Hirdetés
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- LG LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fpeter84
senior tag
válasz cashback #45994 üzenetére
keress hozzá 4.2V li-ion töltőt ebay-en, esetleg próbálj meg beleapplikálni egy erősebb Qi töltőpadot és akkor vezetéknélküli töltésed lesz
az lemaradt, hogy a Qi-t ne az akkura kösd, hanem ki kell vadászni hogy valahol megtalálható e az USB 5V ágával direkt kötésben lévő pont ahová lehet forrasztani
[ Szerkesztve ]
-
cashback
őstag
Sziasztok.
Lenne egy hibás tabletem. Kitört a mini usb csatlakozója. Ezen keresztül kapja a töltést is.
Az alaplap kuka - szervizben nem tudták megoldani, hogy új csatlakozót kapjon.Elméletileg 3,7V 2800mAh aksi van benne.
Illetve van olyanom hogy töltő: 4,75V 0,55AHa közvetlenül az aksira kötöm a töltőt, akkor kap annyi töltést, hogy már betudom kapcsolni a tabot.
A hosszútávú hatására lennék kíváncsi.
Mi történik ha így használnám napi szinten a készüléket?Istenem, adj türelmet a hülyékhez... mert ha erőt adsz, megölöm őket.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz agoka07 #45990 üzenetére
Hogyhogy nem működik? Azt kell mérni, hogy zárlatos-e, meg a kondenzátoron is. Biztosíték ne legyen a körben, de gondolom úgyis ki van égve.
Természetesen az még nem bizonyíték, ha zárlatot mutat, mivel be van forrasztva az áramkörbe, de gyanúra ad okot.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz GrooveHero #45986 üzenetére
V2 és W2 között a kondenzátor van, a linkelt topikban 16 mikróról beszélnek, de ez motorfüggő is lehet.
...ha most a lassúra kötöm rá, meg még rakok hozzá kondit
Nem tudom, hová rakod a kondit, de a rajz szerint kell.
110 V-os motort nem lehet 230 V-ra kötni, esetleg ha párhuzamos gerjesztésű szénkefés motor lenne, azt átkötni sorosra, de elvileg még ez is kifogásolható (nem tudni, milyen arányban oszlik meg a feszültség a két soros rész között, nem beszélve a nyomatékgörbéről).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz agoka07 #45987 üzenetére
Kétutas egyenirányítóval megoldott szimpla táp, a D07, D08 diódákat kellene mérni zárlatra, valamint a 2200 mikrós puffert.
A rajzot a saját gépedről linkelted, így más nem fog hozzáférni, de név alapján megtaláltam én is.
-
agoka07
senior tag
Üdv!
Adott egy Kenwood KR-2300-as receiver, ami bekapcsol, viszont nem produkál semmi hangot. Szétszedtem, lássuk, hátha találok benne valami rendellenességet. Amiben elsőre megakadt a szemem, az a két 2A-es olvadó biztosíték volt, ami ki volt égve. kép Hamar ki is cseréltem őket, de azok is kifüstöltek a bekapcsolás után, viszont láttam egy kicsi füstöt a 0.47 ohm-os (R64-es jelölésű) ellenállásnál, amin némileg látszik is az elszíneződés. Kiforrasztottam a végfokokat, hogy lássuk velük van-e a baj, de ezután is kiégtek a biztosítékok és a mérés is azt bizonyította, hogy nem itt van a hiba. Tudna valaki segíteni esetleg? Itt van a "szerviz könyve": [link]S35-3310-1600-KU380-W300i-Shine-C3050-Spiro-858 Smart-SK17i-Galaxy S-Note 1-Galaxy S4-G4-S6 Edge-Note 8
-
GrooveHero
addikt
válasz Kernel #45985 üzenetére
Köszi
Na most az a helyzet, hogy a képeket fentről lefelé értem. Tehát a felső az nagyjából világos. A középső is, ott nem tudom a V2 és a W2 között mia akar lenni az az izé Bocsi, tényleg nagyon hülye vagyok az elektróhoz.
Az alsó kép meg aztán tökkínai: DDDTehát a lényeg, hogy ha a felső 3at kötöm össze, akkor lassú fordulatú, ha az alsó 3-at, akkor meg gyors fordulatú lesz. Na de állítólag ha most a lassúra kötöm rá, meg még rakok hozzá kondit (asse tudom mekkorát és azt se, hogy üzemi, vagy indító) akkor állítólag olyan lassú, hogy 2 ujjal le lehet fogni. Na ez az amit írtam, hogy mosási fordulaton oké, hogy lassú, de kell lenni erejének, ha képes elhajtani a dobot, ami fullon vagy vízzel és ruhával= vizes ruhával, ami van vagy 30 kiló....akkor nehogy már két ujjal visszafogjam a motort. Már pedig múltkor sikerült. Akkor ott mi lehet a gond?
Igazából azzal lenne a legjobb...mármint a lassú fordulat, mert akkor nem kellene olyan nagyon áttételezni.
De ha már itt tartunk, és nem lesz jó ez a motor, akkor van egy másik alternatíva. Egy amcsi 110V-os hajtóműves motor, aminek valószínüleg jó lenne a kimenő fordulatszáma...na de azt hogy használom én 220V-on?
Köszi ha tudsz segíteni
[ Szerkesztve ]
Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us
-
Kernel
nagyúr
válasz GrooveHero #45980 üzenetére
Póluspár különböző, sőt két külön motort képeznek a tekercsek, sőt az egyik motorrész lehet egyfázisú+segédfázis, míg a másik háromfázisú, mint az alábbi, neten talált képek is szemléltetik.
Minél több a póluspár, annál lassabban forog, vagyis 50 Hz esetén, 3000 osztva a póluspárok számával, ez adja a forgómező percenkénti fordulatát, amit a forgórész némi késéssel követ (mivel aszinkron).
Itt a mosóüzem irányváltós, azért van szaggatott vonal, két irányba.
Ez meg jó homályos, de a lényeg miatt így is érdekes:
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/mosogep-motor-bekoetes-lezarva
-
GrooveHero
addikt
válasz darvinya #45983 üzenetére
Szia!
Sajnos az egyenlő a lehetetlennel, mert a mosógép már vagy 10 éve tönkrement, a motor pedig ki lett belőle szedve, hátha jó lesz később. Hát jó is lenne, csak hát hülyék vagyunk hozzá
amúgy két kép a motorról, meg a kanócokról:
Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us
-
darvinya
titán
válasz GrooveHero #45980 üzenetére
Jó lenne tudni az adott típusát a mosógépnek, mert abból könnyebben meg lehetne tudni milyen a bekötése.
pl: régi Whirlpool gépem 7 kimenete volt és elég kacifántos kapcsolással volt ellátva, mert 3 fokozatos centrifuga+fék, 2 fokozatos forgás irány váltásos mosásMade Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
na volt egy kis időm és ujra nekifogtam , hogy méricskéljek .
Szóval csak egy m-830b multiméterem van Az alábbi képen látható a szerkezet amit szeretném ha müködne, szóval a feszültségek érdekes módon mindenhol ugyan anynit mértem mint a két elem kivezetésénél, a ledek elött az ellenálások elött is most mindenhol 0,9V volt.
Ellenállást nem tudom , hogy kéne kimérni,mert nem mutatott a müszer semmit.
Remélem a képről valamenynire ki lehet bogozni, hogy hogyan van kapcsolva,de a pozitiv ág 3 felé ágazik az ellenállásoknál ez megy a ledek pozitiv felére a negativ vezetékek meg mind egy csokorba vannak összeforrasztva ugy mennek vissza az elemhez.
ÉS ezek az ellenállásaim vannak amiket fel tudok használni a kiseérletezéshez.
szerkentyű
1ellenállás
2ellenállás
3ellenállás
4ellenállás -
Ereshkigal
őstag
Sziasztok!
Egy Tesla-tekercs szekunderét szeretném lefújni pár réteg szigetelő lakkal, mit ajánlanátok? Első blikkre ezeket találtam: V66, Dolphon (Synthite) AC 43.
-
GrooveHero
addikt
Sziasztok. Adott egy Siemens mosógép villanymotor, melyet a mosógép tönkremenetele után szeretnék hasznosítani, és nagyszülüknek adni kukoricát darálni. Sajnos egyáltalán nem értek hozzá, hogy hogyan kellene úgy kötni a motort. Mert ugye a mosógép villanymotorja 2 fordulatot tud. Egy mosásit, és egy centrifugálásit. Ezt programkapcsoló szabájozza. Egyik kollégám sógora, aki ért ilyenekhez bekötötte úgy, hogy az 5 kanócból kettőt összekötve és 220-ba dugva nagyon durván gyorsan forog a motor. Ha a másik kettőbe dugom a 220-at, meg teszek hozzá kondit, akkor nagyon lassú lesz, 2 ujjal meg lehet állítani. De ezt nem szabadna tudnom leállítani, mert a motor tuti bivaly erős, 5kg vizes ruhát (kb 20kiló) simán elforgat. Sajnos elég rossz minőségű a felirat a motor oldalán, így lövésem sincs, hogy alapból mennyit fordul a motor, lehet, hogy akár 2880-at is. Mintha a mosási fordulathoz 8pólus lenne, a centrhez meg 2.
Tudja valaki segíteni nekem ezügyben, hogy miként lehetne valami normális fordulatszámot kihozni ebből a motorból, hogy aztán azt majd én tudja ékszíjtárcsával áttételezni? Kb 60 1/perces fordulat kellene, mert a darálót kb olyan gyorsan forgatom kézzel.Köszi, ha valaki tud segíteni.
Képeket tudok mellékelni, ha kell.Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us
-
Wyll
őstag
Sziasztok!
Van itt valaki, aki már nem teljesen kezdő Altiumban?Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Wyll
-
DonThomasino
veterán
Volt itt a múltkor egy video
a gyors trafó tekercselésről.
Meg van még a link vkinek?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #45974 üzenetére
Később láttam, hogy az eBay állításával szemben csak 200 V-os, ha igaz:
http://www.datasheet-pdf.com/datasheet/Toshiba/623404/SF2D41.pdf.html
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #45972 üzenetére
Nem ez véletlenül:
http://www.ebay.co.uk/itm/F2D-Tiristor-2A-400V-TO202-/171424219581
Kimérve mit mutat?
-
kjani18
őstag
Sziasztok
Tudja valaki, hogy mivel lehet lehet helyettesíteni: F2D -t? Ennyi van ráírva, felette egy nagy "T", TO 202, igazából azt sem tudom mi az...
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
Próbára, csak a jelalak vizsgálatára lehetne a trafó helyett munkaellenállásokat is tenni a Drain-körbe, hogy akkor mi történik, hátha valamilyen önszívatás esete áll fenn.
TL494 rajzokra rákeresve ez például elég mintaszerűnek tűnik, korrekt Gate-vezérlés egy Schmitt-triggeres driver közbeiktatásával:
Forrás: http://radiokot.ru/circuit/power/converter/20/
De szerintem a szabályzási tartomány így is elég behatárolt lesz, vagy nem akkora, mint az elvárt.
-
Kernel
nagyúr
válasz sziamiau #45969 üzenetére
OK, ámbár ezt én is leírtam, szerintem még szakszerűbben is, sőt kiabáló nagybetűk, indokolatlan felkiáltójelek és helyesírási hibák nélkül, de mindegy... Akár össze is hasonlíthatjuk:
Szerintem, amikor esik az inga, az L1-ben indukált feszültség a tranzisztort zárva tartja.
Középállástól felfelé haladva viszont a T1 nyit, az L2 rásegít az inga mozgására, vagyis emeli azt, ezáltal betáplálva azt a kis energiát, amivel pótolja a súrlódási veszteségeket.
Vasmag még szép, hogy nincs, magához húzná a mágnest és ezzel vége a mutatványnak.
Nyilvánvaló, mivel az örökmozgót máig nem sikerült feltalálni, ezt a problémát a korábbi mechanikus "örökmozgók" feltalálói is úgy oldották meg, hogy valamilyen rejtett energiát csempésztek a rendszerbe, ami a súrlódási veszteséget pótolta. Egy kis befújt levegő, meg hasonló ügyeskedések.
Itt is meg lett oldva ez a kis hiányosság, beleértve a bázis vezérlésének energiaigényét is, ami persze nem sok, de valahonnan azt is biztosítani kell.
[ Szerkesztve ]
-
sziamiau
csendes tag
válasz Kernel #35685 üzenetére
A müködése:
Kivülről a kollektor köri tekercs közepéig fut a mágnes ez alatt NINCS áram a tekercsen, ezt vezérli a bázisra menő kondi elötti tekercs.
A kollektori tekercs közepétől (lendületbe van a mágnes) a tekercs egy impulzust, áramot kap TASZÍTANIA kell a mágnest.
Ezért nincs nem kell vasmag a tekercsbe ! Fékezné a müködést.
Visza felé ugyan ez a funkció.
(Néha a tranzisztort kb 1Mohm elöfeszítik) -
fraba
aktív tag
válasz Kernel #45961 üzenetére
Úgy gondolom, hogy talán a megfelelően megválasztott transzformátor megoldja az általad említett problémát.
Az alapvető probléma az az, hogy eltűnik a négyszögjel az induktív terhelés hatására, így nem beszélhetünk PWM-ről. Jelenleg még nincs beépítve se visszacsatolás, se áramérzékelő ellenállás. De tervbe van véve. Jelenleg oda kéne eljutni, hogy ne egy felharmónikusoktól hemzsegő maszlag legyen a tekercsen, hanem valamiféle jel, amit lehet szabályozni (így a kimeneti feszültséget is, legyen az a kezdetben bármennyi is).Az áramkorlát megoldott, régi jó fokgyem tápról megy az egész max 0,5 A áramkorláttal 15 V-ról. Mivel van visszajelzés az aktuális áramról, így az mikor eléri az áramkorlátot, leveszem azonnal. IRFZ44 FETnek meg bírnia kell/kéne a kiképzést...
-
-
moha21
veterán
Ha lenne konkrét típus kicsit könnyebb lenne. Az Eaton a régi moller kb. Az APC meg ismert szünetmentes gyártásáról. Ha nem is a túlfeszültség védelem miatt, de az anyagminőség szempontjából valószínű drágább elosztót javasolnék.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Megéri az APC túlfeszültség védett elosztója az 1000 forint felárat, vagy az EATON márkájú is ugyanolyan jó? Egyátalán érdemes ilyen elosztóba invesztálni, vagy nem ér többet, mint a Tescos 2000 pénzért?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #45958 üzenetére
Nem tudom, maga a kapcsoló mennyire alkalmas a többletterhelés elviselésére, de elvileg be lehetne iktatni a jól bevált szabályzót, amivel tetszés szerinti csökkentett feszültség beállítható. Utána a kapcsolóval lehetne váltani 12V és a csökkentett között.
De én inkább a linkelt szabályzó timmerkörében avatkoznék be a kapcsolóval, akkor a kapcsoló soha nem égne be, mert áramra nem lenne igénybe véve.
Arról nem beszélve, én inkább a trimmer helyett kötnék be egy potmétert és akkor úgy állítom, ahogy akarom.
A panel jobboldali fele egyébként mit kapcsol?
-
Kernel
nagyúr
A fogyasztásmérőben bizonyára van egy sönt (elvileg lehetne sönt nélkül is, Hall-elemes áramérzékelővel), de valószínűleg a söntellenállás csillapít egy keveset az impulzuson, ami eddig lenyomta az automatát.
-
Kernel
nagyúr
Szerintem akkora tartományt nem lehet átfogni egy ilyen szabályzóval, hogy a szélső feltételek is teljesüljenek:
9 -->24
30 --> 5- A működést leállíthatja a negatív visszacsatolás, ha a szekunderen túl nagy feszültség jelenik meg.
- Ha van beépítve áramérzékelő source-ellenállás, akkor a túláram miatt is leállhat.Ezek még a jobbik esetek, legalább nem száll el a FET, ha nem sikerült jól eltalálni a trafó menetszámait.
De ilyen kísérleteket csak úgy lehet csinálni, hogy a betápot egy túláramvédett tápegységről adod neki, vagy biztosítékon keresztül, de akkor a FET erősebb legyen, mint a biztosíték.
-
fraba
aktív tag
Sziasztok!
TL494-el szeretnék csinálni egy DC-DC tápot, aminek a bemenetére 9-30 V DC-t kapcsolva a kimeneten 5-9-12-24 V jelenik meg. Odáig nagyon szépen el is jutok, hogy a tekercs áramát kapcsolgató teljesítmény FET-ek Drainjén (még a tekercs nélkül) látom a vezérlő négyszögjelet, de amint rákötöm a tekercset a FETekre, a négyszögjel megszűnik létezni. Így nem nagyon tudom szabályozni a kimeneti feszültséget PWM-el. Továbbá még az is problémám, hogy 50-100% közt tudom csak állítani a kitöltési tényezőt. Már amikor még nincs induktív terhelés (tekercs) a FET-en.
Megépítettem már pár, a neten fellelhető kapcsolást, de valahogy egyik se működött, ahogy az elvárható lett volna. A legjobb lenne egy már megépített, jól bevált kapcsolás.Valaki tudna kicsit segíteni?
-
Az én házamban (Fractal Design Core 1500) 3 (Low-Mid-High) állású ventilátor szabályzó van, egy elég kicsi panelen. Ott valószínű ellenállások lesznek, ugye?
Más: pár hete írtam, hogy a gép áram alá helyezése (nem bekapcsolása) 10/5 alkalommal lecsapja a biztosítékot. Mióta fogyasztásmérő van az egész elosztó előtt, azóta a jelenség még nem fordult elő (10/0). Van erre valami magyarázat?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
rostiron
őstag
Szia.
Azt hiszem úgy van, ahogy gondoltad. A kérdésem, át lehet forrasztgatni úgy a dolgokat hogy a kapcsoló megmaradjon, de biztonságosan kapjanak a ventik ( 5db ) 7V-ot ???
Viszonylag nagy hely van, ahol még plusz alkatrészek is elférnek.
Így van megoldva.Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Kernel
nagyúr
válasz _ATi_1 #45956 üzenetére
Azt nem kell külön piszkálni, csak simán a kollektorokat lehet közösíteni, az mehet az adott áramkör bemenetére.
A példa kedvéért három párhuzamosított fokozatot rajzoltam, de lehet akármennyi:
0V-GND értelemszerűen közösítendő.
-
CheGhost
aktív tag
válasz Wheeler8 #45950 üzenetére
Korábban egy pár árkategória és beszerzési mód szóba került az alábbi részen: [link]
*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***
-
zka67
őstag
válasz Wheeler8 #45950 üzenetére
Szia, ennyi pénzért hatot is vehetsz
New Digital Voltmeter Multimeter DT9205M LCD Ohmmeter Ammeter Capacitance Tester
-
PHM
addikt
válasz rostiron #45952 üzenetére
Az a sanda gyanúm, hogy ez a kapcsoló úgy ad 7V-ot a ventiknek,
hogy az 5 és a 12V-os ágak közé köti azokat.
Ez esetben jobb lenne egy ventilátor szabályzó beépítése és az
összes légkavaró arra rákötése.
A mai alaplapok ugyanis keveset fogyasztanak az 5V-os ágon, ami az
5 és a 12V-os ág közé kötött ventilátoroknál az 5V-os tápfeszültség
megemelkedését eredményezheti. Ez bizonytalan működéshez,
és/vagy szélsőséges esetben az alaplap tönkremeneteléhez vezethet.
Én ezt nem kockáztatnám.
Szvsz orbitális farbarúgást érdemelne aki ezt az ökörséget kitalálta.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
rostiron
őstag
Nem, nem bújt el a másik kettő Most is az alaplapra van a többi kötve, de nekem úgy lenne kényelmes , ha mondjuk játszani akarok, akkor megnyomom a gombot és mind megy max-on 12V-al.
Ha nem kell akkor mennyen mind 7V-al.
Elég forrófejű a vga és így szépen szellőzik.Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
válasz rostiron #45949 üzenetére
És nem bújt még el kettő csatlakozó valahol? Egyébként nem probléma, elbírja. De alaplapra is köthetsz ventiket, kell rajta lenni AUX FAN feliratú csatlakozóknak. Igaz, hogy az viszont általában PWN szabályzást használ (4 pin), így a 3 pines ventik működnek, de nem szabályozhatóak.
Indokolt mind a 4 ventilátor használata, vagy csak azért, ha már vannak, miért ne?
-
Wheeler8
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani 15000 Ft körül digitális multimétert? Mikrokontrolleres projektjeim olyan szintre jutottak, hogy nem nagyon tudok meglenni nélküle , jó lenne beszerezni egyet, már csak az ellenállások értékének kibogarászásával töltött idő miatt is . Ebay, Aliexpress, hazai webshop, OBI, bárhonnan ajánlhattok!
Előre is köszönöm!
Matyi -
válasz rostiron #45947 üzenetére
A molexről kapja a tápot, a két csatit összedugod, a maradék három ventit pedig kiszeded. De komolyan. Elől-hátul ha van légkavaró, az elég. A többi csak feleslegesen fúj-szív mindenfelé, ott minden lesz, csak normális légáram nem.
Ha mindenképp turbinát akarsz építeni, akkor vegyél elosztót hozzá, ha 3 pines, gondolom az, akkor ilyet például: [link]. Öt ventihez 3 darab kell.
-
Kernel
nagyúr
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Új pc házba költöztem ( Zalman z3 ) aminek a tetején gyárilag van egy kapcsoló amivel két ventillátort lehet szabályozni. A kapcsoló vagy 7V vagy 12V -ot enged a ventiknek.
Mi kell ahhoz, hogy a gép összes ventilátorát ( 5db ) szabályozza így ?? Most így néz ki. Az első panel felől ahol a kapcsoló van, jön gyári kábel a végén egy molex csati a 12v-nak és a két ajzat a ventiknek.[ Szerkesztve ]
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #45941 üzenetére
Csak a példa kedvéért, az antennaerősítőt sem véletlenül kell a jelforrás közelébe szerelni, a minimális zaj érdekében.
A magnóban lévő korrekciós előerősítő minden szempontból a fejhez van illesztve, impedancia, érzékenység, frekvenciamenet, gyakorlatilag egymás tartozékai.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Üdv
Melyik lenne jobb megoldás kazetta digitalizálásra.
Adott egy walkman, ebből kimemetét bekötni a sz.gépbe, vagy közvetlenül fejet bekötni sz.gép mikrofon bemetére?Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz F_Gergely #45933 üzenetére
Pedig az elvileg HSC (Heat Seal Connection), ami 180°C hőmérsékleten köt:
How to remove and re-attach LCD Ribbon from a PCB with a Fine Pitch
-
F_Gergely
őstag
válasz darvinya #45936 üzenetére
Igen, itt nincsen külön keret ami fogja, ragasztva volt szerintem gyárilag is. Viszont ha nem vezető ragasztóval ragasztanám akkor ha az bemegy az érintkezők közé ott nem lenne kontakt. Ráadásul annyira közel vannak egymáshoz a pin szálak, hogy ha ragasztanám is fogalmam sincs a hidbakötést hogy kerülném el.
Ezért kérdezném hátha találkozott már valaki ilyennel, vagy van tippje hogy ezzel mit lehetne csinálni. -
F_Gergely
őstag
válasz darvinya #45934 üzenetére
Én is erre tippeltem mert a forrasztás bármilyen technikával is a fólia silány minősége miatt esélytelen. Milyen ragasztóval lenne érdemes szerinted? Amit eddig használtam mint vezető ragasztó az elég nagy száradási idővel van kb 24 óra, van ehhez valami speciális ragasztó?
-
F_Gergely
őstag
Sziasztok, ilyen fólia kábellel mi lehet csinálni? Próbáltam T fejjel is melegíteni de semmit nem ért. A fóli mondjuk nagyon gyenge és elég tré minőségű, szerintetek valahogy javítható?
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #45926 üzenetére
Itt a tegnapinál kifelejtettem egy lényeges dolgot: nyilván az sem mindegy, hogy az alacsony tápfeszültségek miatt nagy áramon kell átvinni adott teljesítményt, vagy fordítva. Ezeket az elkókat viszont az áram nyírja ki, nem véletlenül lehetett kezdetben PC-alaplapokon találkozni ilyen speciálisabb kondikkal.
Klasszikus végfoktápban viszont a nagyobb feszültséghez relatív kis áram társul, ott ezért sem volt szükség Low ESR típusokra.
-
Kernel
nagyúr
válasz _ATi_1 #45928 üzenetére
Megoldható, emitter a GND-re, kollektor a mostani bemenetre, bázissal sorosan 10k ellenállás. Vagy bázisosztó, illetve lehúzóellenállás, ez már a jelforrás függvénye, hogy mi a praktikusabb.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Nemrégen kaptam segítséget egy újraindítható monostabil kapcsolással kapcsolatban.
Ezt a kapcsolást szeretném megvalósítani, ami jelenlegi állapotában alacsony szintű jelre triggerel. A PNP tranzisztor elé tehetek egy NPN-t, hogy magas szintű jel esetén induljon a triggerelés? -
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #45923 üzenetére
Elején kicsit belebonyolódik az "alacsony ellenállású luv LRS" kondenzátorok kérdésébe is, ámbár ezt mások is mintha félreértenék.
Low ESR kondenzátorok a PWM-tápokkal együtt terjedtek el, sőt kezdetben voltak ilyen tápok normál kondikkal is, vagy némelyik lapostévében akár még mindig.
Manapság meg már sokan azt hiszik, hogy a klasszikus Graetz+puffer tápokhoz is kötelező a 105°C és Low ESR. Holott az 50 Hz szinusz egyenirányítása kicsit más téma, mint az impulzustápok esete.
-
Kernel
nagyúr
válasz fpeter84 #45920 üzenetére
Nem teljesen 100-as a figura, ezért nem is lehet úgy értékelni, mint másokat, de maga a mentalitás, ami viszont máshol is előfordul: amikor valaki hülye egy témához, de olyan magabiztossággal adja elő, mintha tudná, miről beszél. Soha nem értettem az ilyen hantás fazonokat.
Végén is kijelenti, hogy ugyan nem sikerült, de legalább kiderült a hiba, amit nyilván nem is tudhat, meg nem is igaz. A tuner részére szolgáló 33 V hangolófeszültségről levezetett fejtegetések is szédületesek voltak.
Ennél a sasszinál / alaplapnál a sorvégfokban szokott valamelyik impulzuskondenzátor kikészülni, emiatt megnövekszik a nagyfeszültséggel együtt a többi szekunderfeszültség is, ami azután kinyír további alkatrészeket.
Ha már itt tartunk, hazai szakfórumokon sasszénak is nevezik (tánclépés), ettől is hülyét kapok néha, nem beszélve számtalan helyesírási hibás változatról: cassi, sashi, sorolni sem tudom a rengeteg variációt, amiket láttam már.
Írja le eredeti formában (chassis), ha meg nem tudja, akkor mit kínlódik, használja a magyarított változatot (sasszi), ami már az autószerelő szakmában is régen így terjedt el, amikor az alvázról beszélnek. Vagy-vagy, a kettő keveréke nincs.
Nem ide kapcsolódik (a videón a helyesírás no comment kategória / invertel), csak azért írtam le, mert sokszor zavaró tud lenni, főleg szakemberektől nagyobb precizitást várna az ember.
-
fpeter84
senior tag
Szegény srác, másik videóban még adják is alá a lovat:
...Hogy miért utálom Magyarországot? Pl Ezért (is)!
Kibaszott tehetséges vagy, szeretsz szerelni, értesz hozzá ás nem abba dolgozol amiben szeretnél (gondolom). És egy Tesco-ban árufeltöltő vagy, miközben szerelni szeretnél......Ezzel a tudással ami neked van te gazdag lennél külföldön!...
...csak nezd meg a Nobel dijas magyarokat. Egyiket sem ertekelte az orszag, mind kulfoldon csinalt karriert es kapott Nobel dijat...
...Szia nagyon jok a videok nagyon ugyes vagy tanultad valahol vagy magadtol jotel ra a dolgokra...
Így távolról nézve aranyos az együgyűsége, az hogy mennyire fingja sincsen arról aminek nekifog - de ha a szomszédja lennék akkor félnék hogy előbb utóbb felgyújtja az egész utcát valamelyik gányolásával
Én is imádok barkácsolni, rengeteg dolog javításának nekifogok magam is. Olyannak is amihez nem értek, csak "hátha" alapon - de tudom hogyha valami elfüstöl az többnyire már okozat és nem ok, nem azzal kezdünk javítani hogy kicseréljük azt ami odakozmált...
-
kovy79
őstag
válasz Kernel #45917 üzenetére
"annak végére sem sikerült megjavítani ezt a szerencsétlen TV-t"
Vazze. most lelőtted a poént, már a második közepén járok...
Nekem az ónszippantó használata is nagyon tetszett.
Egyébként nem kell ebből messzemenő következtetéseket levonni, aki ért hozzá, az kb 3perc alatt rájön a dolgokra, aki meg nem és hozzá viszi javíttatni a dolgokat, az így járt. Kb, mint egy mese, amiből semmi sem igaz...[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #45913 üzenetére
Ebben annyi ostobaság van, hogy abból már szinte kiemelni sem tudok, mert végig tartja a szintet.
Van egy második része is a videónak, annak végére sem sikerült megjavítani ezt a szerencsétlen TV-t. Érdekes módon, egy multiméter sehol nem kerül elő, amivel a sortápot legalább megmérte volna, hátha nagyobb a kelleténél és amiatt füstöl az ellenállás. (Noha erre a Vestel 11AK45 sasszira nem jellemző a tápmegfutás esete, de bizonyára nem véletlenül fúvódott fel a kondi is.)
De ezen a szinten így működnek a dolgok, hogy ha füstöl az ellenállás, akkor "nyilván" nagyobb teljesítményűt kell betenni. Vagy inkább rövidre zárni, mint a második videó végén megtudhatjuk.
Alaplap címkéje is ott virított az arcába, 11AK45 rajzot pillanatok alatt találhatott volna (ugyanez a török lap található Orion stb. készülékekben is), de ő inkább fáradságos munkával JVC-rajz után kajtatott.
72 centisnek nevezi a képcsövet, állítólagos "szakember" létére. Holott már találkozhatott a képcsőre ragasztott A66-xx címkével, ami a 66 cm valós képátlóra utal. 72 centis képcső nem is létezett soha, régen a laikus kereskedők vitték be a köztudatba ezt a számot, ami a sarokcsavarok távolsága.
Képcső kisütése pár percig, biztos ami biztos. (Abban a pillanatban kisül, de nem is szokás kisütni, csak akkor, ha megbontásra kerül az a rész.) Igaz, aki folyton kiépíti az alaplapot, egyébként feleslegesen, az sütögessen is.
Az elméleti halandzsa már végképp szót sem érdemel, annyira hosszú lenne sorolni a butaságokat.
-
kovy79
őstag
-
Ice&Lime
veterán
válasz Kernel #45904 üzenetére
Átmenetes-folyamatos, ami kb. 2mp alatt valósul meg.
(Emellett van olyan is, hogy amikor elsötétül a kép, akkor nem teljesen megy el, hanem valamennyit még látszódik, ez a bekapcsolás után kb. 4-ből egyszer van ilyen, a többi a teljes elsötétülés).
Ami érdekes, hogy csak minden bekapcsolás után játssza el ezt az elsötétül-visszajön a kép dolgot kb. 4x, 5x 1 óra alatt, de utána beáll a dolog, és rendesen működik a képe.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
válasz darvinya #45905 üzenetére
Mármint melyik 2 eszközre gondolsz? Mindkét szervót ugyanarról a tápról próbáltam. A potinak pedig, mint írtam, nem adok új tápot, csak a gyári fekete-piros szálakra, ami a szervóból jön ki.
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Kernel
nagyúr
válasz Ice&Lime #45903 üzenetére
Attól függ, hogy a sorvégfok áll le vagy csak a képcsőfűtés, meg egyéb gondok is lehetnek.
Sötétülés-világosodás azonnali (impulzusszerű) vagy átmenetes?
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
Lenne egy hagyományos típusú képcsöves kis tv.
Egy jó ideje az a probléma vele, hogy bekapcsolás után időközönként teljesen elmegy a kép, közben hang van, majd visszajön a kép, és ezt megcsinálja használat közben kb. 3-4x. Majd a 3-4 elsötétülés-újra van kép után ismét jó a kép a hanggal együtt.
Viszont a fényerejéből is vesztett a hibajelenség kezdete óta, ami kb. felére csökkent.Milyen alkatrész okozhatja ezt, lehet-e cserélni, mennyiért, van-e egyáltalán értelme már?
Előre is köszi a választ mindenkinek.
(Illetve hol tehetném fel a kérdést, ha itt nem tudtok rá választ adni).
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
válasz Kernel #45901 üzenetére
és darvinya: nem avatkoztam bele, simán rákötöttem a gyári szálakra. Kernel, látom, már érted. Igen, gondoltam, hogy valami belső dolog lesz, csak reméltem, hogy valahogy lehet orvosolni, de akkor gondolom nem, ha az IC tehet róla. Mindegy, rákérdezek a tanárnál, hogy ilyenkor mit lehetne tenni (esetleg kisebb szervót használni, ami talán nem ilyen, szakdolgozathoz kell amúgy az egész). Kösz szépen mindkettőtöknek.
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Kernel
nagyúr
válasz dave0825 #45899 üzenetére
Mert először úgy értettem, hogy a potméterre kötéstől áll be, csodálkoztam is az 5V-on.
De akkor ez egy belső konstrukciós sajátosság lehet, hogy amint tápot kap, rögzíti magát azon a ponton. Talán más vezérlő IC van benne, vagy ha azonos, másképp konfigurálták.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest