- Milyen videókártyát?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- DUNE médialejátszók topicja
- ZIDOO médialejátszók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
aquark
tag
válasz
lev258 #80594 üzenetére
köszi, megpróbálom, de most nézem, win 10-en kapásból megy a K4203, és próbaképp feltettem a VM-re a Lubunu 18.04.5-öt, és ott is: bedugom, és egyből ment! Tuti az antiX a ludas, chkconfig ide vagy oda. Elég gyors, és elég neki 256-512 MB RAM, de szerintem a Lubu lesz a bratyó gépén, lassúcskább ugyan, de sokkal barátibb rendszer!
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!
-
aquark
tag
válasz
aquark #80567 üzenetére
Sziasztok!
Régi (2005-2006) HP Compaq nx6325-ös notira (1,6GHZ 2 magos AMD Turion, 1 GB RAM -128MB VGA) keresek kis étvágyú linuxot, 85%-ban netezésre. Két Vodás USB stick van hozzá, Huawei K3772 és K4203 ezek közül valamelyikkel mennie kéne. VM VirtualBox alatt próbálkoztam antiX 19.4-re (32bit) felrakni a K4203-as sticket, de nem megy, mert már nem támogatott a chkconfig. Újabb firmware-t nem találtam az eszközre. Szóval mit ajánlotok? Puppy 8.0 az angol, a Lubunu 18.04.5 meg 2GB RAMot kérne. Kérlek segítsetek, bratyónak kéne.
-
aquark
tag
apt-get update sem megy, root jelszót kér, beírom, enter, elindul, de egyből ki is lép. Valaki?
-
aquark
tag
-
aquark
tag
Antix 19.4 -et futtatok VM Virtual Boxon. Nem tudom a felbontást 1024x768-ra állítani, és ezen kívül szeretnék egy Firefox parancsikont az asztalra tenni. Kérlek segítsetek!
-
aquark
tag
Puppy 8.0-t telepítek Vm Virtual Boxra. Nem tudok hozzá nyelvi csomagokat, firefoxot telepíteni, mert kevés a hely, pedig a virtuális merevlemezen lenne még több mint 10GB. Hogyan növelhetném meg a lefoglalható tárhelyet? -Köszi!
-
aquark
tag
Köszönöm, hcl!
Más:
1., Kezdőnek Mintet vagy Ubuntu LTS-t javasolnátok?
(felhasználás: 20% játék (steam), 30% film és zene, 50% netezés)
2., Windows 10 alatt hogyan lehet ellenőrizni, hogy érint e az első szériás Ryzenek Linux-nyavalyája? (Proci: 1600X)(asszem win 11-re már nem fizetek be...)
-Köszönöm! -
aquark
tag
Puppy 8.0-t raknák öreg (kb. 2007), gyenge (1GB RAM) AMD-s notira. Ezt kéne „összeházasítani” egy Huawei K3772 USB-s mobilnet-modemmel (Vodás), ami hivatalosan nem Linux kompatibilis. Megoldható lenne? Hogyan csináljam? -Köszönöm!
-
aquark
tag
válasz
lev258 #65899 üzenetére
Szia Lev258!
Kifejtenéd, hogy működik a GPT btrfs-páros?
Egyébként kezdetben MBR-es ext4-el próbálgattam a Mintet, de nem ment, ezért váltottam. Most viszont Manjaro alol írok, ez kapásból felment. (gpt-ext4) Én inkább ubuntu hibára (rákerestem, ubuntut és mintet érinti leginkább a grub nem települ hiba) gondolok, vagy esetleg hibás a telepítőlemezem? (qBittorrentel szedtem le, az ellenörzi is, és a lemezre írás után az íróprogi is ellenőrizte...)
Szóval kérlek segítsetek, mert a Mintről nem mondtam le...! -
aquark
tag
Megprobáltam a Manjaro 18.02 Gnome 64bites kiadását is, az kapásból felment, minden (grub is) flottul működik, a Mint Cinnamon meg 10x-re sem. Mi lehet a baj? Ez a Manjaro nem nagyon tetszik...
-
aquark
tag
Sziasztok!
Grub nem települ probléma:
Linux Mint 19.1 64bit Cinnamont raknék win 10 mellé. Próbáltam MBR-es winyón, de mivel nem ment konvertáltam GPT-re. próbáltam ext4 és btrfs rendszerre is, és próbáltam egy 3. particiót is adni a Linuxnak, /boot-ra csatolva, ext4-el, hogy majd oda rakja a grubot, de nem. 25GB a Linuxnak, 4-5 GB swap, (/boot függvényében), kb. 250GB win 10 és kb 700GB fájloknak, videók, képek, stb. ez egy 1TB-os winyón. Alaplap Asus Prime B350M-A, Ryzen 1600X, 8GB RAM, UEFI mód. Már vagy 15x raktam fel különböző linuxokat, gondok nélkül, igaz nem erre a gépre és nem win10 mellé. A másolás, telepítés rendben lemegy, de a vége felé a grub telepítésekor kiírja, hogy az nem sikerült, és ez végzetes hiba.Mit csinálok rosszul? –Segítséget kérek!
-
aquark
tag
Sziasztok!
Bootolható, feltelepített (nem live) linuxot szeretnék USB-re.Megcsinálható?
A gép: Asus Prime B350M-A, Ryzen 1600X, 8giga, GTX1050Ti
Bővebben:
USB 2.0 vagy 3.0 s külső pendrájvra, vagy HDD-re, esetleg SSD-re telepítenék valamilyen linuxot. Nem szeretnék duálbootos rendszert, hogy indításkor kelljen rendszert választani, ezért bootkezelőt se telepítenék. Arra gondoltam, hogy a Biosban a bootsorrendet így állítanám:
1., USB (linux)
2 HDD (win)
Ezek után ha indítás előtt bedugom az USB-t, akkor automatice linux bootol, ha kihúzom, akkor meg win.Elolvastam a téma összefoglalóban linkelt leírásokat, de az én esetem elég speciális, ezért gondoltam megkérdezem.
Minden segítségnek nagyon örülnék!-köszönöm!
-
aquark
tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1., Slacko 6.3-at többször telepítettem frugalban, gond nélkül. Most ráleltem a Slacko 6.3.2-re és a Xenialpup 7.5-re (csak 32 biteseket használok mindenből), de ezek mind UEFI-s verziók. Sajna nem tudok ékes Ánglus nyelven, ezért nem tudom, hogy ezek csak UEFI-s gépre lennének telepíthetőek?
És ha esetleg igen, annak mi értelme van? Nem a régi gépek támogatása a cél? 1GB RAM, AMD Turion X2 1,6 vagy 1,7 GHz-es kétmagos procis régi notira raknám, fénykép-nézegetés-szortírozás, de főleg internetezés céllal.2., Most egy Ryzenes gépem van Windowsal, de idővel újra tervezek linuxot is rakni mellé. Azt olvastam, assz'em itt a PH-n is, hogy a Ryzennek problémái vannak a linuxal. Mi az igazság ezzel?
Minden segítséget előre is köszönök!
-
aquark
tag
Sziasztok!
Slacko Puppy 6.3 frugal install a delikvens.
Probléma: bármit is állítok be (képernyővédő, conky induljon rendszerindításkor)
nem jegyzi meg, alapbeállításokkal indul.Minden segítséget előre is köszönök!
-
aquark
tag
Heló!
Próbálgatom a Puppy Slacko 6.3-at, és nagyon tetszik.
Felmerült alternatívának a Manjaro és a CrunchBang++, bár ez utóbbi nem tudom aktív-e még. Leírná valaki, miben mások ezek, mint a Puppy?
Előre is köszi!
-
aquark
tag
válasz
gzbotii #43765 üzenetére
Puppyt javasolnék, bár én is kezdő vok. próbáltam már többféle Suse-t, ubuntut, kubuntut, lubuntut, puppyból pedig a 5.28-ast és a 6.3-ast. Mélyebben csak a 63-asban (SLackó) mélyültem el, szerintem zseniális, bár sokak szerint fapados (nem túl csili-vili, de 256MB-RAM-ba csilivili?) és olvastam olyat is, h. nehézkes beállítani, szerintem nem nehezebb mint a többi linust.
-
aquark
tag
Sziasztok!
Slacko Puppy 6.3-at telepítettem VMware alatt w7-re frugal módban (all 32 bit).
Két kérdésem lenne:1., A slackosave fájlt nem a frugal mappába, hanem a gyökérbe rakta, ezért restartkor újra az alapbeállításokkal indított, a manuális átmásolás megoldotta a dolgot, de vajon miért nem jó helyre rakta?
2., Ez a frugal install nem tudom, pontosan mit jelent, ezért is próbáltam ki. Azt olvastam, hogy ezzel akár a w7 partícióra is telepíthető, egy mappába, ntfs-re, és a bootloadere onnan indítaná. Szóval a telepítést particionálással kezdte a VMware-n (Gparted, ha jól emlékszem), ez viszont ellentmond az említett metódusnak. Nem akarok külön partit, már így is van fent SUSE, swap, w7, adat. Fő kérdésem: installálható a SLackó w7-alá, mappába?
Minden segítséget előre is köszönök!
-
aquark
tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszod, kedves ubyegon2!
Kezdetnek Lubu lesz, (celeron m 1x1,6GHz + 512MB RAM-ra (T. Satellite L20-183) már telepítettem, és azon is kiválóan fut) és a transmissionnak is adok egy esélyt. Ha nem jó a Lubu, akkor Puppy, a minimális hardverigénye, vagy Mint XFCE, a jó támogatottsága miatt. A gépen a win 10 is elporoszkál, szerintem a Mint is menne. Telepítve lenne, nem perzisztens módban. A pend. lefoglalna egy USB-t, (2 van csak, Asus 1015BX), viszont van memkártya-ólvasó, az nem is lóg ki a gépből, nem hinném, hogy bootolni is lehetne róla, de raknék a HDD-re egy bootloadert. Szóval kb. 8gb-os SD kártya, kérdésem, hogy a swap partit is erre tegyem? És mire formázzam a rendszer és a swap partit az SD-n? Azért nem szívesen raknám a HDD-re, mert olvastam, hogy nem jó, ha az oprendszer + kliens és a letöltési mappa + tárolási mappa egy HDD-n van, még akkor sem, ha külön partición.
A gép wifi routeren keresztül, de vezetékkel össze lenne kötve a fő gépemmel, amin w7, késöbb esetleg w10 fog futni. Lényeg, hogy a netbookot beraknám a sarokba, és nem is nagyon venném el onnan, a fő gépről távvezérelném (.torrent fájlok áttöltése, indítása, letöltöttek visszamásolása fő gépre stb.) ez sajnos már meghaladja a tudásom, azt se tudom, hogy az oprendszernek, vagy a kliensnek kell-e támogatnia ezt a távvezérelhetőséget. Erről tudtok valamilyen leírást, ismertetőt linkelni?Előre is köszönöm!
-
aquark
tag
Sziasztok!
A gép amire a disztrót keresek: AMD C-50 APU, (2x1GHz) 2GB RAM, vinyó van benne, de ODD nincs. Ha lehet, akkor egy 2GB-os pendrive-ról futna a rendszer. A gép 95%-ban torrentkliensként menne, 5%-ban netezésre használnám. Feltétel még a fejlett energiagazdálkodás. Szóval Lubuntura (1404LTS) vagy Slacko Puppy (6.3) ra gondoltam, fapadosság nem probléma, most próbáltam egy live Puppy 5.28-at, tetszett, lényeg, hogy grafikus felületű legyen, ne kelljen parancsokat keresgélnem. Másik problémám, hogy milyen kliensprogit használjak, a Ktorrentel csak bajom volt, ezekben meg a Transmission van, ami állítólag szintén elég bugos. Részletesebben ezt a Bittorrent topicban kérdezem meg.
Szóval Lubu, vagy Puppy legyen? Esetleg más alternatíva?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged