- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LG LCD és LED TV-k
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Egér probléma
- Zappiti 4k lejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Protonmail #8184 üzenetére
Én inkább fúrógép vásárlást javaslok és ethernet kábelezést. A későbbi "lassú a wifim" panaszok helyett.
-
válasz
Protonmail #8184 üzenetére
ha veszel egy wifi kártyát meg hozzá a hátlapi kivezetést,
Árban ugyan ott vagy, vagy még olcsóbb is, ha inkább ezt egyben megveszed bedugod és megy! -
Protonmail
csendes tag
Egy ASRock B650M-HDV/M.2 alaplapot vásároltam új konfigurációmhoz, viszont tegnap ráeszméltem, hogy a szobában, ahol használni fogjuk, nincs internet aljzat.
Szóval WiFi-re is szükségem lesz. Ha jól gondolom, nekem egy Intel AX210 M.2 hálózati kártya kell, továbbá vezetékek és antennák. Az utóbbiakban kérnék segítséget. Hol tudok idehaza egy ehhez hasonló kitet venni? -
4264adam
veterán
Sziasztok!
ASROCK B650M-HDV/M.2 Biosban valamiért a 2.02-vel van PCI-E 5.0Gen X16-ra. Viszont a GPU-Z szerint x8-ban működik csak.
Tudom az Auto kiosztásban a 2.0 4.0 5.0 ugrál ahogy a terhelés kéri viszont az X8 nem változik.
2db M.2 SSD-m, 3db SATA SSD van, esetleg azoknak a max sebességét kellene lekorlátoznom? -
Directors
senior tag
Sziasztok!
Van egy ASRock B450M Pro4-F alaplapom.
Windows 10 van a gépemen. 11-re szeretném frissíteni, de kéri a windows a "biztonságos rendszerindítást".
Ezt hol tudom az alaplap biosába beállítani ? Pontosan mit mire kellene állítani ? -
TechN7ne
nagyúr
válasz
DroiDMester #8179 üzenetére
Jóindulattal akkor annyit tudok hozzátenni ,hogy az Asrock olcsóbb lapjai lehetnek talán ilyenek.
A gond nálam nem lehet ,mivel percek alatt átrakom ugyanazokat az alkatrészeket egy másik alaplapba és minden a régi ,sokkal gyorsabb mint az Asrock.Történetesen az adott [z690] lapból már két db is volt /van nálam ,mivel rendeltem vele egy akciós 14900kf csomagot ajándékokkal.
CPU t hasznosítom belőle csak meg a játékokat /ajándék ssd t. -
válasz
TechN7ne #8172 üzenetére
Sata.nak mi köze az M2 SSD.hez?
Nekem meg az elmúlt 1évben volt 8.db ASRock lapom(Z690, Z790, Z890, B760), és jelenleg is van, a meglévő ASUS és MSi lapok mellett, de ilyet amit írsz egyik sem produkált, és soha sehol máshol se lehetett ilyet olvasni a neten sem, szóval a HIBA AZ ÖN KÉSZÜLÉKÉBEN VAN!
-
Zadia
senior tag
De irigyellek benneteket.
Itt Angilalában eddig 76Mbs volt a legnagyobb net. Tavaly kezdék optikára cserélni országszerte. Most nálunk 500Mbps a legnagyobb elérhető csomag csilliárdokért.
Ezért nekem csak 150Mbps-es netem van . Ez is egy vagyon és csak netszolgáltatás van benne. Forintosítva 16k . -
TechN7ne
nagyúr
Letöltés sebesség legális helyről sokkal lassabb?
Steam-en 700/800 Mib/s-el szedi a játékokat de pl a Rockstar Games szervere is stabil 120-al zuhan ,a telepítés meg kb. semmi időt nem vesz igénybe ,kivétel ha Asrock lappal.
Nem tudom milyen interneted van ,de valószínűleg akkor nem a legjobb...Én sűrűn szoktam telepíteni mert sok gépet rakok össze ,és sajnos erősen érzékelhető a várakozási idő.
-
válasz
TechN7ne #8172 üzenetére
AsRock alaplapom van, de azért nem számít, mert Windowst nem sűrűn installál az ember, másrészt már mindennek a telepítője az internetről jön legálisan is, és a letöltés sokkal lassabb, mint maga a telepítés. Másrészt a telepítést ritkán kell megismételni.
Ettől függetlenül köszi az észrevételt. -
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok ,
Azokhoz szólnék akiknek több lappal is van tapasztalatuk ,vagy raktak már össze pár új generációs gépet manapság.
Maga az ASrock alaplapok működéséről firkantanék egy kis negatívumot.Az utóbbi egy évben volt nálam három különböző Asrock alaplap lga1700 fronton ,
B660/B760/Z690
Észrevételem pl. egy Asus / Msi alaplaphoz mérten a telepítési idő ,legyen az rendszer ,játék vagy bármi más jellegű művelet ahol adatokat kell feldolgozni/másolni lényegesen lassabbak.
Mondhatom így három alaplap után az elmúlt egy évben ,vlhogyan lassabban szivárog át az információ műveletek alatt.
A feltelepített program és rendszer használat alatt semmi lassulás nem tapasztalható vagy különbség más lapokhoz mérten ,csak ezek a telepítési idők tolódnak nagyon ki.
Természetesen több m.2 gen.4 es ssd t is próbáltam kevesebb sikerrel.Gondoltam még arra ha már itt vagyok ,nem lehetséges ,hogy a alap bios beállításokban a sata részlegen valamit át kéne állítani ami minden esetben így van ennél a gyártónál?
-
Czimby
addikt
Sziasztok, adott egy Asrock B650M-es lap.
Amiben jelenleg egy db NVME SSD dolgozik, de kezdek kifutni a tárhelyből.
A másodlagos slotba ha teszek mégegy NVME SSD-t annak van bármiféle negatív hatása?
Van ez a táblázat, de nem egyértelmű számomra, olyan mintha csak azt mutatná mi a leggyorsabb az adott procival, de engem az érdekelne, hogy használható-e mindkettő, és van-e bármi negatív hatása, sávszélesség vesztés a PCI-e sloton vagy hasonló. -
Zadia
senior tag
Sziasztok.
Jelenlegi ASRock B450M PRO4 R2.0-ám szeretném cserélni 1-2 hónapon belül ASRock B550M pro4-re.
Ezen a lapon van M2 e-key wi-fi kártyafoglalat.
Tudtok mondani olyan wi-fi kártyát ami hibátlanul működik amd-vel? Nekem nem sikerült megtalálni,hogy milyen kártya az ami jó bele.
Lehetőleg ne 40-50k kártya legyen. -
PAtr0n
addikt
Sziasztok!
Lassan lesz egy X570 Steel legend-em. 5600X és RTX3800 lesz benne.
Szeretnék egy Asus Hyper M2 X16 Gen4 NVME bővítő kártyát használni benne, kérdés az hogy a másodlagos PciE slotban működni fog e szerintetek? Bifurkációt támogat a lap?
Vagy ha nem, akkor az 1-es PciE slotba dugva és a VGA-t a 2-esbe, marad legalább GEN3-as PciE sávszélesség a VGA-nak?Köszi!
-
tPedro_
őstag
válasz
tPedro_ #8157 üzenetére
Azt hiszem meg is van a válasz.
A kompatibilitási lista mellett (amin egyébként az Apacer sincs rajta és simán működött)
van egy másik lista is, amin a nem kompatibilis ssd-k vannak rajta, és sajnos ott szerepel az sn580-as is:
https://www.asrock.com/support/qa/Technical%20NNotes%20-%20Storage%20Device%20Compatibility.pdf#8158 ollie: mármint ha jól értem gyakorlatilag mert egyébként a leírásban szerepel az M.2 PCI Express modul is. Jól értem?
-
Gyuri27
félisten
válasz
tPedro_ #8155 üzenetére
- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s) (with Vermeer, Cezanne, Renoir, Matisse, Picasso, Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge) or Gen3 x2 (16 Gb/s) (with Athlon series APU)**
- 1 x M.2 Socket (M2_2), supports M Key type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x2 (16 Gb/s)**Azaz szerintem nemigen kedveli a második slotban az nvme ssd-t (a proci tipusa a pcie sávok miatt érdekes lehet).
Esetleg a biosban a pcie sávok átvariálása még megoldás lehet (ha az első is nvme, mert ugye minden is a pcie sávot eszi esetedben, ha úgy van 2 ssd, vga). -
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Van egy Fatal1ty B450 Gaming K4 alaplapom, amibe új m.2 SSD-t próbálok rakni.
Már addig is volt benne egy, az M.2_1-es slotban, amit gond nélkül felismert a rendszer.
Most az M.2_2-es slotba próbáltam tenni egy másikat, de nem látszik a BIOS-ban.
A SATA 3-4 portokra nincs kötve adattároló, tehát ez se lehet probléma.Elképzelhető, hogy csak simán nem kompatibilis?
Vagy próbáljam meg felcserélni a 2 SSD-t?Egy WD SN580-as SSD-ről van szó.
Köszönöm előre is.
-
svgyula
addikt
Szia! Most néztem meg nálam. Nem az alaplapi csatlakozó a probléma, az amúgy is szabvány méretű. Nálam ez már bőven a HDD tartókba lógna bele. Ahhoz, hogy egy ekkora kártya elférjen a házat szét kellene barmolnom, A 32cm éppen elférne a házban de akkor abban a vonalban mögötte semmi nem lehetne. Most 2db HDD van ott meg a keret ami a házhoz rögzíti. Tehát flex, lemezolló kell a beépítéshez.
Ja meg nem árt egy plusz rögzítést a hátsó résznek ami lelóg az alaplapról, hogy ne a csatlakozó meg a slot rögzítés tartsa az egészet. -
kisfer
aktív tag
Ez az hogy nem tudom mert még nincs meg a videokártya, feleslegesen nem kellene megvenni ha nem fér el.
Most találtam egy oldalt ahol azt írja hogy max 305mm kártya fér el.
De, ez hülyeség mert már a 26cm-nél ott van a sata csatlakozó, most megnézve el kellene hogy férjenek a kártya alatt. -
kisfer
aktív tag
Sziasztok.
Van egy ilyen alaplapom ASROCK B450M PRO4, ebbe szeretnék venni egy Xfx qick319 6700xt videokártyát, de úgy látom hogy 32cm hosszú a kártya és rálógna a sata csatlakozókra vagy lehet el se férne a satától.
Valakinek hasonló tapasztalata van ilyennel kapcsolatban? -
guzmics85
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Vettem egy új M.2-es foglalatba való SSD-t, viszont a gép nem indul el vele, bejön az alaplap kezdőképernyője, viszont kifagy, nem tudok BIOS-ba se bejutni.
Gép adatok:
Alaplap: Asrock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac (BIOS: P5.70, ez a legfrissebb a procimhoz)
Proci: AMD Ryzen 5 2600
Előző SSD: Kingston A400 120GB (SA400M8/120G)
Új SSD: SP UD85 500GB (M.2 PCIe Gen 4x4) (NVMe 3D NAND)Az alaplap honlapján ezt írják:
1 x Ultra M.2 Socket, supports M Key type 2280 M.2 SATA3
6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4
(32 Gb/s) (with Ryzen Series CPU) or Gen3 x2 (16 Gb/s) (with
A-Series APU)*
* Supports NVMe SSD as boot disks
* Supports ASRock U.2 KitA kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg megoldás rá, hogy működjön az új SSD a gépemben, vagy cseréljem le? Most vissza tettem a régi SSD-t, így tudok BIOS-ban állítani, ha kell esetleg valamit.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
The Goth
tag
Ha egy A320-as lapon amiben most Raven Ridge cpu van 2.30-as bios-al és lap oldalán
ugyan azt írják, hogy nem ajánlott a 3.30-as bios-t és az újabbakat felrakni Raven procik alá,
mennyire esélyes, hogy belefutnék instabilitásba? Ez ugye nem Bristol proci aminek a támogatását
kivették a 7.00-ás bios-al. Nem létszükséglet frissítenem, csak ugye ez már elég régi bios
és hát a frissebb az frissebb, pláne ha a legfrissebb. -
Gyuri27
félisten
Az utolsó bios ami támogatja az 1600-t az 5.90.
Egyébként nem értem a dolgot. Ha az 1600 marad akkor rakd fel az 5.90-et. Ha a 3600 megy a lapba akkor 5.90 után menj tovább frissíts biost. Állítsd le a gépet. Cseréld ki a procit.
Ha továbbra is gond van akkor térjünk vissza rá (bármelyik verzióról is van szó). -
Viperator
őstag
Szép napot, Urak!
Van valakinek Asrock Z590 Extreme lapja?
-
Alyx01
tag
Sziasztok!
Beírom ide is hátha.
Adott egy Asrock AB350m PRO4 alaplap, egy Ryzen 5 1600-os procival, amit egy 3600-asra cserélnék. A BIOS-t fissítettem a 3.40 BRIDGE BIOS-ra, de azóta a POST nem fut le. Minden venti megy, de fekete képernyő. Ha pár percre áramtalanítom minden ok, de ha újraindítom megint ugyanaz. Még annyi, hogy közvetlen frissítés előtt, alaplapi elemet is cseréltem.
Mit csináltam rosszul, és mi a megoldás?
Köszi -
-
PAtr0n
addikt
Sziasztok!
Újabb hajkitépés, pedig 100+1 éve nem írtam ide. Asrock B450 Fatality Gaming K4. Ryzen 5600X.
Mondom bővítek SSD-t, az alaplapon lévő 2db M2 NVME foglalat már tele (egyik a hyper foglalat a rendszerrel 500Gb-os Samsung Evo-val) , mondom akkor veszünk PCIe kártyát amibe lehet dugdosni up to 4db NVME SSD kártyáig.
Megvettem ezt, plusz SSD-ből ezt.
Nem látja a gép, hiába rakom bele az új SSD-t. Oké. Új SSD bele a Sata-val osztozó M2-es foglaltba, felparticionál oké. Vissza a kártyába. 4x4x4x4 lane és PCIe Raid aktivál BIOS-ban. Nope. Semmi mozdulás.
Minden ki be kapcsol BIOS-ban, semmi előrelépés. Mondom kiveszem a Win10 SSD-t a Hyper M1 slotból az alaplapból (mert kiderült, hogy ez blokkolja így a második PCIe foglalatot), és bele a kártyába, többedmagával a másik 2dbM2 SSD-vel. Semmi boot. Aztán akkor CSM (Compatibility Support modul) kikapcs a BIOS-ban , a Re-size Bar support meg be. Nohát a Win indul (az az SSD ugye már benne a többiekkel a kártyában a második PCIe slotban).
Igenám, de a Samsung Evo-n kívül a többi NVME-t nem látja a Win. Hiába futattom a lemezkezelőt, az se látja a többi drive-ot.
Kb. 3-4 óra tömény szopás. Nem látom csak azt, hogy a lap képtelen kezelni a második PCIe slotban a többi NVME-t. Nem tudom hogy support hiányosság e, de elég volt.
Megoldódik e ez a probléma ha B550-re vagy X570-re váltok? -
szedis81
csendes tag
szia
a sima nem R2.0 van nekem
DE
mind a két helyett egyszerre használom
sőt a sima M2-ről CLONOZTAM az NVmE-s SSD-t és az az elsődleges!
(és még APU is van benne) P5.3-as BIOS
ja és sima HDD és DVD - SATA is van rajta
(én a VGA memória méretet akarom módosítani, de nem találom)
-
szedis81
csendes tag
sziasztok
van egy ASRock 450m pro4 lapom (AM4)
[link]
1) nem találom a BIOS-ban a IGP memória méret módosítási lehetőséget
512MB-ramot látok win11 alatt
2) 5600g APU van benne és P5.3-as BIOS, sajnos nem vagyok benne biztos melyik
BIOS verzió a legfrissebb (ami támogatja is ezt az APU-t)
és esetleg az IGP memória méret is állítható az újabb BIOS-ban (?)
(vagy csak nem találom)
előre is nagyon köszi a segítséget
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Asrock B650M Pro RS AM5-ös alaplap AMD 7600 processzorral és 1db 16GB 5600MHz DDR5 RAM Kingston Fury Beast Black CL40 (KF556C40BB-16)-es +2db KIT-es (KF556C40BBK2-32), de elvileg ugyan az mind a három, így 48gb van összesen. Miért van az, hogy a Biosban csak 3600MHz-et mutat a memória sebességének és nem 5600-at?Míg 1db volt a gépben, addig az Aida ezt jelezte ki a sebességteszteknél:
DDR5-4800 SDRAM 40-39-39-77 CR1
mióta belekerült mind a három pedig:
Dual DDR5-3597 30-29-29-58 CR1
Jó ez így vagy egyáltalán jól raktam be a memóriákat a Slotokba vagy a 3.-at a másik üres slotba kellett volna? (Eddig 1db memóriám volt, de most hozzájutottam a kithez annyiért amennyibe egy darab 16-os került volna, ezért van 3db így). -
*H*
aktív tag
Mindkét M.2 SSD használható egyidőben.
Az Ultra M.2 (M2_1) sebessége a telepített CPU-tól függ. Gen3 x4 vagy Gen3 x2.
A SATA SSD (M2_2) és a SATA3_3 osztozik a sávokon, ezek közül nem működik az egyik, ha a másik használatban van. Tehát a 4 db. SATA3 csatlakozóból az egyiket nem tudod majd használni (SATA3_3) a SATA SSD-vel együtt. -
svgyula
addikt
Szia! Alapjáraton ha elolvasod a luzer manualt akkor az is kiderül, hogy a foglalatok processzor függőek! Az 1-es Ultra M.2-höz gyorsabb processzor kell. Akkor tudja a port sávszélességét. DE ilyenkor a lassúbb portot értelemszerűen lekapcsolja. Vagyis csak SATA csatlakozós SSD tudsz használni másodlagos tárolóként. Az Intel lapoknál le vannak a processzor típus is írva amivel megy az az SSD port. Az AMD-nél informálódni kell. Ráadásul ahogy néztem a processzor+RAM kombó sem mindegy!
-
Zadia
senior tag
Sziasztok.
Egy kis segítség kellene.
Vettem egy Asrock B450M Pro4 R2.0 alaplapot. ezen a deszkán 2db M2 foglalat van.
Az egyik nvme-s, ebbe raktam egy Kingson A2000 512GB ssd-t. A másik M2 foglalat
M Sata-s. Ide szeretnék bele venni 1 500GB körüli ssd-t,amire játékokat telepítenék.
Az Asrock honlapján azt írják,hogy ha az egyik ssd használatban van akkor addig a másikat lekapcsolja.
Ezt miként kell értelmezni? Ha az op rendszer megy az nvme-s ssd-n akkor nem fog működni az msata-s,amire játékot telepítek?
Nem vágom ezt a témát.
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű segítséget. -
juhasz.p
aktív tag
Üdv,
adott egy Asrock Z790 PG Lightning.
Első körben 2*16 GB Corsair 6000 Mhz memória került bele.
Ez gond nélkül ment 6000 Mhz.
Később volt lehetőségem újabb 2*16 GB memóriát venni. Igy már 4*16 GB van a lapban.
Viszont igy már nem megy 6000 Mhz...A memória nem azonos heti gyártású.
Esetleg valakinek valami ötlet, hogy hogyan tudnám mégis 6000 Mhz hajtani őket?
Köszönöm.
-
HaZsolt
őstag
Asrock lapok esetében egy kis segítségre lenne szükség (AM4, B550).
SOC Uncore OC Voltage VID
és
VDDCR SOC Voltagetovábbá
CPU Voltage VID
és
CPU VCORE Voltage
között mi a különbség?Az egyes feszültség beállításokat valaki le tudná részletesen írni érthetően?
Amikor a CPU-nak illetve a SOC-nak adok feszt akkor tulajdonképpen melyiket kell emelnem? -
válasz
FoLey-v #8104 üzenetére
Ennek viszont az a hátránya hogy az altatást se használhatod hosszú ideig. Mert ha elmegy az áram akkor ugyanúgy összeomlik mint egy bekapcsolt gép.
A helyes megoldás mindössze az lett volna hogy kiveszed a pitát a felső gyorsindítás elől és marad bepipálva aĺatta mindhárom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Xiaomi Pad 7 Pro 11"2 / 8GB/256GB / Szürke / Újszerű állapot / 1 év garanciával / Csak WIFI
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest