- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Utánajártunk, hogy melyik memória mennyire drágulhat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Probléma DVD/CD íróval
- Leiskolázná a mezőnyt az új Samsung csúcs-SoC
- Kevés helyet hagyott a tápkonnektor körül a világ legdrágább csúcs-VGA-ja?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mano42
aktív tag
A photographyblogon jelent meg egy teszt az olympus 60 mm makroról, magyar írta, ezt utólag vettem észre a tesztképekből (magyar címek a könyvespolcon). (Árva Toth Zoltán, lenézést a tudatlanságomért, eddig nem hallottam róla, így utólag láttam, hogy elég sok tesztje van szétszorva a neten).
http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_m_zuiko_digital_60mm_f_28_macro_review/
Van egy tévedés a tesztben, vagy lehet én nem értettem meg :
"The maximum aperture is f/2.8 but once you enter the close-focus range, the “effective” f-number starts to drop gradually as the reproduction ratio increases, reaching f/5.6 at the close-focus point. This phenomenon is typical of macro lenses and your camera's built-in meter automatically takes this into account when calculating exposure."
amit késöbb nyomatékosan megismétel:
"(A note on f-stops: the maximum aperture of this lens is f/2.8. However, the so-called “effective f-number” varies with the reproduction ratio. At 1:1 magnification, the “effective brightness” of the lens is f/5.6.)"
Ezt én nem tapasztaltam, legalábbis pana bodykon 1:1 módban is tudok f2.8 -al fotózni. Az más kérdés, hogy van-e értelme, hogy egy csudabogár tetőtől talpig fókuszban legyen f9 vagy afölötti értékeket kell használnom, ebből adódóan jó erős fényt (erős napfény vagy vaku), mert f2.8-al esetleg a teljesen sík téma (pl. óralap, pénzérme teljesen szemből) esetén használható, attól függetlenűl az érték 1:1 esetében is elérhető.
Én nem értelmeztem jól, vagy tényleg hibás megállapítás? Esetleg csak olympus bodykra érvényes?
Vagy itt valami egészen másról van szó?
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Bestbuy játékok
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Xbox Series X|S
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ezt nézed TikTokon és YouTube-on a telefonodon
- Utánajártunk, hogy melyik memória mennyire drágulhat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Búvárkodás
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B360 i5 8400 16GB DDR4 512GB SSD ASUS Strix RX 570 4GB MasterBox Q300L 400W
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
- Apple MacBook Air 13 M1 8GB 256GB magyar bill 1 év garancia
- Apple iPhone 16 - Black - 128GB - Akku: 100% - ÚJ - BONTATLAN - 1 ÉV APPLE JÓTÁLLÁS - FÜGGETLEN
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi