Hirdetés
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- E-book olvasók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen videókártyát?
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Amazon Kindle
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #45498 üzenetére
Nem a fémházon múlik a védőföldelés, hanem azon, hogy a tápegység kettős szigetelésű trafóval szerelt, vagy nem:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_40671-40671.html
A példában vasmagos trafó szerepel, de ezt kell nézni a PWM-tápoknál is. Toroidtrafós készülékeknél is védőföldeléses csatlakozót szoktak alkalmazni, mert egymáson vannak a tekercsek. (Lehet, valaki tud ellenpéldáról, de szerintem ez a jellemző.)
Csavaros GND a Phono-bemenet környékén szokott lenni, nem véletlenül:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_45400-45400.html
Mindent összevetve, analóg erősítőnél a hálózati védőföld kellemetlenségekkel szokott járni, földhurkot okozhat. Kivéve, ha a többi csatlakozó készülék nem földelődik sehová.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Erősítő belső földelésének kialakításánál mi a helyes eljárás? Valami földhurok gondom van. Most így néz ki:
A védőföld rá van kötve az erősítő fém keretére a bal hátsó sarokban, a tápdugó mellett.
A kis jelű részek földjei is rá vannak kötve a fém keretre, a jobb első saroknál.
A fém keret oldalai között a műszer 0ohm ellenállást mér. Ha leszedem a fém keretről a kis jelű földet, akkor kis értékű ac-t mérek a két pont között, mikor be van kapcsolva a cucc. Talán trafó szórásból eredhet.
A végfokok közös tápról járnak, ők a nagy áramú táp föld pontjára vannak kötve. A két földpontot egy vezeték köti össze.Jelenség:
A végfok panelok teljesen csöndben vannak, ha nincs a bemenetükön semmi. Külső forrásból meghajtva (laptop, telefon) minden jól működik. Ha rákötöm őket a belső elő fokra, akkor viszont brummosak lesznek. Ezt nem befolyásolja, hogy be van-e kötve a védőföld, viszont ha a számítógéppel kötöm össze (ami a panel szoba egy másik konnektorából kapja a tápot), akkor bekötött védőfölddel zúg minden, nélküle totál csend van.Úgy tudom, a fémházas, szigeteletlen berendezéseket kötelező rákötni a védőföldre, viszont erősítőknél gyakran látni olyat, hogy van egy földelő csavar a gépház hátulján GND felirattal, ezen is van.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Dany007
veterán
Igen, de az komplikáltabb, több beavatkozást igényel és nagyobb valószínűséggel több lyukat a falba, vagy akadályt a légáram elé. Ez azért fontos, mert a későbbiekben itt kell aludnunk a ventitől ~ 3-4 méterre.
Mondjuk elég jó a cucc, mert minimum fordulaton (akkorán, ahol már el se indul alapból) még mindig van érezhető huzata - kb mint egy Swif2-esnek 1000-es fordulaton - viszont hangja 10cm-nél távolabbról szó szerint nincs.
A bowdenes megoldás egyébként pont ezért tetszett. És ütöm a fejem hogy nem jutott eszembe magamtól. Viszont a két fecskendős megoldás szimpatikusabb. : ) Egyszerűen talán a komplikáltsága illetve a mechanizmusa miatt jobban tetszik. Így ha sikerül ezzel próbálom megoldani.@darvinya:
Lehet hogy az étolaj a sűrűsége miatt jobb. De szerintem még sima levegővel is működni fog - igazából nincs komolyabb erő vagy erőhatás -. Egy 5mm-es PVC lemezt képzeltem el ajtónak, amire ragasztok 2cm XPS hőszigetelést meg a csatlakozó szélekre ilyen gumipárnás szigetelőcsíkot. Mindez 15x15cm-en, egy pici mágnescsíkos rögzítéssel, hogy tényleg "odatapadjon" és rendesen zárjon. Tehát súlya kb nulla. Fagyálló is szimpatikusnak tűnik, hogy a kültéri rész se fagyjon meg télen.
Egyébként imádom a legót. Abból aztán tényleg bármit meglehet építeni. Mindjárt meg is nézem az előbb linkelt oldalt... Akár pár ezer forintos móka sem okoz problémát.
Mivel a hasonló tulajdonságokkal rendelkező direkt szellőztetőventillátorként árult venti közel 30-40k huf. Mármint többet tud persze, mert páraérzékelős meg időzíthető meg távirányító meg minden... De az is kb ezt a légszállítást tudja hasonló hangerővel. Csak 35-40k + posta + ~ 30W-os fogyasztás.
Az én általam használt Noctua viszont alig fogyaszt 1-2W-ot. -
darvinya
titán
válasz Kernel #45489 üzenetére
Már mindent próbáltam.
Szereztem be 3m-est, hogy a levegőt mérje, de azzal is ugyanaz volt.
Fix égés nem jó, mert túl fűtheti a testet (lemezes, nem öntöttvas) .
A lenne ilyen test hőfok mérő, ami 500/1500°C-ig mér(egy égető kemence érzékelő), de az nem kompatibilis vele.
Ha nem az 50+ éves technológiát adnák el, hanem fejlesztenének az jó lenne.
Volt Lampart -nak ilyen ami nekem kellene, de az meg már nincs.
Úgyhogy marad a sz…r FÉG lemezes.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #45488 üzenetére
Olyan termosztátos rendszert sehol nem látsz szerintem, ami a fűtőtest hőfokát méri, hiszen épp az a lényeg, hogy valahol távolabb, a levegőt mérje.
Akkor már egyszerűbb lenne, ha visszacsatolás nélküli lenne, mint a gáztűzhely rózsái. Beállítani valamilyen lángfokozatot, ami úgy is marad, mindig csak manuálisan lehetne változtatni.
Vagy meg lehet próbálni távolabb rakni az érzékelőt, hátha akkor stabilabb. A konvektor hátára akasztva nekem soha nem működött normálisan.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz Kernel #45487 üzenetére
Nekem pont az a bajom konvektor szabályzójával, hogy míg a fal meleg(hiába szigeletem belülről is)
Addigra már annyira lehűl a fűtő test, hogy már az hűti a levegőt.
Ezt a szifon a fűtő testre raknám (ha olyan lenne), hogy fűtő test hőmérsékletét mérje.
Azért, mert így beállított hőmérsékletnél egyenletes lenne a hő leadás, ráadásul a kis ráfűtés kisebb energia kell, mint 0(néha -0 ról) felfűteni.
Erről már kérdeztem a gyártót is, de mélyen hallgat.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz Magnat #45483 üzenetére
Az egy dolog, de a módosított rendszer gondolom még kevésbé tud beállni köztes állapotra, az ellenállás vagy fűt, vagy nem fűt. Áramszünet esetén pedig nincs, ami ráfűtsön az érzékelőre, emiatt elvileg beindul a konvektor, túlfűti a lakást.
A klasszikus szabályzó viszont megteszi, hogy eleinte kapcsolgat ide-oda, majd lecsengő hullámokban beáll például 30 % égésteljesítményre. Vagy amennyi szükséges az adott hőfok fenntartásához.
Csak amikor enyhül az idő, kisebb láng kellene, akkor kezd bebolondulni, nulla és maximum között kapcsolgatni. Ezen a kellemetlenségen lehet segíteni a leírt kétféle módon: érzékelő távolabb, alapjárati gáz beállítása, amelyiknél lehetséges.
Egy hátrány még akkor is van, kis lángnál a hatásfok romlása, és főleg nyitott rendszerű (kéményes) konvektornál nem is szabad ezzel variálni, nehogy túl kis lángon tökéletlen égés, CO veszély álljon elő.
-
-
darvinya
titán
válasz Dany007 #45481 üzenetére
Nekem van elfekvőben bicikli fék bovden, azzal a függőleges nyitás csukás megoldható egy vezetőben(pl: bovden vezető 200-400Ft/m, maga ilyen acél sodronyt csavarboltban 40-150Ft/m)
Amúgy fecskedőbe étolaj a legjobb(és legolcsóbb megoldás házi készletből), mert az olaj nem nyomtató össze, de jól kell csövet rögzíteni és szigetelni.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dany007
veterán
válasz Kernel #45479 üzenetére
Igen, én is néztem, hogy a fecskendő eléggé szorul így üresen is.
Folyadékos megoldásra is gondoltam. Feltöltöm fagyállóval az egészet, a két csatlakozásnál meg lezárom sziloplaszttal. Ha az hatékonyabb, mint a sima levegős rendszer.@mezis: Igen, a rajzon probáltam is érzékeltetni ezt a módszert.
Csak aztán közbejött egy kis probléma. Mert most lehet hogy fölfelé nem tudom kinyitni, mert nem lesz rá hely. Ugyhogy lehet oldalra kell nyílnia az ajtónak. Akkor meg buktam a gravitációs becsukást, amit már madzaggal nem tudnék megoldani. Ezért lenne jobb ez a "hidraulikus".[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Dany007 #45478 üzenetére
Munkahengeres lehetőség nekem is beugrott egyébként tegnap (az autók fékrendszerének mintájára), de el is hessegettem, mert a fecskendőnek nem kis szorulása, ellenállása is van, valamint a levegő rugalmas, a cső is, így kétes a hatás.
Hidraulikus rendszer elvileg jobb lenne, miután a folyadék nem összenyomható, de ebben az esetben az is problémákkal járhat.
-
Kernel
nagyúr
válasz Magnat #45469 üzenetére
Nekem jobban bevált a konvektor saját hőérzékelőjének távolabb történő rögzítése, felfüggesztése, akár a gázcső mellé, vagy ahol alkalmas és nem is ártogat. A karikában feltekert kapilláriscsövet óvatosan kiegyenesítve, ameddig elér, de ne alacsonyra, hanem az eredeti, vagy kicsit magasabb helyzetben rögzítve.
Így a hőérzékelőt nem zavarja a konvektor "tüzelése", inkább a levegőt méri, jobban be tud stabilizálódni a láng egy állandó értékre. De mint említettem, ezt befolyásolhatja a szabályzóegység konstrukciója is. Pláne, ha még alapjárati lángot is lehet vele adni neki, hogy ne tudjon leállni teljesen.
-
darvinya
titán
-
Dany007
veterán
Igen igen igen! Valami ilyesmi elég is lenne. Ez kellően rugalmas nem hagyna lyukat se, olcsó is.
Megnézem holnap a Tescoban / Obiban lehet-e kapni ilyet.@darvinya:
(hey, Üdv! Látom elhagytad a P-t. A P-s topic óta nem nagyon találkoztunk)
Igen ez lenne legelegánsabb megoldás, de épp nincs kéznél egy ilyen készlet sem. Pedig imádom a legót, de az én koromban ilyen még vagy nem volt vagy horribilis árakon.
-
Dany007
veterán
Kár hogy nincs itt olyan szmájli, amit most tennék erre.
Egy szellőző ventilátornak a kültéri záró ajtaját szeretném nyitni-zárni természetesen belülről. Ezért kéne valami olyan megoldás, ami nem hagy lyukat a falon (mert ugye a szilikoncsöves ötletem pont betömné a lyukat) és nem árt neki az eső vagy a hideg.@Kernel:
Áh, alapesetben okés. De jelen helyzetben fölöslegesen komplikált. Plusz áramforrás, plusz fogyasztó.
Egy ilyen kis egyszerű szigetelt ajtóról van szó:
Ha jól tippelem, akkor a zárás részt még a gravitáció is megoldja majd magától... A nyitást meg ilyen esetekben pillangószeleppel oldják meg... Ami rendben is van. Csakhogy ahhoz állandó teljesítmény kell. Nálam meg épp az a lényeg, hogy az adott ventilátor tudjon folyamatosan kis fordulattal működni. Úgy meg nem lenne akkora ereje, hogy nyisson egy pillangószelepet.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Dany007 #45465 üzenetére
Pedig lehet, jobban járnál egy autóhoz való, központizármotorral, Vaterás bontott darabbal stb. A szilikoncsőnél mindenképpen, mert az betapadna.
Igen egyszerű a működtetése is, 12 V-ot kell rá kötni, polaritástól függ a mozgásirány. Csak elég nagy áramfelvétele van, főleg a végállásban, most hirtelen nem tudnám megmondani, milyen tápegység lenne jó hozzá.
Vagy egy jó akku.
-
Kernel
nagyúr
válasz Magnat #45463 üzenetére
Igen, ez így korrekt, a konvektoron nyilván nem lenne jó barkácsolni, nincs is mit. Ilyen ellenállásfűtős termosztátot viszont forgalmaznak hivatalosan is, valamelyik hazai weboldalon láttam régebben, meg aki ért hozzá, meg is tudja csinálni.
Van öntöttvas konvektorom is, konyhában egy kisebb teljesítményű, de úgy tűnik, inkább a szabályzón múlik ez. A régebbi fajta szabályzók be tudnak stabilizálódni egy köztes állapotra is, amiből mondjuk egy ajtónyitás hatására kibillenhet, de utána ismét beállhat egy stabil égési szintre.
A korszerűbb szabályzókra jellemző, hogy a két véglet között igyekszik kapcsolgatni, mert kis lángon rosszabb az égés hatásfoka. Ugyanakkor az állandó ingadozás, amikor a konvektor vagy forró, vagy hideg, nem nyújt olyan jó komfortérzetet, vagy épp hőérzetet sem. Akkor már égjen inkább kisebb lángon, de stabilan, szerintem.
-
Dany007
veterán
Nem fog?... Voltak / vannak kétségeim nekem is. Nem véletlenül kérdeztem rá.
De nem komplikált ez. Kicsiben már próbáltam ilyesmit, de lehet vízzel.
Elsődlegesen ott látom a problémát, hogy a két szilikon felület szépen összetapad majd. De igazából érdemi súlyt vagy terhelést nem kell elviselnie.
Csak szimplán "távolról" akarok nyitni-zárni egy kis 15cm-es műanyag ajtószerűséget elektronika nélkül. De legalábbis motorok / fogaskerekek szerelgetése nélkül.
Még ilyen sima zsinóros húzkodós megoldást tudnék elképzelni, mint egy reluxánál / redőnynél szokás. De az nem túl "elegáns". -
Magnat
veterán
válasz Kernel #45461 üzenetére
Igen, 3 ellenállás van az érzékelő köré forrasztva, egy villamosmérnök ismerősöm dobta össze, a késleltetéstől eltekintve teljesen korrektül működik - és ami nagyon tetszik benne, h így a konvektorba egyáltalán nem kellett belenyúlni. Öntöttvas konvektorod nincs esetleg, az mennyire egyenletesebben adja le a hőt?
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
válasz Lompos48 #45460 üzenetére
Az a baj, h nem tudom, mikor kapcsol ki a konvektor, mert mind a ki- mind a bekapcsolás késik a termosztáthoz képest... úh max azt lehet, h a ki és a bekapcsolást is késleltetem, majd ki kell mérjem, de sztem kb ugyanannyival, ami egyszerűsíti is a dolgot. Köszi a válaszokat!
-
Kernel
nagyúr
válasz Magnat #45458 üzenetére
Attól függ, hány fokra van specifikálva a szenzor, mivel lényegében a fűtőtest hőmérsékletével szoros összefüggésben szeretnéd kapcsolni a ventilátort, azt a magas hőfokot nyilván ki kellene bírnia, ami felfűtéskor előáll.
A konvektor átalakítása egyébként azzal a módszerrel történt, amikor egy ellenállás fűti a konvektor eredeti hőérzékelőjét, vagy van valami újabb technika is erre?
Sajnos eléggé zavaró a konvektoroknak ez a szakaszos üzemmódja, nekem jobban bevált a folyamatos alaplángra történő beállítás (vagyis soha nem hűl ki teljesen), csak ezt nem mindegyik szabályzóegység teszi lehetővé. Az "alapjáratot" pedig inkább manuálisan korrigálom néha, az időjárás függvényében.
Noha a konvektor hatásfoka épp a szakaszos üzemmódban lenne jó, elvileg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Magnat #45458 üzenetére
Ez egy nagy csapda. Minél nagyobb az érzékelő felülete és minél jobban vezeti a hőt, annál könnyebben kellene átvegye a környezete hőmérsékletét, de minél nagyobb a tömege, annál lassabb a folyamat, mert az egésznek kell melegednie (vagy hűlnie). Meg ugye a levegő nem tartozik a jó hővezetők közé. A konvektor közelében, vagy arra rögzítve pedig hamis lesz a mérés.
A szenzorok nem tudnak felfőni egy lakásban található hőmérsékleten.Én, ha ventillátorokat szerelnék, ahogy szándékozol, megmérném az időt, amíg nincs szükség a ventillátorokra. Egy eszerint beállított késleltetéssal kapcsolnám be azokat, leállítani pedig a konvektorral egyidőben.
-
Dany007
veterán
Nem tudom hol kérdezzem meg, szóval elnézést ha rossz helyen járok.
Az lenne a kérdés, hogy vajon működhet-e a következő dolog?
Egy kis ~ 15x15cm zsanérral rögzített ajtócskát szeretnék mozgatni, ki-be nyitogatni olyan módon:
hogy fogok egy vékony szilikon zsinórt, egyik végét rögzítem az "ajtó" felületén, másik végét pedig beledugom egy üreges szilikon csőbe. Majd a szilikon csövet rákötöm egy mezei fecskendőre. Így elvileg, amikor a fecskendőt benyomom a bent lévő levegő kitolja a szilikon zsinórt a csőből (persze nem annyira hogy kiessen belőle), ami betolja a hozzárögzített ajtót. Amikor meg kihúzom a fecskendőt a vákuumhatás miatt a zsinór kinyitja az ajtót.[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz Lompos48 #45456 üzenetére
Hmm, akkor esélytelen, h bármilyen szenzort csak levegővel érintkeztetve 1 perc alatti reakciót lehessen elérni? Mondjuk hozzá tudom fogatni a szenzort a konvektor testéhez, csak egyrészt nem tudom, h nem főne-e meg a szenzor ha rendesen beindul a meleg, másrészt meg attól tartok, h kikapcsolás után még sokáig meleg marad a fém és megint ott fogok tartani, h percekig a már hideg levegőt fogják keverni a ventik.
-
Kernel
nagyúr
Amelyik szimpatikus:
http://www.google.com/images?q=electret+microphone+amplifier+circuit
-
Lompos48
nagyúr
válasz Magnat #45455 üzenetére
Szóval szükségem lenne egy viszonylag gyors reagálású hőkapcsolóra, jók az értesüléseim, h ebben az esetben nem bimetál alapú cucc kell nekem?
Szerintem mindkettő gyorsan reagál. A probléma máshol rejtőzik: minden attól függ, hogy az érzékelő, - legyen az termisztor, hőellenállás, bimetál - hogy tudja minél hamarabb elérni a mért környezet hőfokát.
Az első fotón található szenzor hengeres kiképzése pl. arra jó, hogy (mondjuk) egy hűtőbordába pontosan fúrt lyukba, termálpasztával behelyezeve ez hamar történjen,
A második esetén ugyanez a szerepe a papucsnak, amit a mért felületre kell rögzíteni. Itt mintha látszana a termisztor körül is valamicske paszta.Mellékesen jelzem, hogy 2-3 napja próbálkozom egy olyan hőmérővel, aminek az érzékelője az első fotóval egyezik. Csak levegőben használva csigalassúságú. Ha pedig testhőmérőnek nevezem ki, hónaljban kb. 3 perc, nyelv alatt pedig mondjuk a feleannyi idő alatt éri el a környezeti hőmérsékletet.
-
Magnat
veterán
Sziasztok,
van egy termosztátosra alakított konvektorom, ami fölé felszereltem pár 12 centis ventit és azt szeretném megoldani, h amikor bekapcsol a konvektor, a ventik is kapcsoljanak be, ezzel egyenletesebbé téve a szoba hőmérsékletét. A konvektort vezérlő termosztátra nem akarom rákötni a ventik kapcsolóját, mert elég nagy a reakcióideje a konvektornak, szóval először percekig hideg levegőt kevernének, utána pedig nem fújnának amikor még megy a konvektor. Szóval szükségem lenne egy viszonylag gyors reagálású hőkapcsolóra, jók az értesüléseim, h ebben az esetben nem bimetál alapú cucc kell nekem? Viszont ha nem akkor milyen, illetve honnan tudni, h melyik bimetál alapú? Ebayen találtam pár kütyüt, szemre meg lehet esetleg mondani az érzékelő kinézetéből, h várhatóan milyen gyorsan reagál?
1.
2.
A második vmivel drágább, de mivel azon szilárdtest relé van, gondolom amiatt is, szóval sajnos az ára alapján sem tudom eldönteni, h jobb lenne-e a reakcióideje.
[ Szerkesztve ]
-
fraba
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítség kellen!
Adott +5V tápfeszültség, egy OPA2244 dual opamp meg egy mikrofon kapszula. Egy helyiségben lévő esetleges zajt szeretném a műv.erősítővel - minél jobban - felerősíteni majd egy PIC ADC-nek segítségével megmérni. Cél a minél kisebb méret. Van esetleg valami kapcsolásotok erre a célra?
[ Szerkesztve ]
-
Kispotter
tag
-
Kernel
nagyúr
válasz Minstrel #45442 üzenetére
Amikor nekem kellett, én sem találtam, de találtam szélesebbet, amit szikével levágtam rövidebbre. A vezetőnútot is, hogy ne akadályozzon.
Esetleg PC-bontóban lehetne nézni ilyen CD-ROM audio kábelt, ha alkalmas:
[ Szerkesztve ]
-
orion1025
őstag
-
Lompos48
nagyúr
-
darvinya
titán
Üdv mindenkinek
Van egy kapcsolós 5-ös hosszabbítom, aminek a kapcsolójában lévő fázis fény pislákol (azaz inkább normál<->erősebb fény intenzítás van), ez most vettem észre.
Maga a jelenség az izzó öregedése is lehet.
De szerintem ez azóta lehet, amióta a 1 villamos vonalat tákolják.
11.ker.-ben raktak ki egy új trafó állomás, amit az elmúlt 1 hónapja vagy 5x bontottak meg/fel.Most kezdhetek védelmi berendezésről gondoskodni, hogy nem tegyen semmit tönkre?
Mert még a villamos nem jön(pedig már 3 hete járnia kellene), csak tanácstalanul bolyonganak és krátereket gyártanak.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Minstrel
senior tag
Heló! Egy csatlakozót keresek, gondoltam itt lenne alkalmas megkérdezni, hátha találkoztatok valahol ilyennel. Erről lenne szó [kép] Ilyen van 3 érintkezős változatban pl. egy notebook ventilátoron, de 4-est nem találok semmin itthon.
Találtam persze ebay-en 1300 Ft 10 darab, de nekem két darab elég lenne, főleg ha van valami pc-s vagy egyéb cucc amiben ilyen van. [ebay link]
-
Kernel
nagyúr
válasz Kispotter #45440 üzenetére
Mivel egy AC bemenetű modemről volt szó, annak mindegy a polaritás, a modemben lévő Graetz-híd miatt.
Ha viszont sikerült úgy összekötni, hogy az akku feszültsége visszajutott a dugasztápba, de pont fordított polaritással, akkor a kimeneten lévő elkó törvényszerűen eldurran, elég nagyot tud szólni.
-
Kispotter
tag
válasz Kernel #45439 üzenetére
Akkor már mindent értek! Ugyanis Még éjjel rákötöttem, hogy ne kelljen ezzel kínlódni és éjjel 13V volt az akkumulátorban. Ment is rendesen, de reggelre elkezdte azt, hogy percenként újraindult a modem meg eldobta a kapcsolatot. Ekkor 12V-volt az aksiban már csak. Akkor gondolom ez ezért van. Egyébként a modem adapterét tegnap kihúztam a hálózatból, de a modemből nem kötöttem ki és rákötöttem az aksit, ami ment a routerbe és a modembe.. nem akart menni csak szikrázott az aksisarú nem értettem, hogy mi van és akkor a modem tápjában a kimenő részen volt egy kondi, az olyat szépet szólt éjjel, hogy csoda nem keltek fel rá! A routernek meg a modemnek nem lett baja gondolom van benne dióda ami védi.
Egy férfi bemegy az óvodába, és azt mondja: -jöttem a gyerekemért. -Hogy hívják? -Nem mindeggy?! Holnap úgyis visszahozom...
-
Kernel
nagyúr
válasz Kispotter #45438 üzenetére
Az elmélet kedvéért talán nem árt tisztán látni pár dolgot. A fotón a modem alján 9 V AC táplálás szerepel. 9 V szinusz csúcsértéke:
9 x gyök2 = 12,7 V
Ebből a Graetz-hídon esik 2 x 0,7 V:
12,7 - 1,4 = 11,3 V DC lesz a pufferen.
Ha 12 V DC-t kötsz a modemre, akkor:
12 - 1,4 = 10,6 V DC lesz a pufferen.
Tehát még kevesebb is valamivel. Mivel a modem csatlakozói (telefonvonal és LAN-kábel) galvanikusan leválasztottak, ezért akár a számítógépből kivezetett 12 V DC is ráköthető a 9 V AC bemenetre, miután nem tud záródni az áramkör sehová.
Magam is régóta így használok egy ADSL router-modemet, vagy néha még dialup modemet is rádugtam, amikor faxolni kellett. Így a modem mindig csak akkor kap áramot, amikor be van kapcsolva a számítógép. (Igaz, a gép SSD-vel igen gyorsan feláll, a modem kicsit lassabban, de ki lehet bírni.)
Gyakorlatilag van egy saját készítésű kábel, aminek egyik vége molex, másik vége a modem tápcsatlakozója.
-
Kispotter
tag
Köszönöm! Akkor mehet nyugodtan mindkettő! Gondolom a modembe is kapcsoló üzemű táp van akkor! Sajnos nincs, de ezek szerint akkor nem is kell!
Egy férfi bemegy az óvodába, és azt mondja: -jöttem a gyerekemért. -Hogy hívják? -Nem mindeggy?! Holnap úgyis visszahozom...
-
mezis
félisten
válasz Kispotter #45435 üzenetére
Szilicium diódánként kb 0,7 V esik.
Nincs 5V-os, 1 - 2 A-es szivar gyújtó töltőd ? Arról mehetne az 5 V-os router.(Régen egy Gígabyte routerrel jártam úgy, hogy a gyári specifikációban más feszültséget adtak meg, mint ami a routerre rá volt vésve. Megkérdeztem a support-ot, azt válaszolták, hogy megy az mind a kettővel.
mezis
-
Kispotter
tag
Hát akkor lehet keresek pár diódát! Menynit csökkent 1 darab mondjuk kb?? Nagy baj nincs, ez a router nekem semmibe nem került és van a szekrényben másik.. Csak egy a baj az 5 V-os! Egyébként most tudtam meg, hogy a modem is 9V-os csak nekem 12V-os tápom van hozzá A routerem meg ilyen: TP LINK
-
Kispotter
tag
Sziasztok! Egy gyors segítségre lenne szükségem! Ma reggeltől délután 4 ig nemvolt áram, és kellett internet, úgy hogy felhoztam egy 12V-os autóaksit, és rákötöttem a modemre, és a routerre. Kicsit már levolt merülve így 12V alatt volt a feszültség ( 11.5 V ), de ment róla simán minden! Mivel holnap sem lesz áram ( oszlopokat cserélnek) feltöltöttem az autóaksit így most üresjáratban 13.5 V van benne! A kérdésem az elfogja viselni a router aminek gyárilag 9V kell??
-
tornas
őstag
válasz sörösló #45428 üzenetére
Egyszer a melóhelyen építettünk egy chopper-t (24 V-os és 120 A-os). Amire terhelés gyanánt egy 150 A-os fojtót (vasúti vontatásban használatos) tettünk. A kapcsolási freki 800 Hz volt. Az a 800 Hz-el zúgó hang nem a chopper-ből jött, hanem a fojtóból. A vasmag felszínén is érezni lehetett a 800 Hz-es rezgést. Azt gondolom, hogy a félvezetők nem adhatnak ki hangot, még alacsony frekin sem. A rájuk kötött egyéb elemek (legfőképpen a tekercsek, vasmagok) zenélhetnek leginkább.
Végül is a villanyoszlopon elhelyezett erőátviteli trafók is zenélnek 50 Hz-en, még sem mennek tönkre rövid idő alatt.
A szaggatós villamosok (pl. a felújított Tatra) és trolik is kb. 500 Hz-en zúgnak, de nem a szaggató (tirisztor) adja az 500 Hz-es hangot, hanem a rá kötött egyéb elemek, pl. a motor, a fékellenállás, a kábelezés, stb.-stb.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
ozzy711
őstag
-
darvinya
titán
Az új példány léghűtéses, a tekercsek műgyanta ruhában. Bekapcsoláskor úgy zúgott mint állat. Milyen hangja lesz ennek ha rámegy a MW terhelés? Nagy meglepetésre sokkal halkabb lett! Üresen most is zúg mint a veszett fene. Miért?
Hőre(terhelés alatt) kötő műgyanta, ezért terhelés alatt halkul.
Ellentétben „kerámiás vetetékkel” tekercselttel, ami olaj fűrdőt szereti a legjobban, és üresjáratba is csendes.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
mezis
félisten
Sajnos az anyagok ismerik a fizikát. A kvarc kristály sem önszántából rezeg. Vagy megfordítva: ha nyomkodják, hajlítják, ontja az elektronokat. Aztán, hogy ebből mi esik a hallható hang tartományába, vagy milyen másodlagos "alharmonikusok" keletkeznek, az mát szerencse dolga.
(Pl a ferritrúd is változtatja a hosszát a gerjesztő frekvencia függvényében - ultrahang keltésre állítólag jó.)mezis
-
sörösló
aktív tag
válasz Lompos48 #45421 üzenetére
Érdekes móka ez! Még nem találkoztam frekvenciaváltóval, ami kisebb-nagyobb intenzitással ne sípolt volna. Monolit IGBT, nyomtatott vezetékelés vagy merev sínezés, mindegy. Azt gondolnád, a magas kapcsolási frekvencia miatt, de a régi tirisztoros hajtások is "ciceregtek" pedig azok a hálózati frekivel mentek. Némelyiken 300 mm2-es sínezés volt és mégis, hiába "alapjáraton", pártíz A-rel mentek! A frekiváltón fütyülő motorokról azt mondta egy kollégám, hogy a tekercselésben a menetek rezegnek. Az eszed tokja - ha ott egymáshoz képest elmozognak a menetek, pár nap és menetzárlat - mondtuk erre. Hogy konkrétan mi fütyül, sose sikerült megfejteni. Trafót cseréltünk pár éve. Az új példány léghűtéses, a tekercsek műgyanta ruhában. Bekapcsoláskor úgy zúgott mint állat. Milyen hangja lesz ennek ha rámegy a MW terhelés? Nagy meglepetésre sokkal halkabb lett! Üresen most is zúg mint a veszett fene. Miért?
-
fraba
aktív tag
Sziasztok!
Valami könnyen kezelhető, jól bevált gyorsulásérzékelőt keresek, amit még gyártanak egy jódarabig. Mint pl a BC182-t. Elég a kéttengelyes is, PIC-kel olvasnám az adatokat. Az árkategória 1000, max 2000 Ft. Van valami ötletetek?
-
Kernel
nagyúr
válasz ssid3956 #45425 üzenetére
Üveglapot én sem használom, noha elvileg a halogénizzó esetleges robbanása ellen véd, vagy minimum az érintés (égési sérülés) ellen. Meg én a 20 W-os lámpába használok 10 W-os izzót.
-
Lompos48
nagyúr
válasz ozzy711 #45417 üzenetére
Csak akkor hihetném, ha tapasztalnám. Hosszú éveket töltöttem el ott, ahol ezeket gyártották. Tudom hogy: miként, miből, miért. Erre nincs magyarázatom.
A helyettesítés rendben lenne, de szerintem okos dolog lesz a diódák termináljait meghagyni. Spirálba csavarva (1-2 menet) és úgy beültetve képesek besegíteni a hűtésbe. Máshol nincs hol távoznia a hőnek. -
válasz dudika10 #45414 üzenetére
Köszi akkor egyenlöre ezek kilőve ilyen használatra.
Egyébként a ledes kapcsolással kapcsolatban pár tanács? nem szeretném hütöket szerelni rájuk ,hogy folyamatosan müködjenek , kis helyre használnám.
A hagyományos ledek nem váltak be a kis fényszőg miatt , ezért kellene nekem ezekkel müködtetni egy kicsit erösebb teljesitménnyel és 120 fokban . -
Batman2
őstag
válasz szabifotos #45386 üzenetére
Nekem, is van ilyen.
Egy chip olyan 10-10,2V-os feszültségről megy maximumon.
3 krostály van benne sorosan kötve és 3db sor párhuzamosan (3x3,2-3,4V)
Ha direktbe ráadod a 12V-ot, pl. egy akkuról, az túlhatjhatja, és tönkre is mehet azonnal !
Mindenképpen előtét ellenállás kell elé, olyan 3,3ohm körül.Ha 3-t kötsz sorba, akkor persze olyan 33V körüli feszültség kell neki. De ha egy 36V-os tápra teszed, akkor is tegyél elé egy legalább 3 ohmos ellenállást.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
ssid3956
tag
Sziasztok!
Van egy Ikeás lámpám. G4-es foglalatú, 12 Voltos és 5 W izzó való bele.
Sajnos ez az izzótípus nehezen beszerezhető, azért arra gondoltam hogy 10 wattos izzót teszek bele (van itthon). Megtehetem?
Az adaptere: 12V 834 mA -
ozzy711
őstag
válasz Lompos48 #45416 üzenetére
Pedig így van, hidd el. Eddig azért nem tűnt fel, mert a készülék dobozában volt több trafó. Most, hogy átterveztem az erősítőt ( kivettem a trafókat egy külön dobozba ) tűnt fel egy apró zörej, ami egyértelműen abból jön. Megpróbálom terheletlenül is, de mint írtam biztos, hogy nincs leterhelve túlságosan egyik sem.
Most gyorsan utánanéztem a helyettesítésnek: ez szimpatikusnak tűnik, mit szólsz hozzá?[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz Lompos48 #45413 üzenetére
Erről van szó csak 25-ösben. Biztos, hogy onnan jön, mert a trafók is dobozon kívül vannak! Egyébként az erősítő hibátlan. Érdemes inkább diszkrét elemekből készíteni az egyenirányítást ( gondolom a sima dióda biztos hang nélküli )? Lehet, hogy megöregedett ( kb. 15 éves )?
[ Szerkesztve ]
-
dudika10
veterán
válasz repvez #45412 üzenetére
Az arányok hasonlóak, mint az AA akkuk esetén, de valójában teljesen más (nagyobb) méret, a fényképezők meg eleve nincsenek felkészítve ezekre. (A laptop akkumulátorokban találni egyébként ilyen cellákat, csak ott van még egy plusz műanyag burkolat, ami eltakarja őket. Ha sok laptopakkud van, akkor azokból ki is lehet bányászni ilyeneket.)
A normálisabb zseblámpák mind 18650-es Liion akkuval (akár többel) mennek (szükséges terhelhetőséget, kapacitást ... figyelembe véve csak ezek jöhetnek szóba).
Természetesen itt nem olyan elemlámpákra kell gondolni, amilyenekhez az átlag emberek hozzá vannak szokva. Egy autó reflektorát a kezedben/fejeden tarthatod párezer forintból.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
válasz dudika10 #45390 üzenetére
Köszi és ezeket fel lehet használni más eszközökbe is baj nélkül csak tovább tartanak? gondolok itt fényképezőre meg lámpákra?
Mert akkor lehet átváltok ilyen rendszerre eddig eneloopot hasnáltam azok is elég jól birják.Visszatérve a ledekre akkor ha igy kötöm be 10 ohmokkal akkor elvileg nem lesz baja és világitani is fog hütés nélkül is?
[link] -
ozzy711
őstag
Üdv. Urak!
Van egy kétcsatornás audio végfokom ( hidalva, külön tápegységgel mind a 4 mono modul ). Az szerintetek normális, hogy mind a 4 diódahíd a tápban halkan, de stabilan zúg ( zizeg )?
-
ssid3956
tag
Sziasztok!
Használhatom a következő adaptert az elektronikus dobókocka működtetéséhez?
A dobókocka 4,5-5,5 v tápfeszültséget igényel, az adapter 5 voltos. Tehát ez OK.
De viszont az adapter 120 mA-t ad le, és a dobókocka 10mA-t vesz fel. Ez így rendben van? Használhatom vele? -
mezis
félisten
válasz orion1025 #45398 üzenetére
A kapcsolási rajza. (Minő véletlen, épp most fejeztem be ugyanilyennek a karbantartását. A jobb csatorna hol szólt, hol nem. A hangszórók kapcsolójával volt gond. A rajzon más a kábel csatlakozójának sorszámozása. )
Igen, ezekben az új keletű kábelekben sokszor árnyékolásnak gondolt vezeték csak egyszerűen a középér mellet oson.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
orion1025
őstag
-
Kernel
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- PlayStation 3
- Ukrajnai háború
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- E-book olvasók
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- (új) Mchose M7 fekete gamer egér - (PAW3395, 3 üzemmód, 52g, Realtek chip)
- HP Ultraslim dokkoló Docking Station 65W / 45W tápegységgel
- Eladó Gamer Laptop ASUS ROG G513IH-HN002C
- Gigabyte Z790 Gaming X AX félár alatt, makulátlanul eladó, de csak ma!
- Dell laptop Intel 11gen - 16GB RAM - SSD - Windows 11
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest