- Kriptobányászatra használta az AI-ra vásárolt hardvereket a Northern Data?
- Jövőre jósolják a memóriahiányt, ami egy évtizedig is fennmaradhat?
- Csúcshálózat: ROG STRIX GS-BE18000 router tesztje
- Már szemez az új Call of Duty-val a friss Arc meghajtó
- Nem sok wafer megmunkálásával kezd az Intel 18A, de jövőre ez változik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Projektor topic
- Milyen SSD-t vegyek?
- Gaming notebook topik
- Nem kellett sokat várni a friss GeForce driver gyorsjavítására
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
shadow1901 #106934 üzenetére
Értjük te melyiket szereted, de ezért nincs asztalláb alá kategória.
Nem a saját preferenciáim alapján írtam, mi jó, mi nem és bizony ahogy minden technológiánál megvan az asztalláb alá kategória, így az SSD-nél is van ilyen.
Ahogy fekete.puma ft írta, 24eft egy 1terás Intenso, ami ugye nem márka, hanem egy összeszerelő cég neve. Ha amúgy lehet kapni kifejezetten megbízható márkát is ennyiért és nem a max sebességű NAND-os drágább kell, akkor is bőven van választék:
Western Digital WD Blue SN580
Western Digital WD Blue SN5000A gyorsabb/újabb NAND-os már érezhetően drágább, de mind saját közös Toshiba/WD fejlesztésű, nem a kínairaktárbanezvoltolcsón tipus:
Western Digital WD Blue SN5100
Western Digital WD Black SN7100Nyilván régi filléres gépbe filléres SSD-t rakunk, de legalább ne mondja azt senki, hogy az is ugyanolyan jó, mint egy megbízható márka tipusa.
Egy normális gépbe/notebookba a Linux alá is normális SSD-t kell tenni! Egyáltalán nem baj, ha valaki totál nem ért az SSD-khez, a baj az, ha nagyon határozottan állítja, hogy a szutyok is ugyanolyan jó, mint a minőségi tipus.
-
válasz
shadow1901 #106910 üzenetére
Ha a letöltögetős szoftvereid a yt-dlp-t használják, az tegnap 23 órakor frissült
(itt ezúton megköszönném a csomag karbantartójának a YT. api változások 24 órán belüli lekövetését), azaz ma már jónak kell lennie minden erre támaszkodó szoftvernek és guinak.
Tegnap nekem se ment a stream helyi playeren, ma már jó. -
válasz
shadow1901 #106910 üzenetére
Néha már velem is előfordul, hogy gondolkodnom kell egy amúgy ismert program megnevezésén...és ez csak rosszabb lesz!
Sokaknál a megbízhatóság az első szempont az SSD-nél, ami lássuk be, igen lényeges. Nálam az ár is fontos, ezért nem veszek legolcsóbbat, egyszer vettem olyat, ami ugyan ajánlott volt, de később kiderült, nem abban a méretben(a nagyeszű SSD szakik mondták ezt utólag, no akkor kezdtem inkább képezni magam, hogy ne kelljen rájuk hagyatkoznom)
Szóval megvettem az ajánlott SSD-t és másnap vihettem vissza és onnantól kezdtem valóban normális SSD-ket venni, mivel a plusz üzemanyag, idő, parkolási díj el is vitte az addigi árelőnyt, akkor vettem az első Samsung 860 EVO-mat. Amikor itthon teszteltem, akkor már értettem is, mi a különbség egy belépő szintű SSD és egy gyártói fejlesztésű/gyártású device között! Platformváltásnál a 3 éves 860 EVO 1TB-ot az aprón kb azonnal megvették, pedig alapból magas árral indítottam, a 860 EVO serveres nagytesóját már én is használtan vettem és két év után az is pillanat alatt elkelt egy új 2terás bolti SSD áráért! Valójában ezek az olcsó SSD-k, a 850 EVO vagy PRO 250GB már vagy 6 éve megvan, használtan vettem és kb örökélet az is.
-
Zolifarkas
tag
válasz
shadow1901 #106468 üzenetére
Köszönöm. Mivel több HDD-m van így megtartom a jelenlegi Windows-t tartalmazó HDD-t és ha kész lesz a Linux és tesztelem amiket szeretnék futtatni, megtartom a Windows-os HDD-t lehet, hogy később csatlakoztatom a dual boot kialakításával.
-
válasz
shadow1901 #106110 üzenetére
Igen, olvastam róla, de személyes dokumentumot én nem akarok feltölteni egy nyilvános oldalra, attól függetlenül, hogy az üzemeltetője mit állít a biztonságosságáról.
-
válasz
shadow1901 #105811 üzenetére
Egy részletes leírásban/kézikönyvben lévő képi illusztrációtól azt várjuk el, hogy minden pontosan ugyanolyan legyen telepítés után? Az érdekes, a Suzukim kézikönyvén egy kék autó van, az enyém meg ezüstszínű, akkor ilyenkor mi van?
A Synaptic egy ideje nem default a Linux Mintnél, de miért baj, ha alternatívák is megjelennek egy Kézikönyvben? Van Rendszerbeállítások Menü, gondolom azért, hogy mindenki testreszabhassa a saját rendszerét, az időjárás appot is innen lehet felrakni...
-
válasz
shadow1901 #102858 üzenetére
En szemely szerint nem ajanlanam senkinek (a security bug nem feature, hanem bug), meg az Ubuntut sem (plane...), de tudomasul veszem, hogy masoknak masok az igenyeik, kepessegeik.
-
válasz
shadow1901 #102868 üzenetére
Szia talán én írtam neked a yt-dlp re hogy ilyenkor a világon az összes yt-dpl használónál megbolondul linuxon windowson mindenen mert a Youtube megváltoztatja az apit amin keresztül ez a szoftver is tud működni.
Ilyenkor pl. videáról vagy xhhamsterrőlugyanúgy tökéletesen leszedi a videókat csk a yt-ról nem, és ha vár az ember 1-2 napot a fejlesztők ezalatt betszik a szoftverbe az új dolgokat és máris működik tovább.
Ez se nem linux se nem semmi hibája hanem a yt. az ilyen.
Ha nincs türelmed 3-6 havonta kivárni ezt az 1-2 napot, használj fizetős szoftvert pl. 4kVideodownloader, annál nem 1-2 nap hanem 1-2 óra alatt lejön a frissítés. -
válasz
shadow1901 #102868 üzenetére
kis időre nem bolondul meg pár napja a yt downloader
Mint világosan leírtam, a rendszer stabilítása külső trükközős 3party folyamatosan cserélendő API-t igénylő appoktól megborulhat. Ha valaki ezt a rendszer hibájának rója fel... -
IstvánLászló
őstag
válasz
A LinuxMint az általában mindenkinek is ajánlott - akit érdekelnek a linuxalapok.
A lényeg 5 percalatt egy disztrotsem lehet - megismerni,kikell mindent is probálni és azt is elkell - dőnteni,mire szeretnénk is használni és milyen a gépünknek a teljesitmémye.
A gépét a felhasználoknak,hardveresen - illik is ismerni,hogy mivanbenne.
Az alapokszerintem is ezeknek a figyelembevétele nagyonfontos.ubyegon2 kollégával én is eggyetértek...
-
válasz
Egyetlen rendszer nem garantál stabil működést, ha a user külső tárolókat, csomagokat telepít pluszban. Nem csak nálam tűnt eddig stabilnak a Linux Mint meg a Debian, és mint ahogy írtam is, mindkettőt ki tudtam én is nyírni, mert figyelmen kívül hagytam a csomagkezelő figyelmeztetéseit!
A kezdők problémájának 99,9%-át a kíváncsiak bátorságán kívül a figyelmeztetések ignorálása okozza. Utólag sokan írják, hogy ez meg az történt, meg kiírt valamit a rendszer...többnyire a pontos előtörténet és hibakiírás bemásolása meg is magyarázza, miért történt, ami történt. Persze aki kizártnak és sértőnek találja, ha itt a tapasztaltabbak user errort emlegetnek, azzal nehéz mit kezdeni.
10+ éve nulla tudással kezdtem Linuxozni és elhiheted, pontosan tudom, mi az user error, ennek elfogadása miatt simán túl tudtam lépni a rendszer gubancain. Aki akkoriban is sz*rozta a rendszert, ha gondja volt valamivel, az fel is adta hamar. Ettől függetlenül még a legstabilabbnak tartott disztrókban is lehetnek hibák, ezt elismerem.
-
válasz
shadow1901 #102841 üzenetére
Na ezért kell tisztességes rendszert használni.
-
válasz
shadow1901 #102680 üzenetére
Ha yt-dlp-t használja, akkor kell várni egy kicsit, 1-2 napot mert a YT. api változásokaz jellemzően ennyi idő múlva követi a yt-dlp.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
shadow1901 #102679 üzenetére
Még furább, hogy megpróbáltam laptopon is, ahol szintén ez volt a probléma, de ott az előző hozzászólásban említett megoldás nélkül is működött most. (Kár, hogy asztalin nem próbáltam ki újra, piszkálás nélkül) Verziószám ugyan az.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
shadow1901 #102678 üzenetére
Ez alapján megoldódni látszik. Fura, hogy nálam 2 hónappal később jött elő...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
shadow1901 #97138 üzenetére
Teljesen hardveres, vagy a mikrokapcsoló adta meg magát, vagy a kábelezés, vagy kontakt hiba van. Ha a két tűt amire rá van dugva azt egy csavarhúzóval összezárod, akkor újra fog indulni a gép.
-
cigam
titán
válasz
shadow1901 #97138 üzenetére
-
Petya XT
senior tag
válasz
shadow1901 #97069 üzenetére
Az Nvidia kártyát nvtop progival néztem meg.
-
válasz
shadow1901 #97069 üzenetére
Inkább nvtop lesz az, nem htop.
Így tippre a tartalom legalábbis csak az lehet.
De benne van a saját tárolóban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
shadow1901 #93669 üzenetére
Az első pár sor meg valszeg biosz frissítés szükségességét mutatja.
-
growler
őstag
válasz
shadow1901 #92915 üzenetére
Probalj meg "aptitude"-vel frissiteni:
sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade -
törölt tag
válasz
shadow1901 #92909 üzenetére
Hogy lett nálad a letöltött állomány
ts.run
?
A linkről ilyen jön le:TeamSpeak3-Client-linux_amd64-3.6.1.run
Ez elidul a terminálban, ha futtatható. Én csak azt néztem, hogy indul-e. -
törölt tag
válasz
shadow1901 #92907 üzenetére
Letöltés után futtathatóvá tetted?
-
I02S3F
addikt
válasz
shadow1901 #92890 üzenetére
Nem biztos, hogy jól értem a problémádat! A flatpak verzió nem indul?
Ha a következő módon indítod terminálba, mit mond ?:
flatpak run com.teamspeak.TeamSpeakA .run-os install a letörlése
/usr/local/TeamSpeak3-Client-linux_amd64/
mappa törlésével leheséges. Így nem ajánlott telepíteni!
Ha egyik sem működik, próbáld ki ezt a ppa-t:
sudo add-apt-repository ppa:beardoverflow/ts3client
sudo apt update
sudo apt install ts3client -
válasz
shadow1901 #68852 üzenetére
Úgy tűnik, néhány alapinformáció hiányzik számodra, ajánlom az alábbi elolvasását.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/X_Window_System
-
cigam
titán
válasz
Ez ennyire érthetetlen volt?!
Igen. Ugyanis ha unbntu-ról eléred, Windows alól meg nem az a Windows topikba való kérdés, semmi köze linuxhoz.
Meghajtót vagy mappát osztottál meg? Fájl szinten is van jogosultsága a "vendégnek" (lásd mindenki), hogy az adott mappát olvassa/írja?looser
Nézz bele az /etc/default/console-setup fájlba (Bár lehet az MX még nem systemd-t használ?) -
válasz
Illetve a driver valami Nvidia server X névre hallgat.
Ezt írtad, de komolyan gondoltad, hogy a laptop tipusából számomra kiderül majd, milyen drivert használ azon a gépen egy telepített Linux?
Tényleg kelleni fog az a fránya Látóasszonyok topikja!
Megnéztem, még a tanításod előtt! 2 éves cikk, számomra kínai. Erre linkelsz egy 2015-ös cikket, aminek a közepén ott van a '17-es. Pontosításra nincs szükség, van aki frissebb nálad jóval korábban.
Nem tanításnak szántam, hanem segítségnek ahhoz, hogy ki tudd bontani ezt a túl homályos kérdésedet: Kell SSD-vel mókolni valamit? Amúgy szerintem tanulni nem olyan ártalmas dolog, ha szükség van rá.....márpedig itt felmerül ez picinyt.
De ha neked jobb, hogy azért se válaszolsz a segíteni akaróknak..........
-
válasz
shadow1901 #68848 üzenetére
Illetve a driver valami Nvidia server X névre hallgat. Ez normális?
Persze. Valami Nvidia server X esetén az, ha értelmesebb választ szeretnél, akkor az Összefoglalóban az alábbi sor alatti link előrébb viheti a dolgot:
Segítségre van szükséged?
Ha ehhez most nincs kedved, még mindig van egy hatékony segítség!
SSD mókolás alatt mit értesz? Olvasd el ezt a remek írást és utána kérdezd meg kicsit célzottabban!
-
I02S3F
addikt
válasz
shadow1901 #68848 üzenetére
"Kell SSD-vel mókolni valamit?" - A distro automatikusan bekapcsolja a trim-et. A naplózás és a swapfájl használatán állíthatsz, ha élettartamot akarsz növelni. (pár éve még ezt volt érdemes állítani, de várd meg a többiek válaszát, mert hátha naprakészebbek. Én csak erre a kérdésedre tudtam válaszolni)
-
haddent
addikt
válasz
shadow1901 #68843 üzenetére
Ha úgy van ahogy lev258 mondja akkor pl Arch vagy csak Arch repoban én már linux5.3.1 -en vagyok
-
lev258
veterán
válasz
shadow1901 #68843 üzenetére
Az ilyen funkciók elsősorban frissebb kernellel szoktak érkezni. De ez nem jelenti, hogy a te gépedhez is készen van már.
A helyedben majd telepítés nélkül megnézném a 19.10-et (még nem jelent meg, de valamilyen alfa/beta verzió már biztosan elérhető).
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3292
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Formula OC RX 6900 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad T480, T580, P51s, P52s, T480s belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest