Hirdetés
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS notebook topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vizimento
senior tag
válasz Kernel #46189 üzenetére
Most szétszedtem újra a Li-ion packot, és megmértem minden cella feszültségét külön: A múltkori töltés óta amikor mértem a feszt és már leírtam hogy alakult nem volt töltőn, de használva is csak pár másodperc próbára: 4,00 + 4,01 + 4,01 + 4,02 = 16,04V
Most rátéve a gyári töltőjére felváltva villog a zöld-piros led.
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
válasz darvinya #46197 üzenetére
Gondoltam, hogy a HDMI kavar be, de ahhoz, hogy legyen föld, nem kellene valahol valami úton módon fizikailag kapcsolni a földhöz? Nem tudom mi alapján detektálja a védőföldet, de néztem, mint a moziban.
Ha a monitort elvágnám az elosztó földelésétől (van régi földeletlen T dugós elosztóm valahol, ilyen: [link]), az segítene? Amíg nem lesz megoldva a kábelezés, addig azért használnám a cuccot, de így be sem merem csatlakoztatni aktívan a hálózatba.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
-
Vettem egy APC P5BV-GR elosztót.
Bedugtam egy földeletlen konnektorba (régi lakás, csak a vizesblokk földelt), nem is világított a földelés meglétét jelző LED. Oké. Rádugtam a monitort, és hirtelen lett védőföldem, legalábbis az elosztó szerint.Mindaddig van, amíg a monitor össze van kötve a géppel (HDMI), a monitornak sima dugasztápja van (ránézésre kétpólusú, LG 22MP55HQ-P), de a tápon földelt a dugó. A PC-ből kihúztam az UTP kábelt is, de mindegy. A vicc, hogy a PC maga nincs csatlakoztatva a hálózathoz, sem az elosztóhoz, mégis, amíg a HDMI kábel a monitorban van, addig védőföldet jelez, ha kihúzom, akkor elalszik a LED.
Mi lehet ez? Használhatom (átmenetileg) így az elosztót?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Kernel
nagyúr
válasz dewil666 #46191 üzenetére
Kell hozzá egy kisebb fajta 2.1 végfok is.
A magassugárzók 1-1 kondenzátoron keresztül csatlakoznak, a hozzávaló kondi is ott szokott lenni az eredeti áramkörben.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #46192 üzenetére
Akkuvédő panel, olyan akkuhoz, ami nem tartalmaz gyárilag védelmet, illetve mivel ez két soros akkuhoz készült, a balanszírozást is el kell végeznie.
Ahogy már utaltam rá, erre nem szabad bízni a töltést, mindig a töltő feladata, hogy 4,2 V-ig töltsön. Ez pedig 4,35 V-nál kapcsol le, a töltő hibája esetén. Plusz a többi védelmet is biztosítja, ami fel van tüntetve.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
dudika10
veterán
válasz dewil666 #46191 üzenetére
Butaság lenne erre időt pazarolni.
Nem tudod kikerülni a külön hangszórókat, ha bármi értelmes eredményt szeretnél elérni (hadd ne részletezzem). Sehogy. Pont.Vegyél 10 000 forintért egy pár Genius 1250B-t (vagy 1255B-t), és egyből rá fogsz jönni, hogy a "nagyon szépen szól" sosem volt igaz.
Hogy tudnék egy trabant motort rászerelni a biciklimre, hogy ne kelljen külön autót vennem?
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
kjani18
őstag
válasz Kernel #46190 üzenetére
Ilyennel nem lehetne megoldeani?
Van, de pontosan én sem tudom mikre jóAdatok:
"- This PCB (Protection Circuit Board ) is designed for 7.4V Li-ion
and Li-polymer battery pack
Prevents 7.4V Li-ion or Li-polymer battery from over-charging, over-discharging and from discharging current more than 5A
Fully Compatible with both Li-Ion and Li-Polymer cells
designed for: 16340 17500 17650 18500 18650 or any other 2pcs 3.7V battery.
Dimension: 30.5 x 15 x 2.4 mmSpecifications :
Over Charge Detection Voltage : 4.35±0.025V
Over Charge Release Voltage : 4.15±0.05V
Rated Current : 3.5A
Over Discharge Detection Voltage : 2.3±0.06V
Over Discharge Release Voltage : 3.0±0.075V
Rated Discharge Current : 3.5A
Over Current Detection Current : 5-7A
Short Protection : Implemented
Release Condition : Cut Load
P+, P- Conduction Resistance : ≤60mΩ
Current Consumed in normal Operation : ≤10μA"[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
dewil666
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy van egy bontott laptopom amiből kivettem a hangszórókat (5db nagyon szépen szólnak)
Ezeket szeretném egy épített asztali gépbe beszerelni, hogy ne kelljen külön hangfal hozzá.
Ezt hogyan célszerű kivitelezni? Van egy hangkártyám is ezzel csináljam vagy csak simán az alaplapi hangkimenetre kell kötni?
Ezekről lenne szó:KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46185 üzenetére
Egyébként az a 0,06A töltőáram, az impulzustöltés miatt nem feltétlenül úgy van, multiméterrel nem mérhető rendesen. Ha meg túl nagy árammal töltene, akkor annak melegedésben is lenne jele.
Ugyanakkor a túl gyors feszültségemelkedés, melegedés nélkül azt jelzi, hogy nem veszi fel az energiát, nem működik a kémia.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46185 üzenetére
14,4 V névleges feszültségű Li-ionnál 16,1 V lenne a végfeszültség, 14,8 V-os esetében 16,8 V. De ha valamit elkavartak az adatok feltüntetésénél, az is lehetséges, hogy ez valójában egy 16,8 V-os töltő.
Mivel a töltést eddig is végigvitted, LED átváltott zöldre, ennyi erővel maradhat rajta ismét. Elképzelhető, hogy 16,8 V-nál fog jelezni a LED, a feszültség pedig nem fog tovább nőni, amennyiben a töltő normálisan működik.
Inkább az lehet a gond, hogy az akku nem vesz fel áramot, ami az akku hibájára utal. Ha már egyszer 16,5 V-ra töltődött, azt tartania kellene, a töltés levétele után is. Az sem jó jel, hogy túl hamar emelkedik a feszültség, ezt bizonyára nem a töltő túl nagy árama okozza (nem valószínű ilyen hiba), inkább az akku problémája.
Az akkuban lévő elektronika balanszer és védelem. A védelem egy FET-es kapcsoló szokott lenni, ami túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés esetén szakítja meg az áramkört.
Viszont nem feladata a normál töltés beállítása. A töltő dolga, hogy például cellánként 4,2 V-nál tovább ne töltsön, míg a belső védelem feladata, hogy 4,3 V-nál beavatkozzon, a töltő hibája esetén.
A B6-nál úgy látom, Li és Pb akkunál lehet cellaszámot állítani, Ni-MH és Ni-Cd akkunál nem.
Li esetében:
Read: 3 cella, Set: 3 cella, a kettőnek egyezni kell.
Ni-MH és Ni-Cd akkunál először megméri a kapocsfeszültséget:
Ebből az intelligens töltő kitalálja, hogy 7 soros cellát kötöttél rá, ami kb. 7 x 1,06 V-nak felel meg, majd eszerint kezdi tölteni. Csak akkor van gond, ha hibás, illetve túlmerült valamelyik cella. Ilyenkor szokták azt csinálni, hogy először egy buta töltővel adni neki, hogy beálljon a feszültség, utána rákötni az okos töltőre.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
3-4kW-osból jött ki nekünk talán 3-4-5ezer forint mindennel együtt (réz, alu, vas), már régen volt, úgyhogy nem tudom pontosan. Nem tudom, hogy arányosan érdemes-e számolni vele, csak leírtam.
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
suits
tag
bocs az off-ért nem tudom ezt hol kellne megkérdeznem..
Egy 30 kw-os bazi nagy villanymotor ami nem mükdöik(ill konkrétan nem tudom hogy müködik-e vagy sem de valószinüleg nem itt van már vagy 6 éve az udvaron) mennyit érhet vajon?Gondolom azért vmi értéke lehet mert tele van rézzel megnehéz mint a dög
-
vizimento
senior tag
válasz Kernel #46159 üzenetére
Nos méricskéltem kicsit: igazad volt, töltés közben teljesen mást mutat a gyári töltő (a Li-ion akkupakkos)
Szóval felraktam a gyári töltőre a lemerült akkupakkot, ekkor a fesz 10,2V lett. Ami szépen lassan kúszott felfele (sajnos csak 1 multiméterem van így az áramot nem tudtam mérni közben). Kb 15-20 perc alatt elérte a 16,5V-ot!!! Mivel ezt én már veszélyesen soknak ítéltem meg, levettem a töltőről, de gondlom ment volna feljebb is... Ami ha jól tudom nem tesz épp jót a Li-ion akksinak!
Belekukkantottam az akkupakkba, egy "elég komoly" áramkör is lapult a burok alatt, gondolom ez a balanszer... Ha csinálok róla fotót az segít esetleg kikövetkeztetni hogy tényleg az-e?
Aztán visszaraktam töltőre újra (még mindig a gyárira) de már csak pár percre, áramméréssel. Alig 0,06A volt az átfolyó áram (gondolom emiatt emeli az égig a feszültséget hogy nőjön az áramerősség, töltődjön az akksi!?)
Az hogy a B6 miért nem tölti, azt nem értem még most sem, mert a beállítások stimmeltek, ezek voltak multkor is beállítva amiket írtál, és azt írtad szerinted a balanszer csati nélkül is töltenie kéne... Hisz valamiféle védelem úgyis van beépítve magába az akkupakkba...
A B6 vs 12V Nicd akkuval kapcsolatban pedig keresgéltem a menübe + olvasgattam a rövid kis manuálját, de erre az akkutipusra nem találtam meg hol lehetne beállítani, hogy hány cellás!
-
dave0825
őstag
válasz Kernel #46182 üzenetére
Ja tényleg, bocs, össze vagyok keveredve már (közben más fontos dolgom is akadt, lásd. Arduino topicban, és nem tudok ennyi felé koncentrálni). Már értem. Köszönök szépen mindent.
(#46183) tatabike: néztem is 1-2-t, de igen drágák voltak. Meg így, ha nem is egyszerűbb, de legalább olcsóbb, ami nem hátrány.
[ Szerkesztve ]
-
tatabike
őstag
válasz dave0825 #46181 üzenetére
Én lőnék egy olyan ventit, amiben eleve van kikapcsolás időzítés, tehát beállíthatod, hogy a lámpa lekapcsolása után még mennyit működjön, aztán azzal vezérelném a világítást is.
[ Szerkesztve ]
Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
-
Kernel
nagyúr
válasz dave0825 #46181 üzenetére
Azt a részét lehagytam, mert lényegében az izzóról veszed le a feszültséget, a relé 2-7 bemenetére. (Nem nevezem tekercsnek, de majdnem.)
A 6-8 kapcsolja a ventilátort, ami 230 V nélkül nem forog, tehát az kell oda.
De ezek alapfogalmak, ha hálózaton akarsz barkácsolni, lehet nem ártana hozzáértő segítségét is kérni, mert így gond lehet még.
-
dave0825
őstag
válasz Kernel #46179 üzenetére
Tehát az izzó bal oldalán ott a kapcsoló és a 230VAC, csak azt nem rajzoltad be?
A motor alá miért rajzoltad oda a 230VAC-t? Azt nem simán rákötni kell a kontaktra?
Ha jól értem, akkor ST3PF-en a 2 és 7-re megy a 230+kapcsoló (ugyanide az izzó), a 6 és 8-ra pedig a motor?Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
őstag
válasz Kernel #46158 üzenetére
Értem de ez csak beruházás lesz, mert néhány márkatársát már beszereztem. Most a keresztmetszettel vagyok elakadva, mert amit linkeltem 2,5-(4)-6mm2, viszont ideálisabb lenne a 0,5-(1,5)-2,5mm2 változat ami persze hogy drágább
Nem mondanám hogy alkalmi használat lesz de intenzív se, csak amit eddig alkalmi használatra vettem azokból már elég volt. Kerítésépítésre vettünk alkalmi használatra kombinált fogót a vágó része profin tompa volt és azzal kellett egy hétig vágni a 3mm-es acélfeszítő huzalokat is... buli volt, főleg miután az egyik markolat állandóan lejött. Következő munkára már kevésbé alkalmi megoldást de dupla pénzért vettem, 2× annyit dolgoztam már vele és még szinte gyári állapot és vágja a huzalt mint kés a vajt. Szal inkább kiadok többet, de akkor esélyes hogy egy életre szól, ahogyan én fogom használni főleg. Kábelcicomát meg mindig nyomni fogok. Akkor az a lényeg hogy jó lesz ez a típus 0,5-2,5mm2 változatban.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Kernel
nagyúr
válasz dave0825 #46178 üzenetére
Inkább így:
Az izzó kapcsolóját és betápját nem tüntettem fel, inkább megismételném (mivel erre egy hozzáértő is kapásból mondhatná, hogy hülyeség), az ST3PF egy olyan speciális relé, ami a tápfeszültség megszűnése után is tart, a beállított ideig.
Hogy ezt pufferkondival, egy kis elektronikával, valamint normál vagy bistabil mechanikával oldja meg, az rejtély, de nem félvezetős kapcsoló van benne, minden jel szerint.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
válasz Kernel #46177 üzenetére
Kösz szépen, szerintem marad a relés megoldás, az szimpatikusabb.
Viszont akkor olyan kérdésem lenne, hogy úgy meg lehet oldani, hogy marad a rendes villanykapcsoló (tehát nem cserélném nyomógombra), és mivel a villannyal a ventilátor párhuzamosan van kötve, így bekötni a ventilátorral sorosan a relét, tehát amikor lekapcsolom a kapcsolót, a villany lekapcsol, de a ventilátort még tartja a relé x percig működni?
Így értem (egy gyors durva paintes rajz ):Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Kernel
nagyúr
válasz dave0825 #46163 üzenetére
Mozgásérzékelő akad éppen másféle is, ez ohmos terhelés esetén 200 W, félvezetős kapcsoló:
http://www.ebay.com/itm/261666611117
Ennek itt látható a belseje: [link]
Egy másik, ebben már relé van szerintem (hasonló van nekem is) bizonyára ennek köszönhetően 1000 W izzót is elbír:
http://www.ebay.com/itm/141594130393
Ha meg késleltető relé, akkor minden jel szerint az ST3PF arra való, noha még nem volt a kezemben ilyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Heimdallr75 #46175 üzenetére
Majd számolj be az eredményről!
-
Lompos48
nagyúr
válasz Heimdallr75 #46173 üzenetére
Nem, D osztályú ez is, a kevés hőt pedig a NYÁK másik oldalán terülő fólia "viszi el".
-
qisqaqas
senior tag
válasz Lompos48 #46167 üzenetére
Nem voltam rossz fizikából, de azt megtanultam az áram folyásának irányát onnan lehet megállapítani, ha ráállunk a kábelre és megnézzük melyik irányból dagad.
CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!
-
Lompos48
nagyúr
válasz Heimdallr75 #46170 üzenetére
Ahhoz kisebb is megteszi simán.
-
Heimdallr75
őstag
válasz Lompos48 #46169 üzenetére
nem akarom kihajtani, amire kellene: 74 éves öregemnél lecseréltük a 72-es samsung plano tv-t (ugye itt volt doboz hangerő stb) az lcd-t hogy hallja/értse jelenleg 90% -hangerőn hallgatja (se közép se mély), és ide tenném be. (ha jól gondolom ez a legolcsóbb megoldás)
الغريبة في هذا الكوكب
-
Lompos48
nagyúr
válasz Heimdallr75 #46168 üzenetére
Kisebb hangerőn boldogulhatsz vele, de ha a 2x50 vagy 60W-ról beszélünk 12V-os tápnál, akkor már gond van, mert P=UxI.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #46166 üzenetére
Igaz, csak akkor a negatív oldalukkal fekteted őket egymásra.
Amin „battery” szerepel, az gondolom a tölthető fajta
Inkább "rechargeable".
Vagy mindig csak a gyengébb felé folyik áram?
Hányasod volt fizikából? Persze, a nagyobb az pozitívabb és mindig a pozitívtól (nagyobb) a negatív (kisebb) felé folyik az áram.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Lompos48 #46165 üzenetére
Hátukra fordítom, és az oldaluk ér össze, úgy nem kell kanyarcsavarhúzó.
Hogy minek a tölthető, nem tudom, ebben a notiban ilyen volt (gyárilag?)...
Amin „battery” szerepel, az gondolom a tölthető fajta.
Ha a 2032-esek nem tölthetők, az nem lesz baj? Vagy mindig csak a gyengébb felé folyik áram?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #46164 üzenetére
Tehát a hátukra fordítom, hogy a "+" pólusok összeérjenek, és a "-" pólusokat összezárom egy csavarhúzóval?
Mondjuk, bár nem tudom hohan veszel olyan "kanyarcsavarhúzót".
Terhelés nem kell neki?
Nem.
Mennyi ideig célszerű így tartani?
Amíg a tölthető feszültsége is a 3V közelébe érkezik. Ha a feszültségük egyenlő lesz, nem folyik többé semmiféle áram.
Ami lítiumos, az mindegyik tölthető?
Nem. Csak az, ami akku és tölthető. A 2032 pl. egy elem és nem tölthető, bár lítiumos. De nem ugyanaz.
Az, hogy a lap nem tölti, lehet azért van, mert amúgy sem töltené. Asztaliban is gyakran lemerülnek.
Akkor meg minek egy tölthető? Drágább és kisebb a kapacitása, meg aztán időnként szerelni kell.
Asztaliban egy 2032 akár 5 évre el is felejthető.[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Lompos48 #46162 üzenetére
Tehát a hátukra fordítom, hogy a "+" pólusok összeérjenek, és a "-" pólusokat összezárom egy csavarhúzóval? Terhelés nem kell neki? Mennyi ideig célszerű így tartani?
Ami lítiumos, az mindegyik tölthető?
Az, hogy a lap nem tölti, lehet azért van, mert amúgy sem töltené. Asztaliban is gyakran lemerülnek.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
dave0825
őstag
válasz Kernel #46160 üzenetére
A sima izzóbecsavarós-mozgásérzékelős megoldás azért is nem jó, mert van egy ventilátor is bekötve (hogy kifele "szívja" a "levegőt" ), és arra meg már bonyolult lenne (nekem) bekötni azt is.
Ezért gondoltam valami elengedés-késleltető relére, de akkor amit én linkeltem, azt mondod, hogy az nem lenne jó? Ez mennyire biztos? Olcsóbb, mint amit Te linkeltél.Pffff, most nézem, hogy ez power on delay relay, nem power off. Akkor amit linkeltél, az jó lenne, plusz a sima villanykapcsolót billenőkapcsolóra kell cserélni, igaz?Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #46161 üzenetére
Igen és igen.
Ugyanakkor elgoldokozhatsz azon, hogy a noti miért nem tölti újra. Lehet mégiscsak elöregedett.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenkinek!
Van egy Maxell ML1220-as gombelemem, ami lemerült, 2,6V-ot mérek rajta, és a noti BIOS-a így elfelejti a beállításokat. Tudom, újat kellene vennem, de ezt most sajna nem tudom megoldani. Meglepetésemre az elemen szerepel a "rechargeable" felirat. Én úgy tudtam, hogy ezeket nem lehet újratölteni, de megkérdeznélek benneteket, ez mégis lehetséges lenne? Nincs hozzá sok cuccom, mindössze egy pár darab 2032-es elemem, ami ugyanúgy 3V-os. Nem akarom felrobbantani magam, szóval tényleg csak érdeklődés szintjén kérdem, hogy itt működhet a "+"-t a "+"-szal, "-"-t a "-"-szal összekötős dolog?.
Ilyenről van szó:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz dave0825 #46154 üzenetére
Volt szó a topikban ilyenről: [link] [link], az pont nem jó elvileg.
Forrás:
http://www.farnell.com/datasheets/204124.pdf
http://www.clin.cn/DownloadFiles/2014717152642.pdf
Vagy építeni kell egy kis elektronikát, de amúgy nekem is legjobban a mozgásérzékelő vált be, legkényelmesebb.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46146 üzenetére
14,4 / 4 = 3,6V vagyis ez a régebbi kémiai rendszerű akkura utal, amit 4,1 V-ra ajánlott tölteni. Van 4,2 V-os Li-ion is, aminél 3,7 V-ra jön ki a számított névleges érték, illetve van már 4,35 (3,8) V-os is.
A B6 PDF doksija szerint 3,7 V-os beállítást LiPo menüpont adja, noha ez most a probléma szempontjából mellékes:
Azt is írja, hogy balanszeres telephez a töltő saját balanszerét nem szükséges bekötni. Ha az akku balanszere jól végzi a dolgát, akkor a 10,6 / 4 = 2,65V cellánkénti feszültség csak annyit jelent, hogy le van merülve, de még nem káros szintre.
Az nem valószínű, hogy az akku belső balanszert nem tartalmazna, abból bajok lennének, rövid távon. Amellett a balanszer a C-jelű érintkezőn kapcsolódik a töltőhöz, ami valószínűleg a töltés letiltását szolgálja, hiba esetén. Magához a töltéshez elvileg nem szükséges, de ez alaposabb vizsgálat során derülne ki.
A töltőt viszont én inkább rákapcsolt akkuval együtt mérném, mert elképzelhető olyan kapcsolóüzemű töltőáramkör, ami a kimenetén szűrőkondenzátort nem tartalmaz (maga az akku lényegében a puffer), így akku nélkül nem biztos, hogy megfelelően mérhető.
Egy másik akku: 12V NiCd. Ezt elkezdi tölteni, de pár perc után "Input vol err" hibával áll le.
12 V telep 10 cellából áll, ha nem így lett beállítva a töltő, vagy egyik cella például zárlatos, akkor egy ilyen intelligens töltő letilt általában. Itt például cellánként 0,9 V vagyis 9 V kapocsfeszültség alatt. Vagy ha 10-nél több cellára van állítva, akkor is.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #46157 üzenetére
A katalógus B/4 oldala szerint jó hozzá, még a standard színjelzések is látszanak (piros, kék, sárga), de azt a csatlakozót egy kerekített csőrös fogóval is nagyon jól lehet préselni, vagyis csak amiatt szerintem nincs értelme külön beruházásnak.
Vagy alkalmi munkára akár tizedáron, ócskapiacon is beszerezhető:
-
őstag
Üdv all!
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
dave0825
őstag
válasz Lompos48 #46155 üzenetére
Nem akarok 7500-ért venni, mert ahogy írtam is, jóval olcsóbb megoldást szeretnék. Csak azért írtam, mert az eredeti omron annyi, amit linkeltem, az pedig 1100,- körül van, hamis omron, de nem tudom, hogy mennyire lehet rossz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz dave0825 #46154 üzenetére
Az idő nem szabályozható (kb fél perc, de nagyon mozdulatlannak kell lenni, hogy lekapcsoljon), de a retrigger és az 5W csábító. Nálam féléve megy az első típus 2 helyen gond nélkül. 7500 Ft-ból veszel hármat belőle. Kérdezz rám ősszel, akkor már fogom tudni a melegben való viselkedését is.
-
dave0825
őstag
válasz Lompos48 #46150 üzenetére
Jó cucc, viszont az időt nem találom, hogy meddig világít.
A másik, hogy kicsit olcsóbbra gondoltam. Azért kösz szépen.
Pl. ez? Kicsit utánanéztem, az eredeti omron cucc 7500,- körül van ebay-en, úgyhogy ez kamu omron, de nem tudom, hogy egy ilyennek minőségileg milyen gondjai lehetnek.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz vizimento #46148 üzenetére
"Igen, balanszeres.
De ez egyből azt is jelenti, hogy balanszer csati nélkül nem is tölt?"
Nekem így tűnik logikusnak.
Kényszermegoldásként tölthető beállítható tápegységgel is az akku,
de én a helyedben megnéz(et)ném a gyári töltőjét.
Elméletileg 16,8V a töltési végfeszültség.
Én kb 16,5V-ot adnék neki 1A-es áramkorláttal.
De ez hosszú távon nem megoldás.
Amúgy elképzelhetőnek tartom, hogy a balancer áramkör be van építve
az akkupakkba, de az is lehet, hogy semmi ilyen nincs benne, csupán
nagy tételből összeválogatott cellák. Költséghatékonyság ugye...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
dave0825
őstag
Heló!
Hogy lehet a legegyszerűbben és legolcsóbban megoldani, hogy otthon a WC-ben a villany egy idő után lekapcsoljon? Valamiféle időrelé, vagy mi kellene?
[ Szerkesztve ]
-
vizimento
senior tag
Igen, balanszeres.
De ez egyből azt is jelenti, hogy balanszer csati nélkül nem is tölt?(Tudom hogy nem tesz jót az akkuknak ha nem külön cellánként van figyelve a fesz, de a gyári töltője se balanszeres, így gondoltam most egyenlőre feltöltöm így, majd később csinálok balanszer csatit hozzá... Ezekszerint amíg nincs balanszer, nem is tudom tölteni?)
-
PHM
addikt
válasz vizimento #46146 üzenetére
Az imax B6, ha jól tudom, balanceres töltő.
A lítium akkukat úgy lehet vele tölteni, hogy sorba kötöd a cellákat,
és az összes kötési pontot beviszed a multi csatlakozóba.
Csak így tudja a töltő minden cella feszültségét külön mérni.
Ha nem lenne cellánként feszültség figyelés, könnyen előfordulhatna,
hogy valamelyik cella túltöltődik és tönkremegy, vagy szélsőséges
esetben akár fel is robbanhat.
Szerk.:
Nem lenne érdemesebb azt a töltőt megvizsgálni? Hátha javítható.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
vizimento
senior tag
Sziasztok!
Nem tudtam eldönteni hova tartozik leginkább a kérdésem, de mivel úgy láttam volt már itt szó az Imax b6 töltőről, talán nem lesz OFF a kérdésem...
Szóval az alap probléma: Vettem egy Lidl-ös (Parkside) akkus fúrót. Akkupakkjára 14,4v Li-ion van írva.
Szépen működött a gép, míg egyszercsak le nem merült. Felraktam töltőre, át is váltott a töltőn a led zöldről pirosra. Ami előszőr gyanús volt: kb 10 perc múlva mikor ránéztem már zölden világított...Rámértem az akksi kapocsfeszültségére, 10,6V.
Próbáltam újra, semmi. Próbáltam rajtahagyni miután zöldre vált (egész éjszakára) de az üresjárati akkufesz maradt.Rámértem a töltő üresjárati feszültségére (és itt jön az első kérdés: ennek üresen mennyinek kéne lennie? Gondolom üresen is legalább 14,3-14,4V-nak...) alig 7V!
(Persze a garijegyet már hiába kerestem...)
Gondoltam sebaj, feltöltöm a nemrég beszerzett imax b6-al. Rákapcsolom, beállítom, hogy Li-ion, 4db cella, elindítom a töltést, kiirja, hogy "battery checking", majd megáll "connection break" hibával. (Az akksipakkon 3 csati van : +, -, és c jelű. Remélem jól tettem hogy a + és a - -ra raktam a töltőt)
Valami ötlet mit/hogy/merre tovább?
( Egy másik akku: 12V NiCd. Ezt elkezdi tölteni, de pár perc után "Input vol err" hibával áll le. Ezt csak azért akartam ezzel tölteni, hogy megmérjem hány Ah megy bele. Van hozzá saját töltő, így nem nagy problem ha nem sikerül ezzel feltöltenem, de azért érdekes, hogy vajon miért nem!? Erre ötlet?)
-
And
veterán
válasz jolti05 #46139 üzenetére
Drágák (az ugyan elég tág kategória, hogy 'drága'), de magyar shopokban is bruttó 1700 Ft alatt lehet kapni forrfüllel ellátott LCO / ICR-cellákat. Körülbelül 150 Ft-tal kerülnek többe, mint a hagyományos érintkezős társaik, és ezek mégis adatlappal ellátott normális típusok, nem olyan vacakok - pl. Ultrafire -, amelyekkel tele az eBay meg az egész net. Teljesen le voltam döbbenve, mikor a választékot elnézve láttam, hogy a legnagyobb részük ugyan ennél olcsóbb, viszont ilyen ócska gagyi, a szokásos 2..3-szorosan túlzásba vitt kapacitásokkal (5..6 vagy még több amperórásnak hazudott 18650 méretű cellák).
-
jolti05
őstag
Köszi, ismét.
Azt hiszem, megkérem egy kedves ismerősömet, hogy rakja össze úgy, hogy jó legyen.. félek, hogy elszúrok valamit (szokásom!).A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
Kernel
nagyúr
válasz jolti05 #46141 üzenetére
Li-ion akkut nem forrasztottam még, más esetben sikerült, pillanatpákával is. Csak ilyenkor célszerű a szokottnál rövidebb hegyet felszerelni, amivel a páka teljesítményét növelem. Azt is előbb kicsit "beizzítani", utána gyorsan intézkedni.
Fontos az alapos csiszolás, én csak gyantát szoktam használni. Természetes fenyőgyanta, vagy eredeti állapotában, vagy denaturált szeszben feloldva.
-
Kernel
nagyúr
válasz jolti05 #46139 üzenetére
Ponthegesztéshez kell a szalag, ha már forraszt valaki, ahhoz vezeték is megfelel. Még jobb is, ha azt gyorsabban sikerül "odakapatni".
Az egyértelmű, hogy elvileg nem szabad forrasztani, gyakorlatilag lehet próbálkozni, de igyekezni kell vele.
Gyenge páka nem jó, mert az akku elvezeti a hőt, úgy nem lehet gyorsan végezni vele.
-
And
veterán
válasz jolti05 #46136 üzenetére
Azt mondjuk nem értem, hogy ha egyszer láthatóan forrfüles akkukra van szükséged, akkor miért nem eleve olyanokat szerzel be a normál érintkezősek helyett. Több hazai webshop is árul forfüllel Li-ion cellákat, minimális felárral. Utólagos házi barkács ilyen esetben nagyon nem ajánlott, igen könnyű így tönkre tenni a cellákat, vagy legalábbis jelentősen rövidíteni azok élettartamát.
-
PHM
addikt
válasz jolti05 #46136 üzenetére
Kissé felérdesítve a felületet, forrasztóvíz, vagy aszpirin segítségével
viszonylag könnyen forrasztható lesz az akkumulátor.
Ügyelj arra, hogy ne sokáig melegítsd a cellákat.
Amúgy nem alumínium, hanem nikkelezett réz, esetleg acél
szalagot szoktak ponthegeszteni az akkuk érintkezőire.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Szétszedtem a Power Bank-em, vettem hozzá másik aksikat és szeretnék tanácsot kérni, hogy mi a legegyszerűbb (ugyanakkor tökéletesen megfelelő) módszer arra, hogy az aksikat rögzítsem az áramkörhöz.
Egy kedves ismerősöm szerint egy vékony alumíniumlapot szoktak az aksikhoz "ponthegeszteni", de nekem ilyen eszközöm nincsen, illetve forrasztgatással is próbálkoztam, de az ón nem szeret az akkumulátorok érintkező felületeit.Köszi!
A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
Kernel
nagyúr
válasz tatabike #46133 üzenetére
Igen, és mivel a Drain-en adódik le a legtöbb hő, annak eleve duplázott a kivezetése, vagyis 4 FET, 8 láb egy közös hűtőfelületre van leforrasztva.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tatabike #46131 üzenetére
Ha jól látom, annál az alábbi struktúrát alkalmazták:
Az egyszerűség kedvéért csak szimplán rajzoltam, de ott mindenből kettő van párhuzamosan.
Párhuzamosítva van a két primer, a Dual FET-ek is párhuzamosak, mind a négy Drain közös. A kondenzátorok biztosítják a DC-leválasztást, míg a kapcsolófrekvenciát átengedi.
Látszik a lényeg is, bármelyik FET zárlata a kondenzátoron is mérhető.
-
tatabike
őstag
válasz Kernel #46130 üzenetére
Értem. Azért gondolom, hogy a kondi a hibás, mert találtam egy rajzot, ami alapján csak azon keresztül jut áram a primerre. De holnap megmérem kiforrasztva.
Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
-
-
tatabike
őstag
válasz fero02 #46127 üzenetére
Tudom, de azért ha két egyforma áramkörben ugyanannál az alkatrésznél szakadás és rövidzár mérhető, akkor ott valami nem oké.
-
tatabike
őstag
válasz Kernel #46125 üzenetére
Méricskéltem, mielőtt bármit leszedek róla. Ugye szimmetrikus a két oldal. találtam két alkatrészt a nagyfesz trafóknál, az egyikre ha rámérek, rövidzár, a másiknál szakadást jelez a műszer. Két SMD-cucc, kb. 3x4 milliméteres barna kocka, c231 és c232. Ezek kondik elvileg, és akkor a rövidzáras rossz, ha jól gondolom.
A trafóknál ugyanolyan értékek vannak mindkét oldalon.Képen a felsőnél rövidzár, az alsónál szakadás mérhető. A bal oldalt nem én firkáltam össze, csak ilyen képet találtam.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tatabike #46123 üzenetére
Ez nem "mintha" kérdés, egyszerűen meg lehet mérni, hogy az inverter kap-e tápot, meg a két vezérlőjelet (on, brightness), ha ez rendben, utána lehet az invertert javítani.
Hiba esetén nem feltétlenül villan.
-
tatabike
őstag
válasz Kernel #46119 üzenetére
Kicseréltem, most kép van, de háttérvilágítás nincs... Másik LCD-vel is ezt csinálja, nem ad delejt a csöveknek. Az a fura, hogy fel sem villannak a csövek, olyan, mintha a vezérlőpanel nem küldene jelet az inverternek, hogy bekapcsoljon.
-
tatabike
őstag
válasz Kernel #46119 üzenetére
Köszi. Egyik munkatársam azt mondta, hogy vigyázni kell kapcsiüzemű tápoknál a kondik kapacitására, mert ha megnövelem, akkor elég könnyen begerjedhetnek.
-
Kernel
nagyúr
válasz donjohnson #46116 üzenetére
Többféle megoldása van, lehet SSR vagy egyszerű relé felhasználásával is.
http://www.google.com/images?q=master+slave+switch
Ezt csak azért teszem be külön, mert régebben mentettem valahonnan, de az eredeti lelőhelyét már nem tudom:
-
-
tatabike
őstag
Sziasztok, szerintetek LCD tápjában a párhuzamosan lévő 3x820uF elkó a 12voltos ágban kiváltható 2x1000+1x470uF-dal? Mert ugye a Samsung szokás szerint mindig valami ritkább cuccot használ. Van 820-as kondi nem az a gáz, hanem nekem itthon ebből nincs készleten, mert nagyon ritkán kell...pl. most.
-
donjohnson
addikt
sziasztok,
tegnap vettem egy master-slave hálózati elosztót és érdekelne, hogy ez hogy működik a gyakorlatban? valamilyen alkatrész méri az áramerősséget a master ágban, és ha elér egy bizonyos szintet (beállított érték), akkor bekapcsolja a slave ágat? milyen áramkör van benne pontosan?ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
dave0825
őstag
válasz darvinya #46112 üzenetére
Arduino Uno-ról lenne szó, és ezt szeretném megcsinálni 5 szervóra. Tegnap majdnem sikerült (egyelőre csak) 2-re egy kis programmódosítással, de az első pozíciójuk jól beállt a helyére, a következők pedig nem, hanem egyszerre mozogtak, amit nem értek. Mindegy, megpróbálok ezen az úton továbbhaladni, hátha jutok valamire.
-
dave0825
őstag
Arduino topic kicsit kihalt, úgyhogy itt is fölteszem a kérdést, ha nem gond, hátha tudtok segíteni:
Hogy lehet a legegyszerűbben megoldani, hogy több folyamatot egyszerre csináljon az Arduino? Gugliztam, de nem nagyon találtam használható módszert, remélem, hogy Ti tudtok valamit.
Servomotor vezérléshez kell a dolog, egyszerre akarom beállíttatni a több servo pozícióját. Van egy elég hosszú kész program, csak az a baj, hogy egymás után állnak be a pozíciók.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Kernel
nagyúr
válasz krisztianAMG #46108 üzenetére
Alábbi helyeken:
Úgy tűnik, már csak SMD-t forgalmaznak ebben a kategóriában:
Dual gate BF:
904
991
998TME oldalán:
909
996
998Bipoláris:
BF840
BFS20De adatlapokat nem elemeztem, csak így ránézésre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #46107 üzenetére
...BF961 300Ft, de BF963-mal helyettesíthető...
Valószínűleg igaz, de utána kell nézni a magasfrekvenciás viselkedésének. Az utóbbi adatlapja elegánsan "kerüli" ezt. A gyártók pedig ezt olyankor teszik, amikor el kell/lehet adni azt is, ami nem hozza a megcélzott paraméterek mindegyikét. Attól még egy jó tranzisztor, de alkalmazástó függő a használhatósága.
@krisztianAMG Oda valószínűleg megfelel.
[ Szerkesztve ]
-
hNp88
aktív tag
válasz krisztianAMG #46105 üzenetére
bocs a beugatásért, de minek helyettesíteni? viszonylag olcsó, kommersz típus mindkettő, szerintem kb. bárhol kapni őket.
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #46103 üzenetére
Ennek 3,16 A lenne a tartós max. árama, ami túl kevésnek tűnik, még annak dacára is, hogy pillanatra többet is kibírna. De 2-3 mp alatt már fel tud izzani rendesen. Esetleg, ha nem kár érte, a kísérlet kedvéért.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #46101 üzenetére
Ha az áttételezés ellenében meg bírja forgatni, akkor ezzel segíthet az indulóáram csökkentésében, pláne ha még a szinuszt is úgy kapja el, hogy a nullátmenet környékén.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest