Hirdetés
- CES 2026: AI-fókuszra kapcsolnak az Acer Swift, Aspire és Nitro notebookok
- CES 2026: Kibújtak végre az üveg mögül az új MSI Prestige notebookok
- CES 2026: madzagmentes egér és headset az Acer névjegyével
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
Az önmagában egy elképesztően gagyi dolog, hogy ha egy adott rendszeren belül mindenféle váltás/jelölés nélkül ugrálnak a különböző szenzorméretek között..
A mostanában induló rendszereknél pont az a jó, hogy nincs a klasszikus értelemben vett crop, minden obi az aminek eredetileg szántak. Na itt akkor most megint indulhat a duplán számolgatás melyik obi melyik vázon pontosan milyen is lesz. Van egy olyan érzésem, hogy a Pentax Q célközönsége nem is igazán fogja tudni ezt követni.

Már csak ezek miatt is úgy vagyok ezzel a hírrel, hogy ekkora barom még a Pentax se lehet, szóval majd hiszem ha látom.

Ettől függetlenül ha jól számolom a jelenlegi obikkal nagyjából olyan 0,84x jelentene. Ez még nem olyan vészes, a jelenlegi zoom obijukból pl. ekv. 24-70 lenne. De akkor is felmerül bennem, hogy ezt egyrészt a célközönség mennyire fogja tudni követni, másrészt meg ha még ki is rajzolják a jelenlegi obik a kicsit nagyobb szenzort akkor azt majd milyen minőségben teszik, ha pl. a fent említett zoom obijuknak nagylátó végén még 1/2,3" szenzoron is majdnem 5% a torzítása.

-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
Erre már nem lehet azt mondani, hogy halva született ötlet, de szerintem túl késő, hogy befuthasson. Nem feledhetjük, hogy a Pentaxnak nincs akkora háttere, mint a Nikonnak, de tán még akkora sincs, mint az Olynak és a Panának együtt. Ahhoz, hogy váz és objektív választékot is tudjanak mutatni egy, az eddig használtnál jóval kisebb érzékelőre, ingük-gatyájuk rámehet a fejlesztésre.
-
válasz
FEDman
üzenetére
az írják, hogy az összes eddigi obi is kirajzolja a nagyobb képkört. de amúgy ja, még így is necces, hogy lesz-e értelme az egésznek, egy lx-7 vagy egy p7700 elég erős önmagában, ugyanazt nagyobb méretben, fényerőtlenebb obikkal stb. kiadni elég értelmetlen.
mondjuk jobban belegondolva marhaságnak hangzik ez a pletyka, az összes eddigi obinak módosulna az ekvivalens fókusztávolsága... hirtelen minden nagylátó lesz

-
Mr.Csizmás
titán
valakinek nincs egy felesleges M42 adaptere?

-
FEDman
addikt
Hát ez érdekes..
Még egy két generáció és eljut a Pentax oda ahonnan eleve indítania kellett volna.
Kíváncsi leszek, hogy az eddigi obikkal mi lesz. Persze legrosszabb esetben crop módban továbbra is használhatóak lesznek.
A mai legújabb 1/1,7" szenzor van annyira jó hogy már érdemes legyen vele foglalkozni. De persze mivel elég nagy a harc ezen a vonalon így csak nagyon átgondolt koncepcióval érdemes egyáltalán belevágni. Ellenben ez az össze-vissza kapkodás, amit a Pentax jelenleg művel az utóbbi időben az inkább egy öntökönlövéssel ér fel. -
na, alakul ez
(nem viccelek, megfelelő obikkal ez is tök jó koncepció lehet) -
jjeahh
nagyúr
20, 45 majd lesz nekem is, viszont 75-ért soha nem adnék annyi pénzt...vagy nem tudom...előbb kipróbálnám a jupiter 80/f2-őt..
valszeg jövő hónapban be is szerzek egyet, főleg mert mintha van m42 fit is, és egy adapterem most itt porosodik, kihasználatlan... na meg ha már annyira nem lenne hova költenem a pénzem, biztosan előbb gondolnék 75-ös helyett valami f0,95-ös hyperprime-ra, vagy nokton-ra...persze jó kérdés, hogy ezekkel mennyire könnyű vagy nehéz a fókuszálás belenagyítgatással... -
Zozzer888
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
"A végtelenbe és tovább!"
-
ati3x
senior tag
igaz, de ezt az 50 körüli gyutávot használom egyenlőre leggyakrabban.. Mondjuk az is igaz, hogyha nagyritkán felkerül a 14-42 akkor ott a 18-20-25 tartományt használom. A tele vége azért van kilőve, mert ugye ott az 50-es, és az nagyságrendekkel jobb. A 135 ös pedig egyenlőre még ritkábban használom.. Esetleg ha valamikor eljutok egy repülőnapra...(uyge ott elég végtelenre tekerni..) De macera a fókuszálás, belenagyítva már receg rendesen.. "statikus" témára még ok, de.. Szóval a jövőben engem kielégítene egy 20 és egy 45-ös obi.. Nagyon nem is kellene más. Ha pedig álmaim sorát raknám össze akkor: 17F1.8, 25/1.4, 45/1.8, és ha szinte "végtelen" mani lenne akkor még a 75/1.8-as jöhetne.. Szal semmi zuuummm..

-
HollyBoni
veterán
Sokszor olvasom hogy a Pana 20-nak lassú az AF-je. 14-42 kitobihoz képest milyen? Nekem az is gyors.
-
ati3x
senior tag
válasz
Warter
üzenetére
Az epl-1 et tavaly ősszel vettem, kb 1/3-ad áron, mint amiért akkor egy NEX, ment.. Persze sokáig nálam is a sony volt a "favorit" de aztán "kikötöttem" az mft-nél. Nemsokára beruházok egy 45-ös obiba.. Aztán utána egy 20, vagy 17-esbe.. A nex szériának még van hova fejlődni objektívek terén.. Habár most "összebútoroztak" az Oly-val, és amikorra aktuális lesz nálam a generációváltás, lehet aktuális lesz. Pláne ha "emberi" áron kijönne a nex rendszerre 45, és a 20-esnak megfelelő fix, ami frankón összedolgozna a fázisérzékelős AF-el (5R, 6) no akkor... Váltanék... Addig meg húzom a jelenlegi géppel, és manuálokkal.. Esetleg egy sigma 19/2.8-ba beruházok, lefedve a "széles" látószögü tarományt. Mivel ebben nincsenek emberi árú manuálok.. Ez a sigma meg csak egy kicsit drágább mint mondjuk egy jobb 50-55mm-es top manuál..
-
ati3x
senior tag
Amúgy a 17/1.8 hogyan viszonyol a pana 20/1.7 minőségéhez? Mert kb dupla árban van.. De gondolom az af-je kicsit jobb-gyorsabb mint a 20-é..
-
ati3x
senior tag
Szal ide is belinkelem, mert nem teljesen off..
Az mft egyik nagy előnyének tartom a régebbi manuális obik használatát. Pláne ha az embernek a kezdetekkor nincs elég pénze a rendszerobikra, főleg a minőségi darabokra. A másik dolog, a kifutó szériák "nevetséges" ára, sokszor egy középkategóriás kompakt árában mennek.. Szóval egy-két kép E-pl1 és Canon SSC 50/1.4-el:e-pl1 & canon 50/1.4 ssc 1
totál ellenfényben, Lr-ből "hívva"Szert tettem egy konica 135/3.5 obira is kb, 1500- körüli árban,
Érzésem szerint ennyit bőven megért...
Pár kép vele:konica 135/3.5_1
konica 135/3.5 2
konica 135/3.5 3Szóval nem sírom vissza az ixus 80-at..

-
Studi
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Az kroppos rendszereken már ~75 körül jár, más kategória, mint a m43-on a 20-as.
-
-
kasee
aktív tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Ah igen lemaradt, az alap Lumix g vario 14-42 van rajta.
köszi -
kasee
aktív tag
Hello
GF3 ra szeretnék szűrőket venni, erre ugye az 52mm t vegyem?
-
nord_
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A kánon 50 1.8 arra jó, hogy a botrányos építési minőséget és a (valószínűleg ennek is köszönhető) nem mindig pontos fókuszt látva a delikvens azon nyomban bekapcsolja a számítógépet és "50 1.4 vásárlás" szavakat írja be a keresőbe.
Az 1.4-es változat kellemes, a háttérmosás egész szép, viszont nyitott rekeszen közel se olyan éles, mint a Pana 20. 1.7. A gond az, hogy a Pana látószögéhez fullfrémen sokkal inkább egy 35-ös felel meg, mint egy 50-es. APS-C Canonra, Nikonra meg ne is álmodjunk ilyen látószögű, elérhető árú "sajátmárkás" fixről... (A Sigma csinál ehhez hasonló látószögű obit: ez a 30 F1.4. Baromi jó élesség 1.4-en, viszont a fókusz olyan stigmás: sose lehetsz száz százalékig biztos, hogy pontos. Annó D300-zal is teszteltük: állvány, távkioldó, egyértelmű célpont, mégse volt konzekvens az autófókusz viselkedése.) -
arn
félisten
Azert kepminoseg, meret (!) es ar szerint is ott van a szeren. Ha az ekv 35os uvegekkel hasonlitod, maris nem olyan rossz a felallas.
Egyedul a sebesseg resze santit, de a 17es kepminosegben es arban is gyengebb.
-
törölt tag
Van tilosban parkol?

-
Superbad
tag
Aminek szorul a gyűrűje, sajnos nem működik rendesen a follow focussal, mert a bordás szíj nem tapad rá rendesen. A 20mm-essel sajnos nem használható.
Vagy valami jó rögzítési módszer kellene, ami nem rongálja az obit.
Próbáltam a bordás alá "postagumit" tenni, de az sem segít.Pillanatragasztani nincs kedvem...

Jut eszembe a WD40-ről. Valahogy lehet javítani a 20mm-es fókusz-szorulásán?

-
Superbad
tag
Tapasztalati emberektől kérdezem, a 14-45 fókuszgyűrűje könnyen járó, vagy hasonlít inkább a 20mm-eséhez?
-
jjeahh
nagyúr
-
hegyimorc
senior tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Nyugodtan megveheted a 24-t, jó lesz. Nekem volt korábban, pont azért vettem, mert pici és könnyű. (Ha nagyobb kell, akkor viszont tényleg érdemes valami rendeset venni, nekem erre az 50-es volt ... illetve ez még most is megvan)
Rég jártam itt, ami azért is van, mert az X100 és OMD mellett nem is igazán érdekel mik jelennek meg mostanában a piacon, sőt az se nagyon, hogy a közeljövőben mik lesznek. Jól elvagyok ezekkel, nem kell új csingilingi

Illetve új játék mindig van, most épp ez, bár félig off:

(Azért féloff, mert OMD-vel készült
) -
Schanyee
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Kölcsönbe amíg ráérek nem szívesen adnám mert végre fél év után újra van időm használni. Vagy ha esetleg amikor elkezdek dolgozni remélem 1-2 hét múlva akkor hétközben még lehet róla szó. Ha adsz valamit te is kölcsön addig míg nálad lenne és neked így jó akkor a többit privátban beszéljük meg. A hétvégén ritkán vagyok netközelben, de időnként felnézek ide.
-
HollyBoni
veterán
-
macri810
csendes tag
Üdv!
Lehet, hogy nem ide kéne irnom, de ahogy látom itt elég sok szakembert találok. 50-60.000 Ft-ig szeretnék kompakt fényképezőgépet venni. Leirnátok a TOP 5 legjobb ár/érték arányú gépet?
Köszönöm! -
arn
félisten
csinaltam par kepet a gyori arvizrol: [link]
-
Warter
addikt
Valaki meg tudná mondani, hogy mi a GX1 töltőjének a típusa illetve, hogy milyen aksi kell bele pontosan?

-
jjeahh
nagyúr
erre senki?
nem lenne olyan sürgős, csak félek, hogy elkapkodják előlem, mint a tegnap a planar obit 
-
annyiért lesz rá vevőd (még én is megremegtem egy pillanatra), de szerintem ne add el. lehet, hogy most a polcra teszed, de aztán le fogod venni róla idővel.
Mercutio: ott már valóban van különbség, de ez elhanyagolható a gyakorlatban, szerintem. a 12 mp-es lapkák után volt egy nagyobb ugrás, azóta csak a polír megy, de persze minden javulás jó dolog.

-
jmakk
őstag
Apropó G5. Éppen a vásárláson töröm a fejem. A szigetországban most adnak a kithez egy 45-150mm teleobit. Nekem erre biztos nem lenne szükségem. Ha valakit érdekelne egy ilyen obi, akkor dobjon egy privátot. Szerintem az otthoni ár (kb. 90e Ft) feléért midnketten jól járnánk.

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
"És ha jól emlékszem ISO 100-400 között lényegesen jobb a G5 szenzora."
tekintve, hogy ugyanarról a szenzoralapról van szó, egész biztosan nem "lényegesen" jobb, maximum valami 5600%-os nagyításban a bal alsó pixelt mikroszkóppal néző, majd a hangosan "áhá!"-t kiáltó emberi értelemben.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
bocs a dupláért, akkor már beruházok végre a kis metz vakura is, kérdés: ez teljesen kompatibilis e-p1-el, igaz? én csak a beépített helyett venném (ami nincs), így tökéletesen elég lenne
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
már megrendeltem a zuiko-t, úgyhogy mindegy...de köszi
erről, ha váltok más obira, akkor az már valszeg nem manuál lesz, hanem mondjuk oly 45/1.8. ahogy látom, ezen az öreg zuiko-n a rekeszgyűrű van hátul, és a főkusz elöl...ha így van, kíváncsi vagyok, mennyire kellemetlen...heliosnál pont fordítva volt, és ha a vázat a tenyeremre fektettem, pont kényelmesen elértem a fókuszt, rekeszt meg úgy is ritkábban állítok -
MrChris
nagyúr
Csak a fénykép minőségét nézve jobb a G3 mint a GH2? Gondolok itt elsősorban a színvisszaadásra, dinamikára. Volt GH2-m, de eladtam, számomra kiábrándító volt a fotóminősége. A bőrszínt nagyon furcsán adta vissza, a natúr fenyő árnyalataival se boldogultam a rawozáskor, meg még sorolhatnám... (tudom a 'panamantrát' videója nagyon jó... de azért zászlóshajó fényképezőgép is volt ez egykor
Most keresek gépet és az egyik jelölt a G3 lenne másik az Oly E-P2, PL2, P3. -
MrChris
nagyúr
Egy láma kérdésem lenne, a G3 nem a GH2 módosított szenzora ugye, mint a G5 esetében?
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
studinál a pont. és én amúgy sem a mm-t védem mindenképp, csak annyit akartam mondani, hogy ez a "nyomjunk fel minden céget bátran, ha hibázik, fél perc az egész" a túloldalról egy méretes kékeres és egy vedd fel a szappant cuppogós kombinációja

-
Studi
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Vagy csak nem az hibázott, aki a honlapot készítette, hanem az, aki átküldte neki az excelt, hogy milyen árakat tegyen ki.

-
-
az igen szomorú egyébként tényleg az, hogy kb. fél perc megtenni egy bejelentést egy hatóságnál, aki aztán hónapokon át vegzál egy céget. higgyétek el, tapasztalatból beszélek.

Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Xbox Series X|S
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Interactive Brokers társalgó
- Hálózati / IP kamera
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Így azt feltételeztem, hogy nulláról kezdik megint az építkezést.

de gyere el a következő talira és megnézheted, van 14/20/45 gorgo-nak 25-ös, Studinak meg 12/100-300 így fejből ami érdekes lehet.

minden esetre..

Pár kép vele:
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ezzel le is állok egy kicsit, mert csak a héten már kb 400 dolcsi ment ebayre...