Új hozzászólás Aktív témák

• mano42

aktív tag

A photographyblogon jelent meg egy teszt az olympus 60 mm makroról, magyar írta, ezt utólag vettem észre a tesztképekből (magyar címek a könyvespolcon). (Árva Toth Zoltán, lenézést a tudatlanságomért, eddig nem hallottam róla, így utólag láttam, hogy elég sok tesztje van szétszorva a neten).

http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_m_zuiko_digital_60mm_f_28_macro_review/

Van egy tévedés a tesztben, vagy lehet én nem értettem meg :

"The maximum aperture is f/2.8 but once you enter the close-focus range, the “effective” f-number starts to drop gradually as the reproduction ratio increases, reaching f/5.6 at the close-focus point. This phenomenon is typical of macro lenses and your camera's built-in meter automatically takes this into account when calculating exposure."

amit késöbb nyomatékosan megismétel:

"(A note on f-stops: the maximum aperture of this lens is f/2.8. However, the so-called “effective f-number” varies with the reproduction ratio. At 1:1 magnification, the “effective brightness” of the lens is f/5.6.)"

Ezt én nem tapasztaltam, legalábbis pana bodykon 1:1 módban is tudok f2.8 -al fotózni. Az más kérdés, hogy van-e értelme, hogy egy csudabogár tetőtől talpig fókuszban legyen f9 vagy afölötti értékeket kell használnom, ebből adódóan jó erős fényt (erős napfény vagy vaku), mert f2.8-al esetleg a teljesen sík téma (pl. óralap, pénzérme teljesen szemből) esetén használható, attól függetlenűl az érték 1:1 esetében is elérhető.

Én nem értelmeztem jól, vagy tényleg hibás megállapítás? Esetleg csak olympus bodykra érvényes?
    Vagy itt valami egészen másról van szó?

Új hozzászólás Aktív témák