- Vizsgálat indult, a Meta chatbot gyerekekkel folytatott romantikus beszélgetést
- Akkor is nehéz dolga lesz az Intelnek, ha részesedést vásárol benne az USA
- Megnyitotta kapuit a hardverpláza
- Megjöttek a Corsair Nautilus RS LCD sorozatú, készre szerelt vízhűtései
- Formabontó analóg klaviatúra a Sunder keze nyomán
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Mini PC
- Milyen egeret válasszak?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
""ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra."
Letölteni azt tudod, ami fent van. Ha nincs fent 4k videó, akkor nem lehet leszedni, vagy mi."
Félrerted.
A video letöltő szoftver, vagy bármelyik más szoftver guija nem tud mit kezdeni egy 4k+200%-al és rosszul jeleníti meg a saját ablakát. -
Neki nem ez baja hogy nem tudná bármelyiket használni hanem,
csak paraszti észel gondolkodok,
ezek a guik nincsenek felkészítve 4K+skálázásra.
Énnálam csak fhd 1920x1080 van +125% skálázás, + a fontok 115-ös nagyításon és már ebbe belehal a rendszer, pardon a megjelenítés nemegyszer. Kilógnak a betűk a beállítóablakból, vagy a szoftver ablakába nem fér be amit meg kéne jelenítenie, összecsúsznak az ablakba a grafikai elemek, egymást takarják stb.
És énnálam még mindig 100-ból 100x jelentkezik az a hiba hogyha egy játék miatt átvált a felbontás, majd vissza 1980-ra, az Asztalon az összes ikon egy akkora ablakba csúszik össze, egymás hegyén-hátán a bal felső sarokba amekkora az előző játék felbontása volt. Ez 15-20 feletti ikonnál és ha még van pár widget, előtte egy 480-as felbontásnál egy lehetetlen állapotot jelent mivel egymáson vannak az ikonok, ezt ilyenkor kibogarászni pár perces procedúra. A monitor negyedén egymásra hányva.Ezokból Linuxon leszoktam az Asztalon tárolt ikonokról, widgetekről, kisalkalmazásokról.
De más lehet ezt nem így élné meg. -
-
Igen pontosan de megvan az oka.
Mindkettő konténeres, os az os-en balül, saját futtatókörnyezettel.
Ha minden szoftvered debes, Snapes vagy Flatpakos akkor no problem, látják egymást.
Keverve már nem az igazi.
Kb. mint egy virtuális gép.
Amíg nem konfigolod, nem adod meg az engedélyeket addig nem lát ki a saját kis vilgából, nem kezeli a külső lemezeket partíciókat stb. -
Edorn
senior tag
Esetleg egy dmesg --follow és nézed a kimenetet, miközben húzgálod a csatikat?
Nem mutatta, illetve a kiadott lista sem nyújtott semmi támpontot.
Próbáltam úgy is, hogy a fenti kezelőfelületen minden nem mikrofonnak megjelöltet bepipáltam és átállítottam NotPresent-re. Nem volt eredménye. Majd mindet Present-re. De ennek sem.
-
Edorn
senior tag
Ó, néztem én, meg próbálgattam, de hát van egy pár lehetőség (lefelé még lehet tekerni az ablakban, nem ennyi lehetőség van!).
De sem az elnevezések nem stimmelnek, sem a színek, sem a lehetőségek száma. Mi alapján lőjem be, hogy egyáltalán melyik soron kell módosítanom és hogy mit?
-
Edorn
senior tag
a gépre is be lehet törni úgy sok esetben
Akkor inkább hagynám az smb1-et.
DLNA valószínű jó lenne, mert az az UPNP-re épül.
Közben találtam egy ilyet, amint tudom kipróbálom:
https://snapcraft.io/install/home-media-server/fedora
De ha van jobb/beváltabb módszer megoldás, akkor kíváncsi vagyok rá! -
Sanyi.mTs
addikt
-
-
urandom0
senior tag
GTK4-nél tartunk
A Gnome biztosan GTK4-et használ, az Xfce szerintem még GTK3-at, a Cinnamon talán GTK3-at, nem tudom biztosan, és szerintem a Mate is GTK3-at. Az lehet, hogy Double Commander leragadt GKT2-nél, ez elég szomorú...@Edorn
A GTK és a Qt egyébként két különböző keretrendszer, amivel ablakokat, gombokat, és egyéb vezérlőket lehet rajzoltatni, illetve van még egy sor plusz szolgáltatásuk is. Ha GTK alapú asztali környezetet (Gnome, Xfce, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon desktop, COSMIC, LXDE, stb.) használ az ember, akkor érdemes GTK-s programokat használni, mert jobban illeszkednek a megjelenésbe, és mivel már be vannak töltve a memóriába a GTK-s komponensek, így kevesebb memóriát használnak, és gyorsabban is indulnak. A Qt-s asztali felületek a KDE és az LXQT, esetükben pedig érdemes Qt-s programokat használni.
De manapság, amikor az átlagos gépekben is elég sok RAM van, és amikor nagyon sok program hozzá magával a több száz megabájtos szutykát (lásd a sok Electronos vackot), a memóriahasználat miatt szerintem nem érdemes olyan nagyon aggódni.
A GTK és a Qt is elég jól optimalizáltak, mindkettő hardveres renderelést használ, nem szokott gond lenni a sebességükkel.Linuxon egyébként mindegyik fájlkezelő kezeli az FTP-t, és jellemzően az SFTP-t/Sambát/Webdav-ot és egyéb protokollokat is.
Notepad++-ra van egy csomó alternatíva. Látom, írták már Notepadqq-t és a Kate-et, mindkettő jó. Illetve ott van még a Geany, a Featherpad, a Linux Mint-féle XED, a GEdit, vagy a Gnome Text Editor, és a nagyobb nevek, VS Codium, Jetbrains Fleet, Sublime Text.
-
Edorn
senior tag
Az "Official – Nobara’s Custom themed version of KDE" verziót raktam fel.
Közben sikerült utánaolvasnom nem a Commanderre szűkítve és így már találtam infót, és sejtem, hogy mi is lehet ez a GTK/Qt dolog...
Qt6-os változatot felraktam (Double Commander). Valamiért hálózati meghajtó felcsatolás nem megy vele (ami viszont sima Dolphin-al megy). Ezt még ki kell okoskodnom, meg hogy miképpen tudom átállítani a betűtipusát, mert valami borzalmasan undorító...
-
Az lehet, de ez nekem Winen is kimaradt, én kimondottan utálom.
Ezért nincs is nekem TC. Se WC, ezutóbbi a WinCommandert akarja jelenteni, nem a toalettet.
Ezek miatt nem találkoztatok még itt a topkikba ezeknek a Linuxos változatára vonatkozó kérdéseimmel az utóbbi 7-8 évben mert nincs rá igényem. -
Amúgy a retro élménybe beletartozik a retro szívás is
Ja, én ezért engedtem el az XP előtti időszakot, pedig azért akkor is voltak érdekes hardverek és szép configok, csak hát na... Nem nehéz elkényelmesedni, a mai vasakhoz mérek mindent. 0 zaj, nincs merevlemez, már a kábelekkel se kell b*szakodni. Az OS szinte úgy felmegy, hogy hozzád se szól.
-
Mindenhez azt, amihez való
Tehát azok a játékok amik 98-ra készültek, vagy előtte, az 98, meg ugye abból még ki tudsz menni DOS-ba.
Kompatibilitás módot raktak már az XP-be is. Nem tudom, nekem nyűg a 98. Se feladatkezelő, na meg még egy ótvar USB drivert se tudtak belerakni a telepítőbe... CD-ről meg csak a socket 478-as gépek tudnak bootolni, a többihez floppyval kell szutykolni, hogy bootolni tudj. -
Dißnäëß
nagyúr
Nekem nem baj, nekem nincs öreg vasam. Kérdezd azt, akinek van.
Most ez olyan kérdés volt, hogy "gyerekek, a Szaharában ha kevés a víz, hogyan lehet vizet csiholni miből ? " - mondunk pár dolgot, aztán megkérdezed, hogy ja amúgy kit zavar az, hogy a Szaharában kevés a víz ?
-
Még ennél régebbiekre is felmennek Linuxok. Vagy éppen KolibriOS.
Persze retró vonalon a korabeli OS-ek mégis csak a valódi sztárok. Windows 98, Windows XP. Utóbbi alá én megmondom őszintén, hogy már nem igazán mennék, mert a 98-hoz képest az XP egy sokkal élhetőbb rendszer lett.
-
Dißnäëß
nagyúr
Az AV1 jó ideje megvan már csinálva, de még lófaxmainstream sincs. Még a HEVC-t is örülünk, ha életciklusa csúcsára tehetjük mostanság, na az pedig már relatív öreg, IT mértékkel. AV1-el sokáig lehet húzni.
De ez csak "jóslás" persze, de így gondolom.
Van egy AM2-es lapom, AGP-s. Csak azért fogok PCIe-re váltani, hogy beletehessek valami olyan karit, ami visz újabb kodeket, mint a H.264.
-
Hát ugyanúgy kifut az AV1 is.
Ez mennyire igaz... a VP09-et is 2013-ban vezette be a Gugli, most már kezd elavulni az is. Az AV1 nagyon jó lenne, csak hát ahhoz is vegyél új gépet, mert... Amíg a tartalomgyártók túlnyomó többsége 1080p-ben gyárt, addig még van esélye az öreg hardvereknek is a pályán maradni. -
Teljesen jól megy az LMDE-vel. Alpesiből én csak a csokoládét szeretem, nem kínlódok szerverdisztrókkal desktopon. Öreg vagyok én már ehhez.
Délután mutatok pár képernyőképet, ha érdekes lehet a közösségnek.
Kapitánynak is egy visszajelzés lesz, bár úgy látom ő már beüzemelte az ügyfél gépét.
-
-
-
Anno Ubuntunak a Gnome-ját addig alakítgattam, míg pont úgy nézett ki, mint a Cinnamon, classic menü, használhatatlan Nautilus Nemora cserélve, ilyesmi...De így akkor meg minek, ha ezt már valakik profin megcsinálták!?
Fel köll írni...
10 éve minden hasznosnak tűnő linket, leírást, adott disztró logjait mentegetem Gmail piszkozatokként. Csak ugye az van, hogy egy újabb főverziónál már sok minden inkább csak tippet ad, hogy merre kéne elindulnom. Például a Dell Precisionon minden jól működött az nVdia gyári driver körül, ami ezen a Zbookon már nem akar muzsikálni, képtelenség megoldani, hogy a bumblebee panelapp-pal tudjak váltani driverek meg használati profilok között. -
Isten ments, nem bírnám megszokni a Gnome-ot! Sötét témát rakok fel meg pár ikont kirakok panelra és ennyi. Igazából a Mint Cinnamon is ilyen, csak ott felraktam valami nyugtatóbb háttérképet pluszban.
Mondjuk a színösszeállítás tényleg elég Gnome-ra sikerül, most, hogy említed.
Amúgy anno nekem a Win7 kinézetével se volt semmi bajom, lehet azért szoktam meg könnyen a Linux Mint Cinnamon Maya-t is.
-
-
fekete.puma
aktív tag
Lekapcsolja a Windows SSD-t, utána a másikra feltelepíti a Nobarát.
Mikor visszarakja a Windows-t utána a BIOS-ban a Linux Boot Manager legyen az első helyen.
UEFI alatt fel szokta ismerni a Windows-t vagy van, hogy frissíteni kell a GRUB-ot?Edorn
Secure Boot-ra figyelj mert a Nobara nem biztos, hogy megy vele. -
daninet
veterán
De jó volt hétfő reggel arra kelni, hogy nem megy többet az anydesk vagy éppen a VM omfv kapott egy frissítést és többet nem indult el a virtuális gép
legalább könnyű volt a rollback, csak minden héten ez volt .
Azóta fedorát használok és kb 2 havonta frissítek. Fórumba is kevesebbet írok mert működik minden -
Petya XT
senior tag
....csak nagyon furcsa, hogy pont egy olyan gépen, aminek, mióta linuxot használok( Mint 17 tájéka), soha nem volt semmi gondja. Először a Manjaro Gnome vacakolt, volt biztonsági mentésem 21 és 22-es Mintből is, és meglepődtem, de ott is ugyanaz volt.Mindenféle driverrel. A Manjaro 6.12, A 22-es Mint 6.8, A 21-es 5.15(azt hiszem). Semmi közös pontjuk nem volt a rendszereknek a hardveren kívül. Ez már X-akta marad.
-
Cinnamon verziót raktam fel.
Szerintem Bazzite GitHub oldalán nyitok majd egy bugot a részletekkel, verziószámokkal, meg a ténnyel, hogy másik Linux Distro működik ugyanezen a gépen, ugyanazzal az NVIDIA driverrel.Warton: nincs meg a Far Cry 5. Bár pont most akciós, korábban PS5-ön már végignyomtam. AC Black Flag (szintén Ubisoft cím) működik Linuxon Protonnal, azt tegnap megnéztem. ProtonDB szerint Far Cry 5 is simán menne.
-
Jó rég Mintezhettél! Rohadt régóta nincs KDE náluk.
A LightDM sem hibátlan, bár Minten az, Debian Trixie-ben le kellett cserélnem egy valóban lightosra, mert valami gond volt rebootnál és nem tudtam loginolni ha jól rémlik, de talán valami energiagazdálkodás gonddal is összefüggött. Mióta lecseréltem a loginmanagert, semmi gond nincs.
Linux Mint tényleg jól összerakta az energiagazdálkodást és GUI-ból is egyszerűen be lehet állítani az alap dolgokat.
-
Igazából sikerült úgy is reprodukálnom a hibát, hogy simán csak kihúzom a HDMI-t amíg van kép: hiába dugom vissza, nem lesz többé jel. Pedig a TV érzékel valamit, hogy bedugtam.
Ha átdugom az alaplapi HDMI kimenetre, akkor lesz kép az iGPU-n keresztül.Most elsőnek letiltottam az iGPU-t UEFI-ben, remélve, hogy ez megoldja. Ha nem, akkor áttúrom illetve megosztom a logokat.
Következő szopóroller: HDR belövése.
Annnyira még nem tökéletes ez a Linux gaming, bár jobb, mint korábban valaha. Lehet inkább veszek egy AMD kártyát majd. -
fekete.puma
aktív tag
Következetesség képen, a helyedben a fő rendszeremet is Intenso SSD-re raknám mert sokan megelégedéssel használják, meg az olcsón vett nyekergő Bad Sector-os HDD-re mentegetnék úgy is tükrözöd, és van aki így is jól el van vele.
Tehát ami hozzám jön TARTALÉK GÉPBE az a mindegy milyen. Most írom le huszadszor kb...
Eddig agyon védted, nem erről volt szó, hanem...Ezekben nem az szokott lenni az igény, hogy fú milyen gyors kell, meg milyen megbízható, hanem hogy ne kerüljön sokba. Döglik, jöhet másik.
A lényeg, rakd tele magad mindenféle ócska kacattal, mert az az értéék! -
fekete.puma
aktív tag
Mondjuk átvitt értelemben iPhone-nal a kezedben érvelsz, hogy 35-40k-s okostelefonnal is jól el lehet lenni, az is milyen jól kiszolgál sok embert.
Valóban?
A világban keletkező e-hulladékról nem is beszélve.
Nem tudod véletlenül, ki érvelt, hogy jó az olcsó gagyi SSD neki és ha beszarik jön a másik? -
fekete.puma
aktív tag
Meg egyáltalán, működő hardvereket mi a francnak lecserélni, ha amúgy teljesen használhatóak arra, amire kell? (Okos ember akkor se szórja feleslegesen a pénzét, ha van.)
pl Valaki hajléktalanként vagy közmunkásként jól elvan akár mezítláb, vagy olcsó műbőr cipőben, attól még gondolom nem akarod követni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, csak ott mindegyikben van kormány meg gázpedál, sztenderdizált formában, előírt helyen... Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. Vagy én szoktam meg nagyon a jót, de azt a GUI-t egy tableten tudom elképzelni maximum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lefelé? A legelterjedtebb desktop a KDE. A Gnome én úgy tapasztaltam, hogy egy szűk rétegnek való, ha pont úgy gondolkodsz ahogy kitalálták akkor fasza, ha nem, akkor meg rögtön toolok meg kiegészítők kellenek hozzá mert különben megőrülsz tőle. Számomra olyan a Gnome, mint az Apple termékei.
-
Picit félreértettél.
Van a W10. Van a felhasználó. Margit néném, Laci aki kukák mellől felszedett alkatrészekből rakta össze a gépét, van a fogorvosom, a milliárdos főnököm (akinek több építészmérnöki diplomája van) stb. stb.
Ami közös bennük, nem tudják mi az az os, mi az update, mi az a biztonsági patch, mi az sebezhetőség, a malware, a trojan stb. stb.Megy a gép, megy a laptop, fel-feldobálja hogy most nem leállítás hanem frissítés_és_leállítás lesz. Rányom, megy a dolgára, oké.
Szerinted ha 2025.10.14-től ezek a feliratok elmaradnak, azt hányan fogják észrevenni? Nagyon kevesen. Használják tovább, mit sem tudva hogy mi is történt.Erre céloztam és nem másra. Nem a direkt bajkeresésre, nem felelőtlenségre, és nem azokra amiket kivizionáltatok az írásomból.
-
Dißnäëß
nagyúr
Cache vinyó: NE.
Cache SSD: aham.
Egy régit is befoghatsz, ami szedi a lábát, 2 HDD esetén is még szekvenciálisban jobb lesz kicsit, de a sok random olvasásban pláne. Mikor belépsz egy rengeteg fájt vagy könyvtárat tartalmazó poolba, nem darálgat hosszabb ideig, mire beolvassa.
-
fekete.puma
aktív tag
Használtan a minőségibb az már nem olcsóbb, drágább mint újonnan?
Mondjuk én SSD-ben egy Toshiba NAND-nak jobban örülök mint egy SpecTek-nek, mellé jöhet a gyengébb teljesítmény és idővel a megbízóhatósági probléma, megbízhatatlan SMART adatok és már egyből nem olyan vonzó. -
Aki tudja, mi az ami vesz adott használatra, az nyilván megveheti az olcsóbbat is, gond ott van ha valaki egy drága gamergépbe vesz mondjuk OS alá egy QLC-s SSD-t! Aztán nyekereg, hogy rossz az SSD, mert sokszáz giga mozgatásakor egyszercsak lassabbá válik, mint egy HDD.
-
Sok helyre elfogy az, ahol nem kritikus a sebesség, ott örülnek neki.
De itt a sebesség szóba se kerül, itt a megbízhatóság a lényeg! Az Intenso egy hardverlottó, ami komponenseket tudnak venni olcsón, abból szerelik össze. Ezt ugye összevethetjük azzal, amikor a gyártó saját fejlesztésű NAND, controller, DRAM komponenseket rak az eszközbe. Ráadásul a controller az SSD lelke, amit egy gyártó a saját fejlesztésű komponenseivel tökéletesre tud programozni, ugyanez egy összeszerelő üzemben nyilván nem történik meg. Ezért is megbízhatatlanok az Intenso jellegű SSD-k, hiába szerelik össze egyébként jó komponensekből, az önmagában semmit nem jelent. De persze bármit el lehet adni, tesómnak sok SSD-jét adtam el aprón, volt egy WD Green a féltucatból, amire mondtam a vevőnek, hogy én ezt nem venném meg, van pár badsectora és bármikor megnyekkenhet. Olcsó volt, mondta az ember, nem baj, neki kell.Az ember utál szart eladni, de legalább elmondhatod, ha valami vacak...
A sebesség amúgy is erősen függ az adott gép hardverösszetevőitől. Kicsit hihetetlen, de nézd meg az itt említetteket, nem mérés volt, nem is kellett.
-
2 éve vettem kőkemény 8000 magyar forintért 2Tb 3,5" hdd-t, azt a fajtát amit biztonságtechnikai rögzítőkba használnak, direk hosszú élettartam.
Hogy melyik kamionról esett le arra boruljon a feledés fátyla
Ez a backupvinyám.
Ilyenek pörögnek nonstop a melóhelyeim dvr rögzítőiben, és folyamatosan írva vannak.
A korelnök 5 év 3 hónapos és most kezd döglődni, kiírja a dvr hogy szaporodnak a hibás szektorok.
Csereérett de ez alsó hangon 45ezer óra folyamatos üzemet jelent eddig.
Az enyém eddig kemény 57 óránál tart, bízom benne hogy megéri a 10+ évet hibátlanul, vagy még többet is. -
Dißnäëß
nagyúr
Nyilván akkor van backupod, ha vissza is tudod állítani.
Így van.Raid5 nekem sem hullt még rebuild alatt, de nagyon érzékenyek rá "egyesek" IT-ban és kapja az ember a fejére, hogy így butavagy, úgy butavagy, jújmekkora risk, aztán nesze, életemben nem láttam még ilyet (hálistennek) saját magamnál. Persze, létezik, csak na.
Végülis, mindenben van valami tradeoff, az esélyek csökkentéséről szól az egész, ez meg itthoni felhasználásban nagyon szubjektív megítélés alá esik.
Felmegyek a jövőben igencsak egy 6-lemezes raidz2-re, de itt stop.
Majd írd már meg, mi lett az egymásutáni clear & scrub indítás-leállás dologgal, mert kis gugli után egy srác ugyanígy járt és kitisztult a pool-ja ezzel.
-
Dißnäëß
nagyúr
Mert már jártam úgy egy WD-vel, hogy levettem fél év után a polcról és félig felpörgött, aztán "áhhh, elfáradtam" és nyekk. Szar széria is volt, mint megtudtam később, de azért kellemetlen élmény. Buktam fél évnyi hobbifotós raw anyagot, ez volt a tanulópénz. (Túl azon, hogy az élest én csesztem el).
Vicces, amikor a backup "backup"-ja az éles
, "valamelyik csak jó lesz" alapon, csak hát az ember a backup-ot nem akkor szokta elővenni, amikor az élesen minden oké, hanem amikor NEM oké, ergo onnantól a backup az egyetlen hely, ahol az adat megvan. Legyen az egy normális hely, nem ?
Sosem értettem, hogy egy élest érintő disaster esetén miért gondolják sokan, hogy az az egyszem HDD backup jó lesz úgy, pláne annak fényében, hogy ugyanakkora terhelést kap egy helyreállítás során a backup HDD, mint amikor raid5-ben egy HDD megmakkan és beindul a resilvering (és makkan a terhelésre egy másik - ez a nagy félelem a raid5-től).
Nem logikus a backup-ot is redundánsan tárolva tudni, fullos logikai védelemmel ? A visszamásolás sebességéről nem is beszélve, nálam azért megvan a 700 mega átlagban, ez azért egy fokkal szebb, mint 1db HDD amikor nekiesik a teráknak.
Próbáld meg zpool clear után a scrubot elindítani, majd le is állítani egyből.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezt a rizikót bevállalom, amiket említettél. Végülis a nap végén ezen múlik a dolog.
Viszont kitett backup HDD-ből is minimum kettőt vennék, mirror-ban. Ami nemhatékony méret ügyileg, így abból is 4 lenne akkor már.
És a ZFS-ben nem csak maga a raid mivolta a csábító, hanem az ezzel járó integrity.
zpool clear megvolt ?
zpool scrub <pool> megvolt ? -
Dißnäëß
nagyúr
Igen, ez az általános mantra, aztán a Reddit ZFS fórumán és még pár helyen nem csak jómagam, de többen is elég szép kis beszélgetésbe keveredtünk eme mindset szemellenzős híveivel (nem Rád utalok).
Szóval igen, ez egy alapvető igazság, de nem a teljes igazság.
Ahogy az sem, hogy a ZFS egy fájlrendszer (ahogy sokan hiszik).Egy szó mint száz, én azon ZFS-felhasználók táborát gyarapítom, akiknek nincs külön backup-juk, mert annyira "ügyes", hogy okafogyottá válik.
Persze a backup backupjának is legyen backup-ja, igen, hogyne, ez a legtutibb
(bármire is él a világon), de azért a földön maradva, itt TÉNYLEG nincs rá szükség.
Egyszerűen semmi értelme egy több lemezes ZFS exportált poolt kitenni a polcra, hogy ott álljon, miközben el is érheted az adatokat rajta. Semmi különbség.
Jó. Ha villám hasít a gépbe és mind a 4 HDD-m odalesz, mert keresztülmegy mindenen és megmakk, akkor vessek magamra, oké. Akkor a polcos backup győzött.
De ilyenben - egyelőre - nem hiszek, tele vagyok védelemmel (a gép előtt is).
Ha nem ZFS lenne, ugyanazt mondanám, amit Te amúgy, mert tényleg egyetértek.
-
Dißnäëß
nagyúr
Dettó.
Ááá próbáltam VirtualBOX alól (W10 alatt) odaadni a 4 diszket direktben a Linuxnak, kissé mókolós, de nem is ez, hanem unsafe mai napig
, ennyi éles adatot nem buknék, családi képek és minden egyéb atyaúristen kb.
De ha ezen reszelnének kicsit a jövőben, akár működne is (stabilan, így értem).
Most egyelőre W10 tényleg csak Adobe cuccok + 1-2 játék, Linux alatt pedig minden más.
A tv-nek és a telónak (wireguard-on keresztül) NFS-el adom a cuccost, bevált, de a sharing kb. ennyi.FreeBSD régóta mocorogtat. Filózok, miben adna többet a Debilnél.
Érdekelni érdekel, csak a mai világban már 10x meggondolom, mire áldozok időt, kevés a 24 óra.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen.
Sok különböző területen nagyon nagyot jöttek a disztrók az elmúlt 10 évben, hw támogatás, szoftver kompatibilitás (fájlrendszerek, driverek, stb). Emlékszem gimi végén még mit össze sz**tunk 1-1 rendszerrel, ma meg pfff. szinte katt-katt-katt, ha olyat választasz.
Windows alá kéne még a ZFS-t rendesen bevarrni, az OpenZFS eléggé le van maradva, továbbra sem merem a NAS-om ZFS diszkjeit Windows-al megnyittatni, még nem kiforrott. De jön ez is hamarosan (remélem) feature parity szintre a Linux verzióval. Szerk.: stabilitás pláne.
-
És Cigam, köszi.
Megyek futok egy kört a W11 topikba is, mivel a Bitlocker se volt eddig a szívem csücske, és lenne egy közös ntfs adatpartíció is. De úgy tudom a bitlockert csak teljes lemezre lehet be vagy kikapcsolni, partícióra nem.
Vagy kezeli a Mint is a Bitlocker titkosítású lemezeket? -
Nem próbáltam, látszott a kiírt sorokból, hogy az nvidiaval kapcsolatos legutóbbi csomagok okozzák a gondot, de ez a váltakozó blackscreen még így is érthetetlen volt. Jobbnak láttam inkább normál indításból a konzolos megoldást, bár először még azon agyaltam, milyen csomagokkal kéne kezdenem és beugrott ez a tömeges remove nvidia*, kíváncsi voltam mi lesz ebből, nem mondható tudatos döntésnek.
Kicsit a bolondok szerencséje volt az eredmény, de tényleg minden superül működik.
-
IstvánLászló
őstag
Azt értem én is amit mondasz és igen 32bytes cucok nagyon is fótósak.
A fízetős rendszerek is léteznek 32bytes rendszerrel,módern erős akár 2-től tőbb magós gépekre.
Ezt ezért sem értem miért megszüntetnék is meg alehetőséget,gondolom itt talán a pénz is beszélhet és a userekkel nem is tőrődnek. -
urandom0
senior tag
Nekem is úgy tűnik, hogy SD kártya hiba lesz. Amúgy gépbe dugva teljesen jól olvasható a tartalma, dirty bit volt rajta, de egyébként nem látok vele problémát.
Kipróbáltam másik kártyával, kiírtam rá egy Raspberry OS-t, vagy tízszer próbáltam indítani, abból egyetlen egyszer sikerült. Most nézem ezt is gépben, nincs rajta fájlrendszer sem -
Igazad van, most olvasva tényleg nem ezt akartam írni, szóval folyamatosan xorg hibára utaló sorokat írt ki, de a legrosszabb az volt, hogy váltogatta a blackscreent és a jelszót egy pillanat alatt kellett beírni, mert a sötét display alatt nem is vette be a karaktereket, ami username esetén nem volt gond, mert láttam, de ugye a jelszót nem jelenítette meg(ez nyilván már a normál bootnál volt nyűgös, nem a recoverynél)
No mindegy, szerencsém volt, hogy egyetlen parancssor megmentette a helyzetet.Amúgy érzésre gyorsabb, pattogósabb Trixie Cinnamon a Mint Cinnamonnál.
-
-
Nem akartam egyébként testing-et, nem gond, ha ez marad stable állapotban egyelőre, az új apt csomagkezelőre voltam kíváncsi.
Most viszont megnyekkent a rendszer kicsit, nem bootol, lehet sok volt neki legutóbb a ráöntött nvidia-s csomag! Most bogarászgatom a logjait Mint alól, de elsőre fogalmam sincs, mit szedjek le...
Azt mondja a rendszer, hogy nézzem meg a xorg log-ot, de ahogy látom a history-ban, tényleg sok volt ez így egyszerre...
-
-
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
Annyira nem mindegy, hogy konkrétan üres volt a sources.list, úgy kellett berakni a repokat, de már nem ugrik be, honnan és miért ezeket raktam be, de Trixie oldala írta is, hogy ha frissíteni, telepíteni akarsz, rakj be repokat!deb http://deb.debian.org/debian/ trixie main non-free-firmware contrib non-free
# deb-src http://deb.debian.org/debian/ trixie main non-free-firmware contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security trixie-security main non-free-firmware contrib non-free
# deb-src http://security.debian.org/debian-security trixie-security main non-free-firmware contrib non-free
-
Akkor lesz stable, amikor "megfagyasztják" a csomagállapotot.
Ne zavarj össze teljesen, bár nem is az én oldalamat fúrja nagyon a kérdés!
Viszont elég meleg van mostanában, mert a Trixie RC1 május 17-én jött ki, a hard freeze meg május 18-án. Persze hol van még az a -274 celsiusos fagyasztástól, bár ezzel virusokat fagyasztunk inkább(nem vicc).
Nálam már amúgy hetek óta Debian 13-at ír ki a rendszer, mondjuk eddig stabil is volt valóban.
Amúgy épp a Debian oldalait bogarásztam éppen, hát nem egyszerű, vagy 25 lap van már nyitva, de amúgy érdekesek, többek között épp ez is az orrom előtt volt:
6.5.1. What about "testing"? How is it "frozen"?
Épp nincs új infó a törpenyuszis csoportokban!
Aham, meg is van, a hard freeze az semmi, kiadást megelőző napokban lesz még a full freeze, no az az igazi fagyasztás.
-
"Windowson is az egyik legidegesítőbb dolog a leállás közbeni update..."
Ilyenkor a megjelenik a leállítás menüben a Frissítés és leállítás opció, rányomsz és mehetsz dolgodra. Frissít majd leáll.
Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül.
unattended upgradet használok 7 éve.
Indításnál ha van frissítés, megjelenik az ikon a panelen, használom a gépet ahogy máskor és egyszercsak eltűnik az ikon azaz megcsinálta a frissítést a háttérben.
Kernel upgrade esetén sem nyavajgott sose nekem, azt betölti majd a következő bootnál.
Természetesen mindenki úgy frissítget ahogy neki szimpi csak leírtam. -
Az utobbi idoben, amivel talalkoztam es tenyleg kezzel kellett felrakni Debianon, az nV driver volt, semmi mas. Meg talan wifit sem kellett, de mivel 2 eve raktam fel, hadd ne kelljen emlekeznem. Videodriver - AMD-s - felmegy alapbol, ACPI tokeletesen megy, autoupdate - unattended upgrades - formajaban van, nyilvan ezt konfigolni kell. Meg Debian repoban is van nV driver, 535-os verzio. Nem tudom, mennyire regi, de nem biztos, hogy hatranyos, ha regebbi, ismerve az nV Linuxos drivereinek minoseget.
Nyomtatorol nem tudok mit mondani, nincs, evi 2 oldalert teljesen felesleges fenntartani. -
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem nem durva, de lehet rosszul látom... , a stable-t felteszi egy grafikus felülettel, akár default akár mittomén, Cinnamon, tök jól használható, alig "harcore-abb", mint egy Ubi, vannak a common csomagok, amik minden szart hoznak magukkal, grafikus csomagkezelőtől kezdve wifi bas*tatón át az audio alrendszerhez soksávos EQ, satöbbi, tök jó, még az nvidia Optimus is megy jól (Intel CPU integrált VGA + nvidia egyszerre használata).
(Vagy csak én fejlődtem és nem tűnik fel már, de nem akarok ekkora arc lenni, úgyhogy mondjuk úgy, nem feltétlen durva liga a Debil)
Ha így nézzük, ő az anya, Ubuntu a gyerek, Mint és többi Ubuntu derivatíva az unokák
(Ezek mind Debian Testing-re épülnek amúgy, nem stable-re).Vidikártyákkal én se szeretek szívni, elég ha a driver megy szépen és kezeli a 4K 144Hz-et + kodekek, YT fullscreen nem röccen, VLC is folyékony és a CPU is nyugszik közben. Desktop módhoz 1-2 vidihez, YT, stb, kell. A proprietary driver nem is szivat, nekem tökjó.
Szervernél én is teszek rá magasan, a Pi4-en is csak CLI van, meg a szervertermin is. Sosem szerettem a VNC-t
meg ha már grafika van, az nagy overhead tud lenni (nem csak maga a DE, hiszen egy XFCE nem nehézsúly - ellenben egy KDE-vel - hanem a progik innentől, egy gparted hasonlókat tud, mint egy mezei parted, mégis 10x annyi fájl.. csak példa).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Mini PC
- Milyen egeret válasszak?
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Újszerű, Karcmentes,256GB
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2048, 96% Akksi
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest