Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Mini-ITX
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Gaming notebook topik
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Allien
veterán
Köszönöm a válaszokat!
-
Allien
veterán
Egy kis helpet kérnék. Zommal jól elvagyok, van Oly 12-40mm pro-m, de valahogy 12mm-n erősebben torzít, mint ahogy "szeretném". (lehet, csak bele képzelem) Egy nagylátó fixen töröm fejemet, olcsó, de jó elven, azaz kifejezetten nem baj, ha manuális... 7artisans 12mm f2.8 MK II például kifejezetten tetszik az ára miatt is. Van 8mm-sem, e fölé kellene "valami" az FF-n 24-40mm közötti területre.
-
Allien
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Csinálj egy próbát, manuálisan 2-3 képen perspektíva korrekciót, hordó torzítást próbáld egyenesbe hozni (ps-ben). Amúgy, elképzelhető pont emiatt, hogy szélek fele nagyobb a torzitás a képen, ezért valami miatt nem húzza eléggé egyenesbe, akkor a nagyobb átfedés lehet eredményesebb. Már, ha elég statikus a téma, és nincsen óriási különbség az átfedéseken.
-
Allien
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Szerintem rosszul látjátok. Eddig is sokszor a külcsint IS jobban megtolták, ha épp nem jutott más az eszükbe. Lásd a sok-sok színes burkolat. Rengetegen csináltak, csinálnak ilyeneket, nem is beszélve a speciális kiadásokra, gondolok itt például az "Olimpiai" verziókra. Lásd Zenit-e moszkvai Olimpiára kaidott verziója. Japánban még speciálisabb a helyzet. Például, a Pentak kiadott nem 1x olyan bodykat, hogy szinte tuti, hogy máshol nem juthatsz hozzá, csak ott. Lásd Pentax K1- mark 2:
[link] és [link]
Ez csak a Pentax, Canon is csinált hasonlót, ha jól emlékszek...
Vagy, a Pentax K-S1, asszem 12 verzióban:
-
Allien
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Na igen. Érdekes a Magyar bejelentő videó is. Mindenütt azt hangoztatják, milyen szééép, és "olcsóbb", mint az om-1, szinte ugyan azt tudja...
Közben meg külföldön IS akciózzák az Om-1-t, gondolom, hogy egyiket vegyük már meg.
Ha tapizni akarod, írj akár a márka boltnak, vagy szerintem bármely nagyobb hazai fotós szaküzletben van egy tapi példány. A fotop... már több embernek is mondta, hogy gyere be tapid meg...
Gondolom, a többi is "megengedi", még ha nem is veszed meg. Az meg tuti, hogy lesznek "wokshop" rendezvények, ahol majd kipróbálható lesz a többi optikával is.
-
Allien
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Jaja, Daniel egy másik figura. Jól elmondja, hogy a design más gyártóknál is megvan. Már, ez a tégla test vonal... Vintage. Ami az árat illeti, az Om-S Magyarországnál például az OM-1 markii egy 10ezerrel olcsóbb. Gondolom, nem véletlenül. De, sajnos, engem nem győztek meg, bár, nagyon vonzó a live nd cuccos az Om-1-ben. De, továbbra is tervezem inkább a G9 mark ii-t...
Például, mpb.com-on van használtan. Csak, sajnos az árfolyam miatt nem annyival olcsóbb... 630-650 körül már inkább itthon újonnan egy kis kedvezménnyel veszem inkább meg...
-
Allien
veterán
No, az árazás bosszantó számomra. Habár, a váz 850 ezer. Csakhogy, az OM márkaboltban beakciózták az OM-1 ii-t, és belőtték ez alá, 840 ezerre! :-) Ok, még se lesz olym továbbra se. A Pana G9ii 700-750 körül számomra nyerőbb még úgy is, hogy sok oly optikám van...

A Pana S5 ii-ről nem is beszélve, ami most éppen 760e (de van amikor olcsóbb is), ok, obipark, stb. Csak hát, az mégis ff, és oda gyárt még a sigma, ide meg nem.
-
Allien
veterán
Na, már több helyen kijött, hogy OM-3...
[link]
Közben ha jól látom, ismét beakciózzák az OM-1 mark ii-t itthon is... -10%...
Külföldön obikat is akcióznak. Sajnálom, hogy legutóbbinál lemaradtam az Oly 40-1500mm pro-ról (-110.000). Persze, épp lett volna egy használt is, de Murphy segített mind kettőről lemaradni...
Ja, meg persze, a G9 mark ii is volt pár napig -10%-on....
Ez van...jaanoo89, #103953
Anno ezért nem vettem meg az 5-st. Most se, mert pár funkciót kispúroltak belőle. Asszem, a madár követést, meg az nd szűrőt is... -
Allien
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Nem vagyunk egyformák. De, pl én se vagyok profi, mégis, fix párti vagyok. Egyszerűen totál más. Igen, van zoom optikám is, célirányosan azért lehet építkezni. Egy 25mm f1,7 példul filléres cucc (f1,4 eladtam a picsbe), egy olympus 12-40 f2,8 160 körüli, egy pana 12-35 f2.8 200 ezer használtan. Nekem csak a fix f értékű optikák jönnek be. Ok megalkuvó vagyok, mert a 100-400 f4-6.3-at nem tudom anyagilag kiváltani egy 150-400 f4.5 pro-ra... :-) Illetve, a pana 10-25 f1,7-t még nem tudtam kipróbálni, pedig, nagyon érdekelne. Valahol érdemesebb inkább fixet használni, főleg, ha fix helyszíned van, ahova rendszeresen jársz.
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ok, de nem jön, mert nem jön új gép... egyelőre. Ha meg igen, kérdés az ára. A G80-t még mindig árusítják. Pedig 2016-os modell, 8 éves. Mondjuk, leveri a CaNiSo belépőket még ma is jópár dologban. Lásd szenzor stabi, kihajtható lcd, stb. Bár ki tudja. Nem követem a Pana háttér infókat, lehet, már tudja pár emberke, hogy jön alsó szegmensbe is valami jó cucc. De, OM optikákban is nyomul. Ok, a 150-400mm 3 millás ára, meg a 150-600mm-s 1.1 millás ára azért kemény, de legalább van. Panában meg ugye a 100-400mm-sből jött egy "új" verzió...
De, legalább nem drága használtan a G9...
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Az AF-t is tegyük hozza azért! Az is árva fontos. Egy állat szemre is jó váz sokat segíthet…
De, számomra ami most fájó, hogy az OM System pezseg, a Pana lappang. Egy év alatt vagy 4 workshopon voltam, amit OM System támogatott. A legutóbbi az állatkerti kifejezetten olyannak tűnt, hogy egy valag pénzt áldoztak rá. Eladó a G80-m, de nincsen mire lecseréltem, csak használt G9-re. Az OM System-nél ami szoba jöhetne csak a OM1, a madár fotókhoz… -
Allien
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
Amúgy, ki kell fogni. A gyártók nem merik bevállalni, hogy azt írják rá, amit kellene, azaz az írási sebességet. Mindig mindenütt a nagyobb számot írják, azaz az olvasásit, ami ugye "megtévesztés". Egy éven belül vettem Samsung Pro plus 128GB-s kártyákat, többet is. Rá van írva, 160MB/s az olvasás, 120MB/s az írás. Az újabb verzióra már 130 van rá írva. Olcsó, kb 11ezer. Sajnos, a Sandisk egy kabaré kb. Mire kinyomozza az ember, hogy az adott kártya milyen is, beszrás.
Vettem még Silicon Power Superior Pro SDXC 256GB UHS-II/U3/V60 kártyát is, kb 20ezer körül. Ez már UHS-ii-s, 280-170MB/s a rá írt adat.
Legújabb kártyám a Sandisk SDXC 256 GB Extreme PRO + Rescue PRO Deluxe, és 200-140MB/s-t ír a gyártó! Jól meg kell nézni, mert ugye a Sandisk egy halom kártyát dobott piacra, és ugye kb a sor:ultra, extreme, extreme plus, extreme pro. De, méret függő a sebessége, a 128gigás lasabb, mint a 256-os...
Csak, hogy könyebb legyen....
-
Allien
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Máskor is írtam, hogy nagylátóval még csak-csak, de UWA-val totál másképp kell komponálni. A közeli tárgyakat felnagyítja. Egy öklömnyi kavics az optika előtt már hegynek fog tűnni. Komponálj ergo másképp. Ken Rockwell:
[link]
Az egyik, hogy menj közelebb, még közelebb, sokkal közelebb (az előtérhez/témához). Keress vonalakat, lehetőleg bal alsó sarokból.
Ha a szokásos módon, csak berakod vízszintbe a gépet, az ok, de, a horizontot told el a pcsába. Azaz, a kamerát lefele/fölfele billentsd. Ha lefele forgatod, emeld fentebb, ha fölfele, rakd a talajra. De, semmiképpen se úgy, ahogy eddig csináltad!
Egy gyakorlási lehetőség (szerintem) a Parlament mellett van József Attila szobra. Jó nagy, ül a rakparton, és nem kell beleegyező nyilatkozat. Fényes a cipője, fókuszt állítsad rá, de persze, menj le a cipő orráig. Csinálj normál képet, majd billentsed a kamerát fölfele, majd még feljebb, és ott lehet gyakorolni ultranagylátóval. Szerintem...
Otthon átnézed, és mehetsz vissza, hogy tovább ügyeskedj.
Ha uwa-val rájössz a Neked tetsző dolgokra, a normál nagylátóval is jobb képeket fogsz lőni.
(szerintem, bár, ugye nem vagyok illetékes az ügyben)
-
Allien
veterán
Ne feledd, hogy ha manuálisan használod, ellentétesen kellene tekerni az izét, valamit...
Mondjuk, egy 60mm makrót nem hinném, hogy bárki is manuálban használna, végtére is, nem azért vettem én is, hogy tekergessem... Ha manuálozni akarnék, arra vennék más, erősebb nagyítású makró optikát. Ráadásul, ez is "bővíthető".
Szerintem. Amúgy, biztos bele lehet futni problémákba. De, ha elmész workshop-ra, ahol lehet tesztelni, jobban ki lehetne okoskodni. Mondjuk, a G80-omon gond nélkül működött a 150-400 is, meg a 150-600mm IS. Legalábbis az alatt a kb 5-10 percig, amíg tesztelhettem...
45mm-s Oly-t meg sokan használnak Pana vázon, én is. Szeretem, bár, van egy speciális helyzet, amikor mögé tud lőni nagyon.
-
Allien
veterán
Kíváncsian várom a (Sigma) 150-600 mm F5.0-6.3 árát... Ha jól sejtem, a 100-400mm Oly/PanaLeica fölé lövik be majd a genyók... Bár, a Sigma-ból is van több verzió (Contemporary v. Sports)... Árban 400E-650E között... De, ami tuti, lesz workshop is. Nem tudom, Ti szoktatok ilyenre járni? Volt szerencsém pl az Oly 150-400-t rá pakolni a Pana G80-ra. Azért, van egy fílingje a cuccnak.
Bár nincs pízem, de, a tenyerem viszketc, ha jó áron jönne, akkor adnám el a Panaleicámat. pedig, imádom...
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A következő volt a gondolat menetem. Én nem finnyáskodok, gyenge vagyok, mint a lófing, de, leszarom, viszem a több kilós málha zsákot. Ergo, ugyan csábító a kisebb súly, de, a pozitívumok sokkal többen vannak. Például, a 300mm része valszeg jobb a Leica-nak. De, van még plusz 100mm, ami ugye 200... Kézbe fogva a cuccost, a Pana g80-l még olyan, hogy az asszony is megtartja.
(jó a fogása a váznak is, és az obinak is) Amúgy, a 300mm is kevésnek tűnt, és az is. A 400mm már elégséges. Persze, a valóságba nem így kellene fotózni, hanem azzal a szar módszerrel, hogy beetetsz, építesz madárlest, megfelelő üveggel, fűtéssel.
Vagy, les sátor, illetve, álca ruha. Valszeg, az épített lest is ki fogom próbálni, elég sok van azért. A 100-300mm számomra egy vágyálom volt, ezért váltottam anno Pentax-ról, mert ott vázat is kellett volna cseréljek. De a Pentax sajnos zsákutca. Itt meg ugye jött a 100-400mm, és megváltozott az életem!
Túlzás nélkül mondom... Persze, ez se elég mindenre IS! Sokat kell gyakorolni, és így se könnyű reptében elkapni gyurgyalagot. EE1-m van amúgy, de, egyszer használtam eddig, mivel sajnos időm nincsen, és csak terveim vannak.
Viszont, mivel már tapasztaltam, hogy mit tud például háttér mosásban, bokeh-ben, ezért egy adott szituban próbálom ezt kihasználni.
Ráadásul, azért 400mm-n már snipának kell lenni, kell hozzá ügyesség megtartani, meg persze, segít a stabi is...
(sokat) Mondjuk, sajnos a Sigma kihátrált az mft mögül, pedig, ha mondjuk át konvertálják a Sigma 150-600mm sport-ot, az beszarás lenne... 
Ja, és nem mellékesen, a 100-300mm inkább néz ki egy kommersz cuccnak, míg a 100-400mm már komoly fegyvernek néz ki a Sigma-hoz képest is. Ráadásul, az enyim szebb, van rajta matrica is, meg neoprém is..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szép fényeket hozzá, benobi2!
-
Allien
veterán
válasz
benobi2
üzenetére
Banyek, utálom a ph motort... írtam vagy egy órát, erre persze törli.
Oly-ra olyt, ezt szokták itt mondani. Nekem Panám van, 100-300mm mark1-t használtan vettem, majd rá kb 2-3 hónapra jött egy 100-400mm lehetőség, és az szja visszatérítés anno besegített... Kb az első kattintás után adtam el a kistesót. Egyetlen előnye van, a súlya. Az fél kiló, a 100-400 egy kiló. Az Oly nehezebb (1,2kg), nagyobb.
[link]
Nekem két problémám van Vele, az egyik az állványtartója. Szétesett (csapszeg), de a kínai jobbat csinált, közvetlenül arca-swiss talpú. A rosszabb, hogy van egy záró gyűrűje, hogy a zoomja lefele tartva ne csússzon ki. Valszeg első tulaja lezárta, majd elfelejtette kioldani. A zoomja kicsit nehézkesen jár, de elviselhető.
Az új verzióban javították ezt.
Ahogy előttem írták, csak annyit, hogy hegyeket megfelelő látási-, időjárási körülmények között fotózunk. De, akkor ez az obi brutális! Repnapon aug.20-n Halászbástyáról felfele a Dunán Margit-sziget, Újpesti vasúti híd, Megyeri híd, mindha egymás mellett lennének!
(kb 12km) Egyik remek felhasználási területe a makró fotózás. Oly 60mm-st nem helyettesíti, hanem, kiegészíti! Nagyobb virágokat, és a rajtuk lévő darazsakat, lepkéket inkább ezzel!
Remek háttérmosással rendelkezik, bokeh is rendben! Annyi, hogy a szélen már nem kör formájú. Kültéri koncertre remek. Természetesen, a vége kompromisszumos, rekeszelni kell, és elfogadható lesz. Egy javaslat! Oly 100-400-st bérelhetsz is! 220V, és az Oly mintaboltnál is van listában, 4800 forint/nap, ill kaució. Annyit megér. Panát nem látok bérelhetőt!
Amelyikre van pénz, és ugye épp mi elérhető, bizti nem csalódós obi! Szerintem, a haveré új, de drágábban fogja adni (tipp).
A stabija remek! Többször kipróbáltam kézben tartva, ahogy bekapcsoltam, mint egy cövek. Na jó, azért tartani még tartani kell stabilan.
Ennél már ugye csak egy obi jobb, a 150-400, de az 5x drágább. Ok, vágyálom, és működik a panán is.
Annak brutális, hogy negyed fordulat az egész zoom tartomány...
Facere tegnap raktam ki egy képet, őszapó-t... Ide nem linkelném.
-
Allien
veterán
Tehát, UWA, (ultra nagylátó obik). Egy link, én ezzel kezdtem, megnéztem, és megvettem a Meike 8mm-t...
[link] (Ken Rockwell)
Szerintem, jól elmagyarázza, translatte lefordítja, érthető. Lényege, hogy még jobban elő jön, hogy meg kell tanulni "komponálni". Amúgy, kb mint egy mobil telefon nagylátó szöge), FF-n ugye 16mm. Sokszor a vízszintes kompozíció a nyerő, de, átgondolva, totál más lesz ugyan az a kép, ha egy kicsit lefele-, vagy felfele döntöd!
Tárgy fotónál extra közel érdemes menni, pl autó. Az arányokat jelentősen "torzítja". Portréra inkább ne, csak, ha tudod már "kezelni", mit-hogyan. Imádom, amúgy.
-
Allien
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Elvileg igazad van, gyakorlatilag meg nincs.
Amíg én is csak nézegettem a néha megjelenő fotókat, addig én is ezt gondoltam. De, amióta a gyerekemet szoktam fotózni, azóta totál más lett. Ugyanis, eddig nagyon ritkán adatott meg az a hely, ahol mondjuk pont a bíró van, a pást mellett (gyerek kategóriát profi fotós nem szokott fotózni, mert ki is fizetné meg). Többnyire még ha a pást közelében is lehetek, jóval hátrébb, és ott már fontos az AF. Igaz, trükközni kell vele, ki kel tapasztalni, melyikkel tud az ember (és a gép) együtt dolgozni....
Még a követő af-t is használtam, amikor befog egy területet, és azt követi. Sréhen közelített a "téma", és ha van kontraszt, lekövette az af- Igaz, a foci tud gyorsabb lenni, kivéve, a kard mozgásánál. Ott pl van, amikor olyan gyors, hogy a hagyományos zár miatt szinte úgy néz ki, mintha totál vissza hajlana a penge. Valszeg, amit eddig nem használtam nagyon, az elektronikus zárat kell majd használjam teljesen.
-
Allien
veterán
válasz
ricsko72
üzenetére
Mondjuk, én vívást fotózgatok, beltérben. Igaz, nincs zoom obim (100mm alatt). Két optikát használok, az egyik a 25mm 1,4 és a 45mm 1,8. Fényerő megvan, és van még tér egy kis croppra. Ráadásul, könnyű cseréni, mert kb zsebben elférnek (nem minden helyszín egyforma). Gyorsak, 1/500 körül azért megvan max iso 800-ig.
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
forceberg ahogy írja. Nekem mondjuk Meike 8mm van, és csak direkte tudok életlen képet készíteni vele...
Igaz, épp ezért ez egy jól járható út. Egyszer beállítom a tárgy távolságot, nagyjából, nem végtelenre, csak majdnem, és utána max az F értéket állítgatom max, ha a záridővel kell nyerészkedni. Simán minden IS éles lesz a képen. 
Vlgolásra is sokan használják, mert nem kell az AF pontatlanságától rettegni, igaz, cserébe a háttér is éles lesz, tutira...
Gyapo11, igen, az is sokat tud segíteni, csak, zavaró lehet a "lézerezés", de, mindenképpen segítség lehet.
-
Allien
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
Én továbbra is tartom, hogy inkább a fénnyel lehet gond. Bár, sok hülyeséget szoktam beszélni, ezt többször is bizonyítottam. De, qrva sokat fotóztam a saját gyerekemet IS, igaz, Pentax k200D, és K-5 gépekkel kezdetben. De, nem nagyon volt gondom. Ahol volt fény, egy bizonyos szint felett, a sima AF is megtette, és lógikus is, mert ahol a záridő mondjuk 1/200, vagy ennél kisebb, ott szinte kizárt, hogy baj lenne. Kivéve, ha bele mászol az arcába, és a legkisebb fókusztávolságon belülre kerülne...
Amúgy, példul a Pana 85-nél olvastam egy olyat, hogy videónál az arc követés kicsit lassabb, és át kell állítani. 3 fokozata van, és több teszt videót is megnéztem annó. Ha át van állítva a "gyors követésre", a videókon is rendesen leköveti, szinte észrevehetettlen, hogy kiesne az élességi tartományból. Viszont, már közepesre rakva kicsit látványosabban ki tud csúszni. Hogy ez mennyire kavarhat be a fotós oldal AF követésénél, a franc tudja. De, ha van fény, a záridő elég alacsony, nem fog tudni olyan gyorsan kimászni/futni belőle. Ok, lehet, trükközni kell, azaz, a komponálás csak kisebb mértékben megoldható, max vágsz belőle. Ha van fény, gyorsan talál fókuszpontot, és gyorsan lehet exponálni.
Szerintem.
-
Allien
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
Szerintem, az af sok esetben főleg fény függő (meg kontraszt). Fotóztam párszor kard vívást, persze, a világverseny ilyen szempontból szar volt, mert a fény az inkább nem volt...
De, nappal, sport csarnokban többféleképpen is működött az AF-C (1 mezősön), tehát, simán követőre rakva, vagy megspékelve AF mód "mozgáskövetés"-n. Gyereknél meg "Arc/szem felismerése" szerintem nem lehet annyira rossz.
Pana G85-m van.
Szerintem.

Ja, Olympus 45mm f1/8, és Pana Summilux 25mm f1/4-l.
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Mondjuk, volt szerencsém kézbe venni, és annyira nem vészes a 90mm-s. Igaz, ugyan ezt mondtam, a 150-400mm-s zoomra, ami 3 milla...
Bár, ott azért hamar dobnám állványra. Ami tuti, nem igazán látom, hogy hogyan tudnék kigazdálkodni egy ilyen árú obit, mint a 90mm-s.. Hiszen, ha el is adnám a 60mm-t, kb 100E, de, honnan a maradék fél milla? Adjam el a 100-400-t, meg a 25 f1,4-t, és a maradék már kijön a fizumból... Ha egy fél évig spórolok, talán!
A fenéket.
A 60mm-s kicsi, és ok, nem tökéletes, de, hobbyra 1000%-ra megéri!
-
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Szerintem, egy olyan sor, mint pl 6,,-7.5mm-9mm nem igazán adja ki, ha látnád. Inkább egy UWA kontra nagylátó, azaz mondjuk egy 6-9mm v. 14-16mm. Mint ahogyan, meglepődtem a 100-300mm után a 100-400mm-n is. Valahogy, ez a két véglet nagyon vonz. Amikor megvettem a 8mm-st, rá találtam egy "használati útmutató"-ra. Ken Rockwell:
[link]
Itt találsz JÓ példát! Az oldal alsó egyharmadánál van egy furgon. Elsőre egy 37mm-s optikával látod, de, ha rá viszed az egeret, átvált 14mm-re! Ott érthető meg jobban!
Bár csak translatteval tudtam el olvasni, azért az megfogott, hogy nem arra való, hogy MINDENT IS bepakolj a képbe!
Ráadásul, a sarkokra sokkal jobban kell figyelni, és igen, sok "hulladék" kerül be a képbe esetleg. Nem is beszélve, a perspektíváról! Ok, addig, amíg vízszintesbe rakod, ott nem annyira feltűnő. De, ahogyan lefele-felfele fordítod a lencsét, drámaian megváltozik a képi hatás! Ott egy mosdóban szemlélteti, de az épület fotókon nagyon látszik. Mintha az összes épület hanyatt akarna esni!
Ami biztos, speciális hangulata van, és, itt már duplán nem mindegy, hogy megtanultál-e minimálisan komponálni!
Szerintem, nem az a kérdés, hogy melyik ultra nagylátó a nyerő.. Inkább, melyikhez jutsz hozzá jó áron! Bár, tesztekben, mint ahogyan MrChris linkelte a #102281 hszben, ott győztesnek a Pana 9mm-t hozták ki. A Laowa 7,5-t meg eltiporták a többihez képest!
Ha meg az árakat nézzük, akkor a Laowa tényleg viccesnek tűnik, a 9mm panához képest! Ok, elvileg lehetne ugye sokkal élesebb, de nem az, még ha ez a teszt lehet, hogy nagyon téved.
Samyang 219, Pana 9mm 199, Laowa 228, Meike 8mm F2.8, Meike meg 1 helyen kapható, 154 ezer (de, érdekes, hogy közvetlenül Meike euból kb 122...
-
-
Allien
veterán
Amúgy, ha már makró, van egy favoritom, de, biztos nem leszek népszerű ezzel...
Persze, téma függő, de, mondjuk virágokat, darazsakat shimán lehet vele lőni! Persze, az ára is megvan ehhez, de, a 90mm-s se lesz nép obi.
Tehát, Panasonic Leica DG VARIO-ELMAR 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH. POWER...
Ok, menjek a fenébe!
De, alig több, mint 1 méterről már használható!
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Az OM kínai, ha jól tudom. Márpedig, Nekik 1000%, hogy megéri az OM. Technológiát kaptak bagóért, és relative, de sok cég kezdett el erre is "fejleszteni". Egy része zsák utca, de, nem is baj szerintük. Lásd például 7artisans 60mm makrót:
[link]
Optikailag rendben, de, raktak bele egy csövet, ami napellenző is lehetne akár. Tervezési hibának mondanám kb. Úgy eladtam a francba, hogy kevés olyan optika van, amit sose lássak viszont! A 40mm-s változata már sokkal hagyományosabb, és nyerőbb.
A Meike 8mm-t "minőségi" marketinggel nyomatják. De, kb mint egy orosz (bocccs, szovjet) üveg-fém cucc... Ahelyett, hogy lenne kompozít (műanyag), de szigetelt...
Ahhoz tudom hasonlítani, mint anno Japán volt. Lemásoltak mindent, "elloptak" mindent, és Ők gyártottak minden elektronikai terméket. Csak, elcseszték, és most Kína lett az utód...
-
Allien
veterán
Akkor újra kezdeném a szűrős témát. Esetleg, aki rá érne szerda-csütörtök-pénteki napon, szerencsére, teljesen tudok alkalmazkodni időpontilag. Tehát, Cokin-p, vagy hasonló rendszerű cuccot szeretnék kipróbálni, nem kölcsön kérni, kb fél óra max, hiszen, elég hamar kiderül, belóg-e a képbe az adott optikán! Előre is köszönöm!
email: 4lbert69@gmail.com
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Szerintem, egy optimális szet hobby célra, ami ideális, az egy vezérlő, X2T-O és mellé egy full manuális vaku. Igaz, kicsit nehezebb eltalálni, hogy mekkora fényerőt küldjünk a vakuval, de, a vezérlő képes TTL módra is, és az alapján vezérelni a vaku teljesítményét. Hiszen sokszor nem szerencsés a vázra rakni a vakut, de, ennek a vezérlőnek a tetejére felrakható.
Mondjuk, első körben a vakut venném meg, majd utána a vezérlőt, és persze néha gyakorolni kell, hogy hogyan tudod beállítani a vakunak az értékeit, és hasonlóak. A többi melléles...
Ja, alternatív lehetőség, hogy pl lehet kölcsönözni is vakut! Ha megvan a vezérlő, lehet 1-2 napra kölcsönözni vakut hozzá, ha olyan esemény van...
-
Allien
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy másra találták ki a Ni-Mh akksikat. Nem képes hírtelen nagy löketet adni. Mint a Li-ion,az erre való. Anno, Pentax K200D-hez gyárilag Li-ion-os AA-s elemeket adtak. Messze jobb teljesítménye volt a gépnek...
Persze, itt inkább a működési stabilitása volt az érdekes, de, ez külön téma.
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert kb 1000 féle képen meg lehet közelíteni. Alap, hogy minden pénz kérdése...
Ha az AA méretű cuccokról beszélünk, az is már egy litánia. Nem véletlen, hogy nem akksit emlegetek, hiszen, pont ez az előnye, bemész a közértbe, és veszel elemet, oszt csá. Itt inkább szerintem az a kérdés, hogy előfordulhat-e, hogy szükséged lenne a nagyobb sebességre. Ha csak egyszer is igen a válasz, akkor egyértelmű, hogy speciális cuccok kellenek az energia ellátáshoz.
AA méretben IS! Elemben van hagyományos, és Li-ion-os is! Csak, nehéz a beszerzése. Jelzem, elemről beszélek, 1,5V. Aztán, hasonló a helyzet az AA-s akksiknál is. Ni-MH az alap, 1,2V fesszel, jellemzően a lassú kisülésűeket ajánlják, mint eneloop, és ikeás verziója, olcsóbban. Kell hozzá JÓ töltő, lehetőleg akár kettő is. Aztán, itt is van tölthető Li-ion-os, 1,5V-l, de, a kapacitása kisebb. Ez még koránt sem a vége, létezik 1,6V-os NiZn akksi is, ergo, itt is el lehet ám veszni!
Ami engem spec nem érdekel, az az akksik "gyengülése"... Ez szintén megvan az AA-s társaknál is. Ha mérnök lennék, vagy nagy mágus, akkor persze minden hónapba bekapcsolnám a vakújaimat, minden akksit át mozgatnék kicsit, és figyelnék a tárolásukra is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ergo, Neked kell eldönteni, hogy megér-e plusz pénzt a speciális akksi, plusz akksit véve persze, mert kell a tartalék, ugyebár. Most csak a Godox márkát nézve is, példul, full manuális TT600 olcsó 35.800HUF, AA akksival 2,6s és 230 villanás. De, nem árt egy vezérlőt beszerezni amúgy, X2T-O v. Xpro-O. Illetve, rendszer vakut is lehet, TT685II-O, 62ezer. A V, mint Ving jelöli a saját akksit, V850III full manuális 76,500huf, de 1,5s a fullra feltöltési ideje, és kb 450-t villan. A V860III-O meg rendszer vaku, de már 99.990-nél járunk. Nekem a régebbi darabok vannak, azaz a V850ii, és egy V860ii-O van, az elsőt még kínából rendeltem, a másodikat meg itthon, használtan, potom pénzért kaptam. Összesen 4 egyforma akksim van, 2 hálózati töltővel. Meg a vezérlő, és még jó lenne plusz egy vaku.
Csak sajnos, a Godox elcseszte számomra, mert a Retro LUX típusok NEM X kompatibilisek, azaz, nem vezérelhetőek rendszerben....
Pedig, egy nem fekete színben qrva jól nézne ki...
Azaz, AA-val 2,6s saját akksival 1,5s a fullos feltöltés, és tovább bírja. 230 villanás v. 450 villanással szembe. Ha pénzt keresnék vele, tuti V széria. Ha kifogsz egy olcsósított V-st, akkor az a nyerő.
Szigorúan szerintem...
-
Allien
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
Kinek mi... Én mióta a Godox Ving-t használok, eszembe nem jut ceruza elemes/akksis bénázgatásra...
1000x jobb a Ving. Ok, nem olcsóbb, de, például nem régen vettem egy V860ii-O-t 30ezerért! Ráadásul, bóttból.
Van egy V850ii-m is, ez volt eddig a fő vakum. Felcserélődött a szerep, most ugye a manuális V850ii lesz a ketteske. Mind két vakunak ugyan olyan az akksija, direkt így választottam. Természetesen, egy X2T-O-val vezérlem. Gyerekem ovis időszakába vettem a V860ii-t, ez már talán 6 éves megvan. Ok, a két vakura van 4 akksim. Előtte egy AA-s akksis Metz full manuállis vakum volt, villant 6 másodpercenként... (és szarrá égett benne szinte az akksi, nem lehetett hozzá érni) Látszólag ugye ez túl felesleges (két 60-s vaku), de, csak bele kell gondolni. Két oldalról fél gőzzel kell megküldeni a témát. Nem kérdés, hogy sokkal gyorsabban töltenek újra, ha csak a fele teljesítményt kell használni...
Ráadásul, nem ebből élek...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ja, és ma már sok helyen lehet kölcsönözni is...
Akár ki lehet próbálni, vagy, kiegészítőnek kikölcsönözni. -
Allien
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Igen, ilyesmi. Nem sok gyártó van, aki ilyen rendszert használ, van pl még Nisi, de az valszeg a legdrágább, van még K&F, Rollei, Cokin P, és mittoménmég mi...
Ha lesz valaki, aki hajlandó egy kis szabad időt beáldozni, annak örlülnék. Lehet, vissza adom majd ezt a Meike 8mm-t inkább... Szűrő nélkül nem Élet, az élet....
-
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Meneteseim vannak nekem is, 77mm-s kell a Meike 8mm F2,8-ra (és ilyenem van is, csak sajnos a sarkokon belóg a képbe, tervezési hiba). A #101882 hsz-ben ott van egy kép, meg egy link, akinek van ilyen jellegű, nem tudom, minek nevezik, mert pl a Rollei is csak annyit ír, hogy négyzet alakú szűrő... Annyiban más, hogy van egy szűrőd, amit fel tudsz rakni minden optikádra, amihez van adapter a csomagban...
-
Allien
veterán
Mivel senki se jelentkezett, van esetleg valaki, aki más időpontban tudna ebben segíteni?
-
Allien
veterán
Akkor egy kis helpet kérnék! Hátha... Van ez a 8mm lencse. Sajnos, normál szűrő NEM jó hozzá, 4 oldalt "belóg" a képbe. De, hátha valakinek van szűrőtartós megoldása, és ráadásul, mondjuk péntek délelőtt rá érne, mondjuk Budapesten a 2-s metró vonalán egy kb fél órára össze jönni, és megnézni, hogy egy olyannal mi a helyzet! A CPL szűrő lenne a cél első sorban, de persze a lapszűrő is érdekes lehet.
[link]
-
Allien
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Teszteltem, de F8-t nem erőltettem. Jellemzően F4-, F5,6 körül állítgattam. Legtöbbször a Pana G80 mutatta, hova esik az élesség. De, komponálni tanulni kell vele, ez tuti! Viszont, cserébe qrva állat, szerintem. Pl Parlament mellett, József Attila szobor bizonyos helyzetekben sokkal érdekesebb, mint más, kommersz optikával. Igaz, ehhez oda KELL tolni közel a szoborhoz, perspektívát változtatni. Habár, gyorsba is le lehet kapni, és bele fér a lépcsőn a felirat is.
-
Allien
veterán
Hmmm... Mikulás meglepett egy ilyennel:
Első ultra nagylátóm, eddig max 24mm FF-re vetítve volt. Elkezdtem utána olvasni, és vissza kell térni az alapokhoz. Azaz, a komponálás bizony még fontosabb lesz! Pár első benyomás, jópár videó megnézése után:
Sajnos, túlsúlyos a kicsike. Ezt sokan előnynek akarják beállítani, ok, hogy fém-üveg, de inkább lenne időjárás álló. Habár, eddig se fotóztam esőbe, de, azért pár csepp bármikor előfordulhat a mai világban... Másik hátránya, a napellenző, ami fix, és nem teljes kör alakú. Ez IS hiba, mert pl lencsevédő, normális nem rakható rá. A sajátja meg egy kupak... Éppen ezért, szűrőt is nehezebb elé rakni, mert a napellenzőbe lehet bele tekerni, viszont, oldalról nyitott, és ezt nem ajánlják. Persze, ez engem nem tántorít el, majd csak azért is megoldom, ha másképen nem, tákolok rá valamiárnyékolást. Ma már ez nem annyira nehéz, végtére is, csak egy gyűrű szerűséget kell kitalálni rá. Elsőre nem volt egyértelmű, hogy hol is van a piros pötty, a vázhoz való csatlakoztatás jelöléssel. De, szerencsére, a fotón is jól látható rövid fehér csík pont ott van! Persze, igaziból kipróbálni nem tudom, mikor fogom, hiszen, holnapra is esőzést mondanak...
De, azért örülök!
-
Allien
veterán
Ok, igazad van, az alap kiindulás az utazás. Kérdés, kinek mi a fontos? Persze, az se mindegy, jelenleg "mid" van. Már, kinek mi...
Akinek van zoomja, és mondjuk fix fényerős, az már kész főnyeremény, szerintem. A kit 12-60-t (F3.5-5.6) csak elvből nem kedvelem, mert régebbi tapasztalatom az, hogy nem szeretek az F értékkel bajlódni, márpedig az alap kitnél szükséges lehet. De, ha meglesz a 12-35v40 fix 2,8-s, akkor képbe kerül szerintem a fix optika. 9-18mm, és társainál, amikor már eleve van egy 12mm-től indulód, az alá bőven jó (lehet) egy fix 9-10mm-s manuális. Ok, árban valszeg nem nyer az ember rajta... Egy Laowa is 200E felett. Például 7.7mm-s F2 170gramm.
-
Allien
veterán
Köszi, érdekes hozzá állás. El is gondolkodok, hogy megtartsam a 12-60 kitobit, de, legalábbis, adok neki esélyt.... Sajnos, nekem vannak speciális eseteim, amikor bizony fontos a fényerő, nem lehet vakuzni, és a zársebesség meg kellene... Sportesemény, zárt térben...
Anno viszont még Pentax időmben óriási volt a különbség egy zoom obi, és egy fix között. Volt egy Sigma obim, és inkább használtam egy fix 40mm limitedet... El is adtam a Sigma-t. Most is tanácstalan vagyok. a 100mm feletti részt megoldottam, de, ahogy nézem, egy megoldás marad, az meg egy fix fényerős zoom, mint a 12-40... Lehet, el is adom a francba az összes más optikámat, de, sajna, nem nagyon kapkodnak eddig a meghirdetett optikáimért. Valszeg, a 25mm 1,4-t is kukázom inkább, hátha összejön valami jobb obi...
-
Allien
veterán
válasz
eeXaa
üzenetére
Pont van ilyen kombóm, de, nem használom videóra...
Ami szerintem bekavar, az egy természetes dolog. Abból adódik (adódhat), hogy minél kisebb a látószög, azaz minél nagyobb telét használsz, annál stabilabban KELL tartanod, mindegy, mit tud kompenzálni a váz+obi kombó! A marketing egy dolog, mindegy, mit hazudik, mert, EGYÉNI probléma is van ám! Én pl jártam lövészetre, sokkal stabilabban (is) meg tudom fogni a cuccot, és magamat is be tudom rakni hulla merevségbe függőlegesen IS!
A feleségem, az első kameránknál, ami egy bridge gép volt, egy képet se tudott bemozdulás nélkül megcsinálni, full jó fényviszonyok mellet! Miért? Mert rosszul fogta meg a kamerát! Sokára, de, hüvelykújját alá rakta, és máris bestabilizálta. Az volt a baj, hogy amikor megnyomta az expó gombot, azzal meg is billentette a kamerát.
Hiába mondják, hogy akár 5 fényértéket is kompenzálni tud. Ja. Csak, a körülmények leírása még 3 oldal lenne...
Tehát, a 140mm véget, ami ugye 280mm (!!!) kitartani nehezebb, mint a 60mm (eff 120mm). Tesztelni kell, hogyan tudod kitartani azt a kamerát gimball nélkül! Kellenek hozzá segédeszközök szerintem akkor is. Ok, mondom, nem videózok, de, ettől még az alap ugyan az (kedvenc optikám a panalieca 100-400mm)... Ninja járás, kamera stabil tartása, ezeket ki kell tapasztalni. Nyakpántot pl kifeszíted, segít kitartani az expót. Rig beszerzése, jobb fogantyú fellrakása, két kézzel tartás, sok-sok trükk van erre, hogy, ne csak arra a marketing dumára alapozz, amit ugye dual ois-ként emlegetnek! 
-
Allien
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Elvileg, kisebb érzékelő, és minden IS kisebb hozzá! De, ez természetesen nem igaz. Habár, optikák terén vannak, melyek jóval könyebbek, de, ez jellemzően inkább a nagytele vonalon mérhető. Egy amúgy is kis méretű optikáknál még kisebbet gyártani, nem érzed meg. Egy kis palacsinta optika aps-c-re is potom minden szempontból. Van egy Pentax 40mm limitedem, és ott nem jön ki a méret előnye. De, egy nagytelénél már igen. Például, a Panasonic Leica 100-400mm fél kiló.. Ugyan ez példul Sigma 100-400mm 1160 gramm. A szorzó miatt meg a Pana 100-400mm ugye 200-800mm...
Nekem példul szinte rá épült a vázamra. Alig-alig szedem le.
Annyira más perspektíva, hogy egyszerűen élvezet használni. 
Ja, és igen, nagyobb mélység élesség, de, ezt tudni kell használni! Illetve, kihasználni!
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ok, ehhez kell tudni a másik méreteit. Ha passzol, rendben.
De, már a 100-400-ra keresek. Az eredeti félig szét esett. Kiesett belőle a csapszeg.... Eu-n belül meg sokkal ritkábban találni hozzá az után gyártott talpat, vagy, annyiért, hogy kínából még ha áfázzák is, akkor is jóval olcsóbban kijönne...
Pedig, nem sok időm van rá, hogy cselekedjek, mert szükséges az állványhoz...
-
Allien
veterán
Eddig sok hasonlót kerestem, de szinte mind kapufa volt. Eredetileg, egy Pana 100-300-ra szerettem volna univerzális "lens tripod mount ring", vagy másnéven példul "állványgyűrű adapter"-t venni. Esélytelen. Ha nincsen gyárilag, valszeg nem is lesz hozzá, mert az optikát nem úgy tervezték. Ha mindenképpen kellene valami tartó/fogantyú, akkor inkább a váz aljára keresnék hasonlót. Vagy, ha rigget találsz a vázadhoz, arra egyszerűbb lehet. Vagy, L bracket, ha nincs a géphez, és ehhez külön valami fogantyú.
A Pana 100-400mm-hez van gyárilag, de, szinte beszerezhetetlennek tűnik. Van után gyártott, ami jobb, mert egyből berakható arca-swiss foglalatba...
tehát, az a kérdés, Neked mihez kell...
-
Allien
veterán
Kis helpet kérnék. Olympus visszatérítést szeretnék igényelni. De, van kérdés, ami megzavar.
"Lastly, enter your IBAN so we can pay you Calculate IBAN"
Itt mit is akarna tőlem?
-
Allien
veterán
Egy kis help kellene. Szoktam fókusz "halmozást" alkalmazni. Ha jól látom, mp4 file-t csinál. Ezt gépen (pc-n) milyen progival tudom megoldani, hogy ki tudjam választani a fókusz pontokat?

-
Allien
veterán
válasz
syIex
üzenetére
Én egy speckó cuccost ajánlanék. Attól speckó, hogy a "tartója" a lehető legjobb! 100x jobb, mint bármilyen műanyag tégely, vagy kis szütyő szerűség! Amazon.de-ről, vagy EU-s közvetlen raktárból relative, de gyorsan itt is van. Minőségileg eddig minden optikámra ilyet vettem, lehetőleg. Sajnos, az EU árfolyama nem kedvez...
Urth ND filterek.
A különlegessége, egy fém tartó, két részből. Teljes védelmet nyújt a szűrőknek...
Ja, és sokkal könyebb kezelni a szűrőket.
Mondjuk, van hasonló pl Rollei-nek is amúgy... -
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ok, néztem én is. De, részben ár kérdése is.... Használtan ritkább az Oly, persze, ha nem holnapra kell, és lenne rá pénz akár a drágábbikra is, akkor könnyebb dönteni, hogy az olcsóbbat veszi az ember, még ha jobb is, ráadásul!
Kíváncsi lennék, észre venném-e a különbséget.
A 100-300-hoz képest észre vettem.
-
Allien
veterán
válasz
rob01
üzenetére
Tényleg, nem könnyű. De, a pana 100-400mm el van vetve? Mondjuk, gépváz kérdése is, mert ugye a dual ois állítólag csodákra képes...
Az tény, hogy pl nem tudom lerakni, szinte már csak azzal nyomom. Most jött ki az egyik "problémája", g80-on autómata panoráma funkcióra rakva 400mm-n (ekv.800mm) már nem lehet megtartani kézben!
Újonnan fél milka, használtan meg néha-néha kapni kicsit olcsóbban. Közelire is nagyon jó, még közgyűrűk nélkül is.
Ekkora fixel már neccesebb, mert azért a láb zoom ilyenkor erősen korlátozott.
-
Allien
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Igazad van, a dátumot néztem be... Hétfőre emlékeztem, de kedden lenne a fotózásom...
Mert ugye, még bele is fértem volna a hétfő 12-ig, vagy, ugye a plusz 5E pénz se érdekelt volna, ugye a csúszás, ha késve viszem vissza... Bár, még így is "megérné", még ha ingyen is fotózok....
-
Allien
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Köszi, azt átfutottam, rám nem vonatkozik...
Nem adom kölcsön másnak, meg hasonlóak...
(de, a lényeg, át olvastam, logikus)
Megpróbálom, hátha...
Ráadásul, dupla szarban vagyok...
Céges rendezvényt kellene fotózzak, de, moziban, "aránylag" szar fényviszonyok mellett. Ez lesz a nehezebb. Van 1 vakum, meg egy Godox ledes cuccom hozzá. Kicsit vicces lesz, már most látom.
A másik, osztály fényképezés. 5.-sek, de a tavalyi senkinek se tetszett. Van egy 25mm 1,4-sem, meg egy Oly 45mm 1,8-as. Samyang 16mm-el nem próbálkozok szerintem majd, csak a nagy osztályképre.. Ezt könnyebbnek tűnik, mert azért fény az lesz. Ott más lesz a gond, ugyebár. De, az szervezéssel valszeg megoldható, max kell egy háttér.
Nem direkt vállaltam be ezeket, púp a hátamra ilyenkor, hiszen, nem kérdeztek meg, hogy pl moziba akarom-e a fotózást...
-
Allien
veterán
Rengeteg kérdésem lenne. Na jó, nem olyan sok. Van ez a "Tedd próbára" akció, de, klub tag nem vagyok, mert nem Oly a vázam.
Viszont, jó lenne egy fényerős obi, zoomos. Pana G80 vázra, valszeg azért nem rossz az Oly se. Rohanjak be valamelyik átvételi boltba regisztrálni, vagy, elég ha megpróbálom befoglalni itthonról online?
-
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Ezért írtam, hogy DJI OSMO ACTION!
11 méterig minden hókusz-pókusz nélkül vízálló! Néha kb 70E forintért itthon is kapni. Kapható hozzá egy regiment kiegészítő. Bár, a legújabb Gopro jobb nála, de az előzővel pariban van rendesen.
Tehát pl az állványodat bele lógathattad volna a vízbe, és a víz alatti dolgokat is felvehetted volna. Akár..
A GX9-t nem tudod telóval össze kötni? Wifin átnyomja a képet, igaz, van késleltetés, de azért sokat segíthet, vagy esetleg plusz monitor?
Igaz, vízhatlanból elég kevés van...
-
Allien
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Pedig rohadt egyszerű. Ráadásul, raw-ban is lehet nyomatni. Van 1-2 trükk, amit amúgy a gép csinál most helyetted, de, amúgy tök egyszerű. A legfontosabb, hogy kb 30% átfedéssel komponálj. Ezt hamar be lehet gyakorolni, de, akár állványról egy jobb fejjel, egyszerűbb is lehet, nem feltétlenül eleve panoráma fejjel. Én amúgy úgy szoktam, hogy eldöntöm, hogy az ég legyen a 60-70%, vagy a táj. Az arányon lehet változtatni, de, a pont a fele az sose jó. Aztán otthon előveszem a panorama factory progim, és azzal elkészíttetem. Ok, ez a progi fizetős, és már régi, de, vannak hasonló progik, melyek speciálisan, csak erre vannak kihegyezve.
Kis trükkel, ha van rá időd, példul, egy mozgó tárgyat (pl autó, hajó) el lehet úgy vezetni, hogy végig menjen a képen. De, akár egy személlyel is lehet hasonló trükköket, főleg, ha ismerős...
-
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Hát, nem azért, de én külön választanám a dolgokat. A nagylátószögre elég bőven egy akció kamera. Egy DJI Osmo Action, vagy ha sok lé van, akkor a legújabb gopro... A dji 11 méterig vízálló, és mind kettőhöz bőven kapni kiegészítőket. Könnyű kezelés, és nem kell rinyálni. A normál fényképezőgépre meg raknám a telét, egy vízhatlan zsákba, meg mellé egy nagylátó fix kicsi optikát. Ezt csak akkor, amikor kikötöd a ladikot, kimégy a partra, meg hasonlóak, és no para. Az akció kamerákat kevésbé kell félteni, mint egy normál gépet...

-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Mondjuk, ezt a bziságot nem értem. Ja de, marketting... Ha a szenzor mérete az isten, akkor minek az FF??? Az is szar, mert ugye van azon túl is! Lásd akár Pentax 645, és még feljebb...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pedig, a valóságban ez csak egy kis része a dolgoknak. A legfontosabb, hogy MOST hol vagy? Ja, otthon/munkahely, stb, tehát, nem fotózol?
Ok, most épp nem olyanok a fényviszonyok, a körülmények, stb...
Akkor meg nem tök mindegy, milyen gép áll a sarokban, vagy a polcon? 
Én speciel nem szeretem a zoom optikákat, mert egy fix az adott mm-n sokkal jobb képet produkál, többnyire... Ok, nem minden esetben, van az a pénz, amiért egy zoom is lehet jó.
-
Allien
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nincs tapasztalatom M4/3-d rendszerben, de, Pentax-on volt. Szenvedtem a zoom optikákkal, a full 2,8-ra nem nagyon volt pénzem, meg, ami volt, Pentax-ból, az sokszor volt szar (motor). Ami tééényleg jó lett volna, az meg 400E, és váz csere, mert a Pentax K-5 már nem kezelte volna.... Ezért, inkább bevállaltam a fix Limited optikákat, melyek használtan pite áron mozogtak többnyire. No és, meg is érte. Volt Sigma 17-70 F2,8-4, és bizony látható volt a különbség, amikor felraktam pl a SMC 40mm F2,8 Limited (nem HD verziót)! Ok, nagylátóra is beszereztem egy 21mm limited-t, és egy 100mm WR-t is (telére). Ok, nem fedi le teljesen, vannak foghíjak, de használatban is ég-, és föld a különbség! Árban a 40mm 50E, a 21mm 80, a 100m 130 volt... A Sigma meg asszem 70 körül.
Most azon kacérkodok, hogy ebben a rendszerben ezt hogyan lehetne megoldani, amikor max 50-150E körül terveznék egy obit, és a képminőség lenne a cél (lehetőleg AF-l, ne manuálisan kelljen bénázzak)...
Onnan kezdve valszeg csak 1 zoomom lenne, a 100-300mm...
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Az az egy bajom a Laowa-val, hogy itthon horror áron szerezhető be, de még Eu-n belül is elgondolkodtató, hogy inkább rendelem be, és fizetek rá áfát is (EU-n kívülről), mert még akkor is olcsóbb, mint pl az Olasz raktárból, ahol a feltüntetett ár mellett szerepel, hogy plusz adók (bár lehet, félre értem?)...
-
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Erre vannak jó technikák is... Már persze, a legtutibb az állvány.
De, ha nincs ló, jó a szamár, és ennek minden változata is. Anno, jártam légpuska lövészetre, ott kezdő szinten megtapasztaltam a (NEM)légzés fontosságát!
A puska helyes tartását, és ezeken felül a kreativitás is sokat segíthet.
Rossz fényviszonyok mellett, nagylátó is be-bemozdulhat. Példul, temlomban. Ott, akár a földre is le lehet rakni a kamerát, leülni, könyökök letámasztva, és sorolhatnám. De, ez sokatoknak evidens, gondolom. A nagytele már más kérdés. Az már állvány nélkül kb mint egy snipa fegyverrel célzás. Már, nem a COD-bam, természetesen. Habár, anno a Battlefield-ben is jól le volt modellezve, ahogyan a célkereszt egy fektetett nyolcasban kóricált. Ugyan ez a nagytelénél is megvan.. Ergo, össze kombinálva a dolgokat, plusz a dual stabi azért lehet eredményes...

-
Allien
veterán
válasz
Hi!King
üzenetére
Amúgy, ha nem is érti az ember, meg lehet tapasztalni, elvileg. Már, ha van a két véglet obid.
Mondjuk, nekem a Pana G80 mellé a 12-60-s van. De, az előző vázam is hasonló volt, Pentax K5-nél is. Verőfényes napsüti, nézel bele a keresőbe, és mintha minden stabil lenne (ekv. 28mm és alatta tutira), nem látsz mozgást. Aztán, obi csere, és bele nézel egy erős telébe. Ugyan az a fényerő, süt ezerrel a napocska, mégis, erős (akár erős is lehet) mozgást tapasztalhatsz. Van szerencsém bírtokolni egy 100-300mm-st, és biza ekv 600mm-nél van ám mozgás rendesen. Pedig, tudom, hogy tartsam stabilan a gépm.
Hiszen, én nem boxolni jártam, hanem lövészetre.
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Nehéz eldönteni, mi a franc van. Tegnap szorulása volt az optikának. Ma már mintha sokat javult volna. Franc tudja. Bele néztem. Kiszedhető a cső belőle, kb, mint egy napellenző, de cső. Viszont, így jól látszik, hogy a belső falon valami kenő anyag lehet, és van egy vezető rúd. Ergo, annak a napellenző csőnek szerintem, jobb, ha benne marad. Mindegy, jegyet indítottam, reklamálok... Elég szar érzés. Mivel, nem tudom, elmúlt-e az obi szorulása.
-
Allien
veterán
No, spórólok NEKTEK egy kis pénzt! Ne, ismétlem NE vegyetek 7artisans 60mm f/2.8 Macro-t! Optikailag amúgy jó lenne, kezelhető. De, szerintem konstrukciós hibás lehet. Bár, még nem olvastam utána, másnak is van-e hasonló problémája. A lényeg, hogy eddig kb 3x használtam. Most megakad a fókusz gyűrű. Nem lehet egyenletesen tekerni. Meglátásom szerint, ennek egyik oka lehet, hogy diák munkásra bízták a tervezést. Ugye, videókban látszik, hogy bentről kifele halad az optikája, de ezzel nyitva is van a porosodás felé (tippelem), vagy mittomén. Nem tudom elképzelni, hogy mitől akadhat meg, hiszen nem láttam, hogy bele került volna bármi is...
Most próbálok levelezni a eglobalcentraleu.com-l, de vanank kétségeim.
-
Allien
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Szerintem, át van tervezve. Bár, az alap hülyeség (szerintem) a szűrőmenet elhagyása, és egy cső kitolása megmaradt... Cső nélkül amúgy alig változik a méret.
Olcsó, de jó választás lehet. Kérdés, mennyiért szerzed be, mert elég nagy a szórás. Az első verziót vettem asszem olyan 130 euró körül. Itthon meg 65E HUF-rt mérik...
-
Allien
veterán
Nincs lógikus válasz, ez ÜZLET!
De, nem ez az első eset a történelemben! Akár lásd, Pentax mizéria! Abból is, először kiszedték az egyébb hozadékot, amit a fotó részlegen kívül adtak mellé. Most Ricoh tulajdon, és hogy változott valami? Jön egy új váz, horror áron, de van benne fejlesztés azért. Mondjuk, ez a váz se érint engemet, anyagilag, nem belépő szintű az ára sem...
Viszont, az Oly-t kínai vette meg, ezt NE felejtsük! Az egyik lehetséges oka, hogy fedezzék a liszenc nélküli lopásaikat példul.
Vagy, hogy pont hozzá juthassanak ilyenekhez.
Nem oly régen kezdtek el ismeretlen gyártók megjelenni az obi piacon, mint Meike, 7artisans, és társaik. Egy tapasztalatom van, 7Artisans 60mm makró. Speckó kialakítású obi, szerintem hátrányosan. Szűrőzni esélytelen például. Teszteket elnézve, szerintem hiányzik 1-2 bevonat típus ezekből az obikból. Persze, találgatok csak. De bátrak, és olyanokat is kihoznak, amilyeneket a Japók nem! 0,95-s fényerős cuccokat nem sűrűn látok CaNikon oldalon se, igaz, manuál, de akkor is! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Allien
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
De, kérdés, mégis mi az az, ami elfogadható?
Eleinte azt hittem, majd veszek Hoya-t, és az milyen jó lesz! Remek, pár ezer forintos kittjei vannak, mondom, de frankó... Aztán az is kuka.
Mondjuk, előzőekben mázlim volt, Pentax fix optikáimon a legkisebb, 46mm-s szűrők elegendőek voltak. Én speciel, az Amazon.de-n találkoztam először a Gobe márkával. Nekem pl az vált be. De, az M4/3 rendszerben már más a helyzet, már a 12-60-s optikára is 58mm-st kellett beszereznem, a 100-300mm-s meg 67mm-s..
Kész vagyon. Mondjuk, a csomagolása egyedi legalább, 1000x jobb, mint a hagyományos műanyag tokok, és törlő kendőt is mellékelnek hozzá.
[link] -
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Nem gondoltam, hogy ennyire érdekel másokat is...
Igen, onnan. Vég összeg 169E... Gyorsan itt volt, lett volna, ha a dhl-s futár át adja, de csak másnap vettem át. Kérhettem volna újra kihozatalt, de mi a garancia arra, hogy tényleg felcsönget???
Kértem átvevő pontra. A csomagolás "megfelelőnek" titulálnám. Új termék, nem használt. Dobozban pufi zacsival körbe tekerve. Franciaországból szállítva, így, hogy dhl-s, talán nem sérülékeny, mintha egyéb módon jött volna.
Igen, az index adás-vétel részlegén nemrégen volt egy 140-rt, két nap múlva írtam érte, én voltam a 3. a sorban...
A köv. eladó szerintem totál túl árazta az összes eladós termékét, mégis megvették, pl a 100-300ii-t is, bár, nem tudom, mennyiért adta el, hírdetni 169-rt hírdette... Tárgyalni próbáltam felé, de számomra nem volt partner, ez van.
A garira nem vennék mérget.. De, ha nem derül ki semmi az első 3 napban, akkor szerintem már csak olyan baja lehet, amit nem érint a gari, pl törés. Próbáltam teszteket nézni. Abból indulok ki, hogy valszeg a 300mm fele már nem annyira jó, és mintha ezt írnák a tesztelők is. De, nem igazán van alternatíva, csak a fél millás 100-400mm... De valszeg, megfelelően rekeszelve még középen is jó lehet a 300mm... megfelelően erős fényben.
Tehát, ez nem azt jelenti, hogy baja lenne 300mm-n, csak szűkebbek a lehetőségek.
Amúgy, meglepődtem a működésén. Mondjuk, a váz működésén is, van fix PK (pentax) obim, manuális, és a váz hibátlanul kezeli! Döbbenet, hogy csak a célzás, távolság állítás a gondom!
Vissza térve erre az obira. Pár lövést csináltam eddig, és meglepően jól működik. Példul, fiamról portré, de nem a "normális", csak a szeme éles félét. A cél, hogy éles legyen mindenütt, igen, ez van. De, naggyon jó képeket csinált.
Még a 300mm-nél is. Szerintem, egy átlag embernek bőven megteszi. De, igazi teszthez időm se volt még! Amúgy, rendeltem hozzá uv, és cpl szűrőt is, szerintem, az KELL majd rá.
Itt pl elvakított a napsüti, nem is láttam a dómot se.. Arra voltam kíváncsi, mennyire zavarja a napsütésbe lőni...
-
Allien
veterán
Megjött a 100-300ii optika... Kicsit kalandos volt, hogy degeljen meg a dhl futárszolgálata, meg az infrastruktúrájuk... Persze, hogy nem hozta ki, csak lezárta, mintha felcsengetett volna. Gondolom, nem akart a 3. emeletre feljönni...
Kénytelen voltam mára dhl service pontra kérni, de természetesen, qrvára nincs dokumentálva, hogy hol is van ez.. Esetemben Shopmark-bam lévőbe kértem, ami egy csomag autómata. Csak, nem írják, hol a francba keressem.
Tök véletlenül találtam rá a foxpost mellett.
-
Allien
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
Az a vicc, hogy index forum adokveszekben lemaradtam egyrol, 140 lett volna. Most is van fent egy, vicces 169s aron. Mar, szamomra vicces, mert ugye az a teljes ar 75%-a csak. Gari nincs rajta, es ugye hasznalt. Még az amazon.den is "csak" kb 185e... De, ez van. Megvarom a 220V ajanlatat. Hatha kell nekik a penzem...
-
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Nem tudom, a nagy átfogású obik nem vonzanak, mert többnyire a képminőség rovására olyanok. Valszeg, a 100-300-s végét se fogom annyira erőltetni... de ki tudja. Nem kerget a tatár, és van már 1 kínai obim, a 60mm 7artisans.
f0.95 is vonz, de ugye nagyon kedvező áraik vannak a fix pana/oly optikáknál, vagy akár a Sigma-t is bele kalkulálva, és ezek ugye mégiscsak AF optikák. Mindegy, meglátom. A fontos, rá kell üljek a kezemre, mert szeretem elhamarkodottan megnyomni a buy gombot.
-
Allien
veterán
www.e-infin.com/eu/ oldalról mennyire érdemes rendelni? Példul, a garancia érvényesíthető itthon is? Illetve, tényleg EU-n belülről küldi? Sajnos valszeg azért az ár se mindegy. A 220V-on lenne kupon, a fotósok online hétvégéje miatt, de ott a legdrágább ez az obi, és elvileg még erre nem is vonatkozik a kupon, külön kell kuncsorogni... Persze, van az a kedvezmény, amiért ott veszem meg...
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Persze-persze. Fel kell építenem egy szetet, az eddigi tapasztalataim szerint. Sajna, lemaradtam egy használt 100-300 II-ről... A 25mm is tervben van, csak ott is az a kérdés, mire lesz anyegin... AF, vagy MF.
Nagylátónál valszeg az MF erősebben bejátszhat, ott sokszor elég a végtelenre rakni... nem szoktam portrézni, max család, de ott is elégséges a manuális valszeg... -
Allien
veterán
Igaziból eddig nem hiányzott a kb 150mm (ekv.) feletti rész, kb 200mm-ig tutira. Van egy Pentax fix 200mm (ami 300mm ekv.).De, adapterrel se nyújtja azt a Panán, amit szeretnék... Jelenleg van az alap obi, 60-s véggel. Valszeg, majd később talán lesz közte is, de eddig a távolabbi tárgyakat nem tudtam lekapni. Ergo, a telére vágyom. Fixek majd utána, valszeg a 25mm-s és egy kb 12-14mm körüli... Illetve, már van egy fix 60mm manuális (makró)
Ultra széles (fish eye) sosem volt, nem hiányzott. -
Allien
veterán
Kérdésem lenne. Tele optikára lenne szükségem. PRO kb kizárva. Elvi síkon a Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.0-5.6 II Power O.I.S. lenne a kiszemelt. Ez alatt van olyan, ami képminőségben, és kezelhetőségben van olyan jó, vagy jobb? Ok, az átfogása nem ilyen lesz esetleg.

Pana G80-ra lenne... -
Allien
veterán
Azért, az időjárás álló szigeteléssel óvatosan. Pentax KP volt nem régen egy beázással, pedig elvileg megfelelő obi volt rajta, mégis beázott... Igaz, nem kizárt az user error, de ugye, rendesen fotózgatott az illető, tehát, még az se volt, hogy jelezte volna a váz, hogy nem stimmel valami...
-
Allien
veterán
Manuális optikából Samyang 12mm F2.0 NCS CS mennyire jó? Illetve, Sigma 30mm f/2.8 DN Art, és Sigma 19mm f/2.8 DN Art?
Ok, nem egy kategóriák, de pl a Sami 220€, A Sigmák meg 65E huf, meg alatta. A 12mm-nél úgyis többnyire végtelenbe lenne tekerve, oda nem kell af valszeg... De, ezen optikák kép minőségileg jónak minősülnek?
Ajánlott kategóriák, vagy, van pl Panában hasonló árban? -
Allien
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
franc, írtam egy litániát, erre a ph motor írás közben törölte a válasz üzit, remek...
Tehát, sokan erőltetik a zoom optikákat, de, egy fix sokkal jobb választás! Még azzal együtt is, hogy cserélgeti az ember. Igaz, tele felé nem olcsó a jó fényerő, de nagylátó, egészen a kisteléig fix fényerővel még lefedhető. Ugye, a zoomból is a fix fényerős az ideális, az meg egy rendszerben se olcsó! Lehetőleg 2,8 a teljes zoom tartományban. De, ami igazán érdekes, az, hogy egy tájkép (de, város/épület fotózásánál IS) más technikát KELL (ok, szerintem) alkalmazni! Sokan használnak UV szűrőt, pedig, ez tuti téves dolog! Kb semmi értelme! Legalábbis, ha olyan szűrőt rakunk az optikánk elé, aminek TÉNYLEG van értelme. Ok, rá lehet fogni, hogy védi a lencsét az UV szűrő, de, ehelyett amit mindenkinek ki kellene próbálnia, az a CPL, avagy cirkurális polárszűrő! Ég, és föld, nem fejezi ki igaziból! Balaton mellett is, rengetegszer áldottam, hogy megfogadtam mások véleményét ez ügyben! Igaz, nem volt nehéz dolgom, Pentax fixeimen mind 49mm-s volt a szűrő menete, ott még a drágább szűrők is olcsóbbak! Vissza térve a Balcsira, a tájképek nagy része kékes elszíneződésűek! Ezen UV szűrő nem fog segíteni igaziból, egy PS-l többet javítasz rajta. De, amire a PS se alkalmas, az a cpl szűrő imitálása, igaziból. Elképzelhetetlen, hogy milyen óriási különbség van a valóság, és amit látunk, között! Mivel, a kék szín mindent elnyom(hat). Pl a Balcsi is többnyire zöld/zöldes! De, amikor Ausztriába voltam, ott is a fix 40m, és 100mm limiteddel fotóztam, szintén cpl-l, és eszméletlen látvány, hogy mit hoz ki a képekből!
Az épület/város fotózásánál nem különben! Hiszen, rengeteg fény visszaverődések vannak, nem csak az ablakoknál. De, az ablakok/üveg felületeknél is, egy más világ! Főleg, mert érdekes, hogy a szemünk egy közép tartományt képez. Egy cpl szűrővel fel lehet erősíteni a vissza verődéseket (tükröződés), vagy, épp ellenkezőleg, el lehet azt szinte teljesen tüntetni! Mondom, egy totál más világ, és vizes környezetnél szerintem elengedhetetlen. Ok, gyakorolni kell vele is, mikor milyen irányba fejti ki legjobban a hatását, merre forduljon az ember, keressen más pozíciót, de ez már ugye a fotózás vele járója...
szigorúan "véleményem szerint"..
-
Allien
veterán
Én kíváncsi lennék pl: Kamlan 50 mm F1.1
Amazonon 180 dolcsi körül...
Illetve, ennek kettes változatára:
KamLan 50mm F1.1II
csak az már majdnem 300 dolcsi még.
Új hozzászólás Aktív témák
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Dell XPS 13 9305 13 FHD üzleti notebook -i5 1135G7 8GB DDR4 512GB SSD Intel IRIS XE W11
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Gondolom, a többi is "megengedi", még ha nem is veszed meg. Az meg tuti, hogy lesznek "wokshop" rendezvények, ahol majd kipróbálható lesz a többi optikával is.
Vagy, les sátor, illetve, álca ruha. Valszeg, az épített lest is ki fogom próbálni, elég sok van azért. A 100-300mm számomra egy vágyálom volt, ezért váltottam anno Pentax-ról, mert ott vázat is kellett volna cseréljek. De a Pentax sajnos zsákutca. Itt meg ugye jött a 100-400mm, és megváltozott az életem! 

Pedig, egy nem fekete színben qrva jól nézne ki...
Most próbálok levelezni a eglobalcentraleu.com-l, de vanank kétségeim.
Kértem átvevő pontra. A csomagolás "megfelelőnek" titulálnám. Új termék, nem használt. Dobozban pufi zacsival körbe tekerve. Franciaországból szállítva, így, hogy dhl-s, talán nem sérülékeny, mintha egyéb módon jött volna.