- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- OLED TV topic
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kk831228
addikt
válasz
totya79 #15299 üzenetére
Ez a cucc akkor tudja spdif 5.1-et?
Találtam wolfson kártyát is, ugyan melyik lehet jobb?? Az x600 kártyahanfminősége biztos nem olyan komoly, viszont nekem egyszerű av erősítőm van, ami sokkal gyengébb láncszem. Az x600-on ráadásul van még sata (amit nem igen használok) meg infra port, ami lehet jól jönne előbb utóbb...
Ha vennék egy ilyen cirrus vagy wolfson kártyát akkor mivel lehetne később távirányitani az rpi-t??
-
totya79
tag
válasz
MaCS_70 #15284 üzenetére
Nekem van a pi2-hőz egy cirrus hangkártyám(igértem is annó hogy megírom hogy milyen vele)
Mivel rosszul állítottam be,így nem tudtam hogy mindenféle digitális jelet képes kiadni,és nem is akármilyen minőségbe...Szóval megérte a cirka 9500 magyar huf-ot bőven,mert állati jól szólUi:
Azért kerestem alternatívát,mert azt hittem koax kimeneten csak 2.0 tud. -
ht42
senior tag
válasz
golya87 #15296 üzenetére
Köszi a választ - neked is Armatura - azért kipróbálom először ezt az upnp variációt, ha nem jön be akkor sql-ezek...
upnp-s módszer -
golya87
őstag
Hello
Nekem 2-3 Pi megy egy szerverről. (HP N40L)
A szerveren vannak a filmek és egy mysql/mariadb adatbázis.
Amit linkeltek fentebb kodi-s wikit, ott le van írva minden.
Létrehozod a felhasználót a db-ben, esetleg a jogokat korlátozod, ha más is használja a db-t. (erre is van külön lapfül).
Utána advanced.xml-t létrehozod, bemásolod, ahova kell.
Nekem mindegyik Pi-n újra fel kellett venni a megosztásokat, ugyanazt a scrapert be kellett állítanom és kész.
Esetleg még érdemes vagy a torrent kliensben beállítani, hogy film letöltés után triggereljen egy db frissítést, vagy van egy plugin, ami cronjob-bal megteszi ezt. -
Celtis
veterán
válasz
xxlongikaxx #15288 üzenetére
Nehogy konfigurálj bármit a PI-n!
Először a TV-ben kapcsold ki az overscan-t. ("Túlpásztázás") Csak így lesz 1:1-ben pixelhelyes megjelenítésed. -
vampire17
addikt
Lehet jobb lenne mar neked valami szerver kliens megoldas nem? (modjuk a plex).
Szervernel valami combosabb vasat ajanlok, (bar nem kell kodolni gondolom, de azert nem art valami izmosabb) En egy ilyet vettem [link] gond nelkul kiszolgalja a klienset (nyilvan ujrakodolas nelkul)
Vagy esetleg valami izmosabb NAS is jo lenne. Itt van rola lista, mi mit tud: [link]
-
ht42
senior tag
Egy második pi2 is érkezett a családba... este fogom megkezdeni a kavarást, telepítés, belövés, stb. Mindkettő médialejátszó lesz, Kodival. Nyilván nem szeretném a Kodi film, sorozat adatbázisát mindkét kütyün külön-külön update-elgetni. A Kodi Wikiben azt írják, legegyszerűbb módszer az upnp video library megosztás, de nem nagyon részletezik, mi történik ilyenkor. Nyilván van egy "szerver pi", meg egy(több) "user pi". A useren ilyenkor nincs adatbázis, hanem a szerverét használja, gondolom én. Mennyire lassítja ez le a dolgokat? Van valakinek ilyen 2*pi2 tapasztalata?
-
Spuri2000
senior tag
válasz
xxlongikaxx #15288 üzenetére
TV-n állítsd be a képaránynál.
-
xxlongikaxx
aktív tag
Hetvegen vettem egy Pi2 ot, feltoltam ra egy OSMC, ment mint a karika csapas. Annyi gondom van hogy a kep nagyobb mint a 46" os kijelzo, ergo mindenhol kilog, illetve a kep minoseg is mintha nem lenne tokeletes. Valaki tud ra valami megoldast? Koszi
-
válasz
totya79 #15263 üzenetére
Ezeknél a D/A-átalakítóknál azért mindig nagy kérdés, hogy milyen minőségű hangot adnak ki. Ha valami olcsó DAC-kal dolgoznak, akkor ehet, hogy pont ott tart velük az ember, mint a PI saját, elég silány AV-kimenetével.
Ha tehát igény van érdemi zenehallgatásra, akkor nem szabad a legolcsóbbat venni.
A Círrus Logic és Wolfson-féle megoldás tudtommal elég jó (mondjuk mindkettő drágább, mint maga a RPI), a most emlegetettről jó lenne véleményeket olvasni.MaCS
-
Froclee
őstag
válasz
vampire17 #15274 üzenetére
simán megfelel neked, ~60megabitig visz mindent. hűtés nem kell, de egy házacska előbb utóbb nem árt (arra se kell venti).
-
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15248 üzenetére
Sajnos a Framaroot nem jött be, nem ismeri fel. A Bosch.apk szintén úgy viselkedik ahogy fent leírtam, be se jön de már ki is lépett....
Fogalmam sincs hogy tudnám megrootolni, vagy működésre bírni a Qemu-t. Qemu lenne a legjobb, de nem lehetetlen mert itt 1 videó, ez a pali megoldotta és 2 qemu is fut 1xre.Link
Szóval megpróbálom elérni valahogy. a remek angol tudásommal hagytam is 1 kommentet (xD) -
kk831228
addikt
válasz
wassermann #15267 üzenetére
Nem rossz megoldás...
Viszont van asztalos barátom, fából bármit tudunk csinálni...
Igaz aluból jobb lenne de hát "szegény ember vízzel főz..."
-
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15248 üzenetére
Igen, azért választottam az androidot alapként, mert amit küldtél az nem feltétlen Win95 re jó, hanem XP re és még sok másfajta rendszerre is. Én ha lehet Ubuntut, vagy Debiant futtatnék majd alóla, amelyiknek kevesebb a rendszerigénye, mert persze az emulátor az sokat fog enni. Ha már a TS el fog indulni a boldogság a csúcson lesz. Root pedig kell, én úgy tudom, mert próbáltam a Complete Linux Installert, és ahoz kellett a root. Csak úgy mint a Linux Deployhoz is. Telefonomon érdekesen viselkedett ez a Bosch apk, rögtön ki is lépett pont azt hiszem a root hiánya miatt....(aztán később sem sikerült elindítani, mondjuk nem is próbálkoztam vele túl sokat.)
Este fele megnézem a linkeket, mert most a családdal vagyunk "gyújtogatni", aztán majd írok hol akadok el
Köszönöm a linkeket! -
vampire17
addikt
Sziasztok!
Gondolkodom egy Pi2+RasPlex beszerzeseben. Plex kliensnek hasznalnam. Jelenleg a Samsung TV-m a Kliens, de sok vele a gond:
- MKV-nal nincs internal subtitle support (forced feliratos filmeknel gond es macera folyton demuxolni...)
- Egyes MKV-kat nem jatszik le (a problema hogy csak 4.0 ig tamogatja az x264 level-t)Az elvarasom ez lenne a Pi2 iranyaba:
- 1080p-s, x264 level 4.1 (es nagyobb) filmek lejatszasa, akar magas bitrataval (10-12mbit) akadas nelkul.
- DTS+DD5.1 gond nelkuli lejatszasa
- Internal subtitle kezelese MKV eseten.
- Mindent alap hutessel, modding, aktiv hutes nelkul.Taviranyitonak egy Air mouse+ billenygyuzet kombot gondoltam, Ilyesmit
Igazabol mindenki Intel NUC-ot ajanl ha "ultimate" supportot akarok minden formatumra, de az nekem kicsit borsos lenne... Gondolkodom meg valami kinai Intel Atom Z3735F csodaban windows-al. de arra meg sokan azt irjak, keves a Full HD filmekhez... Szoval nekem a Pi2 lenne a legjobb...
-
sunnysys
tag
válasz
dugesz77 #15269 üzenetére
Köszi!
Az a baj, hogy ezt a beállítási lehetőséget nem is látom. XBMC 12.2 óta nem használtam igazából ezt a szoftvert. Akkor még a laptopon voltak ezek a beállítások, most a RPI-n már nem látom őket... Most csak ezek lehetőségek vannak. (Most nincs előttem, ezért kerestem a netről képet. Az első sorba nekem HDMI van.)
Audio output -
dugesz77
őstag
válasz
sunnysys #15268 üzenetére
Nekem ugyan ez a felállás van itthon csak TX-SR508 az erősítő. Most próbáltam ki amit írsz és nálam akkor jön elő a jelenség ha a Kodi hangbeállításnál a DTS kijelölést kiveszem. Mert ha nem vesz "normális" DTS jelet akkor csak kikeveri akár sztereó jelből is a Neo:6-ot. Tehát nézd meg,hogy ne csak a passthrough hanem a DTS kompatibilis erősítő is be legyen jelölve.
-
sunnysys
tag
Sziasztok!
RPi 2-t Onkyo TX-SR608 erősítőre csatlakoztatva HDMI-n, KODI-t passthrough-ra állítva az 5.1-es DD hangsáv szépen átmegy, az erősítő ki is jelzi, de DTS hangsávoknál (akkor is, ha csak core van a fileban), nem a sima DTS-t írja ki az erősítő, csak pár ilyen módosítottat, mint pl: DTS Neo:6, Theater-Dimensional, stb. Laptopról nézve ugyanazok filmeknél ki lehet választani a sima DTS-t. Mi lehet ez?
-
totya79
tag
Sziasztok.
Én is olcsó,és jó megoldást keresnék arra,hogy a pi2-met rá tudjam kötni a régi erősítőmre,amin nincs sajna hdmi bemenet.Olyan eszközre gondoltam,ami biztosan át tudja vini az ac3,ill a dts-t is,és persze a hdmi jelet is továbbitja.Az erősítömön optikai,és koax bemenet is van.Mit javasolnátok? -
azbest
félisten
válasz
wassermann #15255 üzenetére
A wma az hang codec
A VC1 annyiból lehet még érdekes, hogy a Blu-Ray és HD-DVD szabvány szerint akár ezt a codecet is használhatják a h264 és mpeg2-őn kívül. Aztán, hogy mkv vagy avi konténerben van, vagy wmv-ben, az már nem számít sokat. -
Laca0
addikt
Még mielőtt megrendelem a Pi-t lenne egy utolsó kérdésem:
olvasom itt többször, hogy ilyen-olyan kodekek licenszét vásárolgatjátok. Milyen kodekek vannak alapból benne? Én avi, divx, mpg, mp4, mkv filmeket néznék vele. Esetleg ts. Ezekhez kell venni kodeket?
Köszi előre is! -
-
scream
veterán
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem van, hogy hogyan lehetne megoldani azt Raspbian alatt, hogy bizonyos processek, vagy akár session megmaradjon XRDP lougout után?
Távoli asztalról szoktam nyomkodni a Pi-t, ehez XRDP-t használok. Ha a Win-es RDT-t csak bezárom, akkor az az XRDP session beragad, mert ha újra csatlakozom (ugyan azzal a felhasználóval), akkor egy újat indít, így sokadik ilyennél már eléggé leterheli a hardvert. Viszont, ha meg kijelentkezek a Pi-n, akkor meg leállítja az adott felhasználó által elindított processeket.
Remélem nagyjából érthető a problémám. (qBittorrentnek kéne futnia, miután kilépek/logoutlok)
-
ALI_G
veterán
Sziasztok!
Vásároltam egy új pi 2-t, hogy legyen egy kis háziszerverem/medialejatszó. Felraktam rá az osmc-t, frissítettem amit lehetett. Rádugtam a külső 1 TB-os ntfs vinyómat és nem ismeri fel (külső forrásból kap áramot, nem jelenik meg a kis szivárvány a kijelzőn). Pendrive működik, automatikusan felcsatolja. Próbáltam restartolni, próbáltam windows-os gépen szabályosan eltávolítani (dirty bit), de semmi.
ssh-n fdisk -l nem listázza ki.
Mit tudnék még kipróbálni, mi lehet az oka? -
válasz
Blackdeath12 #15247 üzenetére
Ja. Az más. Azt hittem találtál qemu alá imaget és azon nins root.
Hát abba nehéz lesz belenyúlni... Esetleg framarootot próbáld ki.
Egyébként droidra van valami vm kezelő, asszem root sem kell hozzá. Van hozzá win95 image.
Most hirtelen ezt találtam:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=30397108
Sorry a linkformátumért...
-
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15246 üzenetére
Rendben koszonom, majd kiprobalom vasarnap, jelenleg nem ferek hozza a jatekszeremhez
az androidom 4.4.2 es(valami berrybootos cucc azthiszem)
Esetleg linkekkel nem tudnal megdobni? Eddigi segitsegeidet is koszonom, de mar csak ez tart vissza, hogy Qemu fusson a Raspberry-n
-
válasz
Blackdeath12 #15245 üzenetére
Szia!
Amit qemu alól bootolsz, az egy képfájl. Ezt legegyszerűbben egy linux alól lehet módosítani a megfelelő fájlok romhoz adásával.
Ez már erősen android téma, de nem elég a supersu apk, hanem kell maga a su fájl is. Tulajdonképpen ez a su fájl a root. A supersu csak a jogosultságokat kezeli.
Szerk.: a system/app mappába rakd a supersu apk-ját, a su fájlt pedig a system/xbin alá.
Viszont ha 5.* a droid vagy frissebb, akkor figyelni kell a selinuxra. Na ez már kemény téma!
-
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15214 üzenetére
Mr Dini
Szia, nem nagyon értem, mit mondasz. Hogy bontsam ki? su-alatt mit értesz? mert azt vágom mi az a SuperSU, de az 1 apk... system/app mappába mit rakjak be akkor? hogy van ez?
ADB-n keresztül lenne a legegyszerűbb, azt elmagyaráznád hogy kell?
Nagyon suta vagyok a linuxhoz, ezért vagyok ilyen nokedli....
Kerestem minden oldalon de eddig 1 lépést se tudtam megtenni előre... :/ -
_Smooth
senior tag
válasz
wassermann #15234 üzenetére
Köszi szépen. Most megpróbálkozunk egy öszvér megoldással - első körben. (LAN-ra dugható wifi adapter)
Mivel egy billzet + legalább 2, akár 3 merevlemez lenne rákötve, talán ez lenne egy optimális megoldás. -
Teng
aktív tag
Hello
GSM Shield-et használ innen valaki? Ha igen milyet és mennyire elégedett vele?
-
ht42
senior tag
Lehet valahol kábelt találni a pi2 analóg kimenetére (4 pines jack - 3 db rca)? Nem találok. Lehet, hogy kénytelen leszek csinálni egyet...
-
DeniL
tag
Valaki nézte már ezt a rendszert? Későn este fedeztem fel és már lusta voltam tesztelni...
http://dietpi.com/ -
-
dni
őstag
válasz
kk831228 #15219 üzenetére
HI,
Én egy az alábbiakban látható kütyüt vettem nem rég. DD, DTS is átmegy rajta optikán (Én pc-vel használom, hdmi megy a tv-be, optika a hangprojektorba) van hozzá táp, de anélkül is megy nálam.
Ez az ARC-os másra való elvileg.1080P HDMI to HDMI Optical + SPDIF + RCA L/R Extractor Converter Audio Splitter
-
synar
őstag
válasz
kk831228 #15219 üzenetére
Én egy ilyen HDMI switch-et vettem, van külön hangkimenete is SPDIF, optikai és analóg, tette a dolgát amíg nem váltottam HDMI-s erősítőre , így feleslegessé vált, egyelőre pihen, de lehet el fogom adni. Egy kicsit gyenge a távja, de mivel úgyis csak a Harmony betanítására kellett, így ez nem volt probléma.
-
kk831228
addikt
Üdv!!
Média lejátszót szeretnék és képbe jött az RP2-is.
Olyan problémám lenne hogy a AV erősítőn nincs HDMI így nem tudom rá átvinni a digitális 5.1-et.Találtam volna egy ilyen cuccost:
[link]
Ezzel már lehetni digi jelet vinni tovább ,viszont nem tudom hogy 5.1 megy-e ki rajta...
A másik megoldás esetleg egy ilyen : [link]
Az első megoldás jobban tetszene nem kellene még egy külön doboz...
Valami ötlet esetleg??
További kérdések:
-Hol érdemes beszerezni RP2-őt?
-Láttam olyan dobozkát amivel fel lehet szerelni a tv hátulján lévő gyári felfogatási pontokra , hol lehet olyat kapni??Köszönöm!!
Üdv!!
-
_Smooth
senior tag
Lejátszáshoz gond nélkül felcsatolható a Pi-re egy NTFS-re formázott lemez. De a Transmission is tudja kezelni? (már meglévő, adatokat tartalmazó merevlemezt akarna rákötni)
Ez nem fog neki gondot okozni, ugye? Nem kell majd formázni... -
válasz
Blackdeath12 #15212 üzenetére
Szia!
Bontsd ki a képfájlt, majd tedd be a system/xbin alá a su-t, a system/app mappába pedig a superSU-t.
Vagy adb-n lehet még rootolni, esetleg framaroot...
-
Blackdeath12
csendes tag
Rájöttem, hogy hogy tudnék qemu-t futtatni a Raspberry-n... Viszont van 1 bökkenő... a root. Egyszerűen nem tudom megrootolni az androidot amin futna a qemu, vagy az adott apk. Valahogyan tudnátok segíteni benne, vagy 1 olyan androidot adni ami már pre-rooted?
-
azbest
félisten
Úgy tűnik, amit nem lehetett a hardkernelnek (odroid-w), azt lehet a farnel-nek.
Érkeznek a testreszabott Raspberry Pi-k [link]. Ha látnak benne fantáziát más cégek, akkor elképzelhető, hogy például direkt médiacenter vagy más célra kialakított nyákkal jöjjenek raspberry pi kompatibilis más eszközök is.
-
ht42
senior tag
válasz
RoundRobin #15206 üzenetére
Minden torrentkliensnél beállítható, hogy letöltés kezdetekor előre lefoglalja a file-oknak a helyet. Így fragmentálódás nuku.
-
RoundRobin
aktív tag
"Attól függ, mit jelent, hogy egyidejűleg, mert nálam egy Pi B-n a Transmissionbe 80 linux ISO van bedobálva."
Ha csak vissza seedeled őket, akkor nincs különösebb gond.
Azonban letöltés esetén az az ábra, hogy egy-egy szelet ha megérkezett, akkor az kiírásra kerül a HDD-re.
Azonban ez azt jelenti, hogy 80 file van egyidejűleg firkálva ide-oda. Aminek eredményeképpen a file-ok borzalmas módon fragmentálódnak és ezen az EXTx filerendszer sem segít, még ha jobb, logikusabb is a FAT-nál.
Tehát, ha mondjuk nem .iso file-okról, hanem filmekről van szó, akkor azt később, a lejátszásnál ezer helyről kénytelen összecsipegetni a pi, ami jelentősen ront a rendszer teljesítményén (interleave, stb.), akadozni fog a lejátszás, vagy a hang és ez még a jobbik eset. Rosszabb esetben "eltűnnek" a file-ok, de a foglaltságuk megmarad, a lejátszó vagy a rendszer elkezd rendetlenkedni, vagy kifagy. -
cigam
titán
válasz
Ereshkigal #15199 üzenetére
Melyik pi-n? Nálam 8-10 torrent röhögve elketyeg, igaz le van szabályozva a sebessége. Pont nem érdekel, hogy 10 perc, vagy 10 óra alatt jön le. Úgyis csak napokkal/hetekkel később lesz időm megnézni.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
hpeti2 #15201 üzenetére
Ext4-re formázott vinyót használtam (saját táppal). A Pi-n Arch volt, X és minden csicsa nélkül. Nagyon nem akartam "lebutítani" a torrent klienst (pl. csak egyet töltsön egyszerre, ne foglalja le előre a helyet, stb.), kíváncsi voltam, bír-e annyit a cucc, amit elvárok tőle. Nem bírt. Másnak lehet megfelel erre a célra is.
A Pi nálam megmarad barkácseszköznek, letöltögetni/filmezni meg találtam mást. -
hpeti2
aktív tag
válasz
Ereshkigal #15199 üzenetére
Nagyon sok függ attól is, hogy a felcsatolt hdd-n milyen fájlrendszer van. A raspbian natívan támogatja pl. az EXT4 fájlrendszert és így kevés processzor időt fog annak használata, míg az NTFS nálam rendszeresen megevett 30-50%-ot is a prociidőből és ahhoz jött még hozzá a torrent kliens (A transmission is többet eszik webes eléréssel, mint a deluge távoli eléréssel).
Nálam a 10-en X aktív torrenttel max. 2 egyidejű letöltéssel (deluge rulez
) simán megy a miniDLNA-s HD filmes megosztás is egy 900MHz-es RPI B-n.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Hegesztés topic
- Microsoft Edge
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest