Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple MacBook
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Gaming notebook topik
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
razor03
aktív tag
Amikor homogén szürke van az oled monitoron sajnos nagyon sok pixel nem jól jeleníti meg ezt a színt, nagyjából 70-80%-os szürkénél lehet látni, hogy "piszkos" a kép, de kissé "csíkos" is.
Image clear és pixel clear napi szinten lefut, mióta megvettem ezt az LG-t ezt tapasztalom. A neten azt olvastam, hogy 50-100 óra után már várható a javulás ez ügyben, de nálam már több mint 100 órát ment a monitor és nem vettem észre hogy jobb lenne.
Bezzeg szomszédnál az AOC OLED nem produkált ilyet, én meg direkt LG-t vettem...
-
Winne
nagyúr
Azon megy a matek, hogy hiába erősebb a gép, ha a nagyobb felbontás miatt nem hajt ki annyi fps-t, ahány Hz-es a monitor, hogy ha 1440P-ben elég az fps és nem ronda, akkor a multi játék menne azon, a single player meg a filmezés meg 4K-ban és akkor inkább venném a 32 colost.
@#3818gyuribácsi88: na valahogy így gondoltam én is, nem tudtam, hogy át tudják e már hidalni azt, hogy ha 1 pixelt nem 1 pixel jelenít meg, akkor ne legyen láthatóan szarabb a kép.
-
Semin
őstag
Tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, mert Viktor kalibrálta a TV-m, és átbezséltnk pár témát amíg a folyamat tartott. BTW remek srác, ajánlom mindenkinek! (Vhiktor)
De pont emiatt nem is értem ezt a kezdeti kalibrálást a boltok részéről
Az egyetlen ok, amiért a bolttal kalibráltatom, az a sávosodás kiszűrése. Elég nehéz úgy szürke értéket belőni ha sávosodik már 30%-nál. Így talán tudok picit csalni a panel lottón, mert biza azért ezen a fronton vannak gondok ahogy olvasom a redditet : [link]Ennyi belefér a megelőzésbe

kép még rosszabb lehet, mint amit a gyárban beállítanak.
Egyedi profil készül (USER) , így egyetlen gombnyomás és vált is vissza a gyárira. -
Grampy
aktív tag
Csandi megelőzött.
Vhiktor, az OLED TV topik gazdája, és az ország egyik legprofibb kalibrátora tudna erről mesélni. OLED-eket, főleg QD-OLED-eket több milliós referencia műszerrel szabad csak, mert az ilyen gyors olcsó kalibrálásokkal a kép még rosszabb lehet, mint amit a gyárban beállítanak. -
Csandi
addikt
Amúgy remélem nem törlek le, de kalibráltatni az első 100 óra után érdemes mert akkor állnak be teljesen a színei a kijelzőnek, és azután is kb. évente újra kell mert elmászik
szóval neked így lehet az első 100 órában máris el fog pontatlanodni.Aminek egyébként 0 jelentősége van ha nem színhelyes munkához kell csak simán használod.
De pont emiatt nem is értem ezt a kezdeti kalibrálást a boltok részéről, kicsit lehúzás/scam.
-
Semin
őstag
Én néztem az IPS miniLED-et, de a nem pixel szintű szabályzás ( Halo‑effekt), a durva fényerő ingadozás (Blooming), és az inkonzisztens zónaátmenetek hamar elvették a kedvem. És persze a feketéje továbbra sem tökéletes, csak "majdnem", ami a gyakorlatban nem az igazi. Azt pedig nagyon sok helyen elfelejtik megemlíteni, hogy durván melegszik.
@koxx:
A Tandem (4‑layer ) OLED pont azért tetszett meg, mert abban 3 dolgoban javult nagyot ami nekem fontos volt:- Olvashatóság
- Fényerő
- TartósságAz RGB pedig még ettől is sokkal jobbnak ígérkezik. Így persze, hogy a régebbi típusok árban csökkennek.
@bárki:
BTW megjött a kalib jegyzőkönyv, beteszem ide hátha valakinek érdekes :
[kép] [kép] [kép] [kép]Ahhoz hogy a beállított értéket tartsa 41-es + -5 fényerő javasolt

HDR-ben kíváncsi vagyok mit gurít
-
-
Grampy
aktív tag
Oázisnál két új AOC a láthatáron, egész jó áron.
-
BF6-ot 2880x2160-ban játszok, PUBG-t 3456x2160-ban, bf-nél látszik hogy nem natív, pubg-nél nem. De ha az a kérdésed, hogy milyen 2560x1440-ben, akkor a válasz az, hogy igen, homályos. Bár én 42 colon játszok, 32 colnál lehet hogy nem annyira észrevehető, kérdés persze milyen messziről nézed.
-
Winne
nagyúr
Sziasztok,
Első kérdéseim: 4K-s monitorral játszik valaki 1440P-n? Látszik, hogy nem natív felbontáson megy ajáték?
-
Ampee1
tag
Sziasztok,
Tapasztalt valaki olyat LG oled monitornál hogy Windows 11 alatt HDR módban időnként megjelenik jobb felül a monitor HDR logoja? Ez talán a kisebb baj, nagyobb hogy időnként ilyenkor egy szürke villanás is lesz a képernyőn (nem mindig). Mondjuk napi 1x 2x csinálja olyan 10+ óra alatt. Displayport kábellel van összekötve a géppel. 2 kábelt is megprobáltam (egyet adtak a monitorhoz, egy másik meg már volt itthon).
-
Semin
őstag
Szia,
az enyém kalibrálása ma lett kész, (oázis) elvileg holnap, vagy pénteken érkezik.
félig matt félig glossy felülettel
Ez teljesen glossy. Tükröződik, nagyon. Lásd a tesztek alul.Nem a beégés lesz a szűk keresztmetszet, hanem az olvashatóság. A javított sajnos nem tökéleteset jelent, és ezt a tesztekben is leírják. pl : [link] [link]
(Csak okt. dec.- teszteket olvass, mert volt FW update és sokminden változott.)Sajnos az, hogy mennyire zavar a betűk körül lévő "udvar" egyéni preferencia.
Ha megérkezik bármit lefotózok neked amit csak szeretnél, de őszintén szólva kétlem, hogy ezt a monitort keresed 8 óra excel/world/böngészés mellé.Ha pedig szeretnél belevágni, erre való a 14 napos visszaküldés. Ez tipikusan egy olyan dolog, amit csak élőben megnézve tudja eldönteni az ember akarja -e vagy nem.
-
Sziasztok,
ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG monitor vásárlásán agyalok, Oázisban már előrendelhető, 250e Ft-ért, ami nekem pont a lélektani határ.
1440p, 27" Tandem WOLED monitor, elvileg javított text clarityvel (de még nem RGB pixel elrendezésű), félig matt félig glossy felülettel, nagyobb fényerővel és közelség érzékelő szenzorral (feketére vált a képernyő, ha senki sem ül előtte), ami nekem nagyon jó ötletnek tűnik a beégés megelőzésében.Amit miatt nem rendeltem még meg, az én felhasználási szokásaim: napi 8 órát melózok, Word, Excel és főleg Power BI és utána gaming, filmezés, web browsing. A tálcát el tudom tüntetni, de még mindig félek a beégéstől.
A tandem oled elvileg ebben is segít, kevésbé vannak a ledek maxon járatva és elvileg 60%-kal tartósabbak ebben a szendvics technológiában (plusz a fogyasztás is alacsonyabb), de a beégés így is lehetséges.Kell ettől nagyon tartanom és felejtős ez így nekem, vagy érdemes belevágnom?
Már megnéztem a 21 hónapos, beégéses tesztelős videót YT-on, amit a Milyen monitort vegyek? topikban ajánlottak, csak gondoltam itt is meghallgatom a tapasztaltak véleményét ezzel kapcsolatban, remélem nem baj.
-
kerepesig
tag
válasz
Natus03
üzenetére
Tökre nem értek hozzá, saját tapasztalat. Próbálj ki 27 és 32" méretben is monitort. Én 32" 1440p-n vagyok, mert én nem vettem észre különbséget (bár nem is oled).
Szerintem szubjektív a PPI észlelése, akinek képes feldolgozni az agya a nagyobb pixelsűrűséget annak biztosan más dimenzió. -
Csandi
addikt
Sztem a 32-nek túl közeli lehet a 60cm. Nem tudom, csak topp, nem volt még.
A 27 nekem viszont 40 centire van. Nagyon vicces, pont nemrég felraktam karra de azóta nem aimlaboztam, előtte utoljára meg kb. novemberben, felraktam karra, közelebb került vagy 10-20 centivel a monitor, 2 hó kihagyás után belépek aimlabozni és volt amiben ELSŐRE saját rekordot lőttem. Nagyon sokat számít, hogy közelebb van

-
válasz
deathcrow42
üzenetére
"De már azt is tudom/sejtem, hogy ha most visszamennék 27”-re, akkor meg sokszor hiányolnám a 32” extra képernyőt."
Ezt nagyon egyénfüggő, nekem volt 24-27-32-34 colos monitorjaim, most 27 colos van előtte 32 col volt, nem tudtam megszokni, annyira magas, nekem a 34 colos Ultrawide is jobb volt, számomra a magassága nagyon zavaró, és nem lehetett csak szemmel, fejmozgás is kellett, játékoknál nem volt jó, pedig kb.. 60cm-ről néztem. -
-
weri
senior tag
Ha valakinek veletlen MSI MAG 273qp qd-oled X24 van, jott uj firmware tegnap.
[link]
-
Csandi
addikt
válasz
Natus03
üzenetére
Mindkettővel a technológia krémjét vennéd, nem tudsz mellényúlni. Döntsön az, hogy mikkel játszol. 50-50% akkor dobj fel egy érmét, de ha mondjuk legalább 60-40 ilyen apex, valorant, destiny, overwatch, finals stb. játék (ahol ezek a 60) akkor SZERINTEM a 27-es, ha meg 60-40 legalább inkább story gamek, coop gamek, látvány gamek akkor a 32.
-
Natus03
friss újonc
Köszi szépen mindenkinek!
Végül vagy a XG32UCWMG vagy a MPG 272URX lesz amit választani fogok, de inkább még előtte 1-2 napot alszok rá. -
jimpo
senior tag
válasz
Natus03
üzenetére
Röviden... Ha kompetitívebb, jobban odafigyelősebb játékokkal játszol akkor 27" 4K
Hátradőlős, lazulósabb, sztorizósabb single címek esetén inkább 32" 4KFilmezni, sorozatot nézni is jobb a nagyobb. Főleg ha nincs TV külön...
Munka esetén is jobb lehet a nagyobb méret.A szövegmegjelenítésen, szerintem kár pattogni 32" 4k vs 27" 4k esetén. Fényévekkel jobb mindkettő, mint a 27" 1440p
A modellben segíteni nem tudok.

27" 1440p felbontásra ragadtam, szerintem jó pár évig.

-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Napelem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Battlefield 6
- Jövedelem
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fülbemászó belépővel készül a ChatGPT a hardverpiacon
- További aktív témák...
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- iPhone 13 mini 128GB 100%(1év Garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3918
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
szóval neked így lehet az első 100 órában máris el fog pontatlanodni.

Skynet258