be tudsz táplálni az 5V-os belső gerincre: egy olyan vezeték kell, amin csak a táp erei (+ piros, - fekete) vannak bekötve a négyből: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
En voltam es beneztem a biztositekot, a 4-5-os szerian mar nincs (illetve asszem csak a harmason volt polyfuse)...
-
válasz
Te is tudsz elé önregeneráló biztosítékot tenni. De egy mezei olvadó is megteszi, azt mindenhol kapsz, és könnyű cserélni.
-
válasz
E.Kaufmann #48370 üzenetére
Nyitott kapukat döngetsz. 2,4, és 6-os tüske
Ha plusz tápfesz kell, akkor terhelés alatt sokat esik a feszültség.(Vagy magán a tápegység rossz konstrukció, vagy a kábel "ellenállásból" van.) -
sztanozs
veterán
válasz
E.Kaufmann #48362 üzenetére
Az utolso mondatra. A tappal vsz nem volt gond, csak annyi hogy 5V helyett 5.2 kell neki, hogy ne sirjon. Sima USB-C kabel kell a vegere, vagy megtaplalhato GPIO-n keresztul is, csak akkor nem lesz ott a polifuse, ami vedje a cuccot.
-
sztanozs
veterán
válasz
E.Kaufmann #48359 üzenetére
Azert, mert az RPi4/5 nek 5.2 V betap kell, nem 5V...
-
sonar
addikt
válasz
E.Kaufmann #48359 üzenetére
cigam által javasolt cucc buffer kondi nélkül van. Szerintem terhelésre beesik a tápfesz aztán áll majd vissza amit ezek a kütyük nem szoktak tolerálni.
Tiéd meg valszeg ennyit tud.
A probléma sajnos valós. Régebben volt hasonló problémám, de aztán az egész RPi helyett mással lett megoldva a project.
Viszont magpi magazinban láttam (ha jól emlékszem), hogy árulnak hozzá ipari, sínre szerelhető tápot.
Egy hasonló github project: [link] -
válasz
E.Kaufmann #48355 üzenetére
Nem próbáltam, de egy ilyesmi konverter megfelelő lehet.
-
Archttila
veterán
válasz
E.Kaufmann #48320 üzenetére
Megjelenese ota megy 0/24 a gyari tappal
-
Archttila
veterán
válasz
E.Kaufmann #48318 üzenetére
Teszteltem Arch alatt, nincs vele gond de mondom PI-n is hozza a kotelezot, csak par sec utan megrogy alatta a teljes rendszer.
-
UberMutant
őstag
válasz
E.Kaufmann #48097 üzenetére
én nem hibáztam
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #48093 üzenetére
Hát a Windows-ok alapvetően X86-os felépítésű gépekre jók, Pi-re szenvedés!
A nagy hírű Tom's Hardware-en is nekifogtak: "Megpróbáltuk telepíteni a Windows 11-et a Raspberry Pi 5-re – az internetkapcsolat hiánya megakasztott" :-) [link] "A Wi-Fi, az Ethernet, a Bluetooth és az audio nem működött a Windows 11 rendszerrel a Raspberry Pi 5-ön."
-
Petikeje
tag
válasz
E.Kaufmann #48085 üzenetére
Thx!
-
Petikeje
tag
válasz
E.Kaufmann #48078 üzenetére
Szia, ha jól értem egy tápról hajtod meg a 5V-n a pit és 12V-n a hdd-t? Milyen tápot használsz? Hol vetted?
-
Undoroid
őstag
válasz
E.Kaufmann #48067 üzenetére
Szia!
Igen, Én így adok kraftot a RPi3B+ -nak! Eddig nem történt semmi baj! Szintén belső Dc-Dc-tápról használom majd folyamatosan, de még nem programoztam fel magát az OP-rendszert a hálózati tárolós feladatra! Többször be szoktam indítani, hogy ne lustuljanak le a belső 18650-es celláim! Holnap kapom meg a MicroSD kártyámat, amiről ki fog derülni, hogy a RPi le tud-e majd kezelni akkorát?! (128Gb)
-
kutga
félisten
válasz
E.Kaufmann #48067 üzenetére
Itt azt írja lehet, de nem veszélytelen. [link]
Csak kíváncsiságképpen, mi a baj az usb kábellel? Pár ezerért már van official táp. [link]
MOD
ricsip
A helyedben lehet rákötnék a gépre egy kis ssd-t külső házban, és a boot partíció kivételével arra tenném rá az oprendszert, szerintem jobb, mint az sd kártya. [link] -
válasz
E.Kaufmann #31708 üzenetére
Március közepén talán megtudjuk...
MaCS
-
golya87
őstag
válasz
E.Kaufmann #31658 üzenetére
UPC Direct pl.
-
válasz
E.Kaufmann #31651 üzenetére
De minek? Tv nézéshez?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #31654 üzenetére
Biztos él az oldal, mert vhol csak venni kell dekódoló-licenszet, ha szükséges.. (életemben kétszer vásároltam eddig, így nekem sincs több tapasztalatom vele: )
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #31651 üzenetére
Innen, de kell hozzá bankkártya: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
E.Kaufmann #31599 üzenetére
Az első Pi-n az SMS (vagy SMC vagy SMSC, mindegy is, az USB vezérlő) chipre kell a legnagyobb hűtés (vagy hardveresen módosítani kell a lapot). Tervezési hiba miatt nem a lieáris táp IC, hanem az SMC chip alakítja át a feszültséget a legtöbb első generációs lapon: [link]
-
válasz
E.Kaufmann #31599 üzenetére
Amikor oda értem, hogy "valamint fúrtam egy lyukat", kicsit megált bennem az ütő, aztán rájöttem hogy a Pi dobozára
Millyen melegek voltak az IC-k? Biztos a throttling miatt lassult be? Nekem Pi2 van, és a youtube elég "megfentolt". Milyen sebességű a kártyát használsz?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #31592 üzenetére
Mindenki kidobta az első Pi variánsokat? Tuning tipp?
Ragasztottam egy nagyobb bordát a középső IC-re, egy kisebbet az SMC hálózati IC-re, valamint egy másikat a lineáris táp IC-re a microUSB környékén, valamint fúrtam lyukakat a szellőzéshez. -
válasz
E.Kaufmann #31590 üzenetére
Pont azért, mert gyengus. Amúgy a settings --> video --> accelaration környékén lehet eltekerni, hogy ne 10 fps legyen a GUI frissítése. Ha egyre gondolunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged