- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
MineFox54 #44197 üzenetére
Sztereó potméter kell a bemenetre, de szerintem gondot fog okozni még annak bekötése is, egyszerűbb lenne rendelni egy ilyet például:
http://www.ebay.com/itm/191367942139
Vagy lehet találni igény szerint, sokféle IC-vel, ilyen panelokat.
Akár diy kit formában is, amikor zacskózva adnak hozzá mindent, lehet rajta gyakorolni az összeszerelést. Ámbár sok esetben drágább a kit, mint a kész panel.
-
MineFox54
őstag
válasz
Kernel #44195 üzenetére
Szia! Nem tudtam alaposan megnézni az adatlapot, bár rémlik. Azt hogy lehetne megoldani, hogy kettő legyen összerakva egy panelre, egy potival szabályozva? Csak simán annyi (most a poti ellenállását nem nézve) hogy a bejövő áramra ráteszek (egy helyről kapnák a tápot) egy potit? Szerk: Furán fogalmaztam. A kérdés vmi olyasmi lenne, hogy a poti a bemenő áram felől legyen vagy a kimenet felől. Ha ez utóbbi akkor hogy oldjam meg azt hogy a két kimenet hangereje egy potiról menjen?
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Honnan tudok szerezni példa kapcsolásoka végfok IC-hez? Pl. http://www.hestore.hu/prod_10021983.html?
Kösz! -
-
PHM
addikt
válasz
tzsolesz #44188 üzenetére
Hőbiztosíték.
Ha magaddal viszed az eredetit és még olvasható a felirata,
segítenek kiválasztani a cseredarabot. -
tzsolesz
nagyúr
Sziasztok.
Ma meghalt egy elektromos rezsónk. 1500W-os.
Na már most az lett a baja valószínűleg, hogy ami a főzőlapra megy valami (nem tudom hogy hívják) és a kapcsolóval összeköti az meghalt. Asszem ez felelős azért hogy ne melegedjen túl.
Mi ez és hogyan pótolhatnám? Rézszínű, és rakéta alakja van. -
MineFox54
őstag
válasz
schawo #44153 üzenetére
Szia!
Vettem már használt behringert, az olcsó árért cserébe egy shitet kapunk. A kisebbeken még kikapcsoló gomb sincs. Monitor kimenet meg legelőször az 1002B-n van(ez a legkisebb tolópotis darab, 35-ért újonnan.)Amúgy a többit kösz!
A linkeket berakom ide, hogy megtaláljam:
http://classicapi.com/catalog/product_info.php?cPath=22_46&products_id=403
https://www.google.hu/search?q=passive+line+mixer&newwindow=1&safe=off&espv=2&biw=1218&bih=759&tbm=isch&imgil=zMaj_G5tVzVXYM%253A%253BhKeLQ1QYorP4TM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fexperimentalistsanonymous.com%25252Fdiy%25252Findex.php%25253Fdir%2525253DSchematics%25252FBuffers%2525252520Switchers%2525252520Mixers%2525252520and%2525252520Routers&source=iu&pf=m&fir=zMaj_G5tVzVXYM%253A%252ChKeLQ1QYorP4TM%252C_&usg=__MkHT-0--kdzNQ_lxM8miDKHGitc%3D&ved=0CCgQyjc&ei=SeN6VJXUMJPhaNfkgvAE#facrc=_&imgdii=_&imgrc=aK8_yqg0pWNbMM%253A%3BM5S7Sgce6vtkOM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.epanorama.net%252Fcircuits%252Flinemix.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.epanorama.net%252Fcircuits%252Flinemixer.html%3B563%3B420 -
Lompos48
nagyúr
válasz
boneyard #44182 üzenetére
Szerintem gond nélkül használhatod. Ugyanakkor szőrszálhasogatva: kérdés, hogy az 1000W-os adatot vezetékek, vagy kontaktusok diktálják? Rezisztív fogyasztók esetén, ahol nincs fáziseltolás, 500W-os fogyasztásnál (vagy bármilyen értéknél) a színuszok csúcsán a pillanatnyi teljesítmény mindig kereken a duplája, mert - ugye - feszültség és áram is szorzódik gyök 2-vel.
-
boneyard
tag
Köszi!
Otthon megpróbálom összeszámolgatni.
Az erősítőm egyébként ilyen: Sony STR-DE485E
Az írják, h 5x80W, 400W a teljesítménye, de nekem csak két front Videoton 3 utas hangfal meg 1 center van rákötve. -
mezis
félisten
válasz
boneyard #44182 üzenetére
Úgy saccolom, hogy az erősítőn kívüli cuccuk összesen max 500 W-ot fogyaszthatnak.
Az erősítőnek meg nézd meg az adatlapját. (Bár a teljesítmény igénye erősen hangerő függő. Ott túl lehet lépni a maradék 500 W-ot.) -
boneyard
tag
Sziasztok!
Van egy távirányítós dugaljam, aminek a max. teljesítménye 1000W.
Kérdés, hogy beledughatom-e az elosztómat, amihez a PC-m, monitorom, LED TV-m, erősítőm, Xboxom és egy média lejátszó van csatlakoztatva vagy gáz lehet belőle (az elosztó egyébként max. 3500W-ot bír)? -
ACAB95
tag
Micro usb bemenete van.
-
-
ACAB95
tag
Üdv
Vettem egy kínai okosórát, amihez nem tartozott töltő. Tudomásom szerint usb port, tötők többsége 5voltot ad le. Milyen töltővel lehetne tölteni ezek adatok alapján: Rate capacity 380mAh, Norminal volltage 3.7V, Limited voltage 4.2V... Előre is köszönöm! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #44170 üzenetére
A nyák nem optimális, ez biztos. Most készül az új verzió, nagyobb méretben, jobban elrendezve. Az sem feltétlen volt jó ötlet tőlem, hogy GND sáv helyett az egész nyákot kitöltöttem GND-vel meg sok GND viával, ahogy egyéb áramköröknél szoktuk. Nagyon kicsi távolságok vannak a vezető sávok és a GND felületek között, így akár még parazita kapacitás okozta probléma is lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44169 üzenetére
A Schottky ugyanúgy levák egy VF-nyit a zavarokból is, meg a vátófeszből is, mint a gyalogdióda. Szerintem ez is egy urban legenda.
Most visszaraktam az eredetileg ott lévőt, ezzel visszaállt az eredeti állapot hogy ugyan zavarérzékeny és nagyon halk brum is van rajta, de már nem gerjed.
Valószínűleg más is kritikus az áramkörben. A kondicsrélgetéssel csak billegsz valahol egy határ körül. Nem tudom mi lehet az, de ásni kell!
Brumm - mint annyiszor elhangzott már - jó szűrés esetén leginkább füldhurkok eredménye.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #44168 üzenetére
Egy másik "hifista" könyvben volt megfogalmazva, hogy a "gyors Schottky diódák "bedarálják" a hálózati zavarokat". Most ha esetleg ez nincs is így, ebben a tudatban akkor is jobb élni, mint nélküle.
A kondira visszatérve, az előbb úgy jártam, hogy többnyire stabil az egyik erősítő panelom, de kíváncsiságból kivettem azt a 22nF-es kondit, és betettem helyette egyet amire nem 16nF-ot hanem 19.6nF-ot mért a műszerem, azzal minden körülmények között gerjedt és iszonyat zavar érzékeny volt. Most visszaraktam az eredetileg ott lévőt, ezzel visszaállt az eredeti állapot hogy ugyan zavarérzékeny és nagyon halk brum is van rajta, de már nem gerjed. Nyilván ez sem az oda való kondi, holnap szerzek majd pár másikakat.
A brumm forrását nem tudom, a tápágakon nem mértem semmit szkóppal, a mellette lévő panel meg teljesen zaj mentes, ugyanarról a tápról járatva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44167 üzenetére
5A-es diódánál a 175A-es impulzus csúcsáram ha jól emlékszm 10us időtartamra vonatkozik. Azzal nem sokat érsz. Hasonlóan jók oda a mezei szilíciumdiódák is. A Schottki ráadásul a gyors kapcsolási ideje miatt (kisebb veszteséggel jár) esetleg zajt is vihet be. Mondom én.
...MKT-film, vagy polikarbonát-film legyen a típusa.
Ezt nem kommentálnám. Elméletileg mindeg kellene legyen, gyakorlatilag miért van másként, nem tudom. A legjobbak (és legdrágábbak is talán) mintha a polikarbonátosok lennének, a dielektrikum stabilitása miatt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #44164 üzenetére
Azt még nem találtam ki teljesen. Valamelyik 5A-es schottkyból (SK54 és társai) gondoltam a hidat megcsinálni, ezek 175A-es impulzus csúcsáramot bírnak el. (monoblokk jellegű tápok lesznek, egy táp egy erősítőt fog ellátni, két táp lesz egy nyákon.)
Egyébként kicsit bajban vagyok az egyik kondival, ami visszacsatolást csinál az alsó teljesítmény tranyó és az ő meghajtó tranyója között. Az értéke 20 nF, MKT-film, vagy polikarbonát-film legyen a típusa. Nekem MKS4 -es van, de ezzel problémáim vannak, instabilitást okoz, nem mindegyik panelom működik jól. Nézve a Wima leírását, pont rossz típust vettem oda, valószínűleg a lentebb beszélt okok miatt...
Kernel: pedig ez van a könyvben, olvassátok el.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44160 üzenetére
Végfok tápágában az már régen rossz, ha bizonytalan az érintkezés, főleg a +/- tápos konstrukciónál, ahol az egyik táp hiányában borul a kimenet, DC megy ki a hangszóróra. Onnan kezdve már csak a védőáramkör avatkozhat közbe, ha van.
Továbbá ilyen hiba ellen nem is védenek a kis kondik, mit sem ér.
Ilyen kondikat a szokásos, nagyfrekvenciás csatolás, gerjedés ellen szoktak alkalmazni, ugyanazon elv alapján, mint ahogy az IC-k lábaira is rövid úton ráforrasztjuk kerámia kondit. Plusz nagyobb kondikkal kicsit lejjebb is lehet menni, frekvenciában. Úgyhogy szerintem itt valamit nagyon rosszul fogalmaztak, elírtak, tévesen fordították valahonnan, vagy akármi, de ez tényleg hülyén hangzik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44163 üzenetére
...ami meg a hangszórón keletkező jelek visszajutását gátolja meg, plusz hangolja is az egész rendszert.
Ilyet már olvastam/hallottam és el is engedtem a fülem mellett. De miért csak a tranzisztorosoknál?
Akkor egyszerűen, táp szűrés céljából mit raknál az erősítő nyákjára? Az eredeti JLH kapcsolásban 5000uF és 100nF van ott erre a célra.
Az úgy nagyonis jó. Csak arra figyelj, hogy a táp pufferei meg az 5000uF egyszerre szippantják bekapcsoláskor a híd diódáit, bírják-e azok a stresszt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #44162 üzenetére
Jó persze, van pár érdekes mondat abban a könyvben. Ő pl. alapvetőnek tartja hogy tranyós erősítőnél legyen a kimeneten egy tekercs, a hangszóró csatlakozójára szerelve távol az erősítőtől, ami meg a hangszórón keletkező jelek visszajutását gátolja meg, plusz hangolja is az egész rendszert. Ezt a mondatot nem sikerült eddig még értelmeznem.
- mondjuk mivel sosem próbáltam, nem török pálcát felette.
Akkor egyszerűen, táp szűrés céljából mit raknál az erősítő nyákjára? Az eredeti JLH kapcsolásban 5000uF és 100nF van ott erre a célra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44160 üzenetére
Azért javasolja, mert hogy a biztosító foglalt és a biztosíték mindig bizonytalan kontaktus.
Ezek után már csak a hangszórókábelek irányítottsága és bejáratása következhet. Ne vicceljünk. Rendes foglalatot, biztosítékot kell szerelni majd elfelejteni, hogy egyáltalán léteznek.
... viszont mit mondasz a normál 100uf elkó és ennek low esr verziójára?
Szerintem ebben az esetben teljesen mindegy. Árban talán nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #44157 üzenetére
...akkor még nem beszéltünk a hőfüggésről, ami 100mA-t feltételezve, már komoly tényező lehet!)
Talán nem olyan rettenetes az a -1.3mV/K, azaz 0.1%. Még 100C foknyi változásnál sem.
DE ennél mindenképp többet tegyél sorba, hogy legyen valami "védelem" is.
Előfordulhat akár teljes védelem is, azaz, egyik dióda sem fog fényt kibocsájtani, mert egy sem nyit ki a kevés feszültség miatt. Ez már csak azért is, mert egy gyártási sarzsiból a szórás nagyon kicsi. Szó sem lehet +/-20%-nyi szórásról. Ezek nem ellenállások vagy kondik, működésük atomi szinten történő folyamatok eredménye. Védelemnek előtétellenállást KELL sorbakötni. Autónál pedig az akku feszültségével kell számolni és nem 12V-tal.
Ugyancsak az adatlapból,olvasható ki, hogy 100mA-es állandó IF áramot csak 25C fokig "bírnak" huzamosabb ideig. Az általad ajánlott 70-80mA-es üzemi áram nagyon határesetnek tűnik.
És ne felejtsd el kicsit összevissza szerelni fizikailag,
Hát inkább nem összevissza, hanem tudatosan, legyezőszerűen beállítva, mert az irányítottságuk nagyonis karcsú, még a maximális 0.6-os intenzitásértéknél sem nyílik +/-10 foknál szélesebbre a nyalábja.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44154 üzenetére
...tegyünk utána 22uF-et, hogy "az átmeneti bizonytalanságot csökkentsük"...
Hm! Nanemá!
Ki az a zseni, aki ezt leírta?
Egyébként megnézve a Wima leírásait,...
Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ugyan lehet sokrétegű a konstrukció, de mivel a kapacitás értéke függ a fegyverzetek felületétől, azért azt a réteges szendvicset még fel is tekerik nagyobbacska értékekhez. Ha nem hiszed, vágj szét egy ilyet:
-
törölt tag
ha megnézed a PDF-jét, kb 1.3V körül van nominal fesz. (de ez lehet a gyártási szórás miatt +/-20%-on belül bármi és akkor még nem beszéltünk a hőfüggésről, ami 100mA-t feltételezve, már komoly tényező lehet!)
A 12V-ot elosztod elosztod az 1.3-mal, akkor durván 9db-ot kapsz eredményül. DE ennél mindenképp többet tegyél sorba, hogy legyen valami "védelem" is.
Ha beteszel mondjuk 2db-ot pluszban (vagyis 11 db sorban), akkor mérd meg hidegen és jól átmelegedve is a rajtuk folyó áramot. Valahová 70-80mA környékére célozd be a darabszámot, ha hosszútávon szeretnéd üzemeltetni, akár forró nyári éjszakákon is...
És ne felejtsd el kicsit összevissza szerelni fizikailag, mert eléggé irányítottak a linkelt tipusok; gondolom nem csak egy kis flekket szeretnél megvilágítani velük. Ha nem elég a fényerő, mehet a fenti ~11db-os klaszter ahányszor szeretnéd, illetve amennyi áramot folyamatosan bír az akksi károsodás nélkül.
Azt is számold bele, hogy 12V-on a 100mA már 1.2W-nyi fűtést jelent (vagyis durván ennyit fűt egy klaszter). Ez még nem fogja kinyírni a LED-eket, de az élettatamot mindenképp csökkenti megfelelő thermal management nélkül -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #44151 üzenetére
Jaj izé, hogy teljes legyen a kép. Úgy néz ki a felállás, hogy van egy hagyományos táp, benne puffer és hidegítő kondi, majd kb. 20cm vezeték, aztán az erősítő paneleken olvadóbiztosító a tápágakban, azokat követi az említett 3 kondi.
A cucc leírása is írja, hogy ha használunk olvadó biztit foglalattal, akkor tegyünk utána 22uF-et, hogy "az átmeneti bizonytalanságot csökkentsük". Ezt egészítettem ki. -
válasz
MineFox54 #44143 üzenetére
Egy mezei passzív mixert össze lehet dobni. Íme egy kupac megoldás: [link]
A passzív mixer hátránya, hogy a jelszinted el fog mászni. Ha ezt elakarod kerülni, akkor a passzív rész után kelleni fog egy kétcsatornás erősítő fokozat. [link]
Egy használt Behringer sokkal olcsóbb, mint építeni egyet. Cserébe pont annyival szarabb is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Erősítőnél a táp és a föld közé tervezek tenni 100pF 100nF 100uF kondi sort, a betáp szűrésére. A két kisebbik kondi az Wima, de az elkónál milyen legyen? 100uF 63V-ből van sima és alacsony ESR-es. Erre a célra melyik a jobb?
-
zeix
senior tag
Sziasztok!
Ilyen infra ledek alkalmasak kamerához világításnak?
12-13V-os rendszerhez szeretném használni.Köszi!
-
törölt tag
válasz
MineFox54 #44143 üzenetére
akkor vegyél egy bármilyen pultot, ami rendelkezik az általad felsorolt funkciókkal a használtpiacról.
Ha kb nulla tudással nekiállsz egyet összegányolni alkatrészekből, akkor abból jó eséllyel csak egy kvázi-teremin lesz
Viszont egy már kész pulton minden megvan: ki és bemeneti csatik, potik, PCB-k, táp és DOBOZ. És kapcsirajz alapján könnyen javíthatóak, akár így távolról a fórum és egy DMM segítségével.
Ha meg magad állsz neki egynek, akkor valszeg még itt sem tudnak majd segíteni a hibaelhárításban és előbb megunod, minthogy bármi értelmes eredményre eljutnál.
Ha mégis az utóbbi mellett döntesz, legalább nézz körül DIY oldalakon, biztosan fogsz találni néhány line-mixer PCB-t, akár ültetve, akár csak magát a panelt.Ja a 802-est meg tedd át "bemenetbővítőnek"
-
MineFox54
őstag
válasz
#22145024 #44142 üzenetére
Szia!
Van egy Xenyx 802-m. A dolog abból áll, hogy kevés a csatorna, nagyobbat meg most nem igazán szeretnék venni. Szinte egy keverőpultot építenék, de EQ, balance meg minden ilyen szar nélkül, az egyszerűségre törekedve. A fő lényege az lenne, hogy legyen rajta monitor kimenet (a szerencsétlen 802-n nemhogy monitor nincs, még kikapcsológomb se...). -
törölt tag
válasz
MineFox54 #44141 üzenetére
ha csak összegezni akarsz jeleket, és minden egyebet a már meglévő pultodban akarsz megoldani, akkor keress rá az összegző erősítő kifejezésre. De itt is sanszos, hogy egy gyári megoldás beszerzése a használtpiacról rentábilisabb lesz.
Igazából nem jött le, hogy mit is szeretnél igazán ( nem, a paint-ábra sem segített) de szerintem a legjobban azzal járnál, ha vennél egy kis játékpultot ebayről és at javítanád fel igény szerint. Poti-csere, hibás műve-erősítők cseréje, normálisabb táp, stb. ( pl. link , vagy valami ilyen, mint ez a line-mixer)
-
MineFox54
őstag
Mindig elcseszem:
Ja, és az hülyeség , hogy mikrofonhoz készült, vedd úgy, hogy a combo csatlakozók helyén rca-k vagy 6,3 jackek vannak.szerk: megint elcsesztem, a fölső jelút vagy miszar, amik a monitorba mennnek (a forgópotis rész) nincsenek összekötve, max egyenirányító diódával minden bejövő jel után(hülyeség?).
-
MineFox54
őstag
-
válasz
MineFox54 #44138 üzenetére
Miva'?
Helyezzük el térben a gyereket:
Milyen célra szánt audió keverőpultról van szó?
Milyen szabványok szerint kell működnie (jelszintek, közös módus)?
RCA? Biztos?
Pontosan milyen eszközöket fog összekötni?
Mekkora a keret? A minőségi erősítés még diy-ban sem filléres tétel. -
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Valami olyasmit szeretnék építeni, amivel kibővítem a keverőpultomat. Gyakorlatilag ez annyiból állna, hogy lennének sztereó bemenetek (történetesen rca) , ezek jelét (hang) elosztja, az egyiket egy poti után ráküldi a masterre, ahol van megint egy fő hangerőszabályzó poti, a másikat pedig egy másik poti után ráküldi egy monitor kimenetre(RCA, vagy 6,3 TRS). Semmi effekt vagy EQ (igen, tudom, ez így hosszútávon nem jó, de orvosoljuk). Ezt hogy lehetne megoldani?
-
zka67
őstag
válasz
Jim Tonic #44122 üzenetére
Szia, ha a mikrokontrollered I/O lábai 5V toleránsak, és van 5V-os táp a rendszeredben, akkor bármelyik RS485-ös IC-t használhatod, mindössze három db felhúzó ellenállásra van szükséged hozzá, nem kell szintillesztő. Az I/O lábakat OC-re programozd.
Egyébként ha 3.3V-os IC-kre gondoltál, akkor pl. a Lomex-nél elméletileg van 25 db SN65HVD12D: [89-23-51]
A TME-nél pedig kedvedre válogathatsz belőlük: -
sladka_pani
senior tag
Sziasztok! Volna valakinek 2db új IRFP260N FET-je? Erősítő végfokában az egyik megadta magát, de mivel elvileg nem nagy összeg, kellene minimum két darab. Személyesen Győr-Moson megye, posta ok. Sürgős! Köszönöm!
-
-
Gyula84
veterán
Hali
Villanykapcsoló bekötésnél a fázist kapcsoljuk ez oké, tehát akkor a kapcsoló felé csak két fekete(fázis) vezeték megy?
-
Adjatok tippeket 2,3 V-os RS485 vezérlőre, amit itthon is be tudok szerezni, pls. DIL8 tokozásban. SN75HVD12-t nem találtam.
5V-os van dögivel, de nem akarok jelszintillesztőt.
-
And
veterán
válasz
Gubbba #44119 üzenetére
DPDT: két áramkörös, váltóérintkezős ([link]). A kapcsoló áramkörileg ugyan megfelel, de elég böszme, illetve az árnyékolatlanság / műanyagház nem feltétlenül előny. Jó esetben nem szed össze zajt vagy brummfeszültséget, de azért tápegység, monitor, egyéb zavarforrás közelébe nem tenném.
-
-
Gubbba
tag
Köszi. Mondjuk akkor ez a kapcsoló jó lehet igaz?
A két bejövő földet meg simán kössem rá a kimenő földre egy-egy vezetékkel?Az elsőt láttam én is, de video jel nekem nem kell. A második már jobb, de nem pont fordítva működik? Azaz két bemenőből választ egy kimenőt? Vagy ez tökmindegy, működik mindkét irányba? Igen ennyire laikus vagyok, bár ha logikusan belegondolok, miért ne lenne mindegy az irány, végülis amit én akarok csinálni, az is menne mindkét irányba.
A házi barkács azért érdekel, mert úgy kisebb, esztétikusabb cuccot lehet csinálni meg legalább ezzel is tanulok valamit.
Köszi még egyszer.
-
And
veterán
válasz
Gubbba #44115 üzenetére
Kétáramkörös (jobb/bal csatorna jelei) váltó- (morze-) érintkezős kapcsoló kell neked, a kiviteli formája - karos, billenő, forgó - édesmindegy. A közös (GND) vezetéket nem kell kapcsolni, az minden aljzatnál össze lehet kötve.
Mod. más létezők készen például: [link] (3 forrás + kompozit videó), [link]. -
Gubbba
tag
Sziaszok!
Egy valószínűleg meglehetősen amatőr kérdéssel fordulnék hozzátok, de nem vagyok elektronikai szakember. Lehet, hogy volt már ilyenről szó itt, bár kerestem és nem találtam. Pedig szerintem nem túl bonyolult probléma, mégis hasznos kis eszköz lenne.
Szóval szeretnék egy audió switch-et csinálni, ehhez hasonlót, más létezőt nem is találtam:
König audio switchMikrofonra és hangerőszabályzóra nem feltétlenül lenne szükségem, csak annyira, hogy egy bemenetet (mondjuk jack), két kimenetre küldjön (az is jack, fejhallgató és aktív hangfal), de egyszerre csak az egyikre, ami egy kapcsolóval lenne állítható.
A kérdés: házi barkáccsal megoldható a dolog egyszerűen egy kapcsoló, három jack anya, némi kábel, egy kis műszerdoboz és forrasztás segítségével, vagy ennél azért több kell? Ha megoldható, pontosan milyen alkatrészek kellenek? Egy ON-ON billenőkapcsolóra gondoltam, de csak max 6 lábasat láttam (3*2), amiből gondolom 2db 2-es a bemenőké, a harmadik 2-es a kimenőé lehetne, de a sztereo jack ugye 3 vezetékből áll, a földdel mi lesz? Vagy teljesen rossz felé kapisgálok?
-
Lolek
aktív tag
Sziasztok,
valaki meg tudja nekem mondani a kép alapján, hogy melyik a végfok?Köszi!!!
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Ellenállást szeretnék vásárolni. Most kezdtem el "játszadozni" a Raspberry PI-ommal és szinte mindegyik tutorialban használnak x ohmos ellenállást de nem tudom, hogy én hol tudnék ilyeneket venni. Illetve amikor kiépítek egy áramkört -ne tessék nevetni- akkor mikor, és milyen ellenállást kell használnom. Tudom, hogy ez elég elektronika első osztály lehet, csak sajnos nekem 0. osztály se volt, szóval ebben a témában elég alap szinten mozgok.
Annyit szeretnék elérni, hogy pár tényleg nagyon alap példán keresztül ki tudjam próbálni a mikrokontrollerek programozását.
Ilyen alkatrészekkel rendelkezem:
- RPI Model B
- breadboard próbapanel
- PI Cobbler
- IR receiver + transmitter
- pár jumper kábel
+ holnap veszek még pár szenzort (10db led, humidity sensor, PIR sensor)Ezeket azért veszem, mert a legtöbb kezdőknek szóló tutorialokban is ez van. Amiről viszont sosem esik szó, hogy mi van az ellenállásokkal, azt honnan szerezze be az ember, mikor kell használni, mikor milyet kell használni stb...
Btw informatikus vagyok, nem mérnök, így engem inkább a programozósabb rész érdekel, de nyílván az eszközt nem szeretném tönkretenni. Tudna valaki segíteni valami nagyon alapvető cikkel, vagy tutoriallal, vagy hogy holnap hol tudnék rezisztorokat venni?!
Üdv, köszi
-
hódmaci
senior tag
válasz
Lompos48 #44102 üzenetére
Köszönöm.
Próbálnák regisztrálni az elektortanyára de hát nem vagyok gyengeáramú. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Segítene valaki:Melyik a legjobb gyakorlati megoldás egy ellenállás kivitelezésére, amin üzemszerûen 123V feszültség esik, és 22mA áram folyik, ha csak 1W-os ellenállásokkal rendelkezünk?
a; 6db 1Kohmos sorbakötve
b; 1db 2,2Kohmos és 1db 3,3Kohmos sorbakötve
c; 3db 22Kohmos párhuzamosan kapcsolva
d; 2db 2,2Kohmos és 1db 1,2Kohmos sorbakötveKöszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest