Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Pánik a memóriapiacon
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Dehogynem...

Csak a zoom manuális. Sem az élesség, sem a rekesz nem az.
-
Speeedfire
félisten
válasz
INTELligent
üzenetére
Najó, ennyire azért nem vagyok hülye, hogy ne tudjam, hogy milyen.

Ő az, ez szerintem manuális.
-
INTELligent
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az én 14-42-esem nem elektronikus, hanem manuális (asszem). Tehát manuálisan állítom rajta a fókusztávolságot kézzel.
Az hogy a zoomgyűrűt manuálisan állítod, még nem jelenti, hogy manuális az obid
, a rekeszt mivel állítod? Ha annak is van külön gyűrű, mint pl itt az aperture ring, na akkor tudni fogsz rekeszelni. -
Speeedfire
félisten
válasz
bigsee
üzenetére
Ezt már olvastam, innen is jött az ötlet.

Mercutio_: Ugyan ezt írtam én is, csak magyarul.
"Fordító gyűrű érdekel makrohoz" "macro reverse ring"Én ezt néztem kintről. Ehhez meg 37<->52mm-es step up/down kell, ami hála az egyik fórumosnak már van. Viszont, aki a raynax 250-et árulta jól átkúrt, mert nem veszi fel a telefont, nem is reagál.
Az én 14-42-esem nem elektronikus, hanem manuális (asszem). Tehát manuálisan állítom rajta a fókusztávolságot kézzel.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az nem lesz jó, egy ehhez hasonló macro reverse ringet kell rendelned ami belemegy az m4/3 bajonetbe, és valami 50-es fix manuál obit vanni hozzá aminek 49mm (vagy van még 52mm-es is) a szűrőmenete.
A kitobi azért nem jó, mert alapból a legszűkebb rkeeszen van, és mivel elektronikus a vezérlése nem is tudod nyitottt rekesszel fordítva feltenni a vázra.
-
bigsee
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
bigsee
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Márhogy 56-os méretű szűrőt akarsz rakni a 37-es obira? Az nem fordítógyűrű, "step-up ring" a neve. Ehun-e
-
MrChris
nagyúr
Most látom a képeit, bakker... annak mi értelme van, hogy egy elvileg hozzáértő raw-ban fotóz és a rawkonverterben semmihez se nyúl? Amit alapbeállításnak titulál az nem objektivitás, hanem a hozzáértés hiánya, vagy a lustaság. Megmutatja, hogy az ACR alapértékeken értelmetlen képet eredményez. Ezzel az erővel az objektív rekeszét és fókuszát is alapértéken kellene hagynia, mert így jött ki a gyárból, mint ahogy az ACR is feltelepült. Filmes korszakban se a negatívot mutogatták a fotós újságban.
-
|AP|
veterán
Laca tesztelte a Laowa nagylátót.
Kapni is lehet már, de a 200k az nem kevés érte... -
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Vario? Az tudtommal a zoomokra egy Pana névhasználat. Van elektromos zoomos 14-42-ből X Vario PZ néven. Erről azt írják, hogy picivel gyengébb mint a sima. Mintaképeken nézd meg melyik kb mit tud. Felhasználás függő kinek mire van szüksége. Rokinonnal nyitva elég lágy képeket látni, 2.8-4-től kezd igazán jó lenni. Helyette, inkább egy 60/2.8-as Sigmát vennék, az nyitva is tökéletesen éles és AF-os! Meg kicsi.
Ezen a használt tűzkeresztségen túl kell esni, nekem megéri 2-6 hónaposan 75%-on megvenni. Minden használt vázamat ismeretlentől vettem. -
törölt tag
Ha átlagolom a hármotok véleményét, akkor igazából úgy tűnik, tökmindegy melyik kitlencsével veszem

Viszont nyugatabbra, a 12-32-vel kb 100ojrót lehet spórolni. A különbözetet beletolva egy samyang 85 1.4-be meg már szinte ajándék annyiért.MrChris
"Gx8 nekem egy kissé olyan savanyú a szőlő."
Én azért savanykodnék vele szívesen, de ennyit nem áldozok rá.
Köszi, hogy említed a darabos zoomot. Ha ilyenre is használnám, akkor érdemes inkább egy VARIO-s példányt nézni? (BTW leginkább beltérben, álványról, normál szobai fénnyel dolgoznék vele, amit pár LED-es flekkel egészítenék ki. Ha kicsit a végén meg kell effektezi, hogy emészthető végeredményt kapjak a non-perfect világítás miatt, nekem az is belefér.)
A használt árakat nem néztem, mert nincs olyan megbízható ismerősöm, aki eladná. Itt a fórumról kb senkit sem ismerek, azt meg a neten át nem tudom kiszűrni, hogy ki az aki pusztán verzionitisztől szenvedve akar megválni a géptől, vagy azért mert jól tudja, hogy már nincs sok hátra szegénynek (ie: megáztatta, ledobta, macska megjelölte, stb). -
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Gx8 nekem egy kissé olyan savanyú a szőlő. Majdnem kétszer annyi mint a gx80 és ezért kevés többletet nyújt, ráadásul 4k alatt a stabi hiánya egy nagyon nagy öngól. Külső mondhatni ízlés dolga, de ennyiért picit még agyalhattak volna rajta.
Nekem 12-32 van főképp a 12-es nagylátó miatt, másodsorban a méret miatt. A képén és méretén kívül nem sok vonzó van rajta. Viszont ilyen éles 12-es ennyiért nincs. Nyaraláson kb csak ez volt rajta. Az optikai stabija minimális hatású. Volt 14-45-m az is tetszett, aszondják egy minőség a 14-42II-vel, ezeknek hatásosabb a stabija. Ami extra a 14-45-n az az ois kapcsoló
Sajnos mindegyiken kissé darabosan jár a zoom, videó alatt nem igazán lehet szépen ráhúzni.
Megbékéltem a gx80 pár hiányosságán, ennyiért, ebben a kategóriában elég jól felszerelt. Használtak árát gondolom láttad, 105e sok érte? Több mint egy év garival, enyémen eleve csak egy volt. -
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Az új "GX8" méretét nagyon meg kéne indokolni fícsörökkel, összevetve a gx85-tel. (márha az új is akkora marad, mint az előd.)
Meg nem is szánok rá annyit igazából; a gx85 tudása nekem bőven jó, nem lovalnám bele magam megint egy méregdrága szetbe.
Akkor asszem várok. Talán vmi év végi akcióban kijönnek egy jó és olcsó kittel...(?)Ha jól sejtem, a 12-32-es kitobi felejtős a 14-42-vel összevetve, ugye?
-
törölt tag
Hi Urak,
Tudjátok esetleg, hogy a GX80-nak mikor jön az utódja?
(Alapvetően egy GX80-ast szeretnék kifogni "kifutós" akcióban, 1-2 lencsével...) -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Én meg elhagytam az Oly kitobimat. Pana lesz. Picit jobb képre, ahogy nézegettem a teszteket (marginálisan). Mármint a 14-42-es Pana a legjobb ezek közül elvileg, felbontásban és (korrigált) CA-ban is. Az Oly kitobinak még korrekciózva is magas a CA-ja, én utáltam emiatt, a felbontása viszont ehető. A másik Pana-n a 12-es induló sokat számíthat (nekem spec nem kell).
-
SpongyaBob
veterán
Sziasztok!
Kisebb (néhány év
) szünet után újra visszatértem a m4/3 rendszerbe
GX7+45/1.8 van jelenleg, de kellene valami alap zoom is. Optikailag az Oly14-42 II, Pana 14-42 II vagy 12-32-vel járnék a legjobban? Kissé elvesztettem a fonalat, nem tudom mi helyzet most. -
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Jó, de van olcsóbb is.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hamát ne!
DCR-250 rugós rögzítőjére meg van adva a minimum szűrő amire feltehető.
A legelterjedtebb a 37 és a 46mm-es szűrőmenet a kitobik és fixek körében, ilyenről 52-re átalakító ami talán a legpraktikusabb. -
Golota
senior tag
Sziasztok! Elgondolkoztam egy focal reducer beszerzésén. Manuális obikat tennék rá. Nem akarom egy jobb objektív árát beleölni a prjoectbe, ezért a Camdiox-ot néztem, ez -ha jól láttam- többeknek is van itt. A leírásban viszont az szerepel, hogy az OMD szérián belelóg az érzékelő elé. Használ valaki ilyet Olympus Em sorozaton? Nekem EM-5 van, az MK1.
-
-
topikk
senior tag
-
schawo
titán
válasz
topikk
üzenetére
Milyen szűrő lesz?
Én hoya uv0-t használtam, amíg rá nem jöttem, hogy miért szarok a képek. Nem mondom, hogy az összes képet hazavágta, de a képeim számottevő részét igen. Kontraszt, becsillanás, színek. Szóval ne olyan képet keress, amin alig látszik, hanem olyat, amin nagyon.
-
schawo
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
A tűző napon a lepattanó tükröződésekre, a becsillanásokra jó a polárszűrő.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Én legutóbb nagyon örültem, hogy volt védőszűrő a 12-40-en. Állványon volt a gép (70-80 cm magasan csak), a kutya meglökte és orral előre eldőlt. Apró kavicsos talaj volt, a szűrő kuka, de az objektívnek karcolása sem lett.
Szintén jól jött tengernél, ahol nagyon nehezen jönnek le a sós vízcseppnyomok.
Az sem elhanyagolható (egy drágább obinál), hogy a sok tisztítás évek alatt mikrokarcokat csinál a felületen, ha ez a szűrőn történik sokkal jobb. Én pl. szívesebben veszek olyan használt obit ami szűrő volt, akár feláron.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Makróhoz nem feltétlenül szükséges ND szűrő, lévén eleve ajánlott az erős rekeszelés a mélységélesség növelése miatt. Makróhoz (CP) polárszűrőt használni elég speciális eset, meg főképp küzdelmes. Inkább tájképeknél, nagylátószögű objektívvel, víz és üveg felületek átlátszóságának növelésére, vagy épp tükröződésének növelésére használják. Esetleg tárgyak fotózásánál szintén tükröződés csökkentésére. 1-2 fével csökkenti a fényerőt.
-
schawo
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha a képalkotásban szükség van rá, akkor vegyél, a semmivel nem lehet fotózni. De ha csak azért van, hogy rajta legyen, akkor ne bohóckodj vele.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Én is ezeket akartam megvenni. Polár és ND.
Amúgy raynox 250-hez milyen gyűrűk kellenek, ha a fent nevezett obikhoz akarom majd használni.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ja bocs, azt hittem polárszűrőről esetleg ND-ről van szó. Én azokat - főleg a polárt - simán használom a sötét objektíveken is, és a legnagyobbhoz van, ha kisebb szűrőmenetre kell akkor meg gyűrű. A protector szűrő szerintem is fölösleges, ott az objektívsapka és/vagy a napellenző
-
Speeedfire
félisten
Köszi srácok, elvetem akkor a szűrő dolgot.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Inkább lebeszélnélek a szűrőről ha csak védelem miatt kell. Szűrőt akkor kell használni ha a képalkotásban célod van vele, különben csak ront rajta. Elsősorban csillog, tükröződik. Ha olcsó, gyenge minőségű akkor eképpen fogja módosítani a fényt. Kitobira tök felesleges, egy rendes közelíti az obi piaci árát. Ha 37-esre 52-est teszel az elég bután fog kinézni, jól útban lesz. Egy ilyen nagy szűrő üvegre meg tényleg nem árt még napellenző a megnövekedett becsillanás csökkentése miatt. Ha egy 12-32-re akarod rakni akkor kódolva van, hogy gyasztatja a teleszkópos tubust. De ha mindenképp akarsz rá tenni akkor 37-est vegyél, arra még az obisapi is felmegy.
Nekem huszonvalahány obim van amiből általában 2-3 van bevetésen, de még egy sem sérült meg. A kitobik tubusa sokkal sérülékenyebb, mint a lencséjük. -
hegyimorc
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Alapvetően nem lenne rossz a gondolat, én mégsem ajánlom.
Először is, minek egy sötét kitobira szűrő? Védeni? Arra ott a szép nagy napellezője. Ha meg nem védelem, hanem mondjuk polár ... minek hogy a sötét zoomba még kevesebb fény jusson? Szerintem a 40-150-re ne akarj szűrőt.
Másrész a pici obikon baromi hülyén fog kinézni egy nagy szűrő.
Én a helyedben 52mm-es szűrőket vennék. Ez elég gyakori méret és nem zavaróan nagy még kisebb obikon sem. Gyakorlatilag bármilyen rendszerhez jó lesz pár step-up gyűrűvel. (Ha szereted a kisebb fixeket)
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Köszi!

-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A legnagyobbhoz. Ha tervezel még objektívet akkor a tervezett legnagyobbhoz. A kisebb(ek)re filléres step-up gyűrűvel fel tudod rakni
-
Speeedfire
félisten
Ha szurot szeretnék venni, akkor milyen méretben kellene? A mostani obi, ha jól látom 37mm-es, amit szeretnék majd később venni 40-150 ed r pedig 58mm.
Gondom a nagyobbhoz kellene igazítani. Tehát legalább 58-as kellene. 55mm-es kicsi lenne az 58-ashoz. -
tacto
aktív tag
Elnezest, nem ide akartam, kerem törölni.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Pontosan, de azért merci gec* volt hogy Robin wongot hozta kitobis például

-
válasz
scarabaeus
üzenetére
Köszönöm, ez már irány
. Gondolom a többi hogy mi látható rajta már csak felbontás kérdése? -
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ezek is a kitobival készültek
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Speeedfire
félisten
Ezek amúgy jó minőségűnek mondható képek?

A flick-örön, sokkal szebbeket látok. Igazi nekem gyári obi van és autoban lőttem őket. Mindenféle utómunka nélkül. -
Dißnäëß
nagyúr
-
Sziasztok Szakik,
Egy kis segítségre lenne szükségem, rendelkezem egy Oly E-M10 vázzal.
Ősszel segédkeznék vadak megfigyelésében (szarvas) melyekről szeretnék fotót készíteni.
Ez megfelelő objektív lehet hozzá?
OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL ED 75-300MM 1:4.8-6.7A fényképezési távolság durván 100-200 méter lenne, nem tudom mennyire lehet befotózni vele ezt a távolságot hogy azért részletesen kivehető legyen a fotón a szarvas agancsa (az ágai a lényegesen)?
Köszönöm!
-
szpetri
tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Csak hajtsd ki oldalra a kijelzőt, de ne teker be a váz hátuljára.
Így fél kézzel a markolatot tartva, fél kézzel másik oldalt a kijelzőt alátámasztva hüvelykujjal tudod a fókuszpontot áthelyezni, szemmel a keresőn pedig nem ér bele az arcod a kijelzőbe. -
Studi
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Nincs akkora arcunk!

A GX7-en lehet választani, hogy hogyan állítsa a tapival az élességet: abszolút vagy relatív módon. Elsőnél ugye oda rakja a fókuszt, ahova érintesz, utóbbinál pedig mindegy hova érintesz, az aktuálisról arra mozdítja el a pontot, amennyire elmozdítod az ujjad. Az utóbbi mód a frankó, érintésre nem változtat, csak ha mozdítod is az ujjad (orrod...
) érintés közben. Nem emlékszem, hogy a G5 tud-e ilyesmit. 
-
mikrofon
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Gx8-on be lehet állítani a fókusz pont zárolását, vagy az erintő AF ki-be kapcsolását egy szabadon választható gombra fnX. Így egy gombnyomással engedélyezed/zárolod....
-
INTELligent
senior tag
Ugye marha jó dolog az érintőkijelző (Pana G5), használnám is a fókuszmező beállítására, de ha a kijelző az akítv felével kifelé van fordítva, akkor ha belenézek a keresőbe, az orrom/arcom miatt folyton elmászik a fókuszmező.
Más is van ennyire áldott helyzetben, mint én, vagy ha nem is, van valamilyen ötlete, hogy hogyan lehetne elkerülni a jelenséget?
-
mikrofon
veterán
válasz
Sefter
üzenetére
Ha 100-tól kell akkor mindenképpen a 100-300, ha meg tudsz barátkozni a súlyával és kényelmesen tudod tartani a vázadat mert nagyobb a markolata. GX8 már ilyen ....
Amin még érdemes gondolkodnod MK1 vagy MK2. Alapvető különbség a por és cseppálló kialakítás és a Dual IS megfelelő Pana vázakkal. Optikailag elvileg ugyan az mind a kettő. Én annak idején még azt olvastam, hogy tapasztalatok alapján csiszoltak az AF motoron is, ezáltal pontosabb lett a fókusz főleg a 300-as végen....
-
Sefter
veterán
Urak!
Pana 45-200 mk1-ről mi a vélemény?
Olvastam hideget-meleget...flickr képek szerint kb a 40-150 kitobi szintje, csak hosszabb...
Hiányzik nekem a rendszerből egy 150 körüli fix mondjuk f2.8
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Itt és index aprón 15 körül mennek a szép állapotú használtak.
-
totálkezdő
tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Valóban nagyon dicséretes a magatartásod, de azért ne higgyél el minden kritikát. Az pl, hogy "Makró kényes téma... De mindenhol alap, hogy szűk rekeszt használsz....". igaz ugyan, de nem Szentírás, ráadásul ez nagyon könnyen bizonyítható. A Te makrós képed exifje szerint a képet Oly 60-al, f2,8-al és mintázattal fotóztad és nem lett jó. Studi az övét Oly 60-al, f2.8-al és mintázattal készítette és jó lett. A tág rekesz tehát nem lehet oka a félresikerült képnek. Nekem nincs ilyen obim, de azt sejtem, hogy a Tied azért lesz rossz, mert nem jól választottad meg a virág és az objektív közötti távolságot. Szerintem érdemes lenne, ezt az obit tág rekesszel (is) és megfelelő tárgytávolsággal próbálgatnod.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Raynox DCR-250 és az obira hogy fel tudd tenni egy step-up ring.pl. első4
Ilyen Soligor és egyéb gyenge makro-előtét szetteket hanyagold, alig olcsóbb és lényegesen gyengébb a rajzuk.szerk.: Esetleg még olympus mcon-p01 az asszem a kitobihoz lett kitalálva, de én panát használok, így nem ismerem.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Köszi! Mindnél ott az exif, szóval nincs dedikált makró cuccom, kivéve egy atvivős extension tube szettet, amit még mindig nem használtam...

-
MrChris
nagyúr
Wifivel PC-re lehet csatlakozni jelszó megadása nélkül?
-
Speeedfire
félisten
válasz
toyone
üzenetére
Köszi, körbenézek mind a két helyen.

Marco előtétnől van valami ajánlott belépő szinten?
Szerintem fix nem kell nekem, egyelőre biztos nem vetem magam bele ennyire ebbe témába.
Balinov: Tetszetős képek, szerintem is nagyon rendben vannak.
Köszi, szerintem rá is vetem magam, ha találok eladót. Te a makrókat mivel lőtted? Azt látom, hogy az 12-50-es oly optika volt. -
MrChris
nagyúr
válasz
csurgoi
üzenetére
Nagy vagy! Azt a cuccot használd amivel örömödet leled!OPiiPO: Az enyémnek is, akkor nyomoztam utána, arany árban találtam. De van itt egy törött 25e-ért
Meg egészséges is 'vagyonért'.
Eléggé szét kell szedni. A lefittyedt darabot sziloval ragacsoltam vissza. Meg ki szokták iktatni a kapcsolóját, így nyitva is müxik. Szigszalag is megtartja az ajtót, főképp ha kiszeded a rugót. -
Mandok
tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Semmi baj nincs ezzel, a legnagyobb erény, ha valaki beismeri a saját hiányosságait.
Ettől függetlenül hidd el, én magam sem mindig érzem magam a helyzet magaslatán. Több, mint tíz évnyi intenzív digitális fotózás után épp tegnap voltam már úgy, hogy eladom az egész szettet a francba, annyira nem megy a fotózás.
Egész egyszerűen úgy érzem, hogy bárhogy is erőlködöm, bárhogy is próbálkozom, még átlagos fotókat sem sikerül kicsiholnom magamból. Tegnap a Hungaroringen voltam motoros nyílt napon, aztán Balaton, aztán BP városnézés, stb. stb. Nálam állandóan száz fényképezőgép, egy Olympus EM10-es a 45mm f1.8-cal, egy az általános felhasználásra jobban használható EM10 kitobjektívvel, valamint egy videós/fotós mindenes Sony RX100 mk3.
Este aztán átnézem a 3 kártya fotóit és süllyedek el szégyenenbem, van van mindig ugyanarról a témáról sok-sok-sok különböző, de nagy vonalakban mégis hót egyforma kép, összességében meg semmi kiemelkedő. Sima, átlag tucatképek, amiket egy telefonnal is készíthettem volna. (főleg így érzem, mikor este ránézek a fb-ra, és látom, hogy 1-2 ismerős a mobiljával a nyaralásokról esténként olyan képeket oszt meg, mintha stúdióban készültek volna, plusz pár óra PS utómunkával).
-
Hali,
Semi-offtopic leszek: E-510 megfáradt, letört egy pöcök és most nem záródik a memóriakártya-fedél. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne javítani házilag, vagy ki tudná javítani normális áron? Olympus szerviz, ha még egyáltalán foglalkozna E-510-el?
Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RX 5700XT / 16GB DDR4 / 256 SSD + 2TB HDD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Playstation Portal 6 hó garancia, számlával!
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Van itthon valami bolt, ahol ilyet lehet venni?

GX7+45/1.8 van jelenleg, de kellene valami alap zoom is. Optikailag az Oly14-42 II, Pana 14-42 II vagy 12-32-vel járnék a legjobban? Kissé elvesztettem a fonalat, nem tudom mi helyzet most.