- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Androidos fejegységek
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16419 üzenetére
Gratulálok. Több példát mondtál, mint linux sajátosság (fájl rendszer, shellt, segédprogramokat, könyvtárhierarchiát). Fájlrendszert én nem említettem, de te bele kötsz mit írtam
A többi is tuti linuxban volt először, ugye?Régi, első linuxok is ext2-es fájlrendszerrel működtek, ugye?
Részemről lezárva, mindenben a mesternek van igaza. -
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16416 üzenetére
Ha már ennyire kened-vágod, akkor úgy lett volna helyesebb, ha azt írod, hogy unix szerű, mert ugye amiket írsz linuxnál, azok meg linux előtt pár évtizeddel is léteztek unix alatt.
Android linux/unix alapú, de önálló OS. -
lord.lakli
őstag
válasz
RoundRobin #16410 üzenetére
Android nem linux, hanem linux kernelt használó, önálló operációs rendszer.
(#16411) szasanyi: Médialejátszónak Raspberry Pi 2-t vegyél, azzal nem lesz gondod média tartalommal. Amit linkeltél inkább jobb ethernet, beépített wifi miatt otthoni home szerverhez jó.
-
Clever0
senior tag
válasz
RoundRobin #16408 üzenetére
A tabletjeiden biztosan nem Linux fut. Nem a HW nem tudja, hanem a SW nem használja ezen képességét.
-
vargalex
félisten
válasz
RoundRobin #16403 üzenetére
Szia!
Sajnos olyan ez, mint a többi versenytárs. A Mali-400 (ráadásul MP2) miatt Linux alatt a grafikus gyorsítás felejtős. Márpedig valljuk be, a Pi-t legtöbben médialejátszásra használják.
Nem is értem, hogy 2015-ben miért kell egy már évek óta elavult (ráadásul Linux támogatás nélküli) GPU mellett dönteni. -
válasz
RoundRobin #16110 üzenetére
RoundRobin, Azbest -- köszönöm!
A hardveres módosítás nem az én területem, de a szoftverest meg megpróbálom.
Első sorban én is csodálkoztam, mivel a kábeleim szerintem jók, 20 centis vastag USB-adatkábelek.
Köszönettel: MaCS
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #16106 üzenetére
Nem portonként van limit, hanem a négy port összesen tud alapból 600mA-t, a config.txt beállításávála pedig 1200mA-t. Az már gyakran elég lehet winyóhoz is, ha nincs más nagy fogyasztó rákötve. De a kábeleken is sok múlik.
A határ limitjének felemelésével (már a módosítás, amit az a cikk ír) annyi probléma van, hogy a pi 2 (és gondolom a B+) tápbemeneténél lévő polyfuse 2A-et enged. Szóval, ha valaki kihasználja a módosított usb-tápon a 2A-t, akkor a normál tápbemeneten valószínű, hogy leold a biztosíték. Szóval olyankor valsz gpio-n keresztül érdemes tápolni.
Egyébként megeshet, hogy egy éhesebb billentyűzet és egér páros már feszegeti az alapérték határait.
-
válasz
RoundRobin #16103 üzenetére
Ahha, köszi, ez elkerülte eddig a figyelmemet!
MaCS
-
válasz
RoundRobin #16101 üzenetére
Igen, köszi, ez megy is egy aktv HUB-bal -- csak a probléma okára lennék kíváncsi. Az én okoskodásom szerint a PI USB-portjain meg kellene lennie a sztenderd 500mA-nek, ami bőven elég a HDD-nek.
MaCS
-
csubuka
addikt
válasz
RoundRobin #16064 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Én azonban a komplett töltőre gondoltam, nem a csatlakozóra. Aztán sok a silány azokból sajnos. Túl nagy "zaj" a kimeneten, ilyesmik.
Sajnos nincs az illetőnek az átalakításhoz szükséges 1,7x4,0mm-es tápkábel csatlakozója...
(#16065) azbest: Köszi! Igen ezt úgy sejtettem, ámde ahogy olvasgattam a fórumukat mindenre van megoldás... csak mókolni kell rendesen.
-
csubuka
addikt
válasz
RoundRobin #16062 üzenetére
Igen én is úgy láttam, hogy csak úgy szórakozni az a legkorrektebb. Persze még nem érkezett meg, de lassan be kellene, hogy fusson
Persze kell neki egy külön táp, a csatlakozót nem tudom honnan a legjobb beszerezni. Én csak szépen egy szabvány microusb tápkábelnek az egyik végét buherálnám át. Az a legkézenfekvőbb tán. Persze rendes microusb-s töltőfejet szerezni se egyszerű, nehezen bízok meg bennük. Lehet a legegyszerűbb gyorsba összepakolni egy kis tápot neki
Valamint ahogy írják sokan erre kell a hűtőborda alaphangon. Mondjuk mintha valami félresikerült alaphangon túlhúzás játszana ebbe bele, nem tudom, mindenki ír mindent, ha megjön kiderül.
-
csubuka
addikt
válasz
RoundRobin #16060 üzenetére
És az OrangePi-PC? Tokkal vonóval 18,7 USD... oké mindenki allergiás az Allwinner SoC-ra, de szerintem alap dolgokra korrekt, legalábbis nekem megfelel. Ja és van rajta egy rakat normál USB csatlakozó...
-
tvamos
nagyúr
válasz
RoundRobin #16057 üzenetére
Nekem meg mindig jobban tetszene a C.H.I.P. De mindegy is, mert semelyiket nem tudom megvenni. Az meg, hogy majd Januarban lesz, vagy Februarban, az nem van. Kar, hogy a Broadcom bedugta a banant a Hardkernelnek, az volt a legjobb, meg akkutolto is volt rajta.
-
janos666
nagyúr
válasz
RoundRobin #15970 üzenetére
Ha megnézed a screenshot-om, az egyértelművé tesz pár dolgot, ami viszonylag érdektelenné teszi a hozzászólásod: például hogy
1: N-es rádió (szóval kit érdekel, hogy mit tud a B és G? most komolyan?)
2: itt nálam vidéken kellemesen alacsony a noise floor
3: mekkora az elméleti, illetve a szintetikusan generált és ténylegesen lebonyolított adatforgalom konkrét méréseLegközelebb másolj be egy másik bekezdést a wikipedia hasábjairól, hátha...
De ha lehet, inkább majd egy Raspberry Pi témába vágót másolj át, mert mégis csak Raspberry Pi topic lenne ez...Én közben három napi folyamatos bénázás és végül már szenvedés eredményeképp végre tényleg megtaláltam a megoldást.
[link]
Esetleg amiatt érhetné meg mégis tenni oda Raspberry-ket, mert az ffmpeg-hez nem találok semmilyen bufferelési opciót, Samba-val viszont nagyon egyszerű lenne elérni azt, hogy szép nagy szeleteken írjon a tárhelyre, így ne legyen apróra töredezve minden *.ts file. Ez nem kritikus, de nem túl drágák ezek a kütyük, főleg ha elég lenne erre a célra a legkisebb és legrégibb RJ45-el is szerelt kivitel, ami már tényleg olcsó használtan.
Szóval mégis érdekel még, hogy mégis mit tudnak ezek SMB share-re írásban.
-
consono
nagyúr
válasz
RoundRobin #15878 üzenetére
Sziasztok, már postán van a 0-m, gondoltam beköszönök és nekiállok végigolvasni a fórumot
Régóta nézegetem már a Pi-t, most, mikor megjelent a zero, meghúztam a ravaszt. Ha itt lesz, biztosan jövök majd a sok hülye kérdésemmel
-
Gyb001
senior tag
válasz
RoundRobin #15880 üzenetére
Köszönöm.
A pi-t mindenképpen magyar oldalról szeretném garanciával.Szeretném még a véleményeteket kérni. ezek közül a szettek közül miben láttok több fantáziát?
1 [link]
2 [link]
3 [link]
4 [link]
5 link - egyenlőre ez a befutó nekemTudom hogy ez felhasználástól függ. De még nem tudom mire fogom használni, kell valami kiindulási alap amiből rájöhetek hogy mi érdekel.
Esetleg tudok jobbat 100 USd körül?
-
DarkByte
addikt
válasz
RoundRobin #15870 üzenetére
A PiHut-nál 3.5 font a szállítás EU-s országba. Az messze nem vészes szerintem.
-
DarkByte
addikt
válasz
RoundRobin #15840 üzenetére
Attól függ mire akarod használni. Szerintem ez egyértelműen az embedded vonalon érdekes, beleépíteni valamibe, pl. robot-ba, okos akármibe és a telepítés után gyakorlatilag külső periféria nem kell neki csak az USB-s táp. Ilyen áron elég komoly konkurencia lehet az Arduino-nak, még ha nem is realtime.
Azért kár csak, hogy a Broadcom SoC-ban még mindig nincs WiFi, mert egyébként az IoT piacon óriásit lehetne vele robbantani. Igaz, szerintem valahogyan meg fogják oldani az ESP8266-al összelinkelését. De a C.H.I.P. amihez hasonlítják szerepben tud WiFi-t, viszont azt az életben nem venném meg a múltbeli elég negatív Allwinner-es zárt kódú kernel blob-os tapasztalatom miatt. -
vargalex
félisten
válasz
RoundRobin #15752 üzenetére
Szia!
Csak jelezném, hogy a PI-ben is ARM SoC van...
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15718 üzenetére
Amennyire tudom több okból sem opensource hardver a pi:
- nincsenek kiadva a pcb tervek, a gerber fájlok, amelyek a gyártáshoz kellenek. Sima képek vannak róla, de az csak egy látványos kép, az alapján nem lehet gyártani.
- a broadcom soc dokumentációja nagyrészt nem publikus. Próbálták korábban bemesélni, hogy a kiadott wrapper kódok azok a korábban nem publikus források, de azok csak a publikusan használható funkciókhoz adnak egy api-t. Például az allwinner alapú boardokhoz szokott lenni teljes dokumentáció [link].Hamisítani szerintem sem hamisítják. Legfejlebb a minőségellenőrzésen nem megfelelő példányok is kikerülhetnek, ha kínában is van gyártás. Régebben úgy reklámozták, hogy a farnel az uk-ba vitte és az rs is ott gyártat a sony gyárban, de ezen felül továbbra is van kínai gyártás, amennyire a kevés információt össze lehet rakni. Érdekesség, hogy a pi2-ből még nem hallottam vörös nyákos változatról, amely a kifejezetten távolkeleti piacra szánt (és nyugati rádiósugárzási certekkel nem rendelkező) változatokat jelenti.
-
tvamos
nagyúr
válasz
RoundRobin #15627 üzenetére
Betyár!
-
Arolotifar
őstag
válasz
RoundRobin #15627 üzenetére
Pofás
-
Gyula84
veterán
válasz
RoundRobin #15426 üzenetére
legyen elfogadom
-
Gyula84
veterán
válasz
RoundRobin #15399 üzenetére
hát a ledes villanó nem is vakú
-
wassermann
Topikgazda
válasz
RoundRobin #15415 üzenetére
Nem könnyű megtalálni, de én is náluk vettem. Arra emlékszem: ők adták a legjobb áron (kb. két éve volt)
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15415 üzenetére
..nyitva volt a nagykapu, gondoltam nem kapu kódozom, besurranok, de fülön csípett az őr.., hova,hova?
Nekem is necces volt, hogy odaérek négyre... -
azbest
félisten
válasz
-
futizoli
tag
válasz
Igen, csak xenon vakutól... Elhoztam a stontronics tápot az fhd-től, mindjárt próba.
-
sztanozs
veterán
válasz
Igen, xenon villanósok problémásak...
-
sztanozs
veterán
válasz
RoundRobin #15396 üzenetére
Ez nem egy RPi2 (ami vakura lehal), hanem egy régi B-s (vagy B+-os) RPi, az még nem volt vaku-érzékeny.
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15381 üzenetére
Ha minden igaz holnap jutok a Stontronics töltőhöz, így még nem számolhatok be, elegendő e a hdd-vel és a hangkártyával kibővülő rpi2-höz. Csak azért írom mert mára ígértem...
Bosszant a táp probléma, nem jártam körül rendesen a kérdést vásárlás előtt, viszont a hozzáértőktől itt most rengeteg hasznos információ jelent meg.
Itt most egy lényegtelennek tűnő, viszont számomra valamiért fontos kérdést teszek fel.
A korai rpi2-k vakura lefagyását orvosolták, vagy jelenleg is fennáll?
Az enyémet, amit egy hete vásároltam, most teszteltem.... -
válasz
RoundRobin #15378 üzenetére
A Raspberry-nél viszont elég gyors volt a felfutás -- sőt, baromi gyors. Az Orange-nál meg egy csomó, tavaly óta egyhelyben toporgó érdeklődést látok, amúgy ígéretesnek tűnő projekteknél. Szóval sz szerintem sokkal kevesebbek játékszere, még ha tetszik is az eszköz.
MaCS
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15369 üzenetére
Van 7 modell belőle, többféle soc és többféle felszereltséggel. Sőt, már egy másik soc-ra épülő két új változatról is beszéltek. Szóval attól függ melyik. A linkelt a legolcsóbb, aktuális generációs, abban nincs.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
RoundRobin #15367 üzenetére
Pont ezért írtam, hogy ez így "nem kerek" ha ez az egyetlen 5V-os ág: hogyan adhat az USB-kre több áramot, ha az F3 értéke 1A1 (azaz a biztosíték 1,1A-nél levág)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
RoundRobin #15362 üzenetére
Valami a fenti áramköri-rajzon sántít (talán külön ágon megy áram még az USB-k felé): mert a tápbemenet után az első elem (F3) egy 1,1A-es öngyógyuló biztosíték. Az utána következő pedig, a TP1-es tesztpont alatt, egy 5V-os feszültséghatároló...
-
Celtis
veterán
válasz
RoundRobin #15352 üzenetére
Mert ez nem a PI2 rajza, hanem az az r2.0-ás Pi1.
A PI2 USB áramkorlát vezérlése itt van leírva.
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15351 üzenetére
A neten olvasható tapasztalatok szerint 4.85V alatt már bekapcsol a a +-os és 2-es pi-ken lévő alacsony táp figyelmeztetés (villogó piros led és szivárványos négyzet). Ez némileg túl érzékeny, lehetséges, hogy azért állították be így, mert a pwm-mel generált analóg hang kimenet zajosságát befolyásolja a tápbemenet (bár ezeken a modelleken ott is módosítottak az áramkörön, hogy javuljon a hangminőség).
A raspi tápbemenetén szimplán csak a microusb táp lábai vannak bekötve. Az okos töltők emiatt nem tudják érzékelni, hogy nagyobb teljesítményt is igényelhet.
A régebbi raspi-k tápbemenetén 1A (vagy 700mA) polyfuse volt, tehát jobb tápegységet nem is volt képes kihasználni. Ezért volt erősen ajánlott minden nagyobb fogyasztóhoz külön tápellátás / aktív hub.
Az első reviziók usb aljzatain pedig 100mA polyfuse volt. Mivel ebből sok gond adódott, így átkötéssel, helyettesítették, majd a rev2 esetén le is került a nyákról ez.A B+ és 2 esetében 2A polyfuse van a bemeneten. Az aljzatokat pedig egy külön chip kezeli, ami elvileg megakadályozza a visszatápot (a gyakorlatban ez időnként rosszul működik), valamint az egyik gpio állapotától függően 600 vagy 1200mA-t enged át a bemenetből. A 4 magos változat saját fogyasztása nagyobb intervallumban változhat a terhelés függvényében, így fordulhat elő, hogy gyenge táp vagy túl sok fogyasztó rákötésekor csak bizonyos műveletek közben kezd el jelezni a figyelmeztetés.
Az usb kábelekkel többünk tapasztalatai szerint előfordulnak gondok. Némelyik rövidebb kábellel is megesik, hogy terhelés alatt a nagy ellenállásuk miatt több tized voltot is esik rajtuk a feszültség. Kínából könnyű ilyenekbe belefutni az 1 dolláros kategóriában. De az itthoni boltokban is előfordulhatnak rossz minőségű kábelek, hiszen az árérzékeny vevők miatt ők is beszereznek olcsóbb vacakabb kínai kábeleket.
(#15352) RoundRobin
"A rajz arra enged következtetni, hogy amit a raspi kap, azon osztozik az usb portokra aggatott eszközökkel. Hát, ha így van, nem csoda, hogy villog a szivárvány. "Mivel nincs a pi-re építve egy atomerőmű, így nem csoda, ha csak abból tud adni, amit ő is kap. Ha valaki nagy fogyasztókat használ, akkor továbbra is érdemes külső tápos / aktív usb hubos megoldást alkalmaznia, hiszen a pi portjai korlátozottan terhelhetőek.
-
Celtis
veterán
válasz
RoundRobin #15351 üzenetére
A kábel ellenállását nem ohm-mérővel, hanem áram áthajtásával és a kábelen eső feszültség mérésével végeztem. Így az én tapasztalatom a közkézen forgó mikro USB töltő kábelekről gyökeresen más.
Vagy én nyúltam bele, és az összes otthoni kábelem sz@r... -
Celtis
veterán
válasz
RoundRobin #15326 üzenetére
Én azért a műszeres mérésnek jobban hiszek, mint a töltési időből a tápegység kimeneti feszültségéről levont következtetéséknek.
Ha visszakeresed, itt megosztottam egy korábbi mérésem eredményét. Még szét is vágtam egy USB kábelt, hogy pontosan megmérjem az ellenállását. Sajnos még egy 50 centis kábelen is túl sok feszültség esik a vékony réz magasabb ellenállása miatt. Ez nem a töltő hibája.
Fogalmam sincs mit tud az Ikeás töltő, nem is akarom védeni, de ki merem jelenteni, hogy az átlagos USB töltőkábellel a Pi-n szivárvány lesz, hiába ad ki pontosan 5V-ot a töltő.
Most nincs nálam gyári PI tápadapter, de nem lenék meglepődve, ha 5V helyett pár tizeddel többet adna ki, így kompenzálva a kábel veszteségét.A PI áramfelvétele egy SD kártyával kb. 400mA. Nem látom, hogy az USB terhelhetőség beállítás ezen mit változtatna. Az csak egy felső korlát, ettől nem fogyaszt többet a PI. Hova is menne a plusz áram?
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15328 üzenetére
Megnézem.
Pendrive-al próbáltam, bár az emelt terhelhetőséggel, 'szó nélkül tette a dolgát. -
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15324 üzenetére
..módosítás nélkül nem is próbáltam, este megnézem.
Valamint egy névlegesen 2A-t tudó kölcsön tablet töltőt is rákötök.
Jó lenne legalább azt tudni, a vezeték, a töltő, vagy esetleg egyik sem jó.
Elsőként az említett sort törlöm, hátha... -
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15318 üzenetére
Volt már róla szó. 30 centis kábelen is nagy különbségek vannak, ha nagy az ellenállása a vékony tápvezetéknek.
(#15320) RoundRobin
rossz kérdés, nem lehet választani, hogy mennyire legyen emelve az usb amper. Vagy 600mA-n osztoznak a portok vagy 1200mA-n, aszerint be van-e kapcsolva ez a mód. -
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15314 üzenetére
Hasznos jótanács.
-
ht42
senior tag
válasz
RoundRobin #15206 üzenetére
Minden torrentkliensnél beállítható, hogy letöltés kezdetekor előre lefoglalja a file-oknak a helyet. Így fragmentálódás nuku.
-
válasz
RoundRobin #15191 üzenetére
Attól függ, mit jelent, hogy egyidejűleg, mert nálam egy Pi B-n a Transmissionbe 80 linux ISO van bedobálva.
-
válasz
RoundRobin #15124 üzenetére
10 MB per sec (10 MegaByte) sok dologra elég, de a pi ezt a sebességet nem tudja
Már hogyne tudná? Egyrészt mikor másolok rá, akkor kiírja az aktuális sebességet, de le is mértem, hogy egy 3,4GB-os fájlt 5-6 perc alatt másolt rá. az pedig testvérek között is megvan 10MB/s 6 percel számolva:3,4*1024/360=9.7
Abban igazad van, hogy erősen felhasználó függő,és felhasználók számossága sem mindegy.
-
bambano
titán
válasz
RoundRobin #15125 üzenetére
"Maga az usb 2.0 elvi adatáteresztő képessége 40 Mbit/sec.": 480 lesz az.
-
_Smooth
senior tag
válasz
RoundRobin #15093 üzenetére
Szia,
köszi a választ. Mit lehet tőle várni?
A terv elvileg filmek lennének. De csak egy mediaplayer számára kellene elérhetővé válnia.
Jobban jár, ha lejátszás idejére átdugja a merevlemezt a lejátszóba? Aztán, ha végzett, akkor seedre vissza?
Egy dedikált NAS jellemzően ugyanilyen, vagy gyengébb hardverrel rendelkezik, nem? Meglep, hogy nem bírkózik meg ezzel a feladattal a kis Pi2-es. -
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15107 üzenetére
Remélem nem arra gondolsz, hogy úgy címzed a kártyákat, mint a memóriánál vagy flashnél a modulokat. Az sd kártyának is be kell bootolnia, saját firmware fut rajtuk Ezen kívül az utasításokra sem teljesen egyformán reagálnak a különböző gyártók kártyái vagy akár sorozatai. Szóval váltani valószínűleg lehet a kártyák közt, de az időbe telik és mindig végig kell játszani a kézfogást, amivel a kommunikáció sebessége és módja beállítódik. Persze, ha csak a lassabb io módot támogatod 3.3V-on, ahogy a pi is, akkor nem olyan vészes, úgy csak sdr / ddr 50MHz órajelet kell kezelni. [link]
Ha születik belőle működő dolog, akkor érdemes részletes cikket írnod belőle. Bár a szakmai érdekesség faktor komolyabb benne, mint a használhatóságHa cortex m3-ban gondolkodsz, akkor kaphatsz készen arduino due boardot is olcsón.
-
azbest
félisten
válasz
Igazából, amikor egy komplett 1 lemezes doboz, házzal - táppal - gigabites hálózattal 16 ezer forint (vagy 2 lemezes 20 körül indul), nem vagyok benne biztos, hogy érdemes ilyesmire használni a pi-t. Persze, ha már ott a pi, az usb keretes winyó, tápok, esetleg ház és sd kártya is, akkor jobb hijján akár nas is lehet belőle
Egyik kollégától most vettem át egy régebbi zyxel nsa320-at és 40MB/s a fel és 80MB/s a le sebessége. Persze ez protokolltol is függ. A pi az usb2 miatt 15MB/s fölé nem nagyon tudhat menni, mert a hdd és a lan is ugyanazon a 30MB-os korláton belül kell elférjen. A nasban egy kis armv5-ös board van, két natív satával (1.2GHz, 512MB, gigabit lan, 128MB flash, de usb-ről is tud bootolni) és fel lehetne rá tenni linuxot is. Az új olcsó 16-20 eft körül csak 1GHz, 256MB ramot tartalmaz ahogy néztem az adatlapokat, de még akkor is köröket ver nasként a pire.
(#15098) RoundRobin
SD kártya azért nem az adatbiztonság csúcsa. Nem tudom, hogy 5 usb sd olvasó mennyivel fogyaszt kevesebbet, mint egy ssd. De 6 sd kártya árából már lehet venni egy 120GB-os SSD meghajtót. -
Warter
addikt
válasz
RoundRobin #15096 üzenetére
Erre célra szerintem tökéletesen megfelel bármelyik felhő szolgáltatás, már ha nem valami szupertitkos dolgot fejlesztesz.
-
Warter
addikt
válasz
Jól összefoglaltad, hogy miért nem alkalmas.
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15078 üzenetére
Mondom, az Auto MDI-X képesség amiről beszélsz. A leírás szerint a pi lan-ja is támogatja. Tehát, mindegy mi van a másik oldalon. Viszont az ip beállításán is múlik, hogy lássák egymást.
-
contaxg
veterán
válasz
RoundRobin #15076 üzenetére
Jól értem ha gigabites akkor nem fordítós UTP?
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15066 üzenetére
Pi2, és az első kérdésemben a hangkártyát elfejtettem említeni...
Korábban többen dícsérték itt az ikeás 3 usb-s 3,4A-es koppla töltőt, mellette döntöttem.Az UTP kábeles tanácsodat is megfogadom, köszönöm!
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15059 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
..ezek szerint (mivel a lan/usb közös csatornán van, jobban járok egy wifis usb adapterrel, gondolom...
egyébként a lan kábel úgy 5 méter lenne. -
válasz
RoundRobin #15040 üzenetére
Ezzel a VGA-igényeddel azért meglehetősen egyedül vagy.
Ne érts félre, nem sajnálom Tőled, de én speciel nem szeretném, ha a kütyük ára és mérete akár egyetlen dollárral/milliméterrel is nagyobb lenne egy olyan ma már gyakorlatilag használatlan, ezért felesleges extra miatt, mint a VGA.
Nagyon-nagyon kevesen igénylik, ne a többség dobja össze nekik, hanem fizessék meg a kevesek egy átalakító formájában. Szerintem...MaCS
-
envagyok
veterán
válasz
RoundRobin #15033 üzenetére
Persze ronda, de ez a nyák se szép
A tablet meg tök jó, egyrészt van egy másodlagos képernyőd, amit egy Uni tartóban betehetsz a tv/monitor mellé, plusz még akku is van benne, így szünetmentes sem kell mellé
Plusz kamera a Skypehoz -
envagyok
veterán
válasz
RoundRobin #15031 üzenetére
Itt van képernyővel, kamerával, bedobozolva 90usd-ért most, nem fél év múlva:
http://m.aliexpress.com/item/32492671225.htmlVagy 118 USD mini PC:
http://m.aliexpress.com/item/32475968760.html -
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15023 üzenetére
Nocsak. Erre akár egészen jó linuxos minigépet lehetne építeni. Az arm-os megkötések nélkül (már, hogy driverek kapcsán, szoftverek kapcsán ugyanaz, mint egy pc.)
Eddig is voltak 100 dolcsi környékén és kicsit alatta inteles tv boxok, szóval most csak a kinézet és az új intel soc az újdonság. Teljesen nem tud kompatibilis lenni a pi-vel csatlakozók terén sem.Mondjuk azt én sem értem, hogy miért pont a memórián spórolnak. Az a pár cent a 2GB ramhoz már beleférhetne.
-
envagyok
veterán
válasz
RoundRobin #15023 üzenetére
Csak kár hogy annyiba kerül, mint egy inteles tablet vagy mini-pc
Olyan 60-80 USD között lenne érdekes -
Saccco
nagyúr
válasz
RoundRobin #14816 üzenetére
TV okosításra kellene, egy kis youtube+böngészésre.
Egy másik meg média lejátszó.
Ki fogom próbálni.
-
válasz
RoundRobin #13567 üzenetére
Köszönöm, igazán nagyon kedves!
Ha jobban belegondolok, anno valóban csak gépelgettem, csak úgy, össze-vissza. Az, hogy ez valahogy hajlamos volt mondjuk programokká összeállni, nyilván csak a disznó nagy szerencsém műve.
A Te magasságodig persze tudom, hogy sosem érhetek fel.
Csak azt nem értem, hogy hogy jön ez ide. A PI vezérlésére még nem éreztem rá, amint azt többször is leírtam. Amihez hozzátettem, hogy pedig nem a parancssorral van gondom, azzal elég sokáig álltam napi kapcsolatban.
MaCS
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #13569 üzenetére
Persze valójában elég lenne 2-3 tuner is, mert max kétféle műsort nézünk egy időben, rögzítést meg ritkán állítunk be. Inkább a kíváncsiság miatt van rákötve ennyi, meg így gyorsabb a csatornaváltás.
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #13569 üzenetére
A tapasztalatra
Egyébként a dvb adás a gép számára gyakorlatilag olyan, mintha simán csak leöltene egy adat streamet. A kiválasztott csatornák szétválogatása nem sok erőforrást igényel. Amire te gondolsz az a tömörített videó megjelenítése. Esetemben a pi2 csak az adatokat kezeli, nem megjeleníti őket. Bár 1 műsor megjelenítése sem lenne neki probléma, mert hardveresen dekódolja a gpu-ja. Az 5 különböző muxról nézett adás kiszolgálása kb 20% prociterhelést okozott mind a 4 magon.
Annó a régi 1 magos pi-vel is próbálkoztam már 3-5 tunerrel, csak az egy magra is gyengébb és minnél jobban leterhelte a prociját, annál esélyebb volt, hogy elront valamit az usb kapcsolatának adatátvitelében. A próba terheléskori fagyás okát nem tudom, lehet most is usb probléma vagy akár kevés táp. Egy minőségibb 2A táp van a pi-re kötve és egy kevésbé minőségi 2A a hub sajátja.
A set top boxokban még gyengébb hardver szokott lenni, mint az egy magos pi, csak ott jobban össze van csiszolva a rendszer (jobb esettben).
(#13568) lord.lakli
mindigtv extra előfizetésem van, ahhoz használom. Főleg kíváncsiságból, de ha beválik akkor kiváltja a laptopot, amit eddig erre használtam. A telekomos dvb-c meg csak úgy jött, múltkor olvastam az analóg kivezetéséről és hogy helyette kódolatlanul adják ugyanazt dvb-c formában. A kábelnethez analóg tévét kértünk anno, de csak azért lett, mert olcsóbb volt így a net, mintha egymagában azt kérjük. A telefon és tévé gyakorlatilag nem volt használva az előfizetésből. -
dmc
aktív tag
válasz
RoundRobin #13243 üzenetére
Köszi a választ!
Mindenhogy próbáltam már belépni de mindig ezt írja ki.
Sok leírást végignéztem de nem jövök rá hol lehet a bibi
Rá tudsz nézni egy virtuális sörért cserébe ? -
gyurkikrisz
őstag
válasz
RoundRobin #13142 üzenetére
Köszi, túl nagy volt az öröm ahhoz, hogy sikerüljön helyesen leírni
-
martinkeet
aktív tag
válasz
RoundRobin #13123 üzenetére
Régi ,de ebben a pillanatban is egy komoly bitrátájú filmet nézek rajta...
-
válasz
RoundRobin #12995 üzenetére
Internetezésre nem feltétlen jó választás.
-
layerke
aktív tag
válasz
RoundRobin #12992 üzenetére
Nagyon látványos szvsz. Egy bizonyos java-s szerverprogram xbian alatt futtatása az előző málnán minimum 22-24% procit használt, most ugyanez a program 5-6%-kal megelégszik. Én ezen tudom lemérni, természetesen a boot idő is rövidebb, de soha nem mértem másodpercre semmit, pusztán érzésre mondom, hogy szerintem sokat gyorsult.
-
HaZse
őstag
válasz
RoundRobin #12992 üzenetére
Igaz, nekem nem volt rpi-m, de másoknál láttam futni és azt kell, hogy mondjam, sokkal gyorsabb az egész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magisk
- Microsoft OneDrive (korábban SkyDrive)
- BMW topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Formula-1
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged