Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Nutra
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Toobee, ez de jó
Ráadásul hever itthon egy hasonló kameratáska (a kb 30éves analóg SLR gépet egy dobozban is tarthatnám
)
Én a nyáron egy klasszik bőr pilótatáskában vittem a 9B-t (gyári dobozban
), 1Zpresso-t a fenti táskában, egy kicsi french presst tejhabgyártásra, mérleget, kávét, hőmérőt, aeropresst (amit nem használtam). Szerintem súlyra nyertem
Legózok egy kicsit és lehet, hogy meg is vagyok. Köszi
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
iatti
üzenetére
Tegnap darabokra szedtem az utolsó csavarig, mert - mint kiderül - a mágnesszelep dugult el. Nagyon jó kis cucc. Egyszerű mint a faék.
Ezzel a tuninggal (by fragola) meg verhetetlen ár/értek arány. Attól meg elolvadok, hogy nincs benne felesleges (parasztvakító) elektronika.
A PID ugyan gyenge ($10), de még nem találtam olyat amire érdemes lecserélni. Mivel készítettem már pár IOT vezérlőt, lehet, hogy inkább csinálok egy saját pid-et hozzá. Érdemes lenne még plusz fej-hőérzékelőt, nyomásmérőt és pumpavezérlőt beletenni, mert akkor az már a csillagos ég. Simán lehetne vele profilozni. Csak még nem tudom, hogy az mi.

Visszatérve a kérdésedre. Szoktam öblíteni mielőtt leveszem a kart és tamperelek. Nekem 1 perc kell amíg végzek vele és visszakerül a kar. Hogyan kellene jól csinálni?

-
Toobee
veterán
válasz
Nutra
üzenetére
Dörr Action NO 6
Benne van:
9B
Kinu M47
TDS mérő
2 db hőátadó
2 db szűrő
Tamper
Szűrőmagasító
Ecset, wdt tool
1-2 db csésze
2x200-250g kávé
Spriccelő
2x250 ml víz
Néhány ap papír
És van még szabad hely, csak a tömeg picit nagy így. -
Nutra
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Most egy ilyen táskában utazik jobb híján az őrlő, drag&drop módon a gyári dobozból a habszivacsszerű védőt átrakva (de már itt-ott szakad, nem rendszeres ki-bepakolásra tervezték).
Apropó, 9baristát ki miben hordozza? Egy szerszámkofferben őrlővel minden egyben megoldásra emlékszem. Bármi más?
-
iatti
aktív tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
komoly munka
és mi a véleményed hogy így szét kaptad? ebben azért nincs annyi műanyag csatlakozó mint az előző gépedben szerintem.
én már három éve nyúzom.szerintem ez a bojler méret a rézcsővel otthoni használatra pont jó. minek nagyobb? lassabban melegszik. én mindig karral együtt melegítek 15-20 percet. remélem főzés előtt nem öblítesz
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
A kisördög nem aludt, én meg betegesen rajongok a pontos adatokért, ezért megmértem a valós hőmérsékletet.
Adott egy tuningolt GC (by fragola) aminek szeretném tudni a valós hőmérsékletét. A megoldás hirtelen jött.
, de annál szórakoztatóbb.Előkészület:
- leszedtem a fűtőszálról a csatlakozókat (egyet-egyet)
- bekacsoltam és beállítottam a pid-et 70 fokra, majd kikapcsoltam.
- kinyitottam a gőzcsapot és leengedtem a felesleges vizet (a tágulási nyomta ki)
- levettem a gőzcsapot (két csavar) és gőzcsap gombját, majd elfordítottam, hogy a kazán fejét szabaddá tegyem, a fejről egy papírtörlővel felitattam a vizet.
- visszatettem a fűtőszálra a csatlakozókat
- betettem egy hőmérő szondát (elég pontos, forráspontnál 99.9 fokot mutat)
- bekapcsoltam a GC-t, és mértem.Mérés:
- 3-4 perc alatt a kazán tetején a víz elérte a 69.5C
- +1-2 perc múlva a kazán közepén a víz elérte 68.5C
- +11-15 perc múlva a kazán alján a víz 67.5C volt és nem emelkedett.Korrigáltam -3 fokot a pid-en és a végeredmény a fejben 71C, középen 71.8C és az aljában 70C fok.
(15-20 perc után a közepe volt a melegebb)Ha felteszek egy hideg kart, akkor átmenetileg esik 2-3 tizedet a kazán aljában a víz hőmérséklete.
Következtetés:
A pid jól mért, mert az a kazán falának hőmérsékletét méri, de az, alól és felül egy kicsit hidegebb, mert középen van szigetelés, felül nyitott, alul meg ott a fej ami szívja a hőt.
A kazánban a víznek a teteje és alja között ~2-3 fok különbség van.
A -3C korrekcióval a 70C-ra beállított pid a kazán falát ~73C-ra emelte és a kazán alján a víz 70C lett.
Elméleti következtetés:
Főzéskor a friss (hidegebb) víz a fej áramlik be, kinyomja a kazán tetején levő meleg vizet (egy függőleges csövön) a kazán aljában levő fejbe és onnan a szűrőtartóba, szűrőre és karba. Ha a kar fent volt és melegedett 10 percet, főzés előtt öblítettünk, akkor a hőmérséklet a rendszerben és a csapolás kezdetekor = pid által mutatott hőmérséklettel (-3C korrekcióval)
Nem jó hír:
A pid hőmérsékletét 1C emelve a kazánban a víz 60mp alatt 0.4C emelkedett úgy, hogy közben nem kapott hidegebb vizet.. A víz hőmérsékletének esését a pid a kazán falán keresztül érzékeli, ami újfent csökkenti a reakcióidőt. Ez azt jelenti, hogy csapolás alatt a GC felépítésének a hiszterézise annyira nagy, hogy nem képes időben a hőmérséklet korrekcióra, bár igyekszik (a lelkem).
Kívánság:
Egy nagyobb kazán jól jönne.

Örülj ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esni fog.

-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sgery
üzenetére
Jól csinálod, de azt nem írtad le, hogy a produktum melyik részével nem vagy elégedett? Mi a sok vagy kevés benne?
Ötletek:
Nekem a pid (rex c100, k hőelemmel) -5 fokot csal ezért be kellett állítsam a korrekciót. A fórumon olvastam, hogy másoknak is volt ilyen problémája.
A darálón nekem is van jelölés, de nem foglalkozom vele és addig állítgatom, amíg úgy látom, hogy pont jó.
A változókat lehet módosítani pl. több kávéfajtát kipróbálni (nekem bevált).
A nagyok azt mondták, hogy kísérletezzek és mindig csak egy változót módosítsak. Így is gyakran van, hogy nincs két egyforma főzet, de mindegyik jó a maga nemében. Az utolsó paraméter a holdnaptár
(kenyérsütésnél bevált) -
-
-
BBéci
legenda
A kereső nem segített, ezért kérdezek.
Ezt próbálta valaki: [link]?
Ha igen, mit tapasztalt? -
sgery
őstag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, hol tudnék szintet lépni vagy javítani - mert nem vagyok elégedett a produktummal.
Elvárás: kizárólag cappuccinot iszom, szeretem a lágyabb ízeket kevés savassággal - kizárólag speciality közepes pörköléssel - mostanában kávékalmártól való beszerzés ( most épp Ethiopia Yirgacheffe Kochere és Peru Cajamarca II.)
Örlő - nemrég vásároltam az allground őrlőt (amúgy nem rossz, talán a sok, kb 5gramm benne rekedt kávé kicsit zavaró - ezt szoktam amúgy néha porszívóval és ecsettel kiszedni... )
Ez elvileg megfelelő kell legyen mindenre.
Többnyire az epsresso első jelölése körül áll (nem a legelső jelölőpöttyön, hanem az espresso javasolt határait jelölő elsőn)
~2 napi adag van a tartályba, a többi a gyári 250g-os zacsiba pihen visszazárva. Ha megnyitok egyet, mindig azt iszom végig 1-2 hét alatt.Kávégép - Gaggia classic ~2005 körüli. Pid-elt, az itt javasolt beállításokkal ~92fokos lefolyással. 9bárra van beállítva. Elég gyakran tisztítom, minden főzés után vakszűrővel igyekszem minden kávémaradványt kimosni.
Természetesen kb 30perc előmelegítéssel.
Víz - bwt bestprotect által szűrt, amúgy rendkívül jó alapminőségű szűrő nélkül is.Egyebek - Nyitott szűrőkarral, két féle kosarat használok: 18g-osat és egy nagyobb kb 20asat.
Mindig használok disztribútort (AVX-YE600 ø 58,5 mm-es) és természetesen tamperelek is ~15kg-al...
18g-osnál 36g-ot főzők le, 30-36mp között, 20g-osnál 40g-ot szintén 30-36mp között.
Persze pórbálkoztam picit többel, kevesebbel, rövidebb, hosszabb ideig de nem igazán találom a megfelelő dózist.Hol tudnék javítani szerintetek? Mivel próbálkozzak?
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
adodaniel
üzenetére
Azt azért nem mondanám, hogy a GC gőze annyira gyenge volna, de tény, hogy gyengébb, mint a nagybojleres gépek.
A GC kazánja kb. 1 decis, a fűtés a kazántest fém részét fűti, nem a kazánban lévő vizet. Szerintem ettől zseniális a GC, ezért a legnépszerűbb háztáji kábégép. Ha a kazán nem aluból lenne, hanem rézből, akkor még sokkal jobb lenne. de az erdeti alu kazánnal is simán veri az összes versenytársát.
A másik nagy előnye ennek a felépítésnek, hogy 15 perc alatt üzemmeleg, ellenben a nagy térfogatú rézbojlereknek kell 30-35 perc.
Cserébe valóban kisebb a gőz, de a kávéhobbistákat talán nem is a tejeskávé izgatja legjobban. French Press-szel egyébként is gyorsabban lehet habosítani, mint ezekkel a fejbojleres gépekkel.
Szóval a kis kazántérfogat okozza a gyengébb gőzteljesítményt, cserébe van egy kávéminőségben mindentverő géped. -
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Parci
üzenetére
Borzalmas ez a hajtás, ahogy leírtad, azt esetleg még megpróbálhatod, hogy szemből, a másik oldalról is kifúrod a fogaskereket, fúrsz bele menetet, majd még egy hernyócsavarral rögzíted még erősebben a tengelyre. Így fele lesz a hernyócsavarokon a terhelés, és talán nem fog többet kilazulni.
Esetleg a hernyócsavarok mellett még epoxyval is rögzítheted a tengelyre a fogaskereket, hogy biztos legyen ami Zicher.
1000 Euróért tényleg kitalálhattak volna valami stabil megoldást, de az is lehet, hogy ez a tervezett elavulás... Bár tudom ez nem vígasztal. Amúgy ha bekrepál teljesen ez a hajtás, akkor mi a terved, nézel egy másik mérleges őrlőt? -
-
verti1
tag
válasz
Parci
üzenetére
Nem is a Kinu miatt írtam. Kinek milyenek az egyéni preferenciái olyan őrlőt, gépet használjon. Nálam demokrácia van. Viszont ahhoz elég drága, hogy ne dobálja már le a szíjat. Te szerencsés vagy, mert megcsinálod magadnak. Viszont aki nem ért hozzá annak egy-két hét nélkülözés évente egyszer kétszer amíg szervizben van.
-
válasz
verti1
üzenetére
persze, nevetséges ez így, és nem is csúcs őrlő, a megépítettsége nem üti meg a minimumot nálam. viszont a kése zseniális, a kényelme szintén. szóval, ilyen kétarcú cucc. a kinu egyébként ezzel szemben egész pontosan hozza azt, amit egy ilyen kézi cucc hozhat, makulátlan, egyedül az abszolút kényelmi versenyben "vérzik el". ez van.
-
-
vicces1
aktív tag
Kézi őrlősöknek ajánlva.
Ez ilyen bringás szerszám "tároló" kulacstartóba, de a 23x9cm-es elvileg jó pl. a Kinuhoz.
Majd jelzem, ha megjött, hogy jó e.
Ha nem akkor, használom arra amire csinálták. -
válasz
Gery0505
üzenetére
kretén megoldást alkalmaztak a hajtásra: a motoron van egy csavart tengely, arra rögzítenek egy fogaskereket egy hegyes hernyócsavarral és egy szíjon át jön a hajtás. ez a hernyócsavaros rögzítési megoldás a gyenge pont, időnként kilazul és lerúgja a tengelyről a fogaskereket. bár nekem gyanús, hogy most már nem lazult ki, hanem egyszerűen elnyírta a hegyes részét annyira, hogy kilazult.
szerencsére van egy új is belőle, úgyhogy azt most csavarrögzítővel behajtottam, jól meghúztam, majd ráhajtottam még ezt a régit is. így kilazulni tuti nem fog, ha meg elnyíródik, akkor rohadjanak meg.
-
Erdei88
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Kicsit clikk bait a címe, de kommentek között írja is.
Azért pár száz dollárt ráköltött még a 450-en felül.
Nálam a pid és a 9 baros opv is sokat hozott, az EU kapcsolókat kicserélve pedig már wifis konnektorról is vezérelhető.
A következő ütemben pedig megy majd fragolához, ha vállalja -
zolnagy
őstag
válasz
ribarszki
üzenetére
A hétvégén ittam a Kapuczinerben egy csésze El Salvador Divisadero kávét.Még nekem is, aki nem egy íz szétszálazó gourme,feltűnt a markáns fűszeresség. Baromi érdekes kávé. Vettem is belőle egy negyed kilót. Itthon nem hozta ugyanazt, mint a DC mina az üzletben, de a fűszeresség és a vibráló gyümölcsösség megvan.
-
Toobee
veterán
Végre, a hanyatló nyugat is felfedezte magának a GC-t.
TURNING A $450 MACHINE INTO A $3000 ESPRESSO MACHINE!: Gaggia Classic Pro FRANKENSTEIN -
na, a nyomorult forté megint lerúgta a szíjat magáról. nincs időm, mert sok a program, úgyhogy napok óta a kinuval tekerek. azt hiszem, hogy most igazán boldogtalan vagyok...

- ezt a méricskélős, szűk bejáratba babokat betöltős, tekergetős táncot nem szívesen játszanám főállásban
- a forté rohadjon meg -
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
De, rajta van. Balra nyíl, a V1 Brewing. Az Unimodal Espresso a V2 Brewing, azaz a Multi-Purpose, a High Uniformity pedig az Espresso.
Multi nincs itthon sajnos. Legjobban az espresso késsel lehetne járni, 3 db 150e Ft. Brewingból 1 utolsó darab van még szegeden 60-ért. Multi meg kintről lenne 240 EUR+posta.
2. SSP High-Uniformity (HU) espresso - Red Speed coated - Available April 2020 onwards
This is the SSP-improved version of 64mm espresso burrs, offering a higher grind uniformity over traditional 64mm flat burrs - it is the same burrs style used in Socratic Coffee’s test (test result below).
It offers results closer to the more-traditional espresso experience but is an overall improvement over the standard 64mm burrs. It is best suited for those who prefer making espresso at a tighter brew ratio - i.e. if you frequently make espresso or ristretto with brew ratio between 1:1 to 1:2.5, this will likely be the better burr for you. This is an all-rounded espresso burrset and can work relatively well with roasts of all spectrum. Compared to conical burrs, we feel the high-uniformity (HU) burrs can offer a better flavour clarity experience. Compared to the Unimodal burrs, the HU burrs offer a more textured shots for those who value mouthfeel slightly over flavour clarity, and yet with a reasonable level of flavour clarity. For milk drinks, the HU burrs usually offer a punchier flavour in our experience.3. SSP Unimodal-espresso geometry - Red Speed coated - Available October 2020 onwards
This is the burrset with geometry intended for unimodal grind to draw the best out of lighter roasts and to highlight the flavour characteristics that are treasured in modern espresso. In October 2020, SSP has made a slight modification to make it more forgiving and adaptable for espresso usage. The Unimodal-espresso burrs work well both for filter brews and light roast espresso. The burr geometry was originally inspired by Mahlkonig Kenia & Guatemala Lab bulk grinders - sometimes referred to as EK10 burrs.
In our experience the SSP unimodal-espresso burrs tend to excel in highlighting flavour clarity in lighter roast coffees. They can also work for darker roasts but we think their potential is best used for the lighter roasts. If you are someone who don’t mind experimenting and are chasing the delicate flavours in high-quality light roasted coffees, we recommend trying EKpresso-style shots (or Turbo shots) with this unimodal burrs. The high extraction of SSP Unimodal burrs tend to play well with higher-acid coffee (ie light roasts), making the acidity enjoyable even if you’re not an acidic-coffee lover. ;)
When the unimodal burrs will be a less optimal choice : As the unimodal burrs can be a new experience for many, these behaviours may not be apparent to a new user - i.e. techniques that worked on conventional burrs may not be directly applicable on the unimodal burrs. For example, as the unimodal burrs are already producing extremely fine grind at normal espresso flow rate, it is not neccesary to use additional techniques that encourage finer-grinding, and doing so may be counterproductive. If you often do three or more of the following in combination, and would like to keep the way how you currently pull the shots, the unimodal burrs may be less suitable for your application : (i) using very lightly/under- developed roasts, (ii) using low doses in double basket (e.g. <14 g), (iii) using modern baskets with larger total hole area (VST basket, particularly the lower capacity 15g basket), (iv) flow profiling (blooming-espresso or Slayer-style), and/or (v) making shots of low brew ratio (<1:2). Although it may sound like the unimodal burrs has less flexibility in these cases, the reward is that you can get shots that are extremely sweet, balanced and with high flavour clarity out of light roasts not achievable with conventional burrs.4. SSP Brew (Unimodal V1) geometry - Red Speed Burrs (coated)
This is the original Unimodal brew burrs that we offered at the launch of the grinder. While it can be worked for pulling espresso, the 64 mm brew burrs can be more demanding to use and hence based on our experience its usage may not be suited for everyone. When used for espresso, the puck may quickly lose its structural integrity over the course of extraction and hence channel more easily. This is a normal behavior for the grind of this burrset but as we learned it can be a suboptimal experience for those who are used to seeing well-behaved extractions. Hence, to achieve Unimodal-style espresso, the SSP-Unimodal Espresso (Option 3, described above) is the better option. We recommend the SSP Brew (Unimodal V1) only if you’re planning to use the Lagom P64 mainly for pour over or coarse grinding. While the Unimodal V1 can be used for espresso, it is not recommended as the main usage.
-
WarLock07222
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Mégegy dolog amire érdemes figyelni:
Ezen az ábrán nincs rajta a Brewing kés. Az Unimodal-Espresso körülbelül a Multi-Purposenek felel meg (de nem teljesen azonos amúgy, mivel custom megoldás a Lagom számára). A HU pedig egy az egyben az SSP espresso profil. Szóval amit most próbálgatsz az valószínűleg extrémebb uniformitás szempontjából az összestől.
-
Toobee
veterán
válasz
Zen42
üzenetére
Ha eszpresszózni kell elsődleges, akkor a Fellow azért nem tökéletes választás. Ugrik a gari, illetve fokozatos az állítás is, elég nagy lépésekben. A Lagom útválasztója segíthet.

Erre is érdemes figyelni:
In our experience the SSP unimodal-espresso burrs tend to excel in highlighting flavour clarity in lighter roast coffees. They can also work for darker roasts but we think their potential is best used for the lighter roasts. If you are someone who don’t mind experimenting and are chasing the delicate flavours in high-quality light roasted coffees, we recommend trying EKpresso-style shots (or Turbo shots) with this unimodal burrs. The high extraction of SSP Unimodal burrs tend to play well with higher-acid coffee (ie light roasts), making the acidity enjoyable even if you’re not an acidic-coffee lover. ;)As the unimodal burrs can be a new experience for many, these behaviours may not be apparent to a new user - i.e. techniques that worked on conventional burrs may not be directly applicable on the unimodal burrs. For example, as the unimodal burrs are already producing extremely fine grind at normal espresso flow rate, it is not neccesary to use additional techniques that encourage finer-grinding, and doing so may be counterproductive.
Lagom FAQ idézet.
Bazsee71: köszönöm, váltok privátra.
-
PpenoO
őstag
Voltam ma a nagymarosi chili fesztiválon ahol a Piaccino kis Piaggio 3 kerekű mobil kávézónál ittam egy doppiot és egy úgynevezett chilicinot. A babtartály kevert alapanyaggal, sötét, világos és közepes színű babbal volt feltöltve. A doppio nem volt rossz, brazil jellegű, inkább a fekete csokis vonal érvényesült, világosabb specialtynek jobban örültem volna. A chilicino egy cappucino szerű chilis, monin szirupos, tejhabos elegy volt. Szeretem a chilit és jó élmény volt, a barista is kedves volt, rengeteg melóval (30 percet álltunk sorba, 20an biztosan voltak előttünk). Összességében megy a + részemről.
-
verti1
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Lehet kapni mérő műszert amivel meg tudod mérni nagyjából. Volt itt már róla szó. Tokozatlan K hőelemmel szokták mérni a vízterítő valamelyik furatában. De igazából sokat nem mutat a valós körülményekről, mert ellenállás nélkül jön a víz, gyorsabban hűl az egész rendszer egy átlag kis gépnél. Ezért pontosabbak ezek a mérő karok, mert ott fojtás van ami szimulálja a kávé ellenállását. Nagyon sok a változó egy ilyen mérésnél. Csapolás közben elég problémás tényleges kilépő hőmérsékletet mérni, erről SoundON kolléga tud mesélni.
-
Nutra
tag
válasz
verti1
üzenetére
verti1
Rosszul fogalmaztam. Nyilván különböző gépeken más az offset. Engem az érdekel (részben elméleti kérdés), hogy ha a gyári mérésen 5 fok offset volt azon a konkrét Annán, akkor az enyémen is annyi lehet? Ill. hogyan lehetne megmérni a tényleges kifolyó víz hőmérsékletét? 
Hamár van egy trükk a PID állítására, akkor legyen már átlagban minél közelebb a valósághoz (akkor is, ha igazából nem ez a lényeg
) -
verti1
tag
válasz
Nutra
üzenetére
Ahány gép, annyi felépítés. Jó példa a Silvia ahol az eltolt fej miatt eleve nagy a különbség a bojlerben lévő hőmérséklet (ahol a PID is mér) és a kilépő hőmérséklet között. Erre még jön a csapolás alatti hőmérséklet változás. Minél instabilabb a gép annál nagyobb mértékben. Egy rézcsöves GC ami stabil egy dupla alatt és a fej felett van a bojler nagyjából annyi lesz a kilépő hőfokod mint a PID által kijelzett ha jól van kalibrálva a PID. Egy sok változós kis gépnél nem igazán lehet belőni pontosan a dolgot, átlagolni lehet, de nem lesz pontos. Ezért nem is erőlködnek vele. Érdemes a kávét figyelni. Ha hő hiányos akkor emelni, ha megégett akkor lejjebb menni a hőmérséklettel. A számokkal pedig nem foglalkozni.
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
9B: 2.7.0-2.7.6 a tartomány, amiben működik a Kinuval.
Ugyanez a roto E61-es gépnél 2.6.0-2.7.0 között szokott lenni.
Mini Gaggiánál pedig 2.5.0-2.6.0 között.
Szerintem az 53-as szűrőkosár miatti magasabb pogácsa az oka, hogy durvább őrleményre van szükség.
Várom már a beszámolódat róla. Nálatok azért elkészül pár kávé, gondolom, így van mihez hasnlítani. Apropó, késbejáratáshoz szoktatok eladni hibás vagy tesztpörköléseket? Már ha van ilyen egyáltalán. -
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Kinu M47+9Barista felállás, itt a ribizli és a meggy a hangsúlyos, barack a végén jön picit. Itt, a gép korlátai miatt nem tudom tartani az arányokat. Annyit majd ebéd után még kipróbálok, hogy 16g-ig lemegyek, akkor egész talán el tudom vinni 1:2,7-2,8-ig.
Ez most 17,8g->41g volt. Idáig a sorrend:
1. Fellow Ode + Lelit Diana
2. Kinu M47 + 9B
3. Baratza Sette 270Wi + DianaHagyok belőle még pár adagot, mert egy Ode és egy Baratza kört le kell nyomni a La Scalaval is.
Ez a kávé bitang jó egyébként, ajánlom, hogy kóstoljátok meg!
-
Bazsee71
őstag
Pár hete nálam is landolt egy kis csomag Third Wave Water Classic. Cuppingnál jól működött, finomak voltak a kávék, de kapásból kifehéredett tőle a vízforraló. Presszóra már nem igazán jött be, kesernyés volt vele minden, amit húztam.
-
Mano66
senior tag
Ki vagytok akadva 4-5 fok eltérésen.Nálam a Rancilio Silvia 128 fokos kazán, 92 fokos a kilépő víz hőfoka. Na ez a sok. 25 perc elő melegítés.
-
Nutra
tag
válasz
bluesfan
üzenetére
bluesfan igen, a videón látható gépen teljesen biztos
De ez igaz a saját Annámra is? Nyilván ugyanolyan alkatrészekből, ugyanúgy van összerakva, szóval és nem kellene számottevő eltérés legyen
Ha nagyjából egyforma az offset minden gépen, akkor miért nem állítják be vagy írják a manuálban, hogy valójában 4-5 fokkal hidegebb víz van a pogácsán
Nem igazán értem
-
JózsefK
csendes tag
Eladó Tadamm tamper 58,5
-
joe_banana
újonc
válasz
joe_banana
üzenetére
Masodszor es utoljara:
Esedekes egy rendeles Budapestre a https://koffiebranderijdekoepoort.nl/ -tol.
Aki csatlakozna, kerem vasarnapig jelezze. Reszletek: #110037 -
sz.zs.
őstag
válasz
hyperspace
üzenetére
Nem hinném, valószínűleg ez az őrlő 6 db alátéttel tudja azt a finomságot amit mondjuk egy másik pl. kettővel vagy hárommal.
-
bluesfan
tag
válasz
hyperspace
üzenetére
Ez hasznos info az Anna tulajoknak, köszi.
-
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Reggel tovább próbálgattam ezt a kávét. Most összekóstoltam a Baratza Sette 270Wi és a Fellow Ode + Brewing SSP késsel készült eszpresszókat. Igyekeztem mindent egyformára belőni, de a kivonatolási időt nem sikerült, az a Baratza esetén 10 mp-cel hosszabb volt. 17->48g italok készültek mindkét esetben, PID 105 fokon a Lelit Dianan. Ahogy azt már tegnap is lehetett érezni, a Brewing kés nagyon szétszálazza az ízeket, számomra ez pozitívum. A Baratza a jó értelemben vett édességet tolja inkább az arcodba, tehát a vele készült ital tömény, igazi érett őszibarack ízét hozta, még az SSP késsel mindhárom, zacskón lévő ízjegy tökéletesen jól kivehető. A Baratzát könnyű használni, mint azt már többször kiemeltem. Mutatom, hogy milyen őrlemény jön ki belőle mindenféle varázslás nélkül. Ode esetében az ide-oda állításnál viszonylag sok kávé marad a rendszerben, elég fájó dolog 3300/200 statokkal rendelkező kávéból beleszórni 3-4 grammot, hogy beálljon a szemcseméret
Mellé készült egy Roastopus Siren filter is. Ott egyértelmű, hogy nagyon hasít a cucc, de ez egy filterhez készült gép. Mindössze azért a sok karakter, mert a sok kúpos csodám mellé, szeretnék síktárcsát is eszpresszó vonalra, de az én Ode-om gyári késsel alkalmatlan erre.
Azt hiszem, 8-ra kimaxolom a mai koffeinadagomat.
Baratza:
Ode:
-
válasz
Viiktor1989
üzenetére
1 Megmakkant a háromjáratú
2 szimpla kosár esetében oké
3 túl laza, vagy túl finom az őrlemény -
sz.zs.
őstag
válasz
Viiktor1989
üzenetére
Annyit, hogy megfelelő finomságúra tudj őrölni
Valószínűleg ennyi kell bele, ha az előző tulaj is így használta. -
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Nekem a Graef 702-es őrlőn 6 db! Alátét volt. Kíváncsiságból megnéztem. Teljesen amatőrként mennyit hagyjak ezekből benne?
-
lszlfrng
csendes tag
Csak a kávé oldaláról megközelítve.
Én most próbálom a DM vizet, de még nem érzek késztetést a visszasózáshoz. Ezért se használok (még) víztisztítót, mert ott is vissza kellene sózni.
Nálunk a csapból ~160ppm ivóvíz folyik. Azt felforralom (elektromos vízforraló), hagyom hűlni és beöntöm egy nagyobb befőttes üvegbe. Egy napig áll, hogy a maradék klór is távozzon. Ha nem forralnám fel, akkor legalább két nap kell amíg teljesen elillan. Ezt keverem össze DM vízzel, hogy a végeredmény 80-100ppm körül legyen.
Az egészet a kávé miatt csinálom. Ha a kávénak mindegy lenne, akkor nem keverném a vizet csak gyakrabban vízkőmentesítenék.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Skagen 816xswxc1 Ceramics White női karóra
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
- Sanyo akkutöltő + 2 használható akku
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Az biztos, hogy szépségben alul marad. Kérdés, hogy a design megéri-e a + ~20 000 Ft-ot?
Ráadásul hever itthon egy hasonló kameratáska (a kb 30éves analóg SLR gépet egy dobozban is tarthatnám
)
), 1Zpresso-t a fenti táskában, egy kicsi french presst tejhabgyártásra, mérleget, kávét, hőmérőt, aeropresst (amit nem használtam). Szerintem súlyra nyertem
és mi a véleményed hogy így szét kaptad? ebben azért nincs annyi műanyag csatlakozó mint az előző gépedben szerintem.
én már három éve nyúzom.szerintem ez a bojler méret a rézcsővel otthoni használatra pont jó. minek nagyobb? lassabban melegszik. én mindig karral együtt melegítek 15-20 percet. remélem főzés előtt nem öblítesz

)