- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Everest / AIDA64 topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen széket vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- VR topik
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ren Hoek
veterán
Hát itt már mid-framen is eléggé necces sokszor:
Itt főleg az a problem, hogy 18 mpixelt kell kirajzolnia... Szinte éhezik egy jobb üvegért. Felfogásom abból indul ki, hogy egy 18-55 IS 20K-ért bőven megéri. Egy 50 1.8 II bőven megéri 25-ért... De 80-90-ért egy ilye uzi már nembiztos. Ezt azért mondom mert rádobunk valamennyit és simán lehet akár egy L-es objektívet is venni, ami azért mértékekkel jobb. De értem, a kényelem fontosabb mint az éles, kontrasztos képek.
Aztán meg jön a sírás (mint nekem 55-250-el) hogy lecserélem, mert néha bridge-nek is volt ilyen képe. Kölcsönobit feltéve meg: hú b+ na ilyen 18 mpixel kirajzolva rendesen
IS meg szerintem nem akkora buli (az L-esbe persze jobbat raknak). Nekem még több témabemozdult képet is eredményez, mert becsapós a plusz fényérték. Persze statikus témánál nemjön rossz lowlightnál. (Amúgy verőfényes napsütésnél megint nincs sok haszna)
-
adik
őstag
válasz
tkazmer #7191 üzenetére
Ha jól emlékszem, Nikonod van, ugye? A Nikkor 55-200 VR obijáról nem mondanak rosszat, nem tudom, volt kezemben, de nem nagyon pörögtem rajta. Ja, szervó motoros, nem SWM, szóval kávédaráló. Érdekes lehet még a Sigma vonatkozó modellje, ezért az árért szerintem nem rossz. No nem fogja szétkaristolni a szenzort.
-
fairi
őstag
Jó lesz,egy általános UZ obinak tökéletes,nem kell cserélgetni, táskád nem fog sok kilót nyomni(mint nekem), de mindent megfelelően (sonydnál ezerszer jobb minőségben) megfotózol..
Persze ha ráérzel az izére, akkor a gyútávot kettéosztod,egy alapobira/ 17-50 körüli obi/,és egy középtelére/ 70-200 és akörül/...
persze ezt a súlyt és a táskád méretét is növeli...
ha továbbmész az "evolúcióban" akkor 3-4 fixre cseréled a két zoomotés a 18-135 mindig jó lesz egy UZ obiként,amikor gyerekkel mész el kirándulni,és nem akarsz sok a súlyt cipelni...(vagy a gyerekek kapják majd meg öröklődik a családban)
-
fairi
őstag
válasz
Ren Hoek #7193 üzenetére
ő nem akar cserélgetni,m akkor bizony jó lesz 18-135,FŐLEG STABIS IS..
nem gány annyira,igaz én 8 Mp-s vázon próbáltam...jó ez a cserélgetős móka,csak van amikor embernek nincs kedve,vagy kényelmetlen,na akkor jól jön ilyen UZ obi..
CA,torzítás, sarki sötétedés javítható könnyedén,lightroom 3 automatikusan megcsinálja,tökéletes munkát végez/ 1 click/.
persze a sarkok rossz felbontása bajosabb,de istenem túlélhető... -
som_ati
csendes tag
Tisztelt fórumtársak: sigma 18-50 2,8-4,5 objektívről szeretnék véleményeket kérni! Jelenleg egy 18-55 kit objektívet használok, ezt szeretném egy kicsit jobbra cserélni. Kérdés számomra, hogy ez a sigma objektív jelentene-e javulást, ill. ha igen akkor mekkorát ! Aki tud segítsen! Ja Nikon gépem van!
-
Aquir2
csendes tag
válasz
Ren Hoek #7193 üzenetére
135 font különbség a kettő között az vagy 45 000 Ft. Igaz a drágábbikhoz van a tartalék 18-55mm akkor.
Obihoz nem tudok mit hozzászólni. Nem vagyok jártas-e téren, ezért is itt kérdezősködök. Bár olvastam valahol hogy kicsit barnás szinezetű képet ad a 18-55mm -es.
Mivel most kezdek az egészbe bele ezért leginkább 1 általános célú obi kellene nekem mert nem biztos hogy gyakran cserélgetni akarom az obikat meg mindenhova többet magammal vinni. Később ha bejön a dolog akkor meglátom hogy miket szerzek még be. Egyenlőre az motivál hogy nagyon jó minőségű képeket csináljon átlag ember szemével nézve, nem profi fotóséval
Előző hozzászólásomnál említettem is hogy akkor vettem észre csak hogy japán gari van csak a gépre. Emiatt nagyon úgy néz ki hogy borul is a dolog. Még alszok rá párat. Valószínű marad a 18-55mm kit (kb 15 fonttal tudnék olcsóbban csak body-t venni...na ennyit már megér az a 18-55mm) és picit később veszek valami 18-xxx mm-est(kell a nagyobb zoom), valószínű a 135-öst, márcsak az ára miatt is (egyenlőre nem akarok többet áldozni rá). -
Ren Hoek
veterán
Hát ez egy jó 20K Ft-al olcsóbb mint az itthoni bolti szett ára. Nekem is ennyi volt a differencia, így sok vívódás után úgydöntöttem, hogy a vámpara + helyi gari megér ennyit. Ráadásul 3 napos cseregari azért jó dolog. Élnem is kellett vele egy pixelhiba miatt (amiről közben kiderült, hogy a gép megjavítja magát clean manual módban) de egyes esetekben nem tudja javítani. Szóval ezért fontos szerintem a cseregarancia + helyi gari. Megér ennyit, mert japánba egy csomagküldés, és már bukta is.
Obihoz meg annyit, hogy a 18-135 szerintem elég egy gány objektív, a vége lágyul, no meg nagylátóban a 18-55 IS is élesebb képet ad. Én ha most venném akkor tuti utóbbival venném kitben. Amúgysem lehet normálisan egyberakni a nagylátót meg telét. Tapasztalatból mondom, nem éri meg lágyulós, műanyag obit venni (még drágán is) 18-55 IS-t viszont nagyon eltalálták, filmezni is tökéletes ha az kell.
18-135 helyett rádobsz 20K-t és kapsz 110K-ért használtan egy fehér 70-200 f4L-t, aminek gyönyörű a rajzolata és egy profi üveg. UK-ben biztos van egy csomó használt, érdemes lecsapni rá!
-
Aquir2
csendes tag
válasz
Ren Hoek #7190 üzenetére
[link]
Ezt néztem ki. UK-ben vagyok jelenleg és ide is rendelném. Amit itt országon belül előtte láttam 550D 18-55-ös obival legolcsóbb 607 font postával (erre tuti nem jön tax már) és + 18-135mm obi ~255 font tehát ~860 font lenne a készlet igaz lenne tartaléknak a 18-55mm.Ez japánból adó nélkül 690+~35 posta =725 font....ha nem adóztatják meg jól járok...ha igen akkor picit drágább lesz mintha innen vettem volna külön.
Hmmm...most láttam csak a garit nemzetközi 1 évnek csak az obi-ra írja. Body-ra japán gari van...úgy macera lehet. Múltkor csak felületesen olvastam el..azt hittem az egészre nemzetközi 1 év.
Na mindegy még pár hétig nem aktuális...most utazom haza ...utánna meg ha viszajöttem el kellene előbb passzolnom a sony HDR-CX7-et. Van időm gondolkodni addig. -
Ren Hoek
veterán
Ehhez a japános dologhoz: Camera Kft szerint elviekben a KIT-hez van nemzetközi gari, de nem vagyok benne 100%. Majd légyszi írd meg, hogy mi lett... én is onnan akartam rendelni, de aztán inkább maradtam a magyar garinál (vázra amúgysem volt) + paráztam a vám miatt, ugye azért ez nemtúl legális.
Apropó: valakinek nincs Canon 50 mm 1.8 II-je eladó? Most valahogy nem nagyon találok sehol...
-
nesa
veterán
válasz
pempellini #7186 üzenetére
A sigma 55-200 ujonan is 30k kategoria vagy olcsobb de ha hibatlanul megy 12k siman meger ,nem csucs cucc de bohockodni jo
kitobi melle pont jo , levagy fedve 18-200mm ig.
-
Aquir2
csendes tag
"a Sonydat bármelyik optikával izzé-porrá veri..."
hehe ez tetszik
úgy látszik akkor tényleg maradok ennél a 18-135mm Canon-nál.
Találtam Japánból egy ilyen kit-et jóval olcsóbbat(EOS 550D + az említett obi)...csak rá kell irattatnom velük a dobozra hogy "Gift" mert különben rávágnak egy jó nagy adót még. A Sony kamera is onnan volt és azt nem adóztatták meg mert rá lett íratva. Bezzeg pár hete kis ezüst medált rendeltem USA-ból azon nem volt ráírva....úgy rácsapták az adót meg kezelési költséget hogy csak néztem....Köszi a segítséget.
-
pempellini
senior tag
Hobbi fotózáshoz használnám de azért nem ártana ha szép képeket készítene.
Ha nem gond kérnék árakat a 10-en ezres kategóriától a 100-res kategóriáig.
Még nem tudom mennyit tudok rászánni.
Leginkább kirándulásokon használnám illetve családi összejöveteleken.
Esetleg ez:Sigma 55-200.
Nem értek hozzá ezzel kerestek meg 12000-os áron. -
nesa
veterán
válasz
pempellini #7184 üzenetére
Kb az a legvackabb obi amit valaha kitbe adtak szoval nem nehez jobbat venni , megis milyen arfekvesbe gondolkozol hasznaltan valami olcso muanyag vagy az se gond ha 2-300k , mire is kellene?
-
pempellini
senior tag
Sziasztok.
Kis segítséget szeretnék kérni,vettem használtan egy Canon EOS 300D-t szép képeket csinál de a zoom nagyon kevés szerintem.
Tudnátok ajánlani esetleg objektívet ami jobb zoom téren az sem baj ha még szebb képeket készít.
Ja és kittobi van rajtaanon EF-S 18-55
Segítségetek előre is köszönöm.
-
válasz
tkazmer #7179 üzenetére
A Tamron 70-300-asát is vedd még számításba, azt jobbnak szokták tartani.
A stabilizátor jó dolog, de csak statikus témánál jelent igazán segítséget.
Az állatok mozognak, vagy ki kell várni azt a pillanatot, amikor épp megállnak.
[link]
Ez 300mm és 1/50mp. 1/50mp alatt a madarak is be szoktak mozdulni, és kézből kitartani is lehetetlen papíron. De ez egy lekicsinyített kép, nagyban már rosszabb az élesség.Az ilyen házközeli madarak talán nem ijednek el, de a vadon élő madarak valószínűleg elriadnak egy fémes-műanyagos nyekergéstől.
-
tkazmer
addikt
válasz
forceberg #7177 üzenetére
hmm, hát ha ilyesmiket tudok majd vele gyártani, akkor tökéletesen elégedett leszek
(#7178) 04ahgy
ehheh, egy női szoknya alatt nem feltétlenül fotózás lehet csak célviszont ez a hangos mennyire hangos? ha ülök egy lesben és elkezdek az éppen odarepülő madárra fókuszálni akkor elijesztené?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
tkazmer #7176 üzenetére
Kétféle van, a "sima", nem motorizált: csak olyan vázakkal működik, aminek van fókuszmotorja. A Tiednek nincs (és az enyémnek – D40 – sincs). A mi vázunk az objektívnek ad parancsot a fókuszálásra, és az végzi el, beépített motorral. Ez legtöbbször HSM, USM, SWM, vagy hasonló névvel van ellátva. (Hipersonic motor, Ultrasonic motor, Silent Wave Motor.) Azaz ultrahanggal működtetik. Erre utal a motorized megjelölés.
Lehet azonban, hogy más működési elvű (valami új féle cucc lehet), akkor azonban a következetes HSM megjelöléssel én követtem el hibát.
A lényeg neked csak annyi, hogy a vázadhoz a motoros való.
MOD: megkövetem magam. forceberg már javított is, ezek szerint van nem ultrahangos, de autofókuszmotoros objektív is. Le voltam maradva...
Tehát a különbség annyi a HSM-hez viszonyítva, hogy a nem HSM az hangosan fókuszál. Akit nem zavar, annak nem gond, de nem lehet lépcsőn női szoknya alá lesből fotózni vele.HGyu
-
válasz
tkazmer #7176 üzenetére
Egyik ilyen 70-300-as Sigma sem HSM meghajtású, sima és hangos motor van bennük.
Ha D5000-hez veszel, fontos, hogy legyen beépített fókuszmotor benne, különben csak kézi fókuszálás lesz.
Pár kép a nem APO-s Sigma 70-30-zal, lekicsinyített képek:
[link]
[link]
[link]Kézből 2-300mm-en valóban nem könnyű vele dolgozni, mert F8-11 körül ad elfogadható eredményt. Ami a záridő növekedésével jár...
-
tkazmer
addikt
köszi, közben találtam pár tesztet, ott írták, hogy csökkenti a kromatikus aberrációt, úgyhogy most már tudom, hogy amúgy létezik ilyen és jó, ha csökkentjük
viszont nem találtam ilyen 70-300asból oylat, ami HSM, amiket linkeltél azokhoz nem írják (csak annyit, hogy motorizált) és a wikipédián [link] sem hsm jelöléssel sorolják fel. sokat jelent az, hogy valami ilyen HSM vagy sem? -
04ahgy
nagyúr
válasz
tkazmer #7174 üzenetére
6. What are APO lenses?
Apochromatic lenses are telephoto and telezoom type lenses which use special optical designs and optical materials (SLD or ELD glass) to improve their performance. The result is images which have greater contrast, sharpness and color definition than a comparable non-APO type lens . All Sigma apochromatic lenses are identified by the APO designation in their descriptions. Please see the Lens Chart for this and other specific lens information. [link]A sima HSM motoros 70-300: [link]
Az APO HSM motoros 70-300: [link]Több az SLD lencsetag, és a grafikonon specifikált értékei is valamivel jobbak. tehát a fentebb idézett marketingszövegen túl le is merik írni a különbséget.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
tkazmer #7172 üzenetére
Előző hsz-emben az 70-300 akar lenni. Használtam ilyet én is a D40-esemen. Még a nagyon régi, régebbi design szerint tervezett 70-300 DG Apo Macrot. Nem volt semmi autofókusz, manuálisan kellett mindent. Mégis lőttem vele ilyen képet is: [link]. Viszonyításképp mondom, hogy ez egy Codegen táp, egy méternél messzebbről készült a kép és az égett tekercs nincs egész 1cm átmérőjű.
HGyu
-
tkazmer
addikt
hmm, valóban, nem is figyeltem ezt a VR dolgot.
igazából amire használnám, hogy néha-néha (évi 1-2-nél nem hiszem, hogy több alkalommal) mondjuk lesből, állványról állatokat fotózzak, illetve különböző nyaralások, telelések során európaszerte amit találok. (meg mostanában elég sok mókus jár a kertbe, olyat is jó lenne fotózni).
ami miatt annyira nem aggódok a VR-rel kapcsolatban, hogy mivel többnyire télen és nyáron is napsütésben fotózok (vagy este de akkor állványról), ezért talán a záridőt nem kell olyan lassúra állítanom, tehát a VR hiánya talán nem jelentene gondot. -
04ahgy
nagyúr
válasz
tkazmer #7168 üzenetére
Való igaz, ezekben nincs képstabilizátor, azonban a Sigma 70-300 DG Apo Macro HSM elég keresett objektív, a vázaddal is tudod használni. Azonban a 300mm-es fókusztávon csak állványról vagy nagyon rövid záridővel lesz éles a kép, az 55-200mm VR esetén viszont jobb a helyzet. Cserébe makróra kevésbé jó, és a 200mm bizony kevesebb a 300mm-nél is.
Hogy a kérdésedre válaszoljak: Igazándiból a 70-3000-as Sigma sokkal elterjedtebb...
HGyu
-
tkazmer
addikt
nikon d5000-re keresek valami egyszerű teleobjektívet.
a sigma 70-300-as és a tamron 70-300-as között van valami különbség ami miatt az egyiket érdemesebb megvenni? árban gyakorlatilag ugyanazok.
a géphez a szabvány kit objektívem (18-55mm) van meg jelenleg. -
fairi
őstag
ennél bármilyen fényképezővel jobb lesz...
irtó gyenge,tökéletes fényviszony,de mobiltelefon minőség...én az AF gyengeségét a videóra értettem...
Ám nem gondolkodtál HD videós kompakton? Képminőség jobb lesz a videocamnál, videominőség meg talán elérni sonydat..
persze nem vitás DSLR ver minden kompaktok a fotóminőség a kérdés...
Van egy kvázi ökölszabály,minél nagyobb egy zoomja egy DSLR obinak,egyre több baj lesz a képminőséggel,de azt leszögezhetem a Sonydat bármelyik optikával izzé-porrá veri...
18-135 bőven elég lesz, átfogás se rossz,de még nem megy a képminőség rovására,ráadásul még képstabilizátor is van benne!!!!
http://www.edigital.hu/Tukorreflexes_fenykepezo/Canon_EOS_550D_digitalis_fenykepezogep_kit_%2818-135mm_IS_objektivvel%29-p52617.html
van egy ilyen kit is, persze lehet olcsóbban is megszerezhető... -
04ahgy
nagyúr
Sigma 150-500-zal lőttem: http://prohardver.hu/tema/digitalis_fenykepeim/hsz_30381-30381.html.
HGyu
-
Aquir2
csendes tag
Köszönöm a segítséget.
Valószínű beérem a 135-ös canon-al. De használt 200-ason elgondolkozok még. Most épp figyelem kíváncsiságból ebay-en egy 200-as aukcióját, hogy mennyiért fog elmenni.(angol ebay) Most jár még csak 180 fontnál ami jó ár (az új valami 450 font). Igaz még 7,5 óra van az aukcióból és ugye mindig az utolsó óra pörgeti meg az árat igazán.
[link]
A zoom-nál legtöbbször elég lenne a 7x csak ritkán közelítettem rá teljesen a sony kamerával is.
Bár leginkább az lenne jó hogy kipróbálhatnám mindkettőt és akkor lenne könnyű dönteni. De erre nincs lehetőségem.Az AF-el a sony-nál is volt jópárszor gond....főleg ha kevesebb volt a fény, mert akkor mikor picit rá is zumoltam egyszerűen nem találta az éles képet...sokszor vacakolni kellett hogy visszatávolitok és megint szép lassan rázumolok. Rendszeres volt az is hogyha elfordultam és valami épületeket vettem akkor látszott hogy homályosabb a kép mert még nincs fókuszban...próbálkozik az élesítéssel és pár sec után végre sikerült is neki.Túl gyors pörgős jelenetekre nem használnám úgyse. Azzal meg csak nincs baj ha mondjuk 5m-ről kamerázom a gyerekeket a trambulinon, szóval a távolságuk mondjuk 4-6m között változik...ennyit csak bír követni az AF. Vagy már ilyen esetben is manuálisan kellene állítgatnom?
Visszanéztem ma is pár fényképet amit a kamerával csináltam és hát nagyon nem az igaziak. Persze 9x13-ban előhívva megfelel
de miután látott az ember már nagyfelbontású jó géppel készült képeket, hát ahhoz képest nagyon gyenge minőség
Pár mintakép milyen képeket csinált a sony HDR-CX7 ...az első 2 a legjobb minőségek közé tartozott amiket sikerült vele:
[link]
[link]Lassú simogató kézmozdulat...és el is mosódik a kép. igaz nem volt nagyon sok fény de a vaku még nem kapcsolt be automatikusan. [link]
gyenge autofokusz + szellemkép a gyerek bal oldalán [link]
ez már jobb fókusszal [link]
egy jobb fókuszú ismét [link]
és ennél megint nem találta az éles képet [link]na ezeknél csak jobb lesz a canon 550D-vel a kép
-
fairi
őstag
"Nem értem hogy van ez az objektíveknél mert akkora nagy "távcsöveknél" is csak 10x -es körüli zumokat látok, a pici kamerámba akkor hogy fért bele a 10x-es optikai olyan kis méretben?"
érzékelő mérete különböző, míg sony kamerában hangyapiszoknyi a szenzor,amire könnyű fényerős nagyátfogású zoomot készíteni,és aminőség se annyira fontos...Videocamoknál sokszor hanyagolják...
addig a DSLR-eknek nagy az érzékelő,nagy képkört kell kirajzolnia az obinak--> nagy az obi,és kicsi az átfogás...
canon 18-200 f/3.5-5.6 az kb 11-szeres zoomú,ennél olcsóbb a 18-135 f/3.5-5.6 (7-szeres zoom) és kicsit jobb is..Létező legnagyobb átfogás a Tamron 18-270 f/3.5-5.6, ami 15-szeres zoomú,persze képminőségben a kompromisszumot meg kell kötni...
1,6 nem az átfogást szorozza meg,sajnos.. hanem a gyújtótávolság értékeket 18-55 --> 29-88 mm
zoom=átfogás vagyis ezt úgy kapod meg hogy elosztod a két gyútáv értéket amit megadnak az obin,pl.:200/18= 11, ás így tovább..
http://tamron.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php
ezzel a kis progival megértheted amiről beszélek!
klikkelj egy obira oldalt,és alsó sávban húzgált a kis nyilacskát..
és meglátod melyik obinek milyen a látószöge..de míg fel lelkesülnél közlöm a rossz hírt!
DSLR gépek videójánál az AF nagyon-nagyon lassú,akcióvideóknál ez baj lehet!!!!!
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d/page20.asp
pár videó még itten!!!persze fotóknál az AF kegyetlen gyors,tuti le fog esni az állad,de sajna ez a videók közben (gyors AF) nem érhető el..technikai nehézségek miatt...
-
Aquir2
csendes tag
Sziasztok. Pici segítség kellene a szakiktól.
Van egy Sony HDR-CX7 camcorder-em de nem vagyok vele megelégedve. HD videót készít, de mikor pl világos háttér előtt elmozdul egy sötét test akkor a széleinél az elmozdulás sebességétől függően úgymond fűrészfogas a videón a kép. Gondolom az interlaced tömörítésnek köszönhető....mindenesetre elég zavaró. Ha nincs gyorsan mozgó cucc a videón akkor szép a kép. Viszont a fénykép amit készít az 6MP-es és az sem a legszebb... a neten már épp elég tizen akárhány MP-es képet láttam jó géppel készítve hogy lássam a nagy különbséget.
Szóval úgy döntöttem eladnám a kamerát kipótolnám a pénzt és vennék egy fényképezőt....egyenlőre a Canon EOS 550D -t néztem ki. http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_550D/index.aspx?specs=1
Gyönyörű videót is készít igaz 18 másodperc videó volt 101 mega amit letöltöttem bemutatótés isteni képeket is...a régi sony-hoz viszonyítva.
És itt jön a topic-hoz illő kérdés: adnak hozzá egy Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS objektívet. http://www.canonlap.hu/Canon+EF-S+18-55mm+f3.5-5.6+IS
Nekem a gép csak olyan álltalános célokra lesz, mint rendezvények a suliban/oviban vagy nyaralási fotók és otthon a gyerekek fényképezése. Jó-e ilyen célra ez az objektív? Amitől tartok hogy ennek csak 3x -os zoom-ot írnak amit igen kevésnek találok. A kameránál 10x -es optikai volt, plusz kis digitális extra. Annyi kellett is pl. mikor suliban az emeletről kameráztam a farsangot és rá kellett közelíteni az egyik gyerekre olyan melkastól felfelé látszott a képernyőn.
Nem értem hogy van ez az objektíveknél mert akkora nagy "távcsöveknél" is csak 10x -es körüli zumokat látok, a pici kamerámba akkor hogy fért bele a 10x-es optikai olyan kis méretben?
Ha olyasmi zoom erősséget akarok mint a kameránál a 10-es, akkor kb. milyen objektív kellene? Csak mert elnézve az áraikat sajna már nem lesz keretem még 80 000 Ft-t kiperkálni egy másik objektívre
A Canon 550D-nél írnak még valami 1,6x szorzót....az most mihez jön? Mert ha esetleg a max 3x zoomot megszorozza akkor javul picit ~5x zoomra a dolog bár még így is kevés....ha egyáltalán erről szól.
Bocs a számotokra talán nagyon egyszerű és béna kérdésért...vettem a fáradtságot és google-ztem pár órát, már jobban képben vagyok dolgokkal, de ez a zoom még nem tiszta. -
fairi
őstag
"Nekem egyik szívfájdalmam volt kompakton a CA."
de ez a nem kompaktok alapjellemzője, igen sok kompakt CA-zik kegyetlenül,valamelyik alig..
kicsit félreérthető volt...http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/410-nikkor_18105_3556vr?start=1
18-105 van CA ott, csak az újabb nikonokban van beépített CA szűrő,ami szoftveresen korrigál..
Mai kompaktok jórésze is próbálja lekapni a CA-t,több kevesebb sikerrel... -
Throme
veterán
Szerintem megérte ennyit fáradozni azért az objektívért.
Nekem egyik szívfájdalmam volt kompakton a CA. Valamelyest tudtam mérsékelni, de akkor is látható volt, sokszor monitor méretben is!Jellemző példám a virágszirom közeli fotózása. Világos színű szirom, sötétebb háttérrel rendre produkálta a CA-t....
18-105 mm obival (és persze a dslr-rel) ez a gondom is megszűnt.
Én megnézném a mintaképeket....
-
fairi
őstag
válasz
kricsi81 #7152 üzenetére
én is elkezdtem szemezni a sigma 10-20-szal olcsóbb változattal, vhogy nincs kedvem a canon felárat nagylátószögnél megfizetni..
alapzoomnál megtettem,de azt tényleg sokat használja az ember, macronál is a kényelemért, telénél választásom nem volt...sigma 10 mm-nél a f/5.6-8 rekeszen a széleken nyújtott teljesítménye miatt aggódok...hírhedt gyártási szóráson...
-
fairi
őstag
válasz
rumos14 #7153 üzenetére
canon 100 macro
canon 70-200 f/4 IS USM
szépen mossák a háttért...talán a 17-55 f/2.8 IS hasonló tiedhez,neki is picit ideges a háttér szélsőséges esetben photozone tesztje
ha portrézni akar az ember alapzoommal,meg kell jól választani a háttért, ideges háttér eltereli figyelmet...
mutatott képed elrettentő példának jó....
-
04ahgy
nagyúr
Nos, voltam az Optiformban... Zárás előtt estem be 10 perccel, patakokban folyó vízzel a homlokomon, csatakosan (Újpest - iPon, iPon - Optiform, bringával...). Furcsán néztek, de szerencsére volt nekik rakin 18-105 AF-S DX Nikkor.
Majd lövök vele pár tesztképet, ha érdekel valakit. A CA-ra vagyok leginkább kíváncsi, napos időben, beszűrődő sugaraknál talán az a legkritikusabb.
MOD.: A másik úriember az Optiformban az eladópult mögött egy vevővel beszélgetett. A vevőn látszott, hogy vérnikonos. A Sigma obik 3 éves gariját beszélték. Az volt a téma, hogy hiába a 3 év, ha olvad, törik, kopik, stb. és állandóan szervizbe jár vele a vásárló. Nos én ezzel nagyon nem értettem egyet, Sigma obi sem gagyi mind, viszont érdemes utánaolvasni vásárlás előtt. További általánosításba is bocsátkoztak: a Sigma objektívek fele árukkal kelletik magukat. Van olyan obijuk, ami drágább az ekvivalens Canon vagy Nikon típusnál. Véleményetek eben a témában?
HGyu
-
fairi
őstag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #7148 üzenetére
Azt hiszem sokat kell még a közel(ebbi) fotózás terén tanulnom...
HGyu
-
Szten Márs
nagyúr
Egész alakos portrézásra aligha jobb a 18-105, mint a 35mm F/1,8.
Legalábbis, ha limitált a helykínálat és a 18-105-nek is a nagylátóbb végét használod - ez estetben a 18-105 esélytelen a 35mm F/1,8-al szemben. Mondjuk, ahogy céloztak rá, nagylátón annyira nem célszerű portrézni, érdekesen torzítja a testet, nem lesz valami szép látvány, így bőséges helykínálat esetén meg az 55-200 lesz jobb objektív ilyen célra - szintén ahogy írták előttem.
rumos14:
Ha elég tesztképet sikerül összevadászni - márpedig pl. vásárlás előtt ez alap -, akkor azt úgyis látom. -
kiskornel
addikt
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7143 üzenetére
hátazé érdemes elolvasni a szöveget is, mert pl. leírhatják h ez a randa bokeh csak bizonyos esetben, bizonyos távolságoknál fordul elő.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #7135 üzenetére
Úgy értettem, hogy keveset portrézom. Ha mégis, akkor leginkább egészalakos képet készítek. Külön ezért nem szeretnék portréobit tartani, mert a gatyám rámenne.
De a 18-105 minőségét tekintve jobb obi (ha a portré irányú felhasználását tekintjük), mint a 18-55/F3,5-5,6, vagy az 55-200/F4-5,6 VR. Vagy akár a fix 35/F1,8. Szóval úgy értettem, hogy a szóban forgó obi portéra is megteszi.
Igazándiból telefotózás érdekel leginkább, a kis gyújtótávokra nem nagy hangsúlyt fektetek.
HGyu
-
rumos14
nagyúr
hát tudod, van az úgy, hogy csak ezt az obit viszem magammal, mert az átfogása és a képminősége nagyon jó.
ha már photozone: azt írják, hogy a többi xx-400 nagytele is hasonlóan produkál, ill. pont a korábban említett Zeiss 16-80-at kiemelik, hogy a fényerőtlensége ellenére kellemes bokeh-t produkál. -
fairi
őstag
válasz
rumos14 #7137 üzenetére
jajjj, ne erőltesd inkább ezzel a portrézást..
elég irritálóan néz ki a bokeh sajnos..igaz,láttam már ennél sokkal "idegesebb", zavaróbb bokeh-t.
sony lencse ez is -
Szten Márs
nagyúr
válasz
rumos14 #7139 üzenetére
Ez kétségen kívül így van
Ugyanakkor viccet félrerakva az nem nagy fegyvertény egy objektívnek, hogy jobb képet lehet vele készíteni, mintha kompakttal portréznánk
Pusztán annyit akartam kifejezni, hogy nehogy bárki azt higgye, hogy ezek az alapzoomok jó portréobjektívek lennének. Jön valaki, aki read only tájékozódik, elolvassa ezt, megvesz egy ilyen objektívet és jön a pofáraesés, szóval nem árt minél jobban kihangsúlyozni: általánosságban nem igaz, hogy ezek jók lennének portréra.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7138 üzenetére
nézegess egy pár, kompakttal készült "portrét", aztán ezt a képet, és máris tetszeni fog a háttér
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
rumos14 #7137 üzenetére
Huhh igen, itt a bokeh zavaróan ideges, zizis, kényelmetlen a szemnek és kissé el is tereli ez a figyelmet a főtémáról. Szóval ezzel a háttérrel ez a kép jól példázza, hogy miért nem ideális választás egy ilyen objektív portréra. Mindenesetre más, jobban megszelidíthető háttérrel valószínűleg korrektebb lett volna
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7133 üzenetére
a Sony 16-80-nal, 80/f4.5-ön egész jó portérkat lehet lőni, ügyes tárgytáv és háttértáv kombinációval
[link] na persze a boké nem lesz krémes.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Kazimír #7134 üzenetére
Szerintem egyértelmű a megfogalmazás, nyílván nem úgy kell érteni, hogy nem utolsó, hanem mittudomén, utplsó előtti, mert van még ennél is rosszabb objektív portréra, hanem úgy, hogy milyen jó rá.
Szükségmegoldásként, ha nincs semmi más, persze, elmegy, de ennyi, nem több, ahogy írtam, nem túlzottan portréra való objektív.
-
Kazimír
őstag
válasz
Szten Márs #7133 üzenetére
"A 18-105 meg portréra sem utolsó ám"
Ha ezt úgy értette, hogy vannak portéra sokkal kevésbé alkalmas objektívek, akkor igaz (persze hogy vannak).
Ha úgy, hogy egy portréobjektív teljesítményét közelíti, akkor nem, de szükségmegoldásként még akkor is elmegy (persze, hogy el). -
irsaab
csendes tag
Egy fuji S5800 at szerintetek mivel lehet feldobnI?
-
04ahgy
nagyúr
Mi a véleményetek a Nikon AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G VR DX ED-IF obiról?
HGyu
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #7120 üzenetére
Valamiért mindig Tamront mondok.
Egyébként tudom, hogy Sigma, ne ijedjetek meg! -
máyköl
veterán
Köszi mindenkinek a segítséget!
Majd szeretnék elmenni az Extreme Digitalba egy Tamron 105-öst kézbefogni... -
kiskornel
addikt
Személyes véleményem:
Ha el akarod adni, akkor 300-320k körül. Ha ülni akarsz rajt, akkor magasabb áron...
[link]Ekkora ár esetén az 50k nem oszt nem szoroz, és az mégiscsak egy új, garis, 0km-es obi... szóval a 350k a max, de azt már eléggé meggondolják. Nem írtad, hgoy van-e rá gari...
-
Slowman
aktív tag
válasz
kricsi81 #7114 üzenetére
Ezzel egyetértek, és írtam is, hogy nem lehet ellenőrizni, de nem mondott olyan fatális baromságot amire ilyen reakció várható.
Ennyi erővel abszolút azt mond amit akar, mert bármire rá lehet fogni, hogy újszerű. És én sem hiszem, hogy minden esetben közölni kell ezt. De ő itt valószínű nagyon hangsúlyozni akarta, hogy szinte nem is használta, és ennek függvényében segítsen neki valaki körülbelüli árat mondani, hogy mégis mennyit érhet, így hogy gyakorlatilag olyan mintha boltból hozták volna ki, csak nincs rá már gari.
Most már mindent így hirdetnek még a szétkopott 1000 éves dolgokat is "megkímélt, újszerű hibátlan állapot" elég marketinges szöveg. Mert azt mondja az eladó, hogy "miért hát csak karcos, attól még tökéletesen működik". Ilyen hozzáállással ezeknek a "reklámszövegeknek" se higgyük mert úgyis azt mond amit akar. Azért minimális bizalmat kell adni az eladónak és megpróbálni kiszűrni amit érdemes is személyesen is megnézni. -
Slowman
aktív tag
válasz
Klemice #7107 üzenetére
Viccet félretéve, szoktak
ugyan tényleg nem kötelező, sőt semmi sem kötelező. Nem mindegy, hogy mennyi "üzemóra" van egy vakuba vagy obiba. (obinál valóban nem annyira lényeges és egyáltalán nem lehet számolni, de nem árt tudni, hogy az illető egész életébe csak azt az egy obit használta vagy szinte soha, mert vannak típushibák ami azért masszív használat után előbb vagy utóbb előjön mint a nemrég említett Sigma "betegség", hogy komoly igénybevétel után leválik a festék, vagy láttam én már 24-105/4 L-nél zoom crawl effektet is ezek egy alig használtnál nem feltétlenül jeletkeznek).
Egyébiránt nem hobbiból számolja a villanásokat a vakum szerintem. Mert lehet, hogy egy adott usernél a vaku 1 hónapba többet megy mint mondjuk egy másiknál 1 év alatt. Szóval vannak olyan emberke akik megveszik a vakut vagy akár valamilyen spéci obit pl. macro vagy ultrawide és soha nem használják csak kipróbálták szinte mert lusták cserélni stb., után végig a táskába, esetleg dobozba figyel. Nekem is van egy ismerősöm van egy 40D váz 70-200/2.8 IS USM, 17-55/2.8 IS USM meg egy 580 EX II és alig használja, a vázba van max 4-5k expo a vakut szerintem én többet használtam mint ő (kb 100 "villanás" lehet benne), mert lusta feltenni inkább a built in vakut használja, és van már vagy 3-4 éves. Na tőle nyugodt szívvel megvenném a gépet 4 év múlva is mert ezt az ausztráliai kirándulásukra vette és azóta szinte ki se cipzározta a táskát. A Giottos állványát szerintem még szét se hajtotta, csak vett egyet, hogy az is legyen. Ezzel szemben nem biztos, hogy egy 6-7 éves vakut teljes megnyugvással vennék meg egy olyan embertől aki rendesen használta, mondjuk strobist-ra napi rendszerességgel. És az biztos, hogy nem is ér ugyan annyit, egy széthajtott valami egy ugyanolyan alig használttal összehasonlítva.
Pont olyan ez mint amikor egy autónál odaírják, hogy xy km garázsban tartott sb. Mert nem mindegy, hogy egy 6 éves autóba van 120k km vagy egy 1.5 évesbe (utóbbi esetben nagy valószínűleg céges volt és kivan hajtva a lelke is).
Szvsz célszerű, ha ezt is közli valaki eladásnál, hogy mennyit használta, mert mégis jobban tud viszonyítani a vásárló. -
dbala
tag
Mostanában szeretnék venni egy Canon 50 1.8 objektívet.
Az edigitálnál olvastam, hogy vannak a boltban olyan objektívek aminek a belsejében por szemcsék voltak.
Máshol azt olvastam, hogy nagyon gagyinak tűnő borítása és felépítése van az objektívnek.
A képek amiket eddig láttam vele, azoknak a minősége szerintem megfelelő volt.
De már kezdek kételkedni ennek az objektívnak a minőségében. Érdemes ilyet venni? Árban elég jó és a kép minőség jónak tűnik.
Jobb ha személyesen veszem és én is átvizsgálom vagy ezek csak ritkán előforduló esetek?
Mert máshonnan rendelve futárral olcsóbban kijönnék. -
a000
őstag
SZiasztok
Mennyit érhet most egy ha jól emlékszem 2007-es Canon EF 300mm f/4.0 L IS USM kb 2-300 expóval, gyári állapotban, olyan mint egy vadi új, doboz, minden tartozék, tökéletes minden szempontból?
Új ára 400eFT körül mozog.
-
fairi
őstag
tamron 60mm F/2.0 macro
nemsokkal rosszabb a fényereje mint az 50 f/1.8-nak, 60mm és makroobjektív..
meggyőzőnek tűnik
128k azonnal megvehető
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest