Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Azonnali fotós kérdések órája
- iPad topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
A D-S dióda (ha van) ugyanúgy mérhető, mint mármilyen p-n átmenet.
Ahhoz, hogy az IRF tesztelése biztos eredményt adjon, kell egy egyszerű mérőáramkört összerakni, majd az adatlap 3. oldalán a Fig.1 jelleggörbe alapján polarizálni és mérni. Egyszerű kizárólag műszeres mérés nem lehetséges.
(#47096) Kernel Igaz!
-
Ribi
nagyúr
válasz
Lompos48 #47095 üzenetére
No akkor most mi?
2sk170-et Idss-re bemérem, azt már kellett párat, tranzisztornál mondjuk megnézem a HFe értéket illetve a pn átmeneteket és ha mindre mutat valamit akkor kb jók. Marad az IRF9540. Azt hogy tudom megnézni, hogy jól működik-e?
IRFnél ha jól látom párszáz mikro ampereket írnak Idss-re. Azt macera lesz kimérni.ui.: mosfetnél a DS között van védő dióda. Az okozhat gondot méricskélés szempontjából?
-
Kernel
nagyúr
Bétamérő szokott mérni alacsony bétákat is, de ha így is kétség merülne fel, akkor próbakapcsolásba lehetne tenni, bázist egy trimmerrel szabályozni.
JFET-nek van az áramgenerátoros működése, ami tesztcélokra is használható:
MOSFET meg olyan, hogy ha mérés közben ellenállásmérővel S-G között feltöltöm, azt megtartja (miután feszültségvezérelt). A feltöltés polaritásától függően, D-S között zárlatra kapcsol vagy szakadásra.
Ha az S-G lábat zárom, D-S között szakadásnak kell előállni.
Nagyon ritka eset, hogy egy ilyen félvezető az alapteszteken átmegy, de üzemi körülmények között mégis hibát produkál. Például zajos, gerjed, szakadozik. Mindamellett előfordulhat.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Kernel #47001 üzenetére
No további fejlemény, hogy kiszedtem 2 tranzisztort, egyik jónak tűnik, a másik (Tip30) meg félig.
Vagyis mértem dióda állásban lábak közötti nem tudom mit és pnp átmenetek vagy mik jól 720 körül mutattak, viszont valamiért tranziszotor Hfe mérő állásban nem mutatott rá semmit.
Hogy lehet biztosan megbizonyosodni, hogy a tranzisztor jól működik? Illetve hogy a 2sk170 jól működik, illetve, hogy az IRF9540 jó? Mert most már darabokra szedem az egészet. Nemrég csak a döglött állapotban ment, vagyis 0,8V-t adott ki, tranyó csere után megint kiadott valamennyi feszt, de megint ott volt MHz körüli szinusz jellegű zaj a kimeneten. Ráaggattam a TIP30-ra kondit, de semmit nem segített, biztos valami más is elszállt. -
dudika10
veterán
válasz
csabyka666 #47091 üzenetére
A levegő átütési szilárdsága 20-22kV/cm ...
Láttam már egyszerű megoldást, de nem tudom, hogy működik-e.
A lényege annyi volt, hogy két egymás melletti dróttal kell körbevenni a védendő területet úgy, hogy a csiga mindenképpen át kelljen másszon egyszerre a két dróton. A két drótra rákötöd az akkut és kész. Ha jön a csiga, záródik az áramkör a csigán keresztül. -
válasz
Lompos48 #47090 üzenetére
Értem, kicsit buta volt a kérdés.
És egy olyan megoldás létezhet, hogy egy, vagy több nagy kapacitású kondenzátort feltöltök az akksiról,és azt sütöm rá a földre (vagy épp a csigára)? Itt most tényleg a megvalósítás érdekel, szóval ne jöjjenek itt nekem a zöldek a hülyeségükkel!
A lényeg: tudok-e ívet húzatni kb 5 centiről a földre? Lehetőleg olcsón megépíthető kapcsolásra gondolok, pl. kondenzátoraim vannak bontott tápokból. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47089 üzenetére
Az áram arra fog "folyni", amerre kisebb ellenállást lát. Ezért az egyenes vonalban értelmetlen. Hogy mekkora áram, azt a föld (talaj) ellenállása határozza meg. Az Ah kapacitást jelent, azaz, mennyi ideig tudja "hajtani" azt az áramot, amit a látott ellenállás és az akku feszültsége határoz meg Ohm törvénye alapján.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
erikke17 #47086 üzenetére
36V Li-ion kerékpártöltő, több rajz is található róla, kisebb eltérésekkel. Bizonyára 10 cellás telep, a névleges feszültség 36V, töltési végfeszültség 44,5V, tartófeszültség 41,5V.
A végfeszültség eléréséig 1,6A árammal tölt, a LED ekkor vált át pirosról zöldre.
Más esetekben cellánként 4,2V a csúcs, de úgy látszik, itt többet engednek meg. Az akkuba csak védelmi és balanszer áramkört szoktak beépíteni, nem töltőt.
Ha ráteszel 30 db soros Ni-Cd akkut (30*1,2 = 36), a töltő abba is elkezd 1,6A-t tolni, míg eléri a 44,5V-ot, ami cellánként 1,48V-nak felel meg.
Ehhez azt kellene tudni, hogy a Ni-Cd kapocsfeszültsége töltés közben mennyire szokott felmenni, ez függ a töltőáramtól, belsőellenállástól. Elképzelhető, hogy nem áll messze tűréshatártól, ezt ki lehetne mérni a felhasználni kívánt Ni-Cd akku normál töltése során, hogy akkor mennyire áll be.
Én is töltöttem már 3 cellás Ni-Cd zseblámpát 4,2V Li-ion töltővel, épp megfelelő paramétereket tapasztaltam. Ott is a végén egy LED átváltott zöldre, minden korrektnek tűnt.
Te eseted ennek épp a tízszerese lenne: 3 cella --> 30 cella, csak itt 42V helyett valamivel feljebb megy. Viszont az 1,6A töltőáram túl sok egy 1,2 Ah kapacitású akkuhoz képest. Ha 1,6 Ah lenne, akkor lenne 1C gyorstöltés.
2,3 Ah akkuhoz jobban illene ekkora töltőáram, ami persze még így is gyorstöltésnek számítana, viszont itt van egy védelmi áramkör is, ami a végén bekorlátoz.
Vagy másik lehetőség a szokásos C/10 áramot ráküldeni legalább 15 óráig és el van intézve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47085 üzenetére
Nem: 12V mondjuk 2m távolságra beszúrva, ha nedves a föld, 60mV/cm "lépésfeszültséget" produkál(hat). Ha a csiga keresztbe kapja, az lehet 120mV körül, hosszába pedig mondjuk 400mV. Lehet ragozni...
-
erikke17
őstag
válasz
norbert1998 #47079 üzenetére
Na az nagyszerű.
Még egy problémát kellene megoldani, mégpedig a töltés.
A gyári töltője elromlott (állítólag) a fűnyírónak, aztán kapott egy másikat valami elektroszaki csinálta meg úgy. Ha jól nézem valami ilyesmi lehet: [36V 12Ah] (több kép is van ott)
De most ez Li-Ion töltő lehet vagy csak egy sima DC 36V megy ki belőle majd a töltésvezérlő az akkuban lehet benne?
Valami komoly elektronika lehet az akkuban mert van rakta kijelző ami mutatja töltöttséget...
Ezzel egyszerűen tudnám a 3 akkut tölteni... -
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #47078 üzenetére
" Létezik biológiai fegyver is, az Indonéziában tojástermelésre kinevelt "indiai" futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica), ami megeszi a spanyolcsigát. Nyugat-Európában sok ilyen kacsát tartanak, és bérbe adják a csiga elleni védekezésre. Hazánkban honos természetes ellenségei a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sün.
Élhetünk a biológiai védekezés nyújtotta lehetőségekkel is. Kíméljük a házatlan csigákat pusztító állatokat, pl.:
futóbogarak, elsősorban futrinkafélék,
bábrablók, barna- és zöldvarangy, ásóbéka, tarajos gőte és lábatlan gyík,
természetes ellenség lehet a fogoly, fácán és a vakondok is.
" -
válasz
Basszus, most olvasom, milyen hibásan írtam...ejj...
-
-
fraba
aktív tag
válasz
hívj meg pár franciát vadkempingezni a kertedbe
-
Üdv!
Egy furcsa kérdésem lenne, ami részben elektronikai csak. A kertünk tele van spanyolcsigákkal. Undorító csúszómászók, felzabálnak mindent. Már sok mindent kipróbáltunk, de igazán hatékony sajnos módszert nem találtunk. Kínomban arra gondoltam, mi lenne, ha egy 12V 55Ah-s autóakksi két pólusát egy-egy szondán keresztül levezetném a földbe? Szerintetek érzékelnének ebből valamit a dögök? Vagy netán jobb lenne egy villanypásztorhoz hasonló szerkezet, többtízezer volttal, ami mondjuk másodpercenként íveket húzna a földre?
Ha teljesen buta az ötlet, azt is írjátok meg, de totál tanácstalan vagyok, mivel lehetne előzni ezeket a dögöket.
Ötlet, vélemény....bármi?
-
erikke17
őstag
Üdv.
Egy ismerős vett egy új fűnyírót, neki előtte egy Bosch Rotak 36Li volt anno 500euróért vette. Ez egy Li-Ion 36V 2.6Ah akkus fűnyíró volt. 4 év alatt elfáradtak a cellák egy töltéssel megy max 5 percet, egyébként tökéletesen működik.
A pótakku 100 euró, ami nem épp olcsó. Mondta h kell vigyem el ha nem akkor kidobja.Az jutott eszembe mi lenne ha megfognék 3db 12V-os 2.3Ah vagy 1.2Ah akkut összefűzném őket és mehet a móka. Igy tördék árból meglenne és még tovább is menne, eredetileg is 45 percet el ment egy töltéssel.
Ez szerintetek mennyire lenne járható út?
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Kernel #47073 üzenetére
Még nincs meg sem a foglalat , se a szivargyújtós szerkezet, így bármilyet vehetek ésszerű keretek között. Azt sem tudom még hol vegyem.
fpeter84: Ennyire nem akarom megbonyolítani. Egyrészt nem szokott gond lenni megfelelő rögzítés mellett, hogy kontakthiba lenne.Másrészt pedig a szivargyújtós aljzat kell máshová is... pl. matracot kompresszorral felfújni.
-
fpeter84
senior tag
válasz
V.Stryker #47072 üzenetére
Ilyen rázkódó rezgő környezetben én nem bíznék a szivargyújtó csatlakozójában, fixre kötném a dolgokat + egy kapcsoló elé. Esetleg a meglévő töltőt is szét lehet pattintani - akkor kiderül hogy mennyire tisztességes a bele, egyik másik nagyon hitvány tud lenni - vagy egy ilyen modult elrejteni valami vízhatlan helyen / dobozban, és fixen ráforrasztani egy megfelelő puhaságú microusb kábelt. Eszköztől függően lehet nem elég a levegőben lógva hagyni a fehér és zöld (USB D+, D-) vezetékeket - ha nem megy akkor van amelyiknél valamelyik ágat földre, tápra kell húzni vagy ellenállással összekötni őket - ha van ilyen kívánsága akkor azt valószínűleg neten meg is lehet találni... Elé ahogy Kernel írta mindenképpen kell egy biztosíték, meg ajánlott egy főkapcsoló...
-
Kernel
nagyúr
válasz
V.Stryker #47072 üzenetére
Az európai verziót néztem, ahol egy 10 A-os biztosítékon, majd a világítás- és gyújtáskapcsolón keresztül halad az áram a helyzetjelzőre (plusz hátsó és rendszám).
Az aljzatot mindenképp egy 1A-os biztosítékon keresztül illik bekötni (akkor is, ha akkura tennéd), így elvileg nem lehetne gond, hiszen például a kapcsolóknak és vezetékeknek egy izzó vagy foglalat zárlatát is el kell bírnia, a 10 A-os biztosíték kiolvadásáig.
Egyébként ha 5V / 1A a töltő, az betápoldalon kevesebbet vesz fel, amennyiben PWM-szabályzós.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Egy hozzáértő segítségét szeretném kérni. A motorkerékpáromra kéne rátennem egy szivargyújtó aljzatot, hogy a gps-t tudjam tölteni. A gps végülis a telefonom lesz, aminek 1A-as szivargyújtós töltője van. Valaki lenne olyan rendes és megnézné a kapcsolási rajzokon - amiket ide feltettem - , hogy az első világítás különálló helyzetjelzőjére ráköthetném-e? Ugye itt az 1A-es terhelés a kérdés, ami biztos ,hogy 1A és nem 700mA pl.
Nem akarom tönkretenni a gépet, viszont jelentősen megkönnyítené a dolgom, mert a másik variáció az akkura kötés, de onnan elég macerás előrekábelezni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #47068 üzenetére
Ehhez nem nagyon kell rajz, az adott körülmények és igények függvényében lehet kísérletezni, de rajzoltam egy példát.
4 db soros akku esetén valószínűleg rá lehet tenni védelemnek egy ZY5.6 diódát, mivel ezek az akkuk a töltés végére 1,4V körüli értéken állnak meg, így nagyjából belefér.
Ha adott egy 12V-os tápforrás, akkor 68Ω 2W ellenállás kb. 100 mA töltőáramot hoz létre a vége felé (elején többet). 2W-os ellenállás akár az egész 12 V-ot is elbírná, zárlat esetén.
Ha az akkunál az érintkezés megszakad, a Z-dióda önmagában is elbírja a 100 mA áramot, feszültséget bekorlátozza:
-
szoke12
őstag
válasz
fpeter84 #47067 üzenetére
No, gondoltam egy merészet, és szétkaptam az átalakítót. Úgy látom, ki van rajzolva benne a lehetősg az audióra is, csak nincsenek ráforrasztva dolgok. A hdmi ground-jára ráforrasztottam egy fülhallgatót, a másik vezetéket pedig hozzáérintettem a forrasztásokhoz, és bár zavarosan, de szól a hang az egyiken
-
szoke12
őstag
válasz
fpeter84 #47067 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Igazából vettem egy ilyesmi átalakítót, csak az a baj vele, hogy nincs rajta hang kimenet. (microHDMI-ről alakít át vga-ra) És nem tudom hol kéne megcsapolni, hogy kijöjjön a hang
Kernel:
Az akksis dolognál az a baj, hogy nekem ez így még bonyolult. Ha pl tudsz linkelni egy kapcsolási rajzot, abból már lehet el tudok indulni, de így nem tudom, miből mekkora kell -
Kernel
nagyúr
válasz
szoke12 #47062 üzenetére
HDMI-kábelen kép és hang egy közös adatfolyamban halad, 4 érpáron.
4 érpár csak azért van, hogy bővüljön az átvihető sávszélesség, épp mint a LAN-kábelen is.
Legegyszerűbb töltési megoldás AA-akkura soros ellenálláson keresztül rátölteni. De lehet belőle gond is, ha kontakthiba miatt megszakad az érintkezés, az ellenálláson keresztül túlfeszültséget kaphat a készülék. Ez ellen lehet alkalmazni valamilyen védelmet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
dave0825 #47063 üzenetére
Tápszűrőkondit tesz az 5V-ra, problémák esetén én is kipróbálnám, hogy javít-e valamit. Nekem mondjuk nem jött be.
Hogy milyen vivőfrekvenciát használ az adott távszabályzó, azt így nem lehet tudni, elvileg játszhatna szerepet. De én próbáltam úgy is, hogy TV-ből bontott infravevőhöz a saját távszabályzóját, az sem adott 100 % pontosságot, a soros porton, vagy épp az IrDa-n sem.
-
dave0825
őstag
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Micro-hdmi-ből hol tudom kinyerni a hangot? hanyas lábakon van?Illetve szeretnék csinálni egy olyan áramkört, hogy 4 db AA-s akksiról menjen egy eszköz, és legyen egy töltője is. az eszköz folyamatosan az akksikat használja, de ha be van dugva a 230-ba a töltő rész, akkor az akksikat tölti vissza. Ezt mennyire nehéz összehozni? Mi kell hozzá?
-
Kernel
nagyúr
válasz
dave0825 #47059 üzenetére
Ha erre gondolsz, működhet épen kondenzátor nélkül is, de én próbáltam a 7805 bemenetére is kondit tenni, nem befolyásolt semmit.
A TSOP szériának van több tagja, különböző vivőfrekvenciákra aktív sávszűrőt tartalmaz. Abból is próbáltam többfélét, de nem lett jobb.
Az infravevőt rá lehet kötni egyébként az alaplap IrDA portjára is, ami elektromos szempontból teljesen kompatibilis. 5V tápot biztosít, az Rx bemenet pedig pont illeszkedik az infravevő nyitott kollektoros kimenetéhez, így semmi más alkatrész nem szükséges.
Volt valami szoftveres trükközés, hogy az IrDA virtuális COM3 portként jelenjen meg a Windowsban, utána máris kezelhető volt.
-
-
dave0825
őstag
válasz
Kernel #47058 üzenetére
Értem. Amúgy ilyesmit fogok csinálni, csak magyarul, és tükörrel, tehát csak azok a betűk látszanának, amik világítanak. A videón a csávó 1:50 körül állogatja az órát, én azt szeretném megcsinálni távirányítóval, úgyhogy ha mondjuk perc állítás közben olyan hexa kód jön egy gombnyomáskor, aminek nincs a programban semmilyen funkciója, akkor csak úgy fog tűnni, hogy nem érzékelt egy gombnyomást (távirányítóknál ez amúgy is bevett szokás
). Úgyhogy nem nagy probléma, csak meg szerettem volna tudni, hogy mitől lehet, azt hittem, hogy a kondi hiánya miatt van. Egyébként az mire szolgál, ha anélkül is működik?
Mondjuk még az is lehet, hogy maradnak a sima gombok az oldalán a távirányítás helyett, ahogy eredetileg terveztem (hacsak más ötlet nem jut eszembe), vagy érintősre csinálom én is (bár egy tükörnél az meg nem szép, ha össze van tapizva). -
Kernel
nagyúr
válasz
dave0825 #47057 üzenetére
Egy a lényeg, adott gomb lenyomására nem mindig ugyanaz a hexa érték jelent meg a WinLIRC-ben sem, amit még befolyásolt az alkalmazott távszabályzó is. Egyikkel stabilabb volt, másikkal össze-vissza bizonytalankodott.
Végül az univerzális távszabályzó kódjai között kerestem olyat, amivel elfogadhatóan működött.
-
dave0825
őstag
válasz
Kernel #47056 üzenetére
A kiolvasás nem is lényeg, csak arra kellett, hogy tudjam, hogy a programba milyen hexa kódot kell írnom, hogy egy bizonyos programrészlet fusson le, ha megnyomom azt a gombot a távirányítón. Tehát nem ott van a baj, hanem ha az egyik random számra állítok be pl. egy led-fölvillanást, akkor nyomkodom a távirányító gombját mint egy félőrült, és egyszer csak bevillan, majd megint hosszas nyomogatás után újra. Tehát a random szám, amit ad, azt nem a soros portra egy rossz kiírás, hanem azt veszi az infra. Remélem érthetően írtam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
dave0825 #47055 üzenetére
Ez ilyen sajnos, a soros porton keresztül ez a fajta megoldás nem tesz lehetővé pontos kiolvasást, néha hibázik.
Olyasmit olvastam régebben, hogy a processzor pillanatnyi terhelése függvényében van valami frekvenciaingadozás, ami hibát okoz a porton.
Ami tény, hogy nekem is hibázott néha, ámbár tudtam használni egy ideig (amellett, hogy bosszantó is volt), míg hozzájutottam egy USB-vevőhöz, ami egy rossz tuner tartozéka volt, de teljesen független, HID-kompatibilis billentyűzetként viselkedik, billentyűkombinációkat is ad, így közvetlenül konfigurálható lejátszóprogramhoz vagy bármihez. Ez viszont évek óta teszi a dolgát. (Természetesen az eredeti kínai fajta gombelemes távszabályzó jeleit egy normális taníthatóba áttéve használom.)
Egyébként én a WinLIRC programmal használtam a házi készítésű soros porti vevőt:
-
dave0825
őstag
Nem tudom, hogy tudtok-e segíteni, de azért teszek egy próbát. Arduino-ra kötöttem egy IR vevőt, és a soros porton tökéletesen tudom is figyelni, hogy mikor megnyomok a távirányítón egy gombot, akkor milyen hexa értéket ad vissza. Azonban előfordul, hogy más random hexa számot kapok vissza. Próbáltam 2 másik infrával, ugyanez, másik távirányítóval ugyanez. Ezt a videót látva jött az ötlet, össze is raktam, viszont a kondit kihagytam, mert se itt, se itt nem használtak benne, így gondoltam nem fontos. Lehetséges, hogy emiatt van a random hexa érték bedobálása?
-
Kernel
nagyúr
válasz
estikornel #47053 üzenetére
12V nem lesz, csak kb. 11,35, de az épp elég.
Ventilátora válogatja, 200 mA körül kezdődnek általában, az nem tudja megizzasztani, de nem tudom, milyet akarsz rákötni.
-
estikornel
tag
válasz
Kernel #47052 üzenetére
Tehát a 10k-s trimmerre ha párhuzamosan forrasztok egy 4.7k-s potmétert, akkor azzal azt érem el, hogy maximum 12 voltig tudom állítani a kimenetet? (Úgy, hogy előzetesen beállítottam csavarhúzóval a trimmert 12 voltig, mert ahogy olvastam kb 30 volt kimenetet bír. Továbbá vaterás oldal szerint 1A felett, már hűteni kell az IC-t, erre lesz szükségem? Úgy tudom 0.05A kell a ventilátoraimnak, szerintem nem megy fel akkorára 12 volton sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
estikornel #47051 üzenetére
Ha eBay-ről nem tudsz rendelni, akkor szokott lenni a Vaterán is például.
Rá lehet kötni természetesen 4 db-ot is a 12V-ra, kimenetekre pedig a ventilátort.
Ha külön potmétert szeretnél hozzá, akkor a rajta lévő trimmert ki lehet forrasztani, bekötni helyette 4,7k vagy 3,3k értékű potmétert.
Rákötöttem egy átlagos tápventilátort, max 11,35 V-ra ment fel, ekkor 3 kΩ ellenállás volt mérhető. 4,7 kΩ trimmerrel kellően finoman tudtam szabályozni a fordulatot.
De próbáltam úgy is, hogy párhuzamosan kötöttem a potméterrel egy 8,2 kΩ ellenállást, így végállásban pont elérte a maximumot.
Tehát ez csak ennyi:
Most kapcsoltam, miután eleve 10k trimmer van a panelon, ezért lehet úgyis, hogy benne marad az eredeti trimmer, azzal párhuzamosan ráforrasztani a külső potmétert (mehet a két szélső pontjára).
Utána a trimmer egyszerűen beszabályozható a maximális feszültség elérésére.
-
estikornel
tag
Sziasztok!
Elsősorban Kernelnek írnám: LM317 és egyébről lemondtam, a jelenlegi elektrotech. tudásommal nem merek belevágni a műszerkedésbe, így kicsit még húzom a dolgot. Honnan tudok rendelni kompletten LM2596-os buck convertert? Erről lenne ugye szó, ahogy említettem négy ventilátorhoz legfeljebb. Ezeket elég volna molex 12 voltról párhuzamosan kapcsolni és kész is?
-
pezsooo
csendes tag
[link]
Valaki tapasztalat? -
Kernel
nagyúr
válasz
norbert1998 #47045 üzenetére
Az "ilyesmi" tág fogalom a végerősítők kategóriájában, de mindegy lényegében.
Ha van potméter a bemeneten, az annyiból jó, hogy be lehet szabályozni a kívánt szintet, hogy a forráskészülék kimenete se legyen túlvezérelve, de ne is üzemeljen túl alacsony szinten, az említett zajgondok miatt.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46829 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
norbert1998 #47042 üzenetére
Előbb hirtelen ránézve azt hittem, mindhárom ellenállás 4,7k, annak megfelelően írtam.
R3 47k ellenállással nem olyan jelentős a leosztás, hangban ennyit szinte észre sem venni, de ezzel még párhuzamosan kapcsolódik az erősítő bemeneti impedanciája, azt is be kell számítani. Ez a gyakorlatban derül ki, hogy érdemes-e jobban leosztani, vagy jó a rajzon szereplő érték is.
Meg az sem mindegy, ha a végfok bemenetén van egy potméter, az R3 el is hagyható, ugyanakkor lehet szerepe a jelforrás kimeneti csatolókondenzátorának feltöltésében is, hogy ne bedugáskor reccsenjen a végfok.
A földelés csak a GND-t jelképezi, vagyis a közös viszonyítási pontot. Nem kell külön földelni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
norbert1998 #47038 üzenetére
Vonalkimenetet esetleg még össze lehetne kötni zárlatba (ahol gyakorlatilag csak feszültség van, áramot nem nagyon tud leadni), mivel ott a kimenetnek önmagában is van egy nagyobb belső impedanciája. De még ez sem ajánlott megoldás, legfeljebb gyors próbára, kísérletezésre. Szimmetrikus keverés sem teljesen biztosított így.
Fejhallgatókimenetet viszont egyáltalán nem szabad összekötni, amennyiben az két végfok közvetlen, kisimpedanciás kimenete. A bal-jobb különbségi jel kiegyenlítőáramot hozna létre a két kimenet között, amitől tönkre is mehet, védelemtől függően.
Alapvetően 2 db 1k értékű ellenállás is már elegendő lenne a közösítéshez, de mivel a túl magas jelszintet nem árt csökkenteni, a képen az R3 épp erre való.
A leosztás jótékony hatása a túlvezérlés elkerülése és a finomabb hangerőszabályzás mellett még a fejhallgatóvégfok saját zajának csökkentése is, amit osztó nélkül az utána következő végfok lehalkíthatatlanul erősítene tovább. Tehát ezáltal javítható a jel/zaj viszony.
Ha az egyik oldalt viszed tovább, hiányos lesz a zenei jel, hacsak nincs lehetőség előzőleg szoftveresen monósítani.
-
kjani18
őstag
válasz
norbert1998 #47038 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy mire fogod használni a monó jelet, akkor lehetne hozzászólni.
-
norbert1998
nagyúr
Üdv!
Sztereó forrásról szeretnék mono-t alkotni. A forrás egy fejhallgatókijárat lenne.
Muszáj ez a mizéria? Nem lehet csak simán összekötni a L-R oldalt vagy csak az egyiket használni?Köszi
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #47036 üzenetére
Nem tértem ki rá, de talán nem mindenkinek magától értetődő, hogy 10 k potméter alkalmazása esetén annyi a gond, hogy a pálya több mint fele kihasználatlan marad.
Csak kb. harmadán történne a 0-11 V szabályzás, ami a gyakorlatban nem túl elegáns, nem állítható be elég finoman a fordulat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
estikornel #47029 üzenetére
Múltkor a lineáris szabályzó rajzát kérdezted, azt mutattam meg, de ez nem jelenti, hogy ajánlom is.
Az LM317 panelt is inkább úgy gondoltam, hogy készen megrendelni egy kezdőnek egyszerűbb lehet, de utánépíteni nem mondanám, hogy érdemes. Kimeneti feszültséget sem árt tisztázni, hogy mennyire fontos a 12V megközelítése. Az LM317 talán 10V környékére húzható fel, 12V input esetén, ezt befolyásolja némileg a terhelőáram is.
Az LM2596 szabályzó amellett, hogy alig melegszik és olcsó is, 11V felé is tud menni. Ezen egy 10 kΩ értékű trimmer van, de azzal a magasabb tartomány is beállítható. 12V betáp esetén 4,7 k potméter bőven elég neki, 3 k körül beáll a maximum.
Csökkentettem lefelé, 2V kimenet épp 200 Ω-nál állt be.
Természetesen úgy mértem, hogy a potmétert vezetéken csatlakoztattam és a mérés idejére leforrasztottam, hogy az áramkör többi része ne befolyásolja a kapott eredményt.
Egyébként 0 Ω ellenállást például olyankor szoktak a panelra tervezni, amikor a rajzolaton egy kereszteződést másképp nem tudnak vagy nem akarnak elkerülni, inkább egy ellenállás lábai (pad) között vezetik át. Vagyis amúgy felesleges.
-
fpeter84
senior tag
válasz
estikornel #47033 üzenetére
Akkor már a pazarló melegedő LDO LM317 helyett használhatnál ilyen step-down modulokat: [link] - ezeket elég csak felcsavaroznod egy közös panelra és összevezetékezni, a potikat pedig a külső tekerőkre kivezetni...
(#47032) FireKeeper
Az a pár ezres inkább 10-20e-től a csillagos ég... Vagy ismersz még valami tényleg olcsó céget? A satronik volt valaha az általam ismert legolcsóbb hely - azért ott sem dolgoztak 1-2 ezresért, de sokmindent megcsináltak nekem 5-10e között - de sajnos mostanra fel is adták, lehúzták a rolót...
Még ki nem próbáltam ezt a kínai céget, de ők azt ígérik hogy 10db 5x5-ös nyákot legyártanak ~4e-ért, 10db 10x10-est pedig ~7e-ért, és a szállítás is benne van az árban - de 1 panelért még ez is sok ha csak hobbizásról van szó...
-
estikornel
tag
válasz
FireKeeper #47032 üzenetére
Nos, én próbapanelra gondoltam, mivel ha pár ezer akkor már ugyanannyiba kerülne mint megvenni egy hasonló kész kontrollert. Saját felszerelésem pedig nincsen sajnos, így az a verzió nem játszik. Több saját tervezésűt pedig nem szeretnék, magamnak készíteném, nem sorozatgyártásba.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
estikornel #47031 üzenetére
hát ha van hozzá felszerelésed, nem túl nagy alkatrészsűrűségű nyákot akár házilag is le tudsz gyártatni, de vannak olyan gyártók akikkel te mint magánszemély is tudsz rendelni saját tervezésű nyákot. költségek gyártónként változhatnak, annyira azért nem olcsó mulatság (pár ezer), de sokkal igényesebb mint levegőben összerakni vagy raszterpanelon megcsinálni. akkor jobban megérné ha több panelt is gyártatnál, olyankor az egy panelre eső költségek jóval kisebbek.
-
estikornel
tag
válasz
FireKeeper #47030 üzenetére
Csinálni alatt mit értesz? Boltban egyedit kérni, vagy esetleg tudok sajátot is készíteni? Körülbelül milyen összégért?
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
estikornel #47029 üzenetére
ha már négy ilyen cuccot akarsz összefűzni, nem lenne érdemes nyákot csinálni hozzá?
-
estikornel
tag
Heló!
Arra a döntésre jutottam, hogy végül [ezt] a szabályzót építeném meg. Holnap venném meg hozzá az alkatrészeket. Ha jól számolom akkor ehhez a következők kellenek:
Ellenállás: R1: 0R (nulla ellenállású?), R2: 1K, R3: 10K (ez a potméter ellenállása?), R4: 2K (ez a led-hez kell ugye, fehérhez mekkorát vegyek?)
Led: fehér, 3.5v, 0.20mA
IC: LM317
Kondenzátor: C1: 104, C2: 104 (ezek az értékek mikorF-ban vannak megadva?)
Csatlakozók: Csatolófelület: [ventilátornak], tápellátás: [1] [2]
Nyomtatott áramkör, az a lyukacsos, nem előre kimart. Illetve még hűtőborda az IC-hez, közé paszta.Ezeket mennyiségét néggyel szorozva elég lesz, ha négy csatornás szabályzót szeretnék? Ezeket hogyan fogom összecsatlakoztatni? A kéttűs csatlakozóra gondoltam, úgy jó lenne?
Előre is köszi! Itt a kapcsolási rajz ha valamit nem jól értelmeztem: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #47024 üzenetére
http://www.intercell.hu/triangle__tri_wing__haromszog_y_20_x_50_mm_csavarhuzo_szett_6775
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_screw_drives
Külföldi oldalakon triangle screwdriver esetleg triangle Phillips (bár utóbbinak szerintem nincs köze a Phillipshez, de angol területen nekik minden csavarhúzó Phillips, ami csillag).
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47025 üzenetére
Ami lemaradt, hogy ebbe a körbe van egy kapcsoló mind előtt.
Ami nyomásával lehet vezérelni.(pl: hívás felvétel/lerakás, zenelejátszó indítás/léptetés, stb. ami ehhez van rendelve)(#47024) PeachMan
Sajnos nem tudom mi a neve, de van ilyen bit fejem.
Komolyabb szerszámboltban kapható ilyenek. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47023 üzenetére
100 pF rövidre zárja a mikrofont RF szempontból, a dióda pedig, ha GND-re van kötve a katód, akkor 0,8V-nál korlátoz, ezért a mikrofonnak valahová lejjebb kell húznia a munkaponti feszültséget, különben a dióda megvágja a jelet. Az is előfordulhat, hogy a telefon egy rövidzárral is becsapható.
Ha fordítva áll a dióda, akkor nagyobb DC-munkapont is lehetséges, de ez kimérhető működés közben.
-
törölt tag
Urak. A csatolt képen látható csavarfejhez vennék csavarhúzót. Tudja valaki milyen néven kereshetnék rá vagy Bp.-en merre kapható ilyen? Egy öreg gameboy-ban vannak és szét kellene szednem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47014 üzenetére
Azt is el tudnám képzelni, hogy csak a mikrofont érzékeli és semmi mást, az ugyanis könnyen komparálható:
Nem tudom, mit láttál beiktatva, de elvileg a telefonon belül van a képen látható ellenállás és kondenzátor.
Mikrofon nélkül a V+ mérhető, mikrofon bedugásakor a feszültség lejjebb esik, ami egyszerűen detektálható. Ebből következően egy ellenállással is el lehet érni ugyanazt a feszültségcsökkenést.
Fejhallgató ellenállását nem nagyon értem, véletlenül nem 16 ohm alatt szólal meg hangosabban, majd lejjebb veszi magát? Mert ebben lenne logika, így védi ki a túlterhelést.
Antenna szempontjából én továbbra is abban gondolkodnék, hogy azt az árnyékolóharisnya képviseli, mert annak van elegendő hossza, ugyanakkor a belsejében nem is nagyon lehet nagyfrekvenciát elvinni, mert söntölné a kábelkapacitás, nagy lenne a csillapítás. Szerintem nem életszerű ilyen vékony (illetve ahhoz képest túl hosszú) árnyékolt vezetéken RF-jelet vinni, ez egy HF-kábel.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #47017 üzenetére
Közben valami szöget ütött a fejembe:
Igazából nem értem a dolog célját.
Ezzel tulajdonképpen a vett rádióadást játszod tovább.
Gondolom egy általad választott frekvencián.
Csak hát ezt egy egyszerű, elemes FM transzmitter is tudja.
Mindenféle mókolás nélkül. Szinte fillérekért.
Csak egy akármilyen rádió vevőt kell hozzá csatlakoztatni
Tudom, mert nekem is van ilyen. -
-
tornas
őstag
válasz
csabyka666 #47016 üzenetére
Igen...
-
Üdv!
Egy gyors kérdés. 6,3V 820uF kondi helyett tehetek 6,3V 1000uF-et?
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #47013 üzenetére
Telefon figyeli mi van bedugva.
Sima fejhallgató 16-100Ω működik fejhallgatóként csak, ha nincs eközött letilt/100Ω< -nál teljesítményt korlátoz(ez észrevehető, mert pillanatra rendes teljesítményen szól bekapcsoláskor).Headset-et szédszedtem és mikrofon előtt van valami kondenzátor(most nem tudom megnézni).
A mikrofon=L, kondenzátor=C.
Mivel ezek értékek (és sima fejhallgató értéket is kell) nélkül nem kapcsol be a rádió, azaz nem Headset-ként érzékeli.
C megtudom nézni, de a mikrofon.?
Vagy vegyek mikrofont és azzal helyettesíteni és úgy zárni a kört.? -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47012 üzenetére
RF és HF egymástól nagyon jól elválasztható, a frekvenciák közötti jelentős eltérés miatt.
Ne tudd meg, de egy 75 ohmos koax. kábelen el lehet vinni az antennajelet és a 230 V-ot egyszerre. Lényegében ugyanolyan LC-szűrős elválasztóval, mint ahogy az antennák DC-táplálása is működik.
Ezt csak a szemléltetés kedvéért írom, nem ajánlat, hiszen igencsak szabálytalan, de attól még működik.
De említhettem volna a 230 V-os hálózaton megoldott LAN-átvitelt is.
Rádióhallgatáshoz nem kell mikrofon, de azt nem tudom, hogy mit figyel a telefon. Először meg lehetne próbálni anélkül.
Egy ilyen antenna optimális hossza kb. a hullámhossz negyedének megfelelő. FM-sávra nagyjából annyi kell, mint a headset egész vezetéke. (Ld. FM teleszkópantennák.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47010 üzenetére
Antennát egy darab dróttal lehet helyettesíteni, illetve az maga az antenna.
Elvileg a telefonon belül az eredeti vezeték árnyékolóharisnyája nem közvetlenül csatlakozik a GND-re, hanem egy induktivitáson keresztül, az RF-jel pedig egy csatolókondival van elvezetve.
Ebből következően az árnyékolóharisnyát (ami látszólag a GND-re csatlakozik) kellene pótolni egy darab dróttal, az lesz az antenna.
-
darvinya
titán
Üdv
Szeretnék kiegészítést kérni.
Adott egy telefon, ami Headset csatlakoztatással megy a FM rádió.
Ezt egy app-al FM transmitter lehet csinálni.
Mivel ilyenkor Headset-en hallható amit épp sugároz.
Ennek elkerülése véget csinálnék egy sima antennát.
4 PIN jack L/R-GND közé raknék 16 v. 17 v. 32Ω ellenállást.
Viszont a mikrofon rész használja antennaként, így azt mivel lenne a legyjobb helyettesíteni? -
gyenesmartin
őstag
Nem komoly hangminőség kell. Csak sima egyszerű electret kapszulákról lenne szó (később talán Panasonic WM-61A)
Előerősítőt csak azért használok mert, mert ha csak simán a mikrofon bemenetre kötöm akkor az csak akkor ad elég hangerőt, ha a mikrofon közvetlenül a szám előtt van. Ezért kérdeztem, ha vennék érzékenyebbet, ahhoz kellene-e előerősítő. -
Kernel
nagyúr
válasz
gyenesmartin #47006 üzenetére
Többféle kivitel van:
http://www.google.com/images?q=electret+condenser+stereo+microphone
Például ezen látszik egyértelműen, hogy merre áll:
Ha kártya bemenete nem dinamikus mikrofonhoz van méretezve, hanem ezekhez a kapszulákhoz, akkor elvileg nem nagyon lehet mellélőni a választással.
-
And
veterán
válasz
gyenesmartin #47006 üzenetére
Te írtad, hogy a hangkártyád vonalbemenetére kötnéd
. Ezt sem említetted, de ha nem hifi célra kell, és csak valami egyszerű elektret-patronokról van szó, akkor nem igazán lényegesek ezek a paraméterek. A jelszint rendben lesz, a hangkártya bemenetén is elég tág átfogásra ad lehetőséget a vezérlő 'potméter'. Ha meg normális minőséget akarnál elérni, akkor valószínűleg úgysem úsznád meg az előerősítőt, és első körben nem feltétlenül hangkártyára küldenéd az analóg jelet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #46999 üzenetére
Olyasmit nem sikerült találnom. Viszont van kompromisszumos megoldás, használhatok 4:1 videó multiplexert és egy egyszerű ellenállás osztót.
Ha a forrás művernyő kimenetére teszek 800 - 400 - 200 - 200ohm láncot, akkor a multiplexerrel meg tudom csinálni az 1:1, 1:2, 1:4, 1:8 arányú osztást. Multiplexernek meg pl. az Adg704-et néztem ki, ez megy egy tápfeszről és elég széles frekvencia tartománya van.
-
And
veterán
válasz
gyenesmartin #47003 üzenetére
Azonos típusok között biztos nem lesz jelentős különbség. De ha mégis, akkor a hangkártya vonalbemenetén mindenképp ki lehet egyenlíteni szoftverből, mert a kezelőfelületen is akad egy balansz potméter erre a célra (a mikrofonbemenet szokásosan egycsatornás / mono). Tehát ha az előerősítést esetleg nem is kerülheted meg, a csatornák egyensúlya programból mindenképp állítható.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Gondoltam csinálok magamnak egy sztereo mikrofont. A hangkártyám (Xonar D1) vonalbemenetére kötném rá.
A kérdés, ha veszek 2 db "egyforma" mikrofon kapszulát, akkor elég lenne egyforma erősítés nekik, vagy inkább tegyek csatornánként 1-1 potit?
Sok különbség van köztük, vagy elhanyagolható?
Illetve, hogy jobb elhelyezni a mikrofonokat? Két ellentétes irányban vagy mindkettő felém nézzen? -
Ribi
nagyúr
válasz
Kernel #47001 üzenetére
Ja értem.
Akkor 10nF körülit rakok be, mert abból van viszonylag kicsi, a 100nF viszonylag nagy. Mármint méretileg.
Áramgenerátor látszólag jónak tűnik, mert az említett áram korlátozó ellenálláson ugyanannyi fesz esik leülve is mint még működő állapotban. Szóval vagy az IRF halt le teljesen, vagy inkább az a rész jó. Viszont már volt pár döglött bc212 / 172, szóval lehet most is az adta meg magát. -
Kernel
nagyúr
Próbára nincs túl nagy jelentősége, minél nagyobb kapacitás, annál inkább rövidzárat képez nagyfrekvencián.
Sokkal fontosabb, hogy nem tekercselt, kerámia kondi legyen, ami jobban közelít az ideális kondenzátorhoz. (Illetve van még egyfajta kondi, ami nem kerámia, de nem is tekercselt.)
Erősítő más téma, mert ha beteszünk egy ilyen gerjedésgátló negatív visszacsatolást, az értelemszerűen beleszól a felső határfrekvenciába, korlátoz, fázismenetet befolyásol. Ezért ott jobban oda kell figyelni, hogy kompromisszumot találjunk, tehát ne is gerjedjen, de ne is romoljanak a HF tulajdonságok.
Egy ilyen tápkörnél viszont nem szükséges olyan gyors szabályzás, illetve nem is lehetséges, ha a kimeneten még elkó is szerepel.
Egyébként azt is meg lehet tenni, hogy az IRF Draint megszakítva, beiktatni oda egy ampermérőt. Ha az áramgenerátor végig tartja a stabil áramot (akkor is, amikor a sönt már leül), akkor utóbbi körben van a hiba.
Ha az áramgenerátor árama "múlik el", akkor meg elől van a gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest