- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen nyomtatót vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- TCL LCD és LED TV-k
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen széket vegyek?
- Nem csak nagy, de gyors is az LG önerőből AI felskálázást biztosító monitora
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Krugszvele
üzenetére
A fogyasztás legalább négy dologtól függ.
A gázpedál dőlésszögétől.
A motor hatásfokától.
A közlekedési helyzettől.
Az autót terhelő teljes terhelés mértékétől. Utasok és csomagok.Kettő személyig győztes az 1.2 literes városi autóm.
Autópályán nagyobb terhelés mellett egy 1.6 literes TDCI focus volt a befutó.
Nagyjából 130 km/h sebességig egy VW elektromos autó volt az abszolút győztes. 1000km távolságra mégsem volt optimális megoldás. -
törölt tag
válasz
Krugszvele
üzenetére
2 literes motor ennyit eszik, én az 1.4-gyel is megetettem, ezért nincs is értelme kismotoros autót venni.
Fogyasztást két dolog emeli meg az átlaghoz képest, ha szeretsz haladni is, meg ha sok a város vagy sok helyen kell megállnod, mert olyan az életviteled.Régen se érdekelt, de amióta a 2.5 van azóta 10 alá sose megy le a kijelző, igaz ebben benne van a sok klímázás és fűtés is állóhelyben. Több életem nem lesz, szeretném élni is, nem csak gurulni A-ból B-be, mint egy robot. Ez fogyasztással jár.
-
válasz
Krugszvele
üzenetére
2.0 benzines 150le 4 sebességes hagyományos automata. A fedélzeti komp az baromságokat ír azaz ilyen 7.8 meg hasonlók. Ezt viszont tankolásból számolja. Előző astrám kevesebbet evett de nem sokkal [link] az 1.8 benzin 125le szintén 4 seb automata volt de kombi. Gondolom kézivel kevesebb lenne de vált a fene.
-
Krugszvele
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
8.6 litert? Mindig padlógázon közlekedsz? Nem elméleti kérdés, hogy zabál ez ennyit? Most látom, hogy gázolajból!! [Nekem 1.4 sima szívó benzines és ha autópályázok, akkor 6.4 liter körül van, ha nem, akkor 5.8]
Bocsánat, most szóltak a fülemre, hogy a gasoline az a benzin azon a nyelven! És nagyon fullos ez az oldal, rákerestem az én típusú autómra és másnak kijött a 7.5 meg ilyen literek... Nem értem.
-
Minden lakáshoz, házhoz jár egy hitelesített fogyasztásmérő. Villanyórának hívják.
Amit érdemes megtenni.
Minden lehetséges fogyasztó kikapcsolása után a villanyóra ellenőrzése. Ha akkor is fogyasztás az kellemetlen helyzet. Elöregedett lehet a vezeték hálózat és van felesleges fogyasztás a rövidzárlat előtti állapotban. Lophat áramot a szomszéd.
Egyik sem jó.
Minden fogyasztó hálózathoz van kötve, a főkapcsoló lekapcsolva, mégis működnek elektromos fogyasztók. Az előző tulajdonos áramot lopott. Meg kell szüntetni. Ha most vetted az ingatlant egyszerűbb jelenteni a szolgáltatónak. Úgy hagyni lehet a legköltségesebb megoldás.
Ha minden más eszközt leválasztasz a hálózatról, akkor egyetlen eszközzel mérhető a pillanatnyi fogyasztás. A ciklusosan üzemelő eszközök esetében, pl. hűtőgép, nem ad korrekt eredményt. De sok esetben használható az információ. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Használok régebbi eszközöket is, azaz ruszki melegszendvics sütőt
Annak egyébként majdnem mindegy, mert az ellenállásos fűtés hatásfoka azzal is 100%, ott maximum a szigeteléssel lehet egy kicsit javítani az áramfelhasználáson. -
Mindent bedugva hagyok, éjszakai fények minden szobában. Korábban a hűtőt lecseréltem kevesebbet fogyasztó modernre (a régi fagyasztó és külön hűtő volt 90-es évekből). A gépem is már nem 500-600w-ot zabáló i9 mivel már nem dolgozok rajta hanem takarékosabb Ryzen bár az is igaz hogy a videókártya meg többet eszik valamivel.
Villanyszámlát meg ugyan annyit fizetek több éve...7eft alatt emlékeim szerint valami 190kw vagy mennyi a havi fogyasztás.
Használok régebbi eszközöket is, azaz ruszki melegszendvics sütőt (nem tudom 80-évek?), nagymamám darálóját (70-es évek). De persze a többi az modern, a sütő is elektromos. Töltőket nem húztam ki sosem, van ahol több is van. Mindenből van többféle ha bedöglene akkor egyből szedhetem elő.
A világítás mindenhol led-es vagy energiatakarékos fénycsöves bár van amelyik javított már (kínai szemét minőség, több kukából van, átforrasztom ha megdöglik és ég ameddig ég, gyakorlatilag nem éri meg cserélni újra mert nem hozza vissza az árát, van egy vödörnyi kukázott javítható)
Autóval is úgy vagyok hogy oké zabál 8.6L-ert átlagban de ha lecserélném kevesebbet fogyasztóra az nem hozná vissza az árát. (ez még 1.6MFt volt, jó persze lehet többért menne el de semmi ilyesmit nem kapok az árából, szóval inkább egy egyszerű zabagép szívó benzines negyedáron mint egy modern keveset fogyasztó akármi)
Porszívóból is több van itthon, kis kézi morzsára, nagyobb kézi átlag dolgokra és egy rendes 2200w-os ha nagyobb a feladat.
Szóval én inkább azon spórolok hogy nem veszek háztartási eszközöket hanem lomiból szerzem be, így pont nem az energiatakarékosakat keresem hanem ami jut azt használom. Ez is egyfajta energiatakarékosság hiszen nekem nem kell gyártani újat. -
philoxenia
MODERÁTOR
A rezsicsökkentés gyakorlati, míg a telefontöltő kihúzásával megspórolt energia a fűtéshez képest elméleti költség.
Márpedig az energia mint költség az első olajválság óta számít komolyabban. Nekem ez már a hírekből van meg, nem a történelemkönyvekből.
A legtöbb ember a költségei csökkentése okán hajlandó valódi energiamegtakarításra.
Ide csatlakozva a másik kérdéseddel, nem vagyunk prepperek, csak falun lakunk. Azaz mindig nagy bevásárlásokat intézünk az üzemanyag-fogyasztás csökkentése okán, mivel ott igen komolyan adóztatott az energia. Ráadásul, ha sikerül nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt termelni, azt is lefagyasztjuk. Na meg ugye sem a boltban vett, sem a saját termelésű élelmiszer nem folyadék kocka alakú csomagolásban, így a 300l elméleti hely legalább felére csökken a gyakorlatban. A hűtő meg természetesen nincs mindig tele, de mint a videóból tudhatjuk, a méret nem arányos feltétlenül a fogyasztással, így nekünk azt a kis pluszt megéri a 200 literes hűtőhöz képest.
Tehát az energiatakarékosságot a költségek felől közelíti meg az átlagember. Így előfordul, hogy a telefontöltőt nem húzgálom ki állandóan, mert egy nagyobb darab hús sütése egy évi spórolásomat vinné el amit a töltővel sikerült elérnem. -
philoxenia
MODERÁTOR
A magyar nyelvben az, hogy időarányosan érdekes, az azt jelenti, hogy adott idő alatt elhasznált energia. Tehát, ha azt írom, hogy évi egy banánt sem fogyasztok, (hogy ne zavarjon meg a mértékegység) az azt jelenti, hogy nincs fogyasztásom banánból...
Sörből, ha naponta fél litert, az meg azt, hogy majd kétszáz litert évente. Azaz abból annyi a fogyasztásom.
Azért durva feltételezni, hogy keverem a teljesítményt és a fogyasztást, tekintve, hogy már a hetvenes években tanultam erről, sőt papírom van róla, '83-ból, hogy nem....
Mondjuk nekem meg az a furcsa, hogy tapasztalatom szerint minél jobban tud egy átlagos magyar angolul, annál kevésbé meg a magyar szöveg értelmezése....![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Pontosan tudom, mivel régebben kíváncsiságból megméregettem egy rémegyszerű, olcsó, Lidl-ös fogyasztásmérővel. És kb. annyi is a villanyszámlám, szóval nem veszik el az enerdzsi semerre.
Ahhoz képest, hogy a klímával túlhűtöm a házat és a kutyák miatt a teraszajtó résnyire nyitva is van, nem is drága a számla. Negyedéves és én diktálom be weboldalon, nem szarakodok átalánnyal és nincs vezéreltem se, minden a normál villanyról megy.
Egy átlag gyerekes család több villanyt elhasznál spórolva, mint én pazarolva. -
repaszoltan
csendes tag
Én pl egy sárga–kék lapraszerelhető áruházban vettem egy okos konnektort ami fogyasztásmérő is - a kerti tóhoz. Sajnos most már tudom, mennyit fogyaszt.
-
XharX
aktív tag
Amennyiben pontosak akarunk lenni ez nyilván így van, de az amit a proci, vidikari stb. fűt el, az felhaszálói szempontból hasznos, és a példában a táp kimenetének sorsa kb irreleváns is, tekinhető egy black boxnak pl. Ellenben azzal a veszteséggel ami a tápegység elektronikája miatt realizálódik és adja meg ezt a fogalmat, ugye innen jött a félreértés.
Meg igazából mindegy is, remélhetőleg a posztoló legközelebb már helyesen használja mit is jelent ez a 90% egy kövi videóban.
-
buherton
őstag
-
válasz
philoxenia
üzenetére
1. A rezsicsökkentést ne keverd ide, mert egy populista intézkedés teljesen elszakad a valós piaci költségektől. És mivel nyilván nem a marslakók fogják kicsengetni a különbséget, azt is nekünk kell megfizetnünk különböző adókon keresztül.
2. Az időtartam valóban igen jelentős szempont. Ezért érdemes első körben az egész nap feszültség alatt levő dolgokat végignézni. És akkor mondjuk kiderül, hogy a
UPC/Vodafone/One DVR-je kikapcsolt
állapotban is 50 W felett fogyaszt.3. Csak úgy kíváncsiságból: Prepperek vagytok? Vagy egy teljes disznóvágást elraktok? Vagy mennyi idő alatt esztek meg 600 liternyi kaját?
Az agytornát kedvelőknek egy feladvány, ami a videóból nem derül ki: Egy bögre tea elkészítése hogyan a hatékonyabb? Vízforralóval vagy mikróval?
-
Busterftw
nagyúr
Azt hittem az lesz elso ranezesre, hogy mindenhova okos W meroket hasznal es valami appal nezheti a valos fogyasztast, cimkezheto merokkel.
Nem tudom a wifi halozatot mennyire bolonditana meg pl 15-20-25 ilyen okos mero. -
válasz
philoxenia
üzenetére
Minden fogyasztás időarányosan érdekes. Hajszárítót például alig használok. Évi egy órát, talán.
A fogyasztás mértékegysége eleve azért kWh, mert ez benne van, ugye.
Amire te gondolsz, az a felvett teljesítmény. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ezért érdemes elolvasni azt, amit az LLM-ek kilöknek, mert képesek összekeverni a "kapacitást" (van olyan is, annak farad a mértékegysége) meg a maximális kimeneti teljesítményt.
-
A 90%-os hatásfok nem azt jelenti, hogy a ráírt névleges teljesítmény 90%-át képes leadni hasznos formában, hanem azt, hogy x Watt leadott teljesítményhez mekkora
hődisszipációfelvett teljesítmény tartozik.FTFY
Igen, számítógépeknél a felvett teljesítmény szinte 100%-ban hővé alakul (ott se teljesen, mert pl. vannak benne LED-ek is), de ez inkább egybeesés, mint szabály.
-
CaNNa3IS
senior tag
Nem érdekelt soha. Olyan minimális az áramköltség a bevételhez képest.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Hát így ránézésre egy ilyen nagydarab férfi sokkal többet fogyaszt, mint egy negyven kilós nő...
Persze ez sem feltétlenül igaz...Minden fogyasztás időarányosan érdekes. Hajszárítót például alig használok. Évi egy órát, talán. A feleségem meg hetente kétszer legalább és olyan öt percet alkalmanként.
Másképp nézve, sokan nem sejtik, de a jelenlegi magyar szabályozás esetén ugyanaz az energiamennyiség fűtésre a rezsicsökkentett határon belül a legolcsóbb gázzal, hiába jobb a klíma hatásfoka.
Ha a bébifókák felől nézzük, akkor a megnyitott gázkutakat nem szokták elfojtani, hanem elégetik, ha nincs a kút éppen használatban.
A napelem meg az energiatárolási nehézségek miatt, nagyon csekély segítség a fűtésben télen.
A fagyasztó nélküli hűtő meg nonszensz, hiszen ha nincs szükséged fagyasztóra, akkor nem veszel olyat, ha meg szükséged van rá, akkor olyat veszel. Nálunk annyira nem "batár" a méretük, de azért mindkettő 300 liter fölött van valamivel. Igen, a fagyasztó is. Így is használunk még egyet belőle.
Azért itt gyakran hasonlít almát körtével... -
A, a..a.
Pontosan tudom mennyit fogyaszt az otthonom minden fényéveben kapok egy számlát. Pontosan annyit és nem kevesebbet vagy többet.Ilyen izék előtt érdemes megkérdezni az okosabbakat. Például Copilot, Gemini,..
Mit jelent az ha a tápegységre 1200W van írva.
"A "1200W" felirat a tápegységen azt jelenti, hogy az eszköz maximálisan 1200 watt teljesítményt képes leadni. Ez a szám a tápegység kapacitását jelzi, vagyis azt, hogy mennyi elektromos energiát tud biztosítani a hozzá csatlakoztatott eszközöknek."
Úgy általában mindenről, ami szóba kerül, érdemes az ismeretanyagot ellenőrizni.Nagyon segít az alapvető tévedések miatti égés lehetőségét csökkenteni.
Hogy mindenki értse!
Ha a videó az elején komoly tévedést tartalmaz, akkor mi a garancia a további információk valóság alapjára.PS:
A látszólag spontán elmondott szöveg mögött hatalmas munka áll. Előre megírt mondatokat kell látszólag spontán módon előadni. Mekegések, nyögések és értelmetlenségek nélkül.
Egy videó sokkal jobb, ha két ember közös munkája. -
totron
addikt
Szimpatikus az ember.
-
XharX
aktív tag
Nem néztem végig, az elején feladtam a tápegység magyarázatnál és a monitornál. Sajnos nem jól értelmezed a tápegyság hatásfokának a fogalmát.
A 90%-os hatásfok nem azt jelenti, hogy a ráírt névleges teljesítmény 90%-át képes leadni hasznos formában, hanem azt, hogy x Watt leadott teljesítményhez mekkora hődisszipáció tartozik.
Szóval az adott példa alapján: 1200/0.9 = 1333W.Persze ez nem feltétlen egy konstans szám, a hatásfok egy görbe. Régebben, amikor a mérési pontok 20 és 80% terheltség között voltak, akkor sok tápegység hatásfoka zuhant be ezen határon kívül, de szerencsére mióta 10% és 100% is mérési pont lett, azóta a tápegységek szépen tartják ezt.
Ezenkívül, ha még jobban kukacoskodni akarok, az 1200 Watt még azt sem jelenti, hogy ennél többet ne lehetne belőle kicsikarni, power spikeket rendszerint elég jól kelezik.
Persze ezzel nem bíztatok senkit, hogy így méretezze a tápegységet a gépében
A HDR-hez pedig, azt se értelmezzük félre pls. A legtöbb kijelzőnél tényleg értelmetlen, és attól mert "tudja" nem jelenti azt, hogy megfelelően képes is rá. Érdemes megnézni, hogy pl egy 42 colos LG C4 mit hoz HDR alatt például a videóban szereplőhöz képest.
-
buherton
őstag
Értem én, hogy kell a reklám, de szerintem már kezd túlzó lenni.
Meg fogsz lepődni -> nem fogok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Óra topik
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Gamer PC - i5 / GTX 960/12 Gb Ram (Erősebb, mint a 1050 Ti!)
- Eladó AKG Ara, dupla kapszulás mikrofon! Bontatlan, garanciás! Több darab is elérhető!
- Logitech Superstrike x2
- D-link 16 és 24 portos, sima és POE, gigabites managelhető switchek
- Gigabyte H510M PRO-E alaplap + Intel Core i5 10400F CPU (+ram, táp, vga igény szerint)
- 5G! Lenovo ThinkPad P14s Gen 4 Intel Core i7-1370P RTX A500 32GB 1000GB 1 év teljeskörű garancia
- Eladó retro HiFi-k és erösítők/hangfalak
- AKCIÓ! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Eladó Nokia 5.4 4/64GB kék / 12 hónap jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
.
állapotban is 50 W felett fogyaszt.