-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Ha feszültséget nem is, de azt azért nem mondanám, hogy nincs szabályzás egyáltalán. A jobb áttekinthetőség kedvéért összetoldottam három képet:
Valószínűleg egy PWM-áramgenerátor szerepel rajta, az áramgenerátor sajátossága pedig, hogy hiába változtatod a tápfeszültségét, az áram ideális esetben nem fog változni. De ezt méréssel lehetne ellenőrizni, illetve elég rákötni egy szabályozható tápot, hogy mi történik.
Az lenne még érdekes, ha a harmadik bemenet PWM-vezérlésre alkalmas lenne, vagyis változó kitöltési tényezőjű négyszögjel fogadására alkalmas, ezáltal a fényerő szabályzására. De a gyakorlatban erre gondolom nincs igény, így nem valószínű, hogy direkt arra lenne kitalálva.
Az IC körébe lehetne beavatkozni, valamelyik alkatrész módisításával az áramot csökkenteni, én legalábbis megpróbálnám jobban feltérképezni az áramkört.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #46090 üzenetére
Azon kívül, hogy itt csak egy fázis áll rendelkezésre, ahol a csillag/delta kapcsolás nem játszik, de amúgy sem ez a lényege a dolognak, mint múltkor is volt róla szó:
Csillagban kevesebb áramot vesz fel, kisebb a motorteljesítmény is, mert csak 230V fázisfeszültség jut egy tekercsre.
Deltában több áramot vesz fel, mert 400V vonali feszültség jut egy tekercsre, nagyobb a teljesítmény is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kjani18 #46091 üzenetére
A 30 méteres hosszabbítóban is van fantázia, egyébként ugyanis jóval körülményesebben lehetne megoldani szerintem, tehát ezt inkább csak az elmélet kedvéért írom:
Ha nem akarunk jó drágán beszerezni egyfázisú motorhoz való elektronikus lágyindítót, akkor kellene építeni egy fázishasítós szabályzót, amin lenne egy potméter és egy nyomógomb.
- A nyomógombbal először ráadom a segédfázist, ami kondenzátoron keresztül megy, ezáltal mérsékeltebb áramú.
- Utána a potméterrel lágyan elindítom a motort (főfázistekercset).
- Amikor már forog, a nyomógombot mihamarabb elengedem, hogy a segédfázis ne terheljen feleslegesen.
- Végül egy rövidzáró kapcsolóval a triac át is köthető, hogy üzem közben már ne terhelődjön.A segédfázist eredetileg automatikusan kapcsoló mechanikus áramrelé értelemszerűen nem használható, mert épp az indítási túláramra kapcsol, amit ki akarunk küszöbölni.
További lehetőség lenne a generátor gerjesztésszabályzó körébe beavatkozni, ezáltal a generátort szabályozhatóvá tenni, de a segédfázisrelét ekkor is egy nyomógombbal kellene helyettesíteni, mert túláram nélkül nem kapcsolna.
-
darvinya
titán
válasz
kjani18 #46089 üzenetére
10A max. terhelhetőség és 10A biztosíték hálózatról között nagy különbség van.
Elsőnél max. 10A-nál már alig tudja tartani a feszültség stabilitását, emiatt leállhat a motor, mivel ebből kapja az energiát is.
Betonkeverő ∆-ban (terhelve) indítva feszültségre van nagyon szüksége.
Ha Y-ban indítva inkább A kell neki. -
kjani18
őstag
Sziasztok! 10 A terhelhetőségű 1 fázisú benzines aggregátoromról a motoros fűrészem(1600W) szépen megy, de a 2kW-os betonkeverő bekapcsolásakor az aggregát leáll.( hálózatról megy, 10A-os automatával)
Akárhogy is számolom, el kellene bírnia. Mit tehetek?
Köszi -
Adott egy DRL menetfény szett, 2x5W teljesítmény (2x5db 1W PowerLED), a gond, hogy időről időre egy-egy LED tönkremegy (ilyenkor a mellette lévő is beteg lesz, hála a 3+2 soros kötésnek, szabályos mintázatban villognak), de mindig csak a kettes csoportból. A NYÁK-on nem láttam semmit, ami a bemeneti feszültséget szabályozná (képek itt: [link], a +/- mellett van egy harmadik szál, amin ha +12V jön, akkor kikapcsol az egység), multiméterrel megnéztem, 12.2 volt mellett 0,95A az áramfelvétel. Segítene-e valamit, ha a tápellátás elé tennék egy 7812 stabIC-t? Ugye autóban van, nagyrészt 14 volt körül kap. Azért nem próbáltam még, mert ha jól tudom a 7812 maximum 1A kimeneti áramot tud biztosítani, ami elég határeset. Minden LED alatt van hővezető paszta, kicseréltem a gyári ragacsot normálisra, de a probléma évente előjön...elég sokat járok városon kívül (munkába), szóval vannak használva.
-
Kernel
nagyúr
válasz
artiny #46077 üzenetére
Erről jut eszembe, pár napja én is szétkaptam az egerem, mert a görgetés néha kihagyott egy-egy impulzust, ezért egyrészt megtisztítottam, újrazsíroztam, meg amúgy is már régóta ki akartam venni belőle a rotary encoder kattogásáért felelős apró lemezt.
Jobban szeretem ugyanis, ha simán forog a kerék, ezért az egereimet előbb-utóbb igyekszem kiherélni, hogy ne pattogjon.
Múltkor egy Logitech egérrel ez csak félig jött össze, mert a racsni nélkül olyan határozatlanná vált a görgetés, hogy amikor egy irányba tekertem, néha visszafelé is ugrált. Ezért abba visszaraktam a lemezt, pontosabban egy másik egérből bontott, gyengített példányt, amivel már kényelmesebb lett a görgetés.
Ezúttal viszont szerencsém volt, ez a Genius egér racsni nélkül is hibátlanul görget.
-
Egy gyors kérdés. Van annak technikai akadálya, hogy egy sima elosztóba túlfeszültség védővel ellátott elosztót dugjak? Egy fazon ebben a videóban ecseteli, hogy ilyet soha ne csináljunk. A videó leírása alatt is kiemeli.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Gyula84 #46081 üzenetére
Semmi gond. Ugyanakkor ha engedményekkel élünk, akkor a lézerdiódát is nevezhetnénk LEDnek, mert fényt (L) bocsájt (E) ki és dióda (D).
Végülis a marketingesek és kereskedők vitték be így apránként a köztudatba. Megbocsájtható.
A réseken kiszűrődő fény pedig elméletileg jöhet gombokat megvilágító csiliviliző LEDektől, ha van neki olyan.
-
artiny
őstag
helotok
Rendeltem Ebayrol egy drotnelkuli egeret. A kisreseken latok atszűrődő fényt az egérbol ezert szetszedtem hogy leragasztam a resek kozott valamivel hogy veretlenul se vilagitson a szememben ha hasznalom.
Szetszedve azt lattam hogy nincs benne laser hanem csak dióda lehet benne? Mert akkor felesleges gondolom letakarnom belulrol a reseket.....Kép belulrol
Amugy nem is pirossan hanem kéken vilagit az egér es mukodik rajta minden szuperul -
vmk
tag
válasz
darvinya #46071 üzenetére
Szerintem félre értesz. Ezt csak példaként linkeltem.
Ugyan ilyen kinézetű kéne csak szilikon külső borítással, ami rugalmasabb. Ilyen a Weller TCP páka eredeti kábele. -
gyetvair
csendes tag
Üdv érdeklődnék, hogy nem tudtok olyan tappancsot mint amivel pl a GPS is rögzíthető a szélvédőre hol tudnék venni ? Autóra szeretnék kívűlre rögzíteni adatfelvevőt de másképp nem tudom hogy lehetne megoldani .
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #46061 üzenetére
Például MPLAB IDE programmal: kiválasztod a típust, beimportálod (File / Import...) a .hex fájlt, majd a Configure / Configuration Bits menüpontot megnyitod és kiveszed a pipát a 'Configuration Bits set in code' checkbox-ból. Onnantól kezdve nem a hex-ben lévő konfiguráció lesz érvényben, szabadon változtathatod a config word-ök tartalmát. Vissza is írhatod a hex-be a módosított tartalmat az Export.. menüvel.
-
Gyula84
veterán
hello
PIC24FJ256hoz létrehozott hex fájlban tudom módosítani a config biteket?
-
vmk
tag
Szevasztok.
Erre esetleg valaki tud válaszolni?
Igazából Weller pákához kéne... -
dave0825
őstag
Heló mindenkinek!
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy C-ben (igazából Arduino-ra) hogy kell a legegyszerűbben olyat programozni, hogy 1. gombnyomásra ezt csinálja a program, 2.-ra azt?Konkrétan a program úgy működne, hogy 1. gombnyomásra egy tömb 1. elemére írja rá egy potméter jelenlegi értékét, 2. gombnyomásra pedig a 2. értékét (mivel a potmétert közben változtatom). De ez mindegy, ez csak a körítés, ezt már megoldottam.
-
Kernel
nagyúr
Ha ki van képezve egy vékony fóliaszál az átmenetnél, az ki is éghetne éppen, de ha nincs is, a hangsúly a rövidre záráson van ilyenkor. Vagyis a TVS-dióda a védőföld felé zárja a koax. belső erét (melegpont).
Tunerek bemenetén is előfordulnak antiparalel diódák, mivel itt a hasznos jel alacsonyabb szintű, mint a diódák nyitófeszültsége, ezért normál gyorsdióda is alkalmas a célra. Varisztorok viszont jóval nagyobb feszültségre szoktak készülni, ezért sem használatos.
De ez csak maga a jelbemenet, ami egyébként is ritkán sérül, vagyis viszonylag ritkán kell tunert cserélni, villámkáros készüléknél. Ebben szerepet játszik az is, hogy sok bemenet kapásból úgy kezdődik, hogy van egy tekercs, ami egy szűrő vagy rezgőkör része, és eleve föld felé zár. (A nagyfrekvenciát engedi tovább.) Némileg más a helyzet persze az aktív antennatápos tunereknél, ami 5 V-ot is ki tud adni.
A nagy áramok a GND-körökön szoktak például fóliát égetni, vagy a fólián kiképzett szikraközök is át szoktak húzni a feszültségtől, és főleg a tápegység bemeneti részénél. De elszállnak szekunder diódák is, meg azután is akármi, súlyosabb esetben.
-
Kernel
nagyúr
Komoly gyártó lévén az APC bizonyára nem kamuból vezeti át a koax. kábelt a hosszabbítón.
A fémharisnyát valószínűleg direktbe kötik a védőfölddel, mint ahogy az minden védőföldes dugóval szerelt TV-ben is megtörténik, hiszen a GND, tuner fémház, sasszi fémváz, hálózati védőföld közös ezeknél is.
A koax belső eréből pedig szikraközök, antiparalel impulzusdiódák vezethetik az ívet a védőföld felé. Varisztor ilyen célra nem használatos, nagyfrekvenciás szempontból gondolom rontaná a jelet.
Néhány képet találtam az érdekesség kedvéért, következőn például nincs antennavédelem, egy kis elektronika látható rajta, és két LED (szerk: most vettem észre, hogy ezen három is van, de azt még nem találtam ki, hogy minek.)
- Egyik LED a védőföld meglétét indikálja, ami kötelező a hatékony működéséhez.
- Másik LED nem világít, ha a szerkezet már túlfeszültséget kapott, ebben az esetben vissza kell juttatni a gyártóhoz, illetve ügyfélszolgálathoz, hogy kicseréljék.Következő egy másik típus, lent látható egy piros és zöld LED, jobb fent egy elektromechanikus kismegszakító is:
Ez már antennát is véd:
Transorb / TVS dióda / Transient Voltage Suppression
MOV / Metal Oxide Varistor
Ez még egy másik típus:
-
mezis
félisten
Kb azonosak lehetnek, más felirattal. (A szükség lehet még "F-toldó dugasz-dugasz"-ra, ha pl. egy splitter-hez kellene csatlakoztatni.
Villámcsapás ellen meg leginkább villámhárítókkal lehet védekezni, valamint azzal, hogy olyankor kihúzni minden csatlakozást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Meta Quest 3 128gb - Garanciás 2025.10.16-ig
- Eladó! Azonnal indítható Sugar Daddy társkereső az angol piacra Készen áll a pénztermelésre
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest