Új hozzászólás Aktív témák

• Cathfaern

nagyúr

válasz WarLock07222 #98598 üzenetére

"Ha mondjuk 12-15g (standard 1 adag) kávéból akarsz csepegtetni, akkor a 02-es tölcsérnél elég magasról érkezik a víz a kávéra, míg a 01-esnél szinte félig van ekkora mennyiséggel a tölcsér, így mind élményben mind végeredményben azért elég nagy eltérés tud lenni már csak emiatt is."
    Ez nem kéne hogy eltérést okozzon. Ha hattyúnyakúval öntöd, akkor úgyis olyan magasról kell önteni amilyen magasról csak tudod, anélkül hogy fröcsögne. Az bőven több lesz, mint amennyi a kettő közti különbség. Rendes vízforralóval meg úgyse az a pár centi fog számítani :)

"Mégegy dolog, hogy a JH által mutatott technika inkább 30g körüli adagokra működik."
    JH-s verziónál nekem jobban bevált a Coffee ad Astra féle, 1:17 aránnyal. Nagyon drasztikus különbségek nincsenek. Ami eltérés, hogy 3x kávémennyiséggel bloomol és csak 30s-ig, illetve hogy nem egyben önti fel, hanem először ~200g-ig, hagyja lefolyni egy kicsit és utána önti fel a teljes mennyiségig (és mindkét felöntés után enyhe Rao spin).
    Ezzel nekem 15g-al is sikerült kifejezetten jó kávét elérnem, mondjuk alatta nem nagyon.

"Ha egy adagot akarsz főzni, akkor inkább Matt Perger technika"
    Erre gondolsz? [link] Nem próbáltam még, de majd teszek vele egy kísérletet. Mondjuk annyi elméleti tévedés van benne, hogy a Rao spinnek nem az a lényege, hogy a kávéőrlemény fölötti vizet keringessük, hanem hogy az őrleményben lévő mikrocsatornásodást megszüntessük a centrifugális erővel. Szóval pusztán öntéssel nem igazán lehet elérni ugyanazt a hatást :)
    Illetve ezt nem kommentelném... "Please note; direction of pouring should be reversed for those in the Northern Hemisphere."

Új hozzászólás Aktív témák