- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler #104314 üzenetére
sima SATA, ránéztem az fstrim.timer-re, nem is volt aktív...valamiért. Ilyet sem csinált még....
Most elméletileg rendben van.
● fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: enabled)
Active: active (waiting) since Wed 2025-06-11 18:51:23 CEST; 2min 39s ago
Trigger: Mon 2025-06-16 01:05:05 CEST; 4 days left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
jún 11 18:51:23 LNMI22D9020XT systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
~
-
vasen
csendes tag
válasz
growler #104014 üzenetére
Húú...
Nem kértél egyszerűt.Már nem tudom, hogy honnan szedtem le, de talán megtaláltam.
Azt hiszem ez volt a kiinduló alap. Hogy akkor honnan volt, azt már nem tudom.
Így nézett ki:
Necronom:
Na ezért nem töröltem a config elejét.
Így tele van felesleges dologgal, de nekem az ablak beállításainál például, a kommentek ellenére sem tiszta, hogy pontosan mi mit jelent. Ott tudsz színt is állítani, ha esetleg a sárgás alapon sárga karakterek nem tetszenének. -
fekete.puma
tag
válasz
growler #103946 üzenetére
Olvasgattam erről külföldi hozzászólásokban és más disztró esetén is előfordulhat.
Állítólag már kérték, hogy vegyék le de szándékosan meghagyták, hogy ha valaki az automatikus bejelentkezést választotta.
Valaki csak saját maga használja a gépét, vagy a családtagok akkor pl egy rövid bejelentkező jelszó érdemes-e, vagy felesleges... -
válasz
growler #103464 üzenetére
Megértem hogy nehéz helyzetben vagy, de elobb-utobb
valamilyen irányba lépned kell!Épp azt teszi Tibikomám, most indul az erdőbe!
Én ezt a vágyamat kielégítettem azzal, hogy egy jó erdei háttérképet raktam fel.
Csak-hát, Te nagyon beleragadtál az Ubuntu 18.04-be.
Ez is csak azért van így, mert Tibikomám ugyanúgy akarja a legfrissebb verziót egyes csomagokból és a 30+ éves régi XP-n megszokottakat is. Mindezt egyetlen OS-en belül.
Szerintem ezek a sok esetben szemléletbeli viták nagyon is konstruktívak tudnak lenni. Régen szerettem is ezekbe belemenni, de ma már sok időmet elvisz a törpördöng nyuszival való egyezkedés.
Annyi a hasonlóság a két tevékenységkör között, hogy a nyuszit sem tudom könnyebben meggyőzni, mint az itteni társulatot.
-
válasz
growler #103003 üzenetére
Chroot helyett ajanlom a Supergrub2disc nevu live csodaszert.
Ha van bootkepes kernel, elinditja, nem kell neki se mbr se efi particio se semmi csak egy telepitett disztro a lemezen.
Miutan ez elindult, sajat maga alol nagysagrenddel konnyebb helyretenni a boot szekciojat. -
válasz
growler #102924 üzenetére
Ha az AI Chat azt mondja, tuti igaz lehet!
Lehet, hogy a manuális fstrim parancs meghívja a deallocate-ot NVMe esetén, de amit linkeltél példának, ott teljesen felesleges. Tényleg bőven elég a saját vezérlő által kiadott deallocate parancs és az idle-ben eldolgozgató garbage collector.
Most csak Sata SSD-s notebookom van, ebben heti fstrim fut le és a két hétfői nap között, ha lefuttatom a manual TRIM-et, akár ezt is mutathatja(ez egy jelenleg nem használt felcsatolt disztró particiója):
23,6 GiB (25380712448 bytes) trimmed
Az mai SSD-knél szerintem felesleges külön foglalkozni a manual TRIM-mel, ami meg két végrehajtási időszak között összegyűlik, nem okozhat semmi gondot, főleg ha van overprovisioning-nek elég helye. Plusz ha nincs kikapcsolva a rendszer és elég időt tölt idle-ben, a garbage collector tényleg elég hatékonyan elszaladgál a meghajtón. Nálam ez a fenti 23,6 GiB azért gyűlhetett össze, mert nem nagyon volt idele állapotban az a partició.
De nyilván mindenki másként látja ezeket a dolgokat, mind az overprovisioning-et, mind a TRIM-et.
Én totál átlag home user profilom mellett egyikkel se foglalkozom már ezer éve.
-
csixy
addikt
válasz
growler #102117 üzenetére
Nem müködik sajnos. error No session for cookie
user@debian:~$ pkexec gparted
==== AUTHENTICATING FOR org.freedesktop.policykit.exec ====
Authentication is needed to run `/usr/bin/env' as the super user
Authenticating as: Meno Mano,,, (user)
Password:
polkit-agent-helper-1: error response to PolicyKit daemon: GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: No session for cookie
==== AUTHENTICATION FAILED ====
Error executing command as another user: Not authorized
This incident has been reported.
user@debian:~$
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101791 üzenetére
Lezárandó ezt a mire jó a régi gép témát... (nem kifejezetten neked írva)
Az asztali gépem: 7800X3D: [link] 2942 / 16479 - Szerintem győztem
A ThinkPadem: Core i5-520M [link] 434 / 800Itt jön ki amit mondani szoktam, hogy ezek a régebbi procik totál elvéreznek a mai többszálas feldolgozást igénylő taszkokban, és már jó ideje a böngészők is ilyenek. Az a szerencsétlen 2 mag 4 szálas, most 15 éves processzor a ThinkPademben egyszerűen nem erre a világra készült. Célgépnek persze még sokáig megtartom mert erről programozok fel arduinokat és azt röhögve tudja, de ha erről kéne böngésznem tartósan akkor inkább lecummantanám magam.
-
válasz
growler #101528 üzenetére
Fedora, Ubuntu, Pop OS és Debian Gnome verzióin default a wayland, épp az általad javasolt kisokos írta. Mennyire lehet akkor kiforrott?
Several popular Linux distributions support Wayland by default, including:
Fedora: Since Fedora 25, Wayland has been the default display server for the GNOME desktop environment.
Ubuntu: Since Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo), Wayland is the default for GNOME, though you can still switch back to X.Org if needed.
Pop!_OS: Pop!_OS (by System76) also uses Wayland by default with its GNOME-based desktop environment, starting from version 21.04.
Debian: In recent Debian versions with GNOME, Wayland is the default display server.
You can generally tell if a system is running Wayland by checking the environment variable WAYLAND_DISPLAY or by running commands like loginctl to see the session type.
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101497 üzenetére
Elnézést - kipróbáltam, csak már késő este volt, és elfelejtettem válaszolni.
(Szerintem Wayland dolgozik a gépemen amúgy...)
Eredménye:vasti@fusi-d738:~$ xrandr --output DP-1 --scale 0.5x0.66
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 7 (RRSetScreenSize)
Serial number of failed request: 22
Current serial number in output stream: 24És nem történik semmi.
De nem tudom, mi a különbség az parancssorból és a grafikus felületen beállított skálázás között? Mert a grafikus felületen is be tudom állítani... :-)
Viszont mintha azt az infót kaptam volna itt, hogy a fractional scaling eleve szívás, mert ha használom, akkor nincs rendes hardveres gyorsítás (legalábbis X11 és gnome-szerű DM-ek esetén) , a Wayland + Plasma sokkal jobb ebből a szempontból.
Ezért váltottam rendszert :-)
-
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101495 üzenetére
Itt van a kimenet:
Screen 0: minimum 16 x 16, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
DP-1 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 600mm x 340mm
3840x2160 59.98*+
2048x1536 59.95
1920x1440 59.90
1600x1200 59.87
1440x1080 59.99
1400x1050 59.98
1280x1024 59.89
1280x960 59.94
1152x864 59.96
1024x768 59.92
800x600 59.86
640x480 59.38
320x240 59.52
2560x1600 59.94
1920x1200 59.88
1680x1050 59.95
1440x900 59.89
1280x800 59.81
1152x720 59.75
960x600 59.63
928x580 59.88
800x500 59.50
768x480 59.90
720x480 59.71
640x400 59.95
320x200 58.96
3200x1800 59.96
2880x1620 59.96
2560x1440 59.96
2048x1152 59.90
1920x1080 59.96
1600x900 59.95
1368x768 59.88
1280x720 59.86
1024x576 59.90
864x486 59.92
720x400 59.55
640x350 59.77 -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101493 üzenetére
A skálázás nagyít, de a felbontás marad!
Tehát a teljes képernyőn, akárhogy is számoljuk, kb. 4x annyi képpont van - vagy nézhetjük úgy is, hogy ami a FullHD monitoron 1 képpont, az a 4k-n 4 képpont, ami igen nagy különbség.
A múltkor egy 2 monitoros próba miatt visszadugtam a régi monitoromat: DARABOS, nagyon ;-) Ezen a kis (24"-os) 4k monitoron még szemüvegben sem látok képpontokat. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101488 üzenetére
...hogy nem a natív felbontásában használjam a monitoromat??? Meg sem nézem, mert szó sem lehet róla ;-) Ha kisebb felbontást szeretnék, egyszerűen feldobnék az asztalomra egy kisebb felbontású monitort. Mert szerintem a 4k monitor 200%-ra méretezett munkaasztallal nagyon nem ugyanaz, mint a FullHD 100%-on ;-)
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #101485 üzenetére
Ez a stabil ági Manjaron volt?
Igen.
hogyha a Manjaro taroloit kiegeszited az AUR-al, akkor telepitsd a "base-devel" csomagot - mert az kell hogy leforduljanak az AUR-os csomagok.
Ezt írják az Arch wikiben is, úgyhogy én is feltelepítettem. Akkoriban egyébként mindenki a Trizent ajánlgatta, hogy az a legjobb AUR helper. Én is kipróbáltam, nálam is volt olyan csomag, ami pamaccal nem buildelt, trizennel igen.
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101451 üzenetére
Ennek nagyon örülök :-)
A kijelződ is 4k felbontású?
És skálázod is a munkaasztalt 100 és 200% között valahová? ;-)
Mert vagy nekem mindkét gépem, amivel szórakozok vacak (csak brand gépeim vannak, egy Fujitsu D738 napi használatban, és egy HP 290 G1 amin most kipróbáltam a Debian-t) , vagy - nem tudom... -
válasz
growler #101451 üzenetére
- Neki csak Fedora-n probléma a lejátszás, a felbontástól függetlenül.
- Mivel 4k monitort használ, fontos a skálázás, és nála ez KDE-vel működik a legjobban
- KDE alatt furán villog az ablak kerete. Még videót is linkelt róla.
Szóval ez minimum 3 különböző (distró, és DE probléma), amire te megírod, hogy a te inteles gépeden nem probléma a 4k lejátszásCsak úgy mondom ...
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101444 üzenetére
OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
Mások vagyunk.
Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-) -
válasz
growler #101364 üzenetére
Köszi, ez hasznos, bár nem nekem volt fractional scaling gondom, a bioscaling csak poen lett volna.
Láttam másik topikban, hogy megjelent a 22.1 stable verzió és ránéztem a beta-ra, gyakorlatilag a cinnamon és még néhány apróbb csomag frissült, úgy látom már quasi a beta is stable állapotban volt hajszál híján. Sajna a felugró funkció kisablakok elég rettenetesre sikerültek, bár lehet csak a sötét téma miatt, egyelőre jobb a 22.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101219 üzenetére
Becsatlakozom én is,
Thinkpad T410 + Lubuntu LTS
Core I5 M520 (2010-es kiadás, 2 mag 4 szál, 2.4GHz alap órajel)
4GB ram, SSDYoutube videók böngészése az olyan 30..50% proci terhelést okoz önmagában míg betölti az indexképeket. Videókat ugyan lejátszik 1080P-ben is, de ott terhelődik be mindegyik mag 90% fölé. Viszont se 1080P-ben, se kisebb felbontásban nem teljesen folytonos a lejátszás. Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire, de arra nem, hogy ezen nézegesd a kedvenc videóidat...
Én ezt a gépet Arduino programozásra szoktam használni, van 1-2 arduinos cuccom a lakásban és azokat erről szoktam felprogramozni, arra még bőven jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101192 üzenetére
Ez jól működik, most próbáltam.
Egy pont van benne pongyolán megfogalmazva, hogy miként kell generálni a TOTP kódot... A "Térjen vissza az Ügyfélkapu+-hoz és a jelszava megadásával, majd az alatta lévő mezőbe a generált kód bemásolásával lépjen tovább." pont után a "Bejegyzések -> TOTP -> TOTP kód mutatása" pontot kell választani.
CsengődiGeri: miféle problémát okoz a cégnek egy authetntikátor jelenléte a telefonon?
-
válasz
growler #101078 üzenetére
Kösz, de sajna nem segített.
Ezzel csak gép felejti el a korábbi boot opciókat, de az Os prober ugyanúgy megtalálja kétszer az EndeavourOS-t.
az lenne a cél, hogy a későbbiekben futtatott os-prober ne találja meg duplán egyik OS-t sem.$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
using custom appearance settings
Found background image: /home/juzer/Pictures/grub.jpg
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-50-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-50-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
done
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #100523 üzenetére
Nálunk olyan volt, hogy a feleségem heteken keresztül nem tudott elérni egy olyan oldalt, ami a munkahelyéről simán ment. Digisek vagyunk, úgyhogy írtunk a Diginek, nézzenek már rá, hátha náluk van a hiba.
Egy órán belül visszaírtak, hogy náluk minden oké, nincs semmilyen korlátozás, semmi... ránéztünk az oldalra, valami furcsa oknál fogva akkor már működött -
Petya XT
senior tag
válasz
growler #100513 üzenetére
Tehát akkor nálad is van vele probléma? LibreWolf, Waterfox böngészőket kipróbáltam még a múlt hónapban, azokon sem jött be. Kínomban kimásoltam a live rendszer alól a beállított .mozilla mappát, de így ez nem annyira amerikai, honnan tudom például, hogy a safebrowsing működik e rendesen, ill lefrissülnek e a kiegészítők.... Hálózat...gondoltam erre is, de a Wines verziókon azonnal bejön az oldal, tegnap este ránéztem Manjaron, azon sem jött be. Váltottam mobilnetre, akkor sem. Érik ez a Brave nagyon...
-
kisi
aktív tag
válasz
growler #100467 üzenetére
A df -i eredménye.
#100469Remus389 : A ClamTk futott éppen, előző alkalom kb egy 3 hete volt...
Pár trackingot talált, az opera alatt, illetve egy Vine alatt tesztelt programnál, amit nem tudtam futtatni, de nem töröltem még.
Hardveres tűzfal van, egy DrayTek Vigor 2860A#100470ubyegon2 : Fogalmam sincs, miért ír nvr-t.
Nagyjából egy alapértelmezett teleítés ment, egy Sabrent 2 terrás NVME SSD-re.A clamscan nem fut állandóan, a viszont screenshot alatt éppen futott. A jelenlegi terhelés bőven 10% alatti.
Viszont az update manager nem hajlandó frissíteni semmit, elindítás után picit megugrik a terhelés, de utána le is csökken vissza... Történni, pedig semmi sem történik, pedig lenne frissítés pár, amit feltehetne...
-
válasz
growler #100459 üzenetére
22-re fel lehet mokolni a 6.4-es Cinnamont.
Ne csináljuk ezt egyelőre! Valóban pár pillanat felmókolni, de reboot után fekete képernyő fogad, jobbgombra egyedül az Asztali beállítás sor jelenik meg X11-en, Waylanden semmi. A 3gombos újraindításra reagál nagy nehezen a rendszer.
Belegondolva kicsit, ha jól futna Linux Mint-en, tuti frissítenék, hiszen a csapat büszkesége a Cinnamon.
Szóval csak saját felelősségre rakja fel mindenki és csak ha van tesztelésre tartott disztró!
dmesg ezzel búcsúzik:
11.177672] systemd-journald[335]: /var/log/journal/dbc67a17...
Van is egy 8MB file fenti könyvtárban, de még olyan korán van, hogy a bin-t fogalmam sincs, mivel nyitom meg...
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler #100455 üzenetére
A Garuda Cinnamont használod? Én nem használtam, csak régebben a KDE-t huzamosabb ideig, a Cinnamonra meg csak éppen ránéztem a minap. A Manjaro-t még most sem érzem igazinak, félek is tőle, hogy egyszer csak történik valami. Valamiért olyan furcsa érzésem van.(bár ez így hülyeségnek hangzik, de tényleg így van) Szerinted érdemes volna átköltözni? Egyébként teljesen vállalható rendszernek tűnik a Garuda. Régen is jó volt.
Ez a FireDragon bőngészőjük is nagyon rendben van szerintem. -
válasz
growler #100323 üzenetére
media-downloader, sajnos tárgytalan.
Hogy pontosan mi baja az konkrétan nem tudom de természetesen ennek is a pythonokkal van baja, legalábbis én így látom.
Az lehet hogy a yt-dlp a friss benne van a csomagjába, de a szokásos verziónyavajája ennek is megvan, nevezetesen nem képes viszafelé kompatibilisen futni, saját magával nem hozott egy 3,9-et. A kör ismét bezárult egy öreg os viszonylatában.
Tényleg jó ez a python környezet teljesen rugalmasFile "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 193, in _run_module_as_main
"__main__", mod_spec)
File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 85, in _run_code
exec(code, run_globals)
File "/home/tibi/.local/share/media-downloader/bin/yt-dlp/__main__.py", line 14, in <module>
File "/home/tibi/.local/share/media-downloader/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 5, in <module>
ImportError: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.9 and above are supported by yt-dlpMarad a snapes mezei letöltögetőm.
-
-
válasz
growler #100036 üzenetére
Sose volt internet rákötve direkt. De a hálózati dugó ott volt mellette
Lehet én dugtam be, már most azt se tudom me kicsit elvesztem emiatt és kicsit ideges vagyok, mert fontos lenne.
Vagy ha van olyan opció, hogy feltelepítem egy másik gépre azt a korábbi verziót és ami kell nekem külső merevlemez dockolóval ha át tudnám másolni... csak nem akarok most bontogatni -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler #99470 üzenetére
...és így ki is derül, hogy nem e a böngésző a ludas.
Remus389:
...live USB-n is ki tudod próbálni, de ha mindenképpen telepíteni szeretnéd, mentsd le a rendszered, és a megfelelő partíciós séma szerint tedd fel a Windows mellé. Ha nem jön be, vissza tudd állítani. Más böngészőn is nézted?
-
Remus389
veterán
válasz
growler #99470 üzenetére
Azt csinálom hogy teljesen update-elem a windows-t és futtatok rajta víruskeresést.
Megpróbálom a Freetube-ot, oké (szerk: talán ez jó lesz)
Ha semmi sem használ felrakom a Linux Mint Cinnamon-t (ez sem biztos hogy segít, de remélem), de úgy hogy megmaradjon a windows is, gondolom, ha felrakom továbbra is megmarad a windows.
Petya XT Más böngészőn is nézted?
Igen, a gyári Edge-el. Azzal is darabos volt. -
-
tusi_
addikt
válasz
growler #98951 üzenetére
Köszi mindenkinek.
Vegul 22 GB lett, meg van 8 gb most is. 512 gb a lemez, de nem szeretem, ha tul sok hely van parlagon. OCDViszont egy remote destop sem mukodik vmiert. Reminat es KRDC-t telepitettem, de nmtudok kapcsolodni a tavoli szerverhez.
Melyik van meg, ami jo lehet? -
válasz
growler #98051 üzenetére
Lassúnak lassú, és volt ami frissült, volt ami nem.
Első körben több mint 100 csomagot frissített, köztük a kernelt ...38-ról ...41-re. Ez nem jött össze neki, a csak olvasható fájlrendszeren nem tudott új initramfs-t létrehozni. Újraindítás után már csak 16 csomagot frissítene, de ezek "visszatartott" csomagok. Szóval a frissítése sikerült is meg nem is. Az /etc/apt/source.list fájlban csak egy cdrom sor van Mint alatt. Kiiktattam egy #-al az elején, reboot után ott volt a #-os cdrom sor, és alatta egy új cdrom.... bejegyzés.
Szóval felemás az eredmény.
Ja, és kikacsolásnál is panaszkodott a naplózásra csak olvasható fájlrendszeren. -
válasz
growler #97191 üzenetére
Elitebookon a beta live
sudo apt update
érdekes sort írt ki a folyamat végén:Reading package lists... Done
E: The repository 'cdrom://Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240625 noble Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
mint@mint:~$Az elején meg ez van, ezt később láttam:
mint@mint:~$ sudo apt update
Ign:1 cdrom://Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240625 noble InRelease
Err:2 cdrom://Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240625 noble Release
Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMsEz az apt-cdrom nekem teljesen új.
Telepített rendszer update-nél nem ír ki semmi cdrom-ra utalót.
-
-
válasz
growler #97184 üzenetére
Nekem még sose reklamált CD ROM hiánya miatt, de gondolom az
ubiquity-t majd javítja az Ubuntu. Ez éppen wilma csomag.Fura, hogy nálad ilyen előjött...
Hypnotix- az ilyen TV csatorma programok sose hozzák amit elvársz tőlük, ami nem is meglepő annyira. De nem ismerem ezt sem. Nem is kéne berakni ilyen appokat tárolóba, mivel folyamatos gond van a phyton3 és yt-dl függőségű csomagokkal. Tibikomám donkihóte harca jut eszembe erről...
Ja most látom, hogy nálad ezek live-ként jöttek elő!
Mivel az sosem azonos működést biztosít a telepített rendszerrel, így nem is értem a problémafelvetést. Telepített rendszeren alapból már nem lesz ubiquity...
-
Rimuru
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Honda topik
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen okostelefont vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Medence topik
- Fujifilm X
- Torrent meghívó kunyeráló
- További aktív témák...
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest