- Kifejezetten Mac-felhasználóknak szánja két új monitorát a BenQ
- Penta-Tandem néven jelöli az új, ötrétegű QD-OLED paneljeit a Samsung
- Csak el ne fújja a szé az Akko új egereit
- Pénztárcabarát AOC monitorok jöttek gyors képfrissítéssel
- Ügyes vagy tuningban, és nyernél 10 000 dollárt? Irány a jelentkezés!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Csak el ne fújja a szé az Akko új egereit
- Életlen svájcibicska: Teszten az LG 45GX90SA okos gamer monitor
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Everest / AIDA64 topik
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Semin
őstag
Sajnos nem mindegy, de a Xiaomi valós alternatíva ebben igazad van, bitang jó áron.Két fontos dolgot viszont nem tud :
- Nem lehet szoftveresen vezérelni csak a távirányítóval.
- Hátrafelé nem világít, így nem tudsz vele hangulat világítást csinálni. (Az Aura Sync. Pedig csak kellemes bónusz)@sixpak:
Puding próbája …
Ettől sokkal többet költök értelmetlen dolgokra, belefér
-
Semin
őstag
Bár még sosem próbáltam a monitor lámpát, olvasgattam róla a visszajelzéseket, és sokan arról számoltak be, hogy kevésbé fárad a szemük a használatával. Tipikusan olyanok akik sötétben használják a gépet, és más fényforrás nem áll rendelkezésre, vagy nem akarnak kapcsolni.
(Itt ugye nem éri direkt fény a monitort)Nekem tetszik a dizájn is, kap egy esélyt
[link] -
Semin
őstag
Aki esetleg hozzám hasonlóan szereti a ROG cuccokat ez most kifejezetten jó áron van:
ASUS ALB01 ROG Aura Monitor Light Bar - OázisComputer.hu -
Semin
őstag
Sajnos mivel a sávosodás csak minimálisan javult (a dirty effect pedig semmit),
illetve egy hosszabb játékos etap végén (8 óra) egyértelműen kiderült, hogy a szemem nem bírja a villogást, így ma visszaküldtem a monitort.Visszatérek a PWM mentes IPS monitortok világába, de érdekes volt ez az OLED kitérő.
Búcsúzom a topictól, de a "Scrub Daddy" -t viszem tovább. Természetesen már meg is rendeltem a sajátom, elvégre az új monitort is takarítani kell majd
Köszi mindenkinek a segítségeket!

-
Semin
őstag
A sávosodást sokkal jobban észrevettem, mint bármilyen olvashatósági problémát.
Excel, Sima fehér alapon fekete betűk:
- Nagyon kontrasztos, talán úgy tudom jellemezni hogy túlszaturált.
-2 órát dolgoztam vele, nem fáradt el a szemem, pedig érzékeny az ilyen dolgokra.
-Szerintem korrekt az olvashatóság.
Fekete alapon fehér excel:
- brutál durvának hat
- Ezzel nem szívesen dolgoznék, bár lehet csak megszokás kérdése.
- Itt se volt olvashatósági gond.Az én felhasználásom mellett simán jó excelezni, de ugye ez nem felel meg sem a te preferenciáidnak, sem a napi 8 óra munkának.
-
Semin
őstag
Sima Youtube-on is van : Uniformity and Greyscale Test
(felbontást célszerű 1440p vagy 4K)Ez simán kihozza, a lényeg, hogy közepes és alacsony fényerőn is meg kell csinálni
(kb 40-50% + 20-25%) -
Semin
őstag
válasz
tibaimp
üzenetére
Nem olyan vészes, mint ahogy a képeken ki van emelve, de normál használat során egy bizonyos szürke árnyalatnál látszik. Ahogy olvasgattam ez a technológia velejárója, és hát kinek mit dob a panel lottó
Most már túl vagyok néhány tisztítási cikluson és sokat finomodott a dolog, azonban nem szűnt meg. Van még 13 napom kitalálni megtartom -e
-
Semin
őstag
Látom szereted a ROG cuccokat, menő setup. A kép bal széli kütyü az mi?
A bal oldalon a Xbox Ally X gyári tokja iiletve a külső GPU-m van.
(ROG XG Mobile (2025) 5070 Ti ) Nem tudom melyikre gondoltál.Nem igazán lehet fotózni, ahogy a tesztekben sem adja vissza.Ha ők nem tudják rendesen lefotózni én sem fogom tudni. Az Excelt megnézem mindkét variációban, úgyis kell két táblát is gyártanom otthon.
Az elején a kis piros logót ki lehet kapcsolni?
Igen (énis ki akartam, de maradt mert jól néz ki élőben)
A hátulján az RGB fényeket is ki lehet, bár ha látszik lehet azt is meghagynám.Használd örömmel és egészéséggel!
Köszönöm Szépen!
@Grampy:
manuálisan ne futtasd sokszor, mert ez jobban igénybe veszi a pixeleket, mint a 4 üzemóra utáni automatikus.
Észben tartomÉrdekes, hogy nincs automata váltás :S
Az SDR 40-en is fényesnek tűnik, éjszaka még nem láttam de hamarosan meglesem.@Skynet258:
Támogat persze, köszi a tippet, jó ötlet!@gringoka:
Nálam így néz ki a dolog:
(Most a legkevésbé fényeset használom, de majd tesztelem)
-
Semin
őstag
Ma megérkezett a vas, és hát döcögősen indult a viszonyunk. Olyan szinten sávos volt a cucc, hogy adott szürke színnél mintha egy zebrát néztem volna (persze szürkéből). Simán zavaró volt böngészés közben is, nem is kellett teszt ábrákat nézegetni.
Hogyan fogalmazzak szépen ... nem voltam nyugodt
Fórumokról emlékeztem tanácsokra, hogy egy pixel refresh megoldhatja a dolgot, így rá is nyomtam. ( persze utána jutott eszembe, hogy nem fotóztam ki .... )
És igen, használt a dolog, bár a sávokat nem szüntette meg teljesen. [kép] [kép] [kép]
(A teló kamerája itt elég jól kiemeli, és a legrosszabb állapotot fotóztam, alacsony fényerőn. Egyelőre normál használat közben nem sokat veszek belőle észre)Reményeim szerint a további használattól (első 100 óra) még javulást várok/várhatok.
@Renok:
Ami az olvashatóságot illeti, nagyon pozitívan csalódtam. Bár ma csak 3 órát voltam gép előtt, teljesen olvashatónak tűnik minden. A hétvégén még tesztelgetem, és referálok róla.@mindenki:
Kérdésem is van, nevezetesen a HDR beállítás:-Amíg a Windowsban (11) nem kapcsoltam be, játékok alatt nem volt elérhető az opció.
- Ha bekapcsolom a HDR-t Windows alatt az folyamatosan az az aktív?
- SDR-t akkor nem használunk böngészéshez sem?
- Nem lehet olyat mint a TV-k esetében hogy addig SDR amíg nem kap HDR jelet és vált?
-Van itt valami optimális beállítás?
- Monitor oldalról jelenleg a HDR True Black 500 aktív és így is leesett az állam CP2077 alatt : [kép]A nap végére szépen összebarátkoztunk, de még van mit finomítani a dolgokon

-
Semin
őstag
Tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, mert Viktor kalibrálta a TV-m, és átbezséltnk pár témát amíg a folyamat tartott. BTW remek srác, ajánlom mindenkinek! (Vhiktor)
De pont emiatt nem is értem ezt a kezdeti kalibrálást a boltok részéről
Az egyetlen ok, amiért a bolttal kalibráltatom, az a sávosodás kiszűrése. Elég nehéz úgy szürke értéket belőni ha sávosodik már 30%-nál. Így talán tudok picit csalni a panel lottón, mert biza azért ezen a fronton vannak gondok ahogy olvasom a redditet : [link]Ennyi belefér a megelőzésbe

kép még rosszabb lehet, mint amit a gyárban beállítanak.
Egyedi profil készül (USER) , így egyetlen gombnyomás és vált is vissza a gyárira. -
Semin
őstag
Én néztem az IPS miniLED-et, de a nem pixel szintű szabályzás ( Halo‑effekt), a durva fényerő ingadozás (Blooming), és az inkonzisztens zónaátmenetek hamar elvették a kedvem. És persze a feketéje továbbra sem tökéletes, csak "majdnem", ami a gyakorlatban nem az igazi. Azt pedig nagyon sok helyen elfelejtik megemlíteni, hogy durván melegszik.
@koxx:
A Tandem (4‑layer ) OLED pont azért tetszett meg, mert abban 3 dolgoban javult nagyot ami nekem fontos volt:- Olvashatóság
- Fényerő
- TartósságAz RGB pedig még ettől is sokkal jobbnak ígérkezik. Így persze, hogy a régebbi típusok árban csökkennek.
@bárki:
BTW megjött a kalib jegyzőkönyv, beteszem ide hátha valakinek érdekes :
[kép] [kép] [kép] [kép]Ahhoz hogy a beállított értéket tartsa 41-es + -5 fényerő javasolt

HDR-ben kíváncsi vagyok mit gurít
-
Semin
őstag
Szia,
az enyém kalibrálása ma lett kész, (oázis) elvileg holnap, vagy pénteken érkezik.
félig matt félig glossy felülettel
Ez teljesen glossy. Tükröződik, nagyon. Lásd a tesztek alul.Nem a beégés lesz a szűk keresztmetszet, hanem az olvashatóság. A javított sajnos nem tökéleteset jelent, és ezt a tesztekben is leírják. pl : [link] [link]
(Csak okt. dec.- teszteket olvass, mert volt FW update és sokminden változott.)Sajnos az, hogy mennyire zavar a betűk körül lévő "udvar" egyéni preferencia.
Ha megérkezik bármit lefotózok neked amit csak szeretnél, de őszintén szólva kétlem, hogy ezt a monitort keresed 8 óra excel/world/böngészés mellé.Ha pedig szeretnél belevágni, erre való a 14 napos visszaküldés. Ez tipikusan egy olyan dolog, amit csak élőben megnézve tudja eldönteni az ember akarja -e vagy nem.
-
Semin
őstag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Aha már tudom mi lehet gond.
Ez a teszt egy régi firmware-el készült, amivel kiadták a monitort, amit az Asus azóta frissített. A tesztben amit linkeltem le is írják :After the new MCM102 firmware in late October, Asus have improved the HDR brightness, especially for APL scenes between around 5 – 20%. You can see a comparison of the peak white luminance measurements and the average greyscale measurements above, where the Asus model is now a fair bit brighter than the Gigabyte model. In side by side comparisons of real HDR content, the Asus looked a bit brighter in a lot of dark to middling scenes because of this improved brightness and that gave it a bit more punch and impact. The Gigabyte model is still very good for HDR, but the Asus model is now a bit brighter in some cases.
Ők frissítették is a tesztet [kép] , nyilván a videó maradt az eredeti.
Így a fényerő a régivel sokkal alacsonyabb, többek között. -
Semin
őstag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Nyilván bonyolult a kérdéskör.
Szerintem a panel mellett a bevonat legalább olyan fontos és specifikus, hiába ugyanaz a panel.Nekem ezekből a tesztekből az jön le, hogy ha tükröződés mentes irányba mész el a bevonattal, akkor feláldozod fényerőt, és a színek is “torzulnak”. Cserébe nem gond ha világosabb helyen használod.
Lehet hogy azért vállalták be most a O%-ot mert ez a panel már van annyira fényes, hogy nem tükröződik benne a user ha nappal használja. Hogy miért Asus exkluzív na azt ne kérdezd.
-
Semin
őstag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Pár hozzászólással előtt még ki is emeltem, hogy sem az LG sem a gigabyte nem alkalmazza az új bevonatot [link] , ellenben a linkelt tesztben ott van az Asus mért értékekkel.
[link]
Miben lesz releváns az az LG amit ide linkeltél?
Pláne hogy matt, ami le is van írva a tesztben:It competes with other models that use the same panel, such as the Gigabyte MO27Q28G and the ASUS XG27AQWMG, which feature a TrueBlack Glossy coating, unlike this monitor's matte coating
-
Semin
őstag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
...max fényerő ~170nittel több, teljes képernyőn 60-70nittel több...
De ha 585 nit a full akkor az a +160 nit bizony 38%
On this screen the ‘off’ mode actually behaves differently, and better, than previous Asus OLED monitors. At the maximum brightness setting you can see that the screens brightness varies depending on the APL and so you get fluctuations in brightness as you resize and move windows around or change your content. It reaches up to an impressive 585 nits maximum though, dropping down to 354 nits for full screen white. That 585 nits peak is a decent step up compared with previous gen WOLED panels, for instance the PG27AQDP reached 425 nits peak in this configuration (38% higher luminance).
dci-p3 színtér 1-2%-al több...stb.
Lehet én nézek be valamit, de nekem többnek tűnik.
-
Semin
őstag
válasz
ftamas0201
üzenetére
Igen a panel ugyanez, de a bevonat már nem :
One of the key selling points of this new monitor is the inclusion of Asus’ new ‘TrueBlack’ glossy screen coating, distinguishing it from the competing models announced from Gigabyte and LG so far, which use the same 4th Gen 27″ 280Hz WOLED panel, but which have a standard matte Anti-Glare (AG) screen coating.
És ugye ez az amit csak az ASUS csinál egyelőre. (TrueBlack Glossy)
Ezen 0%-os az optikai réteg, ami nem tűnik soknak a 3%-oshoz képest, de ha egymás mellé tesszük őket :
És ugye ez ugyanúgy Glossy, nem matt. Én ettől várok javulást, a text clarityt illetően.
Persze egy tesztben akármit lehet mondani, a tapasztalat más tészta@Pro Koryak:
5-10% difi
. Miben? -
Semin
őstag
Azért brutál a Gen.4 OLED fejlődése a Gen. 3-hoz képest :
Gen 4 LG.Display 2025 OLED Panels and ImprovementsEz az első értelmes teszt amit a leendő monitoromról találtam :
Asus ROG Strix XG27AQWMGAkinek esetleg fontos Jan. 12-én érkeznek a készletek az Oázishoz, aztán tudják megkezdeni a szállítást. [link] Jelenleg úgy tudom csak itt előrendelhető.
-
Semin
őstag
Először is Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Tanács kellene, mert elakadtam. Van 3 monitor és nem igazán tudok dönteni
Elsősorban játszom, de tartok a QHD olvashatósági problémáitól, ezért képbe került egy 4k-a modell.1. ASUS ROG STRIX OLED XG27AQWMG
Tandem W-OLED, a dupla réteg miatt kb. 60%-al nagyobb élettartam, bika fényerő, és hasonló jóságok.2. ASUS ROG STRIX OLED XG27AQDMG GEN2 (XG27AQDMGR)
Sima Gen3 W-OLED, átdolgozott hűtés, nagyobb fényerő2. 32" LG UltraGear 32GX850A-B
4k/1080p szintén Gen3 W-OLED gondolom a 4k miatt jobb szöveg olvashatóság.Az elsőt elő is rendeltem, de még nincs készleten így gond nélkül lemondható. Az LG 4k és a variálható felbontás tetszene, de a ROG-ok VRR Anti-Flicker technológiája viszont hiányzik az LG-ből.
Ki melyiket választaná, és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kicsi, USB-C, több protokollt támogató Xiaomi töltő jelent meg
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Sorozatok
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 7 X Elite 16GB 512GB
- Dobozos új MSI Katana 17 B13VFK-269 i7-13620H, RTX 4060, 1TB SSD, FHD 144Hz
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4368
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Szerintem adj még esélyt a DLSS-nek, tekintve hogy a TAA-ba egyre kevesebb erőforrást tesznek. Persze nem akarok tovább offolni, bocsi mindenkitől.
Elsősorban játszom, de tartok a QHD olvashatósági problémáitól, ezért képbe került egy 4k-a modell.