Hirdetés
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Swaggering78
újonc
válasz
4264adam #2028 üzenetére
Köszi hogy bebizonyítottad nekem van igazam.
És igen, aoc monitornál nincsen semmilyen oled védelem bekapcsolva gyárilag! Ha úgy használja az ember ahogy gyárilag be van állítva az nem a legjobb dolog. Van ám olyan ember is aki munkára is használja a gépét és 8-16 órákat dolgozik pl otthon, programoz pl. És ha nem néz utána hogy a védelmeket be kell kapcsolni, dark win téma és tálca elrejtés ajánlott, 50% fényerőn használni nem árt stb akkor könnyen előfordulhat hogy a vártnál korábban beég a kijelzője.
-
szasanyi
félisten
Ezzel a típussal van-e tapasztalat?
-
-
Skynet258
Topikgazda
Ez most tökre off topik csak megkérdezem, mert kíváncsi vagyok igazából magamra; ezt a szöveget AI írta igaz? Mármint tökre olyan az egész, plusz eddig sok szót helytelenül írtál, ebben (a második bekezdéstől legalábbis) minden helyes, sok az adat, és teljesen eltérő a szöveg stílusa attól, mint amit eddig a topikban írtál. "Alcím" ikonnal (Tesztek és tapasztalatok 🧪) ami szintén a ChatGPT mániája amennyire észrevettem, bár itt inkább Copilot-ra gyanakszom.
Tényleg semmi offense nincs ebben, csak érdekel, hogy jól látom-e.A prompt meg kb az lehetett, hogy "mennyi idő alatt ég be az OLED panel"?
-
4264adam
veterán
Ahogy Garsza
kolléga is írta:
Nem meghatározható exact szám. Általában üzemórát írnak ameddig nem kell semminek megjelennie, de az Organikus led folyamatosan degradálódik, ennek a mértéke egyénileg és felhasználástól függően változik.
Amit Swaggering78
írt nem valós, 3 év burn in garancia van szinte minden márkán. Amit a Hardware Unboxed pedig csinál, hogy minden védelem kikapcsolva és napi 10-12 órában használják megállás nélkül --> legrosszabb forgatókönyv felhasználás alapján direkt azért, hogy a beégést vizsgálják. Lassan másfél évnél tartanak és a 6. hónapban kezdődött egy nagyon halvány szürke képnél látható enyhe beégés de "beégés". Napi felhasználásban más színekkel szinte nem is észrevehető.
Szóval nem tudni kinek hol jelentkezik. Pont mint bármely használati tárgy valakinél a szalonos autó még garancia idő alatt is a szervízben van és motorcserés tud lenni másnál pedig 20 év után sem.
Ugyanígy az LCD monitor is tönkre mehet csak ott nem beégés van, de szintén elszállhat a vezérlő elektronika, háttérvilágitás, sérülhet a fényáteresztő rétege, az elektromos hatásra rendeződő folyadékkristály szerkezet és sokaknál a tápegység szokta megadni magát.Amit tehetsz:
- Nem használod max fényerőn. Meg úgy általában minek is használnád amikor 50-80cm-re ülsz tőle. HDR modot ne soroljuk ide mert az metaadat, nem mindig maxon mennek a pixelek.
- hagyod standby mode pixel refresht hagy csináljon amikor csinál.
- nem kapcsolod ki a beépített védelmeket.A mai OLED védelem már eléggé kiforrott és ritkább a beégés garancia idő alatt "3év" de ha van, cseréli szinte minden gyártó, még a Samsung is.
És szintén vannak akik a mai napig 2018-2019 LG OLED B6 TV-t használnak a nappaliba beégés nélkül de mondjuk 5-10 halott pixellel a széleken.
-
Garsza
veterán
válasz
Swaggering78 #2025 üzenetére
Azért gondolom az, hogy mennyi idő alatt ég be azt inkáb üzemóra alapján és használati körülmények alapján kéne meghatározni. Az hogy 3 év az nem sokat mond. Van aki 10-12 órát használja naponta nmvan aki hetente használja ennyit.
Egy QD-OLED monitor beégésének időtartama nem egy fix szám, mivel ez a használati szokásoktól, a beállításoktól és a panelbe épített védelmi mechanizmusoktól függ. A QD-OLED technológia érzékeny a statikus, vagyis hosszú ideig változatlanul megjelenített képelemekre, mint például a felhasználói felületek (HUD-ok), a logók vagy az operációs rendszer tálcája.
Tesztek és tapasztalatok 🧪
Független tesztek és felhasználói beszámolók alapján, normál, vegyes használat mellett (játék, filmezés, munka) a mai QD-OLED monitorok akár 2000-3000 üzemóra után is mutathatnak enyhe beégési nyomokat, ha folyamatosan ugyanazokat a statikus elemeket jelenítik meg. Egy extrém, "worst-case scenario" tesztben, ahol szándékosan statikus képekkel próbálták beégetni a panelt, 3800 óra után már látható volt a beégés, de ez még mindig alig észrevehető volt, és csak bizonyos szürke árnyalatokon vált igazán láthatóvá. A QD-OLED panelek élettartamát a gyártók általában 50 000-80 000 órára becsülik, ami 100 nites fényerő mellett akár 5-9 év folyamatos működést jelenthet. -
Swaggering78
újonc
-
Garsza
veterán
Most olvasom a webshop oldalán ahol a monitorom vettem. Hogy Advanced excheange Care garancia van rá. Ha tönkremegy akár egy hibás pixelt találok másnap küldik a cseremonitort. Ez mennyire lehet valós?
-
Mennyi idő alatt égnek be amúgy ezek a monitorok?
-
bigrock
addikt
Sziasztok,
Munkára (Office, CorelDraw, Autocad, Photoshop) javasoljátok az OLED technikát?
Egy Zenbook-om volt korábban, amit eladtam, annak nagyon szép képe volt, nem tudom eldönteni, hogy IPS, VA, vagy OLED legyen az asztali monitor utód. -
emiki6
veterán
- használd minél alacsonyabb fényerőn, tehat jobb kicsit sötétíteni a szobán és ahhoz belőni.Minél magasabb a fényerő, annál gyorsabban ég be, 60% már biztos "laza", 80 még valszeg oké, ha játszol pár órát és vilagos a szoba.
- full sötétben valami fény (kislámpa v ha van ambiglow). Ez inkább szemkímélés.
- alkalmazásokat érdemes dark módban használni (főleg, hogy jó a kontraszt).
- a tálcát elrejtheted, ha akarod, nekem kényelmetlen volt elrejtve használni.
- állítsd a képernyővédő feltűnését néhány percre.
- állíts be parancsikont és gyorsbillentyűt a képernyővédő bekapcsolásához, hogyha elmész a géptől gombnyomasra tudd aktiválni. (Ha szeretnéd).
- minden másra ott vannak a beépített oled care feature-ök (pixel orbiting, időszakos pixel refresh és hasonlók). -
Skynet258
Topikgazda
Gyakorlatilag minden OLED monitorban van beégés elleni védelem, az eltérés az, hogy mennyire tudod ezeket ki/bekapcsolni. Van akit zavar a pixel mozgatás, kikapcsolja. Van akit a sarkokban sötétítés, kikapcsolja. Persze ezekkel mind mind növeli a beégés kockázatát a felhasználó, de a döntés az övé. A te monitorod esetében ezek a funkciók automatizálva és úgymond rejtve vannak, manuálisan tudsz pixel refresh-t csinálni és ennyi, de legalább foglalkoznod sem kell vele - ettől még a védelem működik, csak nem tudsz belenyúlni.
Ezt a konkrét monitort én sem tudtam, powered by InternetÉrdemes azért több forrásból is utánajárni ettől függetlenül (akár a manual alapján), ezt már meghagyom neked.
Heti 20 óra szerintem semmi (nálam ez napi 15, abból cirka 8 munka), szóval különösebben nem aggódnék a helyedben.
-
Garsza
veterán
Tegnap tulajdonosa lettem egy AW3425DW monitornak.
Az volna a kérdésem, hogy mik azok a tendők amiket meg kell tenni a minél hosszabb élttartam és beégés elkerülése érdekében? Heti kb. 20ó hasznáéom a gépem 80% -ban játékra.
Olvastam itt olyan dologról hogy pixel refresh és hogy van olyan monitor ahol ezt manuálisan kell csinálni van olyan ahol automatikus. Ezt hogy tudom kideríteni én monitoromnál megy e automatikusan? -
Skynet258
Topikgazda
válasz
Stormrider #2007 üzenetére
Emlékeim szerint mindig is volt egy ilyen AMD bug sajnos ami több monitornál / bizonyos együttállásoknál jelentkezett.
CRU programot írnak több helyen, hogy azzal custom profilt összerakva meg lehet oldani a dolgot, lehet érdemes ránézni.
-
Stormrider
tag
Sziasztok!
Használ még valaki g6 /360 Hz/ monitort Amd vga-val? Nekem ha 360 Hz-re rakom akkor a Vram fullon megy nem veszi vissza! Ha 240Hz-re rakom akkor 909 Hz-re veszi csak vissza. Most raktam fel a uj drivert azzal is ez van. Most ugyan 2 monitor van de egyel is ez volt. Mi akad be hogy nem veszi vissza rendesen mikor semmit nem csinálok a géppel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Be Quiet! Pure Rock Pro 3 univerzális CPU hűtő (3év gari van rá 1x volt ki probálva )
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest