Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FÜLhallgatók
- OLED TV topic
- Everest / AIDA64 topik
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
nem az a baj, hogy az obi nem cserélhető, félreértesz. az jó. a baj, hogy ennek ellenére nagy és fényerőtlen. magyarán nem használják ki, hogy nem cserélhető. részemről amúgy nem várok meg semmit, 2250 fontért vagy mennyiért ez egy hülye poén az én szememben, nem több. ne feledd, hogy f6,3-on igen bitangul karcol kb. a legszarabb kitobi is.
no és milyen kiemelkedőt tudhat képileg? elmosott háttereket biztos nem. éles? ma már mi nem az? nem, itt maximum lesz egy "olyan leica-magic feeling" a képeknél... tudod, az a nem definiálható valami, ami kimutathatatlan, viszont validálja a horribilis árat.
hú, de pipa vagyok a leicára!
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
lenan
aktív tag
Önmagában a cserélhető obi hiányát felróni egy fixen épített gépnél tök hülyeség. A fuji x100-nál ezt egyikünk sem teszi meg, pont ez a jó benne. Persze jó kicsi az objektív, bár ezt elméletileg cserélhetőnél is pont így meg lehetne csinálni. A cserélhetőség csak akkor válik előnnyé, ha cserélni akar valaki obit. Pont te tudod a legjobban, hogy a juzerek 90%-a egy alapzoommmal vagy akár egy rávarrt fixxel elvan élete végéig :-)
Ami ennek a cuccnak szerintem felróható, hogy hamár ilyen átlagos (pici) zoomátfogást tettek rá, miért nem csináltak bele egy optikai keresőt bevetített adatokkal, értelmes élesség visszajelzéssel. Ezzel kilóghatott volna az evf kinálatból. De még az epson új evf-jét sem lehet rátenni mint az oly e-p5-nél.
A felépítése nyílván jó, a kezelőszervei rendben vannak ránézésre, az obi optikailag akár nagyon jó is lehet ha azt akarták, persze lehetne betolható mint egy régi leica elmar.
Soha nem venném meg, de ez tök mindegy is. -
FEDman
addikt
Hát ha szerinted nem gáz, hogy egy kompakt a cserélhető obis rendszergépekkel van méretben egy kategóriában, ráadásul úgy, hogy ebből van ami fényerőben, teljesítményben is lealázza, akkor tényleg nincs vele semmi gond.
Szerintem viszont ha már nem cserélhető obis egy gép akkor legalább az az egy ami rá van hegesztve legyen valamiben kiemelkedő. Ha nagy akkor az legyen tényleg jó, teljesítményben és fényerőben is, mint például az R1 volt anno. Vagy ha méretre mennek rá akkor meg legyen már kisebb legalább a rendszergépeknél, pl. így.
Mikor megláttam az első kiszivárgott képeket azt hittem azért ilyen nagy, ilyen gyér fényerő mellett, mert cserébe elegáns fix építést kap belső zoommal és élességállítással, de ahogy nézem még ez se jött össze, kifejezetten rondán pumpál ez az obi.
Nem gondoltam, hogy ezt fogom mondani, pláne pont a Leicára, de azt hiszem sikerült összehozniuk az elmúlt pár év legjellegtelenebb fényképezőgépét. Ennél semmilyenebb gépet tervezni az már szinte művészet lenne!
Ehhez jön még az ára. Ennyi pénzből előbb vennék egy Sony RX1-et, az legalább valamilyen.
Ha valaki nagyon zoomra vágyik az RX1 24Mp FF szenzorból kicsit vág és már meg is van a kívánt zoom átfogása is. Sőt ha valaki csak azért venne ilyen gépet, hogy felvágjon a piros pöttyel a "klubban" annak a Sonynál ehelyett még mindig ott egy Sonnar üveg a gépe elején, amit a Full Frame varázsszavakkal kombinálva szintén elérheti a kellő hatást.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
ha "semmi baj" alatt azt érted, hogy nem kisebb, mint ugyanez cserélhető obis, jobb tudású rendszereknél, akár fényerősebben, akkor ja, tényleg semmi baj. (azt se feledd, hogy van pana 14-42 x és sony 16-50 pz, meg hogy van új pana 14-42 és 14-140, szintén tök jó kompakt méretben... egyáltalán, stabis a leica?)
nem, ezzel a leicával semmi sem stimmel.
-
FEDman
addikt
Egyik fórumon azt írták róla, hogy még egy Panasonic gép Leica logóval.
Nem gondoltam volna hogy valaha is ezt fogom írni, de én akkor ezt most a Pana nevében kikérném magamnak, ekkora baromságot még ők se raknának össze és vélhetően ehhez nem is volt semmi közük, ez egy 100% Leica kamera! -
HÁZIGAZDA
és itt az új leica aps-c kompakt is egy bazilassú és nem kicsi 28-70-nel, egy használt autó árában. a hasselblad lunar komoly versenytársat kapott a legidiótább fényképezőgép vesszőfutásban!
-
FEDman
addikt
Hát mondjuk erre számítok a legkevésbé.
Főleg mert se az Oly-Sony, se ez a Pana-Fuji együttműködés nem jár együtt effektíve új belépőkkel. Se a Sony, se a Fuji nem fog mFT gépeket gyártani ezek után se, max közösen fejlesztenek pár dolgot. Ettől persze az mFT erősebb lesz, de ugyanakkor a Sony és a Fuji APS-C vonala is nyilván fog az együttműködésből profitálni. Szóval inkább azt mondanám, hogy továbbra is szép fejlődés elé néz gyakorlatilag a komplett mirrorless piac..... mínusz a Pentax.
-
gcsikos
tag
A zsebméret [nálam] ekkora, elfelejtettem írni. A NEX palcsintával látható, ha veszem a G5-öt, az ő palacsintájával is bemegy talán. Habár nem sokat rugózok a zsebdolgon, ha megtetszik, a képminőség nem marad el a NEX-5N-től (sokkal) a kereső megléte nagyon vonzóvá tudja tenni.
Köszönöm a láthatósági tippeket, nézem. -
Studi
veterán
válasz FEDman #28476 üzenetére
Jól hangzanak ezek a dolgok, ha ügyesen sikerül adni-venni a szabadalmakat, akkor az mFT rendszer lassan világuralomra törhet!
Én nagyon örülnék, ha még jönnének gyártók a rendszerbe, bár elég kicsi az esély, hogy a többiek feladnák a maguk koncepcióit. A Sony-Samu nagyon ráfeküdt az APS-C-s milc vonalra, a Nikon abszolút külön utakon jár, a Canonnak nincs még rendszere (azt az egy vázat 2-3 objektívvel ne nevezzük annak ), de egyelőre úgy néz ki, hogy ők nagyon maradnának a DSLR-nél. A Kodaknak velkámm, de ők nagy tudást és tapasztalatot nem tudnak bevetni, inkább csak tőkét. A Pentax szintén magányos harcosként próbálgatja a Q rendszert, jelen koncepció alapján még a nagyobb érzékelővel is inkább a japán belpiacon érhet el sikereket max.
-
Schanyee
senior tag
válasz gcsikos #28467 üzenetére
Én legutóbb (már régebben volt) a westend-es Panashopban láttam G5-öt, illetve tavaly nyáron az Alle Panasonic boltjában volt a legtöbb m43-as kamera kiállítva (kb az összes) és a Corvin téri jó nagy Pana boltban meg a legkevesebb. Szerintem a panashop oldalán nézd meg hol van raktáron, talán ott van a legnagyobb esély, hogy megnézd élőben.
-
FEDman
addikt
De ez most valami teljesen más nem?
Egyenlőre még ott tartok hogy értelmezni próbálom, hogy pontosan mi is ez. Ami eddig lejött, hogy ez az eddigiekhez képest egy sokkal vékonyabb szenzor lenne és ezáltal a lapos szögben érkező fényre nem lenne olyan érzékeny, mint az eddigi szenzorok. Ez az egy tulajdonság már önmagában új lehetőségeket nyitna meg a mirrorless rendszerek előtt. Kisebb és jobb minőségű szenzorra tolt üvegeket lehetne gyártani.
Sőt egy ilyen szenzoron sok jelenlegi obi is szerintem sokkal jobban teljesítene. Lenne is pár tippem melyik lenne az a pár jelenlegi objektív ami fellélegezne egy ilyen lapkán.Az persze ilyenkor mindig kérdés, hogy lesz e mindebből kézzel fogható termék, de mindenesetre én szurkolok, hogy ez most bejöjjön, mert nagyot lendítene a mirrorless rendszereken.
Ezen felül az egyre elterjedőben lévő nagyobb szenzoros kompaktok tervezésében is új lehetőségeket nyitna egy ilyen szenzor. -
HÁZIGAZDA
válasz FEDman #28476 üzenetére
kevés a konkrétum még, de jól hangzik. persze három éve írtak/írtunk már a pana hardveres hdr szenzoráról, azóta is csend honol. most is érdemes olvasni a sorok között, mindenféle ipari kamerákba, megfigyelő cuccokba stb. szánják. szerencsére ott a digicam is a lista végén, de azért nem vennék mérget rá, hogy itt a gh4-re kell azonnal gondolni.
-
FEDman
addikt
Persze, de azért a záridő nem csak a rekeszen múlik és azért egy nagyobb szenzoron (pl. mFT) az iso-t jobban meg lehet tolni, mint egy ilyen Q vázon.
Na de hogy ne csak off legyen, mit szólsz ehhez a Pana-Fuji együttműködésről?
Ez aztán a meglepő fordulat, az Oly-Sony után most itt a Pana-Fuji együttműködés, egyik izgalmasabb, mint a másik.
-
FEDman
addikt
Az is csak addig tűnik ám jónak míg az ember nem kezd el számolgatni.
Ez az obi jelenleg látószögben és mélységélességben nálunk nagyjából egy 40-125mm / f8-nak felel meg.
Ha az új kicsit nagyobb szenzoros váz kerül alá akkor ez akár feljavulhat egy 35-100mm / f6,3-as mFT obi szintjére is.Ami már persze nem is olyan rossz, de akkor meg már százszor inkább egy mFT váz egy szintén pici 45-150/3,5-5,6 kit obival. Hogy a méretben szintén hasonló kategóriában mozgó 14-150, vagy az új Pana 14-140-ről már ne is beszéljünk.
-
HÁZIGAZDA
-
Studi
veterán
válasz Mr.Csizmás #28469 üzenetére
Westend MM-ben emlékeim szerint egyik sincs, hétvégén voltam.
-
Studi
veterán
válasz gcsikos #28467 üzenetére
Ha a zsebben hordozhatóságot szeretnéd megtartani, akkor a G5 elég necces! Legutóbbi talin egymás mellé tettük a G3-mal, és kiderült, hogy határozottan nagyobb! Nem csak a markolat miatt, picit vastagabb, picit magasabb. Bár a számok nem mutatnak nagy eltérést, összhatásra már elég nagy a difi, mindenképp keress olyan helyet, ahol tartanak mindkettőből tapizhatót.
-
-
gcsikos
tag
Nagyon közel vagyok a NEX 5N --G5 váltáshoz. Egy vázat vennék és hozzá a Panasonic Lumix G 14mm f/2.5 Asph obit. Azt hiszem maradna a zsebben hordhatóság . Bp-n hol lehet kézbe venni egy G5-öst? MM vagy valamelyik mintabolt? Láttatok valahol kitéve tapizós diszpléjre? Az a gyanúm, hogy tesztekben, gyári fotókon, kosarasok tenyerében van lefotózva.
-
HÁZIGAZDA
válasz FEDman #28464 üzenetére
a jelenlegi obiválaszték nem jó. de tényleg két nagyon fényerős zoom és egy fix elég volna ahhoz, hogy hirtelen a legszimpatikusabb rendszerek egyike legyen számomra. az lx-7 ugyanis egy dolgot biztosan nem tud (és a többi csúcskompakt sem): nincs fényerős teléje. és nincs igazán fényerős normálja.
egyelőre azonban csak a váz javul egy kicsit, úgy tűnik, más semmi.
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
válasz FEDman #28464 üzenetére
Egyetértek, talán a színválaszték és a "Toy Lens" elnevezés is mutatja, hova pozicionálja a Q szériát a Pentax. Ehhez képest viszont furcsa lépés az érzékelő növelése.
Ott van nekik a mirrorless K-01! De ha igazán jót akarnak (nekünk ), akkor száljanak be az mFT-be, a jó fixekhez ők is nagyon értenek!
-
FEDman
addikt
Na ja, csak az kérdésem továbbra is áll hogy milyen képminőséget fognak ezek a jelenlegi obik nyújtani? Ha már kisebb szenzoron is ilyen durvát torzítottak akkor mi lesz most?
És igen az LX7 továbbra is körbe fogja alázni a szenzor növelt Q-t is. És nem csak azért, mert kisebb méretben jobb paraméterekkel, fényerővel rendelkezik. Az LX7 igazi erőssége abban rejlik, hogy nem szimplán fényerős az obija, de piszok jól is rajzol. Ilyen téren az LX5-nél is sokkal jobb, pedig már abban se volt rossz üveg.
Ehhez képest nem tudom mit tud majd nyújtani ez a kis Pentax..
Hozzá teszem , hogy még a fix obijuk is elég nevetséges volt és lesz is továbbra is. Képminőségre se egy nagy eresztés, és az f/1,9 fényerejéről meg csak annyit, hogy az LX7 ennyit még ekv. 50mm-en is tud.No de majd meglátjuk milyen lesz. Lehet egyszerűen túl komolyan veszünk valami olyasmit amit még a gyártó is max játéknak szánt. Belegondolva igazából nem is igen tudok más célközönséget elképzelni, mint az ovis gyereket, akik a lego mintájára fülég érő szájjal cserélgetik a Q-n a különböző Toy Lens "üvegeket".
Ha így vesszük akkor az árát leszámítva nincs semmi gond ezzel a vonallal. Kérdés inkább az, hogy hol a Pentax fotósoknak szóló mirrorless rendszere? Nekem nagyon hiányzik a Pentax innen, egy ideig reménykedtem, hogy majd ők is színesítik valamivel ezt a piacot..
-
törölt tag
Valaki segíthetne, hogy akkor most szabad e ettől az eladótól egy ilyen szettet venni, vagy sem?
Számomra mindig gyanús kicsit, az itthoni árhoz képesti közel fél ár, viszont az eladó statja meg jó. -
jmakk
őstag
Csak beruháztam hétvégén a G5-re kitre.
Első benyomások:
Fogásra tiszta GH2. Ami nagyon tetszik és a GH2-ben nem volt még, az a Touchpad AF. Azaz amikor az EVF-be kukolsz és a kihajtott LCD-n a másik kezeddel oda húzod az AF mezőt ahova akarod.
A sarokba kihelyezett tekerentyű (a blende/záridő állító) viszont nekem nem kényelmes. Egyik irányba jó tekerni, de visszafele nem olyan kellemes, nehezebben megy. Az expógomb melletti joystick viszont szuper, az expókorrekció gyors változtatására, plusz a visszanézés közbeni belenagyításra.
Az új menü szép, de funkcionalitásban nekem szinte ugyanolyan, mint a régi. Viszont lehet háttérképet rakni mögé akár a memkariról is. Mekkora parasztvakítás!
Mindent összevetve, azt hiszem diszizdö bigining ofa bjútifúl (end long) frencsip!Apropó, közben rájöttem, hogy a kitobi sem kell igazán nekem. Szóval akinek hagyományos Pana 14-42mm érdekel relatíve "óccójé" (legyen 25 matyi), az privátban jelentkezhet. Az obi 1 expós, csak garanciaügyi teszt miatt lőttem vele egyet. . Plusz van hozzá gyári "csíkos napernyő" is. Na jó, csak hagyományos fekete, de legalább olyan jól teszi a dolgát, mint egy csíkos.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
az fx képből kivágva nagyon hamar elveszted a pixeleket... ha nem így lenne, az csak úgy lehetne, hogy ugyanolyan pixelsűrűségű az fx szenzor is. és igen, ennek megfelelően jó felbontású obi is kell. de ugyanilyen jó kéne az fx-re is, ha a megfelelő pixelszámú szenzora lenne.
-
b.vr
őstag
No akkor egy kérdés ami hasonló témák esetében mindig felmerül bennem, de sem ezekkel a szenzorokkal, sem úgy álatlában a hosszú telékkel nincs semmi tapasztalatom.
Vegyük a Nikon 1 CX-formátumát, mert ott látványos is különbség (2,7x crop-faktor) , elvileg könnyen lehetne kisérletként pont ugyanazt a telét használni mint egy FX-szenzoros gépen, és amúgy sem szoktátok itt a One-t ekézni hogy teljesen vállalhatatlan képeket készítene.
Szóval ha jól gondolom, itt egyfelől a szenzor pixelsűrűsége a kérdés, hogy ha mindezt a kép-területet egy FX-szenzor közepéből vágnám ki (mondjuk photoshoppal és nem hidegvágóval ) akkor ott mennyit veszítenénk pixelszámban, a másik oldalról viszont hogy akár a csúcs-CX szenzor ezzel a megnövelt pixelsűrűséggel mire képes az FX-szenzorokhoz képest, elbírja-e _értelmesen_ ezt a sűrűséget , mennyire zajosodik, valamint hogy a megfizethető tele-objektíveknek van-e ehhez elég felbontóképességük (hiszen gondolom az egész a spórolásból indulna ki, hogy elég a sokkal rövidebb és így olcsóbb tele. De ha abból meg az optikai minőség miatt kell csúcsot venni, akkor úgysem játszik)
Na szóval itt kb. mekkora az a nyereség, amit reálisan lehet kapni telefotózásnál? Tényleg ki lehet hozni viszonylag olcsón szuper-tele tartományú cuccot?[ Szerkesztve ]
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Studi
veterán
válasz Mr.Csizmás #28448 üzenetére
Igen, igen, a Nikon 1 széria sokkal átgondoltabb rendszernek tűnik jelenleg, mint a Pentax Q.
(persze aki rózsaszín vázat szeretne sárga markolattal, annak marad a Pentax )
-
HÁZIGAZDA
nem a vázzal van gond, az obikkal. ha lenne egy 24-70 / f1,4-2,0 és egy 70-200 / f2,0-2,8, meg mondjuk egy 40 / f1,2, szerintem senki egy büdös szót sem szólna. és a vicc az, hogy simán megcsinálhatnák.
-
Studi
veterán
De ha egyszer mellétesznek egy fizikai 100mm körüli objektívet, akkor az amatőr természetfotósok/madarászok nagyon fognak örülni, mert lesz egy korrekt mindenes zsebgépük, és ugyanabban a vázban lesz egy "hatalmas" teléjük is, a jól megszokott kezeléssel, gombkiosztással. Ezt már a z lx széria nem tudja.
Nem halva született ötlet a nagyobb szenzoros Q, csak túl késő piacra lépni egy ilyen koncepcióval, főleg egy Pentax méretű/hátterű cégnek. -
HÁZIGAZDA
válasz FEDman #28428 üzenetére
egyrészről nem is olyan rossz hír ez, hiszen a két kitobi most még használhatóbb lesz: 24-70-es zoom és 40-es fix lesz belőlük, ez tök oké. a nagyobb szenzor is üdvös. viszont a helyzet sajnos még mindig az, hogy csak addig hangzik ez jól, amíg nem teszünk mellé egy lx-7-est.
-
törölt tag
Gondolom baráti ár mindenkinek ha valaki ebből kiárulja a 40-150 et, 40k ért. És 65 ért van egy egész jó gépe, igaz borzasztó fogással
-
törölt tag
-
wavrekordz
csendes tag
válasz Mr.Csizmás #28395 üzenetére
Nekem van egy fölös 4/3 - M42 adapterem... de adnék hozzá egy 135 mm 1:3.5 Carl Zeiss Jena MC Sonnar obit is
Zárt logikai rendszerben minden igaz állítás tautológia.
-
gcsikos
tag
Én nagyon jól tudom használni a képrészlet belenagyítást, kétféle nagyításra lehet kapcsolni, de csak állványról jó. Olyan remegés van kézből, hogy beleszédülnél. Talán ha lenne keresőm a NEX-hez, jobban meg tudnám támasztani a homlokomon. Ja, és mozgó célra nem jó persze.
rbalint88. Volt tervben, de nagyon drága. Nem csökken az ára és használtan sem olcsó. Ugyan 60 ezerért találtam egy kanadai srácnál az ebay-en, de olyan csapzott volt, hogy passzoltam. Szóval lejátszottam a témát.
Most ebay-en figyelem, hogy esik-e a G5 ár a G6 miatt és ahogy az első beírásom óta láttam van a kit zoom power ois-sel az elég kicsi, de szimpatikus a 14-es fix palacsinta is mérete és fényereje miatt. -
jjeahh
nagyúr
válasz gcsikos #28429 üzenetére
én is gondolkodok egy e-p2+vf-2 beszerzésén, pont a kereső miatt, csak még nem jöttem rá, hogy megkönnyítené-e annyira a manuál fókuszálást, hogy megérje az árát...de az is lehet, hogy én inkább nexet veszek használtan, olcsón, manuálozni a kis oly mellé, a focus peaking miatt...a bajom az, hogy ez a ficsőr sem tudom, élőben hogyan teljesít...amúgy igen, tudtommal bele lehet nagyítani, de peaking nincs panában....
(#28431) rbalint88: azt hiszem, nagyon drága
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
gcsikos
tag
Üdv a topiknak. Véleményeteket várom egy olyan témában, ami nekem komoly hezitálásra ad okot.
Az itthoni első NEX-5N -ek egyikét vettem meg, nagyon is beváltotta a várakozásaimat. Egy jó ideje csak a palacsintával használom, kereső hiányában "csípőből" fotózom, utcafotós vagyok, erre jó nagyon. Zsebben elfér, az érzékelője, képgyártó algoritmusa nagyon jó, ha kell, tudok kroppolni is.
De nagyon kezd hiányozni a kereső, viszont NEX-ből nem tudok venni olyan változatot, 200 ezer felett vannak. Viszont úgy 160 körül el tudnám adni a kitobival palacsintával és a rárakható extra látószögű előtéttel (NEX-re tervezett Sony) a szettet és tudnék venni egy G3-as vagy G5-ös vázat. Kérdésem, hogy van-e elfogadható árú palacsinta hozzá? Lehet, hogy nem fér zsebbe, mint a Sony, de a kereső kárpótolna. Van két MD manuálfókuszos telém (Vivitar 3.5/200, Vivitar 4/70-150) adapterrel használva létezik-e a Panán olyan lehetőség, amivel fókuszáláskor bele tudok nagyítani a képbe a pontosabb élességállítás miatt?
Köszönöm előre is a véleményeket, tanácsokat. -
FEDman
addikt
Hát számomra még mindig szinte hihetetlen, de úgy néz ki a Pentax ezt tényleg meglépi, jól látszik hogy kicsit nagyobb a szenzor.
Döbbenet számomra, hogy úgy változtatják a lapka méretét, hogy külsőre mm-re azonos az előddel (Q10) és közben még a típus elnevezésből se utal semmi arra, hogy itt valami történt.
Olyan érzésem van mintha rájöttek volna, hogy csúnyán mellé lőttek ezzel a vonallal és most úgy próbálnak az egészből egy kicsit nagyobb szenzorral kihátrálni, hogy lehetőleg közben ne kelljen bevallani, hogy ezt csúnyán..De talán a legszebb az egészben, hogy a pletyka szerint nem terveznek hozzá új obit. A jelenlegi alap zoom és fix obit adják majd hozzá. A megváltozott látószög miatt kapnak újratervezett napellenzőt, azt gatya!
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Ha már árak, aki szeret manuálozni és egy viszonylag jó 50mm-est szeretne van egy a vaterán, nem teljesen elrugaszkodott áron OM50/1,4+ OM2. Ha még olcsítani szeretne engem érdekelne a gép!
-
Studi
veterán
Én kettőt adtam el az elmúlt pár hónapban 65-ért! Összesen.
Viccet félretéve: egyrészt kitobi, és nem vészes többletet jelent a dupla kittel venni a kis Peneket, másrészt nemrég bruttó 50k-ért adta a Mintabolt, így a 65k-s ár inkább álom. (mondjuk madarak mindig jöhetnek...) Persze az eladók hajlamosak megnézni az új listaárát, és abból kiindulni, de ez számunkra, akik ismerjük a piacot nyilván irreális. 70 vagy 75-ért vettem használt E-P1 duplakitet.
A két obim meg úgy ment el, hogy az egyiket hirdettem 40-ért, elment 2-3 hét után 35-re lealkudva. (pedig az híres obi: korábban Parcié volt ) A másikat az említett dupla kitből vettem ki, el sem akartam adni, de Mercutio írta, hogy neki jó lenne, így vihette szeritnem korrekt áron. Nyilván nem ezek a tranzakciók fogják meghatározni a piaci árat, de az ilyen szélsőségeknek, mint a 65 nem szabad hinni. A 40+/-5 reális érte. -
Mercutio_
félisten
válasz #04230330 #28418 üzenetére
Annyiért szerintem még árulni fogja egy darabig, hacsak valakinek nem sürgős
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
jszaz
csendes tag
a hétvége termése...
-
Studi
veterán
Azért ahhoz szerencse is kell, hogy valaki akár használtan is be tudja szerezni 30-ért. (vagy nagyon jó fej eladó ) Amikor 50k volt a Mintaboltban, az azért lefele dobta az árakat, meg a duplakitek is, de nincs bő kínálat, van, hogy 45-50 körül kezdik el kínálni használtan is.
-
.mf
veterán
Tényleg? Annyiért mostanában (utóbbi pár hétben) csak 4/3-osat láttam. Igaz m4/3-osat sem láttam sokat, most is csak 1db van fent, 65k-ért....
szerk: na amíg megkerestem, hogy mennyiért is láttam legutóbb, be lettem előzve
[ Szerkesztve ]
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
gorgo
őstag
-
zolnagy
őstag
edigitalban most lehet részletre venni gépeket. A felár az egyszeri kezelési költség, ha valakit érdekel. Sajnos az Oly E-pm1 ma már nem kapható (tegnap még fent volt a honlapon 79990-ért)
Szerintetek a Nikon 1V1 ugynitt megér 100e Ft-t? Erről elég jókat olvastam, csak a vaku hiánya zavar. Lehwt mondjuk venni hozzá, de csak ilyen nikon csatlkakozósat 40e-ért. Így már azérz drága...
-
.mf
veterán
Teh.. teheh.
Amerikában megintcsak leárazás meg akció.
Pl. 40-150-es 150 USD-ért.
Itthon? A mintaboltban 100k....
Találtam egy boltot, ahol ugyancsak 150 USD, és szállítanak Európába is, igaz a kb egy hónap alatt ideérő standard postaköltsége is 72.95 USD (pfff lenne mit tanulniuk a kínaiaktól). Plusz még áfa/vám. De még így is elgondolkodtató...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
FEDman
addikt
válasz rumos14 #28411 üzenetére
Úgy tudom volt egy hibás széria aminél néha beremegett a kép, de ez nem minden példányra volt igaz. Ennek megfelelően gondolom ezt azóta csak orvosolták. Persze az is lehet hogy nem és azóta is van egyfajta minőségi szórás a példányok között, hogy őszinte legyek nem igazán követem az ez irányú eseményeket, ez nem az a Pana obi ami nagyon lázba tudna hozni...
-
rbalint88
addikt
válasz rumos14 #28411 üzenetére
"akik ezeket a belépő MILC-eket veszik, sztem örülnek a póva zúmnak meg főleg a kis méretnek."
ha ilyen pici méretben megvalósíthat lenne az oly 12-50 megoldása (akár macro nélkül), az lenne a tutiság.
G3 és E-P2 in da house, most egy darabig maradnak ezek, öröm&boldogság. Olyt kipróbáltam tegnap, a gépből kieső jpegek teljesen használhatóak, de azért a biztonság kedvéért jpeg+raw-ba fogok lövöldözni továbbra is, a kártya elbírja
-
FEDman
addikt
válasz rumos14 #28410 üzenetére
Ezeknél a végletekig miniatürizált zoom obiknál nem az abszolút képminőség a pláne, hanem hogy egyáltalán képesek voltak ekkora méretben megoldani. Ezt figyelembe véve ebben a műfajban teljesen rendben van az amit a PZ 16-50 mutat.
Az viszont már kéréses lehet, hogy korrekció után is tényleg megmarad e az az ekv. 24mm? Gondolom Parci is erre gondolhatott. Az mFT rendszerben ez nem kérdés, úgy épül fel a rendszer, hogy az értékeket a korrigál végeredményre adják meg. Hogy a Sony-nál, ahol mindez nem volt az alapkoncepció része ez hogy működik azt nem tudom..
-
rumos14
nagyúr
válasz FEDman #28409 üzenetére
de ott más gondok is vannak, nem? beremeg bizonyos záridőknél mint az első Oly 14-42 zoom? nem emlékszem már pontosan.
biztos unjátok már a Sony mantrát, de azzal is merészet lépett a cég h az új NEX-3N már _csak_ a 16-50 palacsintával kapható és nincs felár, ugyanannyin nyit mint az elődmodellek (499 USD) a 18-55-tel. a Pana még a GF6-nál is drágábban adja a PZ obis kitet. akik ezeket a belépő MILC-eket veszik, sztem örülnek a póva zúmnak meg főleg a kis méretnek. -
rumos14
nagyúr
továbbra sem értem. korrigálva egyáltalán nem torzít a 16-50 és a sarkok sem feketék. korrigálva hozza a 16mm-es látószöget. élessége teljesen oké. olvastam én is az agyonfikázós teszteket, de csak azt fikázták, hogy 16-on hordózik és vinyettál. hja, lehetett volna 18-50 is és akkor nem lennének ilyen gondok, de milyen jó h nem az lett - mondom én. és de, korr nélkül megvan az ekv ~22mm. (nem mértem le.)
-
rumos14
nagyúr
válasz FEDman #28403 üzenetére
én mai fejjel már kifejezetten pártolom a szoftveres korrekciót, a legtöbb esetben szépen működik, a sarkokban az élesség inkább csak "fejben" romlik, ténylegesen egyáltalán nem jelentős.
nekem sikerült elfogadnom, hogy a "palacsinta zoom-okat" a kis méret miatt kell szeretni. igen, ha nagyon hunnyorítok, a NEX 18-55 kicsit élesebb nyitott rekeszen, sarokban mint a PZ 16-50. viszont a fele akkora méret, súly, bónuszként a jobb nagylátó sokszorosan kárpótol.
amit te írsz, igen, igazad van, nem is akartam vitatkozni, ez a Pentax Q egy fasság, már elnézést. az én szememben az 1" szenzorméret is már nagyon határeset, hogy érdemes-e cserélhető obis renszert csinálni. a Nikon csak a DX vonal féltése miatt használja ezt a méretet, meg nyilván annak is rossz üzenete lett volna ha pont a m43-dal egyező szenzorméretet használnak. de annak (N 1) a rendszernek az erősségei (én nem látok sokat, de vannak) másban rejlenek - ezeket egy kicsit nagyobb szenzor mellett is meg lehetne valósítani. -
HÁZIGAZDA
válasz rumos14 #28406 üzenetére
ezt mondom, hogy a 16-50-nél ez a nagy torzítás ráadásul "optikailag javított". nem arról van szó, hogy döbbenet éles az üveg, meg ekv. 20-22 mm-t rajzol, csak torzítva, hanem egyszerűen ennyire gyenge optikailag. ezzel együtt is elfogadnám amúgy, de az már más tészta.
-
rumos14
nagyúr
hú ezt nem értem teljesen. a NEX 16-50 eszméletlen nagyon torzít, sztem többet mint a Pana 14-42 PZ. van amikor zavaró, van, amikor egyáltalán nem. a váz korrigálja a jpeg-et automatice, a raw-t pedig a LR, ha akarom. illetve 1-100 skálán beállíthatom h mennyire korrigálja. a hordózásnál sokkal látványosabb a peremsötétedés, 16-on, f3.5-ön nagyon csúnya, nem is szép átmenetes hanem baromi hirtelen. persze ahogy a hordózást javítom, a peremsötétedés is gyógyul.
-
FEDman
addikt
Ez az egész Pentax Q egy hallva született ötlet volt..
1/1,7" szenzorral ellenben akár már lehetne is kezdeni valamit, de ahogy azt írtam is csak jól átgondolt koncepció mentén. Az általad is említett LX7 és P7700 nagyon erősek obiban, ezekkel sose fog tudni versenyezni, mert ha más nem méretben mindig nagyobb lesz, mert egy rendszergébnél sose lehet annyira a szenzorra tolni az obikat, mint egy kompaktnál. Ennek megfelelően egy 1/1,7" szenzoros mirrorlessnél én arra gyúrnék rá amire egy LX7 és egy P7700 nem képes, miszerint nem cserélhető az obijuk. Az 1/1,7" meg lehetővé tenné eddig szokatlan üvegek tervezését is. Lehetne például egy ekv. 20-40/f1,4-2 általános célra és mellé egy tele ekv. 70-300/f2-2,8-as minőségi üveg. Főleg ha ez utóbbi összecsukva nem lenne nagyobb egy szimpla mFT kit obinál.
Mindehhez hozzá csaphatnak egy minél fényerősebb fix obit (a jelenlegi 8,5/f1,9 viccnek is rossz) és akkor azt mondom hogy volt értelme mindezt kihozni. -
HÁZIGAZDA
válasz FEDman #28403 üzenetére
az biztos, hogy a pentax q jelenlegi üvegei nem elég jók. már specifikációra sem. mit ér egy f2,8-4,5-ös zoom egy 1/2,3"-os szenzorhoz, ha közben ott egy pana lx-7 az f1,4-2,3-as üvegével? 2 fé-t ver rá a pana, nagyobb lapkájra, jobb átfogással, jobb képminőséggel.
-
FEDman
addikt
válasz rumos14 #28401 üzenetére
Pedig hidd el én következetes vagyok!
Gondolkodtam is, hogy hozok minderre egy mFT vagy akár NEX-es példát is. Ez végül kimaradt, de akkor most pótolom.Aki ismer az tudja, hogy nem vagyok a szoftveres torzításkorrekció ellen. Pláne nem a m43 esetében ahol eleve erre épül az egész rendszer és így a végeredmény nem csak remek, de gyakorlat közben észre se venni mi történik a háttérben.
Azt viszont én is leszögeztem több helyen is, hogy azért megvannak azok a keretek és mértékek amik között a torzítás korrekció még akár előny is lehet és nem hátrány. Egyrészt nem lehet akármekkora mértékű torzításkorrekciót büntetlenül alkalmazni, másrészt meg nagyon nem mindegy, hogy az adott obi milyen minőségű alap képet vetít eredetileg. A legtöbb m43-as obinál ez piszok jó minőséget jelent, így korrekció után is még remek a végeredmény.
Ezekről a Pentax obikról ez viszont nem mondható el..De legnagyobb bajom, hogy itt egy 1/2,3" szenzoron nagy torzítással megáldott gyenge képminőséget felmutató obit akarnak tenni egy nagyobb 1/1,7" szenzorra, ebből meg olyan túl sok jó szerintem nem fog kisülni.
És akkor mondom a példát. Vegyük példának mondjuk a 14-42-es mFT kit obit. Főleg ez az általad is linkelt PZ verziónak a legnagyobb erénye a kis mérete, de képminőségre nem túl combos. Na most képzeld milyet rajzolna ez az obi ha egy APS-C NEX vázon?
Vagy ott a NEX-es PZ 16-50. Az is egy igencsak kihegyezett obi, de szoftveres torzítás korrekcióval még elfogatható végeredményt ad NEX-en. No most te ismered ezt az obit, gondolom el tudod képzelni, hogy ez egy FF mirrorless vázon hogy teljesítene a sarkokban.
Tudom durva ez a hasonlat, de a 1/2,3" szenzorról 1/1,7" ugrani az kb pont olyan mint APS-C-ről FF-re.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Filmvilág
- Milyen egeret válasszak?
- Elden Ring
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- További aktív témák...
- Canon Speedlite 580EX II vaku és távvezérlő szett eladó
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM + UV szűrő -Újszerű-
- Canon EOS 90D + 18-135mm + 50mm f/1.4
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest