-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
layerke
aktív tag
A routerben be van állítva, hogy dhcp-ben 115-125-ig osszon, ez a nem állandóan kapcsolódó általában wifis eszközöknek (telók, laptopok, esp8266 stb) fenntartott tartomány. 115-ig egy marék más eszköz van beállítva azért, hogy könnyen elérhetőek legyenek és ne kelljen a webadmin vagy webui felületüket mindig keresgélni. Pl, saját gép 102, tv 100, erősítő 110, nyomtató 109, és így tovább. Hogy eligazodjak könnyebben, azért van így beállítva. Csak ez a kis gyümölcs nem akarja a jót jelenleg.
-
-
layerke
aktív tag
Akkor helyesbítek, illetve kirészletezem. Ha dhcp-ről átállítom a menübe static-ra, akkor minden dhcp-s adat megmarad, ami jó is. Nekem csak az ip cím kell másik legyen az összes többi adat, a maszk, a gw és a többiek helyesen vannak beállítva és maradnak is. Csak nem 115öt akarok, hanem 111et. De megoldom routerből, ahogy redbiro javasolta.
-
Horvi
őstag
válasz
layerke #12396 üzenetére
Nem találkoztam még ezzel a rendszerrel pi-n de nem kéne megadni még pár paramétert a statikus ip-re állításkor? Pl. network/broadcast/gateway? Mert amikor én konfigoltam statikus ip-t a raspbianon ezekre az adatokra szükség volt és nem volt elég csak az ip címet beírni.
Amúgy ha tényleg nem akarsz ezzel vacakolni akkor (#12393) redbiro kolléga megoldása a járható út.
-
layerke
aktív tag
Nincs nálam a pi, majd csak délután tudom megírni, a lényeg az, hogy bemegyek az xbian settingsbe, ott átállítom a dhcp-t static-ra, eztuán a dhcp-s ip címet, ami 192.168.1.115 átírom 192.168.1.111-re és visszalépek. Rákérdez, hogy mentse-e, apply-t nyomok rá, aztán visszaugrik dhcp-re. Nem emlékszek az üzire, majd megnézem és megírom.
Az időjárás kiegészítő is hoz egy hibát, viszont betölti és megy rendesen. Csak felugrik a sarokba, hogy hibaüzenet maps.py. De semmi gond nincs vele, megy is rendesen csak dob egy hibaüzenetet.
-
-
koháry
tag
Lenne pár kérdésem a raspberry pi2+openelec párossal kapcsolatban. Nálam a merevlemezen lévő olyan könyvtárakat, aminek a nevében van pont (pl: Filmek 2015.03.01) automatikusan átnevezi valami betűsorozatra, a tartalmuk megmarad, de zavar, hogy ilyen hülye neveket ad. A magyar ékezetes mappák, filenevek normális kijelzésére van valami módszer? Próbáltam állítgatni az alapértelmezett karakterkészletet,de nem tudom melyik lenne a tökéletes. Valamint másnál is előfordul néha, hogy kifagy a raspberry, annyira, hogy csak az áramtalanítás segít?
-
layerke
aktív tag
Sikerült megtalálnom egy jó kis rendszert, méghozzá az XBian-t. Viszont van egy apró gond, nem tudom valamiért sttikusra állítani az IP-t, mindenáron dhcp akar lenni és statikusra állításkor kiír egy hibaüzenetet és visszaáll dhcp-re. Ilyennel találkoztatok már? Mi a megoldás erre?
-
bob007
csendes tag
Illetve ez lemaradt egy olyan dolog erdekelne, hogy ha vannak nem tul ismert videoim (pl trening video Reka es tarsai...) erre a Port.hu-t hasznalom hogy bescannelje, de sajnos a port-on sincs fenn minden. Hogyan tudom teljesen atvagni a rendszert es manualisan felismertetni vele, hogy az a file ami ott van az pl Kiss Geza edz otthon #1 es pl Kiss Geza Minden konnyen megy #1-4. Boritot mar szereztem es azt be tudom allitani, de valamiert a film file-okat amig nem tudja bescannelni addig a missing videos, tvshows alatt talalom folyton. Egyedi menuvel es smartplaylist-el hasznlaom az openelec-et es ilyenkor sajnos a smart playlistek sem jelenitik meg. Eddig a legtobb amit el tudtam erni, hogy az osszes edzo dvd-t rahuztam pl a Vuk-ra mert az van a porton es a boritot valtoztatom meg csak, de ez azert nem a legjobb megoldas. Volt valakinek hasonlo gondja Openelec-en? Koszonom szepen elore is!
-
bob007
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kerdesem lenne, hogy most van sok film es sorozat az openelec+Pi2-ben, es ha mondjuk letorlok egy sorozatot akkor a Update library-vel nem torli ki azt a sorozat reszt hanem benne marad amikor pedig le akarom jatszani akkor irja ki, hogy nem talalja a file-t szeretned torolni a library-bol? (ezt ugye es 20 reszes sorozatnal egyessevel eljatszani nem rossz...)
Nem letezik valami olyan update library ami figyelembe veszi a torolt elemeket es ezek alapjan frissit? Egyszruen semmilyen beallitasi lehetoseget nem talaltam meg. (ha lehet a clear all, es tarsait nem akarom alkalmazni, mert sokszor van olyan hogy torlok egy filmet vagy a sorozat egyik darabjat, de nem akarok mindig teljes library scant csinalni)
Koszi szepen a segitseget elore is!
-
Felmerült megint egy problémám. Egy .sh-t futtatok a pi-n. Nem szoktam belépni raspbianba a pin, csak xrdp-n gépről. Namármost a problémám az, hogy kb ha negyed óráig nem használom a pi-t, akkor leállít mindent és "sleep"-be rakja magát, így nem tudom elérni remote desktopról.... És ha éppen nem vagyok otthon nem tudom rebootolni. Ki lehet valahogy kapcsolni ezt a sleep funkciót?
-
bem13
csendes tag
Sziasztok! Mától én is egy Pi 2 boldog tulajdonosa vagyok
A Stontronics tápot használóktól kérdezném, hogy milyen hosszú a kábele? Előre is köszönöm.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #12375 üzenetére
No a tettek mezejére léptem.
Először kipróbáltam a laptopon, ott simán felismerte a vin7, ki is próbáltam, működik. Ezen felbuzdulva rádugtam az rpi-re, bekapcs és a hangkimenet menüben megjelent 3 opció (igazából 6, de abból 3 a pi-é). Szóval eddig jó, de sajnos nincs itthon jack-rca kábelem, hogy teszteljem, de a hétvégén az is meglesz.Itt a cucc linkje akit esetleg érdekel:
linkNekem azért kellett, mert igy elméletileg tudom majd használni a pi-t a régi genius hangfalszettel.
Üdv!
-
Flowtation
őstag
válasz
s_e_n_k_i #12371 üzenetére
Szia!
A hangkártya nekem i noname, és pi 1-el használnám és asszem kodi van rajta. Mindenesetre megpróbálom, de igy nem igazán tudok elrontani semmit ugye?
A másik kérdésem, hogy mennyire fogja birni a tápegység?Ha pl működne, milyen másik tápot kellne vennem, hogy nem legyen probléma egyik eszközzel sem?
Bocsi a láma kérdésekért, de nem vagyok egy hozzáértő tipus.Üdv!
-
tvamos
nagyúr
Ilyenje van valakinek itt? Nekem tetszik, csak sajnos nincs rajta BT4. Raspberry PI 2-hoz hasznalnam. Kellene rajta a WIFI, meg a GPIO, meg jo volna a BT4, meg dugnek meg ra egy Adafruit 2.8" touch TFT module-t.
-
Celtis
veterán
válasz
s_e_n_k_i #12371 üzenetére
Openelechez van dual audio support. Én használom és remekül működik.
OE dual audio -
s_e_n_k_i
tag
válasz
Flowtation #12361 üzenetére
Szerintem a legbiztosabb választ Te tudod kideríteni. Bedugod a hangkártyát a pi-be, újraindítod, és ha megjelenik a Kodi hangkimenet opciónál, mint lehetséges kimenet, akkor működik. Nekem egy noname USB-s DAC így tökéletesen megy.
Egyébként ezt mindenkinek javaslom, akinek normálisabb hangkimenet kell, optikai és koax kimenettel. Az egyedüli gond, hogy nem jön párhuzamosan hang a HDMI-n és ezen keresztül, így kézzel kell állítani zenehallgatás és filmnézés között.
Amúgy meg jó lenne tudni a hangkártyád típusát, az általad használt oprendszert, azt, hogy pi1-esed vagy pi2-esed van, stb, hogy értelmesen tudjon bárki is választ adni. -
layerke
aktív tag
Nálam OSMC lassú, használhatatlan
Xbian még a pi1-en szuper volt minden, kivéve hogy a CEC-t néha elfelejtette és akkor újra kellett pároztatni a tv-vel
openelec: eddig a legjobb, csakhát nem tudok rá mást is telepíteni, amit szeretnék...Várok egyelőre hátha lesz lassan egy komplexebb rendszer ami viszonylag gyors még, vagy a másik feladatra veszeg egy pi1-et, ez meg tisztán médialejátszó marad.
-
layerke
aktív tag
válasz
Slammy #12365 üzenetére
Abban, hogy konkrétan még a menüben mászkálás is rengeteg időt, több másodpercet felemészt, akár egy menüpontról egy másikra ugrani. Filmet elindítani több, mint 10 másodperc és beletekerni nem nagyon javasolt, mert akkor akadozik a kép, hang eltűnik egy kis időre és pár másodperc mire összeszedi magát. Az a helyzet, hogy raspbmc volt még a pi1-en és még az is gyorsabb volt, mint a pi2-n az osmc. Tegnap visszatértem az openelecre, ez most nemrossz. Kicsit elgondolkozott még a megosztott könyvtárak hozzáadásánál, de miután beolvasta a média infókat meg a borítókat, azóta nem akad meg. Az osmc még a borítókat se tudta beolvasni csak minden tizedik filmhez kb..
-
Bélaaaa
őstag
-
layerke
aktív tag
válasz
wassermann #12357 üzenetére
Aham, értelek. Lehet, hogy rápróbálok erre is, csak nyilván mindenképpen kell valami oprendszer, különben nem megy a szerver. Viszont kellene a média lejátszó is. Lehet nem terhelem szét a pi2-t, valahonnan szerzek egy pi1-et és azon vígan elfütyörészik a raspbian meg a szerverprogram együtt és megmarad a pi2 kizárólag médialejátszónak.
(#12359) Knti válasza layerke (#12352) üzenetére
1. szerintem a memória a kártyád, én nem érzem lassúnak. Én ilyet használok: SANDISK microSDHC 8GB Ultra Class10, 48Mb/s
Pont ugyanez van nekem is és nem hiszem, hogy a kártya a hibás, mert openelec hasít rajta, osmc meg lassú mint a dög.
-
footy
addikt
Sziasztok,
tudom, hogy volt mar szo rola, de most nem talalom milyen programmal ajanlott lementeni a kartya tartalmat.
koszi
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne:
Van egy rpi-m, amit jelenleg sima fejhallgató kimeneten használok, xbmc fut rajta. Van a laptophoz egy usb hangkártyám, és azt szeretném kérdezni, hogy ezt esetleg valahogy lehetne használni az rpivel? Elméletileg van linux driver is hozzá, de hogy hogyan kell telepiteni - ha lehet - az rpihez arról fogalmam sincs. Ha halott ötlet vagy nagyon bonyolult akkor nem foglalkozom vele, csak mivel jelenleg nincs házimozi erősítőm azért gondoltam erre az usb-s cuccra átmenetileg.Előre is köszi a válaszokat!
Üdv: Flow
-
-
pzstm
titán
válasz
CharlieDrop #12355 üzenetére
nincsenek sajnos ilyen infóim
-
bob007
csendes tag
-
layerke
aktív tag
Sziasztok, két kérdésem van.
1. PI2-n mi okozhatja az OSMC rettenetes lassúságát?
2. Létezik-e jelenleg olyan xbmc rendszer, ami alatt fut a linux vagy csak az openelec az egyetlen, ami jó is jelenleg valamire? Kipróbáltam azt is és maradéktalanul meg vagyok vele elégedve, viszont szeretnék pidome szervert telepíteni a pi2-re és az openelec alatt nem fog menni.Köszönöm a válaszokat
-
Celtis
veterán
válasz
bob007 #12350 üzenetére
Lefut a frissítés keresése, csak nem talál semmit.
Downgradelni úgy kell, hogy az update folderbe bemásolod a kívánt release rar fájlját, aztán újraindítod. Az Openelecoldalán valamiért nem lehet böngészni a régebbi build-ek között, de a letöltő link átírható a kívántra.A downgrade során minden user konfig megmarad. Nem kell semmit menteni. A biztonság kedvéért persze egy rendszermentés elvégezhető. Ez egyébként mindent tartalmaz a skintől kezdve az összes addon-on át a média library-t és minden beállítást beleértve.
-
-
bob007
csendes tag
Sziasztok,
Találkozott valaki olyan jelenséggel Pi2 és openelec, hogy film közben teljesen elmegy a kép hang (HDMI kábelt használok TV-vel van összekötve) aztán pár másodperc mulva visszajön. Kicsit olyan az egész mintha fizikálisan kihúznám a HDMI kábelt 1 másodpercre. Kábelt cseréltem már és az nem oldotta meg a gondot és most már falnak megyekKöszönöm a segítséget!
-
válasz
Mr Dini #12331 üzenetére
Gondolom flash nincs rá...
Xrdpt hogyan lehet beállítani? Konkrétan a tabomról szeretném ms remoteval irányítani...
És még vmi. Jackes erősítőt akartam radugni. Megláttam a menüben a jack servert. Elindítottam, de nem szól, csak a HDMI... Alap alsa driver van fent. OE alatt ment a hang. Mit kéne csinálnom?
-
Sziasztok!
Alapból Noobsból használom a pi 2-t OEvel. Most váltottam egy nagyobb SDre és az az 5letem támadt, hogy felrakom OE mellé a raspiant is. Ezzel kapcsolatban merültek fel kérdéseim:
1. Flash tamogatás van rá?
2. Leszedtem a vlct rá, de nem megy a hálóról való stream vele... (Otthoni Nas)
3. A tévém kb felét használja csak a raspian a többi fekete border.... Próbáltam a Screen settingsnél autora állítani, de visszaáll az ő beállításaira... Valami conf file módosítás kell neki?
-
gorog67
aktív tag
válasz
GazRic #12325 üzenetére
Nekem is egy forumtárs segített, a vinyóhoz trippla (rwxrwxrwx) jogot kellett adni, mert a szimplával (rwx------) a Transmission nem ment. (A Deluge nem ilyen finnyás.)
sudo nano /etc/fstab
Beírni az utolso sorba:
/dev/sda1 /media/vinyo1 ntfs-3g defaults,uid=1000,gid=1000,umask=000 0 0
Természetesen az sda1 és a media/vinyo helyett a saját adataid kellenek.
Ha sikerül, majd számolj be a tapasztalataidról! Nelam letöltéskor a PC-s remote gui állandóan frissített, visszatöltéskor már jó volt. -
GazRic
senior tag
OSMC + transmission: szépen fut, de a torrenteket nem szedi a háttérben mert nem tudja irni a rádugott USB HDD-t. Mi lehet a gond?
-
Bélaaaa
őstag
Ha valakit érdekel, megcsináltam a Retropie-v3.0beta2-rpi2-t squashfs kompatibilisre a Berryboothoz. Csak le kell tölteni, majd a Berrybootnak megadni, s már teszi is be a menübe.
Retropie-v3.0beta2-rpi2-squashfs
Berryboot Pi2Jó szórakozást hozzá!
Az OpenELEC 5.0.8-al nem boldogulok egyenlőre. Ha valakinek van ötlete, szívesen veszem.
-
válasz
wassermann #12322 üzenetére
OE-n sajnos nincs sudo... Cserébe root vagy.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Benoe77 #12320 üzenetére
Nekem korábban még XBMC ment hálózat nélkül. Ha nem húzod ki a Pi-t parancssorból megadod neki az időt: sudo date HHmmDDMMYY. Aztán sudo reboot .
Remélem jól emlékszem, ha mást nem beírás után úgyis visszaírja mit adtál be, ott leellenőrizheted ez-e a megfelelő forma. (Openelecnél ez csak aszem SSH-n megy másik gépről)
-
Celtis
veterán
válasz
greeny1899 #12319 üzenetére
Egy ismerősnek raktam össze hasonlót. Nála is nagy ritkán előfordul, hogy nem tudja vezérleni a Pi-t.
Szerintem ez a TV hibája. Ha elkapcsol másik bemenetre majd vissza arra a HDMI-re ahol a HTPC lóg, akkor megjavul. -
válasz
Benoe77 #11789 üzenetére
A médialejátszó projektben PI vonalon indultam el, sikerült is egy egész jó rendszert összehozni. OpenElec-et tettem rá egy végtelenül leegyszerűsített ReFocus skin-nel (TV, Fájlok, Kilépés menüpontokkal)
Egy gondom van, mégpedig a pontos idő kérdése, mert ugye nem lesz hálózatra kötve a szerkezet. Örömmel fedeztem fel, hogy a tvheadend-ben van olyan beállítás, ami ezt a dvb jelből meg tudná oldani, viszont valamiért nem működik:
Van ötlete valakinek arra, hogy vajon miért nem, esetleg, hogy hogy tudnám ezt a funkciót kézzel kipróbálni/ellenőrizni?
-
greeny1899
csendes tag
Sziasztok!
Van egy htpc-m a nappaliban, openelec futik rajt. Most beszerzésre került egy pi 2 a hálószobába (popcorn a210-et vált le), openelec feltelepítve rá, szuper. HTPC vezetéken router, pi2 vezetéken router. látják egymást, lejátszás és elérés rendben műxik.
A probléma, samsung tv, anynet hdmi cec. pi2 oldalán már kivettem, hogy alvó üzemmódba kapcsoljon (mert ha ezt tette, akkor utána csak konnektor kihúz/bedug után működött a tv távirányítójával), és pi2 folyamatosan bekapcsolva hagyva. Viszont ma reggel ismét nem találta a tv anynet eszközként a málnát. Erre van vmi megoldás, hogy pi2 folyamatosan elérhető legyen anyneten, vagy sajnos ez esetben nincs és az áramellátás megszakítás a megoldás rá?
köszi
-
Bélaaaa
őstag
Használja valaki a RetroPie alkalmazást? Nem találom benne a Vice-ot, pedig a leírásában szerepel, hogy benne van. Kérem, segítsen valaki előhozni. Fiammal szeretnénk egy kicsit nosztalgiázni, régi C64-es játékokkal bomolni egyet.
Köszönöm!
-
-
Ultrazord
tag
hello
szeretnék egy torrentes, filmnézős rendszert összerakni, és az lenne a kérdésem, hogy ha egy tápellátás nélküli külső usb-s hdd-t kötök rá, akkor azt a raspberri 2 meg fogja hajtani?
-
Kroni1
veterán
-
Kroni1
veterán
Üdv! Hyperion használókhoz lenne kérdésem: régebben B+-omhoz WS2801-essel készítettem rendszert, most a Pi2-höz ismét szeretnék építeni, és ha lehet akkor az öntapadós ledszallagos megoldást preferálnám, nem akarok ismét szívni a felrögzítéssel. Ebay-en látom vannak WS2811 meg WS2812 verziók, gondolom ezek is működnek a Pi2-vel és az Openelec alatt a Hyperionnal igaz?! Ezt néztem ki, ha ez nem jó akkor esetleg helyette ki milyet ajánlana?
-
bob007
csendes tag
... es valami meg lemaradt az elozobol, most elsore hasznalom az openelec-et alap skin van fenn "Confluence". a problema az hogy inditas utan pillanatok alatt kicsit lejebb veszi a TV fenyerejet es ez marad film lejatszas kozben is. Ha atvaltok egy masik HDMI-re es vissza a TV-n akkor ujra fenyes lesz, de kb 10 mp utan megint elhalvanyul. Probaltam keresni ilyen problemara a neten de nem igazan talaltam meg eddig megoldast. Elofordult ilyen valakinel anno? Ha igen hogy sikerult megoldani?
-
bob007
csendes tag
Sziasztok,
Sikerult vegre beszerezni a Pi2-t es mar telepitettem is ra OpenELEC-et. Az lenne a kerdesem, hogy a file manager-nel kulso FTP-re csatlakozok be is olvassa a konyvarakat latok mindent az egyik oldalt es a masikon a sajat kulso HDD-met ami USBn csatlakozik a Pi-hez. Amikor ranyomok a COPY parancsra az OpenELECben akor viszont semmi sem tortenik. Megneztem par youtube videot es masoknal a file managernel a copy utan felugrik egy kis ablak ahol az aktualis folyamatot latja. En ezt nem latom es hibauzenet sincs
Van valakinek barmi otlete hogy miert? Koszonom elore is!
-
mm00
aktív tag
Megtaláltam a hibát, user error volt...
A kezelőfelület sehol nem látni a hangerő beállítást (legalábbis én nem találom), de iPhone Kodi távirányítóba megjelenik hozzá a hangerő szabályzó. Ott volt felére lehúzva a hangerő (nem tudom ki állította el
) Felhúztam és minden tökéletes ismét
-
GU-81M
tag
válasz
azbest #12297 üzenetére
Nem tudom, hogy mi történt, de most működik rendesen, gyors az ssh is és a vnc is. Hazajöttem kicseréltem a tápját (rendeltem 2 ampereset, eddig 850mA-es volt), de nem hinném, hogy ennek köze van ahhoz, hogy most megy minden... Az ip címek különbözőek, a router osztja ki és a mac címek is különbözőek, ezeket leellenőriztem. Ami változott az az, hogy az rpi arp táblájában már nem a pc ip címe szerepel, hanem a neve. ( pc-n nem változott az arp tábla)
Kicsit meglepett az ára... Most meg már megvan, nem filózok rajta többet...
(#12294) -=Jam=: Nem találtam ilyen beállítást és a forgalmi szabályok között sem volt hasonló. Nem gyári fw van a routeren, hanem suste@OpenWrt Barrier Breaker 14.07.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest