- Fujifilm X
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
RoundRobin #15191 üzenetére
Attól függ, mit jelent, hogy egyidejűleg, mert nálam egy Pi B-n a Transmissionbe 80 linux ISO van bedobálva.
-
Blackdeath12
csendes tag
Érdekel hogy a qemu-s dologgal kapcsolatban jutott e előre bárki is valamennyit?
-
polberto
tag
Ha winscp-t használnék milyen elérési úton találom az update foldert, hogy fel tudjam tenni a 16-os kodit?
-
bucihost
senior tag
Köszi mindenkinek. Akkor marad, egy nagyobb procival ellátott "NAS-os" megoldás
-
caris1
tag
válasz
yossarian14 #15186 üzenetére
Köszönöm.
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Adott egy intel atom procis 1mag(2ht) 1,6ghz-s procival ellátott "nas", 1TB HDD-vel.
Valamint egy Raspberry-PI ver.B 512MB médiaboxnak használva.Szeretném a 2-t kiváltani 1 "gépre".
A kérdésem az lenne, hogy a PI-nek bármelyik verziója megfelel az alábbi elvárásoknak?:
- kb 40-50 torrent futtatása egy időben (nem minden esetben)
- 1TB hdd kezelése, és megosztása (windows és linux kliensek) 3-4 eszköz között (esetekben akár egy időben is)
- Amennyiben fut ~40 torrent, lehessen egyszerre több eszközről is filmet nézni rajta akadás mentesen (akár HD-t is) -
polberto
tag
válasz
Pulsar #15184 üzenetére
Igen látja a router a ledek villognak a pi-n, sőt ha megosztom upnp-n keresztűl a videokat akkor látja a win7 a médiaeszközöknél. De itt a a médiaplayert akarja megnyitni.
Nekem az update mappát kellene elérjem hogy fel tudjam tenni a 16-os kodit.
Ha winscp-t használnék milyen elérési úton találom az update foldert? -
caris1
tag
Sziasztok!
Mi legegyszerűbb módja egy Pi 2 távirányításának médialejátszáshoz? Sajnos nem sikerült összehoznom a tv-m (Sharp Aquos) távirányítójával - aztán a fórumokat olvasgatva kiderült, hogy másnak se igazán. Így keresek hozzá rendes távirányítót. Valakinek van tapasztalata valamilyen konkrét típussal?
Köszi,
-
Celtis
veterán
válasz
yossarian14 #15174 üzenetére
Hát ez érdekes. Most nálam sem jelenik meg, de korábban biztosan elértem így. Lehet, hogy ép az 5.95.x-ben szűnt meg.
Egyébként nem nagy dolog, a configfiles folderben lévő samba.conf fájlba kell felvenni. A minta fájlt kell átnevezni, és beleírni ezt a megosztást is. -
polberto
tag
Sziasztok!
Hogy érem el legegyszerübben a pi-t win 7-ből?
Routerre van kötve at asztali gép és a pi is és nem látom a pi könyvtárakat.
Openelec 5.95 van feltéve, jól müködik minden, nasról látja a filmeket.
Köszönöm szépen. -
envagyok
veterán
Openelec /volumio dual bootra van lehetőség pi2-vel?
-
Froclee
őstag
válasz
Blaise #15169 üzenetére
ahogy Celtis és golya említette be kell SSH-zni a rpi-be (pl Putty-al) és
mount -o remount,rw /flash
nano /flash/config.txtsok lefelelé nyílacska és hozzáadod a kulcsod/kulcsaid:
decode_MPG2=0x00000000
decode_WVC1=0x00000000ha kész vagy ctrl + X, megkérdezi mented-e, nyomsz egy Y és enter.
mount -o remount,ro /flash
rebootÍgy tudod ellenőrzi, hogy sikerült-e:
vcgencmd codec_enabled MPG2
vcgencmd codec_enabled WVC1 -
vkp
aktív tag
válasz
yossarian14 #15167 üzenetére
ITT pedig találsz egy bár régi, de magyar leírást.
-
yossarian14
tag
válasz
Blaise #15165 üzenetére
1, Ha a filmekkel megcsináltad, akkor ugyanazt kell tenned: a videók/fájlok alatt betallózod a sorozatos mappádat és beállítod a tartalmát "sorozatok"-nak. A mappák elnevezésére, szerkezetére érdemes odafigyelni, bár elég okos a scraper. Itt találsz angol leírást: Naming video files/TV shows
-
Blaise
veterán
Felraktam az openELEC-et rpi2-re, egyelőre nagyon tetszik, visz szépen minden a Synology NAS-ról. Pár kérdés:
1, Hogyan tudom megoldani, hogy a TV Sorozatoknak is legyen a főképernyőn menüje?
2, Ahhoz, hogy a 24p lejátszást használjam elég csak a TV-n (Sony) beállítani, vagy az openELEC-en belül is kell valamit?
-
sunnysys
tag
Sziasztok!
Lehet Raspberry Pi 2-vel 7.1-es hangsávot lejátszani? Azt olvastam, hogy a DTS-MA/TrueHD passthrough nem megoldott, és PCM-mel lehet megoldani a 8 csatornát, de sajnos ehhez nem értek, nem tudom, mit jelent a gyakorlatban
Eddig így néztem 7.1-es filmeket: laptop (MPCHC) --HDMI--> Onkyo TX-SR 608 erősítő (eddig ő kódolt) + 7.1-es hangfalszett --HDMI--> Samsung A600 projektor.
A laptopot szeretném kiváltani, ha lehet, RPi-re.
A kérdések tehát:
1. Lehet 7.1-es hangot megoldani RPi-vel? Ha igen, hogyan?
2. Milyen hangminőséget várhatok? A HD hangok nem fontosak, mert bár az erősítő HD képes, a hangafalak nem igazán. A HD hangsáv csak amiatt szükséges, mert a Coreban csak 5.1 van, nekem meg 7.1 kellene.
3. Képminőségben várható romlás a laptophoz képest? Eddig főleg MPCH-t használtam, alapbeállításokkal, és pár filmet néztem XBMC-n, szintén alapbeállításokkal.
4. Ha megoldható a fenti, miket kell még vásárolnom a RPi-hez? Igazából csak valami távirányítóra gondoltam, de lehet, hogy még más is kell hozzá... Nem lenne baj, ha ezen keresztül tudnék filmeket letölteni egy külső vincseszterre, de ha ez nem megoldható, az sem gond, akkor töltök a laptoppal.Nagyon köszi!
-
azbest
félisten
válasz
Blackdeath12 #15161 üzenetére
2013 óta változott pár dolog. Például, hogy korábbi raspberry pi-s linux még soft floating point -ra volt fordítva. Közben készítette el valamelyik srác a debian armv6 hard-fp portját, ez lett a későbbi hard-fp raspbian.
Erre azért volt szükség, mert a debian armv5 és armv7-re volt fordítva, de az első pi procija armv6-os volt. Az 5 gyengébb teljesítményt nyújtott volna rajta, a 7 pedig nem tudott futni. A pi2 már armv7-es és akár a rendes debian is futhat rajta (csak ugye a pi spicifikus folgoknak a helyükön kellene lenni).
Viszont a raspbian még mindig armv6-ra fordít, mivel így tud kompatibilis maradni az alaprendszer a régi pi-vel. Az alapítványosok szerint pedig nincs rá jó indok, hogy miért lenne jobb armv7 változatot is kiadni (ez bullshit egyébként). Egyébként a kernel-ből a pi2-n is armv7 fut és a gcc alapértelmezettnél magasabb verziója is armv7-est fordít alapból.
Szóval próbálj kicsit újabb leírást találni, ami az újabb pi-vel megy. Vagy ha általánosabb armv7-es leírást találsz, akkor valamelyik ubuntu vagy debian rendszerrel, de kis szerencsével a rapbiannal is működhet.
-
Blackdeath12
csendes tag
Ezen az oldalon próbálok eligazodni de sajnos nem sikerül.
1 lépés fentvan pipa
2.lépés. A link(wget) nem aktív, de [találtam másik linket] ahonnét le lehet nyalni. Írja hogy ő a It is qemu 0.15.50 from Thoronir verzióval dolgozik. [Ezt] találtam, miután a másik nem akart menni.
3. Windows alatt kicsomagoltam go pendrive és már fent is van a Raspberry-men.
4. Bevezettem a qemu mappájába, majd elindítottam a kóddal. Majd ő azt mondta hogy: ERROR: "gcc" either does not exist or does not work
Preparing Debian Image részébe bele se merek kezdeni mert azt meg végképp nem értem...
Debian Image-et találtam viszont, csak tudja a franc hogy megy e....
Ha esetleg Mr Dini nagyobb sikerrel installált Qemu-t esetleg már futtatja a Debian-t, akkor esetleg megoszthatja velünk ha sikerült. Én sajnos nem tudok előre haladni, mert nem értek se a linuxhoz, Angol pedig nagyon döcögősen megy....(németet tanulok ami ilyenkor nagyon hasznos tud lenni)
Van persze egy lényegesen egyszerűbb megoldás az ExaGear, ami szintén emulál, de annyiba kerül mint maga a játékszer. Nekem erre nem nagyon futja szóval én szívok tovább a qemu-val.
Ő még az első verzióval csinálja, 1 maggal, 256 mb rammal, szóval 1000% hogy elfut, csak hát qemu my friend -
-
petya220
senior tag
válasz
Blackdeath12 #15155 üzenetére
Ha 1150 mhz-ig ki van húzva a pi, akkor tuti menni fog c:
Ha sikerül, akkor leírod, hogy hogyan sikerült?
-
válasz
Blackdeath12 #15155 üzenetére
Hát Te tudod, de sajnos nem fog menni.
Még qemuval sem, hacsak nem sikerül x86-os arhitektúrájú oprendszert emulálni. De ilyet még ezen a kütyün nem láttam.A qemu mellett még ajánlanám a wine-t, de sajnos az sem támogatja az arm-ot...Visszavonom. Elvileg megy qemuval.
Egyébként telepíteni kicsit nehezebb, töröld, ami most fent van és add ki ezeket:
sudo apt-get install git zlib1g-dev libsdl1.2-dev`
wget 198.154.101.186/RaspberryPI/qemudidi2.rarMajd ezt a rart bontsd ki mondjuk unrar x -el. Utána már csak be kell állítani. Most találtam rá x86-os debiant!
Mindjárt ki is próbálom, hogy nem e kamu.
-
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Mr Dini #15154 üzenetére
Mindenképp TS3 mat szeretnék futtatni. A Raspberry pedig simán el fogja futtatni, még emulálva is szerintem. Nem kell nagy slotszámra gondolni, max 15 en mennénk fel egyszerre, de az már extrém eset lenne
Most kipróbálok 1 másik rendszert, hátha azon jobban akar sikeredni, és esetleg elindulni -
válasz
Blackdeath12 #15145 üzenetére
Ki mondta, hogy nem fut linuxon? Én csak annyit mondtam, hogy x86 proci kéne neki és nem arm...
Próbáld ki a mumble-t, szerintem van olyan jó és még a virtualizációval sem kell szenvedni! Bár egy ilyen gyenge eszközön nem érdemes ilyesfajta dolgot futtatni.
-
Celtis
veterán
Elképzelhető, hogy nem is fog, mert a TV nem küld semmit. Az egy évvel később LG 47LB650V pl. a számgombokat nem küldi.
Amúgy a fájlt neked kell létrehoznod a userdata/keymaps folderben remote.xml néven. Ez vonatkozik a CEC távirányításra. De ugye hiába is lenne meg az a fájl, hiszen fogalmad sincs, hogy mit kéne mappelni.
Ahogy az elején is írtam, szerintem nem küldi a TV ezeket a gombnyomásokat. Ha mégis meg akarod tudni, hogy jöne-e valami, akkor kapcsold be a debug funkciót a Kodiban, esetleg külön kapcsold be a CEC részletes logolást is. Ezek után nyomogasd a távirányító gombjait. Pontosan írd fel, hogy mikor mit nyomtál, és nézd meg a logokban, hogy ebből mit látott a Kodi. Ha szerencséd van, akkor látni fogod, hogy jött valami CEC kód, csak tényleg nincs funkció hozzá mappelve. A logból már azt is tudni fogod, hogy a remote.xml-be mit kell beírnod. A logok elemzésénél először keresd meg a működő gombnyomásokat, és látod, hogy milyen, amikor jó.
Sok sikert hozzá, de szerintem 99%, hogy a TV nem küld jelet.Segítségként itt az általam használt remote.xml, ami azt a célt szolgálja, hogy a CH+/CH- és 4 nyíl gomb funkcióit TV nézés módban kicseréli, mert nekem így tetszik.
<!-- My mappings for HDMI-CEC -->
<keymap>
<FullscreenLiveTV>
<remote>
<left>ChannelDown</left>
<right>ChannelUp</right>
<up>ActivateWindow(pvrosdchannels)</up>
<down>ActivateWindow(pvrosdchannels)</down>
</remote>
</FullscreenLiveTV>
<PVROSDChannels>
<remote>
<left>PageUp</left>
<right>PageDown</right>
<pageplus>PreviousChannelGroup</pageplus>
<pageminus>NextChannelGroup</pageminus>
</remote>
</PVROSDChannels>
</keymap> -
Blackdeath12
csendes tag
válasz
Blackdeath12 #15143 üzenetére
Tehát senki sem tud segíteni, vagy még nem találtam meg az emberemet
-
b0rZ
aktív tag
Sziasztok,
Tudom, hogy nem teljesen ide való kérdés, de hátha tud valaki segíteni. Új TV készülék került a háztartásba (LG 50LA620S), amivel kicsit másképp működik a CEC (SmartLink
), mint a régi Samsungon. Teszem azt míg a program léptető gombok a Samsungnál PgUp, PgDn funkciót láttak el, az LG-nél pont nem csinálnak semmit. Többek közt ez a funkció is hiányzik. Úgy tudom a KODI-ban van egy keymap amivel ez beállítható, de a leírások által megadott helyen nem találtam meg a fájlt. Tudna esetleg valaki segíteni, vagy csak adni egy jobbfajta leírást a művelethez?
Köszi.
-
válasz
Blackdeath12 #15143 üzenetére
Ts csak x86-on futha jól tudom.
-
Blackdeath12
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem hogy van itt olyan ember aki használt már QEMU-t?
Én e szerint a [videó] szerint próbálok haladni, de sajnos elakadtam.
5. percben a sudo make insall-t nem próbálom lefuttatni, mert mikor írja be a parancsot, úgy kéne hogy kinézzen és nem úgy ahogy nekem:[kép]A végső cél az lenne hogy 1 teamspeak 3 szerver elinduljon, ha pedig már az stabilan fut, és használni is tudom esetleg további windowsos/linuxos programokat futtatnék még.
A kérdésem: Miért nem megy a Qemu? Honnan tudom beszerezni az adott file-t?
Esetleg van e jobb ötlete valakinek hogy hogy tudnám futtatni az adott alkalmazást? -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
OSMC-ben a jobb felső sarokban lévő színes töltésjelző ikont el lehet valahogy tüntetni? Film lejátszás közben is folyamatosan mutogatja magát. Köszi -
válasz
_Smooth #15135 üzenetére
Ere nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemmel válaszolni. Nem tudod előre hogy mennyire erőforrást foglal le a torrent, miközben megnézel egy filmet róla. Lehet hogy akadni, fog, lehet hogy nem.
Viszont ha Pi-vel játszod le, az több szempontból is előnyös. Nem foglal + sávszélességet a "streamelése", a bittorrent kliensnek van egy olyan opciója, hogy lejátszás közben leállítja a torrentezést, így eleve esélytelen, hogy bezavarjon a lejátszásba.Ha ragaszkodsz a külső lejátszóhoz, egy okosabb NAS jobb választás lehet.
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
olyan kész LED megoldás kapható, amihez nem kell ellenállást forrasztani? Két kábel, két potrra rászúrom, aztán tudom vezérelni, hogy világítson/ne világítson?
Nem rgb ledsor kell, 3 darab, különböző színű ledre van szükségem. -
válasz
RoundRobin #15124 üzenetére
10 MB per sec (10 MegaByte) sok dologra elég, de a pi ezt a sebességet nem tudja
Már hogyne tudná? Egyrészt mikor másolok rá, akkor kiírja az aktuális sebességet, de le is mértem, hogy egy 3,4GB-os fájlt 5-6 perc alatt másolt rá. az pedig testvérek között is megvan 10MB/s 6 percel számolva:3,4*1024/360=9.7
Abban igazad van, hogy erősen felhasználó függő,és felhasználók számossága sem mindegy.
-
_Smooth
senior tag
-
_Smooth
senior tag
Huh, nagyon köszönöm mindenkinek. Este, miután kiléptem már pont ezen kezdtem agyalni (hogy valszeg nem a SoC lesz kevés), illetve, hogy a NAS-okon egy fapados dedikált szoftver látja el a feladatot, minimálisabb erőforrásigényekkel - bár valszeg az is megoldható lenne itt.
Tehát arra célra, hogy letöltögessen és egy célhardvert ellásson tartalommal (de a lejátszást a célhardver végezné) elegendő lehet? Mert akkor 2 eszköz marad - és ez ellen talán nem is lenne kifogása ismerősömnek -, de legalább nem kell dugdosni.
Debian (rasp verziója) jó lehet erre a célra? Mert annak legalább winoid GUI-ja van, ha jól láttam. Talán könnyebben tud vele azonosulni, mint SSH-n kersztül történő mókolással. Gondolom, persze ez azért további erőforrásokat igényelne, de talán nem a hálózati sávszél rovására.Ha jól sejtem, BD ISO-kkal nem foglalkozik, max 1080as rip-ek.
-
synar
őstag
Nálatok Raspberry Pi-n van valamilyen módszer, hogy a YouTube 1080p-ben játszon le HDMI-n keresztül? Mert az androidos cuccokon, csak 720p a max felbontás Kodi alatt is. Köszi a választ előre is.
-
bambano
titán
válasz
RoundRobin #15125 üzenetére
"Maga az usb 2.0 elvi adatáteresztő képessége 40 Mbit/sec.": 480 lesz az.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
_Smooth #15120 üzenetére
Egy dedikált NAS jellemzően ugyanilyen, vagy gyengébb hardverrel rendelkezik, nem? Meglep, hogy nem bírkózik meg ezzel a feladattal a kis Pi2-es.
Nem a pi hardvere gyenge (az ehhez a feladathoz több mint sok), hanem a hálózati interfésznek nem jut elég sávszélesség.
Maga az usb 2.0 elvi adatáteresztő képessége 40 Mbit/sec. De a gyakorlatban ennek csak tört része. És ezen a tört részen osztozik az USB port és a hálózati interfész.A raspi procijával nincs semmi gond, annak a tizede is lazán elég lenne a feladatra.
-
RoundRobin
aktív tag
Mire nem elég 10MB/s? Igaz én csak SD tartalmat fogyasztok, de ekkora sebesség röhögve elviszi a 40mbps-os BR rippeket is(az kb 5MB/s).
10 MB per sec (10 MegaByte) sok dologra elég, de a pi ezt a sebességet nem tudja, sőt, class 1-es 10/100-as kártyák közül is csak kevés. Ha levonod a kereteket is, akkor meg még ennyit sem tudnak.
1 Gb/s = 1 Gigabit per secundum.
100 Mb/s = 100 Megabit per secundum. -
RoundRobin
aktív tag
Amúgy az Rpi2 azért nem tudja a gyári NAS-ok sebességét, mert minden egyetlen USB buszon osztozik. Ezen lóg a LAN, és az USB-s merevlemezek is ezen az egy csatornán osztoznak.
És épp ezért nem alkalmas NAS-nak, csak fékezett habzással.
Egyébként, én éppen azt hangsúlyoztam, hogy adott célokra alkalmas lehet a pi NAS-nak, mint ahogy éppen nálad, vagy nálam is, csak hát, mi nem vagyunk a tipikus felhasználói halmaz elemei.A gyári NAS-ok Gigabites interfésszel érkeznek és ezt a pi még akkor sem tudná, ha nem az usb buszra lenne ültetve a hálózati interfésze. A különbség sajnos kb. 30-40-szeres a pi hátrányára.
Ha a pi-ről, mint NAS-ról egy DVD-nyi anyagot kellene átvinni mondjuk vágás, konvertálás céljából, akkor már az idegesítően lassú lenne, pedig hát, az még mindig nem HD anyag. És akkor még csak egyetlen felhasználó kivánná terhelni a NAS-t, nem mondjuk három, vagy még több.
A pi mint NAS annak jó, akinek az igényei elég alacsonyak a sávszélességre vonatkozóan. -
Celtis
veterán
válasz
_Smooth #15120 üzenetére
Ez a dugdosós módszer elég kőkorszaki.
Nyilván tud menni a Pin is a fájlmegosztás + torrentezés + a média lejátszás csak nem optimális erre a célra a vas. Hamar korlátokba lehet ütközni. Hogy konkrétan mi az a terhelés, ahol elkezd ez-az szakadozni, azt nem hiszem, hogy egzaktul meg lehet mondani. -
válasz
_Smooth #15120 üzenetére
Mivel az én eszközöm nem olvasta RoundRobin véleményét, ezért stabilan fut rajta az OE, működik a fájlmegosztás, és közben torrentezik.
Mire nem elég 10MB/s? Igaz én csak SD tartalmat fogyasztok, de ekkora sebesség röhögve elviszi a 40mbps-os BR rippeket is(az kb 5MB/s).
Amúgy az Rpi2 azért nem tudja a gyári NAS-ok sebességét, mert minden egyetlen USB buszon osztozik. Ezen lóg a LAN, és az USB-s merevlemezek is ezen az egy csatornán osztoznak. A NAS-okban dedikált SATA és LAN interfész van.
-
_Smooth
senior tag
válasz
RoundRobin #15093 üzenetére
Szia,
köszi a választ. Mit lehet tőle várni?
A terv elvileg filmek lennének. De csak egy mediaplayer számára kellene elérhetővé válnia.
Jobban jár, ha lejátszás idejére átdugja a merevlemezt a lejátszóba? Aztán, ha végzett, akkor seedre vissza?
Egy dedikált NAS jellemzően ugyanilyen, vagy gyengébb hardverrel rendelkezik, nem? Meglep, hogy nem bírkózik meg ezzel a feladattal a kis Pi2-es. -
Blaise
veterán
Szerintetek melyik lenne a jobb médiacenter pi2-re? openELEC vagy OSMC?
-
petya220
senior tag
Sziasztok
OSMC fut a raspberry pi-men és elég nehezen lehet olvasni a a feliratokat (a menü feliratokat is, magyarán mindent) ezzel lehet valamit kezdeni? Analog-on megy a jel.
-
futizoli
tag
Valakinek van tapasztalata Raspyplay4 hangkártyával?
Raspberry pi2-vel használnám, kérdés, hogy támogatja e az openelec. (5.0.8)
Inkább megvenném itthon, minthogy bizonytalan minőségű egyéb kínai dac-al próbálkozzak... -
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #15109 üzenetére
Na, találtam is erről valamit:
"Identification of Multiple Cards:
Up to 30 MultiMediaCard™ can be used on the same bus. The method of selecting the card to be accessed from among a number of cards is as follows for each mode.
1.MMC mode
In MMC mode, in order to select a particular card for access from among a number of cards, a relative address RCA (relative card address: see section 2.4, Registers) corresponding to a unique name is assigned to each card during the identification procedure, and a card is selected by specifying this relative address.2.SPI mode
In SPI mode, a chip select signal (CS) is connected to each card, and the card to be accessed is
selected by asserting the chip select signal for that card to the low level." -
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #15109 üzenetére
"Remélem nem arra gondolsz, hogy úgy címzed a kártyákat, mint a memóriánál vagy flashnél a modulokat."
Nem, dehogy. Tudom, hogy mit csinálok, ne aggódj.
"az utasításokra sem teljesen egyformán reagálnak a különböző gyártók kártyái vagy akár sorozatai. "
Ezért is fogok azonos kártyákat használni. Sőt, tervezem, hogy tartalékba is veszek 3-4 pluszt. Amúgy is, rosszul írtam, mert 2500 a 16-os pendrive volt, a 16-os maxell SD csak 1840 Ft-ba került. Tehát egy 64 GB-os tár összerakható 7360 Ft-ból.
Egyébként lehetne teljesen különböző kártyákat is használni, de akkor az időzítéseket meg kellene nyújtani, ebből következően a rendszer lassabb lenne.A linket ismerem, de azért köszönöm.
A Chan féle fat filerendszert sokan ismerik és sokan használják is.
Arduino, ha eredeti, akkor cortex m3-magos sajnos elég drága. Ennél tudok olcsóbbat. Ennek kapcsán én is adok egy linket. Íme:Amit ezen az oldalon látsz, annak javát az aliexpressen meg lehet venni pár dollárért.
Pl. ez (ARM Cortex M3 base board) 5 dollár:
De én inkább ezt fogom használni, legalábbis valószinűleg, mert ezen már ott van az RJ45-ös csati, nekem csak egy piggy-boardot kell csinálnom, amire a kártyafoglalatokat teszem, meg egy elemtartót az RTC-nek. Ez sem túl drága, olyan 12 USD körül van:
---
Ja, még ezt lesd meg. Most találtam: -
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15107 üzenetére
Remélem nem arra gondolsz, hogy úgy címzed a kártyákat, mint a memóriánál vagy flashnél a modulokat. Az sd kártyának is be kell bootolnia, saját firmware fut rajtuk Ezen kívül az utasításokra sem teljesen egyformán reagálnak a különböző gyártók kártyái vagy akár sorozatai. Szóval váltani valószínűleg lehet a kártyák közt, de az időbe telik és mindig végig kell játszani a kézfogást, amivel a kommunikáció sebessége és módja beállítódik. Persze, ha csak a lassabb io módot támogatod 3.3V-on, ahogy a pi is, akkor nem olyan vészes, úgy csak sdr / ddr 50MHz órajelet kell kezelni. [link]
Ha születik belőle működő dolog, akkor érdemes részletes cikket írnod belőle. Bár a szakmai érdekesség faktor komolyabb benne, mint a használhatóságHa cortex m3-ban gondolkodsz, akkor kaphatsz készen arduino due boardot is olcsón.
-
Osynho
addikt
válasz
Celtis #15102 üzenetére
Igen, a PC is az erősítőre van kötve, onnan megy a hdmi a tv-be. És megy a 24hz, MPCHC-val és Kodival is. Gondolom a Catalyst okosabb, mint a Pi és mindenképp 24Hz-et küld, a Pi meg letiltja, gondolván, az erősítő nem ismeri. Na, ezt kellene átállítanom. Esetleg hdmi splitterrel is meg tudnám oldani, de az már elég szedett-vedett megoldás lenne. Köszi a leírást, étnézem majd!
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #15104 üzenetére
Van nekem is echte NAS, csak:
1. PATA illesztésű.
2. Nem szeretnék olyat, amiben mozgó alkatrész van.Ezt, ami van, úgy vettem használtan, már vagy 5 éve, a tápja volt eldurranva csak, szerencsére.
Raspi:
Hát igen, árak tekintetében abszolút nem éri meg a raspiból NAS-t faragni. Nálam is csak azért került sor rá, mert első körben a barátnőmnek okosítottam a raspival a TV-t, de nem használta, így morfolódott NAS-sá egy időre. Most, egy pár napja meg el is adtam, mintegy pénzalapot képezve a marsboardnak vagy a narancsos Pi-nek.
NAS with SD card by me:
Nincs 5 kártyaolvasó! Csak 5 SD foglalat van, pontosabban lesz. A feladat triviális. Kell egy cortex M4-es ARM, amiben már ott pihen a hálózati illesztő és csak fel kell drótozni 8 minusz egy plusz öt lábra az SD foglalatokat (az 5 láb a chip enable per SD kártya (ezzel választom ki, hogy melyik SD-t írom, vagy olvasom), a hét (8-1) meg közös (data, clock, stb)).
Mivel az 5 közül egyszerre csak egyet olvasok vagy írok majd, így nem kell külső ram-ot illeszteni a procihoz.
A többi már csak szoftver, ill. firmware kérdése. Először akartam wifi-t is implementálni, de rájöttem, hogy tök fölösleges, mert itthon nem fogom sem telóról, sem tabról olvasni a NAS-t, a többi gép meg dróton (utp) van.
Most éppen azt számolgatom, hogy talán elég lesz m3-as proci is, az meg szinte fillérekbe (kb. 1000 Ft) kerül.Az adattárolás biztonsága nem gond, mivel az SD-ket korlátlan számban lehet olvasni, írni már kevésbé, ez igaz, de hát én inkább olvasni fogom őket, írni viszont csak ritkán.
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15093 üzenetére
Igazából, amikor egy komplett 1 lemezes doboz, házzal - táppal - gigabites hálózattal 16 ezer forint (vagy 2 lemezes 20 körül indul), nem vagyok benne biztos, hogy érdemes ilyesmire használni a pi-t. Persze, ha már ott a pi, az usb keretes winyó, tápok, esetleg ház és sd kártya is, akkor jobb hijján akár nas is lehet belőle
Egyik kollégától most vettem át egy régebbi zyxel nsa320-at és 40MB/s a fel és 80MB/s a le sebessége. Persze ez protokolltol is függ. A pi az usb2 miatt 15MB/s fölé nem nagyon tudhat menni, mert a hdd és a lan is ugyanazon a 30MB-os korláton belül kell elférjen. A nasban egy kis armv5-ös board van, két natív satával (1.2GHz, 512MB, gigabit lan, 128MB flash, de usb-ről is tud bootolni) és fel lehetne rá tenni linuxot is. Az új olcsó 16-20 eft körül csak 1GHz, 256MB ramot tartalmaz ahogy néztem az adatlapokat, de még akkor is köröket ver nasként a pire.
(#15098) RoundRobin
SD kártya azért nem az adatbiztonság csúcsa. Nem tudom, hogy 5 usb sd olvasó mennyivel fogyaszt kevesebbet, mint egy ssd. De 6 sd kártya árából már lehet venni egy 120GB-os SSD meghajtót. -
-
Celtis
veterán
válasz
Osynho #15100 üzenetére
Fogalmam sincs. Van egy régi 5.1-es erősítőm, annak talán video bemenete sincs. Nekem nem is hiányzik. A soundbaromon sem hajtom át a video jelet, mert nem támogat minden formátumot.
A CEC szerencsére olyan, hogy az összes összekötött eszközön CEC portja össza van kötve. Kb. mint a régi 10 megás koax ethernet hálózat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged