-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Ma megvettem életem első OLED monitorát az ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG személyében.
Most kötöttem össze a PC-vel és látom, hogy függőleges csíkok vannak.
Ezek mitől lehetnek?
Gyári kábeleket használtam, nem az előző monitorét. -
ggbuffon1897
őstag
Miert eroltetik ezt az okadek csiptetos talpat? Azonkivul h a fel asztalt elfoglalja cserebe meg nem is esztetikus.
-
Góliát
őstag
Már kapható Németországban az ASUS PG32UCDM3
-
-
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Jó az HC gamingre, 27 col 1440p-n is voltam Immortal Valorantban meg Predator Apexben, meg Top500 elo Destiny2-ben, ahogy 1080p-n is. Most 27 col 4K-n vagyok, teljesítményem ugyanez, aim trainereket is ezen tolom és world top2000 vagyok (Aimlabs Diamond/Kovaaks Master VT, valami top 0.1% a leaderboard szerint overall), haverom meg 27 col 1440p szintén OLED-en world top200. 27 col fölé valóban nem mennék.
Ha valaki kifejezetten tac shooterben akar versenyző lenni azt mondom maradjon a 24 col TN-nél mert úgyis azok vannak stagen is, meg ott nincsenek nagy távok ahova el kell látni, ahol viszont vannak, (BR-ok pl.) oda előnyösebb a nagyobb felbontás. OLED sebességét meg nem hozza a TN sem, főleg az 500+ hz-es modellekét. Meg pl. Shroud is 27" 4K-n játszik már egy ideje, ha neki elég akkor az átlag hc-bb/pvp playernek is bőven.
Illetve a színek is előny comp játékokban, ha jobban elkülönül a célpont a hátteréről akkor jobban tudsz rá reagálni és lelőni. -
válasz
MPowerPH
üzenetére
Ahogy látom, hogy OLED monitornál szinte mindig, rögtön szembejönnek a berögzött vélemények - zárójelben a véleményem azokról:
- jaj neked, szar lesz világos szobában (mintha az esetek nagy részében az IPS panelen nem lenne zavaró ugyanaz a direkt napsütés/fénypanel)
- jaj neked, beég a panel (automata pixel cleaning megoldja, HWU tart folyamatos burn-in tesztet, és szinte minden gyártó ad 3 év burn-in garanciát)
- jaj neked, villog a panel (VRR off, illetve firmware update jelentősen lecsökkenti)Az OLED statikus, napi 8-10 órás melóra nem jó, általános gamingre kimagaslóan alkalmas - azaz nincs jobb, hardcore gamingre meg azért nem jó, mert oda max 24"-t akarnak a hc játékosok.
-
Grampy
aktív tag
válasz
BigBear
üzenetére
Beégés fronton már elég jól állnak, sok beállítás van ennek megelőzésére, de aki napi több órát excelben dolgozik, vagy pld én zenét szoktam szerkeszteni DAW-ban, ilyen esetekben a sok statikus tartalom miatt jobb az LCD.
Nekem is egy 27” 1440p nano IPS a fő monitorom, viszont játékra, filmre egy LG 42C5 OLED TV-t használok. Egyébként én is szeretem az IPS-t, színek nagyon szépek, egyenletes a fehér, a szürke, jó a text clarity, egyedül a kontraszt, ami annyira zavaró játékokban, hogy sötét helyeken konkrétan játszhatatlan, olyan szinten elvesznek részletek. Tettem is fel ide két képet múltkor IPS vs OLED. Teljesen más kávéház.
Neked a mini led lenne lehet a legjobb opció. -
MPowerPH
félisten
Azért odafigyelek rá, de a károgókat ignorálom.
Sajnos az LG OLED tv -mbe beleégett a jobb alsó, korosztálymegjelölős karika, szóval itt vannak negatív tapasztalatok is.
OSD -től félek. Egyenlőre adtam neki halványabb szürke színt és átlátszóságot. Így éppen látszik, de nem tudom, hogy ennyi elég e. -
Moby
veterán
Játékoknál használom. Fényerőt, kontrasztot nem tudsz állítani HDR módban, azt a HDR mód szabályozza be. Nem tudom milyen fw-el érkezett, nálam a legfrissebb van fent (011), és EOTF boost-on használom a HDR-t. ha az nálad nincs, akkor 010-es előtti fw-ed van, akkor érdemes frissíteni egyet.
-
BigBear
senior tag

Így mindjárt más a leányzó fekvése.
Egyébként próbáltam, nekem nem jött be az OLED. Talán érzékeny voltam rá, de egyrészt nappal világos a helyiség ahol használtam (volna), oda nem volt ideális, illetve engem zavart a fényerő ingadozása. Nem tudom a beégéssel hol tartanak, korábban probléma volt, telefonoknál még mindig az (jelenleg is van 2 mocskosul beégett).
Egyelőre maradt az öreg IPS monitor a szürke feketéivel... illetve telefonnal is váltottam G75-re, az legalább IPS. De sajnos fehér holló kategória, gyakorlatilag az összes gyártó tolja az OLED paneleket sajnos. -
Csandi
addikt
Én nem használok, de logikus, hogy HDR módban te nem nyúlkálhatsz a fényerőhöz mivel akkor a metaadat alapján magának szabályozza, akkor a helyes beállítás a max fényerő, és majd magának jelenetenként állítgatja. TV-knél ugyanígy van.
De megfelelő HDR tartalom nélkül értelmetlen a HDR, csak mosott, ronda lesz. Megfelelővel jó. Sima IPS-nél pedig nyilván csúnya lesz, ahhoz kell a sok zóna vagy pixelenkénti világítás mint OLED-nél.
4264adam: Nálam pl. 40cm és 50% fényerő a PG27UCDM.
-
BaLee
addikt
Tegnap megjött az MSI MAG 271QPX QD-OLED E2.
Tapasztalatokról majd később, egyelőre nagyon tetszik.
Ti HDR módot használtok a monitoron? Azt vettem észre, hogy HDR módban nem lehet fényerőt, contrastot ill. hasonló dolgokat állítani. Korábbi IPS monitorom is HDR képes volt, de azon nagyon ronda volt a HDR mód, ki is kapcsoltam.
-
Grampy
aktív tag
válasz
BigBear
üzenetére
Javítom, sötét környezetben adja a legjobb képet a technológiai előnyei miatt, pixelenkénti megvilágítás ezáltal végtelen kontraszt, ezáltal immerzívebb HDR élmény, így érdemes ott használni. Filmeket is általában sötét szobában masterelik.
MPowerPH: használd akkor örömmel, valószínűleg te kevésbé vagy érzékeny ezekre, de sajnos attól még ott vannak ezek a problémák, melyek rengeteg felhasználót zavarnak, és foglalkozni kell a gyártóknak ezzel, nem hiába fejlesztették ki a BlackShield bevonatot az idén megjelenő QD OLED-ekre.
-
4264adam
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
A fényerőt itt összekeverik a TV által elvárt fényerő értékekkel. TV esetén a távolság és napos időszak alatt kellene a minél erősebb fényerő képesség, ettől az OLED TV-k valóban elmaradnak az LCD MiniLED társaktól.
Mellé még bejön, hogy valóban impozáns látvány az 1200nit-es fényerő amikor a sprektrális színeket nézed (zöld piros kék stb).De
1: A monitortól nem 2m vagy ettől nagyobb távolságban ülünk. 50-90cm általában (négyzetesen érvényesül a fényerő / távolság)
2: A legtöbb LCD monitor is 250-300-350 nit-es. Kivételt képeznek a MiniLED zónás társak. Az OLED is szintén képes erre, persze 100% fehér ablakkitöltés esetén 240nit a legtöbbU.I.: Nem ajánlom senkinek a MiniLED VA 1110nit CP2077 sivatagi fényét 50cm-re ülve, az már a fénykürt kategória, és Szintén nem ajánlom éjszaka a HDR filmeket FALD LCD nézni, kb 20-25% fényerő ami nem bátnja a szemememet fehér képpel.
-
-
MPowerPH
félisten
válasz
BigBear
üzenetére
Cáfolom. Nem kell sötét szoba. Direkt napfény ne érje.
Nem értem a problémát ezzel kapcsolatban sem. És az eddigi más itt felmerült problémával sem.
Még jó, hogy nem hallgattam ezt a sok butaságot, ami le lett itt írva a tükröződésről, rosszullétről, lilás feketéről, flickeringről... Így csak megvettem a monitort.
Most már csak a burn in az, ami foglalkoztat. -
4264adam
nagyúr
válasz
MPowerPH
üzenetére
Adott cím és ahogy
deathcrow42 kolléga írja, FW-vel javítható valamelyeset de a technologia miatt előjöhet. Vagy egyszerűen te magad nem látod. 2 címet játszottam ahol láttam ezt:
- Fallout 4 (állandó fényerő ingadozás)
- CP 2077 (betöltő képernyőnél) gameplay közben nem. -
-
MPowerPH
félisten
válasz
4264adam
üzenetére
Nekem eddig be volt nyomva a G.Sync, de nem tűnt fel a flicker, pedig messze nincs 240FPS -em.(tudom, frametime számít...) De akkor megnézem kikapcsolva is.
2 opció van, mert DLSS quality beállítással megvan a 160-170FPS. Szóval a másik az, hogy 160HZ -re rakom a monitort, bár szerintem fölösleges. Ahogy írod, nincs tearing. DLSS 4.5 majd ezt is átírja. -
4264adam
nagyúr
válasz
Dreadloord
üzenetére
Matematikailag van képtörés, gyakorlatilag nem tudod látni és érzékelni a 240Hz Frissítés miatt.
"Elméletileg az elmélet és gyakorlat ugyanaz, gyakorlatilag nem" elv érvényesül.
Ezért VRR Off.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Dreadloord
üzenetére
Dehogynem
-
-
4264adam
nagyúr
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Üdv! Alzához visszaért Az AOC Q27G4SDR, ha esetleg lesz egy felbontott, az az enyém volt. A fólia hiányzik róla egyedül, többi patika, esetleg némi macskaszőr lehet max itt-ott. XD
Azért ment vissza, mert akármit csináltam, vrr flicker volt eléggé (thief első 3 része, de szerintem bármi aminél 200+fps van). Illetve az egyedi gomb az bármire állítottam, nem volt hajlandó egy idő után a dp/hdmi helyett bármit csinálni. Ha esetleg valaki gondolkodna rajta.
-
Grampy
aktív tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Aki OLED-et vesz, annak tisztában kell lenni a hátrányaival, mert azért van, főleg ennyi pénzért, de azért több az előnye, és még mindig a legjobb kijelző technológia az irodai felhasználás kivételével. Mindent fel lehet nagyítani, sokan már úgy tekintenek rá, mint múzeumi tárgyra, amit babusgatni kell. Én is vigyázok a cuccaimra nagyon, de az utóbbi időben lejjebb adtam pld a beégési parámból, arra van a gari. Aki meg QD-t vesz, legyen tisztába vele, hogy igen jobban karcolódik, mint egy WOLED, de cserébe kap pld nagyobb színfényerőt, egyenletesebb szürkét. Ahogy írod, felesleges mikro karcokat keresgélni, normál használat mellett nem látni, főleg, hogy az OLED sötét szobába van tervezve.
-
MPowerPH
félisten
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Benchmarkozás az hobbi, e mellett segít megtalálni a stabil beállítást azért, hogy kicsit spec fölött tudjad használni a pc -d egyes részegységeit, avagy jóval alacsonyabb fogyasztással.
Sérülékenység biztos van, benne van a kézikönyvben. De az OLED tv esetén is leírták. A többi felsorolt dolgot nem értem... De minden embernek más az igénye, más az ingerküszöb. Én a léghűtés hangját nem bírom, nem értem, hogy lehet olyan géppel egy szobában tartózkodni, ahol a VGA -n süvít a léghűtés.
-
ggbuffon1897
őstag
Jo csak par napja az egyik kollega fellengzosen nyomta h mennyire nincs kompromisszum. Holott serulekenyseg, szovegmegjelenitesi problemak, vrr problemak stb, amik azert 200+k felett azert nem annyira jelentektelen dolgok.
De tovabbra is azt mondom - ugy h en amugy a targyaimra vigyazok-, h akinek van ideje mikrokarcokat keresgelni, vagy retteg ettol, az ne vegyen ilyet. (Ahogy vganal is ezt is ezt mondom aki allandoan a benchmarkokat meg a 28 milliofele fps-t kemleli jatek kozben, mert az igazabol nem jatszani akar..)
En tolom a bxnek meg a c2nek sima nyeles portolo "kefe" , aztan monitortisztito mikroszalassal aztan csa. A talpon hamarabb eszreveszem h retkes sajnos (porosodik sajnos a lakas)
-
Grampy
aktív tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Ez csak a QD-OLED-re vonatkozik. Az LG fényes paneljei sokkal ellenállóbbak. Én is csak száraz mikroszálassal törlöm le a port a C5-ről, de az nem "sérül".
-
ggbuffon1897
őstag
Ezek a mikrokarcos kerdes erdekes . Egyik lg oledemen se porogtem ezen, mindketto fenyes. Portorlo mikroszalas torlo aztan csa. Sztem nem kell tulbonyolitani.
Nem vagyok hajlando allandoan mikrokarcokat keresgelni meg himestojaskent szorakozni egy alapvetoen hasznalati targgyal.
Ahogy nagynenem bolcsen mondta: azert van h o szolgaljon ne en ot..
-
-
Csandi
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Itt mosógép volt, 30 fokon, semmi baja.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- DJI mini 3 drón display unit
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- CÉGEK FIGYELEM!! iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - 27% ÁFA-S SZÁMLA Kártyafüggetlen, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

én már csak koca gaminget tolok rajta, Helldivers meg Battlefield, ami néha még pörög

Nem, nem tervezte azt senki sötét szobába, sajnos az OLED ilyen. Ennyit tud.
Skynet258