Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- A cégvezetők látják az AI költségeit, csak azt nem hogyan lesz ebből haszon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- UHD filmek lejátszása
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
maglet2003
üzenetére
Hát (szerintem) katarzis nem lesz, de valamivel jobb lesz a kép.
Lépd meg, nem vesztesz semmit, rosszabb 100% nem lesz.
Tényleg nagyon olcsók már az oled monitorok (még az egy évvel ezelőtti árakhoz képest is), enni nem kér, hajrá! -
maglet2003
friss újonc
Kifejezetten gaming miatt vettem volna meg, mert a nagyobb felbontásnak azonos méret mellett javítania kéne a játékokban max grafikán is jelen lévő aliasing-on, ami nekem nagyon sokszor annyira zavaró, hogy egyszerűen nem tudok a játékra figyelni tőle, ezért sokszor több hétvégére is félbe hagyok egy játékot. A baj biztos velem van, mert nem hiszem, hogy ez olyan sok embernek ennyire zavaró lenne. Azt vettem észre, hogyha DSR2,25-ös downscaling-et használok, akkor nekem ezzel a gondommal az sokat segít. Mivel így a gpu egyébként is 3840x2160 felbontásban futtatja a dolgokat, ezért szerintem már lehetne (feltételes módban) értelme lecserélni a monitort is egy olyanra aminak 4k a felbontása. A dillemám csak az, hogy a véleményeket amit találtam arról, hogy megéri-e 2160p natívra váltani 1440 2,25 supersampling-ről, az nem csak, hogy kevés a vélemények számát illetően, de a legtöbb vélemény egyenesen egymásnak a teljes ellentétje és a tábor akik szerint megéri lecserélni a monitort szinte ugyan akkora, mint az a tábor akik pedig azt állítják, hogy ez csak pénzkidobás, mert minimális a látható különbség egy supersampling-ozott 1440p és egy natív 2160p között.
-
Årpi
őstag
válasz
Fehercsoki
üzenetére
ZDR fényereje a mérések alapján gyengébb azért, mint amit pl. 200k környékén kapni, de ha meg tudsz vele barátkozni / nem kell több, akkor szerintem az sem egy rossz vétel annyiért, kérdés, hogy HDR tartalmaknál mennyire jön ki ez még. Nálam most volt a nagytesó, az AOC AGON Q27G4SDR, ami 200 körül megy, teljesen meg voltam vele elégedve, bár én nagyon szeretem a saját Philips Evnia 27M2N8500 monitoromat is, valószínűleg még vezérlői szinten is ugyan az a panel van mindkettőben, hiszen az anyagcég is azonos.
-
Fehercsoki
aktív tag
Melyik most a legolcsóbb OLED monitor ami nyugodtan vehető? Eddig egy LG 42C3-at használtam, de másik szobába került, így kell egy dedikált monitor. Alapvetően ez sem rendelkezett túl nagy fényerővel, minden is tükröződött róla, szóval általában lehúzott redőnnyel használtam, így nem szükséges nagyon nagy fényerő. Az AOC Q27G4ZDR 153k most, nyugodtan vehető, vagy érdemes ráfizetni még egy kicsit?
-
-
Hanok
senior tag
Nekem [GIGABYTE MO27U2] van ha esetleg a pénz számít. Én nagyon meg vagyok vele elégedve, gyönyörű a képe, és szép minimalista a design. 270-300 környékén szerintem nagyon jó vétel 27" 4k-ra.
-
FLx
addikt
válasz
maglet2003
üzenetére
Eg es fold a kulonbseg a PPI miatt. WOLED vs. QD-OLED egyeni preferencia inkabb.
-
válasz
maglet2003
üzenetére
Sokkal élesebb, pláne windows-ba vagy fotóknál, épp a minap néztem egymás mellett a kettőt...de játékoknál nem annyira észrevehető, ha csak játszol, akkor nem éri meg....arról nem is beszélve, hogy ahol eddig volt 100fps-ed az 5080-al, ott most lesz 40.
Vagy lejjebb csavarod a grafikát, de azt meg ki akarja egy 5-600 ezres gpu-val. -
maglet2003
friss újonc
Sziasztok!
Már egy ideje egy 27 colos 1440p LG W-OLED (27gr95qe-b) monitort használok, viszont az elmúlt napokban azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy lecserélném egy 27 colos 2160p ASUS QD-OLED monitorra (pg27ucdm) most hogy lecseréltem a GPU-m egy 5080-ra. Szerintetek megéri 2k-ról 4k-ra váltani ha a két monitor mérete ugyanaz? Sokat olvasom, hogy nagyon sokan a PPI miatt igen is ajánlják ezt az ugrást, viszont én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy 27 col-os 1440p képénél tényleges mennyivel tűnne jobbnak a szemnek egy 2160p képe. Illetve szerintetek megéri-e egy w-oled-ről qd-oled-re váltani feltéve, hogy amikor a monitort főleg használom akkora már lement a Nap? Egyesek szerint jobb színe van, viszont más vélemények alapján amiket olvastam ezek a színek ténylegesen nem "jobbak" hanem inkább túlszaturáltak. Gondolkoztam még egy MSI 322URX-en is, viszont arra jutottam, hogy attól függetlenül, hogy még sohasem ültem egy 32 col-os monitor előtt, szerintem nekem a 27 col bőségesen elég abból kiindulva, hogy úgy érzem a 27 col pont jól tölti ki a látóteremet. -
FLx
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Igen 3.gen WOLED. A szinek elenkebbek a QD-OLED-en, de nyilvan nem nagysagrendekkel jobb. Ha csak filmre, jatekra kellene, akkor QD-t vettem volna megint, mert alapvetoen szeretem a QD-t, de nekem most fontosabb volt a text clarity, illetve, hogy nappal ne legyen lilas a fekete. A tukrozodes engem nem zavar egyaltalan, a laptop kijelzoim is mind glossy-k 15 eve. Jobban zavarna a matt tukrozodesmentes bevonat. Nem tudom neked mi szamit rossznak a uniformity-t illetoen, nekem ez boven okes.
-
FLx
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Nekem van itthon tobb OLED TV es monitor is, mindenfele panelekkel. Most vettem egy WOLED paneles XG32UCWMG-t es nem bantam meg. Hasznaltam elotte QD-OLED-et is es a TV-m most is az, de a szovegek olvashatosaga szerintem a WOLED-en jobb a kicsit szokvanyosabb pixel layout miatt. Ezert nem veszek mar matt kijelzot sem, az is jelentosen rontja az elesseget.
-
válasz
Dreadloord
üzenetére
Ez egy feltételezés.
-
iszoke
senior tag
válasz
Dreadloord
üzenetére
És a 150-200 még az alsó határ OLED monitornál, csúcskategóriás modellekért háromszor annyit is elkérhetnek még. Mondjuk ez igaz az LCD típusokra is, illetve ahogy fejlődik, az OLED is olcsóbbá válik. Két éve még sokkal durvább összegeket kértek egyért.
-
Dreadloord
senior tag
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Nos, átolvastam az ÖSSZES hszt ebből a topikból, és a következőket szűrtem le (kérdéseimre válaszok):
-Aki 1/2/3. gen w-oled után használt qd-t, többé nem akart w-oledet.
-A4. gen tandem oledes cuccokkal van, aki megszívta, mert "grey banding/koszos szürke" volt náluk, nem múlt el, volt, aki visszavitte emiatt. Szóval lottó.
-QD "Panel dimming" nem nagyon fordult elő (#4172 kivétel hackeeeee) , többség kis fényerővel használja, néhányan nem is használnak hdr-t, vagy közepes fényerővel max.
-Eleinte samsung volt a befutó, aztán philips 360hz, előbbi az egyetlen matt qd. Aki matt qd samsungot használt, azt mondta, nagyon jó, világosban valóban nincs fekete, de nem baj, majd kipróbált egy anti reflection(glossy) oledet, és maradt annál, mert jobbnak látta/tetszett a többségnek.
Úgy tűnik (rengeteg teszt/egyéb kutatás alapján), hogy:
-vagy választok egy true black hdr 400 hdr gd-t glossyval és reménykedek, hogy nappal is tudok rajta dolgozni/játszani lilás világos fekete nélkül és főleg tükörképek nélkül
-vagy veszek matt samsungot, de nagyon panaszkodtak a matt+gd opkozta lilás világos feketékre
-vagy bepróbálok egy 4. genes matt giga tandemet, kevesebb színfényerővel, bizonyos eséllyel ótvar egyenetlen csíkos szürkével, de nappali fényben is sötétebb feketével és tükröződésmentes kijelzővel.
Előbbi árban és képminőségben is jobbnak tűnik/kevésbé kockázatos, utóbbi ha nem lenne a szürke csíkozás 1. opció lenne.
Alszok rá párat, márciusig még van néhány nap és igazából semmi kényszerem a cserére, csak megláttam, hogy 200k alatt is van oled
-
hackeeeee
Jómunkásember
Illetve, nekem ehhez szintén tv szinten van viszonyítási alapom, az 55" CX oledet cirka 5 évig használtuk, vegyes használatban, SDR/HDR/Vision, volt rajta konzol is párszor, és én nem vettem észre, hogy csökkent volna a fényerő..
@Csandi: Persze ezért is mondtam, h ez csak lábjegyzet, és csak h a technológia már elvileg megvan.
Illetve van 3/5 év gar manapság..
-
válasz
ReSeTer
üzenetére
10 év az IT szegmensben? ugyanmár. A legöregebb komponens a gépemben a táp volt (5 éves) de most cseréltem le. Nem is emlékszem mikor használtam monitort 3 évnél tovább. Ha végítéletig akarsz használni egy monitort akkor vegyél eizo crt-t. (csak ez kb olyan lenne mint az iphone-ok és samsungok korában venni egy nyomógombos butafont)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Elvileg ott lesz a Micro RGB, amiből már van tv, és elvileg az versenybe száll az oleddel, elvileg majd talán jobb is lehet majd nála, vagyis ilyen pletykák mennek, de nem láttam még microRGB tv-t. Illetve azt sem tudom, hogy abból lesz-e egyáltalán monitor. De ez mondhatni off ilyen szempontból, szal sry. A miniled pedig mondhatni VA, azért nehéz összehasonlítani az oleddel.
-
Csandi
addikt
válasz
ReSeTer
üzenetére
MiniLED OLED-hez képest még mindig bloomos, nekem nem tetszik.
Egyik OLED tulajt sem érdekli szerintem, hogy 10 év múlva milyen állapotban lesz, gari idő lejárta előtt cseréli a többség..
Beégésre ott a gari am, én nem foglalkozom vele, tálca elrejtve azt annyi. Nem izgulunk rajta.
Meg az OLED pixel responsa is a leggyorsabb, ha ez szempont valakinél (nálam pl. igen)
Egyébként meg ez a fényerő kérdés, TV-nél meg HDR tartalomnál még megértem, de a 27 colos monitort 40cm-ről nézem, HDR-t nem is használok rajta, felén van kb. a fényerő. Eleve lesötétített szobában a legjobb a képe, akkor meg hova a nagy fényerő

-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Azon gondolkoztam, hogy miért OLED-et akar mindenki?
Mennyire igaz az, hogy 10 éven belül 50% fényerőt is veszthet egy kijelző? Beégés még mindig téma az újabb modellek esetén is.Miért nem MiniLED full Array dimming zone-nal?
Reddit-en látom, hogy hasonlítgatják fényképeken a kontraszt arányt NORMÁL IPS-el, de legtöbbjük full fényerőn van fényképezve...senki se használja úgy a kijelzőt. Visszatekerve normál értékekre meg elhanyagolható különbség van, amit tartalomfogyasztás közben nem valószínű, hogy mindenki észrevesz, de helyette nem kell izgulni azon, hogy HDR tartalmaknál vajon beég-e a LED, vagy 2 év múlva már csak 80%-os fényereje lesz.Vélemény?
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Van olyan QD oled wqhd 1440p monitor, ami aránylag friss, qd és tényleg matt? Csomó "anti reflection" monitor valójában glossy, ahogy utánanézek szépen sorban mindnek. Samsung új 500hz-ről tudok, de az nekem kicsit overkill. Giga MO27Q2 jó lenne, de tesztben azt is glossynak említik...
-
Csandi
addikt
Ja de azt csak full hd-ban tudja. Akkor már inkább 500hz-es 1440p QD, vagy 540hz-es 1440p WOLED. Versenyezni már nem versenyzek csak high rank. De elég a 240hz is, azzal is megvan a legmagasabb rank akármi FPS-ben meg a top 0.1% aimlabban
4K meg szép, 27 colon a PPI-vel meg pláne.Hát az 5090 topikban elég sokan vagyunk

-
Csandi
addikt
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Azt nem tudom, de PG27UCDM volt a kérdés, nekem is az van, annál drágább 16:9 QD-OLED monitort meg nem igazán találni

(és akkor most valaki belinkel valami studio grading monitort amit nem ismerek és 10 millió forint
)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- EAFC 26
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gyúrósok ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- iPhone topik
- Kigolyózta magát a Netflix a Warner-csatából
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Vision OC RTX 3080 10GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook és Getac S410 6-11.gen gar.
- Dell Latitude 3420 - i5 1135G7 ,16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., számla, 6 hó gar
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
- MikroTik / hálózati eszközök több típus, készletről
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
...de a nagy átlag nem így játszik.
milliós VGA-val is.
Amúgy a versenyszerű játékhoz pont a WOLED lenne jobb, mivel több modell is rendelkezik dual móddal.
Skynet258