- Vezetékes FEJhallgatók
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
Warter #15097 üzenetére
Nekem sajnos nem jó, mert a telkemen nincs és ebben az évtizedben nem is igen lesz vezetékes net elérési lehetőség, így mobilnetet használok, az meg előbb-utóbb belassul, így a felhő elérése elég keserves lenne.
De azért is jobb ez, mert csak egyszer kerül pénzbe.A sok SD meg azért van mert egyrészt olcsóbb, mint egy nagyobb, másrészt, olcsón cserélhető ha valamelyik behalna az öt közül.
Egyébként kis fájlok esetében még a Pi is megteszi. Én használtam, a képek nézegetése, a pdf-ek megnyitása ugyanúgy ment, mintha lokális meghajtóról olvastam volna be őket.
-
Warter
addikt
válasz
RoundRobin #15096 üzenetére
Erre célra szerintem tökéletesen megfelel bármelyik felhő szolgáltatás, már ha nem valami szupertitkos dolgot fejlesztesz.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
Warter #15095 üzenetére
Hát, tulajdonképpen speciális NAS-nak azért jó.
Ha mondjuk vki foglalkozik elektronikával, akkor egy ilyen kis gépre felteszi az alkatrészek doksijait, adatlapjait (jobbára .pdf formában), katalógusokat, kapcsolási rajzokat, kütyük fotóit, miegyebet és ez így neki egyben van, bármelyik gépéről el tudja érni, lehet bővíteni, frissíteni, stb.Én egy effélét tervezek, stm32-vel (ez egy szerényebb képességű arm proci), de háttértárolónak csak SD kártyák lesznek benne. Az egész nem fogyaszt majd többet másfél-két Wattnál, mivel a proci is és az SD kártyák is 3 voltról üzemelnek, áramfelvételük pedig alig van.
Most vettem 16 GB-os (Maxell) SD-t 2500 HUF-ért, ebből lesz benne 5 db (80 GB), nekem erre a célra bőven jó lesz egy darabig. -
Warter
addikt
válasz
RoundRobin #15093 üzenetére
Jól összefoglaltad, hogy miért nem alkalmas.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
_Smooth #15090 üzenetére
Alkalmas az RPi2, sőt, akár az RPi B NAS-nak is, csak az a kérdés, hogy mit vár el tőle a használója?
Ha nem fogyaszt multimédiás tartalmakat, mint pl. én, akkor jó, sőt, remek.
De hát, általában az a képlet, hogy nagy méretű file-ok, filmek tárolódnak, sőt, ma már a szimpla fotók is több megát, több 10 megát elfoglalnak, tehát egy-egy vaskosabb album is elérheti akár az 1-2 GB-ot. Az ilyen file-ok elérése, egy olyan hálón keresztül amelynél a Pi jelenti a bottleneck-et, elég idegtépő lehet. -
-
Nagytoll
senior tag
Sziasztok! Honnan érdemes Rpi2-t rendelni? Magyar malnapc oldalon amikor néztem 15k volt, ez nekem most kicsit drága, kínai oldalakon is kb 12 ezer, ennél lehet olcsóbban hozzájutni? Még egy kérdés, van mód hozzákapcsolni telefonhoz úgy, hogy azt kijelzőként használja?
-
_Smooth
senior tag
Sziasztok!
Ahogy nézem, eléggé megosztotta a népet az "RPi2 NAS-nak" téma.
Ismerősöm szeretne valami megoldást a legfőbb gondjára, miszerint valami kisfogyasztású eszköz 24/7 letöltésre.
Első körben NAS-t javasoltam, de ezzel nem nagyon tud mit kezdeni és nem használná ki igazából - mivel csak letölt és lejátszik, nem oszt tovább semmit sehova.
Így a második opció egy HTPC lett volna (alacsony fogyasztású x86 rendszer windows alapokon - ez egy komfortosabb közeg). Viszont ez meg erősen túllépi a keretet, még akkor is, ha jelenlegi lejátszóját is kiváltaná.
3. opcióként merült fel az RPi2. Nekem pusztán lejátszásra van egy, arra tökéletesen megfelel nekem.A kérdés az lenne, hogy letöltögetésre mennyire praktikus? Könnyedén elérheti-e a tartalmát (igen, ebben az esetben már inkább NAS, mivel tovább osztja egy eszköz számára) a medialejátszója?
Vagy érdemes/lehetséges-e egyben lejátszásra is befogni?Érdemes-e a Win10-ben gondolkozni (van-e torrent kliens, kodi az RPi-re szánt verzióra)?
A fenti kettőn kívül max böngészés érdekelheti még.Köszi előre is.
-
Osynho
addikt
válasz
Jamboo529 #15085 üzenetére
Nekem nagyon tetszik a Pi2, kicsi, okos, gyerekjáték az Openelec beindítása. Távirányítóval szépen irányítható, de telefonnal (Yatse) is vezérelhető, így billentyűzet is rendelkezésre áll.
Kínából rendeltem, így volt olcsó, 2 hét alatt meg is jött.
Hiányossága az optikai kimenet, így 5.1-es hangot csak HDMI-vel tudsz kivinni belőle. A legtöbb tv ezt csak sztereóra butítva adja ki a saját optikai kimenetén. Én persze mással is szopok, de ehhez már hozzászoktam, könnyen nem jön össze semmi.
-
Jamboo529
senior tag
Sziasztok!
A WDTV medialejátszóm kezd erősen korosodni. Új médialejátszó után néznék, és a sok plug and play eszköz tengerében ezt a kütyüt (Rpi2) is számításba venném. NAS van, szóval tényleg csak a mediaplayer funkció lenne kihasználva. (Tud még mást is?)
Volna azonban pár kérdésem.
Mit és honnan érdemes venni géptípus, ház, egyéb kiegészítők?
KODI-val lenne használva. Ha magamnak barkácsolnám össze, akkor mire van szükségem?
Felrakom az SD kártyára a rendszert, majd be a gépbe és usgyi? Vagy az első használat előtt azért még be kell rajta állítani ezt-azt? Ahhoz kell akkor külön bill+egér?
Aztán használat közben gondolom már csak a TV távjával CEC-en lenne babrálva.
Samsungnál ezt az Anynet+ ugye?
Volt olyan, akinek megvolt/van mindkét lejátszó (WDTV Live Gen1 , Rpi2) és összehasonlította? -
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #15080 üzenetére
"Mondom, az Auto MDI-X képesség amiről beszélsz. A leírás szerint a pi lan-ja is támogatja. Tehát, mindegy mi van a másik oldalon."
Igen, így van, csak a 15069-ben úgy fogalmaztál, hogy az ide tévedő azt hiheti esetleg, hogy mindkét oldalnak tudnia kell az auto cross-t (Auto MDI-X). Ezért jegyeztem meg csak, hogy jobban képben legyen más is.
Rólad tudom, hogy tudod.. -
Osynho
addikt
válasz
azbest #15082 üzenetére
Köszönöm, ilyesmire gondoltam, talán sikerült.
Milyen programokkal tudom kiolvasni a szükséges infókat? A Pi érzékeli a rá kötött eszközt és csak azokat az opciókat ajánlja fel, amelyeket az hivatalosan tud. Legalábbis ez tűnik valószínűnek. Ezt kellene átírnom, 24hz-re.
Azért ezeket óvatosan kellene piszkálnom, mivel nem igazán értek mindent. :/ Bajt okozhatok vele?
"hdmi_group
This defines the HDMI output group to be either CEA (Consumer Electronics Association; the standard typically used by TVs) or DMT (Display Monitor Timings; the standard typically used by monitors). This setting should be used in conjunction with hdmi_mode."
hdmi_mode
This, together with hdmi_group, defines the HDMI output format.
-
azbest
félisten
válasz
Osynho #15081 üzenetére
Lehet próbálkozni a config.txt hangolással, van sok hdmi -vel kapcsolatos opció [link]
Ha közvetlen tévére kötve jó a 24p, akkor próbáld kiolvasna valamelyik segédprogival, hogy akkor milyen módot használ. Esetleg aztán azt próbáld forceolni. Nem csak azok a képfrissítések lehetnek, amik a listán vannak, hisz volt szó arról hogy 4k 15 fps -t is állítottak már be rajta desktopra.
Erősítőnél meg valami osd-t is emlegettek, hogy talán ki kell kapcsolni rajta.
-
Osynho
addikt
válasz
azbest #15079 üzenetére
Ezt olvastam is, de ott inkább a Kuro volt a hiba, többször is írták, hogy a Denon simán kiadja az 1080p/24-et. Nálam a tv nem lehet a hiba. Úgy gondolom, hogy az erősítő és a Pi "kommunikációjával" lehet gond. Ez ugye az első HDMI-s erősítők egyike, jó régi szabvány, 3D-t, HD hangokat se tud. Itt lehet valami gubanc a Pi-vel. Jó lenne a végére járnom, mert a 24p nélkül nem nézek filmet.
Valami mókolás kellene a szoftverben, esetleg másik lejátszó program, de a Kodit nagyon szeretem.
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15078 üzenetére
Mondom, az Auto MDI-X képesség amiről beszélsz. A leírás szerint a pi lan-ja is támogatja. Tehát, mindegy mi van a másik oldalon. Viszont az ip beállításán is múlik, hogy lássák egymást.
-
azbest
félisten
válasz
Osynho #15075 üzenetére
ps3-mal is van problémájuk, neten keresgélj rá szerintem.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
contaxg #15077 üzenetére
Ha két gépet UTP-vel kötsz össze aktív eszköz (router, switch) nélkül, akkor ehhez eredendően xlink kábel kell.
Ha viszont az egyik gép hálózati csatija Gigabites, akkor menni fog sima patch kábellel is a kapcsolat, mert a Gb-s oldal kihuzalozza magának. Nálam a 10 Mbit-es kártyához hozzáhuzalozta magát az Intel Pro hálózati kártyája. Én is akkor jöttem rá, hogy van ilyen. -
contaxg
veterán
válasz
RoundRobin #15076 üzenetére
Jól értem ha gigabites akkor nem fordítós UTP?
-
Osynho
addikt
válasz
wassermann #15074 üzenetére
Igen, de nincs ilyen opció az erősítő menüjében, továbbá pc-ről meg tudom oldani a 24p-t. A Pi menüjében van 24hz a beállítások között, ha tv-re van kötve, ha erősítőre kötöm, akkor ez eltűnik, marad az 50, 50.94 és 60hz. Így még manuálisan se tudom ráerőltetni a megfelelő képfrissítést. Valami szoftveres mókolás kellene, amivel működésre bírhatnám.
-
Osynho
addikt
válasz
PpenoO #15072 üzenetére
Ilyesmim van, formára ez, de más matricával. Én sokallom érte az 5 dollárt, kivéve, ha ez valami márkás, biztosan jobb minőségű fajta.
Más: van valami ötletetek a 24p kierőszakolására? Sajnos a Denon 4306-om sehogyse akarja. :/ Tv-n, projektoron szépen megy, de ahogy bekerül az erősítő a láncba, marad 60hz-en.
Kétféle Openelec és OSMC is ki lett próbálva. Hiába.
-
PpenoO
őstag
Ilyen tápot használ valaki innen?
-
azbest
félisten
Igazából elég, ha támogatja az Auto MDI-X -et. Annyiból igazad van, hogy a Gbitnél követelmény. A 100-asoknál változó. Viszont úgy olvasom, hogy a pi lan-ja támogatja ezt, így hozzá tud igazodni patch és cross kábelhez is.
A két gép közvetlen összekötésénél az ip cím kiosztás lehet inkább probléma. Vagy manuálisan be kell állítani mindkét gépet ugyanarra az ip tartományra, vagy kell fusson az egyiken dhcp dolgáltatás (ami átadja a másinak, hogyan állítsa be az ip-t).
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15066 üzenetére
Pi2, és az első kérdésemben a hangkártyát elfejtettem említeni...
Korábban többen dícsérték itt az ikeás 3 usb-s 3,4A-es koppla töltőt, mellette döntöttem.Az UTP kábeles tanácsodat is megfogadom, köszönöm!
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15061 üzenetére
Szóra sem érdemes, de tulképpen milyen pi-d is van?
B-s vagy pi2?
Mert utóbbi feltételezem többet fogyaszt a B-snél, már a több RAM és a több mag okán is. Ha ezt tornyozni kivánod hangkártyával, akkor még előfordulhat, hogy nem lesz elég a 2 A-es tápegység.Ha csak 5 méterre van a másik utp csati, akkor szerintem jobban jársz az UTP kábellel és az kevesebbet is fogyaszt a WiFi-nél, amellett, hogy a kapcsolat is stabilabb.
-
contaxg
veterán
válasz
xxlongikaxx #15055 üzenetére
Ez ok
1. De amennyire én tudom ehhez spéci lan kábel kell,
2. Mivel osztod ki az IP tartományokat? -
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15059 üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
..ezek szerint (mivel a lan/usb közös csatornán van, jobban járok egy wifis usb adapterrel, gondolom...
egyébként a lan kábel úgy 5 méter lenne. -
futizoli
tag
Köszönöm mindkettőtök válaszát!
Akkor egy sima 2A-es töltőre ruházok be, valamint egy y kábelre.
A napokban még egy raspyplay hangkártyával akarom bővíteni, semmi egyébbel... -
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15056 üzenetére
Power consumption of the Raspberry Pi device is
Board A: 5V, 500 mA (2.5W) without any devices connected (e.g. USB, Ethernet, HDMI)
Board B: 5V, 700 mA (3.5W) without any devices connected (e.g. USB, Ethernet, HDMI)----------------
Tehát a tied fogyaszt egy 2 A-es tápból 0.7 A-t.
Az infra nem eszik csak néhány mA-t, az ethernet ehet sokat, ha hosszú a kábel. De gondolom nem egy teljes szegmenshosszat fogsz használni, mert az 100 méter.A HDD max. 500 mA-t eszik, tehát a 2 A-es táb bőven jó, bőven elég oda.
Inkább a táp minőségére helyezd a hangsúlyt és hogy tényleg tudja azt ami rá van írva. -
RoundRobin
aktív tag
válasz
futizoli #15056 üzenetére
Ha nincs külső tápja annak a HDD-nek, akkor az áramfelvétele sem haladja meg az 500 mA-t.
2 A-es táp nem árt ha van, de nem követelmény, csak akkor ha a Pi tele van tűzdelve perifériákkal és meg van terhelve rendesen.2 A 5 Volton 10 Watt. Ez nagyon sok egy pi teljesítményű rendszerben.
-
futizoli
tag
Sziasztok!
Egy kis tanácsra lenne szükségem.
Ma jutok hozzá egy raspberry pi2 B-hez sandisk 8gb class10-es kártyával.
Openelec telepítést követően egyetlen Samsung M3 1TB merevlemezt(külső táp nélküli) rákötve használnám médialejátszóként, LG tévé távjával irányítva.
Körbejártam már a tápellátását illetően, mégis tanácstalan vagyok a megfelelő tápegységgel kapcsolatban.
Amit tudok, ajánlott min.2A-es táp, valamint a config.txt átírásával az usb-k tápáramának emelése.
Ha 2A-es táppal aktív hub nélkül nem működik a merevlemez, a pi-nél járható út ha y-kábelt használva két usb-re kötöm rá?
Esetleg ikeás koppla töltőt használ valaki? 3 usb kimenete van, ha jól emlékszem 3,1A-t tud.
Használható lenne úgy, hogy az egyik usb-ről kapná a raspberry az áramot egy usb-micro usb kábelen keresztül, a 2. usb kimenet csatlakozna egy y kábelen keresztül a merevlemezre, és az y kábel szabad vége menne a pi-be?
Szóval milyen adaptert vegyek, hogyan tápláljam a raspberry-t, kinek mi vált be?
Köszönöm! -
Spuri2000
senior tag
válasz
xxlongikaxx #15052 üzenetére
Kösd össze a laptopot egy utp-vel és mehet a lejátszás.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
Celtis #15049 üzenetére
Igazabol csak arra kellene hogy a laptoprol at tudjam WLANon tolni a Pi2 hoz csatolt winyora a filmeket hogy onnan tudjam lejatszani. Ebben az esetben torrentet sem kellene tudnia.
contaxg: Koszi, nem akarok en szervert epiteni belole, csak annyi kenyelmi funkciot szeretnek hogy a film amit nezek azt attdujam tolni a pi2 winyojara hogy elkeruljem a szaggatast.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
MaCS_70 #15045 üzenetére
Ha egyedül vagyok vele ha nem, ennek nincs jelentősége. Nekem ez az igényem és nem akarok kompromisszumot. Ahogy Azbest említi, valóban vannak 10 dollár körül HDMI-VGA átalakítók, na de hogy nézne ki egy mobiltelefon méretű kis gép a belőle kilógó konverterrel? Szerintem nevetségesen.
Egyébként, abban tévedsz, hogy nagyon egyedül volnék a VGA igényemmel. Ha megnézed a másik kickstarteres projekt, a 9 dolláros CHIP oldalát, azt találod, hogy egyrészt, már a fejlesztők is kétféle grafikus illesztővel kínálták a CHIP-et és ezek egyike a VGA volt. Megnézheted, hogy az 50 ezer rendelésből hány kért VGA-val és hány HDMI illesztővel gépet. Nem voltak kevesen.
A VGA szabvány még nem halott, a világon jelenleg ebből van a legtöbb és ez még egy darabig így is lesz.
Hogy ezek a kisgépek zömében HDMI-vel vannak szerelve, annak oka a multimédiás felhasználói kör túlsúlya a fejlesztők ellenében. Bár sokan szeretnének, kevesek képesek vezérlésre fogni, arra alkalmassá tenni ilyen kis számítógépeket. Ez az igazság.
Itt a topikban is felmérhető, vannak olyanok, akik számára még az .img file SD kártyára való kiírása is akadályt jelent. Ugyanakkor ezek között az emberek között sokban él a vágy, megvan az igény arra, hogy a multimédia centeren, TV okosítón túlmutató dolgokat is műveljenek akár egy raspival, akár egy arduinóval, ezért nem véletlen az utóbbi sikere sem.A többség pedig nem dob a kisebbségnek össze semmit. A gépek számtalan variációban hozzáférhetőek, ki-ki választhat ízlése, igényei szerint. Én sem fogok káromkodni - ha majd veszek - hogy mi a fenének tettek a marsboard-ra hdmi outputot, SATA illesztőt is, ha nekem nincs rá szükségem.
Egyébként itt a marsboard, látod, ezen is van VGA illesztő:
-
contaxg
veterán
válasz
xxlongikaxx #15048 üzenetére
Előre szólok, hogy amatőr vagyok viszont egy jó hete megy nálam a Pi2+Kodi és elég klassz. Abban nem vagyok biztos, hogy ezt a rendszert érdemes lenne NAS funkciókkal, de talán 1-2 torrentet el viselne a háttérben. Én egy nettezős laptopot használok média szervernek, ami esténként cikkeket is olvasgatok és Unpn keresztül csatlakoztatom ehhez a Pi2-öt. A WLAN-nak meg vannak a korlátai, mindenképpen érdemes vezetékes hálózatban gondolkodni hacsak nem valami ultragyors routered van. Nálam így 6-8gigás anyagokig nincs gond, de egy full HD BR azért beszaggat WLAN-on keresztül.
-
Celtis
veterán
válasz
xxlongikaxx #15048 üzenetére
Ha csak egy kicsit visszaolvasnál... Szeritnem NAS-nak gyenge a Pi, Inkább vegyél egy integrált alaplapot és akkor a Bluray is megoldható.
-
xxlongikaxx
aktív tag
Sziasztok, gondolkodom egy pi2 vasarnalasan a kovetkezo funciokra:
- KODI medialejatszo (milyen a pi2 pass trough szolgatata most, HD hangok mennek?)
- Torrent Kliens
- NAS szerveresetleg Bluray lejatszas, illetve kulso DAC epitese es hozzakapcsolasa es Volumion keresztul zene lejatszas, ebben az esetben a KODInak HDMIn kene kimennie, a VOlumionak DACon at.
Kerdesem az hogy az elso harom funkcio megoldhato e egyetlen Pi-n, illetve lehetseges e a bluray bolti lemez lejatszas.
Linuxhoz hulye vagyok, nagy gurunak kell lenni vagy megoldhato?
elore is koszonom
-
contaxg
veterán
-
válasz
RoundRobin #15040 üzenetére
Ezzel a VGA-igényeddel azért meglehetősen egyedül vagy.
Ne érts félre, nem sajnálom Tőled, de én speciel nem szeretném, ha a kütyük ára és mérete akár egyetlen dollárral/milliméterrel is nagyobb lenne egy olyan ma már gyakorlatilag használatlan, ezért felesleges extra miatt, mint a VGA.
Nagyon-nagyon kevesen igénylik, ne a többség dobja össze nekik, hanem fizessék meg a kevesek egy átalakító formájában. Szerintem...MaCS
-
Froclee
őstag
SSH-n keresztül idegesítő LED kikapcsolása:
echo 0 >/sys/class/leds/led0/brightness
Csak az egyik ledet kapcsolja ki a kettő közül, a másik az égni fog, ami jelzi hogy be van kapcsolva.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
envagyok #15036 üzenetére
Igen, de feltételezem, hogy a nyák is kör alakú.
Nekem olyan felelne meg, amit én be tudok dobozolni, rendesen.
Ezen kívül:
Legyen rajta VGA illesztő, esetleg WiFi sem ártana, elég erős legyen diszkrét, nem processzorigényes desktop alkalmazások futtatására és x86-os CPU-val szereljék.
Azért kellene mindez, mert jó volna egy kis gép, amit zsebre vághatok és akár itthon, akár a telken rádughatok egy monitort, majd használom desktop gép gyanánt. Az x86 meg azért lenne jó, mert régebben csináltam egy kisebb oprendszert Home Automation céljára és azt befejezném, ha volna hozzá alkalmas, kis fogyasztású vas.
Ezért esik ki a Pi és sajnos a VGA hiánya miatt ez az UP is.Nézegettem, van az orange pi-nek olyan változata ami VGA-s és csak 35 USD, vagy a marsboard-ok között is akad ilyen (54 USD-ért), de sajnos mindkettő allwinner procit használ, vagy a mars RK-t is még, az allwinner mellett. Én viszont a rendszeremet nem szeretném átírni arm procira. (egyébként a marsnál és az orange-nál is alap a Wifi és a SATA)
A tablet meg, bár árában valóban megérné, a TAB LCD-jét el lehetne használni akár máshová is, de a VGA-t ott is meg kellene oldani, ráadásul a tab alaplapja meg ki tudja milyen formájú?
Nekem fontos, hogy szép téglalap alakú legyen a lap, amilyen a Pi is például.Eddig a legjobb alternatívának a linutop bizonyulna, csak sajnos desktopnak elég gyenge még a Linutop II is. Az egyes 256 a kettes pedig 512 MB memóriával bír, egy elég sápatag proci mellett. Ez meg sajnos kevés.
-
nfer
tag
Sziasztok!
MyGica T230 tunert használnék Raspberry Pi 2-vel, Dvb-c adásokat szeretnék nézni.
Sokat kínlódtam de nem találok adókat a tvheadend-ben pedig felismeri Dvb-t és Dvb-c tunerként.
Ugyanez a konfig openelec-el hibátlanul megy. Pc-ben is működik a tuner.
Valaki tudna segíteni?
Köszönöm -
envagyok
veterán
válasz
RoundRobin #15033 üzenetére
Persze ronda, de ez a nyák se szép
A tablet meg tök jó, egyrészt van egy másodlagos képernyőd, amit egy Uni tartóban betehetsz a tv/monitor mellé, plusz még akku is van benne, így szünetmentes sem kell mellé
Plusz kamera a Skypehoz -
Spuri2000
senior tag
2 vagy 4 GB ram kellene az 1 kevés lesz.
-
envagyok
veterán
válasz
RoundRobin #15031 üzenetére
Itt van képernyővel, kamerával, bedobozolva 90usd-ért most, nem fél év múlva:
http://m.aliexpress.com/item/32492671225.htmlVagy 118 USD mini PC:
http://m.aliexpress.com/item/32475968760.html -
RoundRobin
aktív tag
Jobban körüljárva, nem is olyan drága ez az inteles cucc.
Van benne a Pi-hez képest:
USB 3.0,
DC csatlakozó (normálisan lehet tápolni),
Kraft,
RTC,
16 GB háttértár (eMMC) (ezt a 35 dolláros Pi-hez külön kell megvenni, ami plusz 8-10 USD),
dedikált 1 GBites hálózat,
és x86-os proci(k).Az atom processzorok nem túl erősek, de egy gyengébb desktop masina teljesítményét sztem képes hozni ez a lim-lom.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #15028 üzenetére
"Erre akár egészen jó linuxos minigépet lehetne építeni. Az arm-os megkötések nélkül (már, hogy driverek kapcsán, szoftverek kapcsán ugyanaz, mint egy pc.)"
Igen. Én is ezért tartottam érdemesnek megemlíteni, hogy van ilyen.
Az ARM alapvetően egy jó proci, de a programozása, a toolchain-ek alkalmazása körülményessé teszi, legalábbis amíg PC-n, pontosabban x86-on fejlesztünk.Magánvéleményem, hogy nem a memória kevés, hanem inkább az oprék vannak elhízva, de nagyon . Anno volt élet 64 MB alatt is, nemde?
Ja, amit én problémának tartok, az a HDMI csatoló következetes jelenléte, a VGA csati rovására.
Ezt nagyon fájlalom, mivel én alapvetően nem médiaszervernek használnám a cuccot. Ahogy a Pi-t sem arra használtam, de persze elismerem, az ilyen (mediabox) irányú felhasználás viszi a prímet. -
RoundRobin
aktív tag
válasz
envagyok #15025 üzenetére
Drágának tűnik ez. Nem kétséges, azonban, ha belegondolunk, amíg a Raspi le nem szorította az árakat, addig egy hasonló lapocskáért elkértek 150-250 dollárt is, olykor még többet.
Aztán a Pi kijött a maga 20 dollárnak beharangozott, majd 25-re emelt "A" verziójával és azóta sokalljuk ezeket a ketyeréket, ha azok ára duhaj módon fölé kerekedik a Pi már.már standard-nak számító, 35 dollárra beállított árának.Tulajdonképpen, ha egy desktop masinával hasonlítjuk be (300-600 USD), vagy egy neves gyártó thin kliensének árával (250-350 USD), akkor nem is olyan tragikus. Legalábbis szerintem. Nem igaz?
-
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #15023 üzenetére
Nocsak. Erre akár egészen jó linuxos minigépet lehetne építeni. Az arm-os megkötések nélkül (már, hogy driverek kapcsán, szoftverek kapcsán ugyanaz, mint egy pc.)
Eddig is voltak 100 dolcsi környékén és kicsit alatta inteles tv boxok, szóval most csak a kinézet és az új intel soc az újdonság. Teljesen nem tud kompatibilis lenni a pi-vel csatlakozók terén sem.Mondjuk azt én sem értem, hogy miért pont a memórián spórolnak. Az a pár cent a 2GB ramhoz már beleférhetne.
-
envagyok
veterán
válasz
RoundRobin #15023 üzenetére
Csak kár hogy annyiba kerül, mint egy inteles tablet vagy mini-pc
Olyan 60-80 USD között lenne érdekes -
RoundRobin
aktív tag
-
azbest
félisten
A képel elbírnak, de némelyik hangcodechez már a pi2 ereje kell, mert az procierőből megy.
-
válasz
wassermann #15020 üzenetére
Azért inkább a Pi2-t vegyük!
-
wassermann
Topikgazda
" nem találom, hogy pl. egy B+ is jó erre a célra vagy csak a Pi2?
DLNA filmlejátszásra használnám csak. Elég nekem a 720p-s felbontás is "Médialejátszónak bármelyik fajta jó, mert a hardveres gyorsítás az összesben benne van (Pi A, Pi B, Pi B+, Pi 2) emiatt mindegyik elbír az 1080p-vel.
-
tobias40
veterán
Hi all!
Új vagyok a témába és ide irányítottak!
Ha vaki összerakna nekem egy ilyet nagyon megköszönném vagy ha eladja a sajátját azt is!
Kérem jelezze aki segítene ebben ,vagy megvenni a hozzávalókat stb..
Kellene minél hamarabb mert nincs jelenleg 3d képes média lejátszóm a filmeket meg nézném már nagyon!Jöhet privibe is a segítség!
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Sokszor volt már szó, hogy milyen szoftverekkel mennek jól a filmek. Viszont nem találom, hogy pl. egy B+ is jó erre a célra vagy csak a Pi2?
DLNA filmlejátszásra használnám csak. Elég nekem a 720p-s felbontás is, viszont a forrásfájlok között vannak sok GB-osak is. Okoz ez neki problémát?
Köszi! -
Gabis
őstag
-
Celtis
veterán
Alakul az öntözőrendszer vezérlőm. Az asztalon már kiválóan működik, de még pár alkatrész hiányzik a végső formához.
Így néz ki a panel, amit készítettem.A LED-ek most csak a szelepvezérlő kimenetek működését jelzik vissza.
Ha valakit érdekel, a vezérlő GUI kipróbálható itt. A jelszó: opendoor
-
-
xplood
csendes tag
Üdv!
Egy Raspberry PI model 2 B-n ubuntu mate alatt futnának HD filmek rendesen, vagy gyenge ahhoz? Egy Tv-hez lenne médialejátszóként használva külső HDD-ről, mert a TV nem kezeli normálisan a hangsávokat és a feliratokat.
-
Teng
aktív tag
Hello
Valaki használ GSM boardot hozzá? Ha igen melyiket javasoljátok? Mi a véleményetek-tapasztalatotok az Arduino - Pi átalakítókról?
Üdv
-
wassermann
Topikgazda
" Ezt most nem teljesen értem.Ha az alaplapon lévő USB-k valamelyikébe kötöm az nem jó? "
Ha van külön tápegység a vinyóhoz (vagy saját tápos USB-Hub-on keresztül kapcsolódik) semmi gond, ha a Raspberry Pi táplálja az USB-n keresztül gond lehet, mert nem biztos, hogy ki tud adni USB-n annyi áramot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- Tenisz topic
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged