Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t_a_m_a_s
addikt
Sziasztok,
ezzel az obival kapcsolatosan lenne szükségem némi tapasztalatra, ha van valakinek:
Tamron AF 11-18mm 1:4,5-5,6 (IF) 77mm Aspherical LD DiII SP
köszi előre is.
-
Szten Márs
nagyúr
Határozottan szokták szeretni ezt az objektívet. Használható makróképesség, kifejezetten jó gyújtótáv-átfogás, jó kezdő fényerő, a képminőségére sem szokott panasz lenni, viszont az építési minőségére némileg igen, hajlamos a zoom creepingre. Egy dolgot azonban tarts szem előtt: a 18-55-ös Canon kitobi IS-es verziójával lesz képstabilizátorod, ezzel a Sigmával viszont nem. Nem mondom, hogy mindenkinek/mindig fontos feature ez, és azt sem, hogy jobb, mint a nagyobb és hasznosabb átfogás, jobb fényerő és jobb makróképességek, csupán ez is egy szempont a sok közül, de mképpen szempont.
-
1010
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
-
1010
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
koszi
nem ertek az obikhoz
,akkor marad az,jo lesz az 50k plusz ha telet akarok majd venni[ Módosította: Foglalt név ]
-
1010
őstag
nem tudom most hogy sigmat erdemes venni vagy legyek markahu

es vegyek canont 50k ig?a 18-55nel van jobb sigmaban 50k ig?vajon
vagy tamron -
eastsider
nagyúr
Végülis megvettem a 35/1.8-as Nikkort. és nem bántam meg
nagyon bejön
képek flikkeren.
építési minőség se mindegy, főleg kitobihoz képest
a következő valami tele leszköszi midnenkinek, aki segített a döntésben

-
Matrixuser
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Árazással kapcsolatban lenne egy kérdésem: mennyi lehet most egy Olympus Zuiko Digital ED 40-150 mm f/4.0-5.6 objektív (kitből kivett, vadonatúj, garanciás) reális piaci ára?
Kösz a segítséget! -
ottkar
addikt
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Agent87
üzenetére
Jelzi igen. De Pentaxra az összes AF-es objektív megy AF-estől. Valóban, a Pentax kínálatából hiányzik az olcsó AF-es fix, cserében olyan verhetetlen minőségű fixek vannak, amelyek élessége kettévágja a szemet
Az áruk is ennek megfelelő... sajna. Szóval ha olcsón akarsz fiexet, akkor maradnak a régi manuálisok. -
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
k100dm van de majd váltok k10d-re utána jöhet a fix.
attól hogy nem AF-es az élességet még jelzi a váz ügye? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Agent87
üzenetére
Ja, hogy neked is AF motor nélküli géped van? Az nagyon nem egyenlő azzal, hogy AF nélküli egy objektív, AF motor nélküli esetleg, de AF-es, csak azt a butított váz nem képes hazsnálni.
De csak ugyanazt tudom mondani, mint fentebb: nyújtanak olyan képminőséget, ami miatt megérik az árukat.
-
Agent87
aktív tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
nos használtan AF nélkül persze találok valszeg olyat is fogok venni de újonnan én 80 alatt még nem láttam 50mm környékbeli fixet.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Agent87
üzenetére
A fix objektívek többsége brutálisan jó képminőségű, úgyhogy alighanem megérik az árukat. De nem látom a problémádat, vannak kifejezetten nagyon olcsó fixek, már ott is remek képminőséggel, és vannak kifejezetten nagyon drága fixek is, persze, ahol a felépítési minőség is már más kategória, a képminőség meg brutális. Meg vannak a kettő közöttiek is. Pont úgy, mint a zoomobiknál.
-
Agent87
aktív tag
amúgy mér ilyen ba**ott drágák ezek a fix obik? nem is a telék. az ember azt gondolná hogy ha nem zoom-os akkor felépítésében csak egyszerűbb lehet tehát olcsó is tud lenni de ezek szerint nem.
-
1010
őstag
aaaaa
uristenakkor asszem 1,6kell szoroznom,akkor kell vennem egy halszem elotet is majd,tuti fog kelleni ha nem veszek,igy szokott lenni
koszi
-
1010
őstag
canon nal mennyi a szorzo?
1,5 vagy nevlegst kell hagyni
28mm az tuti van vagy 35 igazabol -
ballington
addikt
hát nem sokat látni eladót, legalábbis sony/minolta bajonettest...csupán ezt az 1-et találtam eddig.
esetleg más alternatíva? bár a dyxum-on rákerestem ilyen/hasonló zoom tartományú és APS-C re tervezett obikra, ezt dobta ki, ami még számomra megfizethető árúesetleg mikre kell odafigyelni használt obiknál?
-
rumos14
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
nem akartam közvetlen hirdetést linkelni, de erre gondoltam.
amúgy múlt héten nekem is volt egy eladó, tök. állapotban, közel 3 év garival, ennyiért, de már elkelt.
ha marad még zsé, a Beercan ettől függetlenül jó "kis" tele.szerk: amit Scooby írt itt felettem, az megszívlelendő

-
eastsider
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
figyelj a használt példányokra... sigmából sok a hibás....
én megrendeltem a 35/1.8-at

-
ballington
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
találtam egy sigma 18-70-et a kitobi helyett
dyxum-on jókat írtak róla
lehet akkor inkább ilyen, jobban kihasználnám ezt mint a 70-210-et
-
majom2
senior tag
válasz
ballington
üzenetére
ezekre a témákra nem tele kell, hanem nagylátó vagy egy jó alap zoom. de inkább nagylátó. családhoz meg 2.8-as alap zoom, vagy fix. szerintem.
-
rumos14
nagyúr
válasz
ballington
üzenetére
nem ismerem behatóan azt a Tamron obit, de abban egész biztos vagyok, hogy a Beercan minden tekintetben lényegesen jobb nála, persze ennek megvan az az ára, hogy nagyobb, nehezebb. a használtpiaci árához képest (~40-45e ft) a Beercan egy igen jó obi, a fényereje is jobb, mint az olcsó zoomok közti szokásos f4.5-5.6.
ugyanakkor én a kitobit is lecserélném, pl. egy Sigma 17-70-re, az új kitobit leszámítva az a következő lépés hasonló zoom tartományban. természetfotózásnál számomra a 17-70 tartomány sokkal fontosabb mint egy tele. -
ballington
addikt
kicsit gondolkodtam, inkább természetet szoktam fotózni, mint portrét. Tehát városok, erdők, vízesések, stb. fotózása...ehhez keresek egy jobb fényerejű de nem annyira drága obit. Néha szoktam embereket is. pl. itthon egy családi rendezvényt.
illetve szeretek makrózni is, de ez már gondolom már kérdéstudom ez így kicsit egy sok
szóval amim van: sony 18-70 kitobi + amit fentebb linkeltem Tamon
-
ballington
addikt
hello
van egy Tamron 80-210-em
ez helyett szerintetek érdemes lenne egy Beercan 70-210 F4-et venni egy A200-ra?
mennyivel lenne jobb a Beercan? -
majom2
senior tag
válasz
eastsider
üzenetére
igen, én ezt csinálnám, de ez nyilván nagyon szubjektív. a fixnek általában jobb rajzolata van és az 1.8-as még mindig kb egy Fé-el jobb, viszont a zoom meg nagyon praktikus. alma - körte. még egy érv a zoom mellett: hogy ha megveszed, akkor eladhatod a kitobit - és lehet az árából fixet venni

-
pdave
aktív tag
Sziasztok
Van nekem egy 80-200 f2.8 Minolta obim. Ahhoz, hogy normális képet csináljak vele, min 1, de gyakran 2 fé-vel lejjebb kell vennem, különben szénné ég a kép.
Ez normális? Illetve másnak hasonló tapasztalata ilyen optikáknál, csak más márkájúnál (de Minolta bajonettel)?
Igazából ez nem egy nagy probléma, csak kíváncsi vagyok rá, hogy ez így normális-e.
Más optikáknál nem tapasztaltam ezt, tehát elvileg nem a váz az oka. -
majom2
senior tag
válasz
eastsider
üzenetére
de ha mondjuk csak a felét szeretném rászánni?
akkor irány a használtpiac, és ezt a fixekre is mondhatnám. ezeket a 2.8-asokat 70-80 körül meg lehet szerezni. én mindenképpen a zoom-ot cserélném egy sokkal jobb zoom-ra, de ez tényleg izlés kérdése. én amikor lecseréltem az kitobimat egy 2.8-asra, egy dolgot bántam csak meg piszkosul: hogy nem sokkal előbb tettem ezt meg

-
eastsider
nagyúr
utánanéztem. 110k körül vannak újan
de ha mondjuk csak a felét szeretném rászánni?
ha úgy veszem, hogy kitobi mellé a 35/1.8-at...?
vagy ennyire nem érdemes fixet venni?
mondjuk a vita onnan alakult, hogy írtam, hogy a kitobit felváltaná...
mondjuk vonz a fixezés
ennyiért vehetnék már 50/1.4-et is, de az megint más... -
kiskatz
tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Ezeket nézegettem használtan:
Sigma DC 18-200 mm 1:3,5-6,3
Tamron AF 18-200 XR
-
-
majom2
senior tag
válasz
kiskatz
üzenetére
ennyi pénzért szinte semmit nem fogsz kapni. esetleg egy 50/1.8-as fix ami megérheti, csak kérdés h ki tudnád-e használni.
először is az igényeidet kéne világosabban megfogalmaznod. nincs olyan lencse a világon amivel "mindent lehet fotózni". végig kell gondolnod mi szokott a leggyakrabban zavarni a kitobi használatakor.
-
kiskatz
tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Ártartománynál főleg a használt obik jöhetnek számításba olyan 30.000 Ft-ig.
Mindent fotóznék de egyenlőre amatőr szinten. -
-
eastsider
nagyúr
szerintetek mivel döntök jobban?
egy új 35/1.8-as AF-S nikkorral 50k körül. leváltaná a kitobit, jobb minőségű általános fotók (erre hajlok)
vagy egy tamron 90/2.8 használt makróval (aginor hirdet egyet) (ez 85k körül)
nincs vele AF, de nembaj...makró ugye
term előtte kipróbálnám a makrózás világát
így az általános fotóim maradnának ugyan oylan minőségűek, mint most, viszont tudnék makrózni..
szerintetek?
én a 35/1.8 felé hajlok... -
kiskatz
tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy obit Canon 350d gépemre mivel most csak a kitobi van hozzá.
Mit tudnátok ajánlani? Most megyek majd nyaralni és szeretnék pár szép képet csinálni.
-
donzoli
aktív tag
"és mikor kell a 250-300mm portréra akkor előveszem a telét"
Azért az hozzátartozik, hogy egy ilyen telétől sokat ne várj!
Az meg elég kiábrándító, ha a portré képe legjobb esetben is egy festményhez hasonlít..
ha nincs meg a keret inkább vegyél 50 1.8-at az olcsó és minőséget kapsz.. persze ha szakadék van előtted vagy mögötted akkor oda a gyalogzúm lehetősége, vagy csak nagyobb a kihívás
Ennyi fórumozással töltött idővel végigfotózhattad volna a nyarat
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Értem. Bár ha sokáig használnám a fix 50-est lehet, hogy hozzá tudnék szokni a mászkáláshoz.
eastsider: Én az 50-est csak portréra venném, úgyhogy neked bőven elég a 35mm. Portréra már kevés.
Terapeuta:

majom2: Persze, jó lenne egy ilyen Sigma 50-150mm 2,8-as fényerővel, csak teljesen más árkategóriában van mint a fix 50-es.
Meg a 85mm is 80k-tól kezdődik. 
-
tailor
őstag
Sziasztok!
Egy technikai kérdésem lenne a hozzáértőkhöz: van egy Sony 16-105-ös obim, amit nagy megelégedéssel használok, leszámítva két dolgot:1., A zoomgyűrű kissé nehezen jár, 70-105 között pedig kifejezetten nehezen tekerhető. Nekem eléggé furcsa a 18-70 sima járása után... Ez vajh' gyári hiba?
2., Kellő fényben, 105-re kitekerve és fókuszálva gyakran csak ide-oda "teker", nem fókuszál. Ilyenkor visszatekerem kb. 70-ig, itt fókuszál, majd ismét kitekerve 105-re már itt is megtalálja a fókuszt. De elsőre 5-ből 3-szor nem sikerül.
A kérdésem: garis szervizbe vele? Leginkább ez a fókusz-keresés zavaró...
Előre is köszönöm! -
majom2
senior tag
én ilyen célokra ha zoom kell, akkor az apsc 2.8-as obikat nézegetném: Sigma 50-150/2.8, Tokina 50-135/2.8... megvétel előtt alaposan letesztelve természetesen.
ha fix, akkor az 50-es talán túl rövid. egy 85-ös esetleg 100-as lehet h jobb lenne...
ennek ellenére érdemes lehet megpróbálni az 50-est, mert nem drága és lehet h bejön.sztem pont egy beállított képnél (pl műterem) szinte tökmindegy h mit teszel fel (fix/zoom), mert fogod magad és odamész, a modell nem fog elszaladni. de pl ugyanezt egy kerti party-n, vagy egy iskolai rendezvényen már sokkal nehezebb, sőt van amikor lehetetlen. főleg ha elkapott pillanatokat akar megörökíteni... sokszor pont a túl sok helyezkedés öli meg a pillanat varázsát
-
Terapeuta
őstag
válasz
eastsider
üzenetére
Pedig jó dolog az...(arcképet fotózni )a fix 35-öt viszont teljességgel meg tudom érteni ...
májköl: nem vicc
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
azt pedig sietve hozzátenném, hogy lehet hogy szarok az én zoomjaim, de egyiknek sincs olyan képe, mint ennek a vacak 50/1.8-nak f8 környékén!!! És itt nem pixelbuzerációs szinten kell érteni: kiüti a szemedet a különbség...

-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Persze, ezzel tisztában vagyok. De te a szemszöget mondod, én meg a gyújtótávolságot. Oldalra én is szoktam mozogni, hogy milyen szemből fotózom az alanyt, de ha pl. az 50mm van a vázon és annyira messze vagyok, hogy előre kell lépnem 5 métert, akkor nem árt a zoom.

Terapeuta:

-
Szten Márs
nagyúr
Nézd, őszintén, ha úgy gondolod, hogy a kompozíció kedvéért helyezkedni pár lépést macerás, akkor igencsak alapvető gondok vannak/lesznek. Fotózáskor rengetegszer igenis helyezkedni kell, körül kell járni a témát, mozogni, hogy a legmegfelelőbb kompozíciót a legmegfelelőbb szögből kapjuk le. Bár ez nem tartozik a topic tárgyához, de azért igencsak szöget ütött a fejembe.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hát biztosan macerásabb mint zoom-olni. Ha meglesz a váz, akkor először a telét veszem inkább a kit mellé, ha nagyon kell az az 50mm akkor veszek azt is, nem nagy kiadás.

-
Szten Márs
nagyúr
Már miért lenne macerás közelebb-hátrébb menni? Főleg, ha portrézol, és nem stúdióban vagy, mert feltételezem nem ott vagy. Egyáltalán nem macerás, sőt, rákényszerít arra, hogy kissé tudatosabban fotózzál... Amiről te beszélsz, az nem annyira portré, mint lesifotó, az meg megint más, oda tele kell. Ha homogén a háttér, akkor egy ilyen telével is jól el lehet portrézgatni amúgy. De mindenek előtt vázat kéne venned ezekhez

-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Tényleg, nem is Sigma a tele.

Az a baj, hogy zavar ez a fix gyújtótáv. Elég macerás közelebb-hátrébb menni. Ezért próbálom valamilyen telével megoldani. A másik, meg-hogy az 50mm elég kevés, zavaró lehet az alanynak ha ilyen közel megyek hozzá. A telével meg 75-és 300mm között vígan ellenék. Csak ugye a telének nem a legjobb a fényereje. Szvsz az a jó portré amikor az alany nem tudja, hogy éppen fotózzuk, és ezt az 50mm-el sajnos képtelenség megcsinálni.
"Portré alatt mit értessz, mennyire koncentrálna a portré csak a fejre, illetve mennyire mennél el félalakos/háromnegyed alakos felé? "
Jó a kérdés megfogtál.
Csináltam olyan portrét, hogy csak pl. a jobb feje van benne a képben, de igazából egész fejeket fotóztam.Ez a tele ez mennyire mos hátteret?
Akkor szerinted az 50mm? Szerintem veszek mindkettőt, mert a tele úgyis kelleni fog, és mikor kell a 250-300mm portréra akkor előveszem a telét, és nyomom azzal, nincs más megoldás. Persze mikor belefér az 50mm akor mindenképpen az lesz a vázon.

-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
" a tárgytávolság növelése pedig csökkenti a DOF-ot."
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Robogó, kismotor
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Temu
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

vagy tamron
nagyon bejön
Az áruk is ennek megfelelő... sajna. Szóval ha olcsón akarsz fiexet, akkor maradnak a régi manuálisok.

vagy több verzió lenne belőle?