- Monitor hiba topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
WolfLenny
senior tag
Sziasztok!
Rpi 2-t rendelnék megbizható forrásból és nem utolsó sorban jó áron.
Ki mit ajánl? Ki honnan szerezte be?Előre is köszi a választ!
WL
-
JoHn123
tag
Az eddig stabil rpi2, amin csak egy 2,5" 1TB toshiba HDD lógott, kapott egy USB TV kártyát. Azóta villog a szivárvány, azt gondolom kevés a táp. Aktív USB hubot vagy nagyobb tápot vegyek? Jelenleg egy 1,2 A -s működik.
-
Joccc07
addikt
Sziasztok!
Van arra mód, hogy a rpi 2 Kodi rendszer alatt minden nap egy meghatározott időpontban kikapcsoljon?
-
Nerd
aktív tag
Egy pelda:
Bit rate : 4 351 Kbps
Width : 1 912 pixels
Height : 792 pixelsCPU: homerseklet most ebben a jo idoben es offical kuckoban: 51 fokos, szoba homerseklet: 26.5... passziv, nincs borda se...
Ennel a videonal a CPU hasznalat ugy nez ki, hogy 0-9% kozott ugralnak a magok.
htop: Load average: 0.22 0.36 0.33
Free Memory most pl: 538MB, de nem megy epp torrent.
Total Uptime: 55 daySzoval nem melegszik, keveset fogyaszt es nekem az 55 nap hasznalat alatt nem okozott csalodast, de ez nem jelenti azt hogy masnak az igenyeit is kielegiti...
-
Nerd
aktív tag
Nekem PI2 van, stressztesztelni nem teszteltem, de eddig nem volt vele semmi gond es nem szoktam en beosztani neki, hogy mi az az egy dolog amit csinalhat es milyen sorrendben
, magyarul hasznalom es o meg szepen kiszolgal
Amire hasznalom:
- OSMC
- TV-re kotve, hdmi cec-cel iranyitva.
- Transmission 24/7, webes feluleten erem el.
- Samba megosztas.
- 1TB kulso vinyo.
- MovieShark plugin, mostanaban raszoktam
- Torrent altalaban nem megy 2MB/sec fole, notebookon 4 MB/sec..., de engem ez nem zavar, szamitogepen nekem mar nincs torrent kliens.Nekem is van kerdesem: Tud valaki olyan olcso hdmi sticket, ami:
- xbmc kepes, es jon ra frissites, szeretik a devek.
- hdmi cec-et tud
- wifi legyen benne
- lehetoleg olcso,
- sambaval lenne ra tartalom megosztvaOsoknek egyszerubb lenne egy ilyen cuccot beloni okosteve okositasra...
-
-
válasz
Mr Dini #13865 üzenetére
Sziasztok!
Elhatároztam, h ezt a listát megcsinálom
openelec alálegyen inkább kodi alá.Namost... Már rég írtam kodira, akkor még xbmc volt.
Namost a kódomnak lesz python része.
Abba lehet ezt használni? :
import xbmcgui
import xbmcpluginVagy már kodigui és kodiplugin?
Ja és egy ilyen listában hogy tudok színezni?:
li = xbmcgui.ListItem('Example', iconImage='http://xyz.example')
Ugyanúgy [COLOR szín] Szöveg[/COLOR] ?
Illetve md5-ös checksum fájlal el kell látni?
Köszi!
Ui.: bocs, h nem raktam programkódba, mobilról vagyok.
-
DeniL
tag
válasz
lord.lakli #13883 üzenetére
Mondjuk mivel Én egy feladatra 1 Pi-t használok, nem terveztem kevergetni nem teszteltem. Viszont ha már NAS-nak is akarja használni, én azért vagy távolról, vagy csak helyi hálózatról, vagy csak róla nézek filmet, vagy mozgatok róla és rá adatokat. Tuti nem aggatnék még rá filmnézést vagy ledezést...
Persze ha 1 felhasználó, és torrentezik, és amit letöltött ugyan arról játsza le és még ledezik is, lehet elbírja, nem teszteltem (bár nekem a torrentek sem párhuzamosan futnak, hanem amint végzett eggyel, indítja a következőt, hogy ne akasszam meg, még a Pi2-n is így használom...), viszont nálam már mindent a Pi-n tárolok, mivel van rákötve összesen 3,5 TB tárhelyem, így a család minden tagja hálózatról néz filmet, hallgat zenét, ez az adatforgalom igencsak megterheli a Pi-t, pláne a 10/100-as hálóját ami osztozik az usb-vel is....
Éppen, hogy türéshatáron belül van a használata, tervezem, hogy cserélem majd erősebb socra, natív sata, gigabit, de pénz.... -
lord.lakli
őstag
-
DeniL
tag
Nekem jelenleg egy Pi1-en van a ledezés, amit lassan fogok cserélni egy Pi2-re, mert kezd kevés lenni....
Viszont nem fogja egyszerre szerintem vinni, mikor közel 10 megával másolok rá vagy róla sambán, akkor eléggé tekeri a processzort és melegszik is a cucc, fölösleges lenne még belegondolni, hogy leterhelem egy 1080p-s filmmel (bár ott a GPU dolgozik), de a ledeket akkor is vezérelnie kell...Én nem tenném össze a kettőt.
-
bear_
aktív tag
Az teljesen jó.
A sebesség egyébként másodlagos. A NAS is inkább csak a torrent miatt érdekel. Sata nem játszik a külső vinyó miatt.
Visszatérve az eredeti kérdésere: Ki tud egy PI2 szolgálni egy kodi/torrent/lightberry trót egyszerre?petya220: még semilyet, de valószínűleg WS2812b-t fogok, mindenhol azt ajánlják.
-
DeniL
tag
Én használom a mai napig OpenmediaVaulttal, elvagyok vele, nem egy sebességbajnok, de amire nekem kell, arra tökéletes.
Torrentezés révén nekem a max letöltési sebességem 2,3 mega (20 megás net), ezt bírja, majd lanon samba-n 10 megával másolok róla és rá....nem sok, de szintúgy kivárható....
Akinek ez nem felel meg, azt tényleg ne a Pi-t használja ilyen célra.
-
-
bear_
aktív tag
Sziasztok,
Egy NAS/htpc/ kombót szeretnék összedobni amit torrentezésre is használnék (2,5" külsô hddre), illetve még lightberry is üzemelne róla. Elbírja ezt egy PI2?
-
Bugarov
aktív tag
válasz
WildBoarTeam #13853 üzenetére
Ha Tv-re kötve hasznalod akkor a Tv távirányítója is jó lehet, nekem megy osmc és openelec alatt is.
-
Bélaaaa
őstag
válasz
crissprivat #13869 üzenetére
Gyárilag nem fog az újraindulgatni, valószínűleg tápegység probléma állhat a háttérben.
-
crissprivat
senior tag
Helo.
Mit kell beállítani a rpi-n,hogy ne induljon újra bizonyos idöközönként? Ez valamikor 1 nap,valamikor 10. Kiszámíthatatlan. Médialejátszóként használom nas-ra kötve. És amikor újraindul,a lényeg,hogy felójtódik vele együtt a tv is.
Nincsen rajta semmi extra program. Amúgy 5.0.8 openelec fut rajta.
Köszi. -
azbest
félisten
Simán működés közben durrant el vagy pedig bedugáskor?
Ezt csak azért kérdem, mert az erős informatikus kollégámnak is sikerült erőből betolni a gyerekzáras konnektorba a gagyi kínai töltőt, hogy a villa becsúszott és zárlatot okozott, majd kijött a füst.Az egyébként igaz, hogy a legalja kínai töltők életveszélyesek, nincs rajtuk védelem, nem tartják a feszültséget, nem képesek annyi teljesítményre, mint amit ráírtak és így megszaladhat a feszültség túlterheléskor. A 220 és alacsony fesz oldal közt sem mindig van meg a szabályos távolság és elválasztás a nyákon.
-
neo81
senior tag
Sziasztok!
Használ itt valaki Smargo v1-es kártyaolvasót?
Honnan lehetne ilyet beszerezni? (Akár külföldi weboldal is jó lenne)
Köszi! -
Sziasztok!
Csináltam egy m3u listát a kedvenc TVimmel(iptv) illetve rádióimmal.
Ha vkit érdekel, írjon pü-t!
-
Pe-pe
tag
Ma robban a kínából vásárolt töltő, szerencsére semmi nem volt rádugva.
Szóval a kínai töltővel csak óvatosan. -
mimey
tag
válasz
-
petya220
senior tag
válasz
wassermann #13857 üzenetére
Amire megtalálom a legnagyobb órajelet..... Ejejj ><
-
yossarian14
tag
válasz
Én ezt a távirányítót használom: USB PC Laptop Infrared Remote Control Controller f. MCE
-
petya220
senior tag
Üdv. Kb fél éve beszereztem egy Pi-t magamnak, és az lenne a kérdésem, hogy meddig lehet ezt a kis gépet húzni? Mert már kevés a "turbo" mód ><
Meddig bírja a hardver?És hány voltot bír? Alapból 5 voltos, 1 amperes tápot kaptam hozzá, de ezt lehet feljebb nyomni? Mármint amperileg vagy ez nem tesz hozzá a teljesítményhez?
-
lehella
senior tag
válasz
Szia! Én ezt használom OpenElec alatt
-
stopperos
senior tag
válasz
djmorphy #13843 üzenetére
A /var/log ban vannak a számodra érdekes dolgok.
Azt, hogy mennyire lesz használható az már más tészta, mert nem fog látszódni a külső ip cím, csak a router belső címe. Felhasználóra tudsz keresni esetleg az auth.log vagy samba részen.Vagy openvpn-t húztok fel és akkor látszik, hogy melyik felhasználó kapcsolódik az openvpn-hez.
-
WildBoarTeam
senior tag
Sziasztok!
Kellene nekem egy távirányító, amit felismer a málna.
Egyik ismerősömnek valami ilyesmi van, de a beszerezhetősége nem túl egyszerű.
Tudnátok ajánlani valamit, ami árfekvésben sem túl kiugró? -
darkmore
tag
Szaisztok, vettem egy érintős 3,5" LCD-t a raspberry pi A+, de csak egy fehér képernyőt mutat, monitorról jól megy minden.
Benéztem és olyan LCD vettem, ami B+/B való?
Vagy mindegy lenne, hogy A vagy B verzió?
(lehet, hogy nem, mert az LCD a GPIO tűkre csatlakozik...) -
pzstm
titán
válasz
bencsikgab #13848 üzenetére
bakker
Köszönöm
-
pzstm
titán
sziasztok urak, egy kis segítséáget kérnék. Épp VPN servert szeretnék otthonra bekonfigolni, leírás van hozzá, viszont van egy interfaces fájl, amit grafikusan megtalálok, látom a tartalmát is, az is megvan mit kellene benne átírni, de ezzel ha parancssorból megnyitom tök üres
sudo nano etc/network/interfacesmit ronthatok el?
-
válasz
wassermann #13845 üzenetére
Ez igaz, de én nem az a típus vagyok, aki 1x beállít mindent, azt kész, hanem mindig teszek fel vmi újjat.
Sajnos arra meg nincs türelmem, h minden nehezebb konfig után mentsek...
Legjobb megoldás a poweroff.
-
válasz
LLKobe #13830 üzenetére
Ahogyan a többiek is írták, előtte mindenképpen kapcsold le a málnát, mert én már nemegyszer jártam úgy, h mindig csak kihúztam erre valamelyik bootkor kernel hibára vonatkozva nem áll fel a rendszer.
Ilyenkor rakhatom újra az SD kártyára az adott rendszer image fájlját és buktam a beállításokat.
Nálam már Raspbian és openelec alatt is volt hasonló.
-
djmorphy
tag
Sziasztok!
Vettem egy RPI-t a céghez, hogy a NAS-t elérjük távolról. Viszont mivel ez céges dolgok (nem kritikus adat) valahogy lehetne logoni a hálózaton történt dolgokat? Milyen irányba kezdjek keresgélni?
-
Ultrazord
tag
sziasztok!
openelecem van kodival és szeretnék beállítani majd egy torrent, hogy állandóan fusson. Lehetséges valami addonnal, hogy a háttérben fusson?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
LLKobe #13833 üzenetére
"ha a pi lényegében úgy kapcsol ki hogy elveszti az áramforrást mikor kikapcsolom a TV-t, az nem árt neki"
Nem így kell használni, hanem: mielőtt kikapcsolod a TV-t leállítod a Pi-n futó rendszert.
De ha ez bonyolult, akkor egy mobiltelefon töltőről mehet akár állandóan is. Nagyon keveset fogyaszt, nem költség ha éjjel-nappal megy
-
tvamos
nagyúr
válasz
LLKobe #13833 üzenetére
Nem lesz semmi baja, max. osszekuszalodik a file-rendszer az SD-n. Menteni kell, amikor minden beallitas jo, oszt annyi! Ha baja lesz, visszateszed. En meg sosem allitottam le, de kutya baja sem lett eddig sosem, filerendszernek sem, es nem tegnap ota vannak meg.
Az egy mas kerdes lenne, ha mondjuk egy ntfs-re formazott USB HDD lenne rakotve. Az nagyon aggalyos. -
gyurkikrisz
őstag
-
g0dl
addikt
Pi2-höz létezik már megfizethető ( értsd lényegesen olcsóbb mint a pi ) optikai digitális audio kimenetet adó kiegészítő? Gondoltam olcsó USB-s hangkártyára is, de már megint USB .... .
Video és hang szinkronján nem aggódok, mert a filmek hangját hdmi-n gondolom, de ha csak zenét játszana le a pi2, akkor ahoz ne kelljen a TV. Az erősítőmben nincs HDMI bemenet, csak koax, és optikai digtális. -
LLKobe
veterán
Üdv!
Egy láma kérdésem lenne pi-vel kapcsolatban: ha veszek egy pi2-t, és az áramellátását a TV usb-jéről oldom meg az megfelelő lehet? Ártana az neki hogy a TV ki-be kapcsolásával kapja az áramot? Vagy a TV usb csatija akkor is ad áramot ha a TV-t kikapcsolom?
-
lehella
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem az OpenElec és Kodi használók felé irányul, mostanában az új filmek infó sávjában nem látható a szokásos filmről szóló rövid sztori, hanem helyette "elrejtve-spoiler védelem miatt" látható. Ezt ki lehet kapcsolni valahogy, vagy megkerülni? Nekem ez tök hasznos funkció volt. -
azbest
félisten
Egészen jópofa ez a dizájnos fajta hivatalos ház. Másrészt viszont, ha véletlen elejteném, akkor tuti, hogy összetevőire esik szét az összepattintós legó felépítés miatt
Ma jött meg egy pi2+táp+ház szett és innen az élmény.
-
Flowtation
őstag
válasz
Kicsirics77 #13825 üzenetére
Ok, csak ez eddig is igy volt...
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Flowtation #13824 üzenetére
valószínűleg arra gondolt.
-
GoZoL
senior tag
válasz
Flowtation #13822 üzenetére
A hangot állítsd át sztereóra. OSMC-nél találkoztam ilyen hibával.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Openelecet használok Pi-vel. Olyan gondom van, hogy lejátszás közben egy idő után lehalkul a lejátszás, kb 5 perc és halkabb lesz az egész. Úgy vettem észre, hogy erősebb vagy sok hangnál (pl harcok, csatajelnetek, stb) jön elő, bár ezt lehet, hogy csak én érzékelem igy. De a lényeg, ha ugratok a filmben, akár előre vagy hátra akkor megint erősebb a hang, aztán újra elhalkul. A jack kimeneten meg a video rca-n használom a pi-t, simán tv-re kötve, egyelőre, most akarom beüzemelni az usb-s hangkártyát.Találkozott már valaki ilyen problémával? Amúgy minden lejátszásra igaz ez, tehát sorozat, mese, stb...
Üdv!
-
-
GoZoL
senior tag
OSMC-t használok és az lenne kérdésem van e olyan plugin hozzá mint a popcorn hour lejátszókhoz, az nfo fájlok szerint tölt le borítóképet a filmekhez és kép alapján indítom el a fájlokat?
-
csimpas
tag
Sziasztok
Az utóbbi hónapokban sajnos nem sok időm volt foglalkozni a PI-al, most szépen meg is adta magát a rendszer...
Openelec és Raspbian van fent, amiből a raspbian elszállt. Tehát újra kell telepítenem sajnos.
Pár hete pont belefutottam egy olyan hozzászólásba hogy kell valami Kodi (ezt nem tudom hogy micsoda, számomra újdonság) meg valami kiegészítő az Openelec - hez, és akkor a videó megosztó oldalakról lehet filmet nézni.
Ezeket keresném, ha tudnátok adni egy kis telepítési infót, hogy hogyan lehet beüzemelni, azt nagyon megköszönném!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lord.lakli #13745 üzenetére
Nekem nem állt össze, hogy hogyan lehet böngészni az ő rendszerükben. Vennék egy RPI-t meg vennék hozzá GPS-t is, CSR-t vagy BroadCom-ot, valamit, ami jó. Meg még egy csomó másik dolgot, de tényleg nem vágom, hogy hogyan tudnám átnézni a választékot, ha csak valami keresőt raknak ki az oldalukra, a katalógusnál meg valami tök másik oldalt linkelnek be. Vagy a másik oldal a nagyker vagymi? Nagyon fapados ez így...
-
Bélaaaa
őstag
Azt miért csinálja az openelec 5.0.8 vagy a legfrissebb béta, hogy restart után átvált angol nyelvre?
Mindig kézzel kell visszaállítanom magyarra. -
Sleed
aktív tag
válasz
gyurkikrisz #13806 üzenetére
Az eredeti kártyát másra szeretném használni.
-
Sleed
aktív tag
Sziasztok!
A 8 gigás kártyán tárolt rendszeremet szeretném egy kisebb, 4 gigás kártyára áttenni.
Lemezképekkel ez ugye nem működik, alternatív megoldásként ezt a kommentet találtam, de ez nekem eléggé kínai.
Létezik azóta egyszerűbb megoldás vagy esetleg olyan amit (ne kövezzetek meg) windows alól meg tudnék csinálni?
Olyasmire gondoltam, hogy csinálok egy teljesen új rendszert az új kártyára és winscp-vel átmásolnám az eredetiről az összes könyvtárat, de lehet hogy ez hülyeség, elég tanácstalan vagyok.Köszi,
Sleed -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Monitor hiba topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Honda topik
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen okostelefont vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Medence topik
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest