Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eGPU tapasztalatok
- Egérpad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Amióta kijött vakarózok, csoda, hogy csak most vettem
Eddig mondjuk elég drága volt, most találtam egy emészthető áru szettet 12-60-nal (sajnos nem a Leica). Felemás érzéseim vannak, mert a Pana kispórolt egy csomó dolgot belőle, amik a GH5-ben megvoltak (pl. Fotóstíluson belül színárnyalat aminek a hiánya nagy érvágás). De nincs mit ezen csodálkozni, így is párját ritkítja a hibrid vázak között (remek fotós és videós feature-ök, markolat LCD - amit sosem használok, de menő -, dupla SD foglalat, mic/fülhallgató csatlakozók, IBIS, 4k 60fps, 10bit 4k, időjárás álló, 4/6k fotó, videó mód, stb.). Kivételesen erős darab ez. A méter ehhez a szenzormérethez nagyon elmebeteg
Amin felkaptam a fejem (és itt találkoztam vele először), hogy videó közben lehet állítani a WB-t. Ilyet még kb. sehol nem láttam. Kérdés, hogy van/lesz-e gyakorlati haszna. Ha van WB lock, akkor talán nincs is olyan nagy jelentősége a dolognak. Felvétel közben egyébként is csak legvégső esetben nyúlnék WB-hoz.
-
hito
nagyúr
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Ma próbálgattam a nagyfelbontású módot G9-en és az alábbi érdekes jelenségre figyeltem fel:
barna háló normál mód:
barna háló nagyfelbontású mód:
Konkrétan egy részéről eltűnteti a festéket. Ez is átlát az anyagon, mint annak idején a Oneplus 8 Pro?
Egyébként tényleg olyan, mintha lefolyt volna a festék, mert az anyag textúrája meg tök részletesen megmaradt. -
hito
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
azért, mert Sony A7 a világ közepe
Ezt mondjuk hajlamos vagyok én is osztani
A7R II-m lenne már rég, ha nem sajnálnám rá (és az obikra) a pénzt. Egy évvel ezelőtt kerültem hozzá a legközelebb, amikor is 240-ért hirdette itt egy győri tag. Sajnos "csak" második voltam a (2567km-es) sorban. Azóta siratom. -
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
A héten szálltam ki (20-adszorra) egy majd 7 éve döglött rendszerből, fekete öves vagyok ebben. Mi másba ugorhattam volna fejest, mint egy döglődő rendszerbe

forceberg: ja. Vagy FF, vagy mobilfotózás. Kb. már tényleg csak ez a két kategória létezik. Gondolom APSC is kínos már nyilvános helyen.
hibavissza: frissítés hiánya szerencsére nem éri el az ingerküszöböm

-
hito
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
akkor az egész MFT rendszert kukázták
Ennek egyébként vajon van realitása/veszélye rövidtávon (3-4 éven belül)? Ennyire bejött volna nekik a FF? -
hito
nagyúr
válasz
theporcupine
üzenetére
-
hito
nagyúr
válasz
theporcupine
üzenetére
Semmit nem vitt át. Annyit írt, hogy a betöltés nem lehetséges, vagy sikertelen, már nem emlékszem pontosan. A 2.8-as fw csak ezt javítja? Mármint a save/restore hibáját.
-
hito
nagyúr
válasz
tothl
üzenetére
Ezt kizárnám. Szerintem ennek épp az a lényege, hogy jól belőtt setup-okat ugyanarra a típusra át lehessen egyszerűen költöztetni.
theporcupine: nekem is az eltérő firmware verzió a megérzésem. Jónéhány olyan menüpont hiányzik is a 2.2-ből, ami a 2.7-esem már megtalálható. De gondoltam ezt intelligensen lekezeli. Ezek szerint nem. Hétvégén frissítem és meglátjuk. Remélem elérhető a 2.7-es is és nem csak a legfrissebb.
-
hito
nagyúr
Két ugyanolyan váz (GH5) beállításait szeretném szinkronba hozni. Van egy menüpont, amivel elvileg a teljes kamera beállítást el tudom menteni, majd a másik gépen ezt setup-ot betölteni. Viszont azt írja, hogy nem lehetséges. Természetesen mindenféle lábjegyzet és magyarázat nélkül utasítja el a kérésemet.
Villámkérdés: ez az eltérő szoftververzió (2.2 vs 2.7) miatt van, vagy esetleg amiatt, mert az egyiken aktiválva van a V-Log, esetleg más miatt?
-
hito
nagyúr
-
hito
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Általánosságban kérdeztem, hogy "milyen szintet képvisel, illetve mennyire népszerű darab?". Mondjuk egy 25mm 1.7-hez képest. Fix mellé (25mm 1.7, vagy megtartanám ezt a 30-asat ha sokkal jobb) vennék egy alapzoom-ot, vagy a másik lehetőség, hogy 12-35 2.8-at venném általános felhasználásra (portréra és beltéri videóra) és hozzá olcsó zoom. Mivel az szumma ár is fontos (illetve a tele is), a 30mm + 12-35 nem megfelelő párosítás. Vagy olcsóbb fix (pl. 25mm 1.7) és mellé 14-140mm/egyéb zoom, vagy 30mm 2.8 és mellé 14-140mm/egyéb zoom, vagy 12-35mm és mellé nagyon olcsó zoom (pl. 45-150mm).
-
hito
nagyúr
Panasonic objektívek közül a 30mm 2.8 macro kb. milyen szintet képvisel, illetve mennyire népszerű darab? Azért kérdezem, mert hozzám került egy ilyen obi, gondoltam na ez az amire nekem sose lesz szükségem, meg is hirdettem. Viszont ahogy használtam, egyre jobban megkedveltem. Most meg már azon agyalok, hogy mire tudnék cserélni, amit szélesebb körben tudok használni, de képminőségben nem nagy visszalépés. Penge éles darab és attól tartok, hogy egy 25mm 1.7, vagy egy 12-35 2.8 fasorba se lenne ehhez képest. Persze nem ismerem annyira a rendszer, hogy meg tudjam ezt ítélni, ezért is kérdezem.
-
-
hito
nagyúr
válasz
yle_greg
üzenetére
Nem. Itt volt prohardveren egy m4/3 csencselős topic.
És ahogy ezt leírtam, be is ugrott
Azért nem találtam, mert a csere, cserebere és hasonló szavakra kerestem, de a csencselés volt a kulcsszó
Itt van amit kerestem. Más kérdés, hogy fél évvel ezelőtti az utolsó hsz
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Volt annak idején egy m4/3 cserebere topic, ha jól emlékszem, de nem találom. Tudná valaki linkelni? Köszi!
-
hito
nagyúr
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata Viltrox EF-M2 SB-rel kapcsolatban? Metabones lába nyomába nem érhet?
vond: látom, Neked ilyen van. Hát ez a focus hunting nem hozta meg a kedvem

-
-
hito
nagyúr
Most jutottam el idáig. Élménybeszámolónak nevezni az alábbi pár sort erős túlzás lenne, inkább kudarcbeszámoló.
Lényeg, hogy sajnos 3 nap használat után úgy döntött, hogy műszaki hibás lesz. Feltettem töltőre, 15 perc töltés után akartam néhány expót lőni, de amikor hozzáértem majdnem elhajítottam olyan forró volt. Menetrendszerűen meg is gajdult a hőtől, össze vissza reagált mindenre. Akksi ki, fél óra pihi, de még mindig bolondozott.
Utána már amikor töltőre tettem, a hangszórója furcsa sistergő hangot adott ki, recsegett. Innentől kezdve nem erőltettem a használatát.Egyébként vegyes érzelmeket váltott ki, amíg működött. 45eFt-ért még jónak is lehetne nevezni, mégis csak 4k, mert 20Mp-es GX8 szenzor, de rengeteg hiányossága van. Ugye adott a fix LCD, a beépített vaku hiánya (itt jegyzem meg, hogy még egy 4$-os zsebvakut se mellékel a gyártó, "old meg!"), nulla kezelőszervek. Ezt ugye vásárlás előtt is tudja a leendő tulaj, el lehet dönteni, hogy ezek beleférnek-e vagy sem.
Viszont ami lehangoló és csak használat során derül ki:
- képparaméterezési lehetőség nuku (se kontraszt, se élesség, se telítettség, se zajszűrés, semmi). Kapunk 5 előre beállított képprofilt azt oszd be
- videó blokkosodik sajnos, iszonyú alacsony bitrate-ek jellemzik
- érintőképernyő reagálási ideje lassú, ha gyorsan kell reagálni a helyzetre és valamit előtte állítani szeretnél...felejtsd el!
- videófelvétel hangminőség csapnivalóÖsszességében mégsem tudnám azt mondani, hogy nem ajánlom és ez leginkább az ára miatt van. Lássuk be, ilyen tudású gép 12-40-es obivel 84eFt-ért nincs másik.
-
hito
nagyúr
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Szerintem (bár nem engem kérdeztél) nagyon jó gondolat. Végülis az 1/2.3" és 1" között sokkal nagyobb a különbség (4x), mint az 1" és a 4/3" között (2x). Összességében lehet, hogy jobban járna egy FZ1000-rel, mint egy G80 + 12-60mm, vagy 14-140mm-rel. FZ2000 már fogósabb kérdés. Először is hatalmas (de tényleg), másodszor technikai fronton fejlődést hozott az elődhöz képest, ugyanakkor az FZ1000 szerethetőbb és kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt, mint a 2000. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Nem utolsó sorban az FZ1000 már 100-120eFt környékén elérhető használtan, míg a legolcsóbb használt FZ2000 200eFt, átlagára pedig 230-250. Az FZ2000 belső zoomos megoldását viszont imádtam!

-
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Akkor részben félreértettem, elnézést. Egyébként nem kell hackelni, ugyanis full open source készülékről van szó, SDK letölthető.
"Az E1 egyik érdekessége a nyílt rendszer megtartása, amely I/O csatlakozásának köszönhetően maradt nyitott a fejlesztők számára."
De ez már szerintem itt is elég off, hiába m4/3
Átballagok vele a videós topicba. -
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Hobbi filmesként is 200$-ért háromszor meggondolnám, hogy nem e inkább egy g7.
Mindezt úgy, hogy nem is volt a kezedben. Hm, ok. Mintha nem is olvastad/értelmezted volna, amiket irtam. Költői on: de akkor miért kérdezted?
A hack felvetésed aztán végképp nem értem: tudnák, ha lehetne hackelni. De nem lehet => nem tudják.
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Jaja, meg 8k 120fps!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Lehet, hogy átment "1-2" m4/3 gép a kezeim között, de valahogy így most fejből nem tudom összehasonlítani az x számú érzékelőt dinamika szempontjából.

A zaj már más kérdés, abban nevetségesen jó. Eddig 6400-ig teszteltem, nagyon intelligens módon bánik a dologgal. Három állásban ráadásul állítható a zajszűrés. Tegnap gyorsan frissítettem is egy firmware-t, amiben már emelhető az iso egészen 102400-ig!!!
Ennek persze gyakorlati haszna elég kevés van ekkora lapkával (tudom-tudom, a GH5s-ben is 4/3 van
). 10bit természetesen nincs. Adatsebesség elég átlagos (28-60), de a képélesség/részletesség elképesztően jó 1080p 60fps-sel. Ha nem lenne, meg se vettem volna. A képi világa kissé szintetikus, de lehet, hogy csak szokni kell az NX1 után. Színkezelés lehetne jobb is (mondjuk egy átlag, nem videós Panától szerintem jobb), low light mesterséges fényviszonyok mellett nem vagyok elégedett a WB-szal sem, nehezen belőhető. Ha valamilyen irányba eltolódik a környezet (pl. zöld falak + izzólámpa) szerintem csak kemény munkával lehet (ha egyáltalán lehet) visszahozni. Viszont egy másik szobába, ahol nem ennyire vadak a falak, sokkal jobb aWB-t tolt, mint a Xiaomi.Szokni és megismerni kell, vagdalkozni nem érdemes vele, nem egy pas kamera.
Az árával kapcsolatban: "akkor már az ára se vonzó". Szerintem önmagában sem az, nemhogy azokhoz képest. Jelenleg 700$/£. Szerintem kevered a bevezető árával, ami 200$ volt. Sajnos most nagyon nem annyi, már ha egyáltalán lehet kapni. Véleményem szerint ennyit nem ér, hacsak nem valaki valamilyen speciális okból kifolyólag (méret pl.) pont ezt keresi.
hibavissza: nem moderáltatom magam, de szerintem tudod te most mire gondolok

-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Hát, nem könnyű
Attól azért valamivel több, és kevesebb. Rettentő érdekes kis szerkezet, az ilyen megszállottaknak való, mint én. Szerintem rossz irány pusztán a megjelenése miatt egy akciókamerához hasonlítani, mert:- képminőség és lehetőségek tekintetében - ami az érzékelő méretéből és a cserélhető obis kialakításából következik leginkább - jóval-jóval nagyobb potenciál van benne, mint egy mezei akciókamerában, azonban
- nem tud vetekedni azokkal, ha mostoha időjárási és extrém körülményekről van szó. Legjobb tudomásom szerint nincs felkészítve arra, hogy ilyen jellegű igénybevétel mellett üzemeltessék
A kezelése meglepő módon nagyon hamar megszokható és durva, de jobban kézre áll e tekintetben az Yi M1-nél => az érintőképernyő önmagában nem az igazi.
Eddig nagyon tetszik
Nagyon MILC-eket megszégyenítő videó paraméterezési lehetőségek, ráadásul még Log profil is van benne. Képelésre is befogható, minden mód megtalálható benne, mint a nagyokban. Videósoknak véleményem szerint kötelező darab! Lehet, hogy írnom kéne egy logout cikket, vagy legalább egy rövid kis bemutatót róla. -
hito
nagyúr
Úgy voltam vele, hogy 45eFt-ért egy GX8 szenzorú 4k-s váz kihagyhatatlan. Rátekerni még nem tudok semmit, mert a 14-50-nel nem szerették egymást, semmilyen AF nem volt, egyszerűen nem működtette.
Holnap megpróbálok valami alap obit beszerezni hozzá (Pana 12-60?), aztán meglátjuk mire lesz elég a kínai m4/3.
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Szerintetek egy Yi M1 vázon mennyire fog működni, vagy nem működni egy Panasonic 12-50mm 2.8-3.5 4/3 obi olcsó elektronikus adapterrel? Természetesen fénysebességre nem számítok, de azért fog fókuszt találni egyáltalán?
-
hito
nagyúr
Ez azért szerintem fontosabb dolog annál, mintsem hogy egy szó se essék róla

Olcsó AF-os boosterekben azért nem gázol térdig a rendszer.
Vagy vótmá?
-
hito
nagyúr
A hébert a zsidók beszélik. Nem az arabra gondoltál?

Studi: én ilyen mélységeibe nem merültem el a cikknek, de feltételezzük, hogy elírás
Tényleg érezni a bejegyzésen, hogy gyengéden szeretné terelgetni az olvasót a helyes irányba. Nincs is ezzel baj, ha közben az arányosság és az igazságosság aranyszabályi is érvényesülnek. De valóban elfogult, az említett részeknél pedig határozottan igazságtalan a másik rendszer kárára. -
hito
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
Igen, azt hallottam, hogy érthetőbb ha az ember így fordít. Persze csak ha valamelyik beszéli. A németemmel szerintem vallatni lehet. Angolt 8 évig tanultam, majd cca pár nap alatt el is felejtettem
Stresszhelyzet azért kihozza a mélyen lappangó tudást, de inkább hagyom szunnyadni. 2-3 hónap alatt kényelmesen középszintre tudnám magam hozni, de annyi minden jobb dolog van az életben
Egy dolgot nagyon sajnálok: fősulin tanulhattam volna ingyen 4 évig hébert és nem tettem
Pedig abból most megélnék.Econ cikkéhez: csak nekem szúrt szemet, hogy Sony-nál Sigma árakat állít szembe Pana árakkal, amikor m4/3-on ugyanaz a sor ugyanannyiért kapható Sigma-éktól

-
-
hito
nagyúr
Na végül csak megvettem a Sigma 30mm 1.4-et. F2-től feléled ez rendesen, akkor meg nem látom az Oly 50mm f2 előnyét dupla áron és még 1.4-em sincs ha nagyon muszáj a rossz fényviszonyok miatt. Mondjuk lehet, hogy a bevonat, bokeh lényegesen jobb az Oly-nál, de dupla annyit (nekem) nem ér.
Ha érdekel valakit, szivesen tolok fel sample shotokat.
-
hito
nagyúr
válasz
üzenetére
A manualokkal úgy vagyok, hogy férjen bele 20eFt-ba, többet nem nagyon szeretek rászánni
Ez meg erősen 30-35-től indul, amihez még kell egy (ugyan 2-3eFt-os, de kell) adapter, azt meg most nincs kedvem külön vadászgatni. Ettől többet manualért csak Samyang családért vagyok hajlandó fizetni, mert az már bizonyított nálam, és adapter sem kell.Studi: most van fent egy 50-ért a jófogáson. Mégis a 30 felé húz a szívem, nagyon szűk nekem már az az 50 a
kenelbepanelbe. 25mm 1.7, vagy ez a Sigma 30mm 1.4 lesz belőle. Ha már mákom van és f2-nél elkezd élni az obi, elégedett leszek. Extrém lowlight felvételekre meg mégis ott lesz az 1.4-es rekesz is.
Minden gondom elszállna, ha végre valaki feltenne már egy 14-54 II-t 70eFt-ig bezárólag. Egyik kedvenc obim volt. Azt lehetett szinte bármire használni nagytelén és hardcore potrén kívül. Imádtam! -
hito
nagyúr
És a Sigma 50mm 1.4 ugyanebből? Valamivel jobb? Mondjuk látószögben sokkal jobb lett volna a 30mm, de ha már igy alakul ezt 50 alatt megkapom, míg az Olympus 50mm f/2 macro 70 körül megy.
Az is igaz, hogy akkor miért nem veszek már szintén 50ért Olympus 45mm 1.8-at. Azzal legalább lenne normális AF-om. Csak ritka belőle a fekete és azzal nem lenne kihasználva a Fotga adapterem.Lényeg, hogy jó porté obi legyen és beleférjen 50-be. Lehet, hogy meg kéne próbálkoznom egy másik 25mm 1.7-tel inkább

-
hito
nagyúr
válasz
Tin_Shield
üzenetére
De legalább tetű lassú lesz GH4-en
Egy kis MF-tól mondjuk nem jövök zavarba, mindenért kárpótol ha már 1.8-an kellemesen éles lesz. 1.4-en azt hallottam, hogy elég lágy. Köszi az infót! -
hito
nagyúr
Mi az általános vélekedés a Sigma 30mm 1.4 EX DC 4/3 objektívvel kapcsolatban? Megér 40eFt-ot? Kevés tesztet találni róla 4/3 rendszeren, jót meg egyáltalán nem.
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Jajj, hagyjuk már ezt! Savanyú a szőlő, mert nem telik szonira, mi?
Mondjuk én egy A6300-at adtam el, mert a GX8 mellett (a személyes preferenciáim miatt) gyengusz volt, de ez már történelem
Az is igaz, hogy azóta GH4-et nyúzok. Jó lenne a Sony, ha fHD nem lenne olyan szinten szar, mintha nem is lenne benne. Illetve az én kezemnek aprók is ezek a vázak. Egy GX8, vagy most a GH4 sokkal felhasználó barátabb ebből a szempontból. -
hito
nagyúr
válasz
voriae
üzenetére
Na az esélyegyenlőség kedvéért kérhetném ugyanezt simán raw-ból nyúlkapiszka nélkül jpeg-be mentve?
Főleg élesítéshez nem ér nyúlni, hisz pont az a lényeg most. Még mielőtt feltöltöd tudom, hogy mérföldekkel jobb lesz még így is, mert GX80 alapból picivel élesebb képet lő és látszik, hogy ennek a darabnak nyitva sincs gondja. Az enyém rekeszelve nem éri el ezt az élességet szerintem. -
hito
nagyúr
Én nem tudom eldönteni, hogy ez ennyit tud, vagy az enyém egy gyengébb darab. Itt van még egy eresztés, nappali fényben, kb. 1.5-2m-es távolságból:
-
hito
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak kivételek
Nekem ez a darab nagyon bejön. Ami még brutál volt, az a 18-200mm Samsung. Nem tudom, hogy abból nekem sikerült-e kifogni egy erős darabot, vagy az összes olyan, de a tele végén olyan borotva volt a kép, amit még nem láttam. Kézbe fogni se volt semmi. Több, mint fél kiló és olyan igényesen megmunkált, kidolgozott darab, amit ritkán látni. Igazi mestermű külsőre és anyaghasználatra. -
hito
nagyúr
-
hito
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Ezt most csináltam, majd keresek 12-35 vs 14-140-et is mindjárt.
14-140mm 24mm (nem találtam le a 25mm-t
) f4.1Vicc. Raw-ból feldolgozva, semmihez nem nyúltam.
-
hito
nagyúr
Természetesen próbáltam azonos rekeszen összehasonlítani. A legnagyobb eltérés f4 vs f4.1, ennyi gondolom még belefér
De írtam is, hogy nem tudtam úgy lerekeszelni, hogy elérje a 14-140 élességét. Még jó hogy megtartottam a képeket, így inkább azok fognak helyettem beszélni, amint lesz egy kis időm feltölteni 
De addig is tartom, hogy a 14-140 35mm-en nyitva jóval élesebb, mint a 12-35 35mm-en nyitva és f4-re rekeszelve.
-
hito
nagyúr
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Bocs, leveszem! Megtartom

-
hito
nagyúr
Én most a 14-140 II obimtól vagyok teljesen elhülve. Nagylátón nem kiemelkedő, de ha kicsit beletekerek, az összes mostani obimmal feltörli a padlót élességben.
Most két obival eresztettem össze: 12-35mm és 25/1.7. Mindkettőt állva hagyta, a 12-35-öt a tele végén 35mm-en. Nem tudtam úgy rekeszelni a 12-35-öt, hogy a közelében legyen a 14-140-nek. A 25/1.7-et meg hagyjuk, finoman szólva sem az élesség az erőssége.Most vagy egy ilyen jó példányt fogtam ki, vagy ez nagyon jól sikerült széria ebből a szempontból.
-
hito
nagyúr
Köszi, most így használom. Mintha egy picit tényleg jobb lenne

GX80-ra? Nagyon fapad lenne már ezután
A stibaja viszont tényleg jobb. Viszont cserébe az EVF használhatatlan kategória, az LCD csak dönthető, kicsi és nekem emiatt rossz a fogára, kisebb felbontású szenzor, nuku mikrofonbemenet, nincsenek CineLike profilok, kevésbé paraméterezhető videó és még néhány dolog.
Emelett volt egy pár napig GX80-am. Akkor nagyon éreztem, hogy ez tényleg nem egy kategória. Viszont ár-értékben még mindig az egyik legjobb a GX80 és piszok jó a stabija. De én inkább maradnék GX8-nál (egyelőre), még ha gyengébb a stabija akkor is
-
hito
nagyúr
Egyvalamit nagyon nem értek. GX8-nál miért nem akar működni videó alatt a vázstabilizátor rendszeridegen manual objektívvel (Minolta 35-70mm F/3.5 Macro)? 1080p-ben próbálom, 4k-ban tudom hogy nincs stabi, mégis a stabi kis piktogramja OFF-ot mutat. És tényleg nem egy szépen stabilizált videó az eredmény, hanem bizony ott van a kézremegés. A stabit csak fotó módban lehet állítani. Ott ugye van egy E-képstab. (vid.) opció, ami ha ez az objektív van fenn, egész egyszerűen szürke, nem kapcsolható.
-
hito
nagyúr
Egy ilyen affér nekem is rémlik, de nem tudtam, hogy azzal az adapterrel kapcsolatban volt. De éppenséggel lehetett az egy másik darab is

Egyre kevésbé szimpi. Stabim van a vázban, manual üvegeken tudok rekeszelni közvetlenül az obiról, tehát marad az AF mint előny a manual adapterhez képest, az meg pont megbízhatatlan itt. Asszem ezt el is döntöttem, köszi

-
hito
nagyúr
Esetleg valaki használ Commlite EF - m4/3 elektronikus adapter? Amazon értékelés 2.2-n áll. Ennyire rossz? Eladó (indexen) elmondása alapján AF pontatlan és leginkább nem talál fókuszt GH4-gyel. Tapasztalatok, infók a témában esetleg van valakinek?
-
hito
nagyúr
E-M5 II tulajoktól kérdezném: milyen lett a videó minőség és videó szolgáltatás kínálat a 2.0 fw-t követően? Azt látom, hogy kapott flat profile-t és a zajszűrés kapcsolható, de engem leginkább a videó általános minősége érdekelne. Amiket youtube-on és vimeo-n láttam még mindig nem győzött meg maradéktalanul. Túlélesít, részletek GH4 mellett gyengusz, színek túlszaturáltak (ezen mondjuk valószínűleg vázon belül is lehet segíteni, de nem tudom hogy mennyire marad színhű). Az egész olyan mobiltelefonos képi világú.
-
hito
nagyúr
Szerintetek:
- valami olcsó(bb) AF-os Canon booster + Canon üvegek, vagy
- meglévő Fotga elektronikus adapter és 4/3 objektívekEz most a nagy kérdés.
Ha Canon booster, akkor abból melyik a legolcsóbb ajánlott? Metabones drága, Kipon szintén. Ettől azért olcsóbbat szeretnék, de azokban nem tudom milyen minőségű a lencse, illetve használható-e az elektronika. Leginkább a fényerős alapzoom-ot szeretném adapteres változattal megoldani, tehát 14-54 II lenne, vagy valami Sigma 17-50mm 2.8. A Canon booster-es megoldással nem kevés fényt is nyernék azon felül, hogy fix 2.8-as, de az adapter nagyon drága, hátha Ti ismertek valami olcsó használhatót. -
hito
nagyúr
válasz
Felhasználom
üzenetére
Legjobb tudomásom szerint nincs.
Külső eszközzel kell a hangfelvételt megoldani, majd utómunkával összegyúrni. Csak így megoldható. Egyébként audio pluginekkel Vegasban elég korrekt szintre hozható a GX80 hangsávja is. Csak kicsit melós. -
hito
nagyúr
válasz
mikrofon
üzenetére
Nekem most az tetszik benne nagyon, hogy bár semmiben sem annyira kiemelkedő, mégis minden tulajdonságában hozza a kellemes meglepetést és az elvárható szintet. Mindig az volt a bajom, hogy ha az egyik váz jó videóban, akkor az EVF-je kaki. Ha jó kialakítás, akkor szar a mikrofon és nincs bemenet, ha jó minden, akkor dönthető az LCD és ez idegesítő és még sorolhatnám. A GX8 eléggé átgondolt, minden számomra fontos dolog helyet kapott benne, elég jól egyesíti a funkcionálisan hasznos dolgokat a jó teljesítménnyel:
- jó szenzor
- szenzorstabi
- nem GH létére teljesen jó fHD + Cinelike D frofil + 4k
- origami LCD, nem pedig dönthető
- mikrofon bemenet
- időjárás álló kialakítás
- jó fogás
- állítható EVF
- jó kezelőszervekEzeket egyben még így nem láttam egyik vázban sem. Van jobb is (G80, GH5), de ár-értékben (amennyiért vettem) most nincs számomra jobb Pana vonalon. Méltatlanul mellőzött váz szerintem, vagy csak én nem figyeltem fel rá eléggé (?).
Studi: óra indul
G80-ra, NX1-re leváltanám, a nagyon drága cuccokat inkább nem írom, mert hosszú lenne a lista és esélytelen. -
hito
nagyúr
válasz
MrChris
üzenetére
Szerintem valamivel élesebb (nem könnyű észrevenni, de tényleg van valami). Viszont ha nem lenne jobb fHD-ban, akkor is nagyon megéri az upgrade. Persze neked nem annyira, mert 4k-ban forgatsz, és GX8-nak ugye 4k alatt nem működik a szenzorstabi. Ez az egyetlen hátrány.
Studi: szoktam arra járni, de nem tudom legközelebb mikor megyek, na majd meglátjuk.
Tudom már mi tévesztett meg. E-M1 videókat néztem és abban van PDAF, szemben a többi Oly m4/3 vázakkal. Ezért volt olyan piszok gyors a régi 12-60 
-
hito
nagyúr
Igen, az erintkezok stimmelnek. Határozottan támogatom a GX8-cal kapcsolatos ambícióidat
Bar én inkább videós szemmel nézem a vazakat (azon belül is fHD), fotóban sincs mit szégyenkeznie szerintem. Kialakítás, EVF, fogas, minőség csillagos 5--ös. De majd írok részletesebben privátban.Más: SWD 4/3 obik AF sebessege lenyegesen gyorsabb, mint a sima tarsaike? Youtube videókat nézve elég tempósnak tűnik, majdnem 14-54 II. Igaz, a legtöbb videó Oly vázzal es gyári adapterrel készült. Nem tudom GX8-cal es Fotga adapterrel is hozna-e ugyanezt.
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Van valakinek tippje arra vonatkozóan, hogy egy LX100 vaku miért nem akar együttműködni egy GX8 vázzal? Tök standard a csati, ráadásul azonos a márka is ugyebár. Volt itthon elfekvőben egy LX100 külső vaku es gondoltam most vegre2 hasznát veszem, erre tessék.
Új hozzászólás Aktív témák
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Autós topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Router gondok
- One mobilszolgáltatások
- Vicces képek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Energiaital topic
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Xiaomi 13T 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÚJ Lenovo Yoga 7 - 14" WUXGA OLED Érintő - Ryzen AI 5 340 - 16GB - 512GB - Win11 - 4 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Eddig mondjuk elég drága volt, most találtam egy emészthető áru szettet 12-60-nal (sajnos nem a Leica). Felemás érzéseim vannak, mert a Pana kispórolt egy csomó dolgot belőle, amik a GH5-ben megvoltak (pl. Fotóstíluson belül színárnyalat aminek a hiánya nagy érvágás). De nincs mit ezen csodálkozni, így is párját ritkítja a hibrid vázak között (remek fotós és videós feature-ök, markolat LCD - amit sosem használok, de menő -, dupla SD foglalat, mic/fülhallgató csatlakozók, IBIS, 4k 60fps, 10bit 4k, időjárás álló, 4/6k fotó, videó mód, stb.). Kivételesen erős darab ez.
Tudnál feltölteni egy hires jpg-t és ugyanarról egy raw-t?
Hogy érted, hogy váz jpeg-et erőltetek? Ezek jpeg-ek. 80MP raw nálam kb ugyanolyan, mint a jpeg sajnos. Nincs olyan különbség a két fájlformátum között, mint normál (20MP) módban. Nem is értem miért, elfogadtam.

Azért nem találtam, mert a csere, cserebere és hasonló szavakra kerestem, de a csencselés volt a kulcsszó

Ennek persze gyakorlati haszna elég kevés van ekkora lapkával (tudom-tudom, a GH5s-ben is 4/3 van
Tényleg érezni a bejegyzésen, hogy gyengéden szeretné terelgetni az olvasót a helyes irányba. Nincs is ezzel baj, ha közben az arányosság és az igazságosság aranyszabályi is érvényesülnek. De valóban elfogult, az említett részeknél pedig határozottan igazságtalan a másik rendszer kárára.
A 25mm 1.7-esemnél nem lehet rosszabb