Hirdetés
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slownz
senior tag
Hozzámjutott egy:
"Canton Styloclean - Diamant Reiniger"
és egy
"Parostatik - Disc Preener"Ezek mi a rákra jók?
-
törölt tag
válasz
#71562240 #38498 üzenetére
(#38497) fokukac És igen, amellett hogy minden hifi készüléknél jelentős hangminőségbeli hatású a bejáratódás, az MS904 számára kiemelten fontos, hogy a helyére álljon az eredendően kissé fémes karaktere, amiről beszéltünk, amit nem véletlen emeltem ki korábban. Bejáratás után "kellemesen fémes" lesz. Sok hangsugárzó a "puhább" hangkarakter érdekében a cintányérokból is xilofont, a rézfúvósokból is fagottot, klarinétot vagy fuvolát csinál, az MS904 pedig nem teszi ezt.
(A QED kábel is eléggé hasonló karakterű mint a hangdobozod, egyik se "fásít".) (És a QED elvileg-gyakorlatilag odafigyel a kábelirányra a szöveg irányával.) -
törölt tag
válasz
geza12 #38495 üzenetére
Szerintem ez nehezen összehasonlítható választék, ennek kapcsán általánosságban is elfilozofálgatnék egy kicsit, talán tanulságos - legalábbis a tapasztalatlanabb, kezdőbb hifisták számára.
Először is el kell döntened, hogy akarsz-e kakukkfiókát felnevelni, ugyanis állványos kisdoboz nem igazán hasonlítható össze állódobozzal. Teljesen más hang, teljesen más lehetőségek, már eleve a dobozméret és alak miatt. A két állódoboz pedig csak látszólag hasonló kategória.
A Syntar 200-ban levő hangszórók és egyéb alkatrészek a legmagasabb minőségűek ebből a trióból, a hangzásbeli törekvése is amolyan "büdzsé audiofil" irány, egyúttal azok közé az állványos dobozok közé tartozik, amelyek a mérethiányból törvényszerűen adódó mélyhiányt a felsőmélyek kiemelésével igyekeznek "látszatpótolni", emiatt kissé tompa, fahangú, de valami sajátos, csak a Chario-ra jellemző módon és hangszínben, ami egyúttal a semlegesség érzetét is kelti. Tehát első hallásra nem túl felvillanyozó a hangja, ellenben hosszan-hosszan hallgatható,, és persze szebben, semlegesebben is szól mint a másik kettő. Ez már az audiofilia küszöbe, ez egy "komoly" kis hangdoboz, tudjuk - vagy legalábbis megértjük - hogy miért kerül ennyibe, benne van az anyagmennyiség, benne van az anyagminőség, benne van a szellemi minőség, úgy az egyes alkatrészeiben, mint azok egymáshoz tervezésében és a gyártási folyamatban is
A két állódoboz azért nehezen összehasonlítható, mert a néha furcsa magyarországi árviszonyok jelen esetbeni "kiegyenlítő hatása" ellenére ezek nem egy árkategóriába tartozó hangdobozok, a Jupiter 303 "világpiaci ára" mintegy kétszerese az R50-ének (az árkülönbözetet egyébként kevéssé indokolja a benük lévő anyagok mennyisége és minősége, mert abban nagy különbség nincs). Tehát eléggé kétes, hogy egymáshoz képest hová soroljuk a két állódobozt, mert a késztermék ára nagy különbséget (kategóriakülönbséget) mutat, ellenben az "anyagáruk" nem áll távol egymástól (és itt az "anyagárba" beleértem a tervezés-gyártás költségeit is, tehát általában a költségeket). Ha belegondolunk a hifi-audiofil iparban szokásosan alkalmazott árpolitikába, akkor a hasonló "anyagárú" késztermékek tetemes árkülönbségét a hangzásbeli produkció különbsége indokolhatja, és ez valamelyest így is van ez esetben.
Legyen angol foci és amerikai kosárlabda a hasonlat.
A Tannoy Jupiter 303 (alias Mercury M4...) a tipikus angol iskola belépőszintű megvalósítása, apoteózisa. Belépőszint, tehát nagyon olcsó, de ügyesen tervezett, emiatt jó ár-érték arányú alkatrészekből összekísérleteznek valamit, ami sokkal többet mutat, mint az alkatrészek összessége. A Jupiter 303 alkatrészei között nincsenek nagy sztárok, de mivel már az edzésen is egymásért, a csapat sikeréért küzdenek, a csapattaktikát gyakorolják, a mérkőzés kezdő sípszavának elhangzása után pedig ki-ki a saját posztján fegyelmezetten a maga csapattaktikai feladatát teljesíti, az alktrészek egységes csapattá válnak, "csapategységbe forrnak", egymásért és a csapatért küzdve "kiteszik a szívüket a pályára", minden határon túl elsődleges számukra, hogy megvalósítsák az edző taktikai utasításait és a csapat akaratát-stílusát rákényszerítsék az "ellenfélre" (a zenehallgatókra). Mivel ez a csapattaktika-stílus a Tannoy esetében okosan, a "csapattagok" képességeihez alkalmazkodva került kialakításra, a csapat gördülékenyen támad és védekezik, az alkatrészek egymást kiegészítik, s egyúttal sportszerűen játszanak, az "ellenfél" szívesen hajol meg az akaratuk előtt. Kellemes zenei, "angolos" hangkarakter, amely inkább kevesebb flikk-flakkot, trükköt, driblizést mutat, a cselparádé helyett inkább a passzkultúrára (helyenként kick and run), vagy sokszor csak a beívelésekre és a távoli lövésekre épít, de folyamatosan veszélyt jelent az ellenfél kapujára (fül-agy rendszer), és folyamatosan be is veszik a kaput, gólba juttatják a labdát.
A Polk R50 ehhez képest individuális, amerikai, sztárhajlamú, helyenként sztárallűrökkel (főleg a magassugárzója) rendelkező alkatrészekből áll össze, amelyek általában látványosabban, trükkösebben játszanak, ám sokkal esetlegesebb, hogy az adott meccsen (értsd: adott zenei műfajban vagy adott minőségű hangfelvétel lejátszásakor) csapattá tudnak-e egybeforrni. Az irányító szerepkörét betöltő magassugárzó néha az edzői utasítások ellenében szabja meg, hogy éppen melyik figurát kell játszani, ezek a figurák pedig általában arra épülnek, hogy a végén ő cselezzen és dobjon kosárra vagy adjon gólpasszt, és ez az irányító sokszor a csapattagok, sokszor a közönség számára is ellenszenvessé válik a kissé öntörvényű játéka és a hepciás (házimozis?) viselkedése miatt (és persze rendszeresen elkésik az edzésekről, és sokszor ő mondja meg az edzőnek, hogy számára milyen edzésgyakorlatok és milyen edzésmernnyiség a megfelelő), ám a másik oldalról nézve: sokszor szinte egyedül nyeri meg a meccset akár tetemes hátrányból is a negyedik negyedben, és ilyenkor a csappattársak és az "ellenfél" (zenehallgatók) is mint hőst köszöntik, őt kérdezi a riporterek hada, őrá locsolják a pezsgőt az öltözőben.
Te melyik "csapatot" "nézed" szivesebben? Hozzátéve, hogy a bajnoki rendszeren belül nem igazán egy osztályban játszanak, a Polk idényről -idényre feljutván-kiesvén ingázik a Tannoy osztálya és az eggyel lejjebbi osztály között - ha nem számítom, hogy kicsit a sportág is más.(#38497) fokukac Ha van és még lesz elegendő zenéd CD-n, akkor bizony igen szerencsés befeketetés lehet egy használtan 20-30-40ezer forintba kerülő CD-lejátszó, újabb kategóriával dobná meg a zenei minőséget, az már tényleg egy jóhifi rendszer lenne. A következő lépésem a helyedben mindenképpen ez lenne, nem a sokpontegy hangszórók. Hangsúlyozva, hogy ez akkor éri meg, ha tényleg fontos számodra a CD-k gyűjtése, és már van is hozzá alapgyűjteményed, amit "használni" tudsz.
-
fokukac
nagyúr
válasz
#71562240 #38477 üzenetére
Igyekszem utána olvasni a dolgoknak. Nem mondom, hogy elolvastam mind a 38 ezer hozzászólást, de azért keresgéltem ezt-azt.
Kérdésedre válaszolva: igen, megvettem az MS 904-es hangfalpárt a NAD T753 mellé. Hangfalkábelt is a Hifi-Barlangban vettem hozzá, egy olyat, amit az eladó ajánlott, ha jól nézem a honlapjukon, QED original a neve, 2*2,5 mm2 nagytisztaságú réz, és 1400 Ft volt métere. Ja igen, és tegnap este meg is fordítottam, hogy jó irányba álljon (bár néha már tényleg kicsit mókásnak találom, amiket olvasok az audiofilistáktól, ti, hogy nem mindegy, hogy szegény elektron merre indul egy kábelen belül, jobbra vagy balra?
)
És hogy milyen a hangfal? Első blikkre meglepődtem, hogy milyen kis pici, azt hittem, sokkal nagyobb lesz, de tetszik, hogy ilyen szolíd, nem uralja a szobát.
Egyelőre még ismerkedünk, folyamatban van a bejáratás. meglepődtem, hogy erre még külön címke is felhívta a figyelmet a csomagoláson, sőt, tippeket is adtak, hogy ha inverzen kötöd be, és egymással szembe fordítod a hangfalakat, gyorsabb is lehet a folyamat:
Az elején tényleg még kimondottan torz hangja volt a hangfalnak, a magasak torzak voltak, a mélyek hiányoztak.
Két este alatt nagyjából 8-9 órát ment eddig, és ahogy nemzetközi review-kban is olvastam, tényleg érezhetően óráról órára egyre szebb, tisztább a hangja, nekem egyre jobban tetszik. Tegnap este pl. Queen-t is hallgattunk, a barátnőm is mondta, hogy olyan hangokat hall a zenében, amit eddig soha .Kíváncsi vagyok, milyen lesz, mire elérjük a javasolt 36 órát?
Összességében tehát elégedett vagyok, jobbnál jobb zenéket hallgatok, és fülig ér a szám tőle, szóval momentán úgy látom, hogy - bár mindig veszek újabb és újabb kütyüket - rég költöttem el ennyire hasznosan 110 ezer Ft-ot.
És hát igen, elindultam a lejtőn, már gondolkodom, hogy kéne venni még egy rendes cd-játszót is... (bár most a gagyi samsung blu-ray lejátszó digitális koax outputját, valamint a NAD T753 DAC-ját használva is kimondottan szépnek tűnik a CD-k hangja. Mi lenne, ha lenne egy rendes CD-játszóm is?)
De már önmagában az is egy új élmény, hogy egyáltalán elővettem a régi CD-imet, mert az elmúlt 5-10 évben szinte már csak a számítógépről hallgattam zenét... Sőt, az is új élmény, hogy szebben szól a CD-, mint a számítógépről a FLAC. Persze ez a hangkártyák sara inkább. Ez is érdekes, hogy az M-Audio Transitnál most szebbnek hallom az Audigy 2 ZS-t, de még az se igazi, a CD-ről jobb. Még a Blu-Ray lejátszóval is.
És még az is lehet, hogy pár hónap múlva veszek hozzá surround hangsugárzókat is, hogy a HM erősítőnek azt a tudását is kipróbáljam...
Veszélyes sport ez. -
blattida
nagyúr
válasz
geza12 #38495 üzenetére
Szia!
Csak zenére a chario a legjobb választás (bár az öccse és a bátyja is jobb ár/érték aránnyal rendelkezik), a másik kettő közül pedig azt válaszd, amelyiknek jobban teszik a hangja, mert nagyjából egy kategóriába tartoznak, hasonló felépítéssel, ám a tannoy dögösebb, a polk feszesebb hangú.
-
geza12
aktív tag
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy szerintetek melyik hangfal a jobb választás?
Tannoy Jupiter 303 vagy Polk Audio R50? Hifi célra használnám természetesen.
Esetleg kakukktojásként Chario Syntar 200-ban gondolkodtam.Akinek van tapasztalata valamelyik hangfalról vagy véleménye írja meg nyugodtan, előre is köszönöm.
-
törölt tag
válasz
bendeguz76 #38493 üzenetére
Hogy érdemes-e belevágnod, azt a konkrét készülékek hirdetett árai, állapotuk és az egyéni ízlés döntheti el. A kérdés tehát ebben a formában értelmezhetetlen. Természetesen nem csak a "Watt számok" mások, természetesen a hang is nagyban különbözik, hogy is lehetne másképpen - már csak a "Watt számok" miatt is különböznie kell a hangnak, az egyebekről nem is beszélve, hisze két teljesen más erősítő. A kérdés tehát ebben a formában költői.
Egyúttal a jelek szerint nem lett semmi a korábbi RA-1062 szándékból, de még a 940BX tuningolásából sem? Amikor megérkezett a 940BX, azt írtad, hogy nagyon tetszik, azóta meg mindenáron a lecserélésén gondolkozol - már három hónap után az 1062-esre akartad cserélni egy halom pénz ráfizetésével. Miért nem élvezed egy kis ideig a zenét? - függóen persze attól, hogy a láncod többi eleme milyen, lehet hogy azokat kéne cserélgetni akarni - például a dokkolós iPod forrást vagy a nem tudjuk milyen hangdobozokat. -
bendeguz76
aktív tag
Rotel -Ra 940bx ROTEL RA-980 BX érdemes lenne belvágnom a cserébe vagy csak a watt számok mások?hang kb ugyanaz maradna?válaszokat előre is köszönöm.
-
törölt tag
válasz
bmakszim #38490 üzenetére
Praktikus és költséghatékony a beépített phono erősítő, az adott szinten hangminőségnek is jót tesz a kevesebb kábel és csatlakozó, azonban ez a megoldás megköti a kezed, hiszen azt eszed amit kapsz, nem tudsz válogatni a különféle phono-k között, és a későbbi esetleges fejlesztést is megnehezíti.
Erősítsd valahogy az erősítő házára a földvezetéket, esetleg készíthetsz is valamilyen csavaros-szorítós megoldást az erősítő hátuljára, ha nincs rajt ilyen. -
bmakszim
senior tag
Sziasztok!
Valamilyen belépőszintű, valszeg használt lemezjátszót szeretnék vásárolni a közeljövőben. Mi a véleményetek arról, hogy inkább olyan típust keressek, amiben van beépített phono előerősítő? Korábban az avx-en ajánlották ezt a megoldást, mert így eggyel kevesebb a kábel.
Ill. ennél a megoldásnál hova csatlakoztassam a gnd kábel másik végét, ha nincs ilyen csatlakozó az erősítőmön? -
gyurczy
őstag
válasz
gorbep #38488 üzenetére
Persze, erre való, de attól még szipka futkározni a pénzed után esetlegesen. Főleg, hogy kurva messze van. Nem szoktam idegenkedni a nagy vizen túli vásárlástól, sok minden jött már haza sok ezer kilométerről, de ez nem tűnik tutinak.
Én még nem estem bele ilyen visszautalásba, de van itt a fórumon aki nem úgy kapta meg a cuccát, mint ahogy az elvárható lett volna és végül mégsem kapta vissza a pénzét. (Nem emlékszem már ki volt, tán Ed Parker mesélte?)
Menj rá, ha érzed, én most más irányban kalimpálok, de egyenlőre nem publikus, csak ha bólintott az eladó.
-
gyurczy
őstag
válasz
gorbep #38485 üzenetére
gorbep:
Azt írtam, hogy majdnem új áron. Tavaj november óta figyelek minden aukciót ami Emotiva.
Csak az utolsó aukciók:
XPA-3 leütés:525 + 75 posta, új ár 699 ingyen postával.
XDA-2 leütve 325 + 30 posta, új ár 399 ingyen posta.
XPA-5 leütve 750-ért ingyen postával, új ára 899 ingyen postávalHa ezeket megnézed at 1300$-os ár az XPR-2-re tök oké. Nem azért nem megy el, mert drága. Ez a kintieknek aprópénz. Grízes az eladó meg a hirdetése.
Hogy a hátulja alapján egyértelműen XPR-2?
A hirdetés:
Emotiva oldalon az XPR-2:
Nálam ez nem adja, de ha be akarod rizikózni, hajrá. Akár jól is elsülhet, de 300e Ft felett már nem vicces, ha nem.
blattida: Ez
-
gorbep
senior tag
válasz
gyurczy #38484 üzenetére
Láttam, de a hátulja alapján egyértelműen az XPR-2. Most sem nagyon repesnek érte, de nem akarja alább adni .... majd, nekem nem sürgős
Elküldetem San Diego-ba ismerősömhöz, ha gond van onnan egyszerű visszaküldeni a feladónak, onnan meg mehet NJ-be ha minden rendben.....
(csak győzzem ekkora súlynál a postát
)
Új áron? 10$-os Emotiva 2x5m szerelt hangfalkábelre még licitáló se volt.....
-
gyurczy
őstag
válasz
gorbep #38482 üzenetére
Azzal az XPR-2-vel csak óvatosan! Másodszor tette fel a jóember, de ha megnézed az egyik fotón az XPR-2 van, a másikon meg egy XPA-2. Nem véletlen, hogy elsőre licit nélkül ment el és ennek nem az az oka, hogy nem jó az ára, használtban is majdnem új áron szoktak gazdát cserélni az Emo cuccok.
A kérdés amúgy onnan is érdekes, mert még kint sem nagyon hallott ilyet senki, illetve neten sem nagyon van semmi infó sem fórumról, sem tesztoldalról.
-
gorbep
senior tag
válasz
blattida #38481 üzenetére
egy kicsit én is sokallom a teljesítményét, de ha van az nem baj (tartalék...
), és most találtam egy elég elfogadható árút.... és befészkelte magát a fejembe, hogy milyen lehet a Heed Obelisk Pro-hoz képest.. (azon túl hogy sokkal erősebb és kb. 10x olyan nehéz...
)
-
blattida
nagyúr
válasz
gorbep #38480 üzenetére
Jók az emotivák, ár/érték arányban mindenképp. Szerintem ezekre is jellemző az általános emotiva hang, azaz részletes, pontos, zenei, van energiája és kontrollált is, ha kell, jó sztereó színpaddal és testtel rendelkezik.
Minek neked ilyen erőmű, hegeszteni akarsz vele?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Autós kamerák
- Forrmell.enn
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bittorrent topik
- Hálózati / IP kamera
- Eredeti játékok OFF topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Nvidia RTX 3080TI Founder Edition
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- Apple Watch Series 8 45mm Silver Alu bontatlan szíjjal + kiegészítők
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Lenovo ThinkCentre M710s SFF / i5-7500 / DDR4 / USB 3.1 / NVMe M.2 / WIFI / több db / számla
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest