-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #9398 üzenetére
Komolyan? Pedig Arduino IDE-ben is ez az alapértelmezett. Nekem sose volt gondom vele még, pedig nem Juicebit kábellel programozom.
Amúgy tudtátok, hogy bekerült az alaplapkezelőbe az ESP32 Arduino core? Már nem kell kézzel telepíteni, elég csak hozzáadni a Github repo linkjét az IDE-hez.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9398 üzenetére
Driver asszem az, amit még te linkeltél korábban. Ha tapasztalok hasonlót megpróbálom más baud rate-el. Köszi a tippet.
Amúgy az új driver mitől lehet rossz, ha pl. silabs, tehát a gyártó honlapjáról töltöm le a legfrissebbet a CP2102-höz. Gyárilag miért adnának ki nem megfelelőt?
-
_q
addikt
válasz
ecaddsell #9396 üzenetére
2 CP2102 volt rákötve gépre. Drivert újratelepítettem, átdugtam másik portba, leválasztottam a 2. CP2102-t, addig addig nyomogattam, hogy most valamitől kb 30. próbálkozásra sikerült.
Nem tudom lehet-e köze ahhoz, hogy túl nagy méretű tömböt akartam létre hozni, ami először felment rá, de resetelt folyamatosan és onnantól már nem akart működni a flashelés. Bár ha jól sejtem a flash tartalma mindig nullázódik, ha resetel a mikrovezérlő, akkor meg nem tudom mi volt ez.
Múltkor a második ESP32 panel csinálta azt, azóta se javult meg, hogy boot gomb lenyomás nélkül nem flashelhető. Előtte legaláb 20-30x flasheltem és ment magától, azóta csak boot gombbal megy. Ezt azóta se értem.
-
_q
addikt
Ilyennel találkozott valaki? ESP32 Wroom32 Doit board.
Sketch uses 174860 bytes (13%) of program storage space. Maximum is 1310720 bytes.
Global variables use 13748 bytes (4%) of dynamic memory, leaving 313932 bytes for local variables. Maximum is 327680 bytes.
esptool.py v2.3.1
Connecting....
Chip is ESP32D0WDQ6 (revision 1)
Features: WiFi, BT, Dual Core
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Changing baud rate to 921600
Changed.
Configuring flash size...
Warning: Could not auto-detect Flash size (FlashID=0xffffff, SizeID=0xff), defaulting to 4MB
Compressed 8192 bytes to 47...
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet content
A fatal error occurred: Timed out waiting for packet contentAz előző kód még fut rajta, de újat nem tudok rá tölteni.
-
_q
addikt
Egy kicsi off.
Tegnap volt téma, hogy kínából rendelve vámot, áfát kell fizetni és emiatt van aki meggondolja, hogy megéri-e neki a vásárlás. Ha minden igaz akkor 43 dollárig nem kell vámot fizetni. Érdemes elolvasni ezt a cikket: [link]
-
Teasüti
nagyúr
válasz
ecaddsell #9392 üzenetére
Ezt egy kicsit túlgondoltad.
Arra, hogy a terepen gyorsan ránézz vmire, arra jó. Kiegészítve egy multimétert. Én a motorom tach, speed jelét vizsgáltam vele és teljesen jó. Meg a legtöbb Arduino projekthez is használható mikroszekundumos nagyságrendig.Nincs FFT, nincs dekódolás, meg semmi ilyen csili-vili dolog, de könyörgöm mit vársz egy pár dolláros kacattól??
200 kHz a mintavétel sebessége. Felfutó vagy lefutó élre trigger-el. És tud alap méréseket, mint max/min/avg, frekvencia, kitöltési tényező, stb. -
ecaddsell
aktív tag
Vsz. kétszer gondold meg mielőtt beleugrasz ilyen nagyon olcsó cuccokba.
Én nemrég szívtam meg freki mérővel.
OLED kijelzős, vámhatár alatt 2.4GHz-ig mér. Ez kell nekem. (Ne legyen teljesen off, ESP32-ről vezérelt ADF4351-hez).Valóság: Valóban mutat valamit, sőt ha elég nagy jelet kap elmegy egészen kb. 3 GHz-ig is.
Viszont a pontossága nulla. Alapból van kb. egy fix 0.5%-os eltérés (normális mérő 10^-6 tól indul). Nem mellékesen nagy ugrásokkal változik a mutatott érték. A számláló mintha kb. csak 10 bites lenne.Na most mivel nekem is hobbi, kicsivel többért sokkal jobbat tudtam volna építeni (persze még szétszedhetem azt is amit vettem, de nem hiszem, hogy sokkal többet ki lehet belőle hozni).
Az ESP32-vel simán lehet akár 40 Mhz-ig tudó freki mérőt csinálni (15 bites PCNT, ablakozás RMT-vel van rá netes példa). Még hozzá téve egy előosztót akár feljebb is tudtam volna menni frekiben mint amit vettem (és úgy már nemcsak CMOS jelszintekkel megy).Visszatérve a szkópra: Kicsit alul specifikált. Mennyi a mintavételezés sebessége? Digitális (négyszög) jeleknél a mintavételezési sebesség tizedével kell számolni mint (felső) határ. Milyen a tárolás mélysége? Milyen érzékenységi tartományban használható? Milyen triggerek vannak?
(A dekódolást nem említem, bár pl. ami nekem van tudja, sosem használtam, annyira nehézkes a beállítás. Simán fe/lelfutó élre triggerelve megnézem a lényeget, sokkal gyorsabban így.)
Egyéni igény az, hogy a jel spektruma FFT-vel megnézhető legyen. Nem feltétlen a készülékben, hanem pl. offline PC-vel. Viszont az FFT freki felbontása függ a mintaszámtól, szóval van helyzet ahol simán kellhet 1M minta...
Sajnos konkrét cuccot, pláne ennyiért nem tudok ajánlani. Viszont saját tapasztalatból kiindulva, nem érdemes a nagyon olcsó cuccokba gyorsan beleugrani.
-
_q
addikt
-
válasz
Teasüti #9385 üzenetére
Köszi a választ mindenkinek!!
Megnéztem, a javasolt Hantek 6022BE 46$-tól kapható Ali-n, míg amit én linkeltem 21$ készre szerelve, hát, ahogy nézem, a Hantek tudása nem csak a duplája az utóbbinak, ha ár/érték arányt nézek, szóval érdemesebb akkor tényleg abba beruházni, csak ott a vámhatár az, ami visszatartó erő.
Azért kérdeztem eredetileg egyébként, mert szörfözés közben a google ads dobta fel a banggood-os hirdetést, és láttam, hogy akciós. -
Teasüti
nagyúr
Nekem van egy ilyen 200 kHz-es amit linkeltél, és van egy Hantek 6022BE usb-s szkópom is ami 48 Mhz-es mintavételezést tud. A DIY szkóp tök jó mobil cucc, kicsi és viheted ahova akarod. Ha vmire gyorsan rá akarok nézni, multiméter mellé jó párosítás. De azért egy WS2812B jelet már alig-alig lehet értelmezni vele. Vagyis értelmezni lehet, de a jelalakot már nem nagyon látod, ahhoz kicsi a mintavételezése. Ha jól emlékszem, akkor 10 uS a legkisebb egység az idővonalon. A nanoszekundumos jelekhez már mindenképpen komolyabb eszköz kell. Ez az usb-s szkóp azért még mindig elérhető áron van a hobbistáknak is. Vmi 50 font körül fizettem érte anno, ami töredéke egy komoly asztali oszcilloszkópénak.
De persze nem is olyan kényelmes a használata, kell hozzá egy PC/Laptop és bugdácsolhatsz a kábelekben. -
lappy
őstag
Egy hasonló épített oszcilloszkóp kb a felét tudja csak (így 100kHz), de már akkor is elég a végét járja. Így ha annál nem nagyobb a mért jeled akkor vedd meg.
Analizálni meg a ~2500 Ft USB Logic Analyzer 24M 8CH Microcontroller ARM FPGA Debug Tool használd
( a digitális oszcilloszkóp nem bírta megmutatni az induló jeletamíg ez a kis piszok igen!)
-
válasz
Janos250 #9382 üzenetére
Köszi! És miben tudhat ez kevesebbet egy komolyabb készüléknél? Azt látom az adatlapján, hogy 200kHz-ig mér, ami azért már egy fokkal jobb, mintha vmi hangkártyára kötött barkács megoldással próbálkoznék, de azért már arduino-nál is ütközhetek korlátokba vele. Digitális jeleket lehet amúgy ezekkel analizálni (láttam olyan videót, ahol a protokollt is felismerte, és kiírta az átvitt adatokat is hexa kóddal), vagy ehhez már céleszköz kell?
-
Sziasztok! Régóta szeretnék oszcilloszkópot, csak ugye hobbi célra irreálisan drágák. Van olcsó megoldás, ami most még olcsóbb. Érdemes rá szerintetek beruházni?
-
Janos250
őstag
Ízlések és pofonok.
Az én szótáramban ezt lenyúlásnak hívják. Kereskedelemnek meg azt, ha megveszel tízet nagyker áron, és árulod egyesével kisker áron.
Én inkább rádobom a nepper árrésének felét a szállításra a Gearbesten, vagy a Banggoodon (bár ennek a szállítása jelenleg döglődik), és pár napon belül a kezembe teszi a futár.Valóban az a baj, hogy nem tudni mi a jó. Én már dobtam el BD láncfűrészt is, mert annyira drágán javította volna meg a márkaszerviz, hogy nem érte volna meg. Hiltire 30 ezerért adtak volna árajánlatot a javításra. Csak árajánlatot!
Szerencsére az Arduino cuccokkal nem tapasztaltam, hogy tönkremennének.
Erről jut eszembe, és ez már itt nem off:
Ha valakinek az USB-soros átalakítón keresztüli használatban gondjai támadnak, az többnyire a driver miatt van. Pl. az FT232-re van olyan driver, ami a hamis chip esetén tönkreteszi az IC-t (átírja a PID-et nullára). Nagyon jól meg kell választani a drivert, azt jól elrakni, mert az újak már nem jók. Mind a négy általánosan használt chiphez van jó driver is. -
Vladi
nagyúr
válasz
Janos250 #9374 üzenetére
2. ha nem jóval drágább, akkor hasznos, mert nem 6 hét mire ideér. Mondjuk ebayen a cucc 600 forint, ő meg árulja 850-ért. Ezeket én inkább szeretem, mert hamar megvan a cucc. Ezt kereskedelemnek hívják, semmi kivetni való nincs benne...
Az én problémám sokszor az, hogy nem tudom melyik a jó márka.
Annyi sok kínai szar van már, hogy nem tud az ember jót kifogni.
Ezt a többi szerszámra is értem. Pl: behajtót milyet vegyek? Black and decker, Bosh, Makita. Mind jó márka, de mind made in china!!!!Jó a boshba van magyarba gyártott.
Más szerszámos cégek meg sokszor olyan néven árulnak, amit földi halandó még sose hallott: pl sok Reca-s szerszámunk van a cégbe, de annak az üzletkötője mindig jön és próbál valamit rám sózni.
Bárki hallott már erről a márkáról? Na ez pl: osztrák. De nem olyan ott kötött ki a kínai hajó osztrák, hanem tényleg. Brutál drága, de tényleg nagygon jó szerszámaik vannak. Pl: egy induló satu, 120-as, forgó talppal 140+áfa.
Multiméterből már 2-t kinyírtam. Az egyik nem mér elleneálálst, csak néha és össze vissza.
ezt lehet javítható. A másikkal meg mértem, aztán egyszercsak seholse volt áramkör. wtf.
A mérőhegyből kiesett a drót....
Oké ez kínai piacos.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9374 üzenetére
azt csinálja, amit én akarok, a weller meg amit ő akar
Gondolom magneses kattogos wellered van. A weller sem olyan mar, az egy nagyon regi eszkoz. Nem is ertem, miert hozzatok fel folyton, es hasonlitgatjatok azt a haboru elotti megoldast egy modern, allithato hofokszabalyozos pakahoz. Ez nem fair!
Amugy meg a weller holegfuvojarol beszeltem. Az nem olyan bumfordi, mint ezek a videon. Sokkal jobb. Ossze sem lehet hasonlitani, mennyivel ugyesebb.A "vaterás megoldások"
Oda is irtam, hogy en nem vaterazok, nincs is felhasznalom, nem vasarolok onnan. Amit a halozatba kell dugni, csak olyan boltbol veszem, ahol van jotallas, masnak is ezt javaslom. -
Janos250
őstag
Nekem is aoyue van, már vagy 15 éve vettem a "gyors" boltban Pesten. Ebay-ről vettem hozzá egy marék fúvókát, de nem igazán tanultam meg a használatát.
Pákából meg a weller a szekrényben pihen, helyette a csehszlovák drótos pillanatpákát használom. Én megtanultam azzal forrasztani, így azt csinálja, amit én akarok (ha azt akarom, akkor adok neki egy rövid, de forró sokkot), a weller meg amit ő akar (tart egy stabil hőfokot). A pillanatpáka hegyét fogóval összepasszírozom egészen vékonyra, így nagyon azt szeretem.A "vaterás megoldások" általában két dolgot jelentenek:
1. A nepper semmit nem csinál, csak megrendeli ebay-en, vagy valamelyik másikon a Te nevedre, de rászámol egy halom hasznot magának.
2. Megveszi ugyanúgy Kínából, és jóval drágábban árulja hirdetési oldalakon. Nem kell messzire menni, hogy találkozzunk ilyenekkel.
Könnyebb (de pofátlanabb) pénzkeresés, mint valami hasznosat csinálni.Ezért én mindenkinek azt javasolom, hogy inkább saját maga rendelje meg Kínából, ne a nepperektől vegyen bármit !
Itt a prohardveren is vannak topicjaik a különböző webshopoknak, ott segítenek, ha valaki nem tudja, hogyan csinálja. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #9372 üzenetére
Vajon ez is ugyanolyan, csak más a neve?
Nem tudom, mennyit számít, hogy a copy-copy-jának melyik copy-ját veszed. De ez csak magán vélemény, nincs mindből darabom, egy aoyue van, ami megy, meg egy weller. Nem vagyok nagy weller fan, de ez tényleg jó. Én nem szívesen veszek ilyesmit e-bay-en. (Nem, az aoyue nem e-bay, és nem kínai webshop.)
Ha megnézed a hozzászólásokat, ott valami vaterás megoldást javasol valaki. -
Janos250
őstag
Azt hiszem, gyakorlatilag ugyanaz, csak VÁM határ (helyesebben Magyarországon a VÁM határ felett, de a "kevés a VÁM, ezért nem kell megfizetni") alatt van.
https://www.ebay.com/itm/858D-Hot-Air-Demolition-Welding-Station-LED-Digital-Display-Control-Temperature/123153513131?epid=25019858762&hash=item1cac857aab%3Ag%3A1UMAAOSwrWVbB8-o&_sop=15&_pgn=3&_nkw=858+hot+air&rt=ncVajon ez is ugyanolyan, csak más a neve?
-
RAiN91
őstag
Egy kérdésem lenne!
Ha hívás érkezik a SIM800L felől, akkor privát számot ír ki. Hogyan lehetne láthatóvá tenni?
#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial sim(D1, D2);
void setup() {
sim.begin(115200);
pinMode(D4, OUTPUT);
pinMode(D7, INPUT);
digitalWrite(D4,LOW);
delay(6000); /// ÉLESÍTÉS IDŐ
digitalWrite(D4,HIGH);
}
void loop() {
if (1 == digitalRead(D7)){
digitalWrite(D4,LOW);
sim.write("ATD+36xxx;\r\n");
delay(25000); /// ÚJRA ÉLESÍTÉS
digitalWrite(D4,HIGH);
}
} -
RAiN91
őstag
válasz
Janos250 #9366 üzenetére
Sajna nagyon kezdő vagyok, így sokat nem mond amit írtál. Előtte egy NodeMCU-t használtam, de GSM modul nélkül, egy telefon nyomógombjait nyomkodtam GPIO-n keresztül. Most a telefont váltanám le erre a GSM modul-ra.
Mit jelent, hogy "gyalog" küldöd a dolgokat? Csak annyit szeretnék, hogy ha egy adott feltétel igaz, akkor hívja az adott számot.
-
RAiN91
őstag
Használ valaki SIM800L-t, vagy hasonló modult?
D1 Mini-vel szeretnék egy adott számra hívást indítani. Kezdésnek ezt a videót követem, de sajnos nem jó.
[link]Direktben kap 5V-ot a modul (tudom, hogy nem szabadna, de sok helyen azt írják, így működik). A LED lassan villog, tehát működik SIM-el a modul.
#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial sim(D1, D2);
void setup() {
Serial.begin(115200);
Serial.println("System Started...");
sim.begin(115200);
sim.println("AT");
}
void loop() {
if (sim.available())
Serial.write(sim.read());
if (Serial.available())
sim.write(Serial.read());
} -
llacee
őstag
Sziasztok, Sonoff kapcsolokhoz rendeltem 4MB memoria chipet.Tudtok ajanlani a cserehez megfelelo alkalmankenti hasznalatra valo pakat, mert nekem csak az "orosz pillanatpaka" van itthon, azzal nem kezdenek neki.BME labor meg mar reg volt, biztos valakinek ezzel is menne
Koszonom.
-
Janos250
őstag
Kezdők, akik szenzorokat akarnak venni, most 10 $ egy csomag.
https://www.banggood.com/Geekcreit-37-In-1-Sensor-Module-Board-Set-Kit-For-Arduino-p-1137051.html?cur_warehouse=CN -
Teasüti
nagyúr
Az alsó réteg egy komplett GND plane, a csatlakozó felöli végétől a modul hűtúfelületéig - az antennát viszont a lehető legnagyobb távolságban elkerüli mindenféle vezetősáv. Felül csak azért van behúzva, hogy azokat a lábakat is és a hozzájuk kapcsolódó alkatrészeket átvezessem alulra egy via-val.
(#9358) mArZsi
Paszta.Fura, mert angolul is keverik a flux-szal. Solder pasta név alatt fut a lágy ón és a folyasztószer is.
-
Teasüti
nagyúr
Köszi! Hát, 10 darabot rendeltem mindenből. Ha egyszer összeáll a projekt, akkor elgondolkodok majd rajta hátha másnak is volna igénye hasonlóra.
Jut eszembe: autószelepes keréknyomásmérőt nem ismer vki véletlen, amit lehet használni Arduino-val? TPMS szenzor a becses neve. Vmi gyári jeladó kéne, csak a jelvevő lenne Arduino.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9354 üzenetére
Ilyen úri huncutságok nekem nem voltak. Alap heggyel forrasztottam eddig gond nélkül, amit adnak a pákákhoz. Ónból se tudtam, h van több átmérő. Amilyet éppen sikerült venni, azzal dolgozok.
Levegős forrasztóból meg a Yihua cuccai jók. Nekem ezt ajánlották legalábbis ebben az árkategóriában a hobbi elektronika topikban. Én egy 853D-t vettem, nagyon patent, minőségi érzetet kelt.
Attól nem tartok, hogy kínai. Olyan súlya van a DC tápegység miatt, amit egy valamire való hifi erősítő is megirigyelne.
De ha tartasz tőle, akkor bele kell nézni minden jó-e, feszes-e! -
RAiN91
őstag
Sziasztok
Vettem egy SIM 800L modult. Olyan kérdésem lenne, hogy ezeknél a GSM moduloknál a SIM-ről előtte el kell távolítani a PIN kódot?
-
Teasüti
nagyúr
És a szörny életre kelt!
Igazából nem arra számítottam, hogy működni fog.
Megy a feltöltés, fut a program meg minden.
Ha megsérült a modul, az hogy derül ki?Amúgy sikerült beforrasztani az alját.
Lágy ónnal és levegővel alulról melegítve.
Eléggé felforrósodott szinte az egész lap, eltartott vagy jó 20 másodpercig, mire a "zsír" megolvadt.
Reméltem nem égettem el, de eddig minden jó.A forró levegős forrasztóállomást nagyon tudom ajánlani mindenki figyelmébe, aki IC-ket és SMD alkatrészeket ültet be! Isteni dolgozni vele, játszi könnyedséggel kerül minden a helyére. (Kivéve amikor nem: mikor a 0805-ös ellenállás dobott egy szaltót, ahogy a zsír vmiért csak az egyik végére húzodott, na ott azon meglepődtem. Jött ki a szemem, mint a csigának, hogy na most mi van.
Aztán rájöttem, hogy áthúztam a zsírt a két vége közt és ilyenkor hajlamos oda húzodni az anyag, amelyik vége elöbb megolvad. Érdekes jelenség.)
-
tvamos
nagyúr
Tinyban eleg keves a memoria, nem jo azt a frameworkben nyektetni. Jobb, ha elengeded!
Amugy nagyon klaasz, mert ha lemondasz az Arduino frameworkrol, akkor lehetsz beta tesztere az uj MPLAB X IDE-nek, amiben mar a regi Atmeles cuccokat is tamogatjak. WOW!
Amugy imeg letoltheto a regi Atmel Studio 7, ha minden igaz. (Gyorsan en is letoltom, hatha egyszer... retro erzes fog el. Sokat programoztam benne, nagyon regen mar. Pl. 90S1200-at.
)
-
válasz
Melorin #9339 üzenetére
Mindkettő vonalat szokás állítani minden esetben, te csak az egyiket állítod, aminek az a következménye, hogy egy fel és egy le irány után mindkét vonal "high" állapotú lesz. Legalábbis a bemásolt kódrészletben sehol sem állítod "low"-ra a másik vonalat a setup kivételével.
Ugye a motor vezérlése a két vonal állapotától függ:
0 1 egyik irány
1 0 másik irány
0 0 forgás szabadon
1 1 stop (rövidre zárja a tekercseket, ezzel fékez) -
_q
addikt
válasz
Melorin #9341 üzenetére
Röviden switch case szerkezetet használsz, ahol az egyes esetek között "ugrálsz" attól függően, hogy melyik állapot érvényes. A case 1 alapból érvényes lesz, ezen belül vizsgálod, hogy a LE vagy FEL gomb le lett-e nyomva. Ha le lett pl. a FEL nyomva, akkor ugrasz case 2-re, ha a LE lett lenyomva akkor case 2 kimarad és ugrasz case 3-ra. Ezen kívül pedig amit írt Teasüti, ismétlő jelet vizsgálod a case 2 vagy case 3-on belül. Ha jön akkor forgatja a motort folyamatosan. Ha nem jön ismétlő jel, akkor ugrasz case 4-re, ami kikapcsolja a motort.
Ez abban az esetben működik, ha tényleg van 1 gomb lenyomás jel és egy külön ismétlő jel. Illetve abban az esetben, ha valaki nem mondja azt, hogy rosszul írtam
Látatlanba én ezzel próbálnám meg elsőként.
-
Melorin
addikt
A +12V lábára 12V DC-t kötök, a GND-re az Arduino GND-jét és a táp GND-jét.
Az In1/In2 lábakra pedig bekötöttem az Arduino 50/52 lábát.
Hogy érted, hogy a program alapján nem úgy használom ahogy kéne? Hogy kéne ahhoz, hogy amíg nyomom a távirányító gombját, forogjon a motor folyamatosan, de ahogy elengedem, rögtön megálljon? -
Teasüti
nagyúr
Gondolom a hardver specifikus lib-ek nem fognak futni hardver nélkül.
A legszembetűnőbb különbség talán universal serial interface használata.
Ezekhez kifejezetten erre a procira való könyvtárakat kell használni.Amúgy minden egyéb platform független kód ami az Arduino framework-ből származik, az nyilván lefordul.
-
Vladi
nagyúr
attiny programozással kapcsolatban kérdeznék, láttam páran használjátok:
az arudino ide össze utasítását használhatom? libeket pl, fog futni a végeredmény, vagy
van megkötés? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Melorin #9331 üzenetére
Nézd meg a távirányító milyen kódot küld nyomva tartás esetén! (írasd ki Serial monitorra!) Nekem eddig egyszer volt dolgom infrával, ott a távirányító csak egyszer küldte ki az adott gombhoz tartozó kódot. Ha nyomva tartottam, akkor már nem ismételte tovább, e helyett magának az ismétlésnek volt egy külön kódja, ami egységes volt a teljes billentyűzeten. Ehhez nekem állapotgép kellett, ami eltárolta a gomb azonosítóját, majd ismételte a parancsot, amíg kapta az ismétlő jelet. Delay nem kell ide.
-
válasz
Melorin #9334 üzenetére
1. L298N elég elavult, alacsonyabb tápfeszültségen nem nyit ki teljesen, csak melegszik, ráadásul akkora rajta a feszültségesés, hogy kizártnak tartom, hogy 12V betáp mellett 12V lenne a kimeneteken. Inkább olyan 10,8V körül lehet. Más driver kellene, ami jól működik kisebb tápfeszültségen is, pl l9110 vagy TB6612 2,5V-tól már használható.
2. Kicsit bővebben?A program alapján nem úgy használod a drivert, ahogy kellene, de tudni kéne, hogy mi a célod vele.
3. 6V-os motor simán kibír többször 12V-ot is, csak a rajta átfolyó áramot kell korlátozni, pl előtét ellenállással (nem túl hatékony módszer, mert az ellenállás el fogja fűteni a többletet), vagy pwm meghajtással. -
válasz
Melorin #9331 üzenetére
Szia!
1. Milyen h-bridge?
2. Hogy van bekötve?
3. Miért nem kötsz rá motort? Mi baja lenne?
4. A delay helyett állapotgép kellene. A gomb lenyomásával átbillentesz egy flag változót, utána azt vizsgáld, hogy bizonyos időn belül jön-e újabb jel (mérd le, hogy az ir remote milyen időközönként küldi újra a jelet), és ha nem jön újra gombnyomás, akkor állítsd a flag változót kikapcsolt állapotba.
A loop-ban pedig a változó állapota alapján kapcsolod be vagy ki a motort. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Szereztem az arduinomhoz egy H-bridge-t. Egy 4-6V DC motort kéne forgatnia.
A baj az, hogy ha a H-bridge panelre 12V tápot kötök, akkor a motorra is 12V-ot ad ki. Viszont ha 5V-al táplálom, a H-bridge-ből semmi feszültség nem jön a motorra. (egyelőre a motor helyett LED-et kötöttem be a biztonság kedvéért)
Hogyan tudnám ezt a problémát megoldani?A másik problémám pedig az, hogy nem tudom úgy megírni a programot hozzá, hogy ha nyomom a gombot akkor a motor folyamatosan forogjon. Ha nem teszek bele delay-t akkor olyan rövid ideig villan fel a LED hogy szemmel alig látni a fényt, nem hiszem, hogy a motor forogna. Ha pedig delay-t rakok be, pl 200ms-t akkor darabosan megy rá a feszültség.
//---------------------------------------------------------------------MAIN PROGRAM------------------------------------------
void loop()
{
digitalWrite(motor_le, LOW);
digitalWrite(motor_fel, LOW);
//----------------------------------------------------------------------TÁVIRÁNYÍTÓ--------------------------------------------
if (irrecv.decode(&results)) {
switch (results.value){
case Fel: //----------Hangero FEL-------------------------
digitalWrite(motor_fel, HIGH);
delay(200);
//digitalWrite(motor_le, LOW);
break;
case Le: //--------Hangero LE----------------------
digitalWrite(motor_le, HIGH);
//digitalWrite(motor_fel, LOW);
delay(200);
break;
}
irrecv.resume();
}
} -
válasz
JAGER 10 #9326 üzenetére
Ablaknyitás helyett más megoldás nem jöhet szóba? Például szerintem a nyitott ablaknál sokkal hatékonyabb lenne egy gravitációs zsalus szellőző ventilátorral, kivitelezni is olcsóbb, és vezérelni is egyszerűbb lenne. Hosszabb távon persze ott a ventilátor áramfogyasztása.
-
tvamos
nagyúr
Valtottam iOS-ra Androidrol, (ceges telefon,) es most az MIT app inventor helyett keresnek valamit, amivel kis appokat tudok kesziteni a projektjeimhez. Tudtok erre valami megoldast?
-
_q
addikt
válasz
Teasüti #9323 üzenetére
Nem teljesen értem, a Sloebert próbáltad? Sloeber egy Arduino IDE, Eclipse alapon. Tehát eclipse elvileg a háttérben van. Amúgy nem tudom hogy működik, csak az elmondások alapján írtam le, amit hallottam. 2 ismerősöm dicsérte. De ha ugyan ezt értetted az alatt amit írtál akkor oké. Sajnos van hiányossága az Arduino IDE-nek, talán a következő verzióban jön pár hasznos újítás.
-
mArZsi
tag
válasz
Teasüti #9312 üzenetére
Jó tapasztalatok alapján én is ki fogom próbálni őket.
Eddig seeedstudio-tól rendeltem, ott a standard $5 hobbizásra.
Ha viszont ipari kivitelben kell gyártani, montírozva, lebegőtűs teszttel, stencillel, akkor többszörösére ugranak az árak.Az már más kérdés, hogy egy ipari vezérlés nyáktervét meg nem szívesen küld ki keletre az ember
(#9314) Teasüti:
A helyes megoldás: stencil, paszta, beültetőrobot, kemenceViccet félretéve csak arra figyelj, ha hőlégfúvod, hogy ne túl sok ideig, mert hősokkot kaphat.
-
Teasüti
nagyúr
Használ itt vki PlatformIO-t? Érdemes váltani rá Arduino IDE-ről? Mit lehet nyerni vele? Vmi extra funkcionalitás?
Első ránézésre csak a komplikációkat látom a profi fejlesztőkörnyezetekben. -
-
Teasüti
nagyúr
Tényleg érdekes technológia lehet, ha nem kell hozzá semmi (nem lehet, hogy a 3D nyomtatáshoz hasonlóan nyomtatják?)
Biztos, hogy nem!Látszik a nyákon, hogy forgácsolással vágják és fúrják. Mondjuk kíváncsi lennék mennyi 0,2 mm-es (a legkisebb lyuk méret) fúrójuk törhet el ezekben a hangyapiszok méretű furatokban.
Inkább csak arról lehet szó, hogy iszonyú olcsó nekik vmiért az 1,6 mm-es zöld, két rétegű nyáklap. Lehet úgy lopják, passz.Viszont ha bármi nem sztenderd opciót kérsz, akkor azokat többszörös áron számolja fel.
-
válasz
Janos250 #9311 üzenetére
Köszi! Ez hatalmas. Mondjuk a galván hiánya kevésbé zavaró, de maga az hogy minőségi nyák ennyiért, ez nagyon kész.
Tényleg érdekes technológia lehet, ha nem kell hozzá semmi (nem lehet, hogy a 3D nyomtatáshoz hasonlóan nyomtatják?)@Teasüti : Nekem nem is szoktak nagyobbak kelleni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #9307 üzenetére
És ami ennél is jobb, hogy az első 5-10 darabos tétel általában 2$, minden további tétel 5$ (max 10 darabig).
Van viszont méret korlát, az ilyen kis tenyérnyi lapok olcsók, viszont a nagyobbakat már normál áron kalkulátor számolja. Mondjuk az sem vészes, az 55x170-es féklámpám volt vmi 12$ körül, ha jól emlékszem. -
Janos250
őstag
https://jlcpcb.com/
Nem is érdemes ilyen árak mellett vasalgatni. Mellesleg ez lyukgalvanizált lesz, amit vasalóval elég nehézmegcsinálni.
-
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #9307 üzenetére
Nekem 5 darabot (80*100 mm) csináltak összesen 2 (kettő) dollárért. Fene se érti, mért éri ez meg nekik. A szállítás persze ennek többszöröse. (Lehet, ebből jut nekik is?). Eagle free verziójában csináltam, elolvastam az oldalukon az Eagle-hez írt tutorialt, hogy milyen fájlokat, hogyan csináljunk. Összeraktam egy zip-be, feltöltöttem. Egyből analizálta is, közölte, minden rendben, és kirajzolta a panelt, hogy ilyen lesz. Utána az oldalukon lépésről lépésre nyomon lehetett követni, hogy mikor mit csináltak vele, melyik réteget mikor rakták, majd mikor postázták. Nekem is Teasüti ajánlotta, tényleg jó!
-
Teasüti
nagyúr
[JLCPCB dicséret]
14.-én adtam le egy rendelést és ma hozta a postás. Nagyon gyorsak, és precíz munkát végeznek és olcsók. Fél dollár ezeknek darabja.(10 db-os tételben.)
[/JLCPCB dicséret] -
zapikanka
tag
válasz
Teasüti #9300 üzenetére
Szia,
köszi szépen az eligazítást, annyi kérdésem lenne még, hogy Arduino Uno vagy mehetnek esetleg ezek a kópiák is?
Pl Adeept
Ezt az Adeept-eset találtam is ebay-en: [link]
Ez szimpatikus, ha azt mondjátok, hogy nem nagy gond az, hogy Adeept Uno és nem Arduino Uno akkor már rendelem is.
Üdv,
z
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #9299 üzenetére
Köszi, sajnos ez se oldotta meg. Neten github és még pár oldalon elég sokan foglalkoznak a témával. Van aki vett 5 db ESP32 doit panelt, 3 működik boot gomb nélkül, 2-nél muszáj nyomni program letöltés közben a boot gombot. Sajnos megoldást nem találtam ami működne.
(#9290) xboy89
Eddig nem omlott még össze az i2c,úgy hogy Core 1-re pakoltam a összes (4 db) taskot, core 0-á nem futtatok semmit. Még tesztelem azért pár napig.
Amit tapasztaltam és várható volt, hogy a webserver-t nem mindig lehet elérni. Ez a következőből adódhat:
1) Fut a hőmérséklet kiolvasás ami 150 db elemű tömbbe pakolja az adatot, ha megtelik akkor 1-el mindig eltolja a tömb indexét és ezt for ciklusban oldottam meg. Ez lehet annyi idő, hogy ha pont akkor akarom megnyitni a weblapot, akkor nem tud még futni az a task.
2) A webserver-t String-es megoldással rakom össze. Ez azt jelenti, hogy 150 db elemét a tömbnek for ciklussal rakom bele a webserver kódba, ráadásul 2 ilyen for ciklus is van ami hőmérséklet és aksi mért értékeit pakolja a szerverhez. Itt a for ciklusban a 20 adat belepakolása után kap egy 15 ms delayt (különben watchdog problémázna), majd folytatja. Viszont a 15 ms alatt másik task kap futási időt, pl.: hőmérséklet olvasás/adat pakolós task, ami lehet 15 ms alatt nem végez, a webserver nem tudja folytatni a weblap összerakását -> nem tölt be a honlap.Ha jó időpontba nyitom meg a weblapot, akkor betölt. Erre van valakinek ötlete? Lehet többek között ezért is raspberry-t használnak ilyen esetekben? Jó lenne az esp32-vel megoldani.
-
Vladi
nagyúr
válasz
JAGER 10 #9234 üzenetére
Nagyon tetszik a projekted, mert életszerű.
Kevés konkrét tanáccsal tudok szolgálni, mert én is kezdő vagyok. Azért egy ilyen projektnél az a tapsaztalotom, hogy olcsón nem lehet megcsinálni. Ne is akard úgy, szánjál rá. Ha jól értem ez egy fóliasátor, amiben ha nagyon meleg van, akkor kinyitja az ablakot.
A léptetőmotornál a nyomatékot kell nézni, az jelenti azt, hogy mennyi erőt tud leadni. Fogalmam sincs, neked mennyi kell konrétan, azt neked kellene megmérni. Jó, ha fölé lövöd be az erőt.
Ha léptetőmotort használsz, akkor ahhoz táp is kell. Az is legyen erősebb. Meg a vezérlő is. Tehát ha 4 amperes a motor, akkor jóval a fölé lődd ezeket.
Motorvezérlő amúgy rengeteg féle van, 1000 forintos ebayestől valami 50-100 K-ig. Szeirntem 2-3 ezret rászánhatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged