Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kávé Kálmán

tag

válasz soldier2 #79878 üzenetére

1. Énnél pöttyet komplexebb a képlet. Az előző csomagolásunk egy nyerspapír külsőbe bújt örökélet+1év többrétegű belsőt rejtett. Össz súlya kb. 16,5g volt. De legalább a külső réteg echte papír. A jelenlegi (kb. egy éve használjuk) ugyanazt a nyers papír külsőt viseli, belül pedig egy oxo-degradable réteg van. Az össz súlya 13g. 3,5g-mal kevesebb szemét. Ez a 3,5g a gonosz műa alapú belső súlycsökkenése. Az, hogy mennyire (válhat) veszélyes(é) a szemét, az attól is függ, hogyan kezelik/gyűjtik/tárolják azt. Hogyan kezelik az országon belül, hogyan kezelik globálisan?
    Léteznek a természetazonos anyagokra lebomló csomagolások is. Ha elfogyott a kávém és ÚRI kedvem úgy diktálja, kisétálhatok vele kiskertbe és becsűrhetem a komposztba vagy éppenséggel rögvest be is beforgathatom a sarjadó kukorica sorok közt. Merthogy lehet, hogy pont abból gyártották, meg egyéb növényi alapanyagokból. Nem véletlen bomlik természetazonos összetevőkre. Máshol éheznek, vagy éppen éhenhalnak? Van ilyen a kávétermelő országok közt is? Jaajj! Mikor vagyok jobb fej?! Egyértelmű, hogy akkor, ha cekkerrel/esetleg szelepes többszörhasználatos tasakkal érkezel és én abba porciózok. Hát ebbe meg a Nébih lenne az első, aki belekötne, ha Te lennél olyan rugalmas, hogy az ingázást ezért bevállald.

Ezen a mikro szinten esélytelenek vagyunk, jó lelkiismerettel tuti döntéseket hozni. Ehhez szerintem messzebbről kell(ene) szemlélni a dolgokat. Mérlegeled a korlátos infokat, amik rendelkezésre állnak és tépelődsz. Az ilyen döntéseknél ráncolódik igazán az ember homloka, nem attól kire adja a voksát négyévente vagy hogy melyik legyen a következő upgrade-nél a kávégép/őrlő duó.

Itt is jó lenne egy alapos, független, iparági érdekektől mentes vizsgálat és egy szabályozás határidőkkel, és jól meghatározott road map-pel. És akkor nem kéne túl sokat mérlegelnem/tájékozódnom, hogy melyik döntésemmel okozok vajon kisebb kárt.

De ennél sokkal fontosabb témákban sincs előrelépés. Lásd tengeri hajózás vs gépjárművek légszennyezése. Ha a tengeri hajózás károsanyagkibocsátásának csökkentésére fordították volna annak a pénznek a töredékét, amit a gépjárműgyártók az elmúlt 30 évben ebbe a témakörbe invesztáltak, akkor most klasszisokkal tisztább levegőt szívhatnánk globálisan.

Bocs az elkalandozásért! Messzire vezet. Még nincs itt a világvége.

2. A tasak tökéletesen zár.

Kösz, ha elolvastad!

Új hozzászólás Aktív témák