Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- 3D nyomtatás
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Autós kamerák
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- PCI Express 7.0 – Brutális sebesség, de minek?
- A Razer új klaviatúra-zászlóshajóját meglátva biztos félrenyeled a teát
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
weri
senior tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Aoc-nal a Screen Saver funkcio felel a statikus kep fenyerejenek a csokkenteseert. Nalam MSI-nel ugyanez a beallitas a Static Screen Detection-nek felel meg. HDR-nel meg ha orakig ugyanaz van megjelenitve van jelentossege meg magas fenyero mellett de akik ilyen 60% kornyeken hasznaljak a monitort azoknal csak ront a vizualis megjelenitesen.
-
iszoke
senior tag
Szerintetek lesz érdemi különbség az idén megjelenő illetve a már kapható WOLED monitorok között? A jelek szerint a QD-t nem bírom, viszont szeretnék OLEDet, havlehetséges.
-
hackeeeee
Jómunkásember
AOC-nál ezt az auto fényerő állítást valahogy meg lehet szüntetni, ki lehet kapcsolni? Amúgy is visszavett fényerővel használom, de így is csinálja, és néha elég zavaró már..
Csandi: Erre vannak a képjavítók a TV-knél, amik ezeket javítják, de őszintén szólva nekem ezektől kifolyik a szemem.. engem nagyon zavar.
-
OMG
Voltak próbálkozások erre, pl. a Hobbit 48 fps-el ment a mozikban, rosszul lettek az emberek, szédültek, hánytak.
Nem, a mozi 24FPS, mindig annyi volt és annyi is marad.
Van moziszobám, lassan 10 éve, az első dolgom volt a projektorra kötött minden eszközt 24fps-re állítani. -
-
madkiller
őstag
válasz
4264adam
üzenetére
Moziszerű módot kellett volna próbálnod. Kikapcsolt mozgás megjelenítéssel olyanokat is csinál, hogy lép egyet egy ember a képen és 3 lábat látsz, ahogy lép, de a moziszerű az tényleg moziszerű pont olyan sebességű, mintha bent ülnél a moziban. Magasabbra állítva meg ugyanazt az undorító szappanoperat tudja produkálni, mint a Samsung qled szintén magasabbra kapcsolt mozgás megjelenítéssel.
-
4264adam
nagyúr
Ez nem fog változni amíg a felvételek 23.96xx FPS-el készülnek, a 60 FPS felvétel pedig túl nagy tárhelyet foglalna el.
Pontosan ezt a jelenséget nevezik Stutter-nek, van aki érzékeny rá és van aki nem (LCD-n a Frame hold idő miatt nem zavaró, OLED azonnali válaszreakciója miatt igen). Próbáltam megszokni LG A2 és C2 esetében is de mindig elálltam a vásárlástól és TV-nél maradtam az LCD vonalon Samusng Q80 és QN91-el.
Ahogy Csandi
kolléga írja magasabb FPS mellett nincs gond emiatt PC-re tökéletes az OLED. -
-
Grampy
aktív tag
-
Eagle16
addikt
válasz
kispal87
üzenetére
Most rájöttem amúgy, hogy miért vannak ilyen élénk színek ezen a monitoron. Alapból "native" színtérre van állítva, sRGB-ben természetesebb színei vannak, mint a régi monitoromon. Furcsa is volt, hogy a piros szín miért veri ki a szememet, az nagyon intenzív volt. Csak nem tudom miért ez a gyári beállítás. Most így meg fakónak tűnik, de valahogy jobb.
-
4264adam
nagyúr
válasz
deathcrow42
üzenetére
+1
Első árcsökkenés talán majd a megszokott szeptember októberi hónapok lesznek főleg ha jelentenek be új szériát jövőre. legalábbis a 2024-2025. évben ez volt a trend. -
S.Zoliy
tag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Köszönöm szépen, nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a megoldás.

-
-
S.Zoliy
tag
Árakat nem tudom sajna mennyivel lesz drágább, 300-400 között szeretném megúszni a dolgot. RGB subpixel elrendezés csak a betűk olvashatóságában nyílvánul meg?
Hallotam olyat is, hogy ezek a panelek már tartósabbak lesznek elvileg.
#sixpak Köszi, ez fontos infó
Nem nagyon vagyok az a butítós típus 
-
4264adam
nagyúr
Nem lehet elengedni ha a szinkronizáció 48Hz-től működik. Ahogy az LFC is pontosan azt csinálja, hogy a 48 alatti FPS esetén duplázza annak az értéknek a Hz-et.
"AMD FreeSync is a branded, certified implementation of the open VESA Adaptive-Sync standard, all FreeSync monitors are technically Adaptive-Sync"
"AMD Low Framerate Compensation (LFC) activates when the frame rate (FPS) drops below a monitor’s minimum Variable Refresh Rate (VRR) range (typically <48Hz or <40Hz), multiplying the refresh rate to match the FPS (e.g., 37 FPS becomes 74Hz) to eliminate tearing and stuttering."
-
Csandi
addikt
Na de pl. Overwatch tuti menne 400-600fpsel
(sőt abban asszem a kompetitív balance miatt nincs is UW, 2 oldalt fekete csíkos ha UW-n nyomod)Ha ilyenekkel IS nyomja az ember, el lehet gondolkodni rajta. Mikor compozik sok fps, akár 16:9 ha limitált (OW, Valorant), bármi másra meg ott az UW minden előnyével.
-
S.Zoliy
tag
Szerintetek van értelme várni a most megjelenó 5. gen QD Oled panelos 21:9-es monitorokra? Nagyon csábít most a Samsung Odyssey OLED G8 S34DG850SU és ha már ennyi pénzt adok ki lehet megérni várni még? Vagy rosszúl gondolom? 9070XT OC változatom van, nem is biztos hogy ki tudja hajtani a 360HZ-et.
-
Moby
veterán
válasz
4264adam
üzenetére
Ezt a 48Hz-es dolgot engedjük már el, lényegtelen, hogy hol van a frissítés alsó határa, amikor vagy 15 éve létezik az összes szabványban az LFC, soha semmi nem fog 48fps alá menni. Egyedül már csak a PS5 nem tudja, mert egy normális VRR implementációt nem képes a sony csinálni.
/BTW a freesyncet nem a marketingesek találták ki, az egy jelszinten létező szabvány, ami eltér a az adaptiv synctől, és eltér a HMDI forum VRR-jétől is, ahogy azok is eltérnek egymástól. És még csak műszakilag sem ugyanazt takarják ezek be, bár elég nagy az áthallás közöttük.
-
4264adam
nagyúr
Tegyünk tiszta vizet újra a pohárba:
VRR hogy tisztábban lássunk:
Az eljárás, hogy szinkronizálja a monitor frissítési frekvenciáját a GPU FPS értékéhez --> képtörés megszüntetés.
Ennek a VRR-nek a szabványa VESA által: Adaptive-Sync.AMD marketingesei ezt Freesync-nek hívják. Freesync Pro, hogy az AMD-nek kifizettek egy összeget amiért ők megnézték, hogy valóban tudja a sync-et az AMD kártyákkal --> Marketing célból felhasználható az "AMD Freesync Pro" felirat.
Ezeknek a frissítési tartománya: 48Hz-től a felső Hz tartományig terjed
G-sync régen: monitorba épített elektronika amivel ezt a szabványt kitolja 30Hz alsó értékig és még 1 lépcsővel később ez már tudott szinkronizálni 1Hz és felső Hz érték között is.Nvidia marketing szempontból megkülönböztet: G-sync Compatible / G-sync / G-sync Ultimate
G-sync Compatible: A monitor gyártó fizetett azért hogy az Nvidia-tól megkapja a G-sync compatible plecsnit, de nincs elektronika, hogy 48Hz alatt szinkronizáljon.
Ugyanaz mint a Freesync / Adaptive-Sync
G-sync: Van elektronika a monitorban és 30Hz vagy 1Hz az alsó tartomány.
G-sync Ultimate: További teszteket csináltak mégtöbb pénzért
A mai monitorok 99%-a képes a G-sync / Freesync-re. És ezek mind Adaptive-Sync-ek.
Nekem a Samsung G6 OLED-em:
Adaptive-sync.
Se az AMD-nek se az Nvidia-nak nem fizettek bevizsgálásért ezért nincs plecsni és egyikkel sem lehet hirdetni.
De mind a kettő működik.Sőt a Samsung a VESA felé sem fizetett így még a HDR 400-as szabványról sincs plecsni. holott a legtöbb IPS-es monitor is ezzel marketinggel.
Mégis az IPS és OLED HDR között óriási a különbség.
Dehát ha egyszer mind a kettő tudja a 400 nitet teljesíteni akkor csak ki kell fizetni a licensz-t és használhatod a dobozon a feliratot
Kell-e vagy sem a sync:
Mi a feladata a G-syncnek?
- Tearing megszűntetése.
Ha valamit 360Hz-el frissítesz észrevehetetlen ez a tearing már.
Illetve a Frametime időablakod nagyon alacsony mert nem szinkronizálod a GPU általi 70FPS-hez ami olyan 13ms.Hanem a 360Hz 3.2ms.
240Hz 4.1msMindig megmarad a tearing mert nincs G-sync szinkronizáció, de ilyen magas Hz-en ez annyira kevés ideig van kint hogy nem látható, és az alacsony frametime (monitor frissítése) miatt a magasabb frametime (GPU FPS) is fluidnak fog érződni.
Framerate: 70FPS
Frametime: msViszont ezt neked kell kipróbálni, nekem ez az érzésem és ez a műszaki háttere hogy G-sync Off-ban érdemes maradni 240 és feletti Hz esetén
Plusz a fényerő vibrálás sem lesz jelen
-
iszoke
senior tag
Bocsi ha rossz helyen kérdezem, de lehetséges olyan, hogy egy monitor egy adott gépen teljesen rendben van, egy másiknál viszont diszkomfortot okoz? Kipróbáltam azt az OLEDet ugyanis másnak a gépén, és ott egyáltalán nem éreztem kellemetlenül a fejem. Most épp azt próbálom megfejteni, hogy nálam viszont miért csinálja.
-
-
razor03
aktív tag
Kipróbáltam a régi DELL IPS monitorommal, és megy minden. Betölt a játék, megy mint a golyó, és menüben sem hallom ezt a frekvencia zajt (amit kb. ahhoz tudok hasonlítani mint amikor egy szúnyog zümmög a füledben.
Egy másik hiba ami szintén ennek a monitornak a megvásárlása után jelentkezett, hogy Windows-ban 30-40 perc után recseg a hang ha mp3-mat vagy youtube-on zenét hallgatok ... újraindítás után megszűnik a recsegés, de újabb 30 perc után megint hozza ezt a hibát.
Ma már annyira rossz volt a helyzet, hogy Metro Exodus a menüjében is ki-be kapcsolta a gépem legalább 3x. Ha felbontást állítok akkor is elszáll a játék.
Néztem: másik driver-t, másik DP-ot a kártyán, 60-hez beállítással, mindkét BIOS állásban kipróbáltam ami a kártyán van, levettem a gépet a szünetmentesről hogy közvetlen a 220-ról menjen, és egyik változás sem hozott javulást.
Esetleg HDMI-vel még lehet hogy jó. Ha valakinek van valamilyen tippje örömmel fogadom. VRR, GSync nálam megy... vsync off minden játékban, meg a szokásos 12 bit, 240 Hz... gyári DP kábelt használok.
Ami fix, hogy a régi monitrorral hibátlan a gép.
-
razor03
aktív tag
Kb 2 hete újra telepítettem a Windows-t, azóta ha elindítom a Metro Exodust a load képernyő után ha indul a játék kikapcsol a gépem egy másodpercre, majd vissza.
Átraktam másik DP-ra a monitort, ott jó volt tegnap, ma megint ugyanaz. Assassins Creed-nél ugyan ez a jelenség. Rákerestem, hogy monitor csinálhat-e ilyet - elvileg igen, csinálhat.
Ez lassan egy rémálom, mióta megvan ez a monitor egyre több fura dolog van. Ha bejön a 2D-s térkép egy játékban akkor ilyen zümmögő hangot hallok a háttérben pedig X-Fi Titanium HD-m van meg Sennheiser füles, de pl. a Hellblade 2 menüjében is ugyanezt a frekvencia zajt hallom, és eddig soha sem fordult ez elő, amikor a régi Dell monitorral gépeztem.
Okozhatja ezt is a monitor? oled + 1080 Ti-al és oled + 2080 Ti-al is hozta ezt a hibát. Újra telepítés nem oldotta meg.
Ki fogom próbálni a régi monitorral hogy mi a helyzet, csak elő kell szednem...
(A furmark megy órán keresztül, memtest is OK)
-
Semin
őstag
Ez csak akkor igaz, ha a géped is bírja a tempót. A Screen tearing akkor fordul elő, ha a szinkronizáció elcsúszik. Csak annyi köze van a monitor frissítési rátájához, hogy mindkét irányban igaz. Ha GPU lassabban, vagy gyorsabban küldi a képkockákat mint a monitor képfrissítése, akkor törést okozhat.
Egy 240 Hz-es monitoron is simán lehet tearing 80-90 FPS-el.A G-Sync és úgy általában az adaptív szinkronizáció (VRR) összehangolja a monitor frekvenciáját az FPS-el. Ezt a sima élményt nem tudod pótolni, egyetlen esetet kivéve.
Az pedig a nagyon erős GPU, ami képes natívban (a monitor frekvenciáján) kihajtani játékokat. (példánkban 240 FPS) Te azért nem találkozol vele mert 5090-ed simán megoldja ezt.szerk:
Át is fogalmaztam, mert visszaolvasva nem volt egyértelmű
Vannak alternatív megoldások, de ezek kompromisszumokkal járnak.
(V-Sync, 60/120 FPS lock stb stb.) -
Csandi
addikt
-
Csandi
addikt
OLED-n a VRR flicker egy létező és megoldatlan probléma, azért érdemes kikapcsolni. Adaptive sync is VRR-nek minősül. Minden ilyen sync dolgot ha kinyomsz nem lesz ilyen problémád.
A pixel frissítést ne is akard kikapcsolni, azt csinálja magától mikor kikapcsolod. A pixel shiftet nyugodtan kinyomhatod viszont.
-
h1mpi
félisten
Okés köszi
korábban próbáltam megérteni (nem sikerült), de miért kell kikapcsolni a G-Syncet? Egy pár éve még az volt a legmenőbb dolog.ps. pixel frissítést nem lehet kikapcoslni, csak manuálisan elindítani, az adaptive sync viszont be van kapcsolva, firmaware a legújabb, amikor vettem frissítettem.
-
Csandi
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Gigászi óriás! 43"/4k/144Hz/HDR csak a tiéd! Ajándékot is kapsz!
- ASUS TUF VG279QM1A Gaming Monitor 280Hz GARANCIÁLIS!
- LG 27G850A - 27" Nano IPS - UHD 4K - 240~480Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Beszámítás! Benq GW2480 24 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Lg OLED 240hz ívelt monitor
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Lenovo ThinkPad L13 Gen 3 i5-1245U FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 256GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Skynet258