Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
GEPESZ66
veterán
Gigabyte alaplapon csináltam BIOS frissítést.
Betöltöttem az optimális beállításokat.
A memória eseteben kellett a profil 1-et kiválasztani,hogy 3200 MHz-en legyen,amit tud a memória.
A BIOS-ban a ventilátor így van beállítva:
CPU FAN Silent
SY FAN Normál
Nem játékos gép, a pocesszor ez:
Intel Core i5-12400 (18M Cache, 2.5GHz up to 4.40 GHz) processzor.
Hagyjam a rendszer ventilátor a normál profilon,vagy azt is vehetem csendesre? -
Fuel
tag
Pár embert itt megvárok még azért, hátha tud valaki ebben segíteni, be vagyok zsongva, azért mert nem megy vele, kár e erőltetni a dolgot, vagy hagyjam a fenébe, én sem tudom pontosan.
szerk.: Jogtiszta Windows is bele van írva a BIOS-ba, ő választja ki automatikusan mi kerül fel, mikor telepíted. Akár írnék a HP Supp-nak is valamit, hátha ők tudnak valami megoldást.
-
westlake
félisten
Inkább passzolom a dolgot. Annak a CPU-nak a mikrokódja sincs benne a BIOS-ban, amivel eredetileg működött, szóval biztos van benne valami csavar. Nem tudom. Próbálkozhatsz akármelyik verzióval, de nem gondolom, hogy régebbivel működne, ha a legújabbal sem működik. Nincs benne logika, hogy "butítsák" a gépet.
-
Fuel
tag
válasz
westlake #4631 üzenetére
[link]
A BIOS-nál kiválasztod a + jelt bal oldalt és ott az alatt a korábbi verziókra szintén a + ra.szerk.: Nekem Windows-on keresztül jött 2 darab anno, nem .exe-t raktam fel, úgy sose volt még, de ennek nem tudom mi a menete, legrégebbitől a legújabbig? Nem vagyok nagyon jártas BIOS frissítésbe.
-
Fuel
tag
válasz
westlake #4628 üzenetére
Ezeket találtam ami AMD-vel kapcsolatos.
02.31 Rev.A
Leírás:
This package is used to update the System BIOS on HP Business Desktop models with P06 and P09 Family BIOS.Javítások és fejlesztések:
-Fixes issue where specific SanDisk USB drive is not listed in F9 Boot Menu. -Adds a feature to support Enhanced Secure Erase command for ATA drive in F10 setup interface.
-Updates AMD Pinnacle Ridge silicon reference code to 1.1.0.9.
-Updates AMD Stoney Ridge silicon reference code to 1.3.0.G. -Adds a feature to support Enhanced Secure Erase command for ATA drive in F10 setup interface.
-Updates AMD Pinnacle Ridge silicon reference code to 1.1.0.9.
-Updates AMD Stoney Ridge silicon reference code to 1.3.0.G.02.35 Rev.A
Leírás:
This package is used to update the System BIOS on HP Business Desktop models with P06 and P09 Family BIOS.Javítások és fejlesztések:
- Updates AMD Pinnacle Agesa code to 1.0.0.A.
- Enhancement to address security vulnerabilities CVE-2020-8672 and CVE-2020-12890.u.i.: Kérdésem az lenne melyiket eresszem rá, ha ki akarom próbálni?
-
Fuel
tag
válasz
westlake #4625 üzenetére
A "02.31 Rev.A", verzióban elvileg már benne kéne hogy legyen. [link]
"Bios + korábbi verzióknál látható." Van valami ötleted?
Bocsánat hogy erőlködök vele, de nagyon fontos lenne, mert ég és föld a két processzor között a teljesítmény. Esetleg a HP a jövőben ír-e újabb bios-t rá, vagy most már tényleg hanyagoljam?szerk.: A "02.35 Rev.A"-nál is van valami.
Köszönöm!
-
Fuel
tag
Az .exe fájlosokra gondolsz? Mert Windows-on keresztül volt lefrissítve 2x, azt nem tudom melyik verzió volt legelsőnek mikor hozzám került, azóta volt 2x rá amit le is írtam már és az a legfrissebb, de visszateszem valamikor a hetekben a régi procit és akkor .exe-vel felfrissítem a biost, utána csere és hátha.
Köszönöm szépen!
-
Fuel
tag
Sziasztok!
Gondom adódott egy "HP 705 G3 MT" számítógép processzor cseréjével, azt szeretném megkérdezni, hogy van-e rá megoldás és esetleg bios probléma lehet vagy nem támogatja a CPU-t amit vásároltam az alaplap, "AMD PRO A10-8770"-ről váltottam "AMD Ryzen 5 1600AF"-re, az alaplap típusa "HP 8265 AMD B350 (Bios: P06 Ver. 02.45)". Működött a régebbi proci fajtával megfelelően és persze külön VGA-val, de az AMD Ryzen 1600AF-el nem ad képet és csak fullon pörögnek a ventilátorok, elemet már vettem ki 10-15 percig, a gép is pörgött full-on 10-15 percig, de se kép se hang.Köszönök minden információt!
Üdv.
-
Tomi84
aktív tag
Kis segítségre lenne szükségem, AM5-ös procival/lappal kapcsolatban.
Vettem egy Asus B650M alaplapot és hozzá egy 8500G procit. Elvileg tudja kezelni, gyakorlatilag csak BIOS frissítés után. Az alaplap persze nem támogatja a BIOS Flashback-et, úgyhogy most se kép, se hang.
Volna esetleg valaki olyan kedves, hogy egy update idejére kölcsönadjon egy 7000-es szériás procit? Természetesen honorálnám az erőfeszítést. -
zetecR
addikt
válasz
westlake #4614 üzenetére
Pontosan; nincs a lapon semmi, csak a CPU, 1 memória és semmi más.
Elindítom a gépet, kiteszi a Lenovo logót és semmi tovább.
Alt+Ctrl+Del-re újraindul.
BIOS recovery módba kiírja, hogy BIOS Recoverying... de nem történik semmi - sem pendriveról, sem CD-ről.
Ha nem rakok bele memóriát, sípol, mondjuk másik CPU-t még nem próbáltam. -
westlake
félisten
Ha jól gondolom, te egy komplett gépet próbáltál működésre bírni. Ha egy rendszer nem működik megfelelően, akkor az első lehet a BIOS reset, vagy akár a Windows újratelepítése, de ez nyilván a hibajelenségtől függ. Esetedben a következő lépésnek annak kellene lennie, hogy miden olyan elemet lecsatlakoztatsz az alaplapról, ami nem szükséges az alapvető működéshez. Ha így sem működik, akkor lehet próbálkozni a beépített recovery-vel. Ha az sem működik, akkor pedig meg lehet próbálni újraírni az EEPROM tartalmát. De én ezzel csak akkor foglalkoznék, ha az alaplapon kívül minden hardverelemet kizártam már. Tehát végső esetben.
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
van elfekvőben egy régi, 1155-ös Lenovo gépem, IS7XM lappal.
Ha elindítom, megáll a LENOVO feliratnál, nem megy tovább.
Ctrl+Alt+Del-re újraindul, memória hiányt érzékel, a Clear CMOS jumpert átrakva megpróbál BIOS recoveryt, de sem pendriveról, se CD-ről nem történik semmi.Nem is az értéke miatt, hanem kíváncsiságból - mit lehetne vele tenni, merre lehet az újraélesztésének a megoldása - egyáltalán lehet még vajon működésre bírni?
-
Ezt a szöveget ki hogy értelmezi?
Jelenleg a 3.40 van. Aláhúztam: fent nem szükséges, lent szükséges a frissítés.
3.46 ban még egy biztonsági lukat is foltoznak. de beta. Feltegyen azt?
Ki mit csinálna?
-
Livius
őstag
válasz
pandras83 #4609 üzenetére
UEFI-ből is a beta-át raktad fel vagy egy normált, ami szintén támogatja az új CPU-t?
Nekem volt olyan Intel lap, ami olyan BIOS-val érkezett a boltból, ami egy i3-as CPU szériát nem támogatott, frissíteni kellett. A régi BIOS ellenére bootolás simán ment az i3-val, és a BIOS-ba is belehetett jutni és ott normálisan a Gigabyte QFlash-vel frissíteni a tényleg újabbra ami kellett hozzá.Tehát attól még hogy nem támogatott egy BIOS verzióban még, elég nagy esély van rá, hogy legalább olyan szinten működik, hogy a boot megy, és BIOS-ig el lehet jutni hibás működés nélkül. Persze Windows vagy Linux alatt már jöhetne akármi gond, amikor komolyabb dolgokra használná a CPU-t.
-
pandras83
őstag
válasz
westlake #4608 üzenetére
Az alaplap gyártó (MSI) persze használhatja a support szót, de ez nem változtat a valóságon.
Tehát bármi mehet a cpu támogatási listából a lapba, nem kell foglalkozni a bios flashelgetéssel? Nem értem hogy mire gondolsz valóság alatt. Ráflasheltem a legfrisebb beta biost a lapra, hogy tuti támogassa az 5700X3D-t. Korábban B350-ben használtam, amiben volt 2000-es és 2 db 5000-es Ryzenem. Bele sem gondoltam, hogy a B550 default biossal támogathatja. Ha mégis sikerül értelmezned, leírod, hogy te mit csináltál volna másképp? -
westlake
félisten
válasz
pandras83 #4607 üzenetére
Nem sikerült értelmeznem, amit leírtál, de a 3D modelleket nem kell külön támogatnia a BIOS-nak. A 3D modellek a BIOS szempontjából ugyanolyanok, mint a nem 3D modellek. Támogatottság szempontjából persze. A CPUID-jük megegyezik, tehát ugyanazok. Az alaplap gyártó (MSI) persze használhatja a support szót, de ez nem változtat a valóságon. A többi gyártó például nem ír ilyet. Az ASUS-nál is csak "Improve system performance for AMD Ryzen 7 5800X3D"-t írnak. Nálad valami más lehetett a gond.
-
pandras83
őstag
Sziasztok
Leírom röviden a tegnapi alapcserém és bios mizériám, hátha valaki megfejti hogy hol csúszott el.
MSI B350 Pc Mate -> MSI B550 A-Pro
Alaplap ki, új lap be, bios flash-re felkészítve cpu nékül. Bios flash végigmegy usb-ről rendben de a lap nem ismeri fel az 5700X3D-t. ->(7C56vAJ1(Beta)2024-09-05
Cpu led folyamat világít, ventik pörögnek, kártya is pörög de no boot, no boldogság. Kétszer rápróbáltam, a második próbán 5 percig hagytam gondolkodni de továbbra sincs boot.Cpu ki, polcról 5600 be és boot rendben, bios flash ezúttal rendesen uefiből.
->7C56vAD 2023-05-08 (ezzel jött az 5700X3D support, de jóval korábbi)
5700X3D vissza, ledek végre végigmennek és voila boot.Nem néztem meg a lapon hogy mi volt a default bios, de azzal meg sem pórbáltam bootolni az X3D-t. Ez volt a hiba, vagy a beta bios lehetett a gond? Időt akartam spórolni és elb###tam három órát egy alaplapcserével. Szerencsére azóta úgy tűnik hogy hibátlan és nagyon elégedett is vagyok vele.
-
-
Papooo
senior tag
Beszereztem egy (már lecsekkoltan) 3,3v-os CH341a flashert és egy csiptetőt.
A driver megvan, a programok látják, de a W25Q128JVSM chippel nem hajlandó kommunikálni.
Ahol van automata chip felismerés, az a program nem ismeri fel, ahol kézileg állítom be, azzal nem kommunikál.
A 25-ös részébe van dugva, a megfelelő lábak a kellő helyen vannak
Néha már a felcsiptetésnél világít a flasheren a sárga RUN lámpa.
Mi lehet a gond? -
Werkly
őstag
MSI oldalán van fönnt új ME firmware és BIOS is. Nos BIOS fölment de ME firmware nem. Mit lehet tenni? Log fájl szerint sucess de BIOS egyel régebbi verziót ír. Kösz!
-
Papooo
senior tag
Üdv!
Ide is felteszem a [problémám] .
Röviden: valami ötlet, hogy honnan tudok beszerezni egy olyan ch341a flashert, ami átalakítás nélkül is tudja a 3,3 voltot?
Sajna a forrasztáshoz csak a tudás, a felszerelés, és az ügyesség hiányzik. -
westlake
félisten
A BIOS-t te látod, mi nem. Tehát te tudod, hogy mit lehet állítani és mit nem. Adottak a lehetőségeid, nincsnek speciális opciók. Egyébként pedig annyira mindegy, hogy 8192 MB, vagy éppen 7936 MB. De annak sincs nagy jelentősége, ha éppen valamilyen oknál fogva minden esetben 512 MB-ot dedikálna, és 8 GB-nyi RAM helyett csak 7,5 GB-ot tudna használni a rendszer.
-
Fuel
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy HP asztali gép biosával kapcsolatban, hogy hol tudom teljesen letiltani a beépített VGA-t, mert van benne egy RX 550 vga, olyat tudok csinálni hogy letiltom azt ami a cpu-ba van, viszont 8gb ram van benne és abból még mindig használ 512MB-ot, nincs olyan lehetőség hogy disable teljesen az amd apu-nál (auto, 256mb és 512mb) közül tudok választani, a lényeg az hogy nem 8gb ram van, hanem 7.5gb.Köszönöm szépen előre is!
Üdv.
-
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte Z370P alaplap, egy Radeon 290 videókártya, rajta egy DisplayPort-os és egy HDMI-s monitor. Dual boot-os a rendszer (win11 + linux). Azt vettem észre, hogy nem lehet belépni az UEFI beállításokba egyáltalán, nem reagál a Del gombra, és a billentyűzet háttérvilágítása sem kapcsol fel addig amíg már feljön a boot opció választó. Az egyetlen mód hogy el tudjam érni az UEFI beállításokat, ha kiveszem a gépből a GPU-t, és rádugom a HDMI monitort az alaplapi integrált vga kimenetére. Ez azért elég kényelmetlen, és feltételezem nem így kellene működnie. Mi okozza ezt, és hogyan lehet helyrehozni? -
LuiT
aktív tag
válasz
totya1980 #4588 üzenetére
Itt lehet hamarabb kapsz választ: [Azonnali alaplapos kérdések órája]
-
Sziasztok.A helyzet a következő.Van egy ASUS TUF B760 GAMING WIFI D4 alaplapom.Rá raktam a legújabb BIOS-t és felment simàn de valamièrt a Windows megbolondult.Mondom visszarakom a règi bios-t.Fel is ment de újraindulàs utàn csak a fekete kèp van.Szèpen villog venti pörög ès ennyi.Az alaplapon VGA hibàt jeleznek a ledek.Kipróbàltam hàrom règebbi videókártyàval de semmi.A procim sajnos F-es.Ha valakinek van ötlete szívesen meghallgatnám.Előre is köszi.Szép estét.
-
westlake
félisten
válasz
ReSeTer #4586 üzenetére
Az AMD rendszereknél ez egyáltalán nem problémás, úgy, mint a jelenlegi Intel generációknál. Szerintem ez nem olyan dolog, amit le kellene tiltanod, vagy korlátoznod kellene. A BIOS semmi olyat nem fog csinálni, amitől instabillá válna a rendszer, vagy éppen károsodna bármelyik hardverelem. Igazából csak ajándék teljesítménytől fosztanád meg megad.
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Frissítettem a BIOS-t a B550M DS3H alaplapomon. Rányomtam utána a load optimized settings menüre.
Idegesít a sok auto beállítás a processzornál, mert olyan érzésem van, mintha ő ha úgy látja, akkor overlockingolja. Nem akarok semmit se tuningolni, egyedül a RAM XAMP profile-t kapcsoltam be, mert az eddig is bevolt. Szeretném tuning nélkül használni a processzort.
Milyen menükre kell figyelnem? Készítsek képernyőfotókat segítségül? -
-
Yeboy00
csendes tag
Sziasztok!
Alaplap: ASUS TUF GAMING A620M-PLUS WIFI
Összeszereltem a gépet minden faszán ment elkezdtem feltelepíteni a windowst és ugye ilyenkor 1-2x újraindul a gép. Az első újraindítás óta ez az üzenetet dobja : usb device over current status detected will shutdown in 15 second. USB eszközök, USB csatik lehúzva a lapról, CMOS reset stb megvoltak. Érdemes vele szórakozni vagy gariztassam?
-
westlake
félisten
válasz
t72killer #4569 üzenetére
Nem. Ezek a javítások mind az újabb mikrokódokban vannak, és a mikrokódokat nem lehet manipulálni. Ha mindenképpen régi verziót akarsz használni (szerintem annyit nem ér), akkor megteheted. Viszont arra is figyelni kell, hogy nem elég a BIOS-ban lecserélni egy régi verzióra, a Windowsból sem lehet újabb verziót használni. Sokan nem tudják, de mikrokód két helyen van: a BIOS-ban és a Windowsban. A Windows pedig a kettő közül az újabbat használja. 2017 májusától 2023 júliusáig vannak verziók (41 darab). Ha a Windows 11 23H2-t használod mikrokód frissítés nélkül, akkor a 2020 június 16-ai verziónál nem tudsz régebbit használni, ha pedig fel van telepítve a frissítés, akkor pedig 2021 november 13-ainál.
-
westlake
félisten
Mivel az alaplap kicsi, nem a klasszikus kialakításban van elhelyezve a CMOS elem. Általában valamelyik port foglalatához van hozzáragasztva, amit meg takarhat az alumínium borda. Egyébként pedig HWiNFO, ami talán az összes asztali alaplapnál kijelzi az értéket.
Egyébként ez lehet PCH hiba is, de sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a CMOS gyengélkedik. -
Grampy
aktív tag
válasz
Doky586 #4573 üzenetére
De minden este áramtalanítom, és most megnéztem, valóban akkor jelentkezik, ha újra áram alá kerül. Ha csak kikapcsolom és utána vissza a gépet, akkor nem reseteli.
Az a gondom, hogy nincs CMOS elem a lapomon, a lap elején semmiképpen sem, legalábbis nem találom.
Most böngésztem fórumokat, olyan teszteket is ahol le van szedve a lap backplate, és nem látom sehol. -
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
A napokban lettem figyelmes arra, hogy a gépem szinte minden indításkor reseteli a BIOS-t. Felraktam a legújabbat (F19), de nem oldódott meg a probléma.
A lapom egy Gigabyte B550i Aorus Pro AX.
További hardverek: 5800X3D, 2x16GB HyperX Fury Beast 3600Mhz, RTX 4070.
Kb. két hónapja volt egy upgrade, akkor kapta a processzort és a videókártyát.
A lap kb 3 éves, nem volt eddig gond vele.
XMP profil 3600Mhz-en megy tavaly óta, akkor kapta a ramokat, nem volt gond velük.
Upgradekor nem volt Win11 reinstall.
Az lehetséges, hogy lemerülhetett a CMOS elem? -
-
ddavedane
csendes újonc
Sziasztok!
ASUS TUF GAMING B460 PLUS alaplaphoz jelent meg 1631-es verzióval áprilisban BIOS frissítés, leírás szerint: Improves system stability. Van valakinek tapasztalata vele?
Frissítettem korábban a 1620-asra, de most meg mi ez a frissítés így cirka 3 évre rá? Lapot kapni se lehet már sehol, LGA1200 foglalatosat se már nagyon, szóval nem szívesen brickelném. Egyéb ötlet, tanács? A rendszerrel amúgy nincs gondom, hagyjam a fenébe?
Köszi!
-
Sziasztok! Nemrég üzemeltem be egy hosszú ideje dobozban pihiző LGA2066-os rendszert, Asus prime x299-a alaplappal és i9-7900x procival.
Szépen működik a rendszer alapjáraton, win11 jól megy rajta, bár az első tuningpróbálkozásaim p0fáraeséssel végződtek. Node nem is ez lenne az első kérdés: a lapocska BIOS-a még a Spectre-Meltdown világhiszti "dízelbotrány" előtti! Létezik megoldás, hogy ugyan frissítem a bios-t és a proci mikrokódját, de valahogy a spectre+meltdown lassításokat kimazsolázom belőlük?
-
Én így látatlanban két dologgal kezdeném.
1./ Megnézni, hogy melyik BIOS verzió van az alaplapon, mert csak az idén, már két új BIOS verziót adott ki az Asus, amelyek pont a DDR5-ös memóriák támogatását szolgálta, az utolsó, a 1645-ös verziót március 19-én. Viszont, ha már úgyis BIOS-t kell frissíteni, akkor én már a legutolsót raknám fel, az áprilisi kiadású 1656-ot, ez amúgy is tartalmazza a korábbi verziókat.
2./ Azt írtad, hogy manuálisan állítottad be a RAM órajelét. Ebből nekem nem derült ki, hogy rögtön az XMP profilt aktivizáltad e, vagy valami mást mókoltál.
Elsőre mindenkép, az XMP profil beállítással kezdeném, akár az XMP I, vagy az XMP II profilok valamelyikével, és úgy nézni, hogy mi a helyzet.
Még annyi megjegyzést, ha mégis a legutosó BIOS verzió van fent, és már pár dolgot állítottal a default beállításokhoz képest, akkor állítsd vissza a BIOS-t újra defaultra, és utána próbáld meg az XMP profilt belőni. Ha így már nem lesz gond, utána lehet újra beállítani a korábbi dolgokat. -
Buszos
aktív tag
Szervusztok!
Asus Tuf Gaming Z790-Plus Wifi alaplapban GSkill Trident Z5 6400-as ramokat szeretném 6400MHz-en futtatni. Ha a ram órajelet automatáról 6400-ra állítom, nincs kép. Mit kell beállítanom, hogy a ddr5-ös ramok a 6400MHz-es frekvencián működjenek? -
CsabaSteel
aktív tag
Sziasztok! Tudna segíteni nekem valaki abban, hogy miért fagy ki a gépem? Biosba bekapcsolom a virtualizálást majd reseteli magát és újra indul. Igazából azért kapcsoltam be mert gyakorlok itthon pár dolgot és szükség van rá. Arra szeretnék választ kapni miért fagy ki a gépem? Intel i5 7500 a proci a lap asus b250f strix, 16 giga ram, tudom régi dolgok ezek de nem értem akkor sem.
-
Dency01
aktív tag
Sziasztok. Laptophoz akarnék biost módosítani, unlockkolni a rejtett memüket. (AMI Aptio 5 bios). Találtam egy leírást itt. A leírásnál a "
For the Pro’s and those who know (BIOS Editing) - General Aptio V Mod Guide ***" rész kell nekem. Az 5-ös pontig eljutottam miszerint kinyertem a szükséges menü ID-ket. Viszont a további lépésneknél nem igazán tudom mit kellene csinálni, valamit megkell keresni és átírni/törölni?! De nem értem hogy mi szerint. Valaki esetleg jártas ebben és tudna segíteni? -
ricsip
addikt
Gigabyte alaplap: Skylake korabeli (9 éves) GA-H110M-DS2 (rev. 1.0/1.1/1.2)
létezik h. kihoztak belőle egy rev 1.3-at 2023 augusztusban?GA-H110M-DS2 (rev. 1.3) Support | Motherboard - GIGABYTE Global
Version Size Date Download Description
FA 5.45 MB Aug 24, 2023 First ReleaseA Rev 1.0-1.2-ig bezáróan pedig: 1 hónapja kiadtak hozzá új BIOS-t úgy h. az előző utolsót 2018-ban kapta?
GA-H110M-DS2 (rev. 1.0/1.1/1.2) Support | Motherboard - GIGABYTE Global
F27 5.32 MB Mar 26, 2024 : Update bios boot menu function -
traders
tag
Sziasztok,
Van egy Asus PRIME B660M-A D4 alaplap amihez vettem egy 13. gen Intelt, a probléma az hogy az alaphoz gyárilag a 0405-as BIOS van és a 13. gen Inteleket csak a 1620-tól támogatja. Az ismerőseim között nincs senkinek 12. generációs Intelje, tudtok ajánlani olyan helyet ahol a lehető legolcsóbban frissítik nekem a BIOS-t?
Előre is köszönöm
-
Werkly
őstag
Érdemes illetve szükséges a ME Firmware ver: ME_16.1.30.2361 frissítés az alaplaphoz? Kösz!
-
Aram
tag
Sziasztok!
Van egy ASUS X99-es lapom, ami lehet hogy csak BIOS hibás. A dedikált flash port segítségével nem tudom újraírni a tartalmát, nem kezdi el a flashelési folyamatot az alaplap. Amúgy indításkor a ventik felpörögnek, elkezdődik a bootolás, de nem indul el a gép.
A kérdésem az lenne, hogy kihez tudok ez ügyben fordulni?
Kellene vennem egy Winbond 25Q128FVIQ ROM-ot és lehet kellene valaki aki tudna segíteni ennek a megírásában. Természetesen az ASUS oldaláról elérhető a BIOS tartalma.
Lomexben sajnos nem tudtak ilyen áramkört rendelni.Üdv és köszi:
A -
Márk
senior tag
Az elv az valami hasonló lehet: Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában - LOGOUT.hu Számtech / Modding cikk
-
GNKING
tag
Sziasztok.
Megoldható valami úton-módon hogy R9Pro 5945 cpu menjen B450, X470 v. B550-s lapban? -
Márk
senior tag
válasz
Dragon27 #4549 üzenetére
"Look for a setting in BIOS setup called memory context restore. This saves on boot times by skipping memory training after the first few boots to lower boot time."
Asus B650 Motherboard Slow Boot Time : r/AMDHelp (reddit.com)
-
Dragon27
senior tag
A régi gépem ASUS z170
ha bekapcsoltam a gépet kb. bios-win11. 12-15 másodperc alatt felfutott
A probléma az hogy az új gépem indulása lassúTUF GAMING B650-PLUS BIOS 2413
A bekapcsolás és a bios indulása kb. 30 másodperc onnantól más csak 5-10 másodperc hogy betöltsön a win11.. bekapcsolás után mi foghassa vissza a betöltéstwin11 feladatkezelőben bios- műveletek 40 másodperc
-
blp85
senior tag
válasz
Gamerous #4546 üzenetére
Ha a videókártya miatt van, akkor lehet, hogy az évek alatt az adott alaplap slotja deformálódott egy kicsit, így hibát jelezhet.
Lehet megérné kitámasztani a videókártyát, hogy ne húzza lefelé a működő slotot is.A 7 csippanás AMI UEFI Legal BIOS esetén alaplap hibát jelez (a 8 rövid viszont hibát a videó memóriában).
-
blp85
senior tag
válasz
Gamerous #4544 üzenetére
Milyen Bios van az alaplapon?
[BIOS jelzések] -
Gamerous
tag
Sziasztok!
8 rövid bios hangjelzés az ugye vga ram hiba és nem alaplap? Az utóbbi 7 rövid, ha jól tudom.
A válaszokat előre is köszönöm. -
LuiT
aktív tag
Itt hamarabb kapsz rá választ.: [Windows 10]
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Sok éve nem piszkáltam biost, most tervezek venni egy új alaplapot, procit, win 10 et tennék rá. Van valami teendő a biosban, amit állítani kell/érdemes?
-
Talala
senior tag
Köszönöm szépen. Közben túl estem rajta.
-
-
Elvileg egy dolgot érdemes meglépni, ha a frissítés előtti BIOS-ban történtek állígatások, akkor nyomni egy defaultot, és utána nekikezdeni a frissítésnek. A BIOS frissítés után, amúgy is egy default BIOS lesz csak elérhető.
Illetve még arra érdemes figyelni, hogy ennek az alaplapnak a hivatalos BIOS oldalán, ahol le lehet tölteni a BIOS-t, van e ott, egy "BIOS Renamer" nevű progi, amivel a kívánt formátumra lehet átnevezni a BIOS fájlt. -
LuiT
aktív tag
válasz
zeeahangya8 #4535 üzenetére
Itt lehet hamarabb kapsz rá választ.: [Azonnali alaplapos kérdések órája]
Talala: Neked meg ezt a fórumot ajánlom: [Windows 11]
-
Talala
senior tag
Sziasztok!
Frissíteném a biost ASRock B550m Steel Legend en. Kell e valamit ki/be kapcsolnom windosban vagy biosban frissítés elvégzése előtt? Illetve kell e valamire figyelni?
Fat32-re formázott pendrive-ra van kitömörítve az új bios fájl.Köszönöm a segítséget
-
zeeahangya8
friss újonc
Sziasztok,
Segítségre szorulok, remélem jó topicba írok.
Most frissítettem a gépemen, új "használt" alaplap procival, ASRock Z370 Extreme4, táp, videókártya.. elindult a rendszer, teszteltem 1-2 játékkal, majd este az alábbi képernyő fogadott bootolás közben/ előtt:
" Secure Backup EUFI (B->A) Do not power off during UEFI update"
Már vagy 10x végigfutott, de folyton minden újabb bootnál itt megakad.... kivettem már az alaplapból az elemet, hátha... próbáltam BIOS-ban internetről frissíteni ( nem csatlakozott az internethez, BIOS-t is probáltam frissíteni, de az újrainduáskor megint bejött ez a hibaüzenet, nem tudtam frissíteni.... neten is keresgéltem, de tovább megoldásra nem jutottam.
Mi lehet a megoldás?Előre is köszönöm!
-
-
LuiT
aktív tag
válasz
Teodor52 #4528 üzenetére
- Igen az AHCI beállítást még a win telepítése előtt kellene megtenni.
IDE-n lassabb a HDD-d adatátvitele, és ugyan ez vonatkozik a VGA beállítására is, vagyis PCI-n az is lassabb lesz.
- A 08-s beállítás a VGA-d csatoló felülete; most PCI-n van. A PEG a PCIEX16_1-s slotra vonatkozik (itt elvileg 16 sávot kap a VGA-d), a PEG1 a PCIEX8_1-s slotra, (itt pedig 8 sávot).
A 02-s nyugodtan engedélyezheted tudja a procid, de te is megnézheted itt: [cpu-world] -
Teodor52
senior tag
Mit értesz azalatt, hogy a windows nyávogni fog, mert inkább akkor nem állítgatnék?
Jobb lenne 03, 04, 05, 06 kivételével egy win telepítés előtt beállítani a leírtakat?
AHCI beállításnak még a win telepítése előtt kell megtörténnie.
Nem tudom mi az a 02 így azt nem tudom,hogy tudja-e a proci.
Mit jelent a 08-as?
Miért nem adnak ki magyarul ilyen jelentéseket, hogy tudja az ember mi mit jelent. -
-
LuiT
aktív tag
válasz
Teodor52 #4525 üzenetére
AMD fronton nem vagyok otthon a témában, de azért van pár dolog, ami minden rendszeren ugyan az.
S így elég sok mindent kellene állítgatnod.
01.- Drive A: None (gondolom nincs floppy a gépedben)
02.- Virtualization: ezt bekapcsolnám, ha tudja a procid.
03.- Hard Disk Boot Priority: Itt állítsd a winyót elsődlegesnek (FIRST)
04.- First oot Device: HDD (vagy USB)
05.- Second Boot Device: CD-ROM (ha a First USB akkor ez HDD)
06.- Third Boot Device: USB (ha a First USB akkor ez CD-ROM)
07.- Backup BIOS Image to HDD: ENABLED
08.- Init Display First: PEG
Itt kérdezném meg hogy miért IDE-n műkszik a SATA vinyó?
A winyót dugd át a SATA_0-ba a DVD-t a SATA_1-be
09.- OnChip SATA Type: AHCI
10.- OnChip SATA Port4/5 Mode: As SATA Type vagy AHCI (ha van)
11.- Onboard Audio Function: Ha nem használod az alaplapi hangkártyát akkor DISABLED.
12.- Onboard 1394 Function: Ha nem használsz Firewire csatlakozójú akármit, akkor ezt is DISABLEd-re
13.- Onboard Serial Port 1: Ha nem használod a Serial portot, akkor ezt is DISABLED-re.Egyenlőre ennyit vettem észre a képeid alapján, amiket hibásnak véltem.
Ezek után lehet, hogy a Windows nyávogni fog... -
Teodor52
senior tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem a bios beállítással kapcsolatban.
Az adatlapomon szereplő konfiggal rendelkezem és windos 10 64bit oprendszerrel.
Volt egy alaplapi elemcsere és bios törlés majd alapártelmezett visszaállítás.
Bios:
[1] [2] [3] [4] [5] [6]A héten történt egy újraindulás amiről készített a rendszer egy Memory.Dmp fájlt, de a Blue Screen Viewerrel még nem tudtam kiolvastatni az újraindulás okát.
Mi a megfelelő bios beállítás és hogy tudnám megtudni a Memory.dmp fájlból, mi okozta az újraindulást?
UI: Annyit állítottam a bioson hogy a first boot a HDD legyen és a Cpu-nál 60 fokos határt állítottam.
-
fcc
aktív tag
Helló!
Asus p8h77vle alaplap biosa már indulásnál 2 billentyűzetet jelez. Ez miért lehet? Persze csak 1 van. -
poirot
őstag
Pont tegnap frissítettem BIOS-t, igaz egy Asrock B760 Pro alaplapon. Nézd meg a video-t.
Hasonló volt a frissítés, mint a nálad lévő alaplapnál.
A zip file-t kibontottam, a benne lévő file-t egy FAT32-re formázott pendrive-ra felmásoltam és újrabootoláskor, nyilván nekem máshol kellett, mint a Te alaplapodnál, elindítottam. Kb. 3-4 percet vett igénybe.
Mondjuk felhívta a figyelmet a leírás, hogy "Kérjük, függessze fel a BitLockert és minden olyan titkosítást vagy biztonságot, amely a TPM-re támaszkodik." Szóval nem sokan használnak Bitlockert. Előtte érdemes megnézni a BIOS verzió számát, a videó is mutatja.
Ha nem érzed, hogy kellene frissíteni, akkor felesleges, szerintem. -
Werkly
őstag
Első MSI lapom. [link] Ezt most akkor, hogy kell frissíteni? Mi az az SOP? Vagy hagyjam inkább? Köszi!
-
-
poirot
őstag
válasz
DravenMoral #4518 üzenetére
Köszönöm a választ. Nem emlékezem, hogy a BIOS-ban lehet a képkimenetet beállítani pcie-ra. DPI kábel volt és van a monitoron, hiszen, csak így lehet kihajtani a 144 Hz-et. Csak egy monitort használok.
-
DravenMoral
senior tag
Ugyan..
Semmi konklúziót ne vonj le abból, amit írtam.
Csak a tényeket soroltam fel, viszont félreérthettelek, ha csak a monitort cserélted le.
Próbáltad hdmi és dp kábellal is?
Próbáld meg a régi monitorral beállítani az elsődleges képkimenetet pcie-re állítani, ne hagyd auto-n.
Egy monitort használsz, igaz?
Szokott lenni, hogy két monitornál nem tudja megosztani a biost egyre sem a gép. -
poirot
őstag
válasz
DravenMoral #4515 üzenetére
Tudomásul vettem, meg sem szólalok.
-
DravenMoral
senior tag
Tudod szerkeszteni az üzenetedet, nem kell külön írni mindig.
Ezért figyelmeztetést és kizárást is kaphatsz, csak szólok előre.
Írtad, hogy gépet építettél. Abba új alaplap is tartozik, ami azt eredményezi, hogy máshogyan működhet a bios. Ez nem biztos, csak lehetséges.
Bios válogatja, hogy milyen gombbal kell belépned.
Ha rosszul van beállítva a bios, akkor nem biztos, hogy be tudsz lépni, mert továbbugrik.
Itt csak bios resetnél tudsz alkotni bármit is.Ha sérült a bios, akkor nagy valószínűséggel be sem tudnál lépni a windows-ig, szóval más gondod lesz.
Esetleg próbálj meg gombelemet cserélni a lapban.
Szerk:
Doky586 -> Csak nyugi barátom, nem muszáj ilyen okosnak lenni mindig.
Rengeteg gépem volt már épitve, egyedül az am3+-os lapjaimban volt ilyen jellegű gondom a fast boot bekapcsolásakor. -
válasz
DravenMoral #4510 üzenetére
A Fast boot lényege az hogy nem indítja el az usb vezérlőt amíg a win be nem töltődik, így aztán az usb billentyűzetet potyára nyomkodja.
Illetve sok videokártya bugos, így DP-n nem ad képet biosban. dvi-n kell bekötni.
ui: az még rosszabb ha valaki azt se tudja mit kell nyomni..
-
poirot
őstag
válasz
DravenMoral #4509 üzenetére
A DEL gombot kellett nyomni a kis monitornál és ott szépen betudtam lépni.
-
poirot
őstag
válasz
DravenMoral #4509 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő, hiszen csak fel kellene villania a belépési lehetőségnek a BIOS-ban.
-
poirot
őstag
válasz
DravenMoral #4510 üzenetére
A fast bootot kikapcsoltam még az elöző monitornál.
-
DravenMoral
senior tag
Nem biztos, hogy az új lapnál is azt a billentyűt kell nyomni.
Próbáld meg az F2 és F12-őt nyomni egyszerre, valamelyik lehet az.
Ha nem tölt be így sem, akkor a lap alján lévő Clrmos nevezetű 2 tűs jumpert érintsd össze 10mp erejéig valami fémmel, és utána próbálj bemenni bios-ba. -
poirot
őstag
Sziasztok!
Egy olyan problémába futottam bele, amit magam sem értek és soha nem tapasztaltam. Ha esetleg nem jó topikban vagyok irányítsatok át a megfelelőbe. Köszönöm.
Új alaplapom lett , új proci, új RAM, aminem hiszem lényeg. A lényeg az, hogy egy DELL 23 collos monitorral használtam, aminél szépen be tudtam lépni a BIOS-ba. Az alaplap B760 Pro RS. Viszont most rá raktam egy DELL S3422DWG monitort, aminél nem tudok belépni a BOIS-ba. Hiába nyomom a DEL gomb, jóformán állandóan, vagy megáll és resettel tudok tovább lépni, vagy hozzá nem nyúlva, egyszercsak a windows bejelentkező képe fogad. Vagyis fel sem ugrik a lehetőség, hogy belépjek a BIOS-ba. Esetleg van valakinek tippje, hogy mit tehetek? Semmi nem változott a rendszeren, csak a monitor csere. -
Livius
őstag
Ez a dual BIOS-os erőltetett recovery indítás működött valakinek valaha a BIOS memória IC pin 1 és pin 6 rövidzárásával?
https://www.youtube.com/watch?v=WQlbz3N0v5Q
Én kipróbáltam, de ez nem csinált nálam semmit, továbbra is végtelenszer ki/be kapcsol.
-
Livius
őstag
Az SoIC8-as memória IC pontos tipusa már megvan, 3.3V-ot tudni fogja. Asus lapoknál láttam azt, hogy az alaplap UUID és Ethernet MAC címet kézzel kellett beleszerkeszteni. Az UUID amúgy fontos is, mert a Windows 10/11 arra regisztrálja az aktiválást, valami szerveren, tehát ha annak bukó, akkor a Windows licensz is megszünik a géphez ha volt előtte.
Gigabyte lapoknál ezek hol vannak tárolva? Nem az UEFI BIOS része ez is? -
D55
senior tag
"az UEFI BIOS tartalmában van valami egyedi dolog amire figyelni kellene"
Én B75 és Z77 chipsetes lapokon írtam már újra CH341A-val, ott nem volt semmi extra. Ugyanúgy mehet rá simán binary-ként a gyártó oldaláról letöltött általános frissítő állomány. A feszültségre figyelj esetleg, mert jó ideig 3,3V-os chipek voltak, de egy ideje bejöttek 1,8V-osak is már.
-
Livius
őstag
Sziasztok,
Van egy GA-B85M-D3H alaplapom, ami az alábbi linkelt videóban bemutatott bekapcs-kikapcs hibát produkálja, ciklikusan végtelen ideig.
https://youtu.be/wu2PWxJ5IU0?si=BQ6hLhBpiOEhSvCp&t=40
A gép amiben volt ez az alaplap egy i3 CPU-s gép, 4 GB RAM-val, PCIe VGA/GPU nélküli volt. Még amíg működött, utolsó napjaiban olyan hülyeségeket csinált, hogy nagyon lassan nyitotta meg pl a Windows 10 start menüt, vagy Chrome-ot és más progikat vagy pl, ha Windows 10-ből meg lett nyomva a leállítás, leállítás helyett újraindult, és a következő reboot utáni leállításra állt csak le normálisan.
A gép szét lett szedve, és utána megint össze. És sajnos az első újra összerakás óta már nem indul el többé, végtelenszer kikapcs-bekapcs megy, úgy mint a videóban, hibakód sípolások nélkül. Ezek után minden ki lett szedve a gépből, HDD, SSD akármi ami tök felesleges a tesztek alatt. Tehát a minimális alkatrészekkel CPU, Táp, RAM-val sem indul el. Egy másik gépben jól működő RAM és Táp csere megtörtént, az se javított a helyzeten, tehát nem azokkal van a gond. Jelenleg oda jutottam, hogy az alaplap vagy az i3 CPU lenne problémás.
Mivel egy CPU magától nehezen megy tönkre, első gondolatom az, hogy a Gigabyte alaplappal van gond. Ezért az alaplapból kiszedtem megint mindent, és a CPU és RAM melletti MOSFET-eket ellenőriztem, hogy a Drain és Source között mérhető-e egy jónak látszó ellenállás DMM-vel. Az eredmény az, hogy minden MOSFET ami az alaplapon van jónak néz ki, nincsen átégve, nem mérhető rövidzár rajtuk, nagyából azonos ellenállás (400-500 Ohm) mérhető a Drain és Source lábak között mindegyiknél.Tehát ezek után oda jutottam, hogy lehet hogy tönkrement a SoIC8-as main BIOS IC és a Dual BIOS-ban meg magától nem indul el, ilyenre sokszor volt már példa olvastam. Vagy a PWM-es CPU táp szabályzó IC rossz (ami a MOSFET-eket szabályozza), de azt nem tudom tesztelni komolyabb utánajárás és osszcilloszkóp nélkül. Vagy tényleg az i3 CPU az ami kuka, de pont most nincs ilyen generációs másik Intel CPU-m, amivel ezt is kizárhatnám egy cserével és teszttel.
Tehát következő ötletem az, hogy az SoIC8-as BIOS memóriákat kidumpoljam megnézni mi van bennük, és a main BIOS-t a backup BIOS tartalmával újraflashelni külső eszközzel, vagy a weblapról letölthető legújabb BIOS-val a main BIOS-t újra írni.
HW toolom lenne ehhez a művelethez, SoIC8-as csipeszem van vagy akár kiforraszttatom az IC-t, és egy Linux-os beágyas boarddal az SPI csatlakozáson tudom majd olvasni/írni a BIOS IC-t.
Memória IC olvasást és írást már csináltam sokat SPI vagy I2C-és esetben, a szakmámnak köszönhetően, de azt kérdezném, hogy az UEFI BIOS tartalmában van valami egyedi dolog amire figyelni kellene? Az alaplap oldaláról letölthető BIOS-ok, amik látszólag már a nyers bináris fájlok pl: <name>.F14, azok módosítás nélkül beleírhatok a BIOS memória IC-ékbe és jók lehetnek? Vagy kéne figyelni valamire, hogy belekéne szerkeszteni valami MAC címet vagy akármit beírás előtt, hogy az alaplap jónak lássa és elfogadja? Hogy megy az UEFI BIOS-ok low level szintű beírása, van valami spéci kezdő cím ahonnan kezdődnek, vagy csak simán a memória IC elejétől bekell írni és kész?
-
DravenMoral
senior tag
Finoman szólva is borzasztó nagy ugrás volt, akárhogy vesszük.
Azért ne hasonlíts egy második szériás, középkategóriás R5 procit egy ötödik szériás R9-hez.Nyilván sokkal de sokkal jobb lett az új proci miatt a min és átlag fps-ed, illetve gyakorlatilag az a proci az előzőhez képest meg sem kottyan játékok alatt, viszont az R5 2600x a mostani játékoknál már izzad rendesen.
Ha egy R5 5600x-re váltottál volna, akkor is megszűnt volna mindenféle microlag, a sokkal újabb architectúra miatt, és mert egymagos teljesítményben ugye sokkal jobb az új proci.
Akkoriban az az R5 2600x proci olyan best buy volt minden rétegben, mint most egy R8 5800x3D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7900 XTX GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 Gen2 - Ryzen 7 4700U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest