Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Akciókamerák
- OLED TV topic
- Nem tetszik pár profi eSport játékosnak, hogy Intel CPU-val kell játszaniuk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hobby elektronika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
szarnyasdino #106338 üzenetére
Nem butaság, de nagyon jobbkézzel akarod a bal füled vakarni.
Szóval, sorjában, aztán kiegészítgetek bele:
- a Linux futtatható pendrive-ról. Disztró függő, mennyire nehéz, de amúgy semmi akadálya- általában telepítőket szoktak, vagy live rendszereket, amik nem települnek sehova, de teljes értékűként funkcionálnak
- a live rendszerek általában boot-olnak a pendrive-ról, mint írásvédett fájlrendszerről, majd minden egyéb, amit egy ilyenre telepítesz, a memóriába megy, nem a pendrive-ra, és egyetlen kikapcsolás/áramszünet esetén elszállt minden, azaz következő boot során ismét az eredetileg kiírt live rendszer indul
- tudsz olyat csinálni, hogy két pendrive-al indulsz, egyik egy telepítő, másik egy üres és a telepítőről boot-olva a másik üresre felteszed a linuxot, de tetűlassú lesz és az általában ext4 alap-fájlrendszer nagyon meg is eszi a pendrive-ot idővel.. az a disztró, ami támogat f2fs-t, itt előnyt élvez, de ez mind csak mellékes: a disztró ettől még tetűlassú lesz.
- ha esetleg kiagyalnád a kerülő megoldást, hogy akkor külső USB házas SSD-t teszel USB portba pendrive-ra, nos, arra is lehet installálni Linuxot, de nem ajánlott, mert az USB port implementációk alaplapról alaplapra változnak, ahogy az SSD-k energiaigénye is és instabillá válhat a port energiaellátása (nálam ez van ASUS-on, havernál is, nem a lapok rosszak). Olyan külsős házban mehet a dolog, aminek van saját tápja és így kötöd be azt a gépre egy USB3-as kábellel, ebben tudsz használni SATA-s SSD-t és talán jobb a helyzet egy fokkal, de az USB kapcsolat továbbra sem egy életbiztosítás, ha elszáll bármi miatt is a cucc
- játékra alkalmas Linuxot telepítenék a meglévő gépedre egy üres partícióra, lesz egy dual boot-od, de tudni kell, hogy ha mégsem jött be a dolog, hogy térj vissza a "csak Windows" mostani rendszeredhez - vagy maradsz Linuxon és a Windows-t gyepálod
- ha mindezt rizikósnak találod, a legegyszerűbb megoldás: veszel még egy SATA SSD-t olcsón valami 250-est a gépbe, arra feltelepítesz egy Linuxot úgy, hogy ezen az SSD-n hozol létre EFI partíciót és megadod neki, hogy a Windows-t tartalmazó SSD EFI partícióját ne használja (Debian telepítő pl. tud ilyet, de sok másik is valszeg), cserébe a betett SSD EFI partícióját fogja használni, majd amögé feltelepül a Linux maga. Nem nyúlnak egymás dolgaiba így, Linuxal sem kell felismertetni a Windows-t, minek. Mindkettő tud a saját SSD-jéről boot-olni. Minden gép bekapcsoláskor F8-at (vagy ami Neked van) nyomkodva előjön a boot menü, ha nem az alapértelmezett Windows-ra szeretnél boot-olni, kiválasztod a Linuxot és enter és azzal bootolsz gyönyörűen. A többi már disztrófüggő, hogy a játék ezen belül majd el fog-e indulni, egy Proton segítségével vagy ilyesmi, ebben majd a többiek segítenek, én "játékos" disztróban nem nagyon vagyok ott (pedig nekem is kellene, de mindig valami mást tanulmányozok a Debianom alatt)
Szóval: mindaz amit mondasz, lehetséges, de jó a fentieket szem előtt tartani, ha biztosra akarsz menni.
Ha random "áhh tegyünk egy próbát és ha beszarik valami, kidobtam x órát és ideget az ablakon" akkor bármelyik opció járható.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #106234 üzenetére
Egy reddit szakmai topic 100x többet ér, minden szennyével is, ha időt akar elütni az ember. Én híreket már nem is olvasok, itt egyből fórum, ha meg valami nagyon durva van, elindul egy rant amott úgyis
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Normi™ #106166 üzenetére
Van benne egy pici hiba: atime=off fstab-ban ext4 esetén noatime helyesen és az esetek nagy %-ában engedélyezhető, kivéve ha kifejezetten olyan alkalmazást használunk, aminek fontos tudnia, hogy melyik fájl mikor volt elérve legutoljára (pl. bizonyos backup eszközök, vagy fájlhasználatot figyelő szoftverek).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Normi™ #106144 üzenetére
Szóval több dolog, eredeti kérdésedre válaszolva (kicsit vissza a gyökerekhez):
1. UEFI-ben jelszó az SSD-nek, a büdös életbe fel nem nyomják. Hegyekben állnak az elfelejtett jelszavas SSD-k a világ legkülönbözőbb elektronikaihulladék temetőiben és szervizeiben, mind kifogástalanul működik, csak elfelejtették a jelszavukat - kuka.
2. Laptopon (de akár desktopon is) egyébként SSD-n ha UEFI-ből aktiválod annak a saját titkosítását, az a legjobb, mert trim-el is kompatibilis marad minden műveleted, míg LUKS esetén a TRIM parancsok használata default off (biztonsági leak miatt), így kicsit jobban nyúzódik az SSD (a maiaknál már nem aggódnék emiatt sem amúgy), hisz a szabad helyed alatt is titkosított random adat van, amiről NEM TUDJA az SSD kontroller, hogy az szabad hely és játszhat vele, ergo olyan, mintha nem lenne szabad helyed egyáltalán, hogy wear leveling-ezhessen, míg ha luks titkosított diszket discard opcióval használunk, átengedi a fölötte lévő tényleges fájlrendszeren lévő üres helyeket (trim) az alatta lévő luks réteg a kontroller fele, hogy az tudja, az ott üres hely és használhatja wear leveling-re.
Ennek annyi biztonsági kockázata van, hogy az adataid továbbra sem látszanak, annak mintázata viszont igen, hogy mely helyeken van tényleges adat egy háttértáron és mely helyeken nincs. Ezzel az infóval önmagában sokra nem lehet menni, de van, aki erre is háklis (egyfajta metaadat) és inkább discard nélkül brutálba titkosítja a teljes SSD-t. Hát ez olyan, mintha teleírnád csurig, nulla provisioning, ergo LUKS esetén (discard nélkül) jó, ha az SSD 20%-át szabadon hagyod és csak mondjuk a 80%-át foglalod be partíciókkal és titkosítod azokat be, így a kontrollernek marad némi mozgástere TÉNYLEGES üres helyet érzékelni és arra át-mappelni blokkokat (titkosítástul mindenestül), ergo valamiféle belső wear-levelinget tud csinálni TRIM hiányában is, míg Te boldogan használod a luks réteg felett a helyet amire akarod és idegen gépbe betéve a megfelelő program/jelszó ismerete nélkül semmit nem fognak tudni felnyitni belőle földi halandók. (Ez nem olyan, mint a filmekben, hogy nekiesünk, miközben pisztoly a fejünknek nyomva és 40 mp alatt Tomkrúz feltörte).
3. A Mint default install-al ha a titkosítást pipálod, lesz kívülről látva egy EFI partíciód, egy /boot-nak használt ext4-ed (nyitva, olvashatóan) és egy hatalmas nagy titkosított partíciód, amiről látni fogja minden Linux, hogy LUKS titkosított, mert a fejléccel kezdődik. Ergo, bármilyen másik gépbe betéve duplakatt rá fájlkezelőben és felnyitja Neked a jelszó ismeretében. Mivel a teljes rendszered titkosítva ezáltal, mint partició, a /home-ot már felesleges még extrán is titkosítani, csak bonyolítod..
Szóval még mindig maradnék a jó öreg bevált uefi jelszónál, az bekapcsolja az SSD-d saját titkosítását (ami azelőtt is ment, csak jelszó nélkül átengedett Téged ezen a rétegen, mintha nem lenne titkosítva). Ugyanez SED típusú, jellemzően enterprise HDD-k esetén is amúgy.. már jó régóta a szerver világban. Trim használva lesz UEFI-s jelszó esetén és a wear leveling, minden egyéb gyönyörűen teszi a dolgát.
Ha öreg SSD, LUKS-oznék discard-al. Ha viszonylag újabb, azon erősebb algo lehet, simán UEFI módszer, kényelem, öröm, bódottág.
btrfs: én fázom tőle (és erről vitába se megyek senkivel, ez csak saját véleményem, de nem vagyok egyedül), engem a zfs elvitt. De az meg csak NAS-ra, úgyhogy desktop-on, laptopon ext4-eznék, atime=off paraméterrel, az picit könnyít a dolgokon.
Fun fact: akkor is érdemes titkosítani, főleg sokterás HDD-t, ha nincs kitől és mit féltened, vagy nincs annyira érzékeny adat rajta, mint mondjuk egy faukettes műszaki leírása. Ugyanis ha eladod a meghajtót, elég csak törölnöd a titkosítást róla, vagy beleformázni az elejébe pár száz megányit egy DD-vel és viszlát, lecsatolod, zacsi, mehet eladásra.
Nagyvállalatoknál is régen voltak ezek a merevlemez-sanitizer meg mindenféle progik a diszkek nullával teleírására, ma már úgy megy, hogy reset-eli a lemez tartalmát a kontroller vagy alaplapi UEFI-ben, a háttérben ez annyit csinál, hogy a meglévő titkosítási kulcsokat eldobja és újakat ad neki, ergo szűz lemez üresen láttatja magát innentől, nem férnek hozzá semmihez. Ennek ellenére is - egyesek - még ezen felül is luks-oznak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105945 üzenetére
Megnézném, hogy a keménymagos Arch-osok hogyan futtatnak egy full Adobe Photography Plan-t és alkalmazásait Linuxon
Egy agyrém kb.
Vagy menni fog és tetű, vagy nem fog menni, vagy nem jól fog menni.
Szóval dualboot igenis legit.
SajnosMég van jópár ilyen app. Mondjuk én W10-ig merészkedtem, az is herélve. 11 fubazz, k.o.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105900 üzenetére
Debianban nincs Chrome, Mintben sem lesz a disztróban sztem.
Az viszont jó, amit írtál..
.deb fájl letölt, majd sudo dpkg -i ... Vagy fájlkezelőből gui-n duplakatt és felmegy + apt repót is rögzít magának, így apt update && upgrade -ekkel frissen tartható innentől.Bankolásra, kormányablak és hasonló komolyakra ezt tartom, natúrban.
Minden másra Firefox, rommá AD blockerezve stb.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
humidbrush #105890 üzenetére
Így van, meg tartasz egy külön PC-t Secure Boot-al és minden "goodie"-val annak a pár játéknak, ami kögöh Win-en, hogy egy teljes DXO Labs vagy Adobe stack-ről ne is beszéljek, esetleg egy Samsung Magician SSD firmware frissítő még a listára..
Mindig próbálom elengedni a Windows-t, de ehhez "iparági" hajlandóság kellene.
Amúgy a daily driver itt is Linux, csak mondom.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105711 üzenetére
Nem ajánlják, mert nem akar (és tud) senki mögé állni felelősségben, ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni community-nél. De az, hogy Ubi és derivatívái erre épül, pozitív jelzés értékű.
A Debian testing egy frankó desktop disztró, azt mondanám.. itt-ott néha van zűrje, de NAGYON ritka, tényleg.
A minap Stable Diffusion miatt feltoltam egy python 3.10-et, ami miatt összefosta magát a 3.13-as python-os Cinnamon. Ilyen van, de ChatGPT segített, 5 perc alatt megszereltem és most már izoláltan nyomom a korábbi ptyhon-t, nem a rendszer symlinkeket cseszteti, Cinnamon is helyreállt. A disztró mint ilyen, nagyon jól egybe van öntve feelingre, python ha frissül, a Cinnamon se fog térdelni, mert hozzá van állítva.. ez csak egy példa a sokból.
Apt is klassz cucc. ZFS új feature-ök is a napokban jöttek meg egy update-re..
Kiváló egyensúly egy desktop, inkább modernebb csomagos (de semmiképp sem bleeding edge) használat és egy kicsit "avultabb", de betonstabil "stable" között, amit meg mondjuk mission critical környezetben használnék (pl. Proxmox host). De ízlések és pofonok. Testingtől kevés pofon lesz
Amúgy meg francért vagyunk off-ban.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #105708 üzenetére
Bloatware, telemetria.. ?
Meg mondjuk az Ubuntut cég csinálja, bármikor megvehetik, eladja, elkaszálják, akármi.
A Debian community disztró. Vagy tetűlassan évek alatt hal el, amire fel lehet készülni, vagy virágzik tovább, mint eddig, céges érdekeket leszarva. Utóbbira tippelek.
Meg egyáltalán, két külön disztró, oké, hogy rokonok, a Debian Testingből (!) van az Ubi jó része (volt már itt beszélve korábban), persze szanaszét "barmolva", de más alapvetően a filozófia köztük. Más disztró, na.
Egy friss Debian minimal install a Ryzen-emen elfér 128MB RAM-ban és pattog mint állat. Nekem fullos Cinnamon van, meguntam a Gnome-ot is, a KDE-t is, néha xfce ha nagyon olyanom van, de egy rohadtul élhető rendszer a Testing a mindennapokra, én nyugodt szívvel ajánlom kezdőknek is. Ultralaikusnak, mint anyám, hugom, Mint-et inkább, de IT-s linuxkezdőnek Debil testing bármikor, nekem nagyon bejött.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Petya XT #105672 üzenetére
Így-így, egy nagy ordas kamu ez a magánszféra, csak a nyugat nem vallja be, hogy figyel, Kína meg nyíltan csinálja és még lehet jobb is a marketingje. Snowden se önként dalolva ment Moszkvába, említett német céget sem hiszem amúgy
Veracrypt a TC-ből nőtt ki, faja amúgy.
Diszk titkosítások arra jók, hogy ha ellopják, elvész, akármi ilyen, a 9 milliárd emberből ha 10 hozzáfér, sokat mondok. Ez meg azért elég megnyugtató.Hamarabb fogja valaki feladni (Vérpistike, Te, én, bárki a ph-ról és azon kívülről) a törést és inkább leformázza a fenébe aztán használja.
Úgy meg neki sem esik, ha nem is sejti, hogy van rajta rejtett adat
(Header usb-re, több backup példánnyal).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105662 üzenetére
Picit féloff, de érdekes ez a biztonság téma, a legjobb módszerek szerintem a kriptográfiát kombinálják a szteganográfiával, azaz van a házadon mondjuk 600 helyett csak 300 rács, nem is parázol, mert bár bemegy ha akar, de nem egy pillanat alatt (van időd lereagálni), viszont rossz házba mennek
és ez gyakran kulcs, vagy legjobb: be sem mennek, indok sincs, hogy célkeresztbe kerülj, mert szimplán nem tudnak róla, hogy Nálad bármi lenne is.
Lásd Veracrypt plausible deniability, vagy amikor kihúzol valahova egy VPN-t és még a forgalmi adatok alapján sem tudnak a benne lévő forgalom jellegére tippelni, mert vagy random küld a két végpont egymás között adatot akkor is, amikor Te nem, és/vagy nonstop kitölti a rendelkezésre álló max sávszélt, így totál elmaszkolva azt, hogy mi is történhet belül, vagy amikor VPN-t ágyazol be teljesen random forgalomba (pl. egy bináris "iso letöltésbe" http/https-en), hogy fingja nincs senkinek, hogy Neked nem egy 4 gigás linux iso-jön épp. Nyilván ezek haladó kategóriák, de nagyon beteg megoldások is vannak, marha érdekes
Viszont az biztos: amihez szervnek nincs backdoor-ja, azt fel sem engedik sem cloud-ba, se app store-ba, se play store-ba, se sehova. Van a felszínen a világunk, hogy AES-256 és https és [random secu buzzwordok és protokollok] .. így véd, úgy véd, meg van az "árnyékvilág" vagy a való világ, ha így tetszik, hogy mindenbe tesznek backdoor-t, egyetlen kriptográfiai projekt sincs, amiben ne lenne benne egy szerv csupa jószándékú támogatóként, akár gyári, akár opensource, mindegy. Van aki ezt kiröhögi, meg konteó, nyilván ez is nagyon jó (ha Te vagy a szerv), hogy még hiteltelenítve is van mindenki, aki ezen dolgok meglétére rámutat.. ahogy vannak "fizetett röhögők" is
Sokszor a biztonságos "nem követ senki" VPN-eken is agyalok, Protonvpn, Nord VPN és a többi ilyen: ha szerv lennék, itt kezdeném ezeknél
, hisz csak az használ ilyet, aki tudja, mi, és van mit takargatnia. Pont emiatt a legjobb a nagy hálón vegyülni a szemétben a tömeggel, valami custom kriptóval, ami meg valljuk be nem egyszerű, talán a blockchainnel ötvözve, dunno, de az egész világ egy fákin' Orwell már. (Mondjuk annak is készült, meggyőződésem, a felszíni rétegen zajlik a tényleg hathatós egymás elleni védelem, adatok, forgalmak, minden, cégek, magánszemélyek között, a hattérben, egy alsóbb rétegben meg vannak, akik teljesen szabadon látnak mindent, amit akarnak).
Na de ez hosszúra nyúlt, meg remélem, jót kacagott mindenki, egészségetekre, megyek dógomra.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Petya XT #105654 üzenetére
Öreg gépekre mondták régen, hogy "netezős". Emlékszik mindenki jól erre.
Net: megnyitsz egy Facebook-ot, akármit és se normális codec, se nem fér bele 1G RAM-ba az egész, iszonyú nehéz framework-ök és csilivili megoldások és a gép összeszarta magát.
YT: nincs normális codec gyorsítás, slideshow az egész, használhatatlan.
SSD: SATA1 nem ugyanaz, mint SATA3... NCQ sincs..
Ekkor jön, hogy router-nek még jó.
Ja. Fűti a szobát..Nekem ilyenre egy Pi4 van, ő töltöget, pihole, stb.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #105606 üzenetére
De akkor az nem biosz, hanem bájosz, nem ?
Ahogy az uefi sem uefi, hanem júíefáj, hmm ? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vasti74 #105601 üzenetére
Kipróbáltam a GUI-t de nem mertem elindítani, heurisztikus nagyot dob rajta ? (Sebességen meg lassít, gondolom).
Nem találom az opciót, hogy ha talál valamit, akkor azt mozgassa egyből karanténba (és annak hol a helye), vagy "do nothing" jellegű dry run legyen. Nem merem elindítani, ez itt elkezd nekem falsokat találni és gyepálni dolgokat, aucs lenne.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105268 üzenetére
+1 Libre-re, csak szokás kérdése. A Draw-jában olyan anyagot raktam össze két hét alatt, hogy abból a CNC marós gravírozós ember egy hifi erősítő hátoldalát nekem tizedmilliméter pontosan begravírozta ahogy én azt megálmodtam, jelölések, betűk, vonalak, minden, k* jó mint egy profi gyári.
A másik gravírozós meg jön nekem a Corel-el, na hagyjál békén ember, holélsz...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Lacpac #105252 üzenetére
Szia, Debian minimum install-t tegyél rá, esetleg ha kell grafika nagyritkán, akkor egy XFCE desktop-ot.
Ennél gyengébb kétmagos AMD-re tettem ugyanezt és pontosan ezt csinálja: fájlszerver lett anyáméknak, kapott 2db 500G-s laptop HDD-t egy ITX házikóban, arra mentegetik a telefonjaik tartalmát néha, nem felhőznek (lassan betelik). Ahogy néztem, olyan 2-3 év múlva fognak ezek is betelni, majd kapnak nagyobb kisvinyót.
Raid mirror.
A Google is és az Apple is már ugatott, hogy fizessenek több helyért, betelt az alap tárhelyük. Hát lepucoltuk.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105158 üzenetére
A kis P3 laptop kimegy a netre, 512 RAM+swap
, Debian i686 minimum install, de a kő minimum amit egy ssh-n kívül tudtam adni neki, foglal vagy 65 megát az OS a RAM-ból, XFCE működik, az alatt pedig van böngésző. Nyilván lynx az igazi
de rendes Firefox is megy, igaz, rettentő lassú, ph-zni lehet vele türelmesen
de inkább ne..
Viszont irc klassz, nyilván, .. régi idők BBS-eit is lehet nyomni, ilyesmikre mókás. Amúgy nosztalgia, ja.
W98/XP-nél többet tud egy minimál Linux vele ma már.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105151 üzenetére
Ez sima Mint, egy Probook-on. Csont nélkül felmegy és klassz is. Csak a GMA950 még 2 generációval visszább van attól is, amikor az Intel VGA mint olyan, rossz viccnek számított. H.264 teljesen offolós, reménytelen bármilyen épkézláb médialejátszásra a gép - vagy visít, míg bírja CPU-ból.
De minden másra egész jó.
Oké, Facebook és többmegás salátakódú frontendekben nem valami bajnok, de elprüntyög.
Valszeg visszaveszem tőle hamarosan és befogom valami régi retro-zásra. Vagy töltikére, bár arra meg ott a Pi4 az öreg 640-es WD Black-el egy külső házban..
-
Dißnäëß
nagyúr
Nekem nem baj, nekem nincs öreg vasam. Kérdezd azt, akinek van.
Most ez olyan kérdés volt, hogy "gyerekek, a Szaharában ha kevés a víz, hogyan lehet vizet csiholni miből ? " - mondunk pár dolgot, aztán megkérdezed, hogy ja amúgy kit zavar az, hogy a Szaharában kevés a víz ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Az AV1 jó ideje megvan már csinálva, de még lófaxmainstream sincs. Még a HEVC-t is örülünk, ha életciklusa csúcsára tehetjük mostanság, na az pedig már relatív öreg, IT mértékkel. AV1-el sokáig lehet húzni.
De ez csak "jóslás" persze, de így gondolom.
Van egy AM2-es lapom, AGP-s. Csak azért fogok PCIe-re váltani, hogy beletehessek valami olyan karit, ami visz újabb kodeket, mint a H.264.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105144 üzenetére
Enyém P3-as és cserélhető, a legnagyobb van benne
, de a GPU az fix nyilván.
Ebben nem is tudom mi van, az utód laptopban (amit eladtam) C2D T7500 volt, Trident Cyberblade XP-vel, na gondolhatod...
Hugomé Intel Core i5-ös, valami 2000-es szériás Intellel emlékeim szerint, Intel GMA 950 integrálttal, hát a Linux Mint gyönyörűen megy, míg nem kell Youtube-ozni
Borzalom. Az sem cserélhető - mármint nem is tehető bele - pedig egy plussz mini PCIe slot-al és némi nyákon történő extra nyomvonallal megoldható lett volna. De a dedikált GPU-sokat is integrálják, úgy tudom, azaz nem a slot-ba pattintasz be "valamit", hanem forrasztott. Már a RAM is sok modellnél
, de ez más téma.
Szóval fogyasztói világ van, aztán ha vége, hiába lenne jó még erre-arra, dobd ki.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105140 üzenetére
Ezen öreg C2D laptopok átka a tetű GPU
Ha azt modulárisra csinálták volna anno (persze minek, ugye), és most lenne, aki gyárt valami szénné butított mini, hiperhatékony AMD/Nvidia GPU-t ilyenekbe, lehetne upgrade-elni és menne a YT FHD-ben.
Asztaliban könnyebb.. bekerül egy 1030 és fellélegzik minden.
Persze mindenre is nem jó, lásd W11, még 8G-16G RAM-al sem, de a Linuxok is a GPU miatt köhögnek általában. Ha értelmes dologra meg be lehet fogni őket, konzolon mókolni valamit, vagy verset írni Libreoffice Word-ben, ilyesmi, az tengerpartra a gyenge akksi idő miatt nem jó, tehát a mobilitás itt bukik, meg sajnos fogyasztanak mint állat ezek az öreg procik.
Volt C2D laptopom, nettó szívás.
Asztalim is, fokkal jobb.Egy mai laptop, ami tud AV1 kodeket, 15-20 év múlva korához képest használhatóbb lesz (feltételezzük, hogy megkímélt-megóvott marad), mint az öreg 2008 körüli C2D laptopok ma.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #105114 üzenetére
Volt régen Debian alatt olyan nyűgöm, hogy realtek firmware-es 150Mbit-es TPLINK USB dongle-öm drivere el volt cseszikélve és megállt a forgalom pár perc után és se ki se be adat. Nem tudom, ez most is így van-e. Intel belsejű kütyükkel nincs gond és úgy tudom, Atheros-okkal sem, de a Realtek-esekkel sem - a zömével. Meg azóta lehet már ezt kiszögelték adott chipsetre is Debiannál (amire Ubuntu épül, amire meg a Mint).
Mindenesetre semmibe nem kerül kitenned Rufus-al egy USB stick-re egy Mint iso-t, vagy más Live rendszert, bebootolni live-ban és nézni, hogy működik-e legalább 1 órán át ahogy böngészgetsz, a wifi stick-ed.
Ha igen, nyertél
Ennyi... live módban próbáld ki
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Tökvállalható.
Én a helyedben ha úgyis Linux-al ismerkedsz, virtuális gépben szórakoznék vele Windows alatt és majd később telepíteném. De nyilván ízlések és pofonok.Windows-t érdemes lehúzni a Linux telepítése alatt, ahogy mondták előttem, így bár a Grub OS prober-je nyilván nem fog más OS-t látni, a BIOS boot menüvel tudsz gép induláskor Windows-t választani (nálam pl. F8).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #105025 üzenetére
Margóra:
sudo cryptsetup benchmark
kiadja, mi mire képes, egy másik ablakban tudod mellé nézni, hogy mekkora CPU árán. Persze minden eszközre, hisz ez teljes számítási kapacitást mutat, amit a rendszer elérhetőként tud.. 2+ eszköz egyszerre írva (encrypt) vagy olvasva (decrypt), pl. titkosított raid lába, nő az igény, ha pedig nem fér bele a motyó az itt mutatott maxba, akkor lesz a titkosítás bottleneck. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Edorn #104971 üzenetére
[link]
Parancs csekkolni hogy melyiket tudja a procid a cikkben.De megnéztem gyorsba, nekem is AM4 van, ez Zen 3, ez x86-64-v3-at tudja, v4-et már nem, mert ott bejön az AVX512, tehát AM5 tudja csak.
Az 5600-ad tehát v3-al bezárólag jó, így v2-re is.
CentOS után állítólag Alma és Rocky van, mint két út, Rocky-t is szeretik..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sidorovich #104917 üzenetére
Aha
És köszi !!!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sidorovich #104900 üzenetére
BF4 ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sidorovich #104868 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #104844 üzenetére
Erre tippelek én is, de határeset ez a korszak még.
PCIe esetén elég egy használt-jó VGA, ami tud pl. VP9-et és h.265/HEVC-t, az AV1 a jövő, de elég soká lesz még mindig igazán elterjedt. Mindenesetre YT említettekre tud szépen fallback-elni, lehet h.264-re is..
Szóval a kolléga helyében behúznék hardverapróról vmi nVidia 1030-1050-et, 1650-et és vidámság. Ha lehet, passzívat, az nem zúg.
AV1 már nyújtózósabb, RTX 3050 a belépő.
A nemrég barátságosabbá vált linux-driver-nvidia-együttműködés miatt már maradnék NV-n.
-
Dißnäëß
nagyúr
Cache vinyó: NE.
Cache SSD: aham.
Egy régit is befoghatsz, ami szedi a lábát, 2 HDD esetén is még szekvenciálisban jobb lesz kicsit, de a sok random olvasásban pláne. Mikor belépsz egy rengeteg fájt vagy könyvtárat tartalmazó poolba, nem darálgat hosszabb ideig, mire beolvassa.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104783 üzenetére
Cache-nek kiváló, míg szét nem hal.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104772 üzenetére
Dehogy, az optika halott. Kapni, csak minek.
SSD-t se, áramszivárgás, melyik meddig őrzi meg az adatot, ha évekig nincs bekapcsolva.HDD, de nem a gyártóban bízunk, hogy jót csinál nekünk, se nem a nagykerben-kiskerben, hogy szépen kezelik őket. A gyártó szart csinál, a szállítók pedig rugdossák őket, ebből indulunk ki. - - - > minél több, annál biztosabb, hogy túlél a backup is
Marha egyszerű.
Szóval linuxos vagy windows-os (vagy urambocsá, BSD-s) raid jellegű cucc ami szóbajöhet. Akinek nincs sok pénze, mirror-ozzon, vagy 6 használt-kisebb-olcsóbb HDD-vel raid6 jellegű dolgok, egyszerre 2 már tényleg ritkán hal.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
urandom0 #104770 üzenetére
Ennyi.
Nálam amúgy 2TB WD Green hullt anno. Az a szutyok... és volt több is, huh, elpasszoltam míg 100/100 volt a maradék. Érdekes módon a meghalt Green is 100/100 volt, mikor letettem.
Egyébként enterprise környezetben is hibatűrőek a backup-ok. Jó esetben
De ahol én voltam infra architect, ott mindenképp.Itthonra nem kell.
Snapshooooooooooooooot ruuuulzz -
Dißnäëß
nagyúr
Nyilván akkor van backupod, ha vissza is tudod állítani.
Így van.Raid5 nekem sem hullt még rebuild alatt, de nagyon érzékenyek rá "egyesek" IT-ban és kapja az ember a fejére, hogy így butavagy, úgy butavagy, jújmekkora risk, aztán nesze, életemben nem láttam még ilyet (hálistennek) saját magamnál. Persze, létezik, csak na.
Végülis, mindenben van valami tradeoff, az esélyek csökkentéséről szól az egész, ez meg itthoni felhasználásban nagyon szubjektív megítélés alá esik.
Felmegyek a jövőben igencsak egy 6-lemezes raidz2-re, de itt stop.
Majd írd már meg, mi lett az egymásutáni clear & scrub indítás-leállás dologgal, mert kis gugli után egy srác ugyanígy járt és kitisztult a pool-ja ezzel.
-
Dißnäëß
nagyúr
Mert már jártam úgy egy WD-vel, hogy levettem fél év után a polcról és félig felpörgött, aztán "áhhh, elfáradtam" és nyekk. Szar széria is volt, mint megtudtam később, de azért kellemetlen élmény. Buktam fél évnyi hobbifotós raw anyagot, ez volt a tanulópénz. (Túl azon, hogy az élest én csesztem el).
Vicces, amikor a backup "backup"-ja az éles
, "valamelyik csak jó lesz" alapon, csak hát az ember a backup-ot nem akkor szokta elővenni, amikor az élesen minden oké, hanem amikor NEM oké, ergo onnantól a backup az egyetlen hely, ahol az adat megvan. Legyen az egy normális hely, nem ?
Sosem értettem, hogy egy élest érintő disaster esetén miért gondolják sokan, hogy az az egyszem HDD backup jó lesz úgy, pláne annak fényében, hogy ugyanakkora terhelést kap egy helyreállítás során a backup HDD, mint amikor raid5-ben egy HDD megmakkan és beindul a resilvering (és makkan a terhelésre egy másik - ez a nagy félelem a raid5-től).
Nem logikus a backup-ot is redundánsan tárolva tudni, fullos logikai védelemmel ? A visszamásolás sebességéről nem is beszélve, nálam azért megvan a 700 mega átlagban, ez azért egy fokkal szebb, mint 1db HDD amikor nekiesik a teráknak.
Próbáld meg zpool clear után a scrubot elindítani, majd le is állítani egyből.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezt a rizikót bevállalom, amiket említettél. Végülis a nap végén ezen múlik a dolog.
Viszont kitett backup HDD-ből is minimum kettőt vennék, mirror-ban. Ami nemhatékony méret ügyileg, így abból is 4 lenne akkor már.
És a ZFS-ben nem csak maga a raid mivolta a csábító, hanem az ezzel járó integrity.
zpool clear megvolt ?
zpool scrub <pool> megvolt ? -
Dißnäëß
nagyúr
Igen, ez az általános mantra, aztán a Reddit ZFS fórumán és még pár helyen nem csak jómagam, de többen is elég szép kis beszélgetésbe keveredtünk eme mindset szemellenzős híveivel (nem Rád utalok).
Szóval igen, ez egy alapvető igazság, de nem a teljes igazság.
Ahogy az sem, hogy a ZFS egy fájlrendszer (ahogy sokan hiszik).Egy szó mint száz, én azon ZFS-felhasználók táborát gyarapítom, akiknek nincs külön backup-juk, mert annyira "ügyes", hogy okafogyottá válik.
Persze a backup backupjának is legyen backup-ja, igen, hogyne, ez a legtutibb
(bármire is él a világon), de azért a földön maradva, itt TÉNYLEG nincs rá szükség.
Egyszerűen semmi értelme egy több lemezes ZFS exportált poolt kitenni a polcra, hogy ott álljon, miközben el is érheted az adatokat rajta. Semmi különbség.
Jó. Ha villám hasít a gépbe és mind a 4 HDD-m odalesz, mert keresztülmegy mindenen és megmakk, akkor vessek magamra, oké. Akkor a polcos backup győzött.
De ilyenben - egyelőre - nem hiszek, tele vagyok védelemmel (a gép előtt is).
Ha nem ZFS lenne, ugyanazt mondanám, amit Te amúgy, mert tényleg egyetértek.
-
Dißnäëß
nagyúr
Dettó.
Ááá próbáltam VirtualBOX alól (W10 alatt) odaadni a 4 diszket direktben a Linuxnak, kissé mókolós, de nem is ez, hanem unsafe mai napig
, ennyi éles adatot nem buknék, családi képek és minden egyéb atyaúristen kb.
De ha ezen reszelnének kicsit a jövőben, akár működne is (stabilan, így értem).
Most egyelőre W10 tényleg csak Adobe cuccok + 1-2 játék, Linux alatt pedig minden más.
A tv-nek és a telónak (wireguard-on keresztül) NFS-el adom a cuccost, bevált, de a sharing kb. ennyi.FreeBSD régóta mocorogtat. Filózok, miben adna többet a Debilnél.
Érdekelni érdekel, csak a mai világban már 10x meggondolom, mire áldozok időt, kevés a 24 óra.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen.
Sok különböző területen nagyon nagyot jöttek a disztrók az elmúlt 10 évben, hw támogatás, szoftver kompatibilitás (fájlrendszerek, driverek, stb). Emlékszem gimi végén még mit össze sz**tunk 1-1 rendszerrel, ma meg pfff. szinte katt-katt-katt, ha olyat választasz.
Windows alá kéne még a ZFS-t rendesen bevarrni, az OpenZFS eléggé le van maradva, továbbra sem merem a NAS-om ZFS diszkjeit Windows-al megnyittatni, még nem kiforrott. De jön ez is hamarosan (remélem) feature parity szintre a Linux verzióval. Szerk.: stabilitás pláne.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tordaitibi #104724 üzenetére
Akkor ezért ilyen rohadt jó a BF nálam 3050-en. Végre tudom.
(W10). -
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
IstvánLászló #104702 üzenetére
Debian is hasonló irány, 2023-ban fogalmazódott meg konkrétabban..
Most itt tartunk: [link] -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
Gyakran ilyen idiótauserbarát.
Tapasztalat.Amúgy az
apt remove
helyett azapt purge
is jó, ha soha többé nem kell egy adott csomag. Ez annyival tud többet, hogy még a csomag által kreált és remove-kor otthagyott-otthagyandó config mappákat és fájlokat is törli, írmagja sem marad a csomagnak és ha újra felteszed, mintha szűz terepre tennéd és soha nem lett volna feltéve, olyan. Legalábbis definíció szerint, mert nekem már a purge is hagyott ott maradványt, de ritkán.apt autoremove -y
néha olyat is elvett régen, ami meg mégiscsak kellett másnak, így az eltört indításkor, de ha nincs sok kézi hack-elés és "tudja" a rendszer jól nyilvántartani a függőségeket, nem szokott galiba lenni.Szerk.: a ph színez, nem én.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #104653 üzenetére
QEMU/KVM. Lehet más is így van ezzel..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104648 üzenetére
Így így, testing-en vagyok és már 13-as háttér van
Egyszercsak egy (kézi) update-em után ez lett. "Jééééé... oké köszi".
Amúgy meg elvileg hard freeze-ben vagyunk. Már nem sokáig, de időpont nincs kitűzve.
@cigam: [link]
Debian-nál egy folyamnak kell elképzelni az egészet, ahol egy adott "unstable" csomag miután már átment X időnyi tesztelésen és/vagy bug-nemjelentésen, azt elkezdik "vélhetően nem véres a torka" minőségűnek tekinteni és unstable-ből bekerül testing fázisba. Még itt is jöhet ki baj és arra fix, de egyelőre nem stable. Stable-nek sok feltétele van, idő is, security is..
Debiannál ez nemkicsit összetett, de valahogy zseniális mégis.
Szemléltetésképp.. én ezen az infografikán biztos elméláztam egy fél órát
Igaz, 2012-ig megy, de durva eltérés most sincs.Ebből az alap logikát a komplett release kezelésre meg lehet már sejteni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRCSÖKKENTÉS MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest