- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- VR topik
- Everest / AIDA64 topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Összeraknék egy mini ITX konfigot amivel néha játszanék is. Olvasgattam a topikot nagyjából összeállt mit szeretnék.
Egy Msi B450 Gaming alaplap, egyelőre Ryzen 5 2600-al. Videó kártya egy Rx570 vagy hasonló teljesítményű fog belekerülni. Igazából ház választásban szeretnék segítséget kérni, valamint processzor hűtőben.
Előre is köszönöm. -
Tótotto
tag
Sziasztok
Osszeallt vegre az alkatreszek listaja es mar egy resze nalam is van.Ez lesz benne
Proci:i7 8700k vagy i5 9600k
Lap:MSI z390l gaming edge ac
Ram g.skill 2x16gb 3000mhz gaming series aegis
Tap corsair sf600 platinum
SSD:Samsung 970 evo 500Gb
Vga:Ez a honap vegen kerul beszerzesre.
A haz most egy Sharkoon C10 lesz.De kesobb beszerzek egy Louqe Ghost s1-t az tuti.Nagyon bejon az a haz(a svedeknel talaltam jo aron,hasznalt is jo lenne de itthon nem akarja senki meg eladni).Viszont amiben segitsegeteket kernem az a cpu huto lenne.Egyszeruen nem tudom hogy mi ferne el a lapon,ami persze a procit is kordaban tudna tartani.
Nem ennek az ara fog falhoz verni ugyhogy mindenkepp olyat vennek amit utanna fel tudok hasznalni a Louqe-hoz is.
Elore is koszonom.Bocsanat hogy egy kicsit hosszu lett. -
BullZeye
veterán
Persze, hardveres jumperes reset, működik is, de a "kompatibilis" memóriával nem indul.
HA-n találtam hirdetést ezzel a memóriával ott azt írta srác év elején, hogy működik...
(#46996) dugo_
egyedül se mennek egyik slotban sem, próbáltam az össze variációt, dual chanellel meg indítottam optimistán. -
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #46993 üzenetére
Másnál megy ez a memória típus...úgyhogy végképp elvesztettem a fonalat. a Memória amúgy működik, céges laptop bootol, de sajnos dedikált VGA miatt csak 1 memória slot van, 8gb még elmenne, de 4gb memória nagyon kevés...
Úgyhogy valahogy életre kéne keltenem 2x4gb-al, van tippetek, hogy ha másnál ez a setup megy, akkor mégis hol lehet a hiba?
-
BullZeye
veterán
válasz
#16939776 #46992 üzenetére
Céges laptopomból kiszedtem egy 16 gigás modult, azzal bebootol van kép HDMIn keresztül.
Ami egyébként egy Delles memória, és messze nincs hasonló se a kompatibilitási listán, úgyhogy ennyit az Asrockról. Most fingom nincs mit tegyek, mert céges számlára vettem, szóval a 14 napos elállás nem igazán opció.
szerk. végülis szerver lesz belőle, minek a kép, nem? Biost beállítottam, OSt felrakom, utána meg belerakom a 2x4gb memóriát....
-
BullZeye
veterán
válasz
#16939776 #46990 üzenetére
De van, csak honnan szedjek hozzá speakert....?
Amúgy szépen ki-be kapcsol, csak képet nem ad sehogy.
Ebből vettem 2x4Gb-ot, de egyik memória modullal egyik slotban se ad képet külön külön és egybe felcserélve se:
KVR21S15S8/4Kérdés, hogy Asrock ennyire szutyok egy cég, hogy maga se tudja, hogy mi mivel kompatibilis, és a következő alaplap is ilyen szar lesz, vagy menjek el és hozzak el egy másik lapot?
-
BullZeye
veterán
válasz
#16939776 #46988 üzenetére
CMOS Jumper nincs rajta. Alapból nincs rajta csipogó?
(#46987) dugo_
Persze, csak egy pillanatra rövidre zárom, de melegszik, és a fan is beindul, így elindul, csak képet nem ad.Memóriát innen választottam, mert olvastam, hogy nem eszik meg bármit...
https://www.asrock.com/MB/Intel/J4105-ITX/index.hu.asp#MemoryMost előtúrtam egy VGA csatlakozós monitort, de azzal sincs kép.
-
BullZeye
veterán
-
BullZeye
veterán
Mini ITX lapoknál a PWRBTN+GND rövidrezárása nem kapcsolja be a gépet?
Ház még nem jött meg, de mivel szerver lesz addig futhatna tesztpadon, Asrock J4105 Power gomb és GND ha rövidrezárom nem kapcsol be.
Van valami más módszer?
-
törölt tag
PH apró értékelési rendszere erre is jó.
Itt találtam nagyobb felbontású képeket, köztük van a DC-DC is: [link]
Nekem az a véleményem, a dologgal kapcsolatban, hogy praktikussabb, költséghatékonyabb lenne ezt a tápot felújítani. pl.: kondi-csere, átforrasztás. Mint a helyére másikat keresni.
Persze érzem hogy a 6db HDD-vel meg az 54W-os TDP-vel rendelkező CPU-val jóval többet szeretnél mint ez a táp tud.
Lehet tudni hogy milyen HDD-k és ventilátorok kerülnek bele, csak hogy az áramigényt meg tudjuk határozni? -
-
-
ooszi
senior tag
Sziasztok
Sikerült egy tuti micro server házat szereznem, most egy paneltap van benne külső adapterrel, nem mai darab, ezt szeretném lecserélni egy újra és korszerubre, itx alaplap, i3 as proci 54watt tdp, 6 db vinyó, 3 db venti, 0-24 be menne, fontos a minőség és a meg bízhatóság. -
hackeeeee
Jómunkásember
Nyah, egy kis hőfok, és egy kis eredmény a 3400G-ről. Hozzáteszem, a Gears 5 még ultra preset-tel is játszható, vagyis megvan a 30 fps. De pár dolgot visszább véve simán konstans 30 fps felett van. Persze, One X-en 4K 60, de azért mégis.
Játék közben is megáll 65 fok körül, bár így megfogva a házat azért lehet érezni, hogy fűt, lehet, hogy sufnizni kell valami kicsi ventit oldalra, hogy átfújjon keresztbe a lapot a cpu-nál. A táp fentről szív, kívülről, nem a lapról.
1.25V @3900-on megy a proci. Ez terhelve 1.19V körül áll meg.
-
vtomi2
őstag
válasz
kspree #46965 üzenetére
Ismerősnek van ugyanez a setup. Hűtő lefogatását alakítania kellett, mert 2 kondi útban van. Rakott rá egy noctua ventit, és elégedett vele, nem hangos, és messze van a 3600 a throttlingtól stresszteszt alatt is.
Idle valamivel 50 fok alatt, játékban 70 alatt van, de nem kell aggódni miatta, csak kell egy saját ventiprofilt beállítani, hogy ne legyen hangos a venti. -
kspree
csendes újonc
válasz
Archttila #46963 üzenetére
Valóban jó lenne a Black Ridge, de le kellene hozzá cserélni a memóriámat, amit nem igazán szeretnék, mert elég sok magyar pengőért vesztegették annak idején és nem esne jól nagy bukóval eladni aprón. Illetve egyes MSI és Asrock lapokkal vannak kompatibilitási bajok a felfogatásnál, meg hát az első gyártási széria is defektes volt így kicsit lutrinak érzem.
Kutattam sokat a témában SFFnetworkön meg SFF redditen, de kevés tényszerű infot találtam a prociról, főként csak a magasabb idle hőmérsékletek miatt pampognak. Több info van 3700X-ről, ami úgy tűnik hogy játékok alatt 75-80 fok közé melegszik alapon járatva, de +2mag és +4szál. Meg hát Prime 95 alatt oké, hogy elszáll a hőmérséklet, de messze nem kapna nálam ilyen terhelést a proci.
-
kspree
csendes újonc
Sziasztok,
Boldog tulajdonosa lettem egy Dan Case A4 házikónak és hát mit mondjak, élőben még kisebb, mint azt a képek alapján vártam.
Eléggé be vagyok sózva, építeném már izibe, de a léghűtés korlátai miatt még nem tudtam eldönteni, hogy milyen proci is kerüljön bele.
Véleményetek szerint full hd felbontáson, csak játékra használva, OC nélkül elegendő lenne egy Noctua L9a a Ryzen 3600-hoz? Csak léghűtés jöhet szóba, ráadásul a ram stickjeim miatt a kis Noctua, vagy a Cryorig C7 játszhat csak, de utóbbit nem igazán preferálnám a hangja miatt.
A végső build egyébként ez lenne:
Lap: MSI B450I Gaming Plus AC
CPU: R5 3600
VGA: Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC
RAM: Gskill TridentZ 16gb 3200mhz cl14
PSU: Corsair SF600 PlatinumKöszönöm a segítséget!
-
törölt tag
válasz
Archttila #46960 üzenetére
Ez onnantól számít, hogy a modul elérte a teljesítő képességének a határát, ha ebben az állapotában csökkented a hőmérsékletét azzal tovább fog skálázódni az elérhető órajel, szűkíthetőek az időzítések.
Szerintem ez az extrém tuningosoknak szól, nem neked.Ezt a " Hynix CJR"-t is hidegre jól skálázódó memóriának írják le: [link]
-
Archttila
veterán
Szerintetek ez mennyire igaz?
DDR4 is specced to 85°C, but on B-die I've heard that you should keep your temperatures under 40°C if pushing high frequency (4000MHz+) and tight timings (17-17-17/16-16-16) for best stability.
Feltoltam a 3333MHz-es ramokat 3600-ra íme: (Hynix CJR nem egy nagy pukk) de kb hozza a papírformát ezen a sebességen:
A stabilitás tesztet a MemTest86-al végeztem (bootable) ez szépen hiba nélkül le is futott. Közben a memórián infrával mértem a chipek hőmérsékletét, amik átlag 53-55 fokosak voltak.
Szóval mit gondoltok, érdemes a stabilitás miatt a memóriákat ellátni ramsünikkel? A képen látható két modul között nagyjából 6.6mm a távolság, amiből ha leveszem az alkatrészek távolságát akkor is marad nagyjából 6mm. -
törölt tag
-
válasz
#16939776 #46952 üzenetére
Elvette a kedvem, mert oké, hogy kifúrok 1 lyukat 8-10 perc alatt ezzel a béna fúróval, de egy házhoz szükséges mennyiséggel szenvedhetnék egy teljes napig, és itt a hangsúly a szenvedésen van.
Valami minőségi, erős fúróval viszont bevállalnám; valami olyannal, ami 1 perc alatt megcsinál 1 lyukat. Nem megfelelő az eszközöm erre a célra, ez a helyzet. -
törölt tag
Ezeknek a dobozoknak az a feladata hogy a lemezt felnyitni 5x tovább tartson mint a zárat felfúrni. A záron meg észre lehet venni ha próbálkoztak a nyitással. Elvileg 2-3 percet ezzel is el kell tökölni.
(#46949) Fred23:
Nem mindent Kínában gyártanak, érhet meglepetés.
Másik oldalról alá kell támasztani a felületet, azzal ki lehet kerülni a rugalmasságát, de akkor is ajánlott hozzá egy oszlopos fúró, hogy ne vándoroljon a furat.(#46951) Fred23:
Ne 2mm-es szállal próbálkozz mert az hamar odaég. 5-ös és kenni kell, meg alátámasztani. -
Inter-Tech SC-2100 - gyári oldal
Kompakt otthoni HTPC / NAS ház, hot-swap HDD fiókokkal, zárható előlappal.
Simán el tudnám képzelni Athlon 200GE konfiggal.Inter-Tech S-703 - gyári oldal
Variáció Chieftec BS-10G-re, ha valakinek nem bejövős a szürke, erősen plasztik hatású előlap. Azt nem értem, hogy egyik gyártónál 1x3.5", másiknál 2x3.5" szerepel a meghajtó helyeknél, holott mindkét ház belseje megegyezik. -
Kicsit elborult ötlet, de ebből a fémkazettából egészen kedvem lenne házat csinálni.
12k-ért be is szerezhető.Kemény meló lenne nagyon, de a végeredmény biztosan egészen egyedi lenne.
-
hegegabi80
addikt
Lassan megérkezett a rossz idő, így végre nekiállhatok a metisemet faragni.
De volna még itt egy két kérdésem, mert úgy akarom előkészíteni a házat, hogy később ne kelljen rajta alakítani.
Tetejét perforálni fogom, hogy 2 db 120-as venti beférjen. Ez alap dolog metisnél, tudjuk.
Viszont a játékvíz nem hagy nyugodni, mert még sose volt nekem, ezért lehet ki kellene próbálnom. Így spórolhatnék 1 db házventit. Ugyan is a tetejébe megy 2 db 120-as. A kis LP vga-ról lehet lekerülnek azok a kis pörgettyűk, így 2db venti mínusz.
A cpura menne a víz, ami hátra felé dolgozna kifelé, így 1 ventit megint spórolok. Tehát a 7 venti helyett csak 4 db lenne.Természetesen hátul a rácsot érdemes lenne kivágnom, hiszen elég a radit átfújni a ventinek bentről kifelé. Sőt lehet a radi kintre kerülne, és akkor a csőnek is ki tudom vágni a helyét.
Szerintetek?
-
HookR
addikt
-
Iginotus
addikt
Van olyan itx-es am4 es lap amin normális(abb) hangkártya van? PL Sound Blaster, vagy xonar? Nem a realtek vagy ALC...
Szerk: Ja pont most linkeltétek...
Asus ROG Strix X570-I Gaming
Ezen kivül?(lehetőleg 50.ezer huf alatt...)
-
törölt tag
válasz
BullZeye #46938 üzenetére
A négy lemez 7-8A vesz fel felpörgésnél@12V, elég lehet a soc-al együtt a 10A-es terhelhetőség.
Azért a helyedben 200-250e Forint értékű lemezt nem bíznék rá egy olyan tápegységre, ami semmilyen védelemmel nem rendelkezik, lásd spec#2 fül.19V-os AC-DC-vel a wide bemenetű DC-DC-k kompatibilisek.
Amúgy azt szoktam javasolni, hogy 24/7-re valami tisztességes minőségű, aktív hűtéses tápot kell venni, nem szabad szarakodni az AC-DC + DC-DC-vel, mert túl sok a hibaforrás.
-
BullZeye
veterán
Intel J4205 - 10W TDP + 4db 6TB WD RED esetén szerintetek elég ez a Akyga Pico PSU?
Van egy 12V 8A tápom, egyenlőre 2 HDD-vel használnám csak, 24/7 több éves menetidő a cél. Tápból van itthon még 1-2 spare part.
Van egy pár 19V Dell és Lenovo tápom, szerintetek azt lehet valahogy hasznosítani?
-
HookR
addikt
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nyah, végre rendben lett a vas.. Most már minden oké.. Végül vittem egy DP-HDMI átalakítót, de így FHD-ban minden működik, végre.
Kellett még egy bios resetet is csinálom, de most már rendben van, végre.
A kompakt vizet valszeg le fogom cserélni légre, mert kicsit sokallom ezt a 60 fok körüli hőfokot, de majd még meglátom.
Lehet, hogy marad, csak kap egy halkabb ventilátort a gyári CM venti helyett, mert az kicsit hangos..
Vagy a 60-70 fok az teljesen normális a 3400G-nél?
-
törölt tag
Azt láttam hogy meg van nyalva.
Azokat az íveket amiket a varratnál/hajlításnál alkalmaztál elviselik a sarkok is, nézd meg rajzon hogy mutat. Persze a te dolgod.Ha egy kevésbé érzékeny textúrát választasz pl.: por festettet, ami közel sima felültetet ad, akkor egy két mozdulattal, egy mikrószálas törlőkendővel le lehet ápolni, szöszölés, foltok nélkül.
-
-
törölt tag
Nekem ez lenne az észrevételem: A lemez szabadon álló sarkai és a szerkezet saját tömege miatt csúnya nagy likat okozhat élő szövetben, ha belekap, vagy beleesik valaki.
Matt fekete felülettel nehéz terep lesz a por elleni harcban, a VGA és a táp alatti vízszintes részeken.Maga a dizájn különleges és érdekes. Érdekes, mert a power gomb két átmenő furata, az alaplap+VGA öt darab menete, és a táp 4 átmenő furatában benne van az összes szolgáltatása és mégis keresem benne a további lehetőségeket.
-
dugo_
veterán
válasz
Pgraph #46925 üzenetére
Nem, külön alkatrészként lett gyártva ugyanúgy.
Segédfüleket nem terveztem rá, hanem élvarrattal van hegesztve, majd a hajlítás sugarára visszaflexelve a varrat.
Nagyon sok cég visszamondta technológiai okokkal, még az is benne volt, hogy az alaplap is kap egy hajlítás, és a táp fölött lesz megvarrva a többi, ha az jobban kiadja a hajlítógépen... De aztán találtam normális gyártót.Itt látszik valamennyire, illetve bérgyártmányként ebben a formában érkezett:
A gyártás/gyártatást ebben a topikban dokumentáltam valamennyire:
https://logout.hu/tema/modding_es_hazepites_elmeletben_3d_tervek_otletek/keres.php?suser=dugo_ -
HookR
addikt
Biostar X470NH hivatalos oldal - [link]
-
dugo_
veterán
Elkészült a Yuel Beast Designs - Motif Monument kopipaszta harmad pénzből.
Pár alkatrészt várok Kínából, aztán elkezdek bevásárolni hozzá. -
Mclovin
senior tag
-
Archttila
veterán
válasz
hegegabi80 #46911 üzenetére
Valojaban a gyari sincs utban csak engem zavar egy kicsit, hogy hozzaer az egyik memoriahoz, de ettol fuggetlenul a mukodest nem befolyasolja, illetve eleg sokan hasznaljuk igy ebben az elrendezesben.
A legjobb az lenne ha VLP memoriat hasznalnek, ugyanis akkor szepen becsuszna ala a 25mm magas normal venti is, de sajnos ertelmes memot nem gyartanak ebben a meretben, Ryzen melle meg nem szivesen raknek 2666MHz-es orajelu modulokat.Ha osszeraktam a gepet rakok majd fel hwinfo screeneket...
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #46912 üzenetére
CB20, Aida es baratai alatt stabil, a Prime meg pont nem erdekel de ugy tudom bizonyos esetekben az meg a stock orajelet is eldobja
Inkabb a kozismerten nagyon erosen cpu igenyes jatekokkal tesztelem napokig, es ennyi.Ragasztopisztolyom van itthol, az megfelel az altalad javasolt kiegeszito rogziteshez?
-
törölt tag
válasz
Archttila #46908 üzenetére
Ezek a soha meg nem szilárduló ragasztók úgy működnek belül mint egy nagy viszkozitású folyadék, nyíró irányban a súlyerővel terhelve lassan el fog rajta vándorolni a ventilátor, a meleg csak gyorsítja a folyamatot.
A ventilátor 4 sarkainál, egy-egy csepp teljesen kikeményedő ragacs szerintem még kell ahhoz, hogy végleges legyen a szerelés.Az alulfesz mértéke az tényleg hihetetlen, nekem kellene valami bizonyíték, hogy azon felül hogy a stabilitás teszt szerint OK, nem akaródzik akadozni.
(igaz hogy csak egy Kabini-val volt e téren AMD-s tapasztalatom. Maga a processzor stabilnak itéltetett (prime+IBT+aida), de akkor is volt valami gebasz, mert fél-egy óra elteltével eldobálta az internetes rádiót, csak úgy jött helyre a probléma, ahogy megadtam neki a default feszt.) -
Archttila
veterán
válasz
vtomi2 #46907 üzenetére
A ventinel megfogva a huto sulyat szepen elbirja, ezen kivul nem csak a borda kapott ketoldalut hanem a venti is
De majd az ido eldonti, igy elso blikkre en azt mondanam, hogy nem lesz vele gond.A ragaszto a borda lamellainak a tavtartojan fekszik, ami egymas utan rakva egy viszonylag egyenes felulet alkot, illetve maga a ketoldalu is egy relative eros bevonatot tartalmaz. (a cegnel ahol dolgozom lent a melosok ezt hasznaljak a termelesbe)
Ezen felul 800 es 950 RPM kozt valtozik majd a fordulata, mert egy 3800x felett fog teljesiteni ami a 3700-al ellentetben szepen alulfeszelheto. Ha hiszitek ha nem, 4000MHz@1.050v all core 50C alatt tarthato a CPU, VRM, es a PCH ezzel a slim ventivel
(4400MHz@1.310v)
-
Archttila
veterán
A postagumis megoldas utan ma szamuztem a femcsipeszes gyari rogzitest is, es a ketoldalu ragasztot bevetve hoztam letre ezt a csodat
A kep elkeszulte utan meg levagtam a felesleges anyagot igy most szep letisztult lett a huto, illetve ami a legfontosabb, hogy VEGRE! a fem kallantyu sem nyomja mar a belso ram modult.
Remelem tartos lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kedvenc zene a mai napra
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Háztartási gépek
- Milyen autót vegyek?
- VR topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hardcore café
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- További aktív témák...
- DDR4 RAM modulok
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest