- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fujifilm X
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
Az új verzió nem tetszett? https://osmc.tv/
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #14893 üzenetére
Bocs! Ez a Raspberry-s.
-
zzola
titán
Most így hirtelen nem találom a linket...[raspbmc-final.img.gz]
Klikk és indul a letöltés! -
tvamos
nagyúr
Sima ügy.. Kinézed, hova vannak kötve a gombok, az nem lehet gond. Az LCD meg valami HD driveres LCD lehet, az sem NASA technológia.
-
bagly
tag
Sziasztok! Sikerült szereznem egy ilyen lcd shieldet. Valaki tudna nekem segíteni hogy üzemelhetem be?
Köszöntem! -
azbest
félisten
Elképzelhető. A gui rajzolás eléggé eszi a procit.
Ezért is tettek be gui fps limitert filmlejtszás közbe. Ez olyan, ha épp megy valaminek a lejátszása, akkor csak 10 fps-sel rajzolja a felületet, nehogy megakassza a filmet. Menüben lépkedve picit érződik, egeret mozgatva látványos. Párszor szóba került, hogy hol lehet kikapcsolni, de régi pi-n jobb úgy hagyni. Egyébként a limiter miatt lehet film közben kisebb prociterhelést látsz azon az oldalon.
-
Horvi
őstag
Hi,
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az Openelecnél normális, ha bemegyek a menübe és kiíratom a proci és memóriahasználatot akkor a CPU használat 20-50% között ugrál? A vas egy RPi B modell az OE pedig 5.0.8-as.
Üdv,
Horvi -
Celtis
veterán
válasz
polberto #14880 üzenetére
A távirányítón a tekerő gombokat próbáltad? Vagy nem mered megnyomni?
Ha van ilyen tekerő gomb, de nem csinál semmit, akkor lehet, hogy a TV-ben van a CEC-re (LG-nél Simplink) vonatkozó beállítási lehetőség.
Ha nincs más megoldás, filmnézés közben megnyomod az OK gombot, és a képernyőn megjelenő szoft gombokkal navigálsz a filmben. -
Spuri2000
senior tag
A legújabb RP audió kártyák már a Dolby Atoms-t is tudják.
-
polberto
tag
Sziasztok!
Ma üzemeltem be a PI2-öt, OpenElec 5.0.8-al és azt szeretném kérdezni a filmekbe hogy kell beletekerni, illeteve lehet-e megadott időre állítani a lejátszást?
LG tv saját távjával irányítom.
Köszönöm szépen. -
totya79
tag
válasz
Mickey73 #14847 üzenetére
Szóval működik a cirrius hangkártya rendesen,mégpedig elég állatul
Tényleg jó minőségbe szól,és támogatja azokat a formátumokat,amiket a leírásban találunk.Coax kimeneten használom,ami ha jól tudom csak 2.0 kimenetet támogat,de mivel van egy igen jó Yamaha erősitöm,az megoldja az 5.1-re keverést.Ház egyenlőre még nincs,de találtam ebey-en.Amúgy biztos hogy csak 2.0 kimenetet tud az spdif,vagy esetleg szoftveresen lehet 5.1 is? -
azbest
félisten
válasz
Nemezanevem #14872 üzenetére
Queue, repeat. [link] Kis google keresés csodákra képes
-
Nemezanevem
újonc
Sziasztok!
Vettem egy Pi 2-őt amit egyetlen videó folyamatos lejátszására szeretnék használni.
OSMC van telepítve rá, de nem találom azt a menüpontot ami a folyamatos lejátszást lehetővé tenné.
Tudom, hogy van, mert máshol már láttam.
Ha valaki tudna segíteni azt nagyon szívesen venném..
Köszönöm. -
zzola
titán
Üdv!
Nagyon rég voltam itt! raspbmc image nincsen véletlenül valakinek? Ezek az új lejátszók egyre sz@rabbak, ostoba voltam és lecseréltem a jó stabil lejátszót...
-
Csinált már valaki AP-t a Pi-ből? Semmi DHCP, csak összekötni a wi-fi-t az ethernettel. Milyen sebességet lehet kicsikarni belőle?
-
Horvi
őstag
válasz
crissprivat #14862 üzenetére
Hmmm ez eddig eszembe sem jutott.
Egy próbát megér köszi.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Van nékem egy RPi B modellem amit médialejátszónak használnék Openelec-el. A probléma az, hogy nem tudom irányítani a TV távirányítójával. Régebben működött a dolog de most valahogy az istennek sem tudom működésre bírni a dolgot.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki találkozott már ilyesmivel és ha igen mi volt rá a megoldás?
Esetleg aki már használt külön távirányítót a pi-hez ilyen ebayes cucc pl az meg tudná osztani a tapasztalatait?
Illetve olvastam itt fórumon, hogy többen az okostelót használják távirányítónak. Akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban az tudna ötletet adni? Egy WP8-hoz kellene. Láttam, hogy androidos körökben a yatse a népszerű.
Előre is köszi!Üdv,
Horvi -
azbest
félisten
válasz
Osynho #14857 üzenetére
Úgy emlékszem az a mondás, hogy elég erős a pi2 már ahhoz, hogy szoftveres dekóderrel a HD hangból normál 5.1 pcm-et konvertáljon. Van erre valami opció is a kodiban, ha jól láttam.
Más. Kicsit utánaolvastam, hogy dlp link 3d projektorral tud-e működni a pi2. Hát sajnos egyenlőre nem támogatja a kodi. Ezt "frame sequential" vagy szakszerűbben page flip megoldásnak írják és erre egyelőre nincsen felkészítve. Vannak róla topicoc a kodi oldalán, de még nem találtam olyan kommentet a fejlesztőktől, hogy be is teszik. Popcormix szerint ez ritka. Hát remélem hamar változtat a véleményén, mert elvileg megoldható lenne. A pi-ben most is be tudtam állítani 1024x768@120Hz-et, ami a projektoromnak kell ehhez, csak a képkockákat nem úgy küldi a pi, hogy mindkét szemnek való ott legyen. Bár lehet hosszabb távon nem is fogok 3d-t nézni, csak kíváncsi vagyok milyen és így most pécét kell rákötnöm emiatt.
-
crissprivat
senior tag
válasz
Osynho #14857 üzenetére
A tv usb-s tápnál az a baj,hogy mindig kikapcsol-bekapcsol a pi,amikor a tv. Nem hiszem,hogy jó megoldás lenne. Egy jó kis 2A táp sokkal jobb megoldás lenne.
Az 5.1 nálam nem játszik,mivel csak sztereó erösítöm van bekötve. De nagy az esély,hogy csak úgy lehet,ahogy írod. -
Osynho
addikt
válasz
crissprivat #14856 üzenetére
Gondolom USB portról szeretné etetni a Pi-t.
Én is ezt a kérdést jártam körbe, már úton a cucc, ha megjön kipróbálom.
Kérdésem: aki a tv-vel köti össze a Pi-t hdmi-n keresztül, az lemond az 5.1 hangzásról? Tudtommal a tévék döntő többsége nem adja tovább az 5.1-et külső hdmi forrásból.
Így tehát az egyetlen módja a többcsatornás hang kiküldésének egy hdmi bemenetes erősítő. Vagy egy optikai/koax kimenetes bővítőkártya, esetleg egy usb dac.
Másik kérdésem: olvastam külföldi fórumokon, hogy a Pi2 képes a HD hangsávokat PCM-re alakítva kiküldeni, tehát ha nem is közvetlenül, de mégiscsak megoldott a dolog. Ezt megtudja valaki erősíteni / cáfolni?
-
-
Cold5
senior tag
Sziasztok,
Samsung TV-hez szeretnék valami médialejátszót, mert a gyári nem a legjobb.
A Kodi-t néztem rendszernek a Pi 2-mellé. NAS-om van (12TB, Synology), szóval hálózatról (LAN) játszanám a filmeket, zene, kép.
Olyat tudok csinálni, hogy telefonról (Android) irányítóm a Kodi-t? TV USB-portja elég a Pi 2-nek?
Ez így megfelelő elgondolás? Van valami jó how-to, a Kodi telepítéshez és használatba vételére?
-
azbest
félisten
Az új raspbian alatt végre külön látszik a mygica t230 tuner dvb-t és dvb-c része is tvheaded v4.0.6 alatt. Tényleg jó gyorsan bootol. Lassan visszapakolok és beállítok mindent, ami a korábbi rendszeren volt és majd a következő hetekben kiderül, hogy változott-e a stabilitása.
Hmm, 4.9.2 gcc lett az alapértelmezett (és alapból armv6-ra targetál a régi pi miatt).
-
zatonya
csendes tag
Pi2 Android 4.4. Telepítés lehetséges rá
-
bambano
titán
válasz
gyurkikrisz #14849 üzenetére
ha a telepített csomagokat is visszaraknád, fejbevernéd a jessie csomagjait. rossz ötlet.
simán upgradeld helyben, ne rakj fel másik image-t.
azért debian, hogy ilyen apróságokat egyszerűen el lehessen intézni. -
gyurkikrisz
őstag
Hogyan tudom teljesértékűen lementeni a rendszer file-jait, majd azt egy másik (konkrétan jessie) imagen visszarakni? gondolok itt a telepített csomagokra, konfig file-okra, stb. Melyik mappákat kéne "átemelnem"?
-
Mickey73
csendes tag
-
Laca0
addikt
-
fo_di
őstag
sziasztok, remélem tudtok segíteni nekem:
adott egy 1. generációs model B (256 MB), melyen jelenleg osmc fut. Az lenne a célom, hogy alkalmi jelleggel működjön továbbra is windows megosztásról médialejátszóként mondjuk dróton (kodekkel most is jól elmegy), viszont (és itt jön, amit jelenleg nem tud a rendszerem), hogy 2 kisméretű usb drive összekapcsolásával (~6GB/darab) git/svn/egyéb hasonló szervert tudjak rajta üzemeltetni, ami jelszóval külső hálózatról is elérhető lenne. Erre a gitre csak egyedüli felhasználó lennék, viszont több helyről szeretném elérni (egyszerre csak 1 helyről commitolnék, de több gépen is szoktam dolgozni).
Mit kellene csinálnom ehhez, hogy megfelelően működjön? Ha egyszerre nem megy, akkor filmezés közben felfüggeszthető a git szerver, ha könnyen újraindítható a filmnézés befejezésével. -
bambano
titán
válasz
totya79 #14826 üzenetére
van ehhez a szerencsétlenhez olyan raspbian image, ami nem pakol fel ennyi felesleges cuccot?
nekem nem kell X, meg grafikus felület meg semmi, alap debian kell, ssh meg apt.komolyan sírok, most láttam meg, hogy a jessie telepítő grafikusan indul. nem arról volt szó, hogy ez egy elektronikai kísérletező panel, nem desktop?
-
pivi.l
tag
Üdvözletem mindenkinek.
Megjelent a Raspbian Jessie.
Tiszta telepítés javasolt.
Természetesen megoldható a frissítés is:
How to upgrade a Wheezy image to Jessie
A sikeres frissítés nem garantált, csak saját felelősségre. -
Mickey73
csendes tag
válasz
totya79 #14834 üzenetére
sd kártyát kiveszed, win-es gépbe berakod, txt-ét rajta megkeresed, notepad++ -al megnyitod és hozzáírod új sorban, majd mented. Ezzel engedélyezed a hangkarit. Rakd vissza a pi2-be az sd-t és próba.
A malnapc-s emberke lehet le van maradva, hiszen az általad linkelt fórumon többen is írták, hogy milyen jól működik.
Ja és az új béta legyen openelecből.
-
ht42
senior tag
Egy ideje a Kodi nekem nem tudja tallózni a samba megosztásokat. Ha pl a kodi filekezelőben a WORKGROUPra kattintok Connection refused hiba jön. Tünetileg lekezeltem a dolgot, úgy, hogy betettem egy új sort a filekezelőbe:smb://xxx.xxx.xxx.xxx, megadtam a usernevet, meg a pass-t, ez működik. De mégis idegesít a probléma, régebben működött a WORKGROUP tallózása is.
Van valakinek ötlete?
Egyébként xbian... -
totya79
tag
válasz
totya79 #14820 üzenetére
Találtam némi leírást a cirrus hangkártyával kapcsolatban,de sajna nem boldogulok vele.
A leírás:
[link]
Addig eljutok,hogy az update mappába bemásolom a letöltött fájlt,aztán restart,és szépen fel is telepul aminek kell,de nem változik semmi.Mit kéne még csinálnom.A legfrisebb kodi van fönnt,és pi2-m van. -
Saccco
nagyúr
válasz
gyurkikrisz #14823 üzenetére
Igazából kéznél van.
De a stick nem jutott eszembe, azt is megnézem mennyi.
-
Saccco
nagyúr
válasz
RoundRobin #14816 üzenetére
TV okosításra kellene, egy kis youtube+böngészésre.
Egy másik meg média lejátszó.
Ki fogom próbálni.
-
totya79
tag
Sziasztok
Vettem pi 2 hőz egy Cirrus Logic hangkártyát.Tudna valaki hogyan tudnám működésre birni kodi alatt? -
Nálam az OSMC egy két gigás kártyán van, de az adatbázis a szerveren. (ahogy a tartalom is)
-
Celtis
veterán
válasz
Osynho #14804 üzenetére
Az OE rendszer 2-300 MB. Az adatbázis azért meg tud nőni. Az 1GB-os kártyát hamar ki fogod nőni,de próbának megfelel. Nem hiszem, hogy manapság tétel lenne egy 8GB-os kártya.
A Pi biztos elmegy a TV USB portjáról. A Pi-t ki/bekapcsolni nem lehet. Ki lehet ugyan lépni az OE-ből tápelvétel előtt előtt, de SZVSZ tök felesleges.
-
vargalex
félisten
Szia!
Szerintem az a kártya éppen Class 10-es. Openelec esetén a méretre nem tudok mit mondani, mert soha nem használtam. De elnézve az image méretét, és tudva, hogy squashfs-t használ, szerintem akár elég is lehet.
Nálam a Pi2-n Arch Linux fut Kodi-val (néhány plugin van telepítve), mySQL klienssel, 1-wire eszközökkel. Így foglal 1,3 GB-ot. Ebből közel 300 MB a pacman cache (letöltött csomagok). Ext4 filerendszer.
-
Saccco
nagyúr
válasz
Osynho #14804 üzenetére
Kevés áramot ad a TV USB csatlakozója.
Esetleg vehetsz olyan elosztót, ami egy dugó áramfelvétele alapján kapcsolgatja a többit, ha megy a TV megy a pi.
Vagy távirányítós konnektor, nekem is így van.Az elég lassú és kicsi kártya. Ezer forintért kapsz 8GB-os vagy 1.800 forintért 16GB-os Samsung microsd-t... Postával...
-
Osynho
addikt
Újabb kérdések merültek fel bennem.
Az úgy mennyire járható út, hogy a tv usb-jéről kapja az áramot a Pi, így cask akkor megy, ha a tv is. A hdd mehetne egy Y kábellel a másik usb portba + a Pi-be kötve. Persze így pl nem tudnék torrentezni, a tv lekapcsolása után.
Hogy lehet egyéb módon ki-be kapcsolni a tápegység húzkodása nélkül?
A másik kérdésem, hogy mekkora helyet foglal az Openelec, kiegészítőkkel, adatbázissal együtt? Van itthon egy 1gb-os Sandisk Ultra II micro sd-m, ez elég lehet esetleg? Elvileg Read Speed 10MB/s
Write Speed 9MB/s. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, Gamer - ASRock Z690 PG Riptide + Intel I9 14900K + TeamGroup 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- HP EliteDesk 800 G2 DM Mini PC, I5-6500T CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- Dell Optiplex 3050 PC, I5-7500 CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- i7-9700K + BeQuiet + 10 venti Stabil, halk, brutál erős gép!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 14" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest