- Házimozi haladó szinten
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Már csak az ár a titok a Redmi Pad 2 Pro kapcsán
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
I02S3F #106513 üzenetére
Nem flame, ez teljesen Linux témekör.
Előttem bölcs öreg disztróhopper kollégám és hcl leírta a lényeget, pár dolgot hozzátennék.2025 van. Tessenek már elengedni az évtizedes dogmatikus berögzültséget hogy egy linuxnak elég 8-10Gb partíció.
Nem elég.
Nálam Ubuntu kartárs lassan 8. éve teszi a dolgát. Indult 25 gigáról. Jelenleg, többszöri átméretezés után 50GB-ból 46 foglalt úgyhogy nemsokára ismét partíció bővítés lesz. Ez maga után vonja a Timeshift partíció növelését is.
Ha most kezdeném 60gigával indítanék. Ha meg a home is, akkor legalább egy teljes 256-os ssd.
Mielőtt bárki letámad hogy persze ott a home, nálam a home szinte üres, mármint user adat szempontból. 2,2GB összesen vagyis nem ez viszi a tárhelyet.
Snap mindennel, /home, var, stb 8,7GB. Flatpak 9GB, Wine cakkpakk 7,2GB. Stb. Persze biztosan jönnek a reagok. én vagyok a helikopter mert nem natív debes a rendszer. Ebbe ne menjünk bele többször leírtam hogy gyári repo=használhatatlan.Háttértár, adatpartíció.
Véleményem, ami eddig évek alatt többszörösen beigazolódott, csakis NTFS.
Normális naplózó fájlrendszer, redundanciával, javíthatósággal, metaadatkezelés, stb.
Igen ha beborul, ami nem jellemző, Win kell a javításhoz mert a linuxos javító érthetően nem tudhat mindent helyretenni. Nagy piros pont hogy egyáltalán van javításra lehetőség.
(csak zárójelben, mielőtt a vérlinuxosok nekemesnek, azt hogy a Linux kezeli és javítja, meg pl. a Wine, ezeket gondolom az élet hozta létre mivel ezek kellenek és sokan használnak wine-t meg ntfs-t meg Windowst Linuxok mellett)
Ma már minden lekezeli, droidos eszközök, Macos olvassa, okostévék, bármi jól kezeli. Mindez egy EXT-ről nem mondható el.
Ezeket nem azért írtam le mert Winről jöttem hanem mert az élet igazolta.Munkamappák symlinkelése meg fstabos bohóckodása.
Magánvéleményem szerint felesleges.
Egy esetleges OS újratelepítésnél, vagy másik os használatakor egyszer, egyetlenegyszer kell megadni az alkalmazásoknak hogy hova mentsenek, honnan dolgozzanak.
Pl. 1x megmagyaráztam az összes rendszerem összes böngészőjének hogy a háttér ssd "download" könyvtárába mentsen. Snitt, ennyi és örökre így lesz.
Képnézőknek, képszerkesztőknek, paintoknak 1x mondtam meg hová dolgozzanak, ez a "Képek mentett" könyvtár. És így tovább.
Ezeket kiszögezni a Wines Fájlkezelőbe, az összes Linux Helyek menübe szintén 1x kell és ennél praktikusabbat én nem tudok elképzelni.
Nekem minden fájlkezelőm bal oldala így néz ki, oprendszertől függetlenül, és természetesen a tartalmuk ugyanaz hisz mindegyik ugyanazt a munkakönyvtárat használja. Nagyon kényelmes.
Ezek közül a download, a képek, képek mentett, camera és még 3 nem látható mukakönyvtár Megasync felhőszinkronba van az otthoni gépem Win és Ubuntu, és a 2 melóhelyi gépem winek és linuxok között.
Ha valamit itthon molyoltam, bármelyik melóhelyen onnan tudom folytatni ahol abbahagytam, minden ott van minden gépen.
Nemrég próbálgatom a W11-et, kb. 10 perc volt ugyanezt a mappafelállást és mentési utakat azon is megvalósítani.Az hogy egy bármilyen linuxot többet kell állítgatni.
Többek szerint ebben rejlik a szépsége, meg ugye meg kell ismerni mélyebben hogyan is működik egy os.
Átlagtól eltérő felhasználásban nem out-the-box, ezt el kell fogadni.
Én "csak" 2 évig szögeltem, megérte. Mostanában, évek óta nem bombázom a topikot kérdésekkel mert beállt úgy ahogyan én elképzeltem. Még mindig nagyon sok korláttal szembesülök, ezek 90%-a szoftverhiányosság de elfogadtam hogy a rendszer ennyit tud.
Kimondottam kedvelem ezt a rendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Borderlands 4
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Fel kell készülnünk a 2G kivezetésére
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Házimozi haladó szinten
- E-roller topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3388
- BESZÁMÍTÁS! ASUS PRIME H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT OC 8GB CHIEFTEC Libra 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3341, 94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest