- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali médialejátszót?
- SSD kibeszélő
- Redmi Pad Pro - jól sikerült
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
félisten
válasz
cog777 #48190 üzenetére
+1
Beállítod subnet routerként, és kényelmesen eléred az alhálózatod.
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48137 üzenetére
Én a
/mnt
alatt szoktam mindent csatolni. -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48131 üzenetére
Azt is, amit a kolléga írt, mármint hogy melyik felhasználó alól induljon?
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48128 üzenetére
A konfigot is átírtad? Működik most?
MOD
Amúgy lehet ezzel már inkább ide kellene mennünk.[link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48125 üzenetére
'Permission denied' jogosultság hiányára utal.
ls -l
mit mutat ezeken a mappákon?Ha ugyanazon mappában szeretnél többféle médiát, akkor szerintem nem kell megadni a fajtáját,
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
elegendő, vagy létre is hozhatsz három almappát képeknek, videóknak, zenének.media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Zenek[/B]
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Kepek[/B]
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Videok[/B] -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48123 üzenetére
sudo systemctl status minidlna
Ez mit ad vissza?
Az utolsó
media_dir
bejegyzés nem jó, nem definiáltad a média típusát. Auser
-t próbáld ki a saját felhasználóddal, neroot
-ként. -
kutga
félisten
válasz
emilll #48109 üzenetére
Első körben átnézném a
sudo raspi-config
alatt a beállításokat, ahhoz, hogy a wifi működjön először be kell állítani az országot, szerintem a BT beállításait is át tudod nézni ez alól.Wi-Fi is currently blocked by rfkill.
Use raspi-config to set the country before use.Nincs valami ilyen üzeneted boot után? Ha Raspberry Pi Imagerrel készíted el az os-t, abban egy csomó mindent be lehet állítani előre, többek között a wifi ország kódját is, úgy emlékszem.
-
kutga
félisten
válasz
wassermann #48102 üzenetére
RPI4-es lapoknál már nincs ilyen korlátozás?
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ alaplap a gyártói, 5.1V / 2.5A tápegységgel hány darab 2,5 collos, külső házban lévő meghajtót képes ellátni? Van itthon 1 darab 2,5 collos 5400-es hdd, és 1 darab 2,5 collos ssd, amit rátennék. Ha nem bírja, milyen külső, aktív hubot lenne érdemes használni?
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48088 üzenetére
Ennek örülök, a minidlna szolgáltatást is átnézheted ilyen szemmel. [link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48083 üzenetére
Szerintem nem jók a jogosultságok. Próbáld ki így.
Először állítsd le a transmission szolgáltatást.
sudo systemctl stop transmission-daemon
Utána rakd rendbe a jogosultságokat, a horvathkrisztian felhasználó alól.
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
Ha még nem tetted volna meg, a transmission konfig fájlban add meg a megfelelő könyvtárakat.
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json
"incomplete-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban",
"download-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott",
"incomplete-dir-enabled": true,
Be kellene állítani aztán, hogy a transmission szolgáltatás a horvathkrisztian felhasználó alól fusson, ne az alapértelmezett debian-transmission alól
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Ha mindent jól beállítottál, akkor indíthatod a szolgáltatást.
sudo systemctl start transmission-daemon
Itt van hozzá egyébként egy jó leírás. Ha gondom volt a transmissionnel, azt szinte mindig a nem megfelelő jogosultságok miatt volt. [link]
-
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48080 üzenetére
Mit mutat az
ls -l
parancs a letöltés mappán? -
kutga
félisten
válasz
///Krisz\\\ #48076 üzenetére
Ez a két alkalmazás szerintem pont kezdőknek való, viszont be kellene állítani a médiát tartalmazó mappák jogosultságait. A
chown
éschmod
parancsoknak olvass utána. -
kutga
félisten
válasz
E.Kaufmann #48067 üzenetére
Itt azt írja lehet, de nem veszélytelen. [link]
Csak kíváncsiságképpen, mi a baj az usb kábellel? Pár ezerért már van official táp. [link]
MOD
ricsip
A helyedben lehet rákötnék a gépre egy kis ssd-t külső házban, és a boot partíció kivételével arra tenném rá az oprendszert, szerintem jobb, mint az sd kártya. [link] -
-
kutga
félisten
válasz
RaPiDsHaRe #48030 üzenetére
Ezt nézd meg hozzá. [link]
-
kutga
félisten
válasz
sad_Vamp #48026 üzenetére
Egyelőre PS4 kontrollert vettem, az tökéletesen működik. Van itthon egy másik, PS3 kontroller is, amit eredetiként vettem, de hamar kiderült, hogy utángyártott, azt még nem sikerült csatolni a géphez, az az érdekes, hogy usb-n keresztül sem működik, pedig így meg is lenne a két kontroller, több egyelőre nem kell.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Használ itt valaki retropie-t, és ha igen, milyen kontrollerrel? Pi3b+ a vas, nemrég került vissza hoznám, a gyereknek raknék össze valamit.
-
kutga
félisten
-
kutga
félisten
válasz
wassermann #47496 üzenetére
Nálunk is valami hasonló a helyzet. Igazából talán még öt éve próbáltam desktopként használni, de már akkor sem volt valami erős.
-
kutga
félisten
válasz
wassermann #47493 üzenetére
Ki lehetne próbálni egy ssd meghajtót az oprendszer alá, bár szerintem inkább a proci lesz kevés. Nálunk anyámnál üzemel torrent és dlna szerverként, desktop üzemre nem fognám be.
-
kutga
félisten
válasz
duffbeer #47445 üzenetére
Médiatár, okostelefonról történő vezérlés, feliratok letöltése, média folytatása onnan, ahol abbahagytam (utóbbi sorozatoknál különösen jól jön), ami hirtelen eszembe jutott, de olyan apróságok is, mint hogy pl. a beletekerés is sokkal precízebb, vagy finomabban tudom állítani a hangerőt. A Sony tévé lejátszójánál kapok egy mappalistát, esetleg kisképeket, és ennyi.
-
kutga
félisten
válasz
Vasti74 #47442 üzenetére
Őszintén szólva, sokáig használtam én is a 4k tévé saját lejátszóját, a szerver mellette dlna-n keresztül szolgáltatta a tartalmat, kissé fapados, de jól működött végülis, magának szépen állította a képfrissítést és a felbontást. A Kodi az amlogicon viszont tud jópár olyan kényelmi funkciót, ami miatt végül vettem egy kínai boxot.
-
kutga
félisten
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ az alany, szeretném beállítani egyszerű kis média szervernek, erre a célra tettem bele egy 64GB-os sd kártyát, raspberry pi os 64bit lite verzió (desktop nélkül), addig jutottam el tegnap, hogy telepítettem a frissítéseket rá, de semmi többet.
Haladnék tovább a projekttel. Az adatokat egy külső usb házban lévő 1 terás 2,5" hdd-re tenném, viszont érdekelne, hogy az oprendszer nem mehetne-e a külső tárolóra, ami valószínűleg megbízhatóbb, mint az sd kártya. A tápegység a hivatalos raspberry táp, a külső háznak nincs külön tápellátása, eddig viszont gond nélkül üzemelt.
Többféle videót is találtam erről az interneten, de mind desktop környezetből indult, a lite verziót hogy tudnám átrakni a hdd-re?
Valami ilyesmi működhet?
-
kutga
félisten
válasz
duffbeer #47355 üzenetére
A beállításokat érdemes átnézni, én a bittorrent topikban az összefoglaló alapján csináltam. Mondjuk nálam messze nem tölt teljes sávszélességgel.
-
kutga
félisten
válasz
Peter.70 #47352 üzenetére
A cigam által linkelt leírás szerintem is jó kezdésnek, annyi, hogy én torrent kliensnek inkább qbittorrentet tettem fel, és rss-en keresztül, weben adom hozzá a torrent fájlokat.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI4-et állítanánk be nas feladatokra, erre a célra van otthon egy WD Red 2,5" terabájtos hdd otthon, külső 2,5" usb3 házban.
Ahogy olvastam, már nem nehéz beállítani a pi-t úgy, hogy usb-ről bootoljon, a kérdésem, hogy teljesítményben egy ilyen hdd hogyan viszonyul mondjuk egy cl10 sd kártyához, illetve, mivel a háznak nincs külön áramellátása, a pi hivatalos tápegységgel meg tudja-e hajtani?
-
kutga
félisten
válasz
havri1 #47250 üzenetére
Szia!
OMV telepítéséhez itt van a leírás.
Ebben alapból van smb, a dlna is pár kattintás. Ha megvagy a telepítéssel, nézz át az OMV topikba, az összefoglaló alapján el tudod végezni az alapbeállításokat.
Docker, plex témában én dbtech videóiból tanultam sokat, itt találod őket. Van ami még 5-ös verzióhoz készült, de 6-os esetében is használható.
-
kutga
félisten
Hölgyek/urak!
Van annak valami hátránya, ha Raspberry Pi Os alól futtatom a Kodit vagy Libreelec alól?
Nemrég vettem egy RPI4-et lejátszónak, de szeretném másra is használni, headless módon (qbittorrent, pihole, plex). Jelenleg LE fut rajta, de szívesen kipróbálnám a Pi Os-t is, csak nem tudom milyen extra beállításra van szükség, vagy csak felteszem és kész?
-
kutga
félisten
válasz
Archttila #46711 üzenetére
Nem rossz ötlet. Elsőre nyilván Raspberry Pi Os-re gondoltam, headless természetesen, desktopra nincs szükség. Korábban használtam még Plexet és Pihole-t, de erre a gépre nem tervezem.
MOD
Nagyjából nekem is valami hasonló lenne az elképzelésem a szolgáltatásokat illetően. -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Szeretnék összerakni otthon egy kis szervert, rpi4 alapon, Qbittorrent, minidlna, samba szolgáltatást futtatnék róla, szerintetek erre elegendő lehet az 1GB-os változat? Letölteni leginkább fhd felbontásban szoktam, lejátszásra a tévé lejátszóját használom, ezen kívül több kliens nem is igazán csatlakozna hozzá.
Jelenleg egy Asus 16/64-es router üzemel média szerverként, működik, bár kissé fapados.
-
kutga
félisten
válasz
bwin.party #43733 üzenetére
A path nem jó így. \\(raspberry pi ip címe)\(megosztott mappa neve) kell legyen. Zárójelek nélkül persze.
-
kutga
félisten
válasz
bwin.party #43728 üzenetére
Nálam így működik.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Raspberry Pi OS-t be tudom úgy állítani, hogy az apt-update és apt-upgrade automatikusan menjen bizonyos időközönként?
Egy kis média szerverként üzemel az RPI3, desktop sincs hozzá, ssh-n keresztül szoktam frissíteni kézzel.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Van arra lehetőség, Raspberry OS alatt, hogy a Pi-t csatlakoztatom a meglévő wifi hálózatomra, majd ezt a kapcsolatot lanon osztom tovább pc-nek (RPI3B+)?
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Van itthon egy RPI3B+ meg pár kihasználatlan merevlemez, mivel szükség lenne rá, gondoltam készítek belőle egy otthoni kis szervert, csak backupra, de úgy, hogy külső, tehát nem az otthoni hálóról is el tudjam érni (jó lenne pl. folytatni a munkát otthonról).
A kérdésem, hogy merre érdemes ezzel elindulni?
FTP biztonságos pl. erre a célra? OMV-t próbáltam régebben, de mintha kevés lett volna neki a Pi hardvere. Mivel tényleg csak annyi lenne a feladata, hogy alkalomadtán fájlokat másolok rá, valami kis erőforrású oprendszer elég lenne talán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Nubia Red Magic 10 Pro - erő van, nyelvtudás nincs
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Trollok komolyan
- Motoros topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest