Hirdetés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Beneveztem én is egy Pi2-vel, OpenElec+Kodi előtelepített OS-sel. Összekötöttem mindent amit kellett (táp, HDMI, Ethernet, aktív USB hub), ki is próbáltam egy filmmel, öröm és boldogság.
Lenne viszont pár kérdésem. Árt neki ha áramtalanítom amikor nem használom? És ami fontosabb. Milyen távirányítóval működik? A tv-jével nem igazán. Dektop pc-ről, esetleg okostelefonnal lehet vezérelni? Ugyanazon routerre vannak kötve. A pc merevlemezét el tudom érni róla, hogy ne kelljen másolgatni a tartalmakat?
Let the Zone take me if I am.
-
kutga
nagyúr
válasz Celtis #13014 üzenetére
Nem vagyok benne biztos hogy az én hat éves tévém tudja ezt a CEC dolgot, egyebekben WP-t használok.
Csináltam egy megosztást a laptopon, az UPNP alatt látja a Pi, de amint belekukkantok a könyvtárakba, fájlokat nem látok.
Rasbian oprendszer mennyire kell nekem? Csak médialejátszásra használnám, alapból ez meg az openelec ment fel.
[ Szerkesztve ]
-
-
kutga
nagyúr
válasz yossarian14 #13043 üzenetére
Igen láttam. Kicsit még várok vele. Az okostelefonos app egész jól használható. Vsak ne keressenek film közben.
-
kutga
nagyúr
Az IP címet kell beírni a böngésző címsorába. Hasonlóképpen az okostelefonos alkalmazásnak is azt kell megadni. Pcről is tudod vezérelni.
Én amúgy csomagban vettem, házzal, táppal együtt. A tvmen nincs is usb. Első bekapcsolásnál mondjuk jól jön egy egér meg billentyűzet.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz martinkeet #13137 üzenetére
Külső vinyót én aktív usb hubbal kötök rá, egyébként nem hajtja meg.
Csinálj a számítógépen egy smb megosztást, onnantól a gép merevlemezéről tallózhatod a fájlokat.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Az alábbi linken lévő távirányítót kaptam Pi2-höz. Beszereltem, működésre is akarnám bírni a leírás alapján, Kodihoz.
Addig jutottam, hogy ssh-n keresztül beléptem a Pi-re, megcsináltam a konfig fájlt, onnantól viszont se előre, se hátra, a Kodiban nincs IR beállítási lehetőség (vagy csak én nem találtam meg).
Hogy tudnám működésre bírni? Kölcsön eszköz, de ha összejön, meg is tartanám.
-
kutga
nagyúr
válasz Celtis #13168 üzenetére
Ezzel én is tisztában vagyok, már átnyálaztam egy csomó leírást, linket, egyik sem vált be.
A lircd.conf fájlról van szó, aminek a tartalmát még a legelső leírás alapján csináltam meg. Többen is írták, hogy a beállítások között kellene lennie az IR remote résznek is, ahol rá tudok bökni az elkészített konfig fájlra, de az én Kodim beállításai közt nincs ilyen.
-
kutga
nagyúr
válasz szalay_1 #13175 üzenetére
Próbálkoztam.
Irrecord -f paranccsal be tudtam programozni a gombokat, de valamiért csak a jobbra nyíl működött. Az így generált lircd.conf fájlba bemásoltam az XBMC-s linken lévő tartalmat, azzal működnek a nyilak, de nem megy az Enter gomb, nem tudok a menükbe belépni.
Legalább annyit tudok már, hogy a vevő és a távkapocs is jó.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz szalay_1 #13183 üzenetére
KEY_OK kell, igen. Irrecordot követően bemásoltam az előre elkészített konfig fájl tartalmát, cseréltem az ENTER-t OK-ra, így már bejutok a menübe. Nem kell hozzá a beállításokban tallózni (nincs is ilyen), reboot után egyből ment.
Még nem tökéletes, a PLAY/PAUSE és a BACK nem megy, azokra is keresek még valamit.
-
kutga
nagyúr
válasz Mr Dini #13186 üzenetére
Persze. Így néz ki a kész konfig:
# Please make this file available to others
# by sending it to <lirc@bartelmus.de>
#
# this config file was automatically generated
# using lirc-0.9.0-pre1(default) on Thu Mar 14 14:21:25 2013
#
# contributed by
#
# brand: /storage/.config/lircd.conf
# model no. of remote control:
# devices being controlled by this remote:
#
begin remote
name /storage/.config/lircd.conf
bits 16
flags SPACE_ENC|CONST_LENGTH
eps 30
aeps 100
header 8945 4421
one 594 1634
zero 594 519
ptrail 598
repeat 8949 2187
pre_data_bits 16
pre_data 0xFD
gap 106959
toggle_bit_mask 0x0
begin codes
KEY_VOLUMEDOWN 0x00FF
KEY_PAUSE 0x807F
KEY_VOLUMEUP 0x40BF
KEY_MENU 0x20DF
KEY_UP 0xA05F
KEY_STOP 0x609F
KEY_LEFT 0x10EF
KEY_OK 0x906F
KEY_RIGHT 0x50AF
KEY_KP0 0x30CF
KEY_DOWN 0xB04F
KEY_EXIT 0x708F
KEY_KP1 0x08F7
KEY_KP2 0x8877
KEY_KP3 0x48B7
KEY_KP4 0x28D7
KEY_KP5 0xA857
KEY_KP6 0x6897
KEY_KP7 0x18E7
KEY_KP8 0x9867
KEY_KP9 0x58A7
end codes
end remoteLet the Zone take me if I am.
-
kutga
nagyúr
válasz RaPiDsHaRe #13233 üzenetére
Aktív usb hubot használj hozzá.
MOD
Hogy tudom megoldani hogy távirányítóval kapcsoljon be a készülék? Áram alatt van, természetesen.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz RaPiDsHaRe #13240 üzenetére
Igen. Én egy abszolút nonanme hubot használok aminek saját tápja van.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van valami jó leírás arra, hogy Transmission vagy Utorrent klienst hogy kell beüzemelni? A programok között letöltöttem és telepítettem mindkettőt, de mikor indítom hibaüzenetet kapok és a beállítások menü ugrik fel (IP cím, port, felhasználó, jelszó). Ezeket megadom és nem történik semmi.
Openelec+Kodin vagyok, csak seed kellene.
-
kutga
nagyúr
válasz Mr Dini #13254 üzenetére
Kicsit máshogy oldottam meg.
Amit a Kodi alapból feltelepít a kiegészítők közül az csak egy 'nézőke', nem maga a kliens, ahhoz előbb be kell szerezni az 'openelec unsupported-addons' repót a kiegészítő beállítások közül.
Ez tartalmazza mind a Trasmission, mind az Rtorrent klienst, fel is pakoltam őket.
A Transmission elég fapados, szinte semmit nem lehet benne állítani, hozzáadod a torrentet és kész, kezdi tölteni, de se sávszélességet, se letöltési helyet nem lehet megadni.
Az Rtorrent már jobb, itt a le- és feltöltés sávszélességét, a letöltési mappákat is be lehet állítani. Ezzel annyi a bibi, hogy inaktív az indító gombja, tehát felmegy, de nem tudom elindítani, még dolgozom rajta.
-
kutga
nagyúr
válasz Mr Dini #13258 üzenetére
Működik. Maradtam a TM-nél. Webes felületen beállítottam a külső vinyót, próbaképp beállítottam egy letöltést.
Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a korábban letöltött anyagokat miért nem kezeli. Direkt olyan fájlt adtam hozzá amit már letöltöttem, csak a seed lenne a feladat, de a letöltés elindul elölről.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz Mr Dini #13260 üzenetére
Igen, az lesz a gond nálam is úgy tűnik. Hiába állítok minden mappát a külső vinyóra, valamiért mégis az SD-re kezd tölteni. Amikor az megtelik, a letöltés is leáll.
MOD
Így is van, a 'resume' mappa az SD-n van, most azt kell kitalálni hogy rakjam el onnan.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz martinkeet #13262 üzenetére
Mára feladom.
Megtaláltam a két fájlt amit módosítani kell. Az egyik ok, a másikat hiába írom felül, újraindulást követően nem maradnak meg a beállítások. De legalább nyomon vagyok.
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
válasz Celtis #13275 üzenetére
Megcsináltam.
Először a grafikus felületen letiltottam mindent ami Transmission. A kliens beállításainál (még mindig a grafikus felületen) beállítottam a mappákat (minden esetben fontos a kis- és nagybetű, nem mindegy), ÉS ugyanitt kikapcsoltam a custom config fájlt.
Ezután ssh-val belépsz a Pi-re (felhasználó: root, jelszó: openelec).
cd /.kodi/addons/service.downloadmanager.transmission/resources
A mappában kiadod a nano settings.xml parancsot.
Az alábbi sorok érdekesek, ezek alap tartalmát kell megváltoztatni, a célmeghajtónak megfelelően (esetemben /var/media/MyPassport/Torrent):
<setting id="TRANSMISSION_DL_DIR" type="folder" label="3121" value="" default="/var/media/MyPassport/Torrent" />
<setting id="TRANSMISSION_WATCH_DIR" type="folder" label="3122" value="" default="/var/media/MyPassport/Torrent" />
<setting id="TRANSMISSION_INC_DIR" type="folder" label="3123" value="" default="/var/media/MyPassport/Torrent" />Ismét, fontos a kis- és nagybetű, nem mindegy.
Miután megvan, Ctrl+X-szel kilépsz, Y a mentésre, majd Enter. Visszalépsz a gyökérbe (cd ..)
Ezután cd /storage/.cache/transmission
A mappában kiadod a nano settings.json parancsot.
Az alábbi sorok érdekesek, ezek alap tartalmát kell megváltoztatni, a célmeghajtónak megfelelően:
"download-dir": "/var/media/MyPassport/Torrent",
"incomplete-dir": "/var/media/MyPassport/Torrent",
"watch-dir": "/var/media/MyPassport/Torrent",Miután megvan, Ctrl+X-szel kilépsz, Y a mentésre, majd Enter. Kiadod a reboot parancsot, grafikus felületen indítod a klienst.
PC-ről webböngészővel belépsz az eszközre (pi ip:tm port), hozzáadod a kívánt torrentet és megy a dolog. A korábban letöltött anyagokat is felismeri, mehet a seed.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz Celtis #13299 üzenetére
Fene tudja, biztosra mentem. Szvsz a custom setting kikapcsolása oldotta meg a problémát, de nyugodtabb vagyok hogy kézzel is átírtam mindent.
MOD
Most azon bosszankodom hogy ha a számítógépen lévő képeket tartalmazó mappámat smb megosztom, belépve nagyon lelassul majd le is fagy a készülék.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
válasz RaPiDsHaRe #13331 üzenetére
Én is így használom. Videó hozzáadásánál tallózd be az smb könyvtárat amit megosztottál.
-
kutga
nagyúr
Sajna nem tudom kipróbálni, mert nincs wifi adapterem hozzá.
MOD
Rendeltem egy korábban ajánlott távkapocsot. A mostani az utóbbi időben hajlamos megbolondulni, beragadnak a gombok.Let the Zone take me if I am.
-
kutga
nagyúr
válasz gyurkikrisz #13349 üzenetére
IP reservation kell hogy legyen a routerben. Én is így használom.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Mi kell ahhoz hogy tv adást vegyek fel?
Van otthon egy ősrégi Leadtek usb tv tunerem, valahogy hasznosítani kellene (openelec-kodi).
-
kutga
nagyúr
válasz wassermann #13427 üzenetére
Analóg kábel van, meg digitális. Ráteszem a laptopra és megnézem mit tud.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
PC hangfalat rá lehet kötni? Semmi extra, 3,5 mm jack csatlakozó van rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest