Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz szabifotos #47699 üzenetére
"Zár milyen kellene? Gondolom az már nehezen és/vagy drágán oldható meg, hogy kulccsal is nyitható legyen."
Ha az elektromágnest a kapu keretébe szereled úgy, hogy az reteszeli a kulccsal bezárt zárnyelvet, akkor talán még "hangolhatod" is a zárszerkezetet: ha kétszer fordítod a kulcsot, akkor már elektronikusan nem nyitható a kapu.
mezis
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
RFID-s kapunyitó megvalósításán gondolkodom... Nincs szükség semmi komolyra. Csak a kényelem miatt, meghát' mégiscsak modern(nek néz ki egy ilyen rendszer ) EZT néztem ki.
Kérdésem, hogy: A csengő hogyan oldható meg? Kell vennem egy külön "csengő modult"? pl. ezt? és a kapcsolójának helyére kötöm a panelt? Mert gondolom nincs bele építve.. tehát nem csak egy kis hangszórót kell rákötnöm.
Zár milyen kellene? Gondolom az már nehezen és/vagy drágán oldható meg, hogy kulccsal is nyitható legyen. LINK?
A tápot pedig egy sima 12V 2A szolgáltatná. Más valamire lenne szükség ehhez az egészhez?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kenyocsaba23 #47695 üzenetére
Semmit nem befolyásol, hogy az USB csati földjét hova kötitek be, mert az összes földfelület azonos potenciálon van, de ezt le is tudjátok ellenőrizni egy olcsó multiméter szakadásvizsgálójával.
Persze ha be van dugva az usb kábel a gépbe, akkor hallhatsz zajt de az normális bármelyik telefonnál, ezek nem profi audio eszközök.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, rendes mérő fej vételét nem fogom megúszni... Sőt, rögtön olyan kellene, aminek tudom hol áll a kapcsolója. Hmm. Jó lenne ezt az osztást a bemenetnél végezni, nem a mérő vezeték elején.
Ez egyébként egy komplexebb cucc amit csinálok. A cél egy amplitúdó és fázismenet karakterisztika rajzoló. Egy FPGA az egésznek a lelke, az hajt meg egy DDS-t, amivel 50MHz-ig elő tudok állítani két csatornán szinusz jelet. Ezt a jelet a DDS oldalán le tudom osztani a felére, negyedére és a nyolcadára, hogy megfeleljen a mérendő körnek.
A mérő oldalon a fázismenet mérést komparátorok végzik, kihasználva azt, hogy a DDS egyik csatornájának a jelét átküldöm a mérendő hálózaton, a másik csatornáét meg közvetlen bekábelezem a 2. mérő bemenetre. A két jel különbségét meg a komparátorokkal meg tudom mérni időben.
Ami trükkös, az az amplitúdómenet méréshez az AD előtti részek, ebbe még nem is gondoltam bele, hogy mennyire. Eddig arra jutottunk, hogy a bemeneti 1:10-es osztót egy megfelelő jfetnek kellene követnie mint illesztő, és arra menne rá egy újabb kompenzált osztó. Per pillanat nem vagyok tisztában ezeknek a kompenzált osztóknak a számításával, pláne nem több mint 2 tagra.
No meg egy érdekes kérdés, ha nem előlapi forgókapcsoló választja ki a megfelelő osztást, akkor mit célszerű használni oda? Lenne egy tippem pl. ezzel [link] a videó multiplexerrel, csak nem tiszta, hogy ez mit visel el a bemenetein.
kenyocsaba23: Ha a pozitív megvan, akkor a földet már könnyű megoldani. Pl. a fejhallgató kimenet külső része is az, valamint a telefonban szoktak lenni fém lemezzel borított dolgok, azok is mind azok. Valszeg elég, ha az USB házát összekötöd az egyik fém felülettel, mert mindennek közös ott a földje.
Amúgy az usb-t az oldalsó lábainak kellene odafognia a nyákra. Ha azok padjei is kiszakadtak, akkor csak a ragasztó marad...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
And
veterán
válasz CPT.Pirk #47691 üzenetére
Az első (kompenzált) osztó maga a mérőfej: [link]. Tényleg semmi extra, csak passzív kivitel esetén maga az árnyékolt kábel is egy jó nagy rezisztív ellenállással rendelkező RC-tag. Jellemző még az a bemeneti kapacitástartomány, amit az adott passzív kábellel - a saját trimmer kapacitásával - ki lehet kompenzálni. Ilyen mérőfej nélkül az oszcilloszkóp bemenete lehet akármilyen, nagy frekvencián semmit sem ér, ha csak egy sima árnyékolt kábellel vezetjük rá a nagy impedanciás bemenetére a jelet.
-
kenyocsaba23
tag
válasz CPT.Pirk #47691 üzenetére
Köszi! A végei még látszanak nagyító alatt és oda szerintem még tudnék forrasztani; viszont az nem tartana semmit és újra elő jönne a hiba elég lenne ha csak a töltést meg tudnám oldani a többi funkció annyira nem lényeges de a baj hogy csak a pozitív pólus maradt épen a másikkal kellene valamit kezdenem
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van valakinek olyan kapcsolási rajza, amiben nagyfrekis mérő bemenet (pl. 20MHz feletti szkóp bemenete) látszik? Az a rész érdekelne igazán, hogy miként lehet a bemeneti feszültséget úgy leosztani, hogy az ne nyúljon bele nagyon az átviteli karakterisztikába.
Azt hiszem két lépésben szoktak freki független osztókat egymás után tenni, úgy elég széles osztási tartomány érhető el, de jó lenne látni ilyesmit megvalósítva.kenyocsaba23: egy profi forrasztó ember megfelelő szikével lehet, hogy le tudja kaparni a megmaradt sávokról a lakkot és aztán még egy profi pákával esetleg valamit hozzájuk is tud forrasztani, de sok reményt ne fűzz hozzá. Plusz az USB rettentő érzékeny a vezetékezés diff. ellenállására, ami nehezíti a javítást.
-
kenyocsaba23
tag
Sziasztok! egy olyan kérdéssel fordulnék felétek, hogy van egy teló nálam javításra csak a micro usb aljzatot kell cserélni mert letört a pcb-ről a nagy baj pedig, hogy rántotta magával a 4 vezető szálat. egy épen megmaradt. esetleg tudtok valami tippet mivel tudnám javítani esetleg nyákjavító filc?
Sajnos a visszafejtős módszer itt nem játszik mert túl zsúfolt a NYÁK nem szeretnék nagyobb kárt csinálni
Válaszaitokat előre is köszönöm! -
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #47687 üzenetére
Csillámlemez A4-es méretben van csak drágán.
Esetleg valami más?
Zsugorcső 10mm felettiek esetleg.?Ha ráhúzható, akkor az is. Kérdés, hogy van-e egyáltalán potenciálkülönbség borda és kondi negatív pólusa között. Ez meg attól, hogy a kapcsolótranzisztor szigetelve van-e szerelve a bordára, vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #47686 üzenetére
Köszönöm, kb. én erre jutottam.
Olyan kicsi biztosítékot biztosan kioldja.Csillámlemez A4-es méretben van csak drágán.
Esetleg valami más?
Zsugorcső 10mm felettiek esetleg.?Igaz, már olvasni sem tudok.
Más:
Tesztelés véget, kihúzva, próbáltam berakni a tokba.
Ekkor hozzáétrem a nyák alján lévő forrponthoz, azaz 120uF/450V kondi forrponthoz.
Megtapasztaltam mekkora erő van még benne.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #47685 üzenetére
Bennelévő biztosíték kocka 3.15A, ilyet nem kaptam csak 5A-est (vagy 350mAh választhattam).
Még mindig jobb, mint semmi. Csak határesetben jelenthet problémát. Oda pedig ritkán juthatsz vele.
Mivel kellene elszigetelni a hűtőbordától, mert papír vastagságú hely van?
Pl. csillámlemez.
Amit kicsit furcsáltam, betápnál lévő szűrő kondin ez szerepel 0.22uF/275VAC.
Ezt cseréltem 0.22uF/275~Az ugyanazt jelenti.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
Üdv
Kapcsolóüzemű táp adatlapján ez szerepel.
In: 100-240V~ 1.5A
Out: 20V ¬ 4.5ABennelévő biztosíték kocka 3.15A, ilyet nem kaptam csak 5A-est (vagy 350mAh választhattam).
Mennyire lesz gond?Eredeti 120uF/450V kondinál kicsivel nagyobb méretű kondit kaptam.
Mivel kellene elszigetelni a hűtőbordától, mert papír vastagságú hely van?Beüzemeltem stabilan 20.5V van.
Amit kicsit furcsáltam, betápnál lévő szűrő kondin ez szerepel 0.22uF/275VAC.
Ezt cseréltem 0.22uF/275V~Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
csabyka666
veterán
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
darvinya
titán
válasz Kernel #47679 üzenetére
Biztosíték kocka, varisztor biztos tönkre ment.
FET-re hasonlító dolog a kondi mellett hűtő bordán van és mérhető 450 érték (lábat nem tudom, mert típusát sem tudom leolvasni.
GBU 406 diódahíd 432/422 mértem, szerintem ez is jó.
0.22uF/250V kondin semmit nem mutat.
4 dolgot cserélem, és ezzel megjavul.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #47678 üzenetére
A pufferkondi nem a víz miatt fúvódott fel, az szokott ilyen állapotba kerülni egy idő után, valószínűleg működne még ezután is valameddig. Amikor már nagyon lecsökken a kapacitás, a tápegység általában nem indul, de nem is meg tönkre jobban, kondicsere után többnyire megjavul.
Itt más a gond, szerintem zárlatos lett a kapcsoló FET, az nyomta ki a többi alkatrészt. De előfordulhat éppen, hogy a FET megmaradt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
Szerintetek kondin kívül mi mehetet tönkre?
¼-ig vízet kapot áram alatt hosszanti oldalon.
Amit még találtam, és szerintem kuka
F1 T3/15A/250V
RV1 DNR 7D471Egyenirányító GBU 406 ennél semmit sem lehet mérni szakadás/dióda módban.
Ez is kuka?Érdemes javítani?
-
csabyka666
veterán
válasz darvinya #47676 üzenetére
Ez az, hogy nem tudtam kipróbálni, mert nem indul el a noti. De raktam rá egy olyan töltőt, ami garantáltan működik (terhelés alatt is), azzal sem változott a helyzet.
Megmértem az adapter feszültségét terheletlenül: 20,1V-ot mutatott a műszer, illetve megmértem úgy is, hogy bedugtam a notiba, és nyomtam a bekapcsológombot, de nem esett vissza a feszültség - olyan, mintha nem is csináltam volna semmit.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
darvinya
titán
válasz csabyka666 #47675 üzenetére
Terhelés alatt is bírja a töltő?
-
csabyka666
veterán
Üdv!
Ezek a kondik is fel tudnak úgy púposodni, mint a régiek?
Van nálam egy Lenovo G500-as noti, és bár abszolút nem régi darab, nem indul, és a töltést se veszi fel az akksija. Szétszedtem elemeire, kiportalanítottam, kontaktokat megmozgattam, de semmi.
Azt ki tudtam mérni, hogy a töltő csatlakozója jó - ennél a típusnál nincs az alaplapra forrasztva, hanem egy kábelkötegen keresztül egy csatlakozóval kapcsolódik rá, és az alaplapi csatlakozónál tudom mérni az adapter feszültségét. Az adapter biztosan jó, és a noti bekapcsológombja is, szóval kizárásos alapon maradt az alaplap.
Amiért a kondikat kérdeztem - van rajta 2db, ami mintha kicsit púpos lenne, de aztán lehet, hogy csak beképzelem.Szerintetek? Egyáltalán, kondi miatt csinálhat ilyet, hogy nem tölt? Gari nincs már rá, legalábbis úgy érkezett hozzám, hogy részben szét volt szedve, így ha van is, már nincs.
Köszi a segítséget előre is!
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #47673 üzenetére
Ja oké, leesett! Ezek az okostelefonos cuccok nagy százalékban kamu programok. Egyszer láttam olyat, hogy a fotofényre kellett tenni az ujjadat, és megmondta a pulzosod, meg talán még a vérnyomásod is.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #47672 üzenetére
Nem arra értettem, hanem a MinDigTV témákkal kapcsolatban. Van az okostelefonos alkalmazás, amivel a tetőantenna irányát be lehet lőni.
De az csak a földrajzi irány meghatározásában segít, ami nem feltétlenül egyezik a maximális jelszinttel és minőséggel. Reflexiók is befolyásolhatják a végeredményt, meg úgy általában a rádióhullámok "szeszélyei".
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #47670 üzenetére
Okostelefonnal...? Úgy csináljuk, hogy egyik készülék AP, másik Client módban van, és ráállunk az adóra, nézzük a jelet, közben igazítjuk az antennát, és a rádión megy a diskurzus.
Vagy hogy értetted?
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #47666 üzenetére
A MinDigTV-vel foglalkozó témákban is kitűnik, hogy mennyire tájékozatlanok az emberek földi vételben, meg egyáltalán fizikában.
Mióta kábeltévén és interneten működnek a dolgok, már annyira sem értenek hozzá, mint régen.
Lefedettségi térképet készpénznek veszi, reklamál miatta. Hogy a földszinti betonlakás ablaka épp ellenkező irányba néz, az már valahogy fel sem tűnik.
Antenna irányát okostelefonnal belőni, az igen, pedig jelszintre és jelminőségre kellene inkább.
-
And
veterán
válasz EmberXY #47663 üzenetére
Ez már messze túl van az ideális körülményeken, az ilyesmihez egy adag szerencse is kell. Ezt a távot deklaráltan nem rálátással (vagyis nem földfelszíni terjedéssel) érték el, vagyis nem lehet egyszerűen úgy megismételni, hogy két rádióval a két adott pontba állunk, és biztosan menni fog, mivel terjedésfüggő. A rövidhullámú sáv tetején működő CB-vel nekem is sikerült >1200 km-t visszaigazoltan áthidalni (extra adóteljesítmény nélkül), csak hát az ember rövidhullámon a távoli terjedést sokkal jobban megszokta, mint UHF-en.
csabyka666: "Amire én használom: internetkapcsolat kiépítése 1-2km-es távolságra - kolléga az egyik, én a másik tetőn, és állítjuk az antennákat."
Természetesen tiszta rálátással sokkal jobb a helyzet, ilyenkor 1-2 kilométer meg sem kottyan akármilyen rádióknak sem. Nagyvárosban inkább a sáv zsúfoltsága / zavartsága szokott probléma lenni ilyen 'nagyobb' távú kapcsolatnál.
"Egy kérdés felvetődött bennem! Ha merül az akksi, akkor csökken a hatótáv, vagy ez független a töltöttségtől?"
Ez nagyban függ a rádió és az adófokozat megvalósításától. Az én kézirádióm (ami sem képességeiben, sem árában nem a hipermarketes PMR-ek szintje, áramköri rajz és blokkvázlat is van hozzá A3-as méretben) például belső DC-konverterekkel van ellátva, így messze mélykisütésbe tudja vinni az akkumulátorait vagy elemeit, és egészen az utolsó pillanatig minden úgy megy, mintha most tettem volna bele frissen töltött akkukat. Úgyhogy normálisabb LSD NiMH-val az elem merülésjelzője szinte semmit nem ér, az akkutelep nagyon rövid idő alatt válik használhatatlanná. Egyszerűbb konstrukciónál a PA-fokozat a nyers (esetleg szűrt, de nem stabilizált) tápfeszt kapja, az ilyen típusok adóteljesítménye nyilván függ a tápfeszültségtől. De ha kellően 'lapos' kisütési karakterisztikájú akkukat teszel bele, akkor ez a hatás nem lesz nagyon látványos, mivel egy NiMH-cella névleges feszültsége 1,2V, ezt elég sokáig tartja, 1 volton pedig már merültnek tekinthető.
#47668: Szerintem ezt nem nekem szántad.. -
mezis
félisten
Egy feszültségmérővel mindenképp ellenőrizd a bekötést.
A PC-től érkező, bizonyára kapcsolt +5 V.os ágat már nem kellene kijuttatni az USB A Female csatlakozókra.And: Hiába tud kiadni 500mA-t, ha a hosszabbító kábel kb 0,4 Ohm/m-es ellenállásán "elfogy" a feszültség egy jelentős része.
Egy mobil internet stick kb 300mA-ert vesz föl, egy TV tuner 500mA-t. Egy ilyenhez én is külső tápegységgel viszem az áramot az 1m-es hosszabbító kábel végére. A mobil internetes stick-emhez meg magam gyártottam le az 1,5 m-es USB hosszabbító kábelt, lényegesen vastagabb tápvezetékkel.mezis
-
EmberXY
veterán
válasz csabyka666 #47665 üzenetére
Ő se az a kimondott szakértő, csak használja, de még működik, innen a "bizalom".
Innen a fórumról többet tudtam meg, mint tőle.
Nekünk tényleg csak arra a pár napra kell, és nem is kifejezetten állandó kontaktra, csak tényleg akkor, ha szükséges. Erre szerintem elég lesz bőven, a mobilnál olcsóbb, és nem is mindig szeretnénk az értékesebb dolgokat magunknál tartani, így meg ha felesben veszünk 1-1 szettet, az a 3-4 ezer pont belefér. Aztán ki tudja, hátha a későbbiekben is hasznát vesszük még.Up the Irons!
-
csabyka666
veterán
Igen, a baj az, hogy készpénznek veszik, ahogy azt írtad Te is. "Rá van írva, hogy 6km, akkor azt mindenhol tudja", de ezért (is) jó a fórum, mert itt meg lehet kérdezni, mit jelent ez a gyakorlatban.
Amikor a Motorolát vettem, megkérdeztem az eladót, hogy élesben mit tud. Azt mondta, 1km-t biztosan átlő, így megvettem, és ezt tényleg stabilan tudja, azért is írtam, hogy ezzel nem nyúl mellé a kolléga, ha neki is ekkora távra kell csak.Amire én használom: internetkapcsolat kiépítése 1-2km-es távolságra - kolléga az egyik, én a másik tetőn, és állítjuk az antennákat. Tetőről tetőre amúgyis jobb a rálátás, illetve a továbbítási technológia miatt is előnyös, ha tiszta a levegő, szóval itt én a 2km-t is megkockáztatom, hogy simán tudja. Persze a 6km-nek ez a közelébe se ér, de nem is használom olyan távolságra.
Egy kérdés felvetődött bennem! Ha merül az akksi, akkor csökken a hatótáv, vagy ez független a töltöttségtől?
-
And
veterán
válasz csabyka666 #47659 üzenetére
Szerintem félreértettél: a hatótáv specifikált értéke nem azért 'vicc', mert lehetetlen azt elérni vagy túlszárnyalni (el lehet érni és akár meg is lehet haladni, a jelenlegi távolsági rekord >500 km, nem módosított PMR példányokkal), hanem mert önmagában értelmetlen úgy kezelni, mintha az - a PMR szabványon belül - a rádió típusától nagyban függene. Ez ugyanis egyszerűen hamis kép, érdemes ezt elolvasni: [link]. A felhasználók az ilyen adatokat sajnos hajlamosak készpénznek venni, pedig nem lenne szabad. Ez teljesíthetetlen elvárást fogalmazhat meg a vásárlóban, aki ebbe nem gondol bele. Gondolj egy elemlámpára, arra is rá lehet írni, hogy 2 km-es a hatótávolsága, hiszen ha rálátsz, ekkora távolságról vagy akár a többszöröséről is látszódik a fénye. De egyetlen fal megállítja, sőt még a papírvékony alufóliával sem tud elbánni. Ez egy ilyen műfaj. Mi is kísérleteztünk gyári PMR és normális adóvevő (nagyon érzékeny többsávos amatőr kézirádió) közötti kapcsolattal úgy, hogy 'mindössze' annyiban tértünk el a PMR-szabványtól, hogy az amatőr rádióra irányított antenna került, utóbbi rádió adóteljesítménye viszont még a PMR rádiók fél wattját sem érte el és amúgy is sokemeletes vasbeton panelházak között tartózkodott. A PMR tulajdonosának leesett az álla, miután autóval bőven kiment a város határán túlra, és még mindig használható volt a kapcsolat. Ő ehhez két PMR között nem volt hozzászokva. De még teljesen PMR-kompatibilis módban, alap gumiantennával is összejött közel 20 km, persze kivételesen jó körülmények között (az egyik állomás egy hegy tetején, a felek között rálátás), és még csak nem is rekorddöntési kísérlet volt a cél.
-
EmberXY
veterán
válasz csabyka666 #47660 üzenetére
Mi konkrétan a Concorde márkát néztük ki, egy ismerősnek van olyan, drágább verzió, évek óta használja, meg van vele elégedve, így elméletileg megbízhatónak mondható. A kisebb kategória sem tűnik rossznak: [link]
Up the Irons!
-
csabyka666
veterán
válasz EmberXY #47650 üzenetére
Nem tudom, érdemes-e olyan olcsót venni, főleg újonnan, kérdéses, mit adnak annyiért.
Esetleg nézz rá használtcikkes oldalakon, én is úgy vettem, de az biztos, hogy a típus stabilan tudja a leírt távolságot.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
A 6km szerintem is vicc, laboratóriumi körülmények között lehet, hogy működik, a gyakorlatban szinte kizárt. Mindenesetre amit írtam, az valós adat, Google Maps-szal mértük meg a távolságot légvonalban, és az is sokat mond, hogy épületek mögött voltunk.
-
-
footy
addikt
Sziasztok!
az USB hubomat szeretném aktívvá tenni, de nem találok kompatibilis töltőt, ezért arra gondoltam, hogy direktben rákötök egy USB kábelt a táp csatlakozójának a nyákjára(jobb alsó sarok a nyákon 3 pin egymás mellett).
Hogy tudom kideríteni hogy az USB kábel melyik szálát hova kössem?Műszer és lelkesedés van, hozzáértés nincs
köszi
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Meg kell mérni a feszültségét, ámbár rutinosabbak méret és súly alapján is érzik, hogy kapcsolóüzemű tápról van szó, vagy egyszerű trafó.
Ha stabilizálatlan, akkor ampermérővel meg lehet figyelni a töltőáramot is, a töltés folyamán, hogyan változik.
-
Kernel
nagyúr
Magam rövid úton elintéztem ezt a kérdést. Van egy 12V / 500 mA trafós tápom, ami stabilizálatlan, egyenirányító és pufferkondi van benne. Így néz ki, csak még egy LED is van rajta:
Terheletlenül 15 V körüli értékre áll be. Kiválóan alkalmas autóakku éjszakai csepptöltésére, a szivargyújtón keresztül betáplálva. Ahogy emelkedik az akku feszültsége, egyre csökken a leadott áram. Túltölteni nem tudja, még több nap alatt sem, mert az autóakkunak ilyen kis áram semmi, a kapacitáshoz képest elenyésző. De ahhoz mégis elég, hogy egy éjszaka alatt szépen felhúzza.
Van egyébként egy szigorúbb orosz, tirisztoros töltőm is, ha gyorsan kell 5-10 A-t betolni a lemerült akkuba, de az más műfaj.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Motorakku töltője lehet többféle konstrukció. Hány amperrel tölt, van rajta valami kijelző, ami a végén jelez, automatikusan leáll?
Kapacitás hány Ah? C/10 vagy kisebb áramú töltéssel automatika nélkül is lehet éppen 15 óráig tölteni.
12 V-os stabilizált töltővel nem tudod feltölteni, mert az pontosan 12 V-ot ad le, ezeket az akkukat viszont standby üzem esetén 13,6-13,8 V-ra kell tölteni, majd ezen a szinten folyamatosan tartható (riasztó, szünetmentes táp).
Ciklikus üzemben 14,4-15 V csúcs is megengedhető, de utána a töltést le kell kapcsolni. Elvileg 14,4 V felett a gázfejlődés kritikus lenne, de ezek már rekombinációs technológiák (pontosan nem tudom most idézni), csak ennyi a lényege, hogy átmenetileg 14,4 V fölé is lehet menni.
-
EmberXY
veterán
válasz csabyka666 #47646 üzenetére
Mi egyel alacsonyabb kategórián gondolkodunk, 6-7-8 ezer környékén, elvégre kizárólag erre az alkalomra kéne, ezért nem akarunk túl drágát venni. Ha az ~1 km hatótáv meglesz, mi már azzal boldogok leszünk.
Egyébként az a "121 alcsatorna" az valószínűleg a 38 CTCSS (zajzár) és a 83 DCS (valami digitális kód) alapján jön ki, de valójában azok is az alapcsatornákhoz tartoznak. Tegnap óta tudom én is.
Up the Irons!
-
PHM
addikt
Ezeket az akkukat nem szerencsés 14V-nál nagyobb feszültséggel tölteni.
Töltés közben, a töltőáramtól függően ugyan feljebb is mehet az akku
kapocsfeszültsége, mivel valamennyi feszültség esik a belső ellenálláson.
Kis áramú töltésnél, illetve standby üzemmódban 14V a maximum.
Töltés közben gondoskodni kell a töltőáram korlátozásáról is,
hiszen a lemerült akku simán túlterhelheti az adaptert.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Bocaa
senior tag
Ólomzselés akksi töltésére kell a speckó töltő vagy elég ha egy adapterről töltöm ami tud 12V-ot és kb 1ampert ( elvileg egy szünetmentes táp akksija volt születésekor). neten annyit találtam hogy 1.2 A-nél többel ne töltsem. Nemtudom hogy a speckó akksitöltők mennyivel tudnak többet most egy motorakku töltőjével töltögetem.
"itt olyan vihar van hogy elfújja az fps-em "
-
And
veterán
válasz darvinya #47645 üzenetére
A melóhelyen is vannak ilyen gagyi filléres tojásdad formájú teszkós PMR-ek, azok is visszajelzik vizuálisan a foglalt csatornát. Akadnak persze frekvenciadíjas VHF-adóvevőink is, azok sokkal használhatóbbak az előbbieknél, és nem csak azért, mert ott teljesen üresek a rádiócsatornák.
Mod. #47646: "6km-t írnak rá, szerintem ez max tiszta rálátással, tiszta időben lehetséges [..]"
Ja, meg enyhe hátszél, minimális napfolttevékenység és jósolós üveggömb sem árt hozzá . Komolyan, a hatótáv-adat mindenféle rádiónál (akár wifi-nél) egy vicc.
"mindketten épületek mögött voltunk, tehát semmi rálátás"
A PMR ugyan az UHF-tartmányban megy, de azért mégsem mikrohullámú.
"A 8 csatornán kívül vannak alcsatornák is, szóval elég nagy a választék [..]"
Nyolc csatorna van, pont. Az "alcsatornák", nem ezeken 'túl', hanem ugyan úgy ezeken a fizikai csatornákon működnek, és semmi mást nem jelentenek, mint a kódolt (adott alacsony hangfrekvenciával nyitható) zajzárat.[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz EmberXY #47642 üzenetére
Én egy ilyen párost vettem, ha még nem vettétek meg a tiéteket, tudom ajánlani ezt! 6km-t írnak rá, szerintem ez max tiszta rálátással, tiszta időben lehetséges, de amit biztosra mondhatok, mi 1-1,5 kilométert simán átkiabáltunk vele úgy, hogy én fenn voltam a hegyen, haver meg a faluban, és mindketten épületek mögött voltunk, tehát semmi rálátás - teljesen jól lehetett érteni a másikat!
A készülék nagy előnye, hogy a gyári akksi helyett 4db AAA-s elemmel is használható.
A 8 csatornán kívül vannak alcsatornák is, szóval elég nagy a választék, jó eséllyel találtok olyan csatornát, ami szabad.De azt tudni kell, hogy ezek szabad hozzáférésű sávok, bárki belehallgathat, bárki belebeszélhet, de ez persze részletkérdés.
-
darvinya
titán
rádiók általában az LCD-n vagy egy led segítségével jelzik
Ezek már komolyabb walkitalki, nem egy csomagba vásárolt 1 pár.
Gyerekeknek vettem utóbbit és azon nincs semmi, és 50m-en túl már minden bezavar.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
And
veterán
válasz EmberXY #47642 üzenetére
Igen, de ez a szabad csatorna csak virtuálisan lesz szabad, hiszen ha bárki adásra használja, akkor a csatorna foglalt lesz, csak ha más felhasználó eltérő CTCSS / hívóhang frekvenciát állít be (vagy egyáltalán nem is ad hívóhangot, nálad viszont annak figyelése aktív), akkor a te rádiód zajzára nem nyit ki, és nem hallod a forgalmazást. A rádiók általában az LCD-n vagy egy led segítségével jelzik is a csatornán zajló háttérforgalmat, hogy a felhasználó lássa a csatorna foglaltságát akkor is, ha nem hallja azt, lehetőséget adva a kölcsönös zavarás elkerülésére. Ha ketten egyszerre beszélnétek, akkor egy harmadik vételi pontban a két adás térerősségének függvényében kivehetetlen zavar lesz az eredmény. Vagyis egy adott csatorna ettől a trükktől nem lesz kevésbé foglalt, csak az 'idegen' forgalmazást lehet elfedni vele. Mondjuk bizonyos zsúfoltságig az eredmény elfogadható marad.
-
EmberXY
veterán
Köszönöm szépen, ez alapján működni fog a dolog.
Ezzel a 8 csatornával kapcsolatban viszont felmerült egy kérdés bennem, miszerint ha CTCSS-t is használunk, akkor egy zsúfoltabb területen is jó eséllyel "kialakítható" egy olyan csatorna, amibe nagy valószínűséggel mások nem zavarnak bele?
Up the Irons!
-
And
veterán
válasz EmberXY #47640 üzenetére
Természetesen tudnak egymással kommunikálni. Ezek a vacak kézi adóvevők (hazai beszerzés esetén feltehetően PMR-rádiók) nem valami titkosszolgálati segédeszközök, hogy csak a párjukkal tudjanak kommunikálni. Eleve kevés rádiócsatornát használhatnak, összesen nyolcat, ezt pedig megfűszerezhetik szelektív zajzárral (tipikusan CTCSS-sel), hogy többnek tűnjön a csatornaszám. Tehát ha a nyolc közül ugyanazt a fizikai csatornát választja mindegyik résztvevő, és ugyanazt a hívóhang- / CTCSS-frekvenciát (vagy a kódolt zajzárat mindenki kikapcsolja), akkor mindenki mindenkivel tud kommunikálni úgy, hogy természetesen egyszerre csak az egyik résztvevő beszélhet, azaz válthat adásra.
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Bocs, ha rossz helyen járok, de ide (is) irányítottak a láma kérdésemmel.Walkie-talkie-val kapcsolatban kérdeznék. Ugyebár kettesével lehet venni, de nekünk 4 db kellene. Ez eddig OK, de a kérdésem az lenne, hogy ha veszünk 2 ilyen szettet ugyanabból a típusból, akkor az a 4 db tud egymással "keresztben is" kommunikálni rendesen, vagy mindegyik csak a "párjával", amivel együtt volt csomagolva? Nyilván ugyanazon a csatornán (frekvencián) lenne mind, ez esetben együtt tudnak működni, vagyis ha valaki beszél, adott esetben a másik három mind hallja? A logika azt diktálná, hogy igen, de mi nem értünk hozzá. Egy külföldi fesztiválra vinnénk ki, mert némiképp olcsóbb, mint a mobil, nameg ha valaki elkeveredne, mégis lenne valami kontakt. Kereskedelmi forgalomban kaphatóról lenne szó természetesen, nem valami spéci eszköz(ök)ről. Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni ebben a technikai jellegű bizonytalanságban.Up the Irons!
-
jolti05
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz jolti05 #47637 üzenetére
Nem biztos, hogy különbségre utal, de ezt a belsejében lehetne jobban látni. Szét szoktam szedni, meg lehet tisztítani, csapágyzsírral kenni. Óvatosan szét lehet úgy feszegetni, hogy ne törjenek le a fülek.
A racsnin is lehet finomítani, hogy lágyabban kattanjon. Csináltam már olyat is, hogy kihagytam belőle azt a kis lemezt, amitől kattog, hogy teljesen sima legyen a forgása.
De erre nem mindegyik egér reagál jól, előfordulhat instabil görgetés, ellentétes irányba ugrálás.
[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Eljött a pillanat, hogy kicseréljem az egerem encoder-jét, csak miután nem vagyok a téma mestere, ezért nem tudom, számít-e valamit, hogy nem pont ugyanannyi "likacskával" rendelkezik a kettő. Amit lecserélnék, azon 10 darab van, a pótalkatrészen pedig csak 7. Ez számít valamit? Kevésbé lesz finom a görgetés? Nyugodtam lecserélhetem?
Köszi!
A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
csabyka666
veterán
-
Tubi2
senior tag
válasz csabyka666 #47634 üzenetére
Sajnos áramkörbe építve egy alkatrészről nehéz eldönteni bármit, mert a hozzá kapcsolódó alkatrészek tulajdonságai is beleszólnak a mérésbe.
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
csabyka666
veterán
válasz kjani18 #47633 üzenetére
Természetesen igen. A jelölésedtől balra fenn van egy dióda, azon egyik irányba semmit sem jelez a szakadásvizsgáló, másik irányba különböző értékeket mutat a műszer, de nem sípol úgy sem. Ez lehet a gond?
-
kjani18
őstag
válasz csabyka666 #47630 üzenetére
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
csabyka666
veterán
Nem tudok róla semmi biztosat. Használtan vettem, az eladó szerint működött, saját gépéből vette ki. Ezt vagy elhiszem, vagy nem. Dobozzal, könyvével kaptam, teljesen korrektül néz ki. Ez persze nem jelent semmit, ha továbbra sem tudom elindítani. Procit is támogatja, amit beletettem, de anélkül is el kellene indulnia, de legalább a POST kártyának jeleznie kellene.
-
Tubi2
senior tag
válasz csabyka666 #47630 üzenetére
Tudni kéne az előéletét. Mi történt vele? Első tulaj vagy? Egyszercsak ezt produkálta?
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenkinek!
Van nálam egy AsRock N68C-S UCC alaplap, amit képtelen vagyok elindítani. A bajok ott kezdődnek, hogy rádugom a tápot, áram alá helyezem a lapot, a billentyűzet LED-jei felvillannak, de a lap nem indul, a ventik sem pörögnek fel. Ami furcsa, hogy a PCI slotba tettem egy POST kártyát, és az azon lévő 4db LED-ből 1-nek világítania kellene, de semmi aktivitás. Az alaplapi USB-be dugtam egy USB-s lámpát, az viszont világít, ha bekapcsolom a tápot.
A táp biztosan jó, de kipróbáltam egy másikkal is, ugyanaz. Szemre teljesen jó a lap, sehol egy égés, kondik épek, még csak el sincs színeződve a panel, hogy esetleg túlmelegedett volna. Gyári szaga van.Néztem procival, proci nélkül, memóriával, memória nélkül - ugyanaz. Próbáltam 20 és 24 pin-es tápcsatival, de semmi.
Van valami tippetek? Mit nem próbáltam még? Hol kellene nekiállni? Egyáltalán, van esély arra, hogy életre keltsem?
-
szabifotos
senior tag
válasz darvinya #47628 üzenetére
Sajna RGB leddel nem igazán lehet kikeverni az általam linkelt képen látható lilát, mert mindig vagy kékes vagy rózsaszínes lesz. De akkor nem vacakolok fóliákkal meg stb. Lehet akkor maradok az RGB-nél...
3W-os RGB ledeket szépen sorba kötök, és a lagzi után felhasználom valami kreatív világításra -
darvinya
titán
válasz szabifotos #47625 üzenetére
Esetleg ezek [link]
-
mezis
félisten
Sehogy.
A LED-ek spektruma igen szűk. Ha színes fóliát teszel elé, az annyira lecsökkenti a fényerőt, mintha a lila LED-et használnád.Illetve nem LED-el. Valamelyest nagyobb lesz a villanyszámla, de legalább lesz fényerő is.....
mezis
-
darvinya
titán
Mint régebben fejlámpáknál, fóliával.
Háttérnek fehér LED(SMD is) elé fólia.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Esküvői lila LED megvilágítás készítéséhez kérnék ötleteket. Néztem, hogy kimondott lila led fény nincs, csak UV purple, aminek nagyon kicsi a fénye.
Van itthon meleg fehér 3W-os power ledem. Annak a fénye pont elég lenne, de lilában nem találtam csak ilyet amire kis fényerőt ír. (ebay szerint a melegfehér: 2-300lumen míg a purple uv 16-30 lumen...)
10W-os rgb ledekben is gondolkodtam, de azoknak meg bonyolult a hűtését megoldani, és nem is tud igazi lilát, csak rózsaszíneset.
Esetleg smd ledekkel?
Ti hogyan oldanátok meg, minél olcsóbban, házilag? -
Kernel
nagyúr
válasz Archttila #47622 üzenetére
Alkalmi használatra akad éppen 10 dolláros is: TU-202B
Vagy felette nem sokkal: SN-28B
Meg felette is, csak rá kell keresni a crimping tool, molex crimper és hasonló kifejezésekre.
Másik képen tegnap este elnéztem valamit, de a nagyobbik résnél látható a kisebb szám (18-22), vagyis pont jó.
Előfordul ilyen fajta is, amin betűkkel jelölik:
PC-barkácshoz állítólag az is jó, amelyiken csak A és B van, de már nem találom azt az eBay-linket, ahol írták.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Archttila #47620 üzenetére
Előbbi képet mondjuk nem nagyon tudom értelmezni, mert az AWG fordítottan arányos a négyzetmilliméterrel.
Itt már szebben kijönnek a méretek:
http://www.engineer.jp/en/products/pa21e.html
Mindegyik képet nem teszem be, csak ezt kiemelném:
Gyakorlatilag tolómérővel meg lehet mérni a szélességét, utána adja magát:
Vagy vannak itt videók is:
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz Kernel #47619 üzenetére
Igen értem, de egyszerűbb is lenne fogóval csinálni, és nem mellesleg kényelmesebb is, hiszen közel 100db-ról van szó.
Akkor magyarán ha jól értem az a lényeg, hogy AWG legyen és beleessen a 18-22-es mérethatárba.Jó lenne ha valaki belinkelne egy olcsóbb modellt amit ő is használ/használt már ehhez az alkatrészhez...
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Kernel
nagyúr
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Krimpelő fogó vásárlásban kérném a segítségeteket. Ehhez a tüskéhez szeretnék venni krimpelő fogót lehetőleg minél olcsóbban persze.
Első körben ezt néztem ki. Esetleg ez?[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #47607 üzenetére
Akkor jól értem, hogy nem írtam hülyeséget?
Egyébként netezés közben, bekapcsolt WiFi-vel kb 3 órát bírt az akku, és szinte semennyire nem melegedett a power bank. Ez megfelel a gép terheletlen fogyasztásának (10-15W).
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #47613 üzenetére
Szerintem nem.
-
csabyka666
veterán
válasz Lompos48 #47610 üzenetére
Persze, nem is azt kérem, de akkor azt jól látom, hogy annak nincs köze a bekapcsoláshoz, hogy a végfokok jók-e vagy sem?
És a hűtéssel összefügghet ez egyáltalán?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #47609 üzenetére
...De a gyakorlatban ezt így nyilván nem lehet pontosan kalkulálni, tehát az első tag lényegében 1900 Ah kapacitásnak tekinthető....
Azért talán a duplája körül. Én a legkisebb cella kapacitásának a duplájára tippelnék a legpesszimistább változatban, azaz 2x1776.Közben javítottál.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #47608 üzenetére
Így messziről nem tudom megmondani. A szervizesek között is vannak/lehetnek - sajnos - gazemberek.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz sanzi89 #47607 üzenetére
Tehát itt a kék cella jelképezné az eredőt, akkor nem jó, mert csak a párhuzamos Ah kapacitások adódnak össze.
Nézzük az első párhuzamos tagot: 1900 és 1866 Ah. Ez elméleti alapon először is 2x 1866 Ah-t tudna biztosítani, ezután az egyik elvileg kimerül, egy kis maradék még a másikból jönne.
De a gyakorlatban ezt így nyilván nem lehet pontosan kalkulálni, tehát az első tag lényegében 2x 1900 Ah vagyis 3800 Ah kapacitásnak tekinthető.
Így szemre a második és a harmadik tagra is rá lehet mondani, hogy átlagban 3800 Ah-t tudhat a kettő együtt, így ennyi a teljes kapacitás is, mert a soros tagokon azonos áram folyik.
A "nem jót" csak azért írtam, mert először 5762-nek olvastam.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Lompos48 #47606 üzenetére
Hát ez az, én nem értek annyira a témához, csak próbáltam logikusan gondolkodni.
Amit én is megnéztem: a kábel nem szakadt, az áram eljut a trafóig, de tovább nem mentem. Megmértem (volna) a primer tekercs ellenállását, de nem jelzett semmit a műszer. Lehet, hogy a primer tekercs szakadt meg?
Mert akkor nem értem, miért mondta a fickó, hogy ki kellett cserélni a végfokokat...Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #47236 üzenetére
A fizika tudásom már megkopott, így ha hülyeséget beszélnék, akkor javítsatok ki légyszíves.
Ezek szerint a külső akku az alábbi paraméterekkel bír: 10.8V 3762mAh 40.63 Wh
A 18650-es cellák kapacitását egyenként mértem, igaz csak 0.5A terheléssel. A power bankból 19V használata esetén több amper jut egy cellára, ez minden bizonnyal csökkenti a hasznos kapacitást, de támpontnak szerintem használható.
A teszthez egy Acer E1-531-es laptopot fogok használni, a beépített gyári akkujának a paraméterei: 10.8V 4400mAh 48Wh.
Szerintetek kb mennyi üzemidő várható a külső aksitól? Valamint jól számoltam mindent?
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
Lompos48
nagyúr
válasz csabyka666 #47605 üzenetére
Szétszedtem, biztosítékok rendben, égésnek nincs nyoma, kondik rendben, (a dugvillán nem tudtam mérni ellenállást bekapcsolt állapotban...
Villa, kábel, kapcsoló, trafó primér tekercse... Végfok biztos nem. És a túlmelegedésnek "nyoma" lenne.
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #47603 üzenetére
Ja igen, én leragadtam ennél a PC táp témánál. 12V-nál többet sajna nem tudok neki adni, de jogos a felvetés, autóban (járó motornál) 14V körül is kaphat az erőlködő.
###
Ha már erősítő téma, lenne egy másik kérdésem is. Adott egy "asztali" erősítő, ami egyszercsak használat közben elnémult. Olyannyira, hogy be se kapcsolt. Szokott kattanni egyet a bekapcsolás után pár másodperccel, innentől fogva világít a kijelző, és működik is minden. De azóta se kattanás, se semmi, teljesen halott.
Szétszedtem, biztosítékok rendben, égésnek nincs nyoma, kondik rendben, (a dugvillán nem tudtam mérni ellenállást bekapcsolt állapotban, ez már gyanús volt) így hát elvittük szerelőhöz.
Meg is csinálta, és azt mondta, elment benne mind a 4 végfok, túlmelegedés miatt. Igaz, hogy ez egy passzív hűtésű erősítő, de nekem valahogy nem áll össze a dolog. Ha elmegy a végfok, attól még be kellene kapcsolnia, nem? Egyáltalán, túlmelegedhet ez annyira, hogy tönkremenjenek az erősítőfokozatok? Nincs benne hővédelem? Ezentúl úgy használjuk majd, hogy egy ventilátorral megbiztatjuk.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
(jan)
őstag
válasz csabyka666 #47602 üzenetére
Az a baj a kártyákkal hogy vastagok, igaz ha lexcsiszolom egész használható, de gyorsan kopik és nem a legprofibb megoldás.
valami ilyesmire gondoltam, csak nem autós verzióra.
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #47600 üzenetére
Áram szempontjából bőven elég (még becslés alapján is, de az ábrán látható a csúcsáramszámítás is), csak arra próbáltam rámutatni, hogy a 12 V tápnak van bizonyos teljesítménykorlátozó hatása.
Ahhoz képest, hogy autóban 13,2-14,4 V-ot is kaphat, amit ezeknek a készülékeknek el kell tudni viselni.
-
csabyka666
veterán
Plasztikkártya a legjobb erre a célra: olcsó, és elég erős is. Hitelkártya, bankkártya, lejárt személyi, régi mobil feltöltőkártya. Én ilyeneket használok.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Lenovo T14s Gen 4 (ryzen 5 pro, 16gb,256gb) érintőkijelzős prémium laptop 4 év garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 512gb
- MSI RTX 3060 Ventus 2X 12GB
- Eladó szép állapotban lévő Panasonic VX57-es kamera, 4 akkuval, töltővel, új kazettával - Leírás
- Garancia 100% akku Apple Watch 9 45mm GPS midnight óra eladó
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest