Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
- Fujifilm X
- Régi CPU újrakiadásával ünnepelné a Socket AM4 tizedik évfordulóját az AMD
- Hordozható Linux terminál billentyűzettel és érintőképernyővel
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- Autós kamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunwar
tag
Újban természetesen nem feltétlen éri meg a DDR4,dehát rogyásig van a használt hardverpiac,mindennel is.
Minden fajta konfigurációm van,személy szerint nem nyűgözött le a DDR5,inkább csalódás.
Akik most upgradelnek DDR5-re,általában csak félkész konfigot csinálnak.(VGA terén se jobb a helyzet.)
Játékokban úgy is 1.helyen a GPU a mérvadó,majd hozzá 2. helyen egy megfelelő CPU,majd csak a 3. helyen áll egy jó RAM készlet,amit jól beállítva kihozza a maximumot az adott konfigurációból.
Vannak akik egyet értenek,vannak akik nem,de talán többen mondják azt hogy ez is ilyen kriptó-láz ami volt a VGA-k,GPU-k terén is.
Semmi sem tart örökké,sem a rossz,sem a jó!Állandó változók vannak,kisebb-nagyobb hullámokat vet a világ.
DDR6 ? 2030 we continue....
-
thomasa
senior tag
Amúgy tévedtek, mert olcsóbb lett. (360 Ft 1 EUR
) -
Tin
veterán
Abszolút egyetértek veled mindenben, épp azért meséltem el a történetet, hogy rávilágítsak, hogy nem valószínű, hogy változnak az árak, hiszen a kereslet nincs meg a végfelhasználók részéről, viszont megvan a piac részéről, ami magasan tartja az árakat. Vicces, mert fordítva kellene működnie, vagyis ha alcsony a kereslet, az lefelé tolja az árakat, és ez a kisebb árcsökkenésen látszik is.
Annak, aki most akar venni vagy upgrade-elni, szerintem a DDR4 nem feltétlenül a jó irány, talán inkább a kivárás az. A DDR4 még a DDR5-nél is elavultabb lesz éveken belül. A gép, amiről most írok, 10 éves, és DDR4 RAM van benne. Most már nem biztos, hogy szívesen ruháznék be DDR4-es komponensekbe, még akkor sem, ha az áremelkedés miatt szinte tuti, hogy a DDR6 bevezetése csúszni fog.
-
Hunwar
tag
Ezen semmi meglepő nincs!
Egy 2x árat még lenyel az ember,de 4x árat már nem!Akinek kell SOS-ben egy új platform DDR5-el az majd megveszi.
A történet másik oldala,hogy nem mindenki a saját pénze ellensége,még ha telne miből SEM veszi meg,miért is venné?Amennyiben megveszi,az már saját egyéni döntése ha égeti a pénzét!50 játék alatt,kb +10 FPS javulás átlagban a DDR5 javára,ez értelemszerűen van ahol több,van ahol kevesebb.A játékok optimalizáltsága borzalmasan egyben tragikus is tud lenni.
Szóval bőven jó még a DDR4,és még egy RTX 5090-et is meghajt simán.
Ez most egy ilyen helyzet....
-
Tin
veterán
Fura egy cikk ez. Azt látom, hogy Németországban néha vannak kisebb akciók, ami persze még mindig rohadt drága, de azért némi enyhülés mondjuk a februári árakhoz képest. De ezek valószínűleg régóta készleten lévő termékek, amiket a magas ár miatt nem vittek el, mert az újonnan kaphatóak meg nem olcsók. Ennek viszont hatása van a másodpiacra is, ahol a vevők elkezdtek olyan árat elvárni, ami irreálisan alacsony a jelenlegi árakhoz képest, és alig magasabb, mint az áremelés kezdetén.
Ezt csak így érdekességképpen írom le, csak a történet kedvéért. Árulok két RAM kitet a német "vaterán", egy 6400/CL38 Crucial kitet, és egy 6800/CL40 Corsair 32GB DDR5 kitet. Mindkettő bontatlan, számlás, Amazonról vett, mindkettőt még novemberben rendeltem, az egyik januárban, a másik pár hete érkezett meg. Utóbbi már az új csomagolású, bliszteres. 350€ körül hirdettem sokáig, kutyának nem kellett. Elindultam lefelé, már 300€ alatti áron hirdetem, néha bekérdeznek ilyen 200€ körüli ajánlatokkal, miközben amúgy én novemberben annál nem sokkal olcsóbban rendeltem. A bolti áruk ezeknek továbbra is ilyen 350-400€ körüli áron mozog, néha 1-1 akcióban 300€ körül.
Szóval én azt látom, hogy nagyon megy a kivárás. Ez viszont azt eredményezi, hogy a gyártók még inkább elfordulnak a végfelhasználóktól, hiszen van készlet, láthatóan nem kell az embereknek, és hát lássuk be, most valóban az első félévi "uborkaszezon" van.
A kérdés csak az, hogy mi lesz nyár elején, amikor megnő a játékok iránt a kereslet, és főleg az őszi-téli szezonban akkor, ha a most még meglévő készletek elfogynak, a gyártók pedig nem fogják olcsóbban adni a RAM-ot csak azért, hogy jófejek legyenek.
-
bteebi
veterán
"szóval az tán nincs, hogy előre legyártották kukára."
Az gyakorlatilag biztos, hogy nincs (kapacitás se lett volna rá), de a gyártó semmiképp se szívja meg, mert most a foglalásra hivatkozva nagyjából három-ötszörös áron pörög a RAM, legalábbis a DDR5. Aztán mi lesz akkor, ha valamiért szabadulna fel kapacitás? Akkor legfeljebb azok a gyártmányok már majd visszaolcsósodnak majdnem annyira, mint a nagy lufi előtt voltak.
Értem én, hogy a gyártók a profitból élnek, de a mocskos nagy profit az nem az, amit bevesz az ember gyomra - legalábbis nem az enyém.
Erre a helyzetre volt valakinek egy nagyon vicces, de szemléletes hasonlata, sajnos nem találtam meg. Nagyjából valami olyasmi volt, hogy azért drágul most pl. a RAM, mert a nem létező AI igényeket nem létező infrastruktúrával nem létező hardverrel rendelkezésre nem álló tőkéből próbálják meg finanszírozni. (Ettől sokkal viccesebb és részletesebb leírás volt.)
-
ddekany
nagyúr
De a javarésze valószínűleg egyáltalán nem RAM modulba megy. Pl. amit az OpenAI lefoglalt magának kapacitást, az szinte kizárt, hogy ne HBM legyen. De ha nem, akkor is oda lesz forrasztva valami AI gyorsító ("GPU") mellé. Persze ha nem bírja a nyomáskülönbséget az AI buborék, akkor felszabadul ez a előre lefoglalt DRAM gyártó kapacitás, szóval az tán nincs, hogy előre legyártották kukára.
-
bteebi
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Valószínűleg egyszerűen annyi van, hogy ezekből van beragadt készlet, és amíg azok el nem fogynak, addig marad a jó(bb) ár. Én is szemeztem már némelyikkel, 200k körül már egész tűrhető példányok vannak.
-
Baltazár123
őstag
A mini pc árak viszont mérsékeltebben mentek fel. Igaz laptop alkatrészek vannak benne, de ahogy drágul a ddr5, úgy lesznek ezek egyre jobb ajánlatok. Persze ezeknek az ára is megy fel, de nem tudom hogyan csinálják, mert sokkal kisebb az áremelkedés ezeknél. Annyi, hogy játékra oculinken lehet rájuk csatlakoztatni komolyabb gpu-t, amit nem mindenki szeret.
-
bteebi
veterán
Workstation/szerver cuccokat is tudsz használni otthon is, még ha nem is PC-ben - és van az a pénz, hogy azt is használod, még ha nem is feltétlenül az az ideális. És ezek közül valószínűleg nem kevés eladó lesz majd néhány év múlva - a kérdés csak az, hogy kell-e majd bárkinek, vagyis inkább hogy kinek kell majd. Másik központ megveszi-e, vagy ráborul egy csomó cucc az AliExpressre meg az eBayre, és majd megint megy a meglepődés, hogy nagyon olcsó ugyan, csak nem működik.
A végfelhasználónak meg pont teljesen mindegy, hogy amiatt drága-e az UDIMM, mert az AI-ok miatt talicskaszámra vásárolják az RDIMM-et, vagy bármilyen más tényező miatt. Ha drága, akkor drága.
-
Baltazár123
őstag
Én tavaly még ddr3 tartalék gépet akartam, mert az archiváló gépem is olyan, de aztán inkább am4 mellett döntöttem. Mivel nem vagyok nepper, ezért beszerzési áron adtam el minden felesleget a "kötelező" tartalékok felett, pl 32gb 1600 mhz ddr3 -t 13e forintért
tolongás nem volt érte, de azért gyorsan elment. Szerencsémre ezek a memória drágulásos hírek közvetlenül már nem érintenek, mert a mostani konfigokkal szerintem 1 évtizedet is elleszek. Persze ha lesz rá lehetőség, akkor váltok, de ha a gépeim nem mennek tönkre, akkor én jól elvagyok.
-
-
ddaydome
senior tag
Az a baj ezzel, hogy még a céges vonalon is gátolja a fejlődést. Most néztem, hogy új laptopot árulnak 4GB rammal W11-el......
Hát gyerekek, az nem fog menni sehogy.
Még az áldott jó Linuxnak is tanácsos a 8GB ram megléte. Akik meg évek óta fejlesztenek egy játékot ( pl. GTA VI ), azok most vakarhatják a fejüket, mert nem fog mindenki szaladni a 16 GB ramért sem.Lehetséges pozitívumok:
Jobb optimalizálás
környezetvédelem ( tovább használod a cuccokat ) -
válasz
powerage76
üzenetére
Az öregek azt mondták: ha tudtam volna, h seggre esek, akkor előtte leülök...
Itthon, garisan vettem 2× is 2×16 GB DDR4-et, a mai árakhoz képest a nevetséges 1000 Ft/GB körüli áron... Agyaltam a 2×32GB-on is, de nem tudtam megindokolni és hát spórolunk vagy mi. Pedig ha megvettem volna, most elcserélhetném egy vidéki családi házra...
-
-
ilyenkor nagyot nyelek, hogy de jókor vettem a 4x16GB DDR3 ramomat, másfél éve, 7-8k/ stick áron
-
Precorus
tag
Azért terjeszkednek. DB-nél most(anában) indul a pro 20 juró/user. Dolgoznak ott pár 10 ezren irodában.
Én is most most fizettem elő home projektek miatt a 10$os copilotra.
Mondjuk 6700 XT-n elég szépen elfutnak kisebb modellek LM studióban, de egylőre nem akartam többet foglalkozni vele. -
bteebi
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Nem kell aggódni, meg fogják kapni a
kívántvárt drágulásukat. 2-3 év múlva meg majd TB számra lehet vásárolni a leselejtezett RAM-okat.
Ugyanitt EFLOPS számítási teljesítmény eladó vagy bérelhető. Gizsgugyás-cicás videórender előnyben. -
"a fogyasztói DRAM-piac főleg a 4 gigabit alatti kapacitású memórialapkákról szólt, ugyanis ezek átlagára 20%-kal nőtt havi szinten"
Na, vajon miért? Szerverekbe ezt nem viszik, de vastagon le kell húzni a végfelhasználót is.szerk: Egy kis demagógia. Ha a TrendForce drágulást vár, de valójában senki, akkor ezt a kókány céget kellene bedönteni!
-
emeljék csak... utána meg rohadjon rájuk
Az AI meddig lesz ennek piaca? Lassan a megvezetett befektetők is szeretnének pízt látni, az AI-ok nagy része megy a lecsóba... utána adjanak el nekik a drága ramjukból.
-
Gdi
senior tag
van pár 512KB-1MB EDOm valahol. kipakolom a széfből a családi ékszert meg a részvénypapírokat.. kell nekik a hely.
-
thomasa
senior tag
Már előre elteszek pár DDR1 és SD Ramot is nem lehet tudni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston HyperX és FURY 16Gb (20-22k) és 32GB DDR4 (47k) laptop ramok párban is 2666Mhz/3200Mhz
- Kingston HyperX FURY RGB 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 Eladó!
- 27% - ÚJ Corsair VENGEANCE RGB 48GB (2x24GB) DDR5 6000MHz
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz KF556C40BBK2-64
- Team Group 32GB DDR4 3200MHz TED432G3200C22BK
- 235 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- ÚJ AKKU! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 04.20
- AKCIÓ! ASUS H110M i5 6500 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T3 Plus NBASE 600W
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
tolongás nem volt érte, de azért gyorsan elment.