Hirdetés

Atom a pendrive-ban, avagy Intel Compute Stick

Intel Compute Stick

Még tavaly év végén döntött úgy az Intel, hogy megnyitja az Atom-alapú tabletek világát a kínai OEM gyártóknak, akik az ARM-alapú megoldásokon nevelkedve igazán meredek árversenybe kezdtek, csökkentésre kényszerítve a nagy, A kategóriás márkákat is – amiből mi, vásárlók, csak profitáltunk. Idén tavasszal pedig megjelent a „pendrive-ba zárt Atom”, amit a hasonló formátumú, ARM hardveren Androidot futtató eszközök ellen szántak, amiket mi csak „tévéfelokosítónak” hívunk. Ezek az eszközök HDMI csatlakozóik révén leginkább tévébe dugva – persze monitorral is mennek –, vezeték nélküli billentyűzet és egér vagy távirányító segítségével a legegyszerűbb tévéket is olyan plusz, "okos" képességekkel ruházzák fel, amit gyakran a drága csúcsmodellek is megirigyelhetnek.

Intel Compute Stick Box
A doboz

Mindez a jól megszokott Windowszal még érdekesebb lehet, így hát nagy kíváncsisággal vettük kézbe az Intel Compute Stick nevezetű termékét. A név kicsit csalóka, vagyis félrevezető, mert a Compute szót inkább a GPU-s számoló szörnyetegek kapcsán szoktuk elővenni, ide a PC Stick jobban illene, de annyi baj legyen. A nagyobb pendrive méretű, 103 x 38 x 13 milliméteres gépház egyik végén az USB csatlakozó helyett HDMI kimenet van, ezen küldi ki a képet és hangot.

Tápellátásra az egyik hosszú oldalon lévő micro USB aljzat szolgál, amihez 2 amperes töltőfejet is kapunk. A másik, adatos USB nagy örömünkre normál méretű, tehát egy pendrive akár közvetlenül is beledugható, de adatot a másik oldalon lévő microSD foglalat révén is a gépre juttathatunk. Kommunikációra a beépített, egy n-es adatfolyamú Realtek Wi-Fi adapter, illetve a Bluetooth 4.0 modul szolgál.

Jó erősen tart, ezért nem feszegettük szét a burkolatot, de így is tudjuk, hogy alatta a kisebb, alap tabletekben kedvelt, négymagos Atom Z3735F SoC van, a 32 bites Windows 8.1 Bing operációs rendszerrel előtelepített verziónkban 2 GB DDR3L RAM és 32 GB-os eMMC háttértár szomszédságában. Van 64 bites Ubuntu 14.04 LTS Linux disztribúcióval szállított verzió is, annak viszont csak 1 GB RAM és mindössze 8 GB-os háttértár jutott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés